2021-06-01 223 浏览
今日經過香港仔,見到有間都幾隱蔽嘅川菜餐廳,見裝修都唔錯,就決定入去啦!坐低咗睇吓餐牌,見到個二人套餐都唔算太貴!前菜三揀一,可以揀椒麻皮蛋,涼拌土豆絲或蒜泥青瓜!主菜就可以揀水煮魚或者酸菜魚!而小菜都可以四揀一㗎!🍡涼拌土豆絲第一次食涼拌土豆絲!平時去川菜館食開嘅土豆絲都係比較淋身嘅,但佢呢一間嘅涼拌土豆絲則食落好爽脆!🤤🤤佢應該係將土豆輕微地灼過,之後再用辣油拌均勻!呢個小菜真係食極都唔夠,當黑食完好想再叫多幾碟!!😍😍我真係會為呢一個涼拌土豆絲再次光顧呢家小店!!🍡口水雞食完涼拌土豆絲之後,呢個口水雞就相對地冇乜驚喜。雞骨比較多,肉質尚算滑嫩!🍡水煮魚水煮魚係我暫時食過咁多次川菜餐廳我覺得算係最好食嘅一道菜!🥰🥰第一啖好香辣味,食落去之後啲辣味慢慢滲出黎!魚同時又好滑嫩,我嘗試用筷子夾起,但實在太滑變咗有啲難度😅😅🍡紅糖糍粑一開始聽個名其實都唔知佢係邊類型甜品,但原來佢係將一條條嘅年糕嘅四邊炸到脆卜卜,然後食嘅時候再沾上旁邊嘅紅糖醬汁,口感外脆內軟,每一條都食到好出嘅紅糖味!作為甜品來講,都幾特別!同埋餐廳有一樣野不能不讚,就係每一張枱都會有冰涼嘅凍水!好多川菜嘅餐廳只有一壺熱茶

🍡涼拌土豆絲

🍡口水雞

🍡水煮魚

🍡紅糖糍粑

同埋餐廳有一樣野不能不讚,就係每一張枱都會有冰涼嘅凍水!好多川菜嘅餐廳只有一壺熱茶,喺食川菜咁辣嘅餸菜點會少得冰涼嘅凍水啊!😍😍😍

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🍽 十三少酸菜魚
📍 香港仔
💰人均消費: HK$160
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
2021-05-30 109 浏览
超愛食酸菜魚嘅我經過香港仔知道有一間幾出名嘅酸菜魚決定一試! 個人覺得小小難揾,入口喺小街入面,要隨時留意下,不過好彩一望都望到招牌~ 至於味道,環境,性價比上面我覺得超值! 本身食酸菜魚以為會係比較地道嘅餐廳裝修,點知道入面冷氣充足得來全間餐廳都用白色做主題,牆上仲有餐廳特色小菜嘅畫,風格上面都唔輸俾其他modern 嘅餐廳! 我哋去到叫咗個lunch set,350左右就有一道魚,兩個小菜~ 去到重頭戲酸菜魚,個人最欣賞佢好夠酸,啱晒我嘅要求!辣味唔算好出眾不過都有令人上癮嘅麻辣,我哋仲加咗薯粉,我覺得相比之前食嘅都冇咁入味!酸菜魚超抵食而且好食! 小菜分別叫咗麻婆豆腐同蒜蓉青瓜,蒜蓉青瓜係冷盤,中規中矩,用嚟中和酸菜魚嘅鹹味都唔錯,而且好清新~ 最後麻婆豆腐大推介! 豆腐好滑而且辣味唔算過火,女仔食啱啱好,而且肉碎都好入味,豆腐切得好細,每一啖都係精華! 總括而言,超推介呢間餐廳!

總括而言,超推介呢間餐廳!
  • 麻婆豆腐
2021-05-26 120 浏览
疫情下北上唔到食辣野, 好彩比我搵到間環境唔錯又有風味的酸菜魚, 有2-4人套餐, 好抵食, 我們叫了二人套餐, 酸菜魚好好食,簡單分成大, 中, 無辣, 客易簡選, 唔使又BB辣又十小辣, 懶繁複, 言歸正傳,我們最終選了中辣, 份量對於我地二人真係好足夠!好大份的酸菜魚,食落啖啖肉,勁多,. 又夠滑,惹味之餘仲夠痳。湯內有我最的萵筍, 杏飽菇同秀珍菇, 夠辣,味道很不錯, 有水準! 重點配埋白飯, 真係湯汁都比我們撈晒, 哈哈. 真係想食埋佢地既水煮魚.主角係酸菜魚, 但前菜同小食一D都唔差, 套餐內樣樣都想食, 實在有選擇困難症, 最終選了尖椒皮蛋及口水雞, 一樣好好食, 皮蛋好Q彈, 雞又好滑, 最後加埋甜品紅糖糍粑, 真係圓滿, 總結, 性價比高, 值得一食. 今次無食到的下次一定要再泥食返.

2021-05-24 113 浏览
本身唔係好鐘意食魚,但多年前上深圳試過一次酸菜魚就被鮮嫩既魚肉征服左 😍係香港都試左幾間酸菜魚,今次山長水遠入去香港仔就係為左十三少!點左一份二人套餐($318)有齊涼菜,主菜,小菜等,滿足我想試哂唔同野既欲望!餐廳仲每枱贈送細碟涼拌土豆絲,食落爽脆酸辣涼菜方面要左蒜泥青瓜,青瓜咬落香脆爽口,十分開胃麻婆豆腐麻辣鮮香,豆腐嫩滑,口感順滑,餸飯一流😍重頭戲酸菜魚超級大碗,魚片大大塊,份量非常充足,但食起身有小小骨要小心d,酸菜唔會太鹹,酸度岩岩好紅糖糍粑外脆內粘糯,黃金糯米糕炸得香脆,本身冇味,記得沾滿紅糖粉先食!

餐廳仲每枱贈送細碟涼拌土豆絲,食落爽脆酸辣

涼菜方面要左蒜泥青瓜,青瓜咬落香脆爽口,十分開胃

麻婆豆腐麻辣鮮香,豆腐嫩滑,口感順滑,餸飯一流😍

2021-05-23
  • 麻婆豆腐
2021-05-23 2286 浏览
酸菜魚越開越多 以前真係好少食到呢間都幾隱蔽 但係入面內有乾坤🎉裝修新淨企理 性價比高 假期都有套餐$48起😉🎉滋味二人套餐 $318前菜有碟酸辣土豆絲 份量都幾多😉❣️椒麻皮蛋 呢隻黃金皮蛋好靚 擺盤又賞心悅目配上蒜同椒 有幾分似譚仔🌶❣️麻辣滷豬手 🐷仲有小菜 豬手好似唔駛錢咁俾咁多🙀唔浪費就打包走 又解決咗幾餐😋呢個真係唔算辣 但係滷得好淋好入味😆真係冇牙阿婆都食到❣️十三少酸菜魚 加寬粉+$22🐟另外有水煮魚 但嚟到都係食酸菜魚多超大盤勁抵食‼️ 我係非常懷疑呢個係二人份😮真係四個人都夠食 而且配料都好慷慨 本身已經有萵筍同菇 好有誠意👏🏻一定要加寬粉 夠q彈 雖然佢本身配飯都好食酸菜整到細細塊好易入口 湯底好豐富但唔算辣🌶用鱸魚肉質好firm又冇骨 🐟🐟❣️紅糖糍粑 +$28咁抵食點可以唔加 甜品係第二個胃炸得香脆 配埋黃豆粉同黑糖食得再飽都食得落💯總括嚟講真係好抵食 分分鐘三四個人食呢個二人餐都夠😚
酸菜魚越開越多 以前真係好少食到

食得再飽都食得落💯

總括嚟講真係好抵食 分分鐘三四個人食呢個二人餐都夠😚
麻辣滷豬手
2021-05-22 111 浏览
對於中意食辣野嘅人黎講,係唔會理咩天氣,出邊熱到死都要食嘅🤣🤣仲要係住新界北都要山長水遠入黎,原因只得一個,就係聽聞佢嘅酸菜魚同糍粑好好食。今日一試,果然無失望。首先,我地試左個尖椒皮蛋,一間好嘅店,如果連前菜小食都做得好,絕對是可以再安哥,仲要佢地嘅皮蛋好軟棉棉,尖椒夠晒嗆,勁過癮呀主菜:十三少酸菜魚,估唔到份量咁足,兩個人食以為得嗰幾片,點知原來可以好飽喎⋯⋯最正係佢地個糍粑,口感非常出色甜度亦很滿意。
今日一試,果然無失望。

最正係佢地個糍粑,口感非常出色甜度亦很滿意。
2021-05-21
2021-05-21 101 浏览
一向都好鍾意食酸菜魚嘅我成日都會睇吓邊度有得食酸菜魚,如果有新開嘅酸菜魚都好想去試吓,今次見到有間都幾多人介紹嘅酸菜魚,就同朋友去咗食!見到佢有一個滋味二人餐都包左兩個小菜同埋酸菜魚,我哋好快就決定要叫試過餐食!除咗13少酸菜魚,我哋仲叫咗個椒麻皮蛋同埋干扁四季豆。個小菜椒麻皮蛋好快就到左,嚟到已經聞到好香椒麻味,皮蛋亦都好入味,而且皮蛋口感非常正,好似入口即溶嘅感覺,就好似食緊溏心蛋黃咁!酸菜魚都好快嚟到,他的份量非常多,而且好香。食酸菜魚第一時間就要試吓佢個湯底,他的魚湯非常香就算有立美都唔會冚過晒魚嘅味道,而且他的酸菜魚片肉非常薄片,再加上酸菜魚有好多額外的配菜,食落都非常之飽。仲有個乾煸四季豆,炒得好有火喉,份量又係非常之多!整體來講,個二人餐都非常抵食,CP值極高,如果細食嘅女仔三個人都可以食得飽🤭🤭

2021-05-21 81 浏览
好耐好耐無食過酸菜魚,今日去香港仔水塘行山,落到香港仔搵野食,行過行仔見到呢間十三少酸菜魚,入面睇落幾舒服,所以就同朋友入左去,我地懶睇食咩,直接叫左個2人套餐,覺得好底食,而且分量好夠又唔錯,魚好滑,辣度剛剛好,涼菜嘅椒麻皮蛋都唔錯,夠fresh, 跟住個小菜揀左四季豆,有少少辣,我地仲跟餐加左個紅糖糍粑,佢唔係好大份,細細條有8條,雖然好飽,但都食到,呢間真係唔錯,不過就有d遠🤣🤣🤣🤣🤣🤣
2021-05-21 49 浏览
想去大陆旅游的吃货们该何去何从?告诉大家一个好消息!!酸菜鱼工作繁忙的我放假终于有机会跟朋友去位于香港仔的地方吃酸菜鱼,定居香港之前,平时在大陆吃很多,但在香港工作后便没有再去过酸菜鱼因此想大饱口福,我们点了他的那个套餐,就会有很大的满满的一盘酸菜鱼,小食点了我最喜欢的皮蛋,皮蛋是超级半透明,有花纹的!疫情反复无常!但酒场的热情高涨~高峰时段需要提早预约~赶快带着小伙伴一起来体验一下酒场的气氛吧~~
2021-05-18 100 浏览
今晚終於番自己地頭,試一間新開既酸菜魚🤙🏻餐廳雖然位置還好,但光猛新派既裝修同埋強勁既通風塔夠🤓今次直接叫左個2人餐無腦set,包一前菜、主菜同小食,埋答400都唔洗,都幾抵食——————🐽 涼拌土豆絲 由於友人唔太食得辣,所以叫左黎個土豆絲試下😆一啖食落去已經感覺好大陣大蒜味,食落口又涼涼地,真係好岩夏天熱辣辣甘食🐽 乾煸四季豆四季豆炒得好香口,上枱黎都聞到好香既味道,加上左肉碎同埋小小辣椒,令感覺層次更豐富🐽 十三少酸菜魚終於等到主菜上枱🤤個碟比相更加大碟!首先試左個湯,酸菜既咸酸味同花椒既麻香充滿住整個口,魚肉亦都好滑,唔會話好腥,送飯真係一流🤭🐽 紅糖糍粑最後叫左個甜品埋尾,賣相好特別,廚師將炸到外皮香脆既糍粑砌成積木甘既形狀,可見廚師好有心思。糍粑咬入口外脆內軟,連埋唔會太甜既紅糖一齊食真係好夾😆

——————

🐽 涼拌土豆絲

🐽 乾煸四季豆

🐽 十三少酸菜魚

🐽 紅糖糍粑
2021-05-18 73 浏览
收工又嚟食酸菜魚,餐廳地方夠大都坐得幾舒服。涼拌土豆絲土豆絲好爽口唔會太淋,好多蒜粒,作為冷盤都幾啱夏天食。川式口水雞雞肉都算幾滑嫩,麻香味濃,送飯一流。酸菜魚好大盤佔左成大半張枱。魚片好多,雖然唔算好多骨,不過食既時候都係小心啲。湯底酸得嚟幾開胃,辣度唔算好高,食到微辣既人可以夾走啲辣椒先再慢慢享用。紅糖糍粑上碟時仲係暖笠笠,外層薄脆,中間煙韌Q彈,餐廳都幾細心地另上紅糖漿,可以自行決定想食既甜度。
收工又嚟食酸菜魚,餐廳地方夠大都坐得幾舒服。

涼拌土豆絲
土豆絲好爽口唔會太淋,好多蒜粒,作為冷盤都幾啱夏天食。

川式口水雞
雞肉都算幾滑嫩,麻香味濃,送飯一流。

2021-05-16 83 浏览
今日嚟到香港仔見到酸菜魚都幾吸引有機會再嚟試一試餐廳係以白色做裝潢簡潔明亮,座位舒適寬敞用花生做筷子托幾特別椒麻皮蛋皮蛋同埋超辣椒🌶️好夾,充滿蒜粒作為前菜非常之惹味味酸菜味道好香,魚片肉質幼嫩又滑,而且酸菜嘅份量適中,萵筍同菇吸味能力高,唔算太辣,香香麻麻,好味😚麻辣滷豬手🐷平時去其他地方食豬手一定都會有一兩條毛,但今次食既豬手脫毛非常成功!滑嘟嘟😆😆啖啖都係骨膠原嘅味道!而且炆得超入味!醬汁撈飯一流!!!!大推!!!紅糖糍粑煙煙銀銀,作為飯後甜品一流
今日嚟到香港仔見到酸菜魚都幾吸引
有機會再嚟試一試

餐廳係以白色做裝潢簡潔明亮,座位舒適寬敞
用花生做筷子托幾特別

椒麻皮蛋
皮蛋同埋超辣椒🌶️好夾,充滿蒜粒作為前菜非常之惹味味

麻辣滷豬手🐷
啖啖都係骨膠原嘅味道!而且炆得超入味!
醬汁撈飯一流!!!!大推!!!

紅糖糍粑煙煙銀銀,作為飯後甜品一流
2021-05-14 84 浏览
🚘朋友來到香港仔覓食,全因知道十三少酸菜魚在這裡開了新店。平少較少在這區出沒所以不太懂路,突然發現一超大型廣告指導方向,我們半信半疑地走進了一條小巷,竟然發現一個猶如漆黑中的螢火蟲般的霓虹燈招牌,原來在巷內也很詫異餐廳面積挺大的。🍴.二人套餐$318,份量絕對夠三人吃👍🏻。涼拌土豆絲紅油味香,口感爽脆得來帶粉,是我喜歡的熟度。.🥣主角十三少酸菜魚很大一盤,魚片非常嫩滑,也不會有小骨頭,可以大口大口放心的吃。裡面配菜包含了萵筍片🥒.🥦干扁四季豆也很不錯,滿地肉碎令人感到非常滿足,我們點了小辣,但感覺很像BB辣,所以建議各位寶寶可以大膽一點叫辣度,應該會更惹味。.🥧紅糖糍粑$28,非常好吃!非常好吃!非常好吃!😋😋😋重要的事情要說三遍。紅糖味帶來陣陣甘甜,糍粑外表酥脆內里煙銀。.⭐️性價比:4/5星💰人均:$150港元

⭐️性價比:4/5星
💰人均:$150港元
2021-05-09 1670 浏览
有些餐廳還頗隱蔽的,像這間 十三少酸菜魚 如果不是同事吃過介紹也不知道呢!因為這間店是在後巷內,不是伸出來的招牌也沒發現。但出奇地午飯時間來,客人還頗多的喔!有午市套餐,以套餐配了前菜、白飯和飲品。前菜是微辣的土豆絲,蒜味也頗濃的。跟餐飲品 - 酸梅湯和菊花蜜都是免費的,味道偏甜。加錢可以轉汽水、豆漿或是冷泡茶。薯仔炆牛腩 ($63) -  牛腩很軟稔、薯仔亦很軟身。而且這款算是套餐中較少數不辣的菜式。話說配的白飯很大一碗!川式口水雞 ($56) - 比我想像的沒有那麼辣,略嫌雞肉有點柴 ... 十三少酸菜魚 ($66) - 這個可以選辣或者不辣的。酸菜不算很酸,魚肉也較為薄身了一些 ... 麻婆豆腐 ($48) -  相對之下,我自己最喜歡吃這個!豆腐很滑身,麻、辣得十足惹味!
因為這間店是在後巷內,不是伸出來的招牌也沒發現。
但出奇地午飯時間來,客人還頗多的喔!

有午市套餐,以套餐配了前菜、白飯和飲品。
前菜是微辣的土豆絲,蒜味也頗濃的。
土豆絲

跟餐飲品 - 酸梅湯和菊花蜜都是免費的,味道偏甜。
加錢可以轉汽水、豆漿或是冷泡茶。
土豆絲

薯仔炆牛腩 ($63) -  牛腩很軟稔、薯仔亦很軟身。
而且這款算是套餐中較少數不辣的菜式。話說配的白飯很大一碗!
薯仔炆牛腩

川式口水雞

十三少酸菜魚 ($66) - 這個可以選辣或者不辣的。
酸菜不算很酸,魚肉也較為薄身了一些 ...
十三少酸菜魚

麻婆豆腐 ($48) -  相對之下,我自己最喜歡吃這個!
豆腐很滑身,麻、辣得十足惹味!
麻婆豆腐
题外话/补充资料: 不過可能全都太濃味的關係!? 吃完之後不停飲水。
2021-05-07
薯仔炆牛腩
2021-05-08 159 浏览
喺 #酸菜魚關注組 見到有人講香港仔都有酸菜魚,咁近無理由唔叫屋企人一齊去試下。其實一直唔知呢間舖個真實位置,到現場先發現原來喺小巷入面。以為酸菜魚好老套?呢度裝潢就夠哂光猛,牆上有圖畫介紹返招牌菜,仲有由本地漫畫家畫嘅老闆嘜頭,即刻後生哂。夜晚見到有個二人餐 $318,有涼菜、酸菜魚同小菜,決定叫呢個唔駛煩。椒麻皮蛋有流心效果嘅皮蛋,店員介紹係來自四川嘅皮蛋,加埋秘製醬汁、鮮椒碎同吃,麻香兼備。酸菜魚無諗過上檯勁大碟,除咗鱸魚片、酸菜、菇菌、萵筍等等,魚片嫩滑又大塊,份量又多,唔會食幾塊就食哂。湯底以鱸魚骨熬製,加埋兩款酸菜,令湯底味道更有層次,加埋唔同食材令人一次嘗到鮮香酸辣。麻婆豆腐選用四川正宗方法炮製,豆腐切成大小差唔多,加上肉碎、醬汁、蔥等等、超好送飯!上網睇返原來大角咀都有分店,九龍區朋友可以去果間。

其實一直唔知呢間舖個真實位置,到現場先發現原來喺小巷入面。

麻婆豆腐

上網睇返原來大角咀都有分店,九龍區朋友可以去果間。
  • 酸菜魚