十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2018-06-17 5294 浏览
今日去左間好有特色既餐廳打邊爐🙋🏻‍♀霓虹燈下,彷如置身係八十年代既舊屋邨中打邊爐,圓枱擺設同餐具都係走懷舊風格,而且座位之間有充裕空間,坐得都幾舒服👍🏻今次嗌左個二人餐,有四個湯底選擇,係白玉菊花湯底同椰子燉雞湯之間猶豫左好耐,但我最尾揀左後者🍽湯頭用原個新鮮椰子配以雞件。等個湯煲滾起後,店員首先會撈起曬啲配料,入面有海底椰肉,杞子,紅棗,馬蹄,好足料!呢個湯真係岩曬我,椰子味濃郁,清甜不膩。平時飲雞湯都怕會好油膩,但店員會主動幫手隔油,服侍周到👍🏻而且雞肉吸收曬湯既精華,有清新既椰子味,我情不自禁飲左好多碗湯🤤打邊爐黎講,呢個湯底係我食過最有質素既👍🏻店員唔洗十分鐘就送齊全部配料啦!非常推薦手切本地牛肉,牛味超級濃郁,唔洗沾任何醬汁都夠曬味。刀工十分好,牛肉厚薄岩岩好🤤其次我推薦牛白胸膀油,入口爽身,輕輕淥30秒就食得,有豐富骨膠原👏🏻第一次食呢個部位,初初我仲以為係豬黎😂蔬菜拼盤,入面有兩款菜,當中唔少得我最愛既娃娃菜。仲有菇,蘿蔔同粟米,好健康~鴨血份量都相當慷慨。粟米丸,啖啖粟米,入面仲要係流心架。陳皮魚蛋,好彈牙👍🏻三寶滑,賣相精緻,入面粒粒海鮮,真材實料,食落爽口彈牙。響
今日去左間好有特色既餐廳打邊爐🙋🏻‍♀

店員唔洗十分鐘就送齊全部配料啦!

粟米丸,啖啖粟米,入面仲要係流心架。

陳皮魚蛋,好彈牙👍🏻

三寶滑,賣相精緻,入面粒粒海鮮,真材實料,食落爽口彈牙。

響鈴,魚皮脆卜卜。寬冬粉係香港好少見!

仲有酸梅湯,大大支,酸甜開胃。
呢間餐廳無論環境,服務,食物質素都相當有水準,而且份量多到食唔曬。呢個二人餐要$368/位,雖然貴左小小,但一分錢一分貨,呢個打邊爐湯底係我食過最正既一個,的確係貴得有道理~下次都想黎試埋其他湯底😍
  • 椰子燉雞湯
2018-06-14 158 浏览
自從上次嚟完打邊爐之後,大少隔幾日就會話不如再去多次十下打邊爐啦!其實我自己都有掛住,所以終於搵到機會再嚟多次!今次我哋嚟到發現個套餐嘅內容有轉變,原來佢哋個餐牌會定期轉換。咁我哋可以keep住嚟都唔會覺得悶!打邊爐就等係最重要啲配料啦!一坐低揀好晒嘢食之後我哋就即刻為各自嘅豉油加料。唯一美中不足嘅就係佢哋嘅豉油溝淡咗!我哋今次就揀咗湯底係椰子燉雞湯。服務員送上枱嘅時候我哋真係以為去咗酒樓飲燉湯。飲落去十分之清甜,椰子味十足。基本上我可以飲晒煲湯最緊要係佢連入邊煲湯隻雞都好嫩滑!係我哋一路飲湯同食雞之際,其他火鍋配料都一一咁送晒上台!望落好似唔係好多嘢食,不過其實我哋兩個都食唔晒!全部配料都好新鮮,尤其是放本地手切牛肉, keep到水準牛味十分濃郁!大少最鍾意嘅就係三款滑,基本上佢自己一個人食晒我哋今次再嚟到幫襯,完全冇令我地失望。所有食物都維持到水準。佢哋仲會定時更新套餐入邊嘅食材,令到我哋會更加可以經常幫襯!話咁快我哋又已經期待下次餐牌更新之後有咩好嘢!

最緊要係佢連入邊煲湯隻雞都好嫩滑!

2018-06-01
2018-06-06 4403 浏览
吃貨朋友興起想去打邊爐止止口癮,我當然樂意奉陪,是晚她帶我到一間裝潢懷舊的火鍋店,令我想起當年!套餐有兩款,價錢相距不大,故選擇較為經濟的二人套餐。先呈上調味醬、調味粉,選擇大路,各式其式!貪心選了鴛鴦火鍋,酷愛辣的吃貨朋友自不然會點選十下麻辣鍋止心癮。而我就選擇既有酸味又清新的蕃茄鮮魚鍋!麻辣鍋入口不嗆,辣得可接受,放了紅棗提升味道!蕃茄鮮魚鍋酸度十足,醒胃又順喉,放了半條鮮魚去熬,故小飲一口魚味非常出,魚肉細滑又不腥,唯一弊病是多骨!😂😂😂手切本地牛肉 - 驟眼看以為份量不多,事實是相反。吃貨朋友與我食量素來驚人,不過這碟牛肉幾經努力底下都吃剩數塊!牛肉薄薄,入口不嚡,牛味適中,不知不覺間鯨吞了不少!黑爽豬肉餃 - 皮薄而透切,碌熟後不易弄破!配料爽而鮮,食得我倆津津有味!流心栗米丸、三星蔥醬爆貢丸 - 栗米丸及貢丸流心度均不俗,流心餡熱得很。兩丸外皮均脆卜卜,質地彈牙,不錯!果皮魚蛋 - 外型很巢不太討好,但其實很惹味!魚蛋彈牙之餘又富有魚香,點上醬汁食,實在!響鈴 - 打邊爐必備食物之一,淥幾秒就可以食,入口軟稔得黎又順滑,🤘。鴨血 - 自己較為少以鴨血作火鍋配料,難得套餐有,

套餐有兩款,價錢相距不大,故選擇較為經濟的二人套餐。

先呈上調味醬、調味粉,選擇大路,各式其式!

而我就選擇既有酸味又清新的蕃茄鮮魚鍋!
麻辣鍋入口不嗆,辣得可接受,放了紅棗提升味道!

牛肉薄薄,入口不嚡,牛味適中,不知不覺間鯨吞了不少!

黑爽豬肉餃 - 皮薄而透切,碌熟後不易弄破!
配料爽而鮮,食得我倆津津有味!

果皮魚蛋 - 外型很巢不太討好,但其實很惹味!
魚蛋彈牙之餘又富有魚香,點上醬汁食,實在

🤘。

鴨血 - 自己較為少以鴨血作火鍋配料,難得套餐有,當然要細嚼。
質地令身,質感軟綿綿,入口滑溜外還有香醇味,不錯!

寬冬粉 - 看落有點似河粉,落鍋碌的時間要耐一點。
碌熟後帶點透明,夾得有點困難!
不過入口滑溜,米香都挺重!

蔬菜拼盤 - 有生菜、冬菇、栗米等。新鮮又翠綠,食了這麼多肉,真的要食點菜去平衡。
當然夜晚9點後,唔知仲有咩食好,兩個人決定去「十下十下」打邊爐。可能因為比較夜去,所以好快就有位啦,不過仍然滿座!(裝修懷舊,仲播住張國榮D哥~)本來以為兩個人應該好難叫野食,店員見到我地兩個考慮左咁耐,就介紹我地有個「十下」二人餐。每位$288,咩都有!野食到之前,梗係要調教好自己既醬料啦~(P.S. 真係好鍾意D裝修同餐具,好有懷舊feel)野食好快就黎啦~我地叫左一邊麻辣,一邊係清燉山藥菌菇湯(因為呢位朋友肚痾唔食得辣☺️)lum住應該唔係好多肉姐,應該食得曬既。不過到最後都真係好飽食唔曬😂呢個二人餐份量都幾多,arm曬大食既朋友~ 叫餐都係抵好多,又有手切本地牛,又有牛白胸膀油,仲有好多丸!手切牛真係無錯,唔會太肥,又有牛味。個三寶滑幾特別,入面好似有臘腸,又有鹹蛋黃。waiter有幫我地分埋D滑,服務十分好。☺️其實平時打邊爐我仲意食肉多過丸,不過今次我覺得最好味係個三星蔥爆貢丸同流心粟米丸。個蔥爆貢丸真係會爆架所以食既時候要小心D。最後我地識剩左D野,打包埋返屋企😂聽日又可以煮個麵加埋個蔥爆貢丸👍🏻👍🏻😋

(裝修懷舊,仲播住張國榮D哥~)

野食到之前,梗係要調教好自己既醬料啦~

(P.S. 真係好鍾意D裝修同餐具,好有懷舊feel)

2018-05-18
  • 十下三寶滑
2018-06-02 3249 浏览
不少身邊比較年長的朋友總會慨嘆,八十年代的香港是最美好的。那時候的香港正值經濟起飛,各種香港特色及文化席捲亞洲,也奠基了香港美食的地位。這數十年來社會的紛亂,相信讓不少人懷念起當年梅豔芳和哥哥張國榮的芳華絕代,港式冰室的特色裝潢,聞名中外的絲襪奶茶,還有更多數不盡的輝煌回憶。 回憶總是美好,這句話永遠不過時。90年後出生的我,沒有機會體會到80年代的璀璨,但也有我對從前的各種不捨和懷念,例如我小時候最愛吃的陳皮魚蛋,現在也沒有多少地方能吃到了,有幸地在IG看到了不少圖片分享,讓我得知「十下」能吃到陳皮魚蛋,而且還是我最愛的打邊爐,自然不假思索前往發掘。  十下就在銅鑼灣美食林立的登龍街一座商廈的樓上。進店後,銅鑼灣的現代化彷彿與我沒有關係了,霓虹燈招牌,木桌,駱駝牌暖水壺,舊年代的海報,在播放的張國榮歌曲,還有只有在電視劇裏面見過的懷舊擺設就在眼前,時間倒退,彷彿回到當年。 二人套餐有兩個價錢$288和$368,分別在於湯底的選擇。沒讓男友給太多意見,自覺白玉菊花($368)這個名稱取得古典優雅,就下單了。與其他邊爐店一樣,店員先遞上不同醬料,讓我們自己調配。湯底送上來時,藥材香味飄香

湯底送上來時,藥材香味飄香,大蝦與半隻雞作為主要湯料,雞肉白滑,是為白玉,加上菊花點綴,賣相精緻。
白玉菊花
店員建議先嘗試湯底味道,喝一口,非常鮮甜而且藥材味道香濃,喝到了誠意和真才實料。
店員續把半隻雞撈起,送回廚房切件後再端出來,這樣的做法能雞的鮮甜味流進湯底,卻由不致於因為長時間熬製而令雞肉口感變粗糙,果然雞肉依然嫩滑,還是頭一次遇到這麼周到的處理方法,有點大呼驚喜。

毫無懸念,必須先試我最懷念的陳皮魚蛋。與現在普遍食肆所賣的彈牙魚蛋不一樣,它的陳皮香味很重,口感是實在的,這就是回憶的味道。據說陳皮魚蛋是以此等魚肉加麵粉做成,以前的人就加入陳皮粒,用以提味和去腥。
十下三寶滑該是鎮店之寶,咸蛋蝦滑、午餐肉鯪魚滑和馬蹄牛滑這三個精巧新奇的配搭。
十下三寶滑
店員主動幫忙下材料,只見她把三寶滑壓平,然後分成小塊放進湯底裏。
十下三寶滑
三滑口感各有千秋,我獨愛咸蛋蝦滑。
醬爆瀨尿牛丸爽口,咬下去時,餡料破囊而出,鮮甜湯汁漫溢口腔,很過癮。
大刀手切本地牛肉輕灼幾秒,待顏色剛轉,便可享用。
牛白胸膀油
本以為是脂肪,原來是牛胸肋骨前的一塊肌肉,有豐富的骨膠原,而且每一牛就只有一塊牛白肉,因此不是太多地方能吃到的。灼大概10秒整塊捲起來時便可享用。吃起來爽口,油份會慢慢地滲出來。
寬冬粉煙韌,鴨血香滑,脆炸響鈴,灼過湯底後每口鮮甜。湯底出色,材料新鮮,加上體貼服務態度,還有不一樣的懷舊主題,「十下」給我的印象幾乎滿分。不能不提還有店員會不時為湯底隔油,實在貼心。

八十年代,或是現在網路風行的時代,每一個年代都有屬於它的故事和色彩。在美食世代裏面,更是色彩斑斕,變化萬千。2018年的這一年,我們又會為它畫上什麼樣的鋪排和顏色呢?
2018-06-01
白玉菊花
十下三寶滑
👅 十下二人精選套餐(每位$368)👍🏻火鍋一上檯已經好吸睛,大大隻龍蝦同鮑魚做湯底,仲有十幾隻蜆同幾隻大蚌,加$60升級湯底都值既😍建議落材料前要飲左湯頭先,海鮮味濃又清甜,小編都飲左兩碗👍🏻推薦手切本地牛肉,肉質鮮嫩,淥耐左都唔會韌🐮牛白胸膀油都大推,係牛肩膀既油脂,淥八秒就食得,睇落好油但食落油而不膩,仲好香牛味添!👍🏻三星蔥醬爆牛丸肉汁泗溢,好似食緊小籠包咁,小心熱親嘴呀👄流心粟米丸同果皮魚蛋都好特別👍🏻今餐另一個驚喜係十下三寶丸,分別有辣椒馬蹄牛筋滑、鮮打鹹蛋黃蝦滑、臘腸鯪魚滑,新奇得黎所有食材又出奇地配合🤩粉感不重,每種食材味道突出👍🏻真心好鍾意呢間既酸梅湯,飲得出係自製,帶有酸梅獨特既酸味,消滯解渴,打邊爐岩曬!=========================🚩總結🚩:食物質素有保證,配料款式新穎,二人分量十分足料🤤兩個女仔都食唔曬,而且員工服務態度好好,經常幫手撇泡換碟☺️like like=========================🌟注意🌟:午市火鍋有七折優惠喔!
👅 十下二人精選套餐(每位$368)
=========================
=========================
🌟注意🌟:午市火鍋有七折優惠喔!
2018-05-31 2509 浏览
前兩日同老公去左食近排城中熱話既火鍋店十下度十下十下. 一出LIFT就見到一D 細細個婆婆屋企既感覺. 雞毛掃, 轉盤電話,格仔磚牆,綠色雪櫃, 鐵既熱水壺,一個古董既掛鐘… 全部都係我細細個既童年回憶呀!由於我地太懶唔多想諗見到個2人海鮮鍋套餐又好似好抵咁, 所以我地就叫左呢個餐.例牌都係叫完野食後就會係混醬既時間. 店員分別咁介紹左醬汁後就任由我地去攪. 沙茶醬係必試ITEM~ 好香我加左小小醋去混真係香得黎又野味呀!一上枱真係忍唔住嘩左一聲呀~ 真係冇諗過會有咁多海鮮咁多份量嫁. 有龍蝦, 花甲, 象拔, 鮑魚, 螢光魷魚, 帶子, 蝦, 螺…….. 只係個鍋底都已經令人嘆為觀止!!! 在等待個湯底滾既時間, 所有既火鍋料都同時一次過上齊.放成枱都係真係好開心呀! 打邊爐就係要有呢個咁開心既氣氛~ 呢度既店員好好嫁, 滾起左湯底會不停黎幫我地拿走所有滾起既泡泡, 仲會同我地講而家幫你地盛起熟左既海鮮先, 你地可以慢慢享用個海鮮湯底. 成個打邊爐既過程佢都無間斷咁黎幫我地分食物同埋放野食去滾. 呢個就係店員幫我地盛起既龍蝦同鮑魚啦!!!! 係爆膏爆膏爆膏嫁~ 肉質好彈牙唔會梅. 鮑
呢個就係店員幫我地盛起既龍蝦同鮑魚啦!!!! 係爆膏爆膏爆膏嫁~ 肉質好彈牙唔會梅. 鮑魚就煮到好林身,食落都唔會頂住個胃. 所有海鮮都互相吸左唔同既鮮味真係好好味呀!對於一個SEAFOOD LOVER黎講呢個真係冇得輸呀!!!!
食到咁上下我地就想叫下野飲, 一邊打邊爐一邊飲凍野是常識吧! 我見到我最愛的冬瓜茶所以就叫左黎SHARE~ 好大支飲落好香又唔會好甜.配埋打邊爐既咸食真係配合得好好. 其實飲下飲下一個人飲晒成支都唔難因為真係好解喝.
打邊爐如果冇牛肉就真係好似R痕R極都R唔到位既感覺一樣. 一碟高質既牛肉可以另到成件事都升華百倍. 呢碟手切本地牛肉, 真係肉質鮮嫩啖啖肉, 未去到和牛既入口即溶不過濃郁既牛肉味都唔會差好遠, 嫩牛又唔會好似以往食肥牛咁肥到一口油.真係好好PERFECT呀!
不得不提十下既丸子類~真係粒粒精彩粒粒驚喜! 前面個碟既手打丸樣貌好似好普通實質暗裡藏寶!店員妹妹先幫我地放左個手打鯪魚滑WOW…一咬落去原來係有臘腸呀!好滿足呀估唔到會同鯪魚滑咁夾嫁. 之後就係蝦滑, 等熟既時候我同老公就估緊裡面會唔會又有驚喜呢?點知到食時真係有呀! 今次係另一個國寶咸蛋呀! OMG…真係迫瘋我啦! 打邊爐野已經好好味仲可以食到我最鐘意既國寶咸蛋同臘腸, 內心不停尖叫!!!最後既牛根滑都冇令到我地失望同樣係有驚喜, 呢個係冷靜同熱情之間. 有火辣辣既辣椒同埋雪白白的馬蹄粒粒,食落非常刺激. 另外仲有陳皮魚蛋, 爆漿瀨尿牛丸同埋流心粟米丸.
流心粟米丸係我既至愛呀~ 因為好似似緊粟米湯咁好好味呀!!! 呢間火鍋店無論食物或者服務都做到PERFECT~ 真心推薦呀!!!
$443.5 (晚餐)
  • 手打三色滑
  • 粟米丸
2018-05-28 162 浏览
呢間座落系銅鑼灣嘅樓上火鍋店佈置好靚好靚,簡直好似電影屋邨標準嘅佈景板一樣,抬抬凳凳、碗碟、牆上裝飾同吊燈全部都充滿70年代嘅風味,將舊香港風情完美咁演繹出嚟。(連麻雀枱都有) 睇吓成個檯面嘅 setup 已經感受到果種係佈置上嘅心思:起爐前可以自己調配岩口味嘅醬汁。配料都有好多嘢揀:蔥花、蒜蓉、芫茜、芝麻醬、醋、豉油、芝麻呢啲例牌嘅當然要全數拿下啦湯底方面,友人 V 素來都係麻辣火鍋忠粉,而我其實唔系嗜辣之人。咁難得可以兩個人撐吓枱腳我決定將我嘅第一次麻辣火鍋體驗獻出嚟,辣死就辣死啦~我哋揀咗鴛鴦湯底,分別系「十下麻辣火鍋」($128) 同 「養生豆乳白鍋」($128) 兩個湯都已經包含咗鴨血同蜂蜜豆腐,所以一滾起都已經有啲味,唔會寡。湯底一紅一白好搶鏡 😍 麻辣火鍋加入咗唔少香料。友人 V 表示唔系太鍾意佢種藥材味,但我覺得其實都可以接受嘅。呢個湯底嘅麻辣度比較低,相信廚房根據香港人口咩調得淡咗啲。如果係麻辣火鍋入門嘅人士絕對可以安心食用。鴛鴦湯底只會計貴啲個隻湯嘅價錢,所以如果對唔同湯底都有興趣嘅話,強烈建議點鴛鴦會抵啲。嘢食方面我哋決定單點因為套餐感覺唔太啱食。美國肥牛 (大)
睇吓成個檯面嘅 setup 已經感受到果種係佈置上嘅心思:

美國肥牛 (大) ($158)
都有十拎廿塊大大塊嘅肥牛,肥瘦均勻,顏色鮮紅,冇雪味,質數都唔錯。白鍋湯底淥的話特別可以食到牛肉最原本嘅鮮味,麻辣湯底就將牛肉味完全蓋過

牛百葉 ($58)
其實牛柏葉我自己個人平時真係唔掂食,但友人 V 大愛。我覺得呢度嘅牛柏葉起碼入口唔會有陣鹼水味或者好似橡筋,收貨啦

魷魚 ($64/8隻)
魷魚睇樣就知新鮮,原條咁俾你個吓望落好大隻,熟咗之後都冇點縮水。但就要自己將中間唔食得嘅部位拉出嚟。

鮮製魚皮餃 ($58/6隻) // 蜂蜜凍豆腐 ($32)
魚皮餃餡料飽滿,大隻過街買一盒8粒果啲,而且佢同個麻辣湯底幾夾,唔會話好辣但吸咗湯嘅精華後的確幾入味。
豆腐我哋睇漏眼見唔到原來湯底本身已經有同一隻豆腐。結果白白晒咗肚皮嘅 quota 又再叫多咗碟豆腐。😅 其實呢個凍豆腐真係幾平凡,佢係介乎豆腐同豆卜之間,口感有啲兩頭唔到岸,亦唔太吸湯。變相熟咗都係冇乜味。

蒜味香腸 ($48)
香腸幾好食,有啲似台灣腸嘅質感,比起蜜糖腸更香,但又冇芝士腸咁重口味。size 真係岩岩好唔大唔細。

紅薯粉 ($32)
友人 V 表示麻辣火鍋唔可以唔嗌紅薯粉,的確吸滿麻辣湯底後嘅薯粉食落口感滑身,香濃,咀嚼一輪後辣味慢慢散發出嚟,的確有佢嘅特殊魅力嘅

金針菇 ($32)
金菇直覺覺得都好新鮮,都係唔會話有任何怪味

鹹蛋撈飯 ($24)
呢個系意外收穫,有鹹蛋撈飯我即時雙眼發光。飯粒每粒都乾身鋪滿鹹蛋黃。簡單一碗已經有住家菜嘅味道。鹹蛋迷必點!

竹蔗茅根 ($58/揸)
我地飲咗兩楂,因為打邊爐真係好快口渴,尤其係有麻辣湯底。竹蔗茅根清熱解渴,飲多幾杯感覺個人冇咁乾涸同熱氣。嘢食亦更易落格

總結嚟講都系幾滿意嘅用餐體驗,而且火鍋枱上面幾乎係零死角,點影都一樣咁有 feel~相機食先一流
2018-05-21
  • 鮮製魚皮餃
  • 蒜味香腸
  • 養生豆乳白鍋
  • 鹹蛋撈飯
今日佛誕假期~兩姐妹難得一齊放假,賣甩DaddyMommy自己出去食好西~雖然天氣好熱!但真係勁想打邊爐~因為家姐食唔到麻辣鍋~唯有轉戰港式邊爐!呢間十下環境好靚!如果佢地有埋英文Menu 一定大受旅客歡迎!!一開波係揀咗湯底先~原本想嗌海鮮個款~不過見到蕃茄湯底就有啲卻步lol(驚蕃茄太重味~食唔到其他食物嘅味道)最後揀咗鮮甜嘅卜卜蜆煲!真係無揀錯!啲蜆隻隻都好大粒!仲要分量都唔少!店員會幫我地撈啲蜆出嚟~ 確保啲蜆唔會過熟無晒味~少有嘅象拔蚌呢度都有得食!!爽口彈牙!價錢都唔算太貴!正啊啲湯咁鮮甜~梗係要嗌吸晒啲精華嘅蜂巢豆腐!超級好味(家姐未食過!第一個次食佢超鍾意!)BBQ會食到嘅麻吉燒呢度都有~鍾意有啲咬口嘅朋友就唔好錯過啦~係炸魚皮同響鈴度掙扎咗好耐~因為驚響鈴食完會太飽~最後決定咗食魚皮!!脆卜卜超正!臨尾食埋個寬冬粉~煮就要煮耐啲~不過一樣吸晒啲湯味真係好滿足啊!
因為家姐食唔到麻辣鍋~唯有轉戰港式邊爐!

(驚蕃茄太重味~食唔到其他食物嘅味道)
最後揀咗鮮甜嘅卜卜蜆煲!
卜卜蜆煲

真係無揀錯!啲蜆隻隻都好大粒!仲要分量都唔少!
店員會幫我地撈啲蜆出嚟~
確保啲蜆唔會過熟無晒味~

少有嘅象拔蚌呢度都有得食!!爽口彈牙!價錢都唔算太貴!正啊
象拔蚌4隻

啲湯咁鮮甜~梗係要嗌吸晒啲精華嘅蜂巢豆腐!超級好味
(家姐未食過!第一個次食佢超鍾意!)
蜂巢豆腐

BBQ會食到嘅麻吉燒呢度都有~
鍾意有啲咬口嘅朋友就唔好錯過啦~
黃金麻吉燒

係炸魚皮同響鈴度掙扎咗好耐~
因為驚響鈴食完會太飽~最後決定咗食魚皮!!
脆卜卜超正!
脆炸魚皮

臨尾食埋個寬冬粉~煮就要煮耐啲~
不過一樣吸晒啲湯味真係好滿足啊!
醬料
2018-05-22
象拔蚌4隻
蜂巢豆腐
黃金麻吉燒
脆炸魚皮
醬料
阿SAM阿TAM,阿LAM阿梅,哥哥小鳳姐的金曲,就是我的兒歌。當年母親大人經常在家中播放這種音樂,所以自己就係聽住這種廣東歌長大。加上這店七八十年代的裝潢,真是重返我的小時候~腦囟都未生埋的時候。 來到最重要的一環,點菜。散點有七折,而二人火鍋套餐,有多款食材,不用煩惱。但這個套餐二位起,第三位需再加收,變為三人份量的套餐。幸好靚女職員表示:小朋友仲咁細個,可以免加第三位的錢。這就變為二人套餐,全家分享。下單後,醬料盤先呈上。 醬料盤:基本配料都有提供,而自己還是獨愛:蒜蓉,芫茜,蔥和醋。夠建康! 不久,各款食材都上枱了! 首先,要對處理椰子燉雞湯。小米不吃辣,剔除麻辣/沙嗲,自己想滋補,小米之父要足料抵食。最後選了椰子燉雞湯底,夠清潤,有雞件,又可以飲埋湯底。有雞食有雞湯飲,抵! 看到椰子燉雞湯的真身,絶對足料,唔係用杰撻撻椰漿扮清湯!稍煮一下,鍋面已浮出黃色雞油。職員把雞件撈起,放在大碗內。自己先享用清甜雞湯和嫩滑雞肉。除了雞肉和杞子椰子,還有海底椰和馬蹄提升甜度。現在鍋內還餘下點點雞湯,職員加湯後,轉大滾,就把耐煮的丸類和三寶滑都投進鍋內,慢慢煮,自己有更多時間慢慢消滅雞件。懷

來到最重要的一環,點菜。
散點有七折,而二人火鍋套餐,有多款食材,不用煩惱。
但這個套餐二位起,第三位需再加收,變為三人份量的套餐。

幸好靚女職員表示:
小朋友仲咁細個,可以免加第三位的錢。
這就變為二人套餐,全家分享。

下單後,醬料盤先呈上。
醬料盤:基本配料都有提供,
而自己還是獨愛:蒜蓉,芫茜,蔥和醋。夠建康!
不久,各款食材都上枱了!

首先,要對處理椰子燉雞湯。
最後選了椰子燉雞湯底,夠清潤,有雞件,又可以飲埋湯底。
有雞食有雞湯飲,抵!

椰子燉雞湯
看到椰子燉雞湯的真身,絶對足料,唔係用杰撻撻椰漿扮清湯!
稍煮一下,鍋面已浮出黃色雞油。
職員把雞件撈起,放在大碗內。
自己先享用清甜雞湯和嫩滑雞肉。
除了雞肉和杞子椰子,還有海底椰和馬蹄提升甜度。

懷舊果皮魚蛋
果皮魚蛋比一般的魚蛋有魚味,質感彈牙但較實在,是堅料那種彈牙。
有點似從前牛頭角下村未拆卸前,那條食街所賣的自家製炸魚蛋的感覺。

註:
一般魚蛋,只得彈牙卻没有魚味,總之食左唔知自己食緊咩囉!
醬爆瀨尿牛丸 & 流心粟米丸

流心粟米丸
流心粟米丸 中間真係會爆芝
醬爆瀨尿牛丸

臘味鯪魚滑
鹹蛋蝦滑

十下三寶滑~鹹蛋蝦滑,臘味鯪魚滑,有辣味的牛肉滑

大刀手切本地牛肉
紅多白少,肉質纖維為主,不能久煮。
調低爐溫,放入牛肉,慢慢浸。
當粉紅色剛消失之時,就是最美味的一刻,即可享用。
牛白胸膀油
真係未試過這種牛白胸,但見個<膀>字,會聯想到<肩膀>。
因為是首次遇上,先跟職員了解:要烚几耐?
原來十幾秒就OK,一塊軟綿綿的白色脂肪物體,受熱捲曲後,成為入口爽脆的神奇火鍋料。
似雞軟骨,咀嚼之時聲聲入耳,而慢慢咬,卻滲出牛油香。
一片片的雞軟骨,爽脆的和牛,其實是外表似脂肪的骨膠原。
爽滑鴨血
鴨血真係又軟又滑,要出力夾起,鴨血表面還留有筷子印。
脆炸響鈴
小米之父喜歡硬身有口感的響玲,自己卻偏愛軟棉棉的響鈴,再配上芫茜蔥蒜醋,真係好好味。
白蘿蔔

別忘了鍋中的白蘿蔔,個人覺得這是最美味的火鍋料。
煮至軟綿綿入曬味,再配芫茜蔥蒜醋,真的一絶。
嚐過多款美食,充滿各食材精華的湯底表面,有很多泡泡。
寬冬粉
職員幫忙隔起後,就加寬冬粉。
寬冬粉表面平滑,但夾起一箸,尚算容易掛汁。
寬冬粉連湯底一同享用,會更滋味。
冬瓜茶
熱辣辣打邊爐,來一渣冬瓜茶,正!

午餐份量十足,一家三口都未能把所有食材消滅。
但這午餐也是流行經典50年音樂會。
那些年的<四大天王>,現在升職變作<四大外父>。
真係有劉華黎明城城的首本名曲,獨欠我心中的歌神~學友!
是無加到歌神的歌?
還是仲末Load到佢D歌呢?
午餐
醬爆瀨尿牛丸 & 流心粟米丸
白蘿蔔
2018-05-25 2110 浏览
雖然不是生於七八十年代,但那個年代的風格、懷舊總有種魅力吸引著我。也許是舊時屋邨那種人情味、凝聚力,真教人懷念自己的童年。和家人朋友相聚吃火鍋是經常的事,不過這間「十下」的裝潢、氛圍真的很特別,看到這裡充滿懷舊味道,真的好興奮很期待在這裡用餐。餐廳外的等候處。小時候你坐過這櫈子嗎?還原了八十年代屋邨的裝潢,記得小時候我住的地方正正貼著相同的財神海報,日日最期待撕日曆,喜歡玩超人,雖然我是個九十後,不過這裡令我回憶湧上心頭除了自選火鍋外,也有一些火鍋套餐,食材非常豐富,我們點了「十下二人精選套餐」,吃得撐著肚皮走自添醬油。我們點的精選套餐有四種湯底可選,另有一款龍蝦鮑魚海鮮鍋需另加60$,而我們則選了椰子燉雞湯。果然沒有選錯,湯底真材實料,充滿椰香,燉足一隻雞,雞亦十分新鮮,雞肉嫩滑,就像外婆煲的湯一樣,下足料,好滋補。店員細心地把湯底材料分到一個大碗,再為我們舀一碗熱熱的椰子燉雞湯,完全是家的味道,沒有味精,而是真材實料的味道非常豐富的「十下二人精選套餐」,包括了大刀手切本地牛肉、牛白胸膀油、十下三寶滑,當中特別在港式風味的臘腸鯪魚滑和鮮打鹹蛋黃蝦滑、懷舊果皮魚蛋、流心粟米丸、醬爆瀨尿

很期待在這裡用餐。

餐廳外的等候處。小時候你坐過這櫈子嗎?

自添醬油。

非常豐富的「十下二人精選套餐」,包括了大刀手切本地牛肉、牛白胸膀油、十下三寶滑,當中特別在港式風味的臘腸鯪魚滑和鮮打鹹蛋黃蝦滑、懷舊果皮魚蛋、流心粟米丸、醬爆瀨尿牛丸、爽滑鴨血、脆炸響鈴、寬冬粉、蔬菜拼盤。菜式材料多樣,樣樣新鮮

值得一提的是,餐廳的員工真的十分有禮細心,不時為我們隔走火鍋油,又為我們落三寶滑等等,讓我感受到人情味
2018-05-10
  • 十下三寶滑
  • 椰子燉雞湯
2018-05-24 184 浏览
I’ve always been a MASSIVE hotpot lover and I thoroughly enjoyed the hotpot dinner at Suppa the other night!!We ordered a dinner set for 2 ($368 pp) and the amount of food we got was HUGE:First off the soup was amazing! So rich in coconut flavour and the chicken was so tender and well-cooked. Was a great idea to drink a huge bowl before putting the ingredients in hahaEverything was great. My fav has to be the beef or this crispy thingy which I have no idea what it’s called LOL Tho the fishballs,

Everything was great. My fav has to be the beef or this crispy thingy which I have no idea what it’s called LOL Tho the fishballs, beef balls, veggies are all pretty nice too

As a whole, it was an amazing meal with nice food, great service and pretty chill ambience!
穿梭在銅鑼灣熙來攘往的街頭,遊人如鯽,仿佛在為這城市的脈搏打著節拍。在踏進十下的大門前,我沒想過這會是這樣有趣的一個晚上。除了眾人的「打卡位」—— 「十下」造型的霓虹燈牌外,十下火鍋店的裝潢、佈置、背景音樂,細緻至一碗一筷都仿似要把客人抽離跳脫的現實,並帶領我們走進八十年代的香港。懶得細閱餐牌的我們隨意點了個二人餐($368/位),上菜後卻讓我們大吃一驚!事緣二人餐的火鍋材料足足有十多碟,佈滿了整張圓桌。先要大讚他們的火鍋湯底。我地選了椰子燉雞湯,落材料前先喝一大碗,果真用料十足,精甜非常。每件雞件也很嫩滑,而湯底的椰香實是齒頰留香,令人十分留戀。套餐裡最特別的材料絕對是牛白肉同陳皮魚蛋。前者是其他火鍋店少見的牛肉部位,只需浸在熱湯約8秒就可進食,否則會太老。至於陳皮魚蛋更是我前所未聞的口味。一咬開魚蛋就可嚐到非常香濃的陳皮味,而且魚蛋十分彈牙,口感不錯。其他材料包括手切本地肥牛、流心粟米丸、瀨尿牛丸等都水準甚高,吃得我倆好不滿足。十下火鍋賣的是食物,但我感受到的是心思、是情意、是回憶。

十下火鍋賣的是食物,但我感受到的是心思、是情意、是回憶。

• 脆炸響鈴
  • 懷舊果皮魚蛋
2018-05-24 126 浏览
係難得嘅特色火鍋餐廳,以舊香港作為主題,餐廳入面嘅裝潢極盡心思,有種舊日香港屋村嘅感覺。餐廳有提供單嗌或者二人set,當中二人set仲有兩個價位可以選擇,分別係$288同$368,主要分別係湯底嘅唔同。因為同友人都係少少選擇困難,毫不猶豫就決定嗌set。呢度嘅湯底選擇多樣,見到白肉菊花個名好特別,就一於試一試。一上枱,自己都被佢嚇一嚇,呢個湯底未免太足料啦掛!有成半隻雞,鮮魚,大蝦,白肉等等。係食湯底食到飽嘅節奏。湯底濃郁多料,好似真係嗌左碗湯咁。等個雞熟左,staff會幫手切左隻雞,另外再上,廢是煲到啲肉鞋晒。手切本地牛肉,厚切大塊,食到啖啖鮮牛味。牛白胸膀油,好少見到有得食,淥幾秒就食得,雖然知佢成塊都係脂肪,但神奇地一啲都唔油膩,仲有啲爽口,必試!十下三寶滑,即係辣椒馬蹄牛筋滑、鮮打鹹蛋黃蝦滑同臘腸鯪魚滑,出面食唔到嘅配搭。最鍾意黃蝦滑,加埋時興嘅鹹蛋,出奇地好夾。不過牛筋滑加左辣椒,如果係怕辣嘅人,就會食唔到喇。懷舊果皮魚蛋,係傳統果隻魚蛋,彈牙。流心粟米丸同醬爆瀨尿牛丸。自己偏好牛丸,咬落去真係會爆汁,所以食果時記得小心啲。爽滑鴨血。平時豬血就食得多,鴨血都係第一次食,鴨血口

湯底濃郁多料,好似真係嗌左碗湯咁。

手切本地牛肉,厚切大塊,食到啖啖鮮牛味。

懷舊果皮魚蛋,係傳統果隻魚蛋,彈牙。

爽滑鴨血。平時豬血就食得多,鴨血都係第一次食,鴨血口感出奇地爽,幾特別,可以一試。

寬冬麵,吸汁有口感,有少少啲薯粉。不過煮得耐,要早啲落。仲有蔬菜拼盤,補返啲纖維。

份量多,如果食唔曬係可以拎返屋企,咁就唔洗驚曬左喇。

2018-05-20 160 浏览
There is so much food in this set for two! It is a great deal and the two of us found it hard to finish all of it!The soup bases we got for the hotpot were satay, and fish with tomato. Both were flavourful in their own way, and great choices that I would recommend.We got so many of these crispy rolls to share between two people! They really soak up the flavour of the delicious soup bases.One of my favourites was a dish of white beef slices which apparently was a cut from the chest - the texture

One of my favourites was a dish of white beef slices which apparently was a cut from the chest - the texture was surprisingly refreshing and chewy.

The restaurant’s 60’s theme also sets it apart from your usual hotpot restaurant.

2018-05-14