2011-12-07 6 浏览
每次去深水埗女朋友都話食維記,時時食豬潤牛麵都有啲悶,好想試下出曬名竹升麵有幾好食,兩人分別叫了牛筋腩蝦子撈麵和水餃蝦子撈麵(其實想食雲吞但已賣曬真搶手)。麵本身好彈牙,無"簡"水味超"正"。牛筋腩又「lum」又入味加埋又香口既蝦子真是一絶。水餃都很出色大大隻蝦又爽口,但下次我會試雲呑。
2011-12-04
庆祝纪念
纪念日
2011-11-27 62 浏览
因為病緊想找d清清地的食物,又想起男友好想試下劉森記,所以就來了,當時大約6-7點吧,相機不見了?!(最後發現跌在家裡),只好憑記憶來寫了,男友點了雲吞蝦子撈麵,我就要最安全的墨魚丸河,再加碟油菜心,大約5分鐘,菜心到了,份量都幾多(比起今日下午茶相比,仲要平幾蚊),用鹼水灼過的菜都好好吃,第2來的是雲吞蝦子撈麵,佢雲吞是用碗加湯另上的,我男友話蝦子和雲吞的調味是最好吃的,但麵質還是好望角最好,但都大讚這裡的麵一點鹼水味都無,第3來就是我的墨魚丸河了,湯底感覺沒什麼特別,但看到店內的報導是用大地魚湯,男友叫我嚐一下裝雲吞的那碗湯,味道果然不同,不算特別好喝但比較濃郁,就知道原來我那碗是溝水 的,墨魚丸吃到有粒粒口感,應該是手打的,令我比較記得的是河粉口感是用炒的河粉湯上,有點硬身,不太好吃下次再來我不選擇河粉了,改別的真好笑,想說某件事連彈回2次,不想我寫我便不寫了
下次再來我不選擇河粉了,改別的

真好笑,想說某件事連彈回2次,不想我寫我便不寫了
2011-11-02
  • 雲吞
2011-11-15 7 浏览
差唔多9點先黎到呢間食肆食飯!但仍然有好多人!由於坐得太迫既關系,所以我同友人不斷甘調位....終於調到最近門口個窗位,但我地好似做RoadShow,街外人都會望我地一眼-_-全因為窗外放置左個架,架上有呢間鋪既養既貓既貓糧,基本上個個經過都會同隻貓玩hahaaa我第1次食蝦子麵的已經係澳門果陣喇.果次真系畢生難忘!所以今次都好期待!!!我本來就點左個牛腩牛筋蝦子撈麵,點知無,所以就事旦甘叫左個炸醬蝦子撈麵!係等緊既途中,放係台面上既酸甜白蘿蔔已經比我地食左半瓶如果可以,我都想買一樽!真系好開胃!!但系腌既食物中,佢都算系辣其實我對我叫既炸醬蝦子撈麵無太大期望,因為好多時炸醬都系碎肉溝辣豆瓣醬.但呢間既炸醬竟然唔係我想像中,佢系有蘑菇同肉塊,唔似一般既炸醬!!仲有配生菜!重點系蝦子,蝦子有令我失望蝦子唔夠多!而且蝦味唔夠.蝦香亦都唔重,值得讚既系蝦子既質感粒粒都能從口中感受到,另外就系撈麵必有的上湯上湯無味精,最後我都無叫野飲,只系飲湯就算喇haha另外就系嘗試友人既黑柏葉蝦子麵,好似失準左我覺得爽口度和普通的牛柏葉又何分別!只是沒有加工處理比較健康!!最後就系蠔油芥蘭,佢地會將芥蘭的

係等緊既途中,放係台面上既酸甜白蘿蔔已經比我地食左半瓶

重點系蝦子,蝦子有令我失望
蝦子唔夠多!而且蝦味唔夠.蝦香亦都唔重,
上湯無味精,最後我都無叫野飲,只系飲湯就算喇haha

另外就系嘗試友人既黑柏葉蝦子麵,好似失準左

最後就系蠔油芥蘭,佢地會將芥蘭的最頭切左.唔似普通既只系切中間就算
因為最頭有可能會唔乾淨,雖然係細左,但可以一口就可以食到
其它店的都會好大棵好難咬呀仲!!好爽甜!

食完就細閱牆上既報章,劉森記已有四十幾年歷史!
呢間店仲可以生存到真系唔簡單...
現家好多出名既小型商戶因為捱唔到貴租已被迫結業!
唉..所以大家應該要多支持小型食肆同商戶!!
佢地投放既心機同心思比其他集團式食肆更多!!
只靠我地既力量先可以令1d更好味既食肆留得住!!!!!

2011-11-12
  • 上湯
  • 炸醬
2011-11-14 53 浏览
師傅都有好一段冇黎呢區, 咁啱上星期有少少時間, 就乘機過黎行下, 順便搵下野食! 點知落到區又冇咩心水, 於是唯有四圍逛下, 行行下忽然見到老友, 心諗既然咁耐都冇黎過, 不如就入去聚一聚舊啦!一條友入到去, 求其搵個位坐底, 就睇下有咩好食, 其實師傅最鍾意呢度嘅蝦籽,所以就決定簡簡單單整碟蝦子撈麵, 其他咩都唔要喇! 落完單, 等左一陣就有得食喇, 蝦籽撈麵賣相真的好靚, 皆因撈麵上鋪滿好多蝦籽! 先試下湯底, 湯底夠香, 濃濃嘅蝦籽香味, 唔會太咸, 非常惹人好感; 撈麵底就有幾條靚菜, 係菜心黎嘅, 菜心煮得好腍, 而且好甜, 幾正; 至於麵身仍然十分高水, 入口勁爽口彈牙, 冇鹼水味, 而且麵質非常乾身, 配上勁多勁香嘅蝦籽, 蝦籽炒得香而唔燶, 而且香味勁濃, 真係正到冇得頂! 咁耐冇黎, 水準仍然維持到, 真係冇令師傅失望!總括黎講食物質素超掂, 環境地方就逼少少, 服務普普通通, 而價錢亦接受到, 廿八蚊一碟蝦籽撈麵, 都算抵食! 師傅入黎食碟撈麵, 絕對唔係要食飽, 純粹想過下口癮, 所以當然食完一碟撈麵後, 係絕對唔飽, 不過亦唔肚餓! 心血來潮黎搵下森哥, 師

總括黎講食物質素超掂, 環境地方就逼少少, 服務普普通通, 而價錢亦接受到, 廿八蚊一碟蝦籽撈麵, 都算抵食! 師傅入黎食碟撈麵, 絕對唔係要食飽, 純粹想過下口癮, 所以當然食完一碟撈麵後, 係絕對唔飽, 不過亦唔肚餓! 心血來潮黎搵下森哥, 師傅絕對係非常開心, 特別見到佢嘅水準仍然冇走樣, 所以笑臉一定要比, 有機會一定會再黎!
蝦籽撈麵
清湯
蝦籽撈麵
清湯
2011-11-14 22 浏览
劉森記已吃了第n次, 每一次吃都覺得好食及第食牛柏葉蝦子撈麵: 牛柏葉冇咩味, 爽爽地, 冇咩特別, 仲要黑meng meng, 以後吾敢食~~~~撈麵好吃,煙un,上面鋪的蝦子,正!! 。牛腩蝦子撈麵: 牛腩林, 味道濃郁,吾會肥膩. 可惜得幾塊, 讚!!而家去吃劉森記, 我通常都選雲吞蝦子撈麵, 雲吞有4-5粒, 成粒牛丸咁大, 雲吞內有蝦+豬肉, 好味 讚!!!

劉森記已吃了第n次, 每一次吃都覺得好食及第食
~~~~
撈麵好吃,煙un,上面鋪的蝦子,正!!
讚!!!

2011-10-22
  • 豬手
  • 雲吞
2011-11-10 86 浏览
在深水渉找地方食野唔難,想找一些有水準價錢又相宜的地方也不少,而很多這些食店更加是老字號了,在這一區想食撈麵的話一定會想起這店:劉森記麵家。去劉森記麵家食麵多數都是去回舊店食的,不知道是心理作用還是什麼原因永遠都是舊的東西是好的,而且好像舊店這一邊沒有新店這樣多人,不過食飯時間去到永遠都要等一陣才會有位的,因為舊店的枱不是太多,全部都是四人枱,和其他人搭枱好像是來這店食東西的指定動作,不過有時都會有例外,好像今次我就坐在店內角的一張二人枱,難得的機會唔需要和人搭枱,不過結果當然是得一個字:迫。去這店當然是食這店的竹昇麵,就叫了薑蔥黑柏葉撈麵、蝦子撈麵和腩汁芥蘭。薑蔥黑柏葉撈麵($28)望一望價錢已經比上一次加了一些,通漲的問題到處都可以發現,不過最重要是食物的份量和水準有沒有下降,單身賣相份量上就沒有分別,剛淥熟的黑柏葉和一些蔥絲放滿在麵上,食這種食物還有一碟辣椒豉油給你來點,煮這些黑柏葉的功夫真是少不了,因為這些黑柏葉唔似平時食到用哥士的漂到白身而比較淋身的這一種,這一種未漂的好多時唔識處理都會食得出比較韌,但這店的完全沒有這個問題,首先他們會將黑柏葉切細,再將處理的時間控制得好,所
深水渉的麵食專家劉森記麵食
迫在一角,但就唔洗搭枱
牆上的宣傳報導
在枱上的餐牌
爽口十足的薑蔥黑柏葉撈麵
點黑柏葉的辣椒豉油
充滿蝦味的上湯
薑蔥黑柏葉撈麵($28)

望一望價錢已經比上一次加了一些,通漲的問題到處都可以發現,不過最重要是食物的份量和水準有沒有下降,單身賣相份量上就沒有分別,剛淥熟的黑柏葉和一些蔥絲放滿在麵上,食這種食物還有一碟辣椒豉油給你來點,煮這些黑柏葉的功夫真是少不了,因為這些黑柏葉唔似平時食到用哥士的漂到白身而比較淋身的這一種,這一種未漂的好多時唔識處理都會食得出比較韌,但這店的完全沒有這個問題,首先他們會將黑柏葉切細,再將處理的時間控制得好,所以咬落完全唔會覺得韌,相反還有一種爽口的感覺,點少少辣椒豉油來食多了少少的咸香,而竹昇幼麵非常爽口而沒有鹼水的味道,連我這個絕少食廣東幼麵的人來到這店都必叫幼麵來食,搭著一些蔥絲來食,再配著細細碗的有濃濃蝦味的上湯來食,四者配合得非常之好,讚。
大量蝦子的蝦子撈麵
蝦子撈麵($28)

這店另一個必食的就是蝦子撈麵了,鋪滿了棕色的蝦子放滿在竹昇麵上,未食已經可以聞到濃濃的蝦子味,首先將d蝦子撈一撈在幼麵的上面,放入口時發現每一條的幼麵都充滿了蝦子的鮮香味,當咬中蝦子時爆在心中的感覺又是十分之特別,蝦子配在撈麵上令整碟麵多了不少的蝦香,又是這一句,食蝦子麵真是不需要過澳門,我們自己香港都有一些好的食店。
腩汁芥蘭
腩汁芥蘭($11)

雖然每次我都說芥蘭是硬硬地,但每次都會叫的,可能就是喜歡它這種硬感給人纖維感高的感覺,加一些腩汁在面,唔喜歡食菜的人都一定會喜歡它。
成瓶的酸白蘿蔔
拿了幾件來食
酸白蘿蔔

已經很少店有這一些食物了,每一次來到都會搭數件來開開胃先,雖然是免費但水準一些都唔低,味道只是帶有淡淡的酸味,作會餐前小食真是一流。
全家福祿壽
這店都經過非常多的電視節目介紹,但就沒有很多食店因為這個原因而令水準下降的問題出現,都是一些異數來,但也都可以看出這店老闆做食物是注重食物的質素而不是數量,非常希望這店能保持這些水準,令我們香港的廣東麵食會發揚光大。

高水準的竹昇麵食,深水渉的麵食專家劉森記麵食。
2011-10-23
成瓶的酸白蘿蔔
拿了幾件來食
全家福祿壽
2011-11-10 24 浏览
當你步入劉森記,好難想象劉森記已經有半百年歷史,由最初嘅手推車仔麵檔,到後來嘅大排檔,及至現時嘅舖位,都寸步不離深水埗。劉森記以竹昇麵馳名,用加拿大高筋麵粉加鴨蛋,以竹昇用人手打造,亦由於自家製麵,鹼水分量落得少,所以麵條亦不可放存太耐,換句話說,麵條都非常新鮮。今日我哋兩公婆,就叫咗一碗黑柏葉麵$21和一碟蝦子牛筋撈麵$33,再加兩支細樽裝可樂,每支$6,合共$66,非常抵食。麵未到,當然先食自家醃製嘅酸蘿蔔,夠酸、夠爽,除咗蘿蔔,仲有靑椒、紅椒,唔太辣,幾好食,只可惜冇青瓜,否則會更加吸引;其實如今,已經冇幾多家麵舖有酸蘿蔔提供,雖然唔係什麼珍貴食材,但偏偏就冇人有心機做,真係買少見少。黑柏葉麵先來,呷一口清湯,味唔濃,有一陣大地魚嘅香味,但蝦子味欠奉,似乎退了步;再咬一口麵,唔爽、唔煙靭,完全失準,可能煮得太耐;黑柏葉則爽口,食落嗦嗦聲,有嚼頭,唔韌,保持一貫水準,可惜份量偏少,而且蔥絲亦偏少,與尖沙咀蘭香比較,咬感與味道都ok,但份量則少了一截,而且豉油亦是蘭香勝一籌,價錢方面,蘭香則需$25一碗。跟著,蝦子牛筋撈麵,有四、五嚿牛筋,放咗喺碟邊,蝦子則鋪滿整碟麵,絶不吝嗇,再加
當你步入劉森記,好難想象劉森記已經有半百年歷史

劉森記以竹昇麵馳名

細樽裝可樂係我嘅至愛
麵未到,當然先食自家醃製嘅
,只可惜冇青瓜,否則會更加吸引
夠酸、夠爽,正
;再咬一口麵,唔爽、唔煙靭,完全失準
,而且豉油亦是蘭香勝一籌
,價錢方面,蘭香則需$25一碗。
與蘭香比較,咬感與味道都ok,但份量則少了一截;上圖為劉森記,下圖為蘭香,大家不妨比較一吓
跟著,
蝦子牛筋撈麵,有四、五嚿牛筋,放咗喺碟邊,蝦子則鋪滿整碟麵,絶不吝嗇,再加一小碗清湯,功架十足
;湯雖小,但味足,比剛才嘅黑柏葉麵,多咗一份蝦子味,好飲得多
;麵條非常幼細,冇鹼水味,而且爽口、彈牙,煙靱度十足,好麵
;至於牛筋,非常入味,夠腍穤,夠膠,極品
;蝦子雖多,但味道唔夠濃,雖然係用斗門蝦子,入口幼滑如沙,但味道偏淡,唔夠鹹香,有d失望
蝦子牛筋撈麵,麵條非常幼細,冇鹼水味,而且爽口、彈牙;蝦子雖多,但味道唔夠濃
牛筋,非常入味,夠腍穤,夠膠,極品
整體上,撈麵嘅質素保持
,但湯麵則唔掂
,可能由於放湯太耐,希望下次再來時會有改善

2011-11-06
夠酸、夠爽,正
細樽裝可樂係我嘅至愛
牛筋,非常入味,夠腍穤,夠膠,極品
2011-11-09 49 浏览
為了設定妥當新置的電腦,一早到了友人長沙灣家中一齊處理最後SETTING及執漏.忙了一整朝,趁中午時走去高登買齊餘下的各種連接線,配件,兼食個晏充充電!個人及電腦亦作最後補給!雖然深水埗名食店多如星數,但還是將今餐午飯的主導權交回那位仗義助我"砌機"的好兄弟吧!除了喜歡"砌機",他原來還喜歡去劉森記.只是不太喜歡新店吧了.中午時份當然人頭湧湧......等了好一會才有位,相信友人己光顧多時,甫一坐下己點打定主意,只問我要不要多一碟油菜吧了!我也不敢怠慢,速速向阿姐落單:蝦子牛筋腩撈麵!蝦子水餃撈麵!芥蘭一碟!!再拿兩個小碗先吃點醃蘿蔔吧!!與小紅椒,小青椒,白醋等醃製的蘿蔔酸度充足!個人口味覺得辣勁還可以多加一點!像這樣無限供應醃物的麵店,現今己買少見少了!嗜酸的我忍不住多吃幾件!友人的水餃先送上,可惜蝦子撈麵要多等一會.每碗只有三隻的份量,內裡肉餡鮮香木耳爽口!味道口感俱佳!!浸在大地魚湯內更添加一股鹹鮮味!而劉森記的大地魚湯,比其他麵店的更甜更鮮,其香味更加添人食慾!...只有三隻水餃實在太少了!油菜選擇了芥蘭($11)才十一個大洋,比起麵食價格更加親民!我點的蝦子牛筋腩撈麵連同友

除了喜歡"砌機",他原來還喜歡去劉森記.
只是不太喜歡新店吧了.中午時份當然人頭湧湧......
再拿兩個小碗先吃點醃蘿蔔吧!!
無限供應醃蘿蔔!
與小紅椒,小青椒,白醋等醃製的蘿蔔酸度充足!
個人口味覺得辣勁還可以多加一點!
像這樣無限供應醃物的麵店,
現今己買少見少了!嗜酸的我忍不住多吃幾件!
水餃!

...只有三隻水餃實在太少了!
蠔油芥蘭
蝦子牛筋腩撈麵!
我點的蝦子牛筋腩撈麵連同友人的蝦子麵底一齊送上.誠如各食評所言,蝦子份量異常慷慨!
往煮麵間偷偷看煮麵師父灑蝦子,原來每碟也下了差不多滿一湯匙的份量!
提著盛載了蝦子的湯匙,
慢慢平均地抖動著.灑得滿碟金黃!
,麵條方面色澤偏深,沒有一般麵條的透明感,
挑一些沒有被牛腩汁沾到的試一試原味.蝦子鹹香慢慢從麵條中滲出,加上蛋香突出,更加顯得
這竹昇麵麵條梘水味小得難以察覺,被蛋香取代了.不過有得有失,爽勁自然沒有重梘水貨式的強.
再混以下邊的腩汁後,鹹度卻有點過頭了.......不禁要呷一口魚湯一清喉舌.
有機會的話還是叫一
蝦籽撈麵配一碟淨牛筋腩分開上吧!
牛筋腩煮得極度軟滑!入味!!濃濃肉香毫不費勁的一口一口吃下!
而牛筋比肉更佳!滑不溜口,
加上盡吸醬汁,一邊吃一邊流,絕對是一種享受!
劉森記公關貓......別偷懶!哈!
離開之時在店門口重遇那頭不斷"巡視業務"的麵店小貓
懶洋洋的,是滿意今天業績,還是吃得飽飽呢?
2011-11-05
無限供應醃蘿蔔!
水餃!
蝦子牛筋腩撈麵!
蠔油芥蘭
劉森記公關貓......別偷懶!哈!
2011-11-06 23 浏览
今晚去開深水埗, 所以一早揀定目標醫肚, 亦由於朋友未試過劉森記的蝦子麵, 決定帶她去試試黑柏葉蝦子麵 - 由於兩個人SHARE, 所以我們加底(即蝦子麵份量多些), 好像加底才加$5, 黑柏葉亦都是店舖的招牌菜, 有時會售罄, 所以真的要看看有沒有口福了, 黑柏葉很爽口配以豉油吃, 味道一流, 蝦子一點都不胜, 麵爽口淨水餃 - 味道不錯, 湯底清, 蝦肉鮮甜爽口
淨水餃 - 味道不錯, 湯底清, 蝦肉鮮甜爽口
2011-10-12
因為次次都要等位,我心諗都唔知今次又要等幾耐...因為唔知佢夜晚收幾點,所以都好心急。去到超好彩唔駛排隊... 娜娜臨推介我之前成日黎食既REPEAT ORDER...但因為之前5點幾同朋友食左個糖水..兩條友都好飽下,但係我又忍唔住口想食...我地剩係叫左兩個蝦子鵝腸撈面同埋蝦子撈云吞面加2枝汽水。因為超爽既鵝腸,令我LEE個本身唔食得辣既為食貓都忍唔到口要點幾下佢地D是油..(有少少辣)。

2011-10-30
  • 鵝腸
  • 酸蘿蔔
  • 蝦子撈麵ETC....
2011-10-25 93 浏览
一向只喜歡白白、圓圓、直直、粗粗帶嚼勁的麵條,如上海卷麵、日本拉麵、蘭州拉麵,當然還有烏冬。而廣東麵彎彎曲曲、黃黃暗暗、幼幼細細、鹼水味重,並且筋道不足,我不太接受,可自從吃過「劉森記」之後,印象完全改觀,我喜歡的廣東麵條只此一家!我光顧的「劉森記」是舊店,旁邊有好幾家看來都是頗具年代的食店,而「劉森記」若不是已鼎鼎大名,恐怕容易路過卻走漏眼。實在沒什麼裝修可言,店子的面積遠沒它的名氣大,僅幾張小圓桌,丁點的檯面卻放了好幾樣東西,有自家醃制的蘿蔔、出名的余冠益辣辣醬和筷筒等餐具,這些瓶瓶罐罐巳占據了餐桌差不多五分之二的地方,要是多叫幾碟食物真不知該放何處好!別看桌子小,可能坐五、六個人,大多數彼此不認識,搭檯兼搭訕是免不了的了!向來不喜湯湯水水的,而且個人認為廣式麵條吃乾身的會較適合,我愛香口的東西,來這吃麵加蝦子是必須的!牛腩是食肉獸從不放過的食物,兩者結合就是蝦子牛腩撈麵:看著麵上撒下的蝦子,雖然深褐色不甚可愛,可細小如沙的顆粒居然發揮了巨大的效應。無數粒的蝦子纏繞在根根麵條上,使得本身無味的麵條頓時精彩起來,優質的蝦子吃來鹹香而又回甘,感覺就像吃著成千上萬的蝦仁一樣,此處的蝦子還

蝦子牛腩撈麵
令人齒頰留香的蝦子撈麵
看著麵上撒下的蝦子,雖然深褐色不甚可愛,可細小如沙的顆粒居然發揮了巨大的效應。無數粒的蝦子纏繞在根根麵條上,使得本身無味的麵條頓時精彩起來,優質的蝦子吃來鹹香而又回甘,感覺就像吃著成千上萬的蝦仁一樣,此處的蝦子還有一樣好處,就是幾乎沒什麼雜質,兩個字:純淨,曾經吃過某些店供應的蝦子麵,滿嘴分不出是沙子還是蝦子,吐掉覺浪費,吞下怕得膽結石
。吃廣東撈麵要是不下蝦子,味道就會大打折扣。配料有牛腩,燜得夠腍,肥瘦兼備,也很入味,像是加了柱候醬,鹹度適中,混雜幾塊牛筋,又軟又滑,有回我想叫牛筋麵的,阿姐說叫牛腩麵一定會搭上幾塊牛筋的,所以在這牛筋麵、牛腩麵是一種麵,不用區分。該講講這兒的廣東麵為什麼令我情有獨鐘,因為走鹼工序做得好,聞不到也吃不出鹼水味;因為麵身有彈力有韌性;更是因為有一流的蝦子助了麵條一臂之力!
胖乎乎的水餃我不愛
試過
水餃蝦子撈麵,因為恰巧水餃賣完,阿姐叫我先吃蝦子撈麵,餃子後補
。過會只見店員從鋪外捧著一大盤餃子進來,沒多久,阿姐端來一小碗湯,裡面躺著兩個水餃,這水餃真夠大塊,大概是正常水餃的一倍大,餡內有筍絲、少許肉末、切碎蝦仁,典型的廣東水餃餡料,雖說味道不錯,蝦仁也算彈牙,可我還是不太喜歡這種地道廣式餡料,也許從小習慣吃上海那種小唐菜肉餡或是冬菇肉餡的,就連那餃子皮我也覺得不像北方餃子皮般具咬口,彈性不足。至於跟麵的湯我是沒碰過,因為本人不怎麼愛喝湯,況且來「劉森記」我只叫瓶裝可樂喝,夠冰涼夠解渴,只賣六元,很便宜的了!
千萬別錯過這‘咖喱啡’
店裡每張桌子都擺著一瓶‘余均益’辣椒醬,是本土名牌辣椒醬,外面賣得頗貴,這兒就大方供客蘸麵,但不合我口味,嫌它不夠辣入口偏鹹了點;一大瓶醃白蘿蔔,也是任人添加,別以為不收錢就制作隨便,酸甜拿捏準確,嫩中帶爽,夾一口偏濃味的蝦子撈麵,再吃點清爽醃蘿蔔,平衡了味覺,每次我都要來上三、四匙羹才罷休!
光禿禿的鵝腸不好吃
曾經吃過
蝦子撈麵配黑柏葉,沒漂白的黑柏葉很難得,可除了一個‘爽’字就沒什麼可取的了。還有
配鵝腸,最精華的鵝脂肪給洗得一乾二淨,只剩一條條腸衣,既沒口感又沒味道,從此這兩樣配菜完全剔除,來「劉森記」我只吃——蝦子牛腩(牛筋)撈麵
2011-09-30
令人齒頰留香的蝦子撈麵
千萬別錯過這‘咖喱啡’
2011-10-19 15 浏览
今天來到深水埗,本想找間未吃過的試試,不過找了又找...都是回到這裏來..東姑猪手蝦子撈-東姑夠淋亦入味-猪手咬一啖..有毛,再食吓又有....哎!索性把它去皮黑柏葉鵝腸蝦子撈-黑柏葉鵝腸都好爽脆,個人喜歡黑柏葉多些;好味的鵝腸並不是這層次..水餃河-水餃好大只,好多料,亦好新鮮,肥猪肉比例亦不算多

東姑猪手蝦子撈
-東姑夠淋亦入味
-猪手咬一啖..有毛,再食吓又有....哎!索性把它去皮

黑柏葉鵝腸蝦子撈

水餃河
-水餃好大只,好多料,亦好新鮮,肥猪肉比例亦不算多

2011-10-15
  • 水餃
  • 東姑
2011-10-16 7 浏览
久聞大名終於在某日到訪黃金時順道光顧怕蝦子撈麵不夠飽所以搭多個薑蔥牛肉蝦子下得夠闊綽, 牛肉彈牙不過冇乜特別, 但有肉到肚始終令到個人感覺踏實一D! 薑蔥黑柏葉, 牛柏葉的真身原來應當是黑色的, 街上看見白色的牛柏葉相信我也不會有胃口去試了.另外牛腩麵亦很出色, 牛腩夠味夠彈牙!!好味道啊!另外還有任食的酸蘿蔔, 酸中帶點點辣且夠爽脆, 一食停不了
久聞大名終於在某日到訪黃金時順道光顧
怕蝦子撈麵不夠飽所以搭多個薑蔥牛肉
蝦子下得夠闊綽, 牛肉彈牙不過冇乜特別,
但有肉到肚始終令到個人感覺踏實一D!

薑蔥黑柏葉, 牛柏葉的真身原來應當是黑色的,
街上看見白色的牛柏葉相信我也不會有胃口去試了.

另外牛腩麵亦很出色, 牛腩夠味夠彈牙!!好味道啊!

另外還有任食的酸蘿蔔, 酸中帶點點辣且夠爽脆, 一食停不了
2011-10-01
2011-10-10 92 浏览
電腦不知因由的死機多次,把心一橫就直接去買部新機,順便也就在福榮街搵食,其中一間名店就是這間劉森記,曾在tvb蔡san的節目中出現,水準總有保證,不會吃到反台的。劉森記也有舊店新店兩處,這次去的是舊店,環境就比較擠迫,不喜歡的話可以去新店的。劉森記最馳名的是竹昇麵,雲吞也在電視上介紹過,就基於這個班底選了蝦子黑柏葉雲吞撈。一般吃慣的柏葉是白色的,看到黑柏葉不要以為是新品種,其實柏葉原來就是帶黑的,經過某工序才會變白和更爽口,至於甚麼工序自行理解吧。雲吞首先上菜,先喝一口湯,有著濃濃的大地魚香味,但又不會感到喉乾,湯底亦算清澈。再試一下雲吞,蝦有甜味而爽口,加上瘦肉和肥肉提高了鮮味,水準不錯,但似乎煮的時間過長,雲吞皮有點柔軟。等了良久撈麵終於上了,只見蝦子把所有的麵染色了,非常大方。黑柏葉的份量也不少,不過最便宜的薑蔥反而不怎麼見人(笑)。竹昇麵沒有鹼水味,可吃起來水份有點多,晾乾水的功夫做得未夠,這點對吃撈麵影響是很大的,因沒湯底作掩蓋。麵是有蛋味但不算太出,雖說蝦子的濃香會掩蓋其味(說實話這裡蝦子也並不濃味),但麵的色澤還是看得出差一點,雖鴨蛋成本上漲,可我情願多付幾塊得到更好享受

雲吞的蝦肉肥比例不錯
作為主角的薑蔥卻不見影
竹昇麵沒有鹼水味,可吃起來水份有點多,晾乾水的功夫做得未夠,這點對吃撈麵影響是很大的,因沒湯底作掩蓋。麵是有蛋味但不算太出,雖說蝦子的濃香會掩蓋其味(說實話這裡蝦子也並不濃味),但麵的色澤還是看得出差一點,雖鴨蛋成本上漲,可我情願多付幾塊得到更好享受。麵質較為煙韌,而不像加了鹼水的幼麵彈性高。

黑柏葉爽口得來軟淋,不像白色柏葉好像咬橡筋般離奇爽脆索索聲,味道則與白柏葉濃一點,一邊比較天然,味道還更好,一邊有想像不能的工序,只是賣相較佳,當然是選安全的東西吧。

雖然不少有名食家的推介不敢恭維,但蔡瀾的還是有品質的保證,至少他說好不好吃也會給你原因。
同老公行完黃金,知道有間好味的麵店,專登來食試下! 其實剛剛3:00已經去左綠林甜品食野,都有d飽飽,但見佢的雲吞麵好正,就一於去試下啦!等左一陣,總於有位,叫左一碗雲吞麵 & 牛腩麵, 食下枱上的酸甜蘿蔔粒,好快麵已經到了!個麵無皂水味,仲好爽,好食過好多出名的麵店,$21的雲吞麵,竟然有5粒的雲吞,仲要係好好味,唔怪之得咁多人來食啦!老公個牛腩麵好香,佢試左我一粒雲吞之後,雖然好飽,都叫左一碗水餃麵,d水餃都好大粒好正啊!外賣客都會自取酸甜蘿蔔粒,見個男人係咁攞,老闆都無理佢,就知道d街坊成日來幫襯啦!店鋪雖小,但真係好多人來食,下次要試下呢度的蝦子撈麵,因為好多人都食呢個$28蝦子撈麵,仲要係好多蝦子,正啊!

仲要係好多蝦子,正啊!
2011-09-24
  • 雲吞麵