2017-02-11 147 浏览
平時返工都行過見到間凡高廚房,都心思思想去食個飯,今天放假與友人一同來到食個午餐,較早友人一早已經訂座,餐廳位於勝華樓2樓,餐廳門外的佈置已經充滿濃厚的藝術氣息,紅色的磚牆上已經掛上一幅模仿凡高的名作「星夜」的仿製繪畫,餐廳的內部的裝潢設計,店員也向我們介紹此餐廳的裝潢設計概念,原來是來自梵高的一幅名畫「夜間咖啡館」,例如紅色的牆身、桌球枱等.....除此之外,四周都掛上了不少凡高的仿製繪畫,仿如我們進入了梵高的博物館般。在微暗的燈光下再加上輕快的英文歌曲,餐廳的另一邊放置了鞦韆、波枱、花瓶、結他,除了感到歐陸文藝氣息之外,也造出的氣氛相當有情調又舒適。 精選午餐一共有四款主菜,我們可以選擇一款,價錢由$78起當中包括有是日頭盤或是日餐湯、是日甜品及咖啡或茶,加$10可以轉店中的招牌98%野菌忌廉湯 。除此之外,還有供應行政午餐,午餐包括指定的頭盤凱撒沙律及98%野菌忌廉湯 ,主菜方面有三款可以選擇一款,價錢由$148起至$178,都有是日甜品及餐飲。我們二人都選擇了精選午餐,店中職員極力推介招牌98%野菌忌廉湯 ,我們都決定一試,我們的主菜都是一起共享,分別點了A.O.P新鮮虎蝦意大
我們二人都選擇了精選午餐,店中職員極力推介招牌98%野菌忌廉湯 ,我們都決定一試,我們的主菜都是一起共享,分別點了A.O.P新鮮虎蝦意大利粉($88)及南瓜意大利飯伴法式軟殼蟹($128)。先來一籃熱辣辣的芝麻rolls 麵包,再塗上香滑的牛油,鬆軟的麵包滲出陣陣的牛油香,再有惹味的芝麻,真是非常美味。
98%野菌忌廉湯當有8種不同的菌類,包括有黑松露、牛肝菌、蘑菇等......先把它們炒香,後把菌類打成蓉再煮成忌廉湯,飲落都好有口感,每啖都有粒粒的菌粒,煙韌彈牙,而且菌香四溢,散發獨有黑松露的芳香香氣又鮮甜,難怪是店中凡招牌菜之一。
98%野菌忌廉湯
先來主菜A.O.P新鮮虎蝦意大利粉($88),蝦肉都十分新鮮,口感都爽口彈牙,蝦肉都好鮮香,意粉份量適中,煮得沒有過腍且彈牙入味。
A.O.P新鮮虎蝦意大利粉
另一款主菜是南瓜意大利飯伴法式軟殼蟹($128),意大利飯都有黏稠口感,且做到傳統少少半生米的效果,口感帶有煙韌,飯的調味都有濃郁的南瓜香,炸軟殻蟹的蟹身完整,咬下都好香脆且蟹味濃郁,水準真是不錯。
南瓜意大利飯伴法式軟殼蟹
餐飲來杯咖啡,咖啡味道都香濃,是日甜品分別焦糖燉蛋意式奶凍,焦糖燉蛋灑上了糖霜及雜莓,焦糖面都夠脆,蛋味濃郁香滑,另一款是意式奶凍,奶凍上除了加入了糖霜及雜莓之外,還加入了草莓汁,做出白紅兩層的效果,賣相都好鮮艷,奶凍充滿了牛奶的濃郁,口感非常幼滑,香甜又美味。
整體上食物方面都好有水準,服務都好殷勤細心,在繁忙的銅鑼灣鬧市中都會有一個優雅的小餐館,高雅別致又寧靜的環境中享用一個美味的午餐,其後再欣賞凡高的油畫,歐陸的藝術氣氛之下好像置身在外國之中,感覺真是好舒適又安寧,在此消磨下時光都是不錯的好地方。
题外话/补充资料: 餐廳原來可以有派對到會服務或自取,也可以包場舉行party,此地方那麼有氣氛又寧靜,下次都同朋友來開個party都是不錯的好地方
2017-01-26
A.O.P新鮮虎蝦意大利粉
南瓜意大利飯伴法式軟殼蟹
2017-02-11 148 浏览
凡高廚房單聽名字就令我連想到美術與美食的結合,呢間位於軒尼斯道的意大利菜西餐廳。餐廳佈置略花心思,從抽象中找尋你的味未開始食都要扮下藝術人不多廢神,廚師推介的set dinner 有湯,小食,主菜,甜品,餐飲餐湯可選雜菌忌廉湯同什菜湯,唔係我影得差什菜湯真係黑色,但味道就象一般什菜湯唔通凡高色彩,而雜菌湯就想當濃郁菇味,加上口感香滑,唔錯小食就係呢道凍蝦拼三文魚卷,配有香草欖油,凍蝦新鮮爽口,煙三文魚卷上菜絲,菜減去煙魚的咸,清新開胃香煎勺草挪威三文魚伴法式忌廉薯蓉,香檸牛油,慢煎三文魚保留左魚油的香,肉質唔老,薯蓉係新鮮薯做,唔係粉開嗰d,唯獨個醬味道差少少傳統甜品cream brulee
餐廳佈置略花心思,從抽象中找尋你的味
未開始食都要扮下藝術人
唔通凡高色彩,而雜菌湯就想當濃郁菇味,加上口感香滑,唔錯
傳統甜品cream brulee

2017-02-10 636 浏览
每年年廿九係我地一家人行花市既日子,今年我地挑戰人山人海要完成一行要用上一小時既維園花市~行前先要醫肚,揀反係銅鑼灣食,夠方面~媽媽中意食羊,做左功課凡高廚房有出色既頂級和羊食,價錢唔貴,要帶媽媽一試~我地一人點了一份set dinner~凡高頂級和羊餐 $388香草烤原隻bb野雞 $358包含前菜,湯,主菜,甜品,餐飲~先來一客熱烘烘的餐包~沙律菜清甜爽脆~98%野菌忌廉湯,以雜菌打碎加忌廉製成,菇菌味香濃,細滑之餘又有菌粒的口感~挪威三文魚雜菜卷,煙三文魚包裹著西芹得雜菜,上面放上一隻凍蝦點綴,味道清新開胃~和羊架一份有三件,份量不少,配以香草焗薯角~和羊以尊貴方式飼養,因此肉質非常嫩滑,油脂不會過多,味香而不羶,烹調至7成熟最完美~BB野雞以天然方式飼養,肉質特別鮮甜軟嫩,烤過後皮脆肉嫩,皮下脂肪極少,肉汁豐富,陣陣香草味~最後仲有甜品,焦糖燉蛋同芝士蛋糕~非常滿足~離開前發現餐廳有到會服務,食物款式比較特別,同平時到會既野食唔同啊,最緊要係堂食質素都好高,到會有保證~問一問之下可以唔洗突登去到餐廳取,餐廳可代call gogovan 送到目的地樓下,車費自付,岩哂我地呢d想食

我地一人點了一份set dinner~

凡高頂級和羊餐 $388
香草烤原隻bb野雞 $358

包含前菜,湯,主菜,甜品,餐飲~
先來一客熱烘烘的餐包~
沙律菜清甜爽脆~
和羊架一份有三件,份量不少,配以香草焗薯角~
最後仲有甜品,焦糖燉蛋同芝士蛋糕~
非常滿足~

問一問之下可以唔洗突登去到餐廳取,餐廳可代call gogovan 送到目的地樓下,車費自付,岩哂我地呢d想食好野又懶既九龍人~
2017-02-10 260 浏览
未入去已經覺得餐廳係好有格調。餐廳參考中世紀歐陸式風格去裝潢,有古典風的藝術餐廳。睇得出餐廳老闆應該十分喜愛梵高,店舖除咗有梵高嘅畫之外,仲依照咗其中一幅畫黎佈置餐廳,令客人好似入咗幅畫入面咁。餐廳仲有賣梵高收藏酒添,鐘意梵高嘅朋友仔一定要黎呀,唔單止咁呀,呢度真係好有氣氛架,燈光較暗,枱面上有一個小蠟燭,仲有好柔洋嘅音樂,坐下食下不知時日過。一坐低,侍應好貼心咁倒暖水比我地飲跟住叫左個Set Dinner麵包條+蒜頭 老闆當日送咗嗰小食比我哋,之前都未食過。蒜頭出奇地好食,冇咗蒜頭嗰種辣味,反而仲有一啲菌香,原來師傅喺面掃咗菌油。而啲又脆又重麵包味嘅麵包條係師傅手工製作,好有心機。頭盤:有蝦,非常清甜可口,而且好易脫榖,意想唔到嘅係有三文魚食,入面仲包住咗啲野菜沙律。98%野菌湯: 味道偏淡,與平常飲到的磨菇湯有十分大的分別,而且口感豐富,啖啖濃郁菇味。原來用咗8種菇而打成嘅,真係好有田園感覺,飲完好想再飲,值得一試。餐包:呢個麵包應該係法式麵包,較厚身,同一般食落去嘅蒜蓉包有啲分別,佢唔係太脆,反而食落去有種實在感。雞:聞上去土匪雞,而且雞肉好滑,配上旁邊有薯角。薯角鬆軟,咬嘅時候
未入去已經覺得餐廳係好有格調。
餐廳參考中世紀歐陸式風格去裝潢,有古典風的藝術餐廳。
一坐低,侍應好貼心咁倒暖水比我地飲
跟住叫左個Set Dinner
麵包條+蒜頭
雞:聞上去土匪雞,而且雞肉好滑,配上旁邊有薯角。薯角鬆軟,咬嘅時候唔會痴牙
肉眼扒,我叫咗7成熟另配薯角,入口即溶 ,雖然未到和牛嘅級數。薯角沾上蜜糖芥末醬汁 ,脆薯、薯仔蓉好淋
當日嘅甜品係Cheese cake,雖然細細舊,但好重芝士味,好香。為今晚嘅晚餐畫上一個完美嘅句號

不得不提下呢度嘅服務,質素好好,見你唔夠水,都會過黎補充,仲要係暖水黎嘅。然後經理上菜時又會簡單介紹吓菜式。

• 98%野菌忌廉湯
  • 挪威三文魚酸雜菜卷
  • 焦糖燉蛋
趁著放假來到位於銅鑼灣的凡高廚房,一探隱藏於樓上的大師畫廊餐廳😍門口的裝修精簡而不隨意,用一副凡高的畫來做招牌,既隨性又有創意。這間店舖是實行會員制的,並且多做包場服務,所以如果要去的話最好是先打電話book位,以免來到撞上包場而白跑一趟。一進到店面映入眼簾的是這一副場景,非常有舊時年代地下室的感覺,後來店家介紹這個場景是根據左一這幅凡高的畫而設計,還原了這個當年凡高住了一段時間的地下室,真的場景旁邊擺了一副原話,有種奇妙的感覺。店裡的裝潢擺設都非常有藝術氣息,店家說因為老闆Vincent很喜歡凡高,而且凡高也叫做vincent,所以便作出了這樣一間餐廳,希望重質不重量地為每一位來到的客人帶來身心的放鬆享受除了精緻的擺設,最重要的還是凡高的畫作,掛滿了整間店面,有種來到畫廊的感覺。除了門口進來看到的台球桌,他們還提供卡拉ok/wii/遊戲等項目,可以讓公司等來此包場buffet,吃之外還有娛樂項目,場地不大但五臟俱全我和朋友是午餐來到,除了可以享用lunch set之外,一樣可以享用dinner set的套餐。我見到隔離檯吃lunch份量都對得起價格,around150可以吃到滿滿一大
我和朋友是午餐來到,除了可以享用lunch set之外,一樣可以享用dinner set的套餐。我見到隔離檯吃lunch份量都對得起價格,around150可以吃到滿滿一大碟的意粉,絕對夠料。而我們則選擇了Menu上的羊架同埋牛扒,算是該店的招牌,為大家試一下他家的美味
首先上來的頭盤salad是煙三文魚沙律,厚實的三文魚口感非常紮實,讓我這個喜歡吃三文魚的人大飽口福,當然這個沙律並不是只有煙三文魚這麼簡單,它的三文魚裡面還有包料,兩個set的做法不同,我的裡面包覆了香芹同埋蘿蔔,羊架餐的則是三文魚捲著酸甜筍絲,兩者的味道都非常好,酸酸甜甜脆脆的開胃小菜配上鹹鹹的煙三文魚,一開始就讓人胃口大開!
之後是上的湯和餐包,這個湯我真的非常喜歡,店家介紹是招牌的98%雜菌湯,入面d菌有多種種類,全部炒過之後再打碎下去煮湯,因而不會煮到完全融化,你喝湯的時候還可以感受到一粒粒蘑菇的口感,愛喝菌湯的一定要來嘗試看看!
主菜首先是我朋友的羊架,店家介紹因為羊的飼養方式不同,因而這款招牌羊架的羊肉脂肪很少,所以羶味也不會很重。我都試吃了一塊,的確是完全沒有脂肪,因為一般出面d羊架會有好厚的脂肪。羶味也的確淡了很多,但因為我實在不太喜歡吃羊,所以並沒有多吃,我朋友說是非常可以接受的口感。所以如果喜歡吃羊肉的話這應該是個不錯的選擇
之後就到我的肉眼佐黃芥辣,肉質軟嫩,好切開好入口,味道算不錯,但是可能溫度沒有掌控好,上來稍嫌有點不夠熱了,但是配上牛肉醬和黃芥辣的提味,還是讓我吃得津津有味
店家還非常貼心的問我們需不需要加一些加拿大岩鹽,嘗試牛肉與這款老闆媽媽帶返來的調味料的化學作用,真的一試就愛上!比起點原本的牛肉汁,我更喜歡點這款鹽來佐牛排
飯後還有茶點的部分,首先上了這個van hogh cheese cake,我覺得擺盤做的很用心,單吃蛋糕不會覺得什麼特別,但是將士多啤梨配一口蛋糕一起吃,會是十分美味!
最後是焦糖燉蛋,我和朋友都覺得很好吃是因為不會太甜,坊間很多燉蛋會做到很甜,so又加分啦!

總而言之,這間凡高廚房是一間值得去試一試的西式餐廳,份量和食物對得起300幾蚊的價格,難得放假去享受一下是不錯的選擇
2017-02-07 846 浏览
好開心今日放工食西餐~因為個好朋友出左bonus,佢話要慶祝下,就一於食餐好 =]一去到見到果度有好多 Vincent van Gogh 既名畫,仲有張卓球枱~當時仲播放住柔和既音樂,好relax! 之後就睇 menu ~ 枱上既擺設都好靚好有格調! 我同朋友一人點左一個 set dinner ,所以有2份前菜~蜜瓜超熟而且夠甜,天然甜味配上鹹香既 Parma Ham好滋味,唔錯既搭配!而另一款前菜係挪威三文魚酸雜菜卷,朋友話冇乜特別。 之後就飲左個98%野菌忌廉湯,個湯超濃味,好正;聽職員講廚師用左蘑菇、牛肝菌同黑松露等共九款雜菌製作,好有誠意呢! 之後就係主菜:澳洲頂級和羊配蒜蓉香草醬薯角~肉質纖維幼細,口感非常嫩滑,而且和羊既脂肪分佈平均、羊味香而不羶,真係羊扒之中既極品。 而另一個主菜:地中海式火焰牛柳串燒配蒜蓉香草醬薯角~d 牛柳串燒0向另一個爐度燒然後呈上,好特別! 牛柳份量勁多,超級軟身同 juicy,而且完全唔會食到筋,廚師一早起哂,好細心! 餐飲熱檸水~ 最後個甜品都好正,有個 cheese cake 同 creme brulee ~個人覺 creme brulee
好開心今日放工食西餐~

當時仲播放住柔和既音樂,好relax!

之後就睇 menu ~

枱上既擺設都好靚好有格調!

而另一款前菜係挪威三文魚酸雜菜卷,朋友話冇乜特別。

之後就飲左個98%野菌忌廉湯,個湯超濃味,好正;

之後就係主菜:澳洲頂級和羊配蒜蓉香草醬薯角~

肉質纖維幼細,口感非常嫩滑,

而且和羊既脂肪分佈平均、羊味香而不羶,真係羊扒之中既極品。

而另一個主菜:地中海式火焰牛柳串燒配蒜蓉香草醬薯角~

d 牛柳串燒0向另一個爐度燒然後呈上,好特別!

牛柳份量勁多,超級軟身同 juicy,

而且完全唔會食到筋,廚師一早起哂,好細心!

餐飲熱檸水~

最後個甜品都好正,

個人覺 creme brulee 正d,

香脆既焦糖糖衣,配上軟滑既custard,好回味!

最後埋單比起預期中又唔係好貴,初初諗住要成千蚊,原來$700幾就攪惦!

2017-02-06
庆祝纪念
纪念日
2017-02-06 566 浏览
有很多走主題的餐廳,為數不少,為的可能就是凸顯餐廳本身的風格,主題形形色色都有,讓食客有種仿如置身在環境之中。而在下亦曾到過主題餐廳,感覺就如與餐廳環境一樣,置身在其中。凡高廚房是一直想到訪的餐廳,奈何安排不到時間,直到今晚才到訪。凡高廚房亦是一家主題餐廳,餐廳擺放了凡高(Vincent Williams van Gogh)的畫作。凡高是一位荷蘭後印象派畫家,在十多年間創作不少油畫。故踏進餐廳,就可被那油畫藝術所薰陶,當然在下對於油畫並不通曉。除了油畫,餐廳還放置了一張桌球枱,讓食客可以打一下桌球。餐薄上羅列了不少食物,包括了套餐等,而且還有餐酒,有需要的可以點來喝一杯。前菜為煙三文魚酸雜菜卷,煙三文魚卷著雜菜,再以蝦放在三文魚上,碟上還有少許沙律菜呢。除了三文魚有柔糯口味外,還加上了酸酸微微的味道,既清新又有清爽的作用,又可開開胃納。野菌忌廉湯是今餐的餐湯,喝起來有粒粒野菌,口感都幾豐富,而且還有一種幼滑口感,湯身都是稠結濃厚,隨湯有餐包。主菜為招牌澳洲頂級和羊配香草醬薯角。雖然並不太熱愛羊肉,但是亦會嚐一下羊。一客和羊共有三件連骨,吃的時羊羶味輕微,並不濃烈,為吃不到羊羶味的朋友來
主菜為招牌澳洲頂級和羊配香草醬薯角。雖然並不太熱愛羊肉,但是亦會嚐一下羊。一客和羊共有三件連骨,吃的時羊羶味輕微,並不濃烈,為吃不到羊羶味的朋友來說,可說是容易入口,而且肉質亦具鬆化。
廚師精選甜品為藍莓芝士蛋糕,原粒藍莓在蛋糕之上,既有香濃芝士味道,亦有藍莓的果味,相互之下,就覺芝士蛋糕不會太膩。
餐飲為熱奶茶,是一杯茶香而淳厚的茶,不錯。
食過晚飯,既滿足又可欣賞油畫,是不錯的用餐體驗。
2017-01-23
2017-02-04 601 浏览
適逢友人牛一,搵食飯團又出動找尋美食。N 年前畢業第一份工作位處銅鑼灣,不時路過一間大廈,看到凡高廚房的招牌無數次,可以都無緣一嚐。今次聞得朋友推介凡高廚房,久昂大名多時,決定帶幾位朋友來。踏進凡高廚房,便感受到藝術氣息撲面而來。一幅又一幅美麗的畫作,遍佈餐廳牆上的每一角。每幅畫作下都有一小段簡介,大多的畫作都仿照大名鼎鼎的畫家梵高的名畫。餐廳的佈局以優雅為主,當中亦有桌球供客人耍樂。當晚的set dinner 有六款選擇,價錢介乎$198 至 $288。每set 包括一份歐陸式小食、一客餐湯、一份主菜、一客甜品和一杯飲品。一行四人全都點了款式吸引又實惠的set dinner。除此之外,我們還點了一份海鮮拼盤。海鮮拼盤餐廳經理極力推介的海鮮,果然沒令我們失望。據說,店裡的海鮮都是當天到店的新鮮貨,所以鮮味十足。二人份睡蟹拼盤A,包括半隻法國睡蟹、兩隻加拿大翡翠螺、6 隻法國藍青口、四隻大平洋虎蝦和兩隻生蠔。原本要多半隻睡蟹需外加$68,好好人的餐廳經理特別多送半隻給我們! 睡蟹大大隻,啖啖都是肉,肉味很鮮甜,餐廳有齊食蟹工具,食得算方便,不會令人吃得狠狽。翡翠螺的肉很彈牙,鮮甜得不得了

海鮮拼盤
海鮮拼盤

翡翠螺的肉很彈牙,鮮甜得不得了。藍青口和虎蝦,同樣都是鮮味十足的新鮮貨。生蠔一稍欠新鮮度就帶腥味,這兒的生蠔毫無腥味,充滿著鮮味,當中夾雜海水的味道,肉質較爽身。特別推介生蠔的瑤柱位,只需用餐刀輕輕一𠝹便可取出,萬勿錯過。

歐陸式小食
是日小食為西班牙蛋餅,蛋餅最上層以菠菜覆蓋,蛋餅充滿蛋香,中間又夾著薯仔。整個蛋餅質感很軟,味道不錯。
餐廳送的餐前小食
西班牙蛋餅
餐湯
原本四人都選了跟餐的紅湯,但聽經理極力推介招牌菜98%野菌湯,便轉了兩個招牌湯試試。野菌湯不包在餐湯的選擇中,每客需另加$28。

98%野菌湯的共用了蘑菇、牛肝菌和黑松露等共九款雜菌製作,廚師先把材料炒香,後把材料打成蓉製作。雜菌湯香味四溢,各種不同的菌類混和在一起,口感很豐富,有富彈性的,亦有脆口的,味道和口感同具層次,果然是鎮店之作!

紅湯是羅宋湯,蕃茄味非常香濃,味道同樣不錯。
98%野菌湯、羅宋湯
燒帶子虎蝦伴鮮墨魚汁扁意大利粉
這道主菜是我的心水推介! 達刺身級的帶子和虎蝦味道鮮甜不在話下,意粉的醬汁才是精粹。經理說墨汁是每天到店的新鮮貨,再加上忌廉來煮,味道一流,讓人一試難忘。

意式馬賽海鮮飯
海鮮飯的材料包括大蝦、帶子、青口和魷魚。海鮮飯呈金黃色,米飯粒粒分明,保留意大利米應有的彈性,整體味道很好。
燒帶子虎蝦伴鮮墨魚汁扁意大利粉  ($218)  、意式馬賽海鮮飯  ($238)
香煎挪威三文魚配香檸牛油汁伴法式忌廉薯蓉
香檸牛油汁味道很香,但卻不會太油膩。三文魚煎得很香,可是如能稍為縮短烹調時間,魚肉會更嫩滑可口。薯蓉壓得很細,滑滑的薯蓉配上香檸牛油汁,味道超匹配。
香煎挪威三文魚配香檸牛油汁伴法式忌廉薯蓉
地中海式火焰牛柳串燒配牛肉燒汁伴蒜蓉香草薯角
牛柳串燒上桌前,先由服務員以燒烤盤用明火略燒一下,當然厚肉的牛柳在先前已在廚房預先燒好。燒烤盤上藍藍的火光讓人跟地中海的湛藍海水聯想在一起,非常配合這道菜的名稱。牛柳不會燒得太乾,內裏仍保留豐富的肉汁。串燒燒得非常香,惹味得很。
地中海式火焰牛柳串燒配牛肉燒汁伴蒜蓉香草薯角
飽嘗完一頓豐富美味的主菜後,輪到壓軸的甜品出場。套餐有兩款甜品可選,芝士餅或焗焦糖布丁,甜品的味道中規中矩。
臨行前餐廳經理還向我們推介他們的包場服務和到會服務,可自取或叫gogovan 來取亦可,下次跟朋友開party 可列入考慮之列。
2017-01-15
庆祝纪念
生日
2017-02-01 223 浏览
今年團年飯,我家決定攪攪新意思,就是叫到會。因大時大節,餐廳通常很難訂枱,而且還要分段的。今次家人見到這間餐廳有到會服務,有3種唔同套餐嘅價錢,如果唔啱食,仲有很多唔同的食物可以散叫。我地就叫了Pack V3 1880元個套餐,可12~15 個人吃的。只要講比餐廳知個日期,時間就可以。雖然我們只得10個人,但覺得這個餐好全面,有頭盤,沙律,主菜,甜品,所以唔理咁多,一於照落單。 有10 大盒,每盒都是A4 size,包裝得好好,送到家時都沒有翻瀉。還暖的。所有的餐盒鋪滿了我的飯枱。首先有頭盤~水牛芝士蕃茄 沙律水牛芝士好有質感,咬落去幼滑,蕃茄已去晒籽,厚度適中,份量十足,加了香草,紅紅綠綠,好吸引。麒麟擺法,紅白相隔,夾埋一起食。芝士奶香同番茄的鮮味巴拿馬火腿凱撒沙律火腿的咸香,煙肉的甘香,生菜的清新,麵包粒的鬆脆。再加埋酸酸地沙律醬開胃感覺。混和一齊吃,首先感覺到爽口的生菜,食到火腿,煙肉唔同的味道,一口多種口感,正。挪威煙三文魚(原條)煙三文魚每塊大小一致,從賣相來看夠大塊,夠份量,每塊大小一致,從味道來說夠結實,彈牙,好新鮮,濃濃的煙燻味道配搭沙律菜,豐富了口感。脂肪條紋分佈平

首先有頭盤~水牛芝士蕃茄 沙律

水牛芝士蕃茄 沙律

挪威煙三文魚(原條)

煙三文魚每塊大小一致,從賣相來看夠大塊,夠份量,每塊大小一致,從味道來說夠結實,彈牙,好新鮮,濃濃的煙燻味道配搭沙律菜,豐富了口感。脂肪條紋分佈平均,嫩滑带點煙燻味,
意式冷切拼盤

有4款之多的涷肉,名稱我攪不清。涷肉已排滿了全個錫子盤,份量很足。有些多脂肪的食落較肥,但整體都不錯
意式冷切拼盤
鵝肝醬伴黑魚子

這個用一個圓的膠盒放在A4盤內,因其他位置餐廳提供了已切小件的法包。當我將鵝肝醬伴黑魚子塗在法包上,感到好幸福,因感覺到鵝肝醬嘅鮮味,肝嘅溶在口的滋味,而法包又脆卜卜,所以好好味
估唔到前菜都有咁多種....跟住當然到主菜

西班牙虎蝦炒意大利粉

虎蝦夠大隻肉質結實,份量都多,美道鮮味,爽口,蒜片令到這碟恴粉很香口。意粉炒得乾身,加上了香草一起炒,更加美味。
意式烘蛋餡餅

有16件,可能路途遠,掀起蓋時不是一個圓型。但問題不大,因見到真是用料十足,這個餡餅都好厚身,中間有些波菜夾雜著,蛋林林的,好香蛋味,不會咸,味道適中。
意式烘蛋餡餅
法式芝士火腿批

有12件,中間有芝士火腿夾什著,但酥皮已林了些少,好彩家中有焗爐,烘一烘完全不同,好香牛油味,芝士呈半溶狀態 好正,所以這個都是最快食完的
意式炭燒意大利雜瓜

因為是炭燒,所以每件瓜都有燒過的坑紋,燒得有點焦香,有2款唔同的瓜類,每種都有唔同的瓜l質,各自有不同的口感,這個啱晒我食素的姐姐吃
卡邦尼意粉

很夠份量裝滿全個A4 盤的,好多芝士粉,煙肉和什菌所以味道都好濃,有點juicy ,所以這個意粉較濕潤,口感不同,但味道都唔錯。
卡邦尼意粉
當每個人都好飽之際,還有個甜品~意式奶涷

我本來唸住到會,嚟到會溶了,點知打開沒有點溶。好雪白的顏色,食落口,仲好滑流,好像豆腐花一樣,最鐘意食甜品嘅姨甥,都 一啖啖不停咁食,餐廳仲配備果醬,甜甜滑滑,不會太甜,好味
意式奶涷
今次的攪攪新意思,份量真是十足,大部份的食物味道都不錯,但好像批的食物要自己再烘就更加好味,都不失為和朋友聚會的一個好選擇
外卖送餐
意式奶涷
2017-02-01 451 浏览
朋友帶我黎呢間新餐廳, 原來周圍都係凡高的作品, 幾有特色唔係掛幾幅圖就算, 裝飾佈置都幾有心思黎到既時候, 見到有D玩具, 原來有party啱啱完左, 應該係小朋友party 啦, 有得攪party 都唔錯喎, 將來有機會都可以黎開個大人birthday party 先, 哈哈Menu 種類好多,令我有選擇困難症, 睇左好耐都揀唔到, 可能係因為咁, 侍應主動過黎介紹俾我地, 哈哈…例如羊扒, BB烤雞, ribs 等我地2個人諗住share 食, 因為朋友怕羊羶味, 但我又鍾意食羊, 所以侍應推介和羊餐, 係佢地最高級既羊架和牛就聽過, 至於…和羊…我都係第一次聽, 我食慣左全熟既羊架, 但侍應建議7成熟, 於是聽佢話啦另外左個烤原隻bb 野雞餐兩個set 都跟小食或者沙律, 同埋磨菇湯小食係三文魚酸菜卷, 三文魚好厚,包住酸菜, 咸咸酸酸, 味道OK凱撒沙律, 大路野, 都OK餐包, 焗過, 暖暖地, 外層脆98% 野菌忌廉湯好正, 菇味好重, 由好多種菇類手切而成, 飲到一粒粒, 好有口感,唔會好似攪拌機咁攪到爛哂, 而且仲非常飽肚羊架有2件, 配薯菜 , 賣相唔錯,見到都好多
朋友帶我黎呢間新餐廳, 原來周圍都係凡高的作品, 幾有特色

唔係掛幾幅圖就算, 裝飾佈置都幾有心思

另外左個烤原隻bb 野雞餐

兩個set 都跟小食或者沙律, 同埋磨菇湯

小食係三文魚酸菜卷, 三文魚好厚,

包住酸菜, 咸咸酸酸, 味道OK
凱撒沙律, 大路野, 都OK
餐包, 焗過, 暖暖地, 外層脆

唔會好似攪拌機咁攪到爛哂, 而且仲非常飽肚
羊架有2件, 配薯菜 , 賣相唔錯,見到都好多肉汁, 入面帶粉紅色, 但全無腥味

而且和羊架脂肪比例很少, 羶味其實係因為脂肪太多, 所以脂肪少, 羶味自然少

肉質香甜又軟稔, 肉味濃, 真係一D 都唔羶
另外個set 係BB 烤雞 配薯菜, 真係好細隻, 出世28日就俾人食

雖然有D 可憐, 但係肉質真好嫩滑, 雞皮同雞肉之間幾乎無脂肪

雞脾肉滑就必然架啦, 連雞胸都滑就好有驚喜
最後個set 跟甜品, 兩款甜品都係佢地自家製造

一個係焦糖燉蛋, 厚厚的焦糖脆面, 超嫩滑的燉蛋
另一個係cheese cake, 如果芝士味再濃D 就更好啦
BB 烤雞同羊扒比較, 個人覺得羊扒最好味, 值得一試
今年團年飯大家都不想在酒樓食, 因酒樓已開始食團年飯套餐亦比較貴, 有些酒樓更會限時, 所以今年我們在家叫到會, 食盤菜搞搞新意思。同事之前聖誕節時亦叫到會在家搞派對, 問他取了資料後便上openrice, facebook看看食店的相關資料, 原來此店位於銅鑼灣, 有Lunch set, Tea set, Dinner set, 仲有可以包場搞派對喎。於是致電查詢有關到會的資料。分別有三個package 選擇, 由於我家成員頗多人, 故選擇了Pack V3 (貴賓聯歡套餐) 適合12-15人, $1880, 可以自取或者安排GoGoVan送貨, 車資當然要自付啦!😆由於我們下午在家設麻雀耍樂, 所以下午已到齊食物, 我們先食完熱盤後便開始攻打四方城😂。冷盤則放入雪櫃留待晚上才吃。講返食物質素先, 整體食物味道清淡左少少, 份量亦不過不失, 以這個價錢略嫌貴左少少啦, 但如果15人食就可能未必夠食。(1) 意式冷切拼盤 (Mortadella, Cooked Ham, Dry Beef, Salami)Mortadella - 油脂分佈均勻, 有肉香味。Cooked Ham - 淡淡的

Mortadella - 油脂分佈均勻, 有肉香味。
Cooked Ham - 淡淡的肉香味, 有種似食緊火腿。
Dry beef - 有牛肉羶味,比較乾身, 薄切。
Salami - 比較鹹, 有濃厚肉香味。

這盤拼盤用來送红酒一流。
挪威煙三文魚 (原條)
(2) 挪威煙三文魚 (原條) - 大家見到煙三文魚就蜂擁而至, 很多三文魚鋪滿全盤, 煙三文魚肥美肉厚, 魚脂醇香, 有魚香加上煙燻過的味道, 很鮮味, 亦不會太鹹的味道。
鵝肝醬伴黒魚子 (15片)
(3) 鵝肝醬伴黒魚子 (15片) - 這個食品略嫌有少少失策, 就是如果我有焗爐, 可以搽完鵝肝醬和魚子在麵包上再烘烤一下, 應該會更加好味。麺包切得比較细片, 幸而還脆, 就是麵包邊没有烘濃少少的香脆味, 鵝肝醬有少少鵝的味道。
巴拿馬火腿凱撒沙律
(4) 巴拿馬火腿凱撒沙律 - 這盤凱撒沙律都算有很多巴拿馬火腿和沙律菜, 巴拿馬火腿切得薄片均勻亦算大片。巴拿馬火腿上的油脂, 沙律菜加上沙律醬, 令味道有肉香和爽脆清甜感覺。
意式烘蛋餡餅 (15件)
(5) 意式烘蛋餡餅 (15件) - 這個意式烘蛋饀餅, 看似烘烤過了火, 以為很香脆, 但原來好似食緊蒸蛋, 內有菠菜芝士等材料, 有蛋香和芝士味, 蛋亦很滑。
法式芝士火腿批 (11")
(6) 法式芝士火腿批 (11") - 這個火腿批雖然只有11", 但都分切成15件左右。火腿批酥皮香脆, 不油膩, 內𥚃夹了火腿和芝士, 唯芝士味不夠突出亦没有起絲觀感。如果有焗爐可以焗ㄧ焗, 應該會更加香脆好味。
水牛芝士蕃茄沙律
(7) 水牛芝士蕃茄沙律 - 這個沙律冷盤很受歡迎, 一出場就已經差不多掃光, 我只能影到這個場景。😂😂水牛芝士很滑加上蕃茄又大又多汁又甜, 味道很豐富。這麼一大盤, 我只能食到一片咋。😪😒
意式炭燒意大利雜瓜
(8) 意式炭燒意大利雜瓜 - 黄色和綠色的雜瓜以梅花間竹擺放很搶眼, 雜瓜清甜爽脆, 味道比較清淡, 如果能加上少許香料如黑胡椒粉, 鹽或者加多些少西式香料去烹調, 應該會更加好味。
卡邦尼意粉
(9) 卡邦尼意粉 - 卡邦尼意粉內裡的煙肉和磨菇亦很多, 意粉亦很乾身, 軟硬度均勻, 味道亦很適中。可能加上了芝士粉和運送過程時有倒汗水, 感覺黐成一堆堆, 難以分開。
A.O.P. 西班牙虎蝦炒意大利粉
A.O.P. 西班牙虎蝦炒意大利粉
(10) A.O.P. 西班牙虎蝦炒意大利粉 - 這個意粉炒得比較乾身, 意粉軟硬度適中,。西班牙虎蝦亦算很多, 蝦肉夠爽口鲜甜亦算厚身大隻, 而亦為虎蝦清理完內臟才加上洋蔥, 香草意粉一起炒, 唯調味比較淡, 故我自己加上辣椒仔調節味道。
意式凍奶
(11) 意式凍奶 - 最後食甜品, 從雪櫃取出時, 大家都議論纷纷, 到底這盆是什麼甜品?? 大家見貌似西米糕, 豆腐甜品, 慕絲等等。最後揭盅是 "意式凍奶"。這個甜品令我有驚喜, 凍奶本身味道清淡, creamy, 有飽腹感, 不算太甜,  賣相不吸引, 如果淨食凍奶跟本提不起勁去食, 後來在凍奶上𣺉上了士多啤梨醬, 賣相已經不同, 有吸引力, 士多啤梨醬的甜甜酸酸, 帶出凍奶的味道, 亦這個甜品不再是單ㄧ味道。
外卖送餐
水牛芝士蕃茄沙律
2017-01-31 127 浏览
同事介紹呢間餐廳話有水準之餘仲有家的感覺,講到咁誇上星期就去試下。見到dinner menu價錢親民,銅鑼灣區二百幾有曬全個套餐,前菜、主菜、甜品飲品都有。比貴少少就食到較有質素的prime ribs及羊架,其實三百幾價錢亦可接受。第一次來食一於平、貴都試下。先來前菜,份量唔多,但呢碟大蝦蕃茄,酸酸甜甜好開胃。套餐可以加錢叫個白酒煮青口,青口全部無沙,好彈牙,但最重要係個汁真係非常濃郁,好好味啊,食到唔停口,d汁都唔好浪費用來點面包食真係一流。其實見到餐廳老闆好熱情招每一個客人,個個都好似朋友一樣傾計,所以我終於明白我同事點解話有家感覺,每個員工都好nice。佢地推薦既食物亦好有水準,呢個磨菇湯都係老闆推薦,好濃郁的菇味,飲落好creamy,同埋非常大碗,飲完都飽左五成。不過埋單時發現原來餐湯轉大磨菇湯係要加錢,下次聽推薦時真係要主動問下洗唔洗加錢先,免得飲唔曬浪費食物之餘,仲要比多左錢。主菜來了,一上枱嚇左一跳,塊prime rib大過我成隻手掌有多,好香~好精彩啊!我地叫6成熟真係剛剛好,肉質好鮮嫩,而且好有牛味,好香好濃,真係好好味,呢塊扒我係酒店d餐廳食過同樣質素,真係要成千蚊
我地叫6成熟真係剛剛好,肉質好鮮嫩,而且好有牛味,好香好濃,真係好好味,呢塊扒我係酒店d餐廳食過同樣質素,真係要成千蚊,所以真心推薦啊,咁大塊真係好抵食。
另一主菜意大利飯,因為食完塊扒已經太飽,食左2啖就放棄了,只能夠講海鮮新鮮彈牙,如果用返真正意大利米煮會更加理想。
女人飯後點可以無甜品,呢度d甜品唔太甜,最愛cream brûlée 外脆內軟的完美結合。而男人飯後仲可以係度打桌球,老公一邊打波仲一邊同老闆傾計,難怪呢度的親切感係會令到人,去完一次會想再去第二次、第三次的餐廳。
2017-01-31 257 浏览
見 Mr.K 讀咗咁多年書,考試終於合格啦~見佢咁努力,一定要食番一餐好的,順便拍吓拖,所以選了一間富情調的餐廳共晉午餐。去到餐廳門口,已經看到一幅幅凡高的仿畫,極具歐洲風情。而店內的環境與大門的設計同出一徹,並以實物呈現名畫的景象。另外,店內的一枱一椅排列整齊,讓人感覺很舒服放鬆。我們一邊看著餐單,職員一邊親切的為我們介紹,並且推介了一些美食。餐前先以餐飽開始,餐飽是微暖的,上面鋪滿白芝麻,搽上牛油進食又滑又香脆。98% 野菌忌廉湯職員超推介這個湯,因為師傅以 8 款不同的菌類先炒香,然後以人手攪成一粒粒再煮成湯,所以會嗒到個湯是很香滑,而且菌粒是大小不一。燒烤風味薄餅雖然面積唔係好大,已經有煙肉、洋蔥、辣肉腸、菠蘿同埋燒烤醬,加上薄餅底薄脆到好似薯片咁,他都忍不住食完一塊又一塊呀~黑松露菌 雜菌 鵝肝 意大利飯呢款意大利飯 creamy 得來唔太膩,而且飯煮得粒粒分明,中間個芯唔太硬。再加上鵝肝這類珍貴食材,入口即溶,整個飯更添香滑美味。燒美國豬肋骨 伴 蒜蓉香草醬薯角 (半份)上菜的時候經已聞到陣陣香噴噴的燒烤汁味,他立刻貼心的為我切開小件,食落 d 肉一點都不覺韌,仲食到滲了入
見 Mr.K 讀咗咁多年書,考試終於合格啦~

去到餐廳門口,已經看到一幅幅凡高的仿畫,極具歐洲風情。

而店內的環境與大門的設計同出一徹,並以實物呈現名畫的景象。

另外,店內的一枱一椅排列整齊,讓人感覺很舒服放鬆。
98% 野菌忌廉湯

燒烤風味薄餅

黑松露菌 雜菌 鵝肝 意大利飯

再加上鵝肝這類珍貴食材,入口即溶,整個飯更添香滑美味。
燒美國豬肋骨 伴 蒜蓉香草醬薯角 (半份)

上菜的時候經已聞到陣陣香噴噴的燒烤汁味,他立刻貼心的為我切開小件,食落 d 肉一點都不覺韌,仲食到滲了入肉的燒烤汁,真的好惹味。
食完豬肋骨,其實我們都飽到上喉嚨,所以立即開到第二個胃食埋個甜品杯。

成餐飯即時感覺完滿,仲飽到要行一陣街街幫助消化。
2017-01-08
$421.5 (午餐)
2017-01-30 214 浏览
黎到年尾收爐日子,想同女朋友浪漫一下,食好D。 所以今次黎到位於銅鑼灣的<<凡高餐廳>>晚餐。 一出電梯已見到門口布置得很有藝術氣質,仲有一幅模仿凡高的名作<<星夜>>的仿製品。 餐廳內部的裝飾都好有情調。 呢度既晚餐有好多選擇,我地兩個都頓時患了選擇困難症。 因為我地兩個都係海鮮控,所以點了個<<二人份龍蝦海鮮拼盤>>。 主角龍蝦真係好鮮甜又多膏。 蘇格蘭的生蠔,海水味夠重,但就岩哂我個人口味。 東方螺SIZE夠哂大,啖啖都係肉。 青口方面,個人十分欣賞廚師去了腸,食落口特別鮮甜。 順帶一提,食海鮮當然要有工具喇,呢度真係俾到足,抵讚。 另外叫了的套餐先來小食<<炸芝士>>,廚師特別加了士多啤梨來吊味。 加了$28轉了呢度好出名既<<野菌忌廉湯>>。菜單說是98%野菌,原來是多達8種類野菌煮成。入口菇味非常濃郁,而且好有質感,十分滋味。 熱辣辣的餐包,用來點湯,另有一番滋味。 主菜是<<
黎到年尾收爐日子,想同女朋友浪漫一下,食好D。

所以今次黎到位於銅鑼灣的<<凡高餐廳>>晚餐。

餐廳內部的裝飾都好有情調。

呢度既晚餐有好多選擇,我地兩個都頓時患了選擇困難症。

主角龍蝦真係好鮮甜又多膏。

蘇格蘭的生蠔,海水味夠重,但就岩哂我個人口味。

東方螺SIZE夠哂大,啖啖都係肉。

青口方面,個人十分欣賞廚師去了腸,食落口特別鮮甜。

順帶一提,食海鮮當然要有工具喇,呢度真係俾到足,抵讚。

熱辣辣的餐包,用來點湯,另有一番滋味。

主菜是<<燒美國豬肋骨配蒜蓉香草醬薯角>> ,豬肋骨入口幾香, 雖然肉小d, 但就好野味。

伴碟的薯角,用了蒜蓉等來制作,入口薯蓉和蒜香味突出,十分滋味。同時亦有青瓜,黃瓜和雜菜等拌碟。因為加了黑醋的關係,也十分開胃。

套餐會跟一份Cheese Cake來劃上一個完美句號。入口帶有濃郁芝士味,仲有士多啤梨同藍莓點綴。整份甜品看起來也很有藝術氣氛。

因為我地兩個人,所以額外叫多份<<焦糖燉奶>>。面層焦糖小小甜,口感脆脆的。食落不會有膩口感,奶味幾濃郁。

餐飲方面加了$28轉<<黃昏里米尼>>。其實是一杯芒果味的雪糕梳打。 最上面是CREAM,然後是雲呢拿雪糕。有得飲又有雪糕食,一舉兩得。唯一的是飲到底會覺得有小小甜。

2017-01-24
2017-01-30 103 浏览
凡高廚房裝潢設計滿有心思,而且藝術感爆棚,牆上掛滿不少梵高的畫作,枱上又有磁石畫作,真是在餐廳的各個角落都尋找到梵高的踪影!餐廳昏暗的燈光營造出浪漫的情調,在餐廳的中央有鞦韆和波枱,相信大人細路都鐘意。店主親自招呼客人,席間與我們介紹推薦菜式,讓我們可以品嚐到「凡高」的滋味。點餐途中,呈上了一客蒜粒配上餅乾條的小食,蒜粒煙薰的效果很出色,聞起來很香,吃後更是口味無窮。與友人每人點了一客 Set dinner,跟餐有歐陸式小食。蛋批經香煎後,可緊緊鎖住裡面的滑蛋。一咬好滑嫩,有點似玉子感覺,又有沙律伴碟,感覺清新。洋蔥麵包粒湯 跟餐湯的鮮味十足,想不到餐湯已經有驚喜,洋蔥給我的感覺是可以提味,帶出湯的獨特甜味,嚐得出麵包粒是經烤製,烹調得別具風味。98%野菌忌廉湯 跟餐$28忌廉湯用上多種野菌烹調而成,內有蘑菇粒更添口感,另添加黑松露菌,所以忌廉湯充滿野菌和黑松露的香氣。 法式香炒雪山菇 $88 small 蒜香和香葉為主的炒菇,菇味香濃又夠肥厚。意式馬賽海鮮飯  $238 上枱的鍋分量十足,與西班牙海鮮飯的感覺相近,海鮮飯的配料好豐富,有大蝦、帶子、青口、魷魚等,蒜味可帶出海鮮的鮮甜味
凡高廚房裝潢設計滿有心思,而且藝術感爆棚,

牆上掛滿不少梵高的畫作,枱上又有磁石畫作,

真是在餐廳的各個角落都尋找到梵高的踪影!
餐廳昏暗的燈光營造出浪漫的情調,

在餐廳的中央有鞦韆和波枱,相信大人細路都鐘意。
店主親自招呼客人,席間與我們介紹推薦菜式,

讓我們可以品嚐到「凡高」的滋味。
點餐途中,呈上了一客蒜粒配上餅乾條的小食,

蒜粒煙薰的效果很出色,聞起來很香,吃後更是口味無窮。

蛋批經香煎後,可緊緊鎖住裡面的滑蛋。
一咬好滑嫩,有點似玉子感覺,又有沙律伴碟,感覺清新。
洋蔥麵包粒湯 跟餐
湯的鮮味十足,想不到餐湯已經有驚喜,

洋蔥給我的感覺是可以提味,帶出湯的獨特甜味,

嚐得出麵包粒是經烤製,烹調得別具風味。
98%野菌忌廉湯 跟餐$28
忌廉湯用上多種野菌烹調而成,內有蘑菇粒更添口感,

另添加黑松露菌,所以忌廉湯充滿野菌和黑松露的香氣。
 法式香炒雪山菇 $88 small
蒜香和香葉為主的炒菇,菇味香濃又夠肥厚。
意式馬賽海鮮飯  $238
上枱的鍋分量十足,與西班牙海鮮飯的感覺相近,

海鮮飯的配料好豐富,有大蝦、帶子、青口、魷魚等,

蒜味可帶出海鮮的鮮甜味,飯粒粒分明又與夠入味。
燒美國豬肋骨 燒烤汁 伴 蒜蓉香草醬薯角 $258
豬骨調味,聞起來十分香濃,好香BBQ味道!
加上秘製BBQ醬汁,肋骨入味又多汁。

旁邊的薯角沙律中的燒青瓜和翠玉瓜夠入味,配搭得恰到好處。
跟餐優惠加配香煎法國鵝肝  $98
蘋果沙沙配上法式鵝肝,更突顯出鵝肝的軟滑和甘香。
最後點了杯檸蜜來品嚐芝士餅
 餐廳招呼周到,食物有驚喜,有機會再來品嚐其他菜式!