2022-11-24 47 浏览
日式料理一直以來都頗受食客歡迎!我也是其中之一,朋友推介一間位於豉油街21C 號station21一樓的這間頗有特色的棉花糖A5和牛壽喜燒!餐廳布置頗有日本風情!餐具擺設也小有心思感覺甜蜜的棉花糖,再加上餐廳自製的壽喜燒汁鹿兒島黑毛A5和牛,讚岐烏冬日本蘭王蛋服務員將鹿兒島黑毛和牛放入餐廳自家製的壽喜燒汁裡烹調烹調到恰到好處的美味和牛蘸上蘭王蛋!入口香滑,吃在嘴裏肉質滿滿!棉花糖壽喜燒汁鹹甜適中。更能提升和牛的濃濃的肉香味!👍👍👍👍餐廳自家製的壽喜燒汁,令食物更加美味可口,讚岐烏冬滑滑甜甜的口感,新鮮的蔬菜,新鮮的冬菇,蟹味菇更能提升的鮮甜味!豆腐,腐皮,蟹柳,吃起來也有豐富的口感!賣相吸引的串燒,芝士蕃薯串燒,濃濃的芝士與香甜的蕃薯配搭得宜😋😋😋😋
餐廳布置頗有日本風情!
餐具擺設也小有心思
感覺甜蜜的棉花糖,再加上餐廳自製的壽喜燒汁
鹿兒島黑毛A5和牛,讚岐烏冬
日本蘭王蛋

服務員將鹿兒島黑毛和牛放入餐廳自家製的壽喜燒汁裡烹調
店員係開爐前整好一個大嘅棉花糖放喺鍋上,除咗打卡靚之外,可以代替砂糖,然後加入壽喜燒汁起獲。全程有店員服侍而且仲會好貼心咁問你牛肉要想嘅生熟度🥰6成熟嘅和牛 燒完之後再配上蘭王蛋漿,和牛粉嫩而且入口即溶,油脂香口豐腴,入口超順滑滿足😋最後店員會將配菜(大蔥、烏冬、獅子狗、豆腐、菜、蟹棒)放入鍋內再煮,好味又飽肚🥰另外仲叫左四串串燒,係用備長炭去燒🔥🔸️雞肉大蔥卷🔸️煙肉大蔥卷兩串調味都好足夠,鹽同黑椒調味恰到好處,蔥燒到好爽口,無論口感同味道都一流🔸️雞腎細細粒 口感爽脆🔸️日本甘番薯加咗芝士一齊去燒,咸咸甜甜味道幾特別

另外仲叫左四串串燒,係用備長炭去燒🔥
🔸️雞肉大蔥卷
🔸️煙肉大蔥卷
🔸️雞腎
細細粒 口感爽脆
🔸️日本甘番薯
加咗芝士一齊去燒,咸咸甜甜味道幾特別
2022-11-16
2022-11-23 50 浏览
太掛住日本嘅味道 又想食壽喜燒見到呢間餐廳幾特別喎 一於試吓佢先叫咗個鹿兒島A5和牛壽喜燒 ·二人前 和牛真係好靚 紋路好清晰 粉粉嫩嫩顏色 好吸引 忍唔住啦😂😂😂先有兩隻蘭王蛋襯返咁靚嘅和牛突然有一種置身於日本嘅感覺佢嘅賣點係壽喜燒前會有棉花糖溶化落壽喜燒汁所以燒汁略帶甜味之後就會放京蔥店員幫手整壽喜燒會問你要熟定係比較生d 沾蛋漿食真係好滑溜 yummmmy🤪食完牛之後店員就會將菜鍋 讚岐烏冬放入去充滿住和牛味嘅壽喜燒汁入邊煮 所以蔬菜入面充滿住滿滿嘅牛肉味❤️見到隔籬枱都有叫串燒一於試埋佢叫左蔥豚肉燒 蔥自帶甜味配豚肉食啱啱好芝士燒紫薯 兩樣都係我鍾意食既野仲有一串燒得恰到好處🤩兩個人食到好飽 和牛壽喜燒真係好好味🤤
太掛住日本嘅味道 又想食壽喜燒

仲有一串燒得恰到好處🤩

兩個人食到好飽
和牛壽喜燒真係好好味🤤
2022-11-22 46 浏览
我係因為佢嘅棉花糖壽喜燒而來嘅🤩 既好奇又充滿期待♡︎ 餐廳好熱鬧,一入門口見到成套將軍服展示,氣勢十足❤️‍🔥🎈Mini 壽喜燒 Set $445棉花糖放鍋中,淋上十侍自家製壽喜燒醬汁,醬汁調配中未有加糖,以棉花糖嘅甜度補上,令湯汁鹹甜適中。A5鹿兒島黑毛和牛更係不可錯過,脂花分佈平均,沾上日本蘭王蛋蛋漿,食落脂香嫩滑😋仲有季節野菜盛合、讚岐烏冬,好豐富😚 食飽飽超幸福。🎈Mini BBQ Set $238珠蔥豚肉卷、大蔥雞、雞腎、芝士蕃薯,肉嫩蔥爽又帶汁。串卷以炭爐乘載上檯持續保溫,可以慢慢聊天慢慢食🥰🎈Kyoho Raisin Soda $48🎈White Peach Soda $48水果梳打夠晒fresh,水果味好突出,唔錯。

🎈Mini 壽喜燒 Set $445

仲有季節野菜盛合、讚岐烏冬,好豐富😚 食飽飽超幸福。

🎈Mini BBQ Set $238

🎈Kyoho Raisin Soda $48
🎈White Peach Soda $48
水果梳打夠晒fresh,水果味好突出,唔錯。
2022-11-20 31 浏览
棉花糖加壽喜燒呢個combo真係未聽過,完全食唔出棉花糖嘅味道,不過唯一分別就係甜過平時嘅壽喜燒,當日我哋5:30 到,餐廳冇乜人,所以我哋兩個可以坐超級大嘅房,即刻成個感覺升呢🔥牛肉唔使多講,入口即溶👍🏽
2022-11-20 38 浏览
#旺角美食 #十侍棉花糖a5和牛壽喜燒專門店 ❤️A5和牛必試❤️新開業日式料理即刻要去試試先,雖然新開但就好full,想食就記得預早book枱喇一入到門口就有個人咁高既武士係到,算係打卡位要影一影張相。棉花糖壽喜燒.二人前 HK$898,無論賣相及價錢都非常吸引。另外唔夠飽仲有得追加其他食物A5和牛壽喜燒,以關東風烹調,先用棉花糖起爐,絕對是打卡之選,之後再加入自家秘製壽喜燒汁,套餐用上高質日本鹿兒島A5黑毛和牛西冷或肉眼,煮好後沾上蛋漿,一口吃下去時油脂於口中溶化,牛香四溢!「職員會問你想食既生熟度而幫你煮好🫶🏻」套餐另外配有新鮮當造的季節野菜盛合、日本蘭王雞蛋兩隻,及稻庭烏冬或日本白米飯,兩個人吃飽足感滿滿!喜歡的亦可追加黑毛和牛西冷或肉眼,及黑毛豬梅花肉。除左壽口燒仲有其他燒物,我地就叫左鰻魚,炸豚肉同大蔥雞 想飲酒都可以嘆返杯😌
#旺角美食 #十侍棉花糖a5和牛壽喜燒專門店

❤️A5和牛必試❤️

一入到門口就有個人咁高既武士係到,算係打卡位要影一影張相。

另外唔夠飽仲有得追加其他食物

除左壽口燒仲有其他燒物,我地就叫左鰻魚,炸豚肉同大蔥雞

想飲酒都可以嘆返杯😌
2022-11-19 49 浏览
原本諗住收工同朋友求其搵間餐廳慢慢食嘢吹下水咁,朋友推薦呢間十侍 - 棉花糖A5和牛壽喜燒專門店,完全超出預期!我都忍唔住要出post表揚吓!首先舖頭環境舒適,我坐吧檯even上菜擺勁多架撐都完全唔擠逼。員工態度都好好,問極吾嬲,好好耐性~我食既係棉花糖A5和牛壽喜燒,諗住兩個人未必飽就order多三串串燒,點止勁飽。厲害厲害!棉花糖好得意,但又唔會好甜膩。牛好嫩滑,我鍾意沾蛋食多d,中和吓d醬汁,又係新既感覺。我同個frd暴風式吸食,勁快食曬。全晚最有驚喜既係野菜鍋,吸曬d醬汁真係不得了,特別係腐皮同烏冬。串燒我推薦芝士番薯粒粒,炭燒味勁好勁正。整體來說真係不錯,會再約朋友上來。
整體來說真係不錯,會再約朋友上來。
2022-11-18 38 浏览
十侍這間喜壽燒,上網看過一D食評推介,最近也有同事向我提及,所以在平日既一個晚上帶著密友二人一同試吓先。餐廳位置入口相當隱蔽,餐廳內大約有八至十張枱,其實中一間是廂房,設最低消費,我們被安排坐在bar枱。Order左一個二人壽喜燒set加了一些串燒,上枱時用熱石暖住,左邊數上是厚燒鰻魚,大蔥雞,牛舌,,素排串(有秋葵,蓮藕,冬菇),所有食材都是非常新鮮再加了一客燒飯團,紫菜是脆的,飯團沾上醬汁去燒,外脆內軟的主角出場了!!M1鹿兒島黑毛和牛,你地睇😳,雪花分佈真係好均均整set還包了一鍋盛菜,加湯再煮熟先用上棉花糖放在小鍋上用小火煮溶,再加醬汁用慢火輕輕煮一煮加了一些大蔥,店員係會幫你落鍋整和牛㗎,以免客人自己唔識整會浪費了靚和牛最後,煮成會放在你面前小碟上,伴月見蛋汁一齊放落口食,簡直入口即溶😋😋

Order左一個二人壽喜燒set

再加了一客燒飯團,紫菜是脆的,飯團沾上醬汁去燒,外脆內軟的

整set還包了一鍋盛菜,加湯再煮熟

先用上棉花糖放在小鍋上用小火煮溶,再加醬汁用慢火輕輕煮一煮

2022-11-16 29 浏览
這間位於旺角樓上舖的火爐店,餐牌只有兩個套餐,分別是二人前和四人前。其餘的是串燒。我們一行二人,便點了🥢壽喜燒 二人前 $898🥢套餐包含:A5鹿兒島黑毛和牛(360g)、季節野菜盛合、日本蘭王雞蛋、讚岐烏冬/日本米飯之所以說這一餐高級,是因為有專人在旁幫忙烹調,顧客只需食便可。360g的和牛,見盒內有6條,起初一見平均每人只有3條覺得一定唔夠飽,誰知淥起原來都很大一塊,且和牛偏油膩,所以食3塊都差不多了。🥢A5鹿兒島黑毛和牛(360g)🥢油脂分布平均、牛味重、夠淋、沾上蛋漿味道更佳🥢季節野菜盛合🥢分量十足、尤其豆腐吸盡壽喜燒的湯汁,非常入味

2022-09-12
2022-11-16 45 浏览
難得星期日梗係要同朋友食飯餐好啦,一早就book咗呢間壽喜燒😊間餐廳係樓上鋪,一出呢跑就見到一個好搶眼嘅武士公仔,一定認得佢😉餐廳環境相當唔錯,最抵讚嘅係佢冇用膠板去隔住每一台,而係好有心思咁樣用一把大紙扇去隔住,成個格調即刻唔同晒👍🏻我同朋友叫咗個二人壽喜燒餐,佢係用鹿兒島和牛,和牛嘅油脂分布相當之靚,呢度最特別嘅地方係用一個好大嘅棉花糖,放落個鍋度,令個鍋佈滿棉花糖嘅甜味,牛肉放落去就吸收晒棉花糖嘅甜味,和牛入口即溶相當好味😍食完壽喜燒,店員就會為我地加上湯汁去整烏冬,入面嘅配料有蔬菜蟹柳豆腐魚腐,每樣食材都吸收晒湯嘅精華,好入味😋另外我哋仲追加左三吋串燒,分別係雞心,大葱雞肉,芝士紫薯,佢嘅串燒上枱熱辣辣,另外呢度好貼心嘅就係佢會用個爐保持住串燒嘅溫度❤️呢度嘅食物同服務都咁出色,唔怪之得咁難book位啦😆

呢度嘅食物同服務都咁出色,唔怪之得咁難book位啦😆

2022-11-13
午餐
  • 壽喜燒
2022-11-13 41 浏览
今日生日飯朋友請我黎食壽喜燒啊!😚環境好掂,仲有tatami坐,呢間主打棉花糖壽喜燒,會即場係你面前淋汁溶左個棉花糖,幾治癒啊一定要食嘅佢嘅和牛,會有專人幫你燒,會細心問埋你想食生啲定熟啲。和牛大大件,入口即溶!好甜勁好食!菜鍋我地兩個食都好夠飽,不得不提佢入面嘅腐皮同菜,吸哂佢嘅汁底,好甜啊烏冬都好彈牙同滑🤍蟹棒大大條,所有都好好食😋點上生蛋又另一種感覺。今次我地叫左三串串燒,會上埋個炭燒爐,必叫嘅係芝士蕃薯粒粒🍠好有炭香味is the best!!!overall係我食過嘅壽喜燒黎講唔算貴啊,又得意又好食
overall係我食過嘅壽喜燒黎講唔算貴啊,又得意又好食

今日同男朋友慶祝生日,去咗食和牛壽喜燒😳超耐無食過咁高質嘅美食啦💗一入門口已經被大大個武士裝飾所吸引,威猛震懾全場呢!餐廳坐下位唔係太多,但每枱都好寬敞同坐得好舒服☺️重點,和牛壽喜燒黎啦🤟🏻有專人安排,棉花球開場令人心花怒放🥰'我哋要求煮得無咁熟,塊鹿兒島和牛真係好粉嫩,入口即化,再配埋日本生雞蛋🥚食,絕對yummy!!!!其他配料仲有菜鍋,包烏冬,蟹柳,豆腐,腐皮,生菜,大蔥同冬菇❤️個湯底帶有甜味,令每款配料都索入適當嘅甜,好好味呢!BBQ串燒就芝士甜薯,大蔥雞肉同埋雞心,每款各有特色,最鍾意係個雞心,爽脆又夠味,正!

2022-11-13
午餐
庆祝纪念
生日
  • 壽喜燒
  • A5鹿兒島黑毛和牛
棉花糖A5和牛壽喜燒,野菜盛盒好足料👌——A5和牛棉花糖壽喜燒二人前($898)侍應先將棉花糖放入鍋再倒入醬油令其溶化,變成甜甜的壽喜燒醬油☺️呢個玩法真係新奇有趣😂見到A5鹿兒島黑毛和牛咁靚嘅油脂分佈就感到興奮,沾埋蘭王蛋食正啊🤭全程有店員服侍~最後會煮埋個日本野菜盛盒同烏冬,都好好味☺️🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥🐣(4.5/5).Mini BBQ set ($238)串燒方面,推介大蔥雞肉同芝士番薯😛 .‼️終極之評分‼️✍🏻味道: 4.5/5✍🏻抵食: 3.8/5✍🏻環境/服務: 4.8/5——📍十侍 - 棉花糖A5和牛壽喜燒專門店 (旺角)旺角豉油街21C號Station 21 1樓
棉花糖A5和牛壽喜燒,野菜盛盒好足料👌
——
A5和牛棉花糖壽喜燒二人前($898)
🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥🐣(4.5/5)
Mini BBQ set ($238)
串燒方面,推介大蔥雞肉同芝士番薯😛
‼️終極之評分‼️
✍🏻味道: 4.5/5
✍🏻抵食: 3.8/5
✍🏻環境/服務: 4.8/5
——
📍十侍 - 棉花糖A5和牛壽喜燒專門店 (旺角)
旺角豉油街21C號Station 21 1樓
話說之前喺IG見到呢間棉花糖壽喜燒好吸引咁,趁Off就約咗朋友嚟試吓😎 餐廳喺小巷中嘅大廈入面,都幾隱蔽要稍為預多啲時間搵路先得~叫咗嗰壽喜燒二人前,店員會先將即製嘅棉花糖放落爐中,再加入壽喜燒汁同大蔥,成件事幾igable🤭呢個A5鹿兒島黑毛和牛望落都正,呢個油花真係冇得輸🥹店員仲會幫手去燒,燒到七成熟再點蛋汁一齊食,一食就食好重嘅牛味再加油脂香,而且點埋蘭王蛋液更加香滑,真係食過返尋味🤤🤤食完和牛就到野菜盛合&烏冬,比我想像中多配料,全部索晒啲湯汁勁正!見到好多人除咗壽喜燒都有叫串燒,我哋都忍唔住跟機,叫咗芝士番薯、大蔥雞肉同埋雞心,芝士番薯嘅番薯都幾甜下,不過芝士味唔算太出;大蔥雞肉唔會燒到乾爭爭,配埋大蔥一齊食更加香;雞心其實係朋友慫恿我一齊挑戰,味道都幾濃下,但唔會有我想像中嘅怪味,整體黎講算唔錯!

2022-11-08 29 浏览
十侍 - A5和牛壽喜燒專門店今日嚟到旺角區一間日式餐廳,這間餐廳主打壽喜燒,餐廳裝潢非常時尚,型格,當中更加有着武士的展品,濃厚嘅日本時代風格。壽喜燒二人前 $898主角是來自鹿兒島的和牛,部位為西冷或肉眼,級別為A5,總共有6大片和牛,每片都會獨立包裝好,和牛雪花紋理一流,脂肪分布平均,肉質幼嫩。更加特別係利用棉花糖煮食壽喜燒嘅湯底,相當賞心悅目,而且店員會幫你烹調,確保和牛以最正宗、完美既形式登場。最後以日本蘭王蛋伴著吃,兩者十分夾,入口融化,幸福的味道!季節野菜盛盒之後的配菜亦唔可以睇少,壽喜燒湯汁將野菜、豆腐、蟹柳等配料煮至入味,將精華鎖著。還有手打稻庭烏冬,完完整整的壽喜燒二人前。除咗壽喜燒,仲有好多款特色嘅串燒。珠蔥豚肉卷 $42大蔥雞 $42燒雞腎 $38芝士番薯 $28巨峰提子梳打$48蜜桃乳酸梳打$48
十侍 - A5和牛壽喜燒專門店

壽喜燒二人前 $898

最後以日本蘭王蛋伴著吃,兩者十分夾,入口融化,幸福的味道!

季節野菜盛盒

還有手打稻庭烏冬,完完整整的壽喜燒二人前。

除咗壽喜燒,仲有好多款特色嘅串燒。
珠蔥豚肉卷 $42
大蔥雞 $42