餐厅: 北京老家
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 北京老家
资讯:

2018-07-29 74 浏览
同朋友們一家食晚飯,他們推介灣仔合和中心嘅北京老家,一聽就知食京菜心裡即時諗到北京填鴨,上網查到這店係由幾位年輕人斥巨資打造的,正是供應北京農家菜為主的館子。店內裝修到美倫美奐,原全仿老京城無論牆上壁畫,屏風同擺設和餐具都下了心思! 一入店已吸引著好真實嘅京劇面具!餐具都別緻同特色胡同素鵝非一般食開北京樓素鵝,反而係較傳統嘅多層腐皮,外脆內有濃濃豆香,味道不錯!填鴨半隻鴨肉同皮比例剛好,片片差不多包著青瓜同大蔥同甜醬同食,好好味,能減底左鴨嘅肥膩!老家柚子魚條魚其貌不揚,外皮香脆味道酸酸甜甜肉肉好軟滑啖啖肉,連魚旗頭尾都食得架! 粒粒柚子肉回甘。京燒醬骨架一字骨有點軟骨食落脆口,不過肉質有點嚡,不過醬汁調得幾好味!

餐具都別緻同特色

填鴨半隻

老家柚子魚

京燒醬骨架

2018-07-23
2018-07-27 120 浏览
因為灣仔番工既關係,見佢有幾間分店同埋價錢唔算太貴 ,收工就同左幾位同事去合和呢間中菜試下,裝修都幾唔錯,乾淨企理6點幾去到既時候唔算多人連茶壺都做得都幾靚,睇得出幾有心思最快上菜既竟然係條魚,呢味叫柚子魚,上果陣仲係好脆,甜甜地咁樣,有啲似松子魚咁既feel之後就當然唔少得北京填鴨啦,我地唔算大食所以叫左半份($210),價錢算公道,4個人去每人都分到好幾舊大家都爭住食既蟹粉小籠包,幾細心,個底度有塊紅蘿蔔,無咁易穿,唔驚漏汁呢個炸醬麵就普通左DD最後見人地個個都有叫呢個香蕉拔絲, 唔執輸都叫左, 上面D絲係糖膠打出黎的, 幾得意, 但炸香蕉出面果層糖膠就太硬了, 大舊果D咬都咬唔開, 同埋真係超超甜!
6點幾去到既時候唔算多人
連茶壺都做得都幾靚,睇得出幾有心思

呢個炸醬麵就普通左DD

2018-07-26 81 浏览
細姑姐嫁去美國已十多年,五年前曾全家來港探親,我請客帶他們到屋企附近的中式食肆吃中國傳統菜,食過之後,給老外細姑丈笑到面黃,他說食物質素還不如美國當地唐人街的中國餐館。今次細姑姐細姑丈去日本旅行,順道來香港探親,今次不容有失,立刻周圍打聽,朋友拍心口話北京老家冇得輸,我還是放心不下,先到尖沙咀店試吓先,非常之好!怎知細姑姐租住的酒店是在灣仔區,幸好北京老家最近在灣仔合和中心開了第三分店。北京老家單是接待處已好有中國特色古典優雅。三個人咁高的木製兵馬俑好像在歡迎你到來,老外細姑丈左探究右探究,影了一張又一張,見到中式花橋又影,見到木樓梯又影 ,見到四大美人壁畫又影。我哋冇佢咁好氣,我哋先去攞位點菜,細姑丈行近我哋時,突然大叫,原來他發現枱下面有一個魚缸, 有金魚喺度遊來游去,覺得好得意。胡同素鵝,即炸即上枱,香口,腐皮有層次,鬆化,好似在吃方塊酥一樣。京燒排骨架,一字豬肋排,骨肉均稱,慢慢燜至入味,肉質軟腍,醬汁酸酸甜甜好滋味。胡同牛肉刀削麵,麵 條爽滑,大葱清香,牛肉鮮嫩,細姑丈連湯都飲埋。紅油炒手,四川人稱餛飩為炒手,因為在寒冷的冬天,川人有穿大褂的習慣,並將兩隻手對抄在袖籠中取暖,

紅油炒手,四川人稱餛飩為炒手,因為在寒冷的冬天,川人有穿大褂的習慣,並將兩隻手對抄在袖籠中取暖,此時交疊的雙手很似餛飩的外型,故將餛飩稱為炒手。 炒手餡有豬肉碎、木耳絲、蝦子肉、蔥粒等,用餛飩皮包裹。 紅油就是辣椒油,紅油調較得到位,麻辣飄香,讓你一口一口吃下去停不了。

午門面青,相當於我哋平時食啲豬頸肉 ,在下顎之間至前腿前面條頸的肉, 就是爽。

麻辣土豆絲,吃的是廚子的刀工,幼身爽口。

大娘燒肉餅,外皮烤至脹卜卜,中間夾著炒得惹味的肉碎 一齊食,感覺好像在吃中式漢堡。

老家烤魚,魚肉鮮甜 嫩滑,醬汁濃郁,送飯一流。

北京烤鴨,今晚的主角終於出場喇,用扇形的碟盛著一片片的鴨肉,鴨肉有兩種不同的片法,一是全皮,一是肉連皮。 自己動手,用熱辣辣的薄餅包著青瓜絲、京蔥絲和中式甜醬, 捲起放入口中,有肥美的鴨肉, 有清爽的青瓜絲、大蔥絲,幾種不同口感和味道,混和在一起,冇得輸。

有一件事說漏了,我們 在進餐時,忽然 前面在起哄,原來是有拉麵師傅即席表演拉麵的技巧,老外細姑丈立刻走上前 來觀看,還要求師父讓他試試,拉麵師父勉為其難,表演完之後便讓他試拉兩三下, 細姑丈樂透了。老外細姑丈,整晚豎起手指公,讚口不絕 ,還爭著著畀錢。 多謝北京老家為我爭回面子,嘗了真正的京菜川菜。
2018-07-16
2018-07-26 1887 浏览
呢間食北京菜的專門店,有好幾間分店,今晚就同朋友媽媽去左灣仔分店。合和中心7樓,一入門口已經比精致嘅裝飾吸引,好有氣派添。沿著樓梯上一層就到達,安排坐位四個人,連枱都好特別的,玻璃枱面下有透明裝飾架!好得意!仲有已經好耐無見現場大師即做手打拉麵了。今次等食物時就有幸遇著。小孩時已經覺得好amazing麵粉竟然可以拉下拉下韃下韃下就會邊成一條條麵條,好勁呀胡同素鵝 $72千層腐皮金黃鬆化,味道淡淡嘅有著黃豆味。老家柚子魚 $298賣相靚,用上酸酸甜甜嘅柚子汁非一般嘅橙色酸汁較特別,原條魚炸得香脆連有些骨也食埋,魚肉外皮脆但肉竟然嫩滑可口! 擔擔麵 $72飄出香濃嘅花生香同辣味肉碎!湯底夠厚身麵質彈牙又煙韌,配香蔥粒更出半隻填鴨 $210片好上枱方便客人進食,皮香脆帶少許油脂甘甜夾著大蔥絲,青瓜條包著包皮同食好滋味! 京燒醬骨架 $108用上一字骨醃得入味,排骨裡裹著酸酸甜甜的醬汁,食到醬汁既層似酸甜帶甘回香,好味!還有些軟骨部位更有咬口! 高力豆沙 $88 6粒熱辣辣蛋白香鬆軟,內藏甜蜜豆沙,完美甜品每次食京菜必叫,大滿足!

好得意!

胡同素鵝 $72
千層腐皮金黃鬆化,味道淡淡嘅有著黃豆味。

老家柚子魚 $298

擔擔麵 $72

半隻填鴨 $210

京燒醬骨架 $108

高力豆沙 $88 6粒

2018-07-23
2018-07-25 137 浏览
餐廳花咗好多心機裝修,好多地方都有啲中國古典味道嘅裝飾,不過又唔會好老土,係打卡好地方!個人要讚一讚呢個設計,喺張玻璃枱下面放咗個魚缸,食野既時候可以見到啲魚遊來游去。一開始擔心佢哋會唔會無好好照顧,不過發現魚缸乾淨,魚仔又肥肥白白,應該生活得幾好!胡同素鵝呢度菜好容易fail, 一係做得唔夠乾身,一係好油膩。但係呢度做得非常之好,要讚!麻辣土豆絲 呢啲係簡單菜式但係亦都考功夫,好多時候炒土豆絲會出水,變得好淋。呢度就冇呢個情況出現,夠爽口!北京填鴨 填鴨好香口,肥瘦適中,份量亦都足。不過敗筆係個皮,乾身左少少亦唔夠熱,呢個係可以改善的地方。京燒排骨架呢碟餸非常之推介,排骨炆得好淋,好入味,保證男女老少都啱食!午門面青呢碟餸最出色嘅係加咗薄薯片,質地同豬頸肉有好大反差!豬頸肉爽而薯片夠淋,非常入味,用嚟撈飯一流。

麻辣土豆絲

北京填鴨

午門面青

2018-07-23 183 浏览
今晚食既北京老家 印象中已經食過好幾次但係灣仔呢間分店就仲未食過 仲其他分店一樣裝横經過一番心思設計 非常有古典味胡同素鵝今晚既素鵝 煎得非常脆口得黎又非常野味重點係佢唔係好油膩 非常岩我地幾個食前菜黎講 可以話係不二之選填鴨(半隻)一行4個人 心思思想食返個填鴨又驚食唔哂 店員介紹下 半隻已經夠我地食所以就二話不說 order左 皮非常脆口 送上枱時仲係熱辣辣嫁 重點係唔多肥肉 正!京燒排骨相信係一道用好多時間準備既菜骨同肉一咬落去就分雜 配合埋甜甜既醬料 非常正大家可以叫個飯一齊食 個汁撈飯一流老家烤魚連平時唔食魚既我 都係咁食呀大大個鐵板上 條魚烤完之後肉質仲係結實鮮嫩絕對係新鮮既魚先做得到結果 條魚好快就俾我地清左 有點意料之外既好食番茄蛋手擀麵食左好幾款濃味菜 特意叫返個清清地既麵黎食不過不失丫高力豆沙甜點可以話係朋友最愛高力豆沙入面用蛋白包住紅豆蓉 一齊食真係幾好食 以為係細細碟? nonono ... 粒粒都大大舊 好抵食嫁真心同朋返食飯 北京老家真係一個傾計好地方坐得舒服 有空間感 同朋友食飯傾下計真係岩哂
今晚食既北京老家 印象中已經食過好幾次

甜點可以話係朋友最愛

真心同朋返食飯 北京老家真係一個傾計好地方
坐得舒服 有空間感 同朋友食飯傾下計真係岩哂
2018-07-22 147 浏览
Previously tried the TST branch which has real goldfishes at the dining table.This branch is similar with old Chinese decor.The food seems to be better at TST.On this visit, had the noodles and it was interesting that they used the Japanese style ramen noodles that you get at ajisen.The buns were quite nice but a bit oily.The ribs looked promising, real ribs like the ones in UK in rich meaty sweet gravy.The only thing that ruined it was the freshness which could have been fresher.Finished with t
Finished with the souffle balls which were soft and fluffy filled with starchy red beans.
2018-07-20 292 浏览
朋友介紹到灣仔合和食北京菜,裝修甚有特色,好像去左北京一樣,一坐低,好好彩,有拉麵師父當場表演拉麵條,非常精彩,吸引到每枱賓客的目光,人人都舉起手機拍照,完成時更博得賓客掌聲。座位夠多,寬敞舒適,一坐下店員送上麥茶同前菜,係爽脆香辣蓮藕片。來得北京菜館當然要食北京填鴨,叫了半隻$210,上枱時已聞到陣陣鴨香,每片鴨肉都切得厚度適中,唔會太薄又唔會太厚,鴨皮好香脆,鴨肉口感唔鞋,放上京蔥,青瓜條在熱辣辣的薄餅上,蘸了海鮮醬食,非常好食,真係停唔到口,其實可以淨食鴨肉也份外好味。小食叫了胡同素鵝$72 ,又脆又有濃濃的豆腐香味!另外叫了京燒排骨架$108,甜蜜的醬汁封住每塊排骨,好多肉汁。獨特的烹調手法,老家烤魚,烤過的魚淋上獻汁再炆焗,配料夠多非常惹味。胡同刀削牛肉麵$88,一大碗,好多塊鮮牛肉,刀削麵又夠彈牙,連埋大蒜一齊食又夠香!高力豆沙$88外脆脆口,裡面有一細舊豆沙餡蓉,再蘸大量砂糖,好滿足。

來得北京菜館當然要食北京填鴨,叫了半隻$210,

北京填鴨半隻

小食叫了胡同素鵝$72 ,又脆又有濃濃的豆腐香味!

高力豆沙$88
外脆脆口,裡面有一細舊豆沙餡蓉,再蘸大量砂糖,好滿足。
2018-07-19 1493 浏览
其實常常都可以吃到上海菜,但北京菜除了刀削麵之外,就好像沒太多餐廳專做北京菜了。但好彩朋友話我知灣仔合和中心7-8樓有間新開不久的「老北京」,擇日不如撞日,就今晚去。胡同素鵝好香脆而且一咬已經感受到疊成既層層脆薄腐竹,同埋油膩感低,碟上只有少許油份。素鵝本身味道偏淡所以很適合蘸上醋汁!半隻填鴨用上扇形的碟盛著片皮填鴨,賣相十分加分。麵皮剛蒸熱夠軟身,放涼了亦沒有變硬。鴨同樣片得夠薄,有肉位而脂肪不多,加上配料和醬汁放上麵皮,入口易咬亦惹味。午門面青面青原來是豬面頰肉,炒得香濃惹味,肉很爽身,加上薄身有口感的淮山片很有特色。老家柚子魚有點像松子魚的做法,但松子換成柚子肉,酸酸甜甜平衡油炸的膩感。魚炸得香脆但肉質仍然很嫩滑,很容易就把整條魚吃完。胡同牛肉刀削麵 雖然不是用人手刀削,但麵煮得剛好沒有太腍。湯底香濃,牛味陣陣而又不油膩。牛肉和洋蔥預先爆香過,肉質爽口入味。高力豆沙(4件)即炸漲卜卜,口感軟腍,外層用蛋白打成再炸,無味道可言,所裡面放有甜味的紅豆蓉和灑上沙糖,味道亦不會太甜膩。

半隻填鴨

午門面青

老家柚子魚

胡同牛肉刀削麵

高力豆沙(4件)
2018-07-18
2018-07-18 148 浏览
今日和朋友往灣仔北京老家食下午茶, 我們點了胡同素鵝, 炸醬面和高力豆沙。這裡的茶用麥茶, 麥茶味好香濃, 餐具和餐館擺設皆古式古香, 很有特色。胡同素鵝, 上桌時熱辣辣, 素鵝炸得金黃, 食落熱辣辣脆卜卜好好食,香脆惹味而不油膩, 食落爽口;炸醬面賣相吸引,面食落爽口, 青瓜絲食落爽口, 炸醬鹹度適中, 食落酸甜開胃;最後高力豆沙食落熱辣辣,甜度適中, 豆沙味道甜度剛剛好, 食落美味可口;餐廳食物美味, 賣相吸引,環境舒適, 我和朋友食了一頓好味北京小吃下午茶。
炸醬面
2018-07-18 373 浏览
早幾天跟朋友媽媽去薈麵館飲茶,發現原來這裡有間專吃官府菜的老字號北京老家。這裡的裝飾佈置,一桌一椅,由店面至店內都有著古舊的京式風格,並播放著京腔樂曲,更添老北京色彩。飯前飯後我都不放過拍照的機會,這裡有太多值得拍照的地方,就連廁所的細節也鉅細靡遺,從環境觀察我就知道這裡的菜式絕非馬虎之作,值得期許。我們很好奇老家心靈美是甚麼,起初以為心靈美是內臟,問了店員才知心靈美原來是來自中國東北的蘿蔔,她說香港超少這道特色涼菜,我們可以嚐嚐看。老家心靈美的東北蘿蔔切成細絲,鮮紫紅色的蘿蔔在色彩上已先「色」奪人,吸引我們的眼球。老家心靈美以微酸醋汁調配,跟許多菜館的涼拌小菜相同做法,但老家心靈美多了不一樣的爽脆口感跟甘甜來自於東北蘿蔔。大娘燒肉餅剛出爐,所以燙口得很。酥酥的外皮,入口有著鹹,香,還帶有胡椒辣味的蔥肉內餡,剛看都知肉餡很豐盛,滿滿的快要瀉出來,具一定飽足感,整體蠻好吃的。紅噹噹的京燒排骨架看似非常厚實,份量也相當有看頭,排骨架應該是直接燜燒,肉質軟嫩,吃到新鮮的豬肉鮮味,同時醬汁完全滲透排骨架裡,越咀嚼越香,真的會讓人忍不住一件接一件。炸醬麵除有黑色發亮的炸醬在麵上,還有三款新鮮清脆

老家心靈美

大娘燒肉餅(兩個)

北京炸醬麵

炸醬麵除有黑色發亮的炸醬在麵上,還有三款新鮮清脆的蔬菜,青瓜絲,芽菜,蘿蔔絲。麵條富有彈性,經朋友充分攪拌後,看似一道簡單,實則功力深厚的炸醬麵可以吃了。
北京炸醬麵

雖然炸醬麵的畫面不是很美觀,不過吃起來香而不死鹹,蔬菜亦能解飽膩,炸醬麵滋味濃厚,份量也不小,可分成六小碗,讓我們吃得很滿足。
北京炸醬麵
老佛爺米糕乃是京式常見糕點,來北京老店更加要嚐嚐師傅的功力。米糕炸得金黃不油膩,香脆的外表散發陣陣的米香。米糕亦加入紅豆增添嚼感,外脆內彈。當米糕沾點以桂花點綴的桂花蜜時,米糕瞬間味帶清甜,入口細膩。
老家心靈美
大娘燒肉餅(兩個)
老佛爺米糕
媽咪生日,知佢鐘意食北京填鴨,專誠帶佢來北京老家食,因她腳痛,所以行去搭貨lift入,點知這邊的門面咁有北京風格,可能這才是正門,沿途屏風圍牆,門面掛牆擺設都非常吸睛。店員先泡了一壺麥茶,好香,有爆谷味,還有一碟冷盤蓮藕片,超爽口。餐牌成本書咁厚很多選擇,首先叫了胡同素鵝$72,好新鮮熱辣辣,腐皮望見薄薄的百片疊製般,好脆口,唔油膩,不點汁更可保留濃濃的豆腐香味!主食當然唔少得北京填鴨半隻$210,先夾一塊淨食,一片多肉連脆香鴨皮,中間沒有太多肥膏,鴨皮已帶出濃濃的鴨油香味,非常均勻,薄餅皮一籠熱燙燙的上枱,連青瓜條,蒜同海鮮醬一併包起,超好食,鴨肉有質感,啖啖肉。京燒排骨架 $108醬汁如湯般,帶甜充滿肉的甜味,排骨炆得好稔,份量好多呀。重量級的菜非呢條老家烤魚$298莫屬,放在鐵板上,非常惹味的醬汁滲透每塊魚肉,外皮燒香過的,尤其配埋清甜洋蔥同炸過的蒜豆粒,同魚一齊食,真係好食到停唔到口。胡同刀削牛肉麵$88個刀削麵好彈牙,自製的,每條均勻!湯好清甜,牛肉已一片片的易入口,好嫩滑。到甜品,叫了傳統的高力豆沙$88有六粒,不過個皮都幾厚,食到尾段才有豆沙餡,相對唔會太甜太溜。好滿足的

麥茶

胡同素鴨

京燒排骨架 $108
醬汁如湯般,帶甜充滿肉的甜味,排骨炆得好稔,份量好多呀。

胡同刀削牛肉麵$88

高力豆沙六粒

好滿足的一餐!環境食物質素都係超好!值得推介會再來呀!
胡同素鴨
高力豆沙六粒
2018-07-15 155 浏览
北京老家係香港有數間分店,今次黎左灣仔呢間新開無耐的分店餐廳位於合和都算分便,夜晚7點到已見到唔少食客,相信下晝都有不少上班族幫襯吧餐廳中其中有幾張台既台下面放左魚缸,比食客一邊品菜一邊欣賞魚的美態餐牌有單點同套餐可供選擇,套餐感覺幾適合節慶如中秋/冬至聚餐呢個家宴聖旨menu夠晒霸集,每席$3980,基本上有晒北京老家既signature dish前菜點左男友喜愛的豬耳,豬耳絲夠幼夠爽彈,配上芝麻及京怱更香第二道菜係北京地道口味的炸醬麵撈勻之後色香味俱全而且唔會太油膩唔好睇呢碟萵筍好似平平無奇,食落口其實味道幾清新爽口,有助平衡其他味道較重的菜式咕嚕魚塊酸甜開胃,魚肉嫩滑細緻,而且魚塊外層仲有點脆齋睇色澤已經覺得好吸引最後試埋士多啤梨拔絲,賣相精緻吸引,糖漿拉出既拔絲閃閃生輝,令人有唔捨得食既感覺士多啤梨外層有較厚的糖衣,食落口感有d似冰糖葫蘆,士多啤梨的酸味與拔絲的甜取得了中和👍🏻埋單每人約$270,感覺餐廳的菜式係傳統中蘊藏實力,唔會單以賣相取勝,值得一讚。
北京老家係香港有數間分店,今次黎左灣仔呢間新開無耐的分店

第二道菜係北京地道口味的炸醬麵

撈勻之後色香味俱全而且唔會太油膩

咕嚕魚塊酸甜開胃,魚肉嫩滑細緻,而且魚塊外層仲有點脆

齋睇色澤已經覺得好吸引

2018-07-15 163 浏览
因為兩老中意食中菜,朋友推介下就帶佢地黎呢間京菜館食啦!從門面到食物都令人覺得好似去左北京食飯甘,哈哈。餐廳有兩層,地下入口附近有三個石像,好有特色!不過唔知呢三位係物水呢?佢個茶係麥茶,好香,又唔會太濃,仲有消濟作用,好中意!柚子甜酸魚條魚大大條,炸到好脆口,但入面既魚肉仲係好嫩滑!好鮮甜!好中意個汁,佢加左好多既柚子肉,食落甜甜酸酸甘,有咬口,香柚子味!魚肉鮮嫩,滑溜 !炸香酥乳鴿!好好食!外皮炸到好脆!入面仲好熱,肉質好嫩滑,有鴿肉既鮮味!佢配既調味粉有少少辣,但係好香,點埋食更加惹味,香口!望見都流晒口水!京醬骨排都幾大碟,骨排大條,有7-8條到,好入味。甜甜地,好林,個汁送飯一流!yummy!老佛爺米糕之前真係未食過,就叫黎試下!佢係用糯米同紅豆整成再拎去炸,點桂花糖食。第一次食又幾特別喎,煙煙韌韌,米糕本身無物味道,但點左桂花蜜後味道提升,好香桂花味,兩者好夾!職員收野快,亦有禮貌,唔錯!自己同兩老都好中意呢間餐廳既食物,食物全部即叫即整,保持新鮮,熱辣辣,好好味!推介大家黎食!

餐廳有兩層,地下入口附近有三個石像,好有特色!
不過唔知呢三位係物水呢?

佢個茶係麥茶,好香,又唔會太濃,仲有消濟作用,好中意!

柚子甜酸魚

魚肉鮮嫩,滑溜 !

望見都流晒口水!

京醬骨排

yummy!

老佛爺米糕
之前真係未食過,就叫黎試下!

職員收野快,亦有禮貌,唔錯!

2018-07-14 1207 浏览
有朋友來港,說想試試些特色菜,上網找來這間為於合和中心7樓的”北京老家”,看餐廳的裝潢和菜式都具特色,所以帶朋友試試。來到餐廳原來要上一層,裝潢富中國特色,周圍都不難見到人像的浮雕壁畫,用上了木餐桌坐位,餐廳佔地大,寬闊舒適。我們坐的位置很有特色,很喜歡實木的中式餐桌。《胡同素鵝》多層腐皮卷成的素鵝,層層夠薄,雖然看似厚身但其實十分香脆,蘸上醋汁更提味!《半隻填鴨》用上扇形的碟盛著片皮填鴨,賣相十分加分。麵皮剛蒸熱夠軟身,放涼了亦沒有變硬。鴨同樣片得夠薄,有肉位而脂肪不多,加上配料和醬汁放上麵皮,入口易咬亦惹味。《午門面青》看到這個菜名知道是用上豬面肉,但”午門”是甚麼呢,還以為是用上多款材料,原來卻只用了淮山片,但驚喜的是口感跟平時吃到的很不同,薄身帶點口感,十分入味,而面青爽口嫩滑,好喜歡這道菜式。《老家柚子魚》賣相好有氣勢,魚炸得好”生猛”,柚肉舖滿底,整道菜酸酸甜甜,越食越好味,魚外皮好香脆,魚肉嫩滑,味道配搭口感新鮮。《胡同牛肉刀削麵》雖然不是用人手刀削,但麵煮得剛好沒有太腍。湯底香濃,牛味陣陣而又不油膩。牛肉和洋蔥預先爆香過,肉質爽口入味。《高力豆沙(4件)》好喜歡這個口感

我們坐的位置很有特色,很喜歡實木的中式餐桌。

《胡同素鵝》

《半隻填鴨》

《午門面青》

《老家柚子魚》

《胡同牛肉刀削麵》

《高力豆沙(4件)》
好喜歡這個口感,好有質感有口感,配上少量豆沙蓉,不錯。
2018-07-11