2017-02-01 223 浏览
今年團年飯,我家決定攪攪新意思,就是叫到會。因大時大節,餐廳通常很難訂枱,而且還要分段的。今次家人見到這間餐廳有到會服務,有3種唔同套餐嘅價錢,如果唔啱食,仲有很多唔同的食物可以散叫。我地就叫了Pack V3 1880元個套餐,可12~15 個人吃的。只要講比餐廳知個日期,時間就可以。雖然我們只得10個人,但覺得這個餐好全面,有頭盤,沙律,主菜,甜品,所以唔理咁多,一於照落單。 有10 大盒,每盒都是A4 size,包裝得好好,送到家時都沒有翻瀉。還暖的。所有的餐盒鋪滿了我的飯枱。首先有頭盤~水牛芝士蕃茄 沙律水牛芝士好有質感,咬落去幼滑,蕃茄已去晒籽,厚度適中,份量十足,加了香草,紅紅綠綠,好吸引。麒麟擺法,紅白相隔,夾埋一起食。芝士奶香同番茄的鮮味巴拿馬火腿凱撒沙律火腿的咸香,煙肉的甘香,生菜的清新,麵包粒的鬆脆。再加埋酸酸地沙律醬開胃感覺。混和一齊吃,首先感覺到爽口的生菜,食到火腿,煙肉唔同的味道,一口多種口感,正。挪威煙三文魚(原條)煙三文魚每塊大小一致,從賣相來看夠大塊,夠份量,每塊大小一致,從味道來說夠結實,彈牙,好新鮮,濃濃的煙燻味道配搭沙律菜,豐富了口感。脂肪條紋分佈平

首先有頭盤~水牛芝士蕃茄 沙律

水牛芝士蕃茄 沙律
巴拿馬火腿凱撒沙律

巴拿馬火腿凱撒沙律
挪威煙三文魚(原條)

煙三文魚每塊大小一致,從賣相來看夠大塊,夠份量,每塊大小一致,從味道來說夠結實,彈牙,好新鮮,濃濃的煙燻味道配搭沙律菜,豐富了口感。脂肪條紋分佈平均,嫩滑带點煙燻味,
意式冷切拼盤

有4款之多的涷肉,名稱我攪不清。涷肉已排滿了全個錫子盤,份量很足。有些多脂肪的食落較肥,但整體都不錯
意式冷切拼盤
鵝肝醬伴黑魚子

這個用一個圓的膠盒放在A4盤內,因其他位置餐廳提供了已切小件的法包。當我將鵝肝醬伴黑魚子塗在法包上,感到好幸福,因感覺到鵝肝醬嘅鮮味,肝嘅溶在口的滋味,而法包又脆卜卜,所以好好味
估唔到前菜都有咁多種....跟住當然到主菜

西班牙虎蝦炒意大利粉

虎蝦夠大隻肉質結實,份量都多,美道鮮味,爽口,蒜片令到這碟恴粉很香口。意粉炒得乾身,加上了香草一起炒,更加美味。
意式烘蛋餡餅

有16件,可能路途遠,掀起蓋時不是一個圓型。但問題不大,因見到真是用料十足,這個餡餅都好厚身,中間有些波菜夾雜著,蛋林林的,好香蛋味,不會咸,味道適中。
意式烘蛋餡餅
法式芝士火腿批

有12件,中間有芝士火腿夾什著,但酥皮已林了些少,好彩家中有焗爐,烘一烘完全不同,好香牛油味,芝士呈半溶狀態 好正,所以這個都是最快食完的
意式炭燒意大利雜瓜

因為是炭燒,所以每件瓜都有燒過的坑紋,燒得有點焦香,有2款唔同的瓜類,每種都有唔同的瓜l質,各自有不同的口感,這個啱晒我食素的姐姐吃
意式炭燒意大利雜瓜
卡邦尼意粉

很夠份量裝滿全個A4 盤的,好多芝士粉,煙肉和什菌所以味道都好濃,有點juicy ,所以這個意粉較濕潤,口感不同,但味道都唔錯。
卡邦尼意粉
當每個人都好飽之際,還有個甜品~意式奶涷

我本來唸住到會,嚟到會溶了,點知打開沒有點溶。好雪白的顏色,食落口,仲好滑流,好像豆腐花一樣,最鐘意食甜品嘅姨甥,都 一啖啖不停咁食,餐廳仲配備果醬,甜甜滑滑,不會太甜,好味
意式奶涷
今次的攪攪新意思,份量真是十足,大部份的食物味道都不錯,但好像批的食物要自己再烘就更加好味,都不失為和朋友聚會的一個好選擇
外卖送餐
意式奶涷