友人本身是讀藝術, 現在又是在從事藝術有關的工作, 所以今晚同佢食飯也是要藝術一點. 來到這家餐廳, 外面就好有歐陸文藝氣息了呢~ 而入到去也見到周圍的佈置也是精心安排, 以凡高不同的著名畫作來佈置餐廳, 更甚的將晝作中的場景化為真實的呢~ 我就叫了個凡高頂級和羊餐 (HKD388) , 而這個就是其頭盤, 挪威三文魚酸雜菜卷, 沙律配以蝦及挪威三文魚, 酸雜菜令我的胃口大開之餘, 都加添三文魚及蝦的鮮味. 而這個98%野菌忌廉湯, 就用上7種不同的茹類打蓉煮出野菌忌廉湯, 非常濃郁的野菌味道, 啖啖也是打碎打蓉的野菌, 正~ 這個招牌澳洲頂級和羊配蒜蓉香草醬薯角, 炭燒的和羊聞上去有陣陣的炭燒香味, 而且肉汁完全鎖住, 保留了羊的原汁原味, 而羊肉的羶味不算太強, 而且肉質非常嫩滑, 7 成熟的味道Perfect~ 而其他的配菜如薯角店員也說這個非常花功夫, 要輕炸再煮, 再配上香草醬, 比平時吃薯蓉多了份香口感但絕不是炸過煎過那種的呢~ 而友人就叫了香草烤原隻BB 野雞餐(HKD258), 除了小食沙律及白湯外, 這個BB 野雞是指全天然飼養約28天的小雞, 因為雞仔的荷爾

而友人就叫了香草烤原隻BB 野雞餐(HKD258), 除了小食沙律及白湯外, 這個BB 野雞是指全天然飼養約28天的小雞, 因為雞仔的荷爾蒙還未分泌出來, 所以肉質一點也不會變酸, 而且肉質鮮甜軟滑的呢~

最後當然叫了茶飲及有甜品附送, Cream Cheese 蛋糕來結束這個富有藝術氣息的一晚~
2017-01-17
  • 凡高頂級和羊餐
2017-01-29 150 浏览
銅鑼灣是每天必經之路,每次經過都會被位於二樓「凡高廚房」的外觀裝潢所吸引,今天難得有空,便與朋友去試試。.踏出升降機門,除了看到別具特色的紅磚牆身,牆外更掛上畫作,濃厚的藝術氣氛。.入門後,看見一張桌球枱及鞦韆,牆上掛滿畫作,燈光亦恰到好處,帶出輕鬆舒服的氣氛,令,可見店家在店內的裝潢下了不少功夫。.是次光顧的時間為午市時段,更可以選擇全素的套餐,十分貼心,而我和朋友選擇了魚柳薯蓉以及軟殼蟹意式繪飯作為主餐。.前菜: 招牌野菌湯,芝麻包這是老闆推介的招牌湯!混合了多種菇菌類磨碎而成。本來對菇菌有些微抗拒,但這個湯卻令我覺得不錯,被磨碎成細顆粒狀的菇粒大大提升了湯的口感,濃厚的味道在湯中十分融合,一口接一口地感受到其風味,不愧為招牌菜,推薦大家必點!而芝麻包帶著些微餘溫,鬆脆的外皮,在抹上牛油後剛好緩和到湯所帶來的衝擊感。.主菜: 魚柳薯蓉/ 軟殼蟹意式繪飯終於到主菜出場,先到的是魚柳。用餐刀輕輕一按,外表炸得鬆脆,把魚肉切開非常嫩滑,外脆內嫩,火候的掌握不錯。.令我驚喜的是連薯蓉的表面也經過處理,造成外脆內軟的質感。魚塊口感扎實,配上特製醬汁,酸酸甜甜的令人胃口大開,但醬汁份量少了一點

前菜: 招牌野菌湯,芝麻包

主菜: 魚柳薯蓉/ 軟殼蟹意式繪飯

令我驚喜的是連薯蓉的表面也經過處理,造成外脆內軟的質感。魚塊口感扎實,配上特製醬汁,酸酸甜甜的令人胃口大開,但醬汁份量少了一點,而薯蓉口感十分充實,不像坊間一般水汪汪的質感,調味也很足夠!
到意式繪飯出場,繪飯本身沒有太大的黏稠感,能輕易舀起放在碟上,飯的調味濃郁,可以吃得出飯中夾雜著蒜片,令整個飯的香氣撲鼻,而這些味道也會從口中散發出來,也是令人意料之外的驚喜!

軟殻蟹亦不失色,能看出蟹身完整,沒有七零八落,在切開蟹身的過程中花費了不少時間,但蟹味濃郁,配上繪飯也不顯突兀。

餐飲: 乳酸特飲

小編在餐飲方面點了橙味的乳酸特飲,特別的是飲品中有着一些小小的果凍粒,好飲又好食。

甜品: 焦糖布丁及奶凍

焦糖布丁也十分不錯,布丁表面的焦糖烤得剛好,能用小匙輕輕一敲便脆的程度,布丁本身不會太甜,配上焦糖表層便剛剛好。

要特別一提的是奶凍!配上一層薄薄的士多啤梨醬,質感柔軟,奶味濃郁,十分喜歡!吃完有衝動繼續食!!可能對喜歡甜品的女士而言會不夠吃 哈哈。
午餐
  • 奶凍
  • 魚柳薯蓉
  • 軟殼蟹意式繪飯
2017-01-29 171 浏览
食完嘢就去行下年宵,選了地點十分就腳的凡高廚房,為於銅鑼灣勝華樓。這是私房菜來的,所以我們前一日先預約了,環境十分清幽和浪漫,亦有桌球檯和不少遊戲。聽店主講,仲可以包場添!!原來店主十分仰慕梵高,店內每一個角落都充斥著不少以梵高為主題的裝飾,梵高是荷蘭後印象派畫家,掛滿了多幅仿畫作品,印象較為深刻的是一幅星月夜,在年宵當日都見到有類似的畫像。我們二人分別點了兩個餐。香草烤原隻bb雞餐 - 歐陸式小食、廚師精選餐湯、香草烤原隻bb雞、精選甜品和咖啡或茶$358 梵高香草羊架餐 - 挪威三文魚酸雜菜捲、98 %野菌忌廉湯、炭燒香草羊架配蒜蓉香草醬薯角、意式啤梨芝士餅、咖啡或茶$348擺好嗰陣,準備開餐啦喂!!!挪威三文魚酸雜菜捲,裡面夾雜了瓜絲和紅蘿蔔絲,口感十分清爽。挪威三文魚肉質非常鬆軟,味道也挺合襯的!夠開胃和清新。而另一碟是挪威三文魚捲。隨即奉上餐包餐包,面頭有些芝麻粒粒,摸上手熱騰騰的,夠哂鬆脆和軟熟,唔會咬到咀嚼肌抽筋,塗上牛油後真係不得了。98 %野菌忌廉湯,聽講係餐廳的招牌菜,好高興個餐包埋,可以試一下。它用八種野菌先炒香後打碎,忌廉只係含2%,所以湯品冇得唔濃郁架!!!上
我們二人分別點了兩個餐。

擺好嗰陣,準備開餐啦喂!!!

挪威三文魚肉質非常鬆軟,味道也挺合襯的!夠開胃和清新。
而另一碟是挪威三文魚捲。

上枱後,黑松露味香氣四溢,看到湯面鋪左黑松露,好吸引。

成個湯好"杰"身,食緊一堆黑松露同野菌蓉,粒粒不斷重疊,非常濃郁。溫熱的湯令我感受到菇菌味在口腔裏久久不散,很棒。
雜菜湯,試了少許,雜菜的數量甚多,味道十分香濃,不過個人還是喜歡98 %野菌忌廉湯。
幸好前面的餐包和湯品不會太油膩,並不感飽飽濟濟,我們等待品嘗主菜。

香草烤原隻bb雞上枱了,雞份量很大隻,賣相可人。有點大,所以兩個人share食一隻雞。
一切下去,就有好多肉汁湧出來,非常熱辣辣,會出煙的,相信時間和火候控制得剛好,且外表沒有焦,打從心底加了分數~~

外皮上帶有香濃的香草味,食下去,雞肉嫰滑,肉質沒有乾身。但可能由於雞肉太厚的關係,食到中間,味道就變得淡淡。

香草醬薯角好夠林,口感特別。
炭燒香草羊架配蒜蓉香草醬薯角。賣相唔錯,試一試對方的香草羊架先。

羊騒味濃,顏色算是粉紅,代表剛熟。肉汁鎖住係入面 ,一切開,肉汁就BABA聲流出黎,唔太實肉,肉質嫩滑而甘香!

勝在味道夠香,羊架愛好者要試下啦。
友人最後吃上焦糖燉蛋。
意式啤梨芝士餅,沒有碎餅底。

但入口軟綿,口感細滑,甜度適中。芝士餅還仲充滿濃濃芝士味和微微的咖啡香味,是不錯的甜品
凍奶茶。
情到濃時(套餐加$20),入口清涼的,底下有不少雜果,味道還不錯。
整體而言,在依間餐廳進食完全感受到梵高既文藝氣息。這個食物質素,我覺得很超值!

坐下的都是舒適的卡位,環境高級和有格調,不錯不錯。
2017-01-28 195 浏览
朋友說想吃高級西餐, 本來想到尖沙咀數間大酒店的餐廳,但又真的太高級太貴了再仔細搜尋一下,其實一些樓上舖也有不錯的餐廳所以今天來了凡高廚房星期日的晚上也是FULL BOOKING,真的相當受歡迎先來前菜,煙三文魚鮮蝦沙律,三文魚和鮮蝦也是相當新鮮鮮味濃郁而且OLIVE OIL也令大家相當開胃,迎接接著來的大餐接著吃了羊架今時今日樓上私房菜泛濫,但並唔係每一間都有真材實料難得既係凡高廚房除左保持水準之外仲不停進步,烤羊架用上上等羊肉,味香而不羶,肉質鮮甜而juicy,值得一去再去另外吃了帶子墨魚汁意粉,新鮮帶子固然可口,墨魚汁意粉亦相當彈牙,食完後成口黑曬,好似中毒咁,証明好好味

再仔細搜尋一下,其實一些樓上舖也有不錯的餐廳

所以今天來了凡高廚房

星期日的晚上也是FULL BOOKING,真的相當受歡迎
先來前菜,煙三文魚鮮蝦沙律,三文魚和鮮蝦也是相當新鮮

鮮味濃郁

而且OLIVE OIL也令大家相當開胃,迎接接著來的大餐
接著吃了羊架

今時今日樓上私房菜泛濫,但並唔係每一間都有真材實料

2017-01-27 176 浏览
細細個坐5B巴士去銅鑼灣,係鵝頸橋過小小就會見到一個招牌,上面寫住「凡高廚房」,覺得個名好特別,好得意,因為凡高係一個畫家,佢竟然會有一個廚房!小弟宜家都算叫做長大成人,今次有機會一試「凡高廚房」究竟有d咩秘密!一入到去,我見到好多凡高嘅名畫,叫「凡高廚房」果然貼切,聽餐廳經理講,雖然呢幾幅畫唔係凡高嘅真跡,但係係餐廳老闆特別叫畫家模仿凡高畫出嚟,所以係好有心㗎!呢幅就係我最鍾意嘅「星空」!我同朋友各自叫咗一個set dinner,分別係牛排同意大利飯,仲有一個焗法國田螺。法國田螺我都好耐冇食過,今次再食番,好意外,田螺唔韌,再加埋d牛油薯蓉,真係絕配!Set dinner餐湯轉咗野菌忌廉湯,廚師將八種野菌打碎,再加忌廉一齊煲,出咗個好香好濃嘅忌廉湯!我個set dinner前菜係三文魚雜菜卷,煙三文魚加雜菜,感覺好fresh!而我set dinner個牛排好犀利㗎,係炭燒美國頂級Prime牛肉眼仲配埋牛肉濃汁,廚房煮嘅時候用咗dried aged方法,首先將牛排放係恆溫箱入面吊乾二十到四十五日,牛肉纖維變得柔軟,水分流失了,肉汁更濃縮,肉味更重,同其他牛排無得比呀!一食入口,好稔,好

呢幅就係我最鍾意嘅「星空」!

而我set dinner個牛排好犀利㗎,係炭燒美國頂級Prime牛肉眼仲配埋牛肉濃汁,廚房煮嘅時候用咗dried aged方法,首先將牛排放係恆溫箱入面吊乾二十到四十五日,牛肉纖維變得柔軟,水分流失了,肉汁更濃縮,肉味更重,同其他牛排無得比呀!一食入口,好稔,好juicy,一試難忘!
到我朋友嘅set dinner前菜啦,係炸芝士,好特別;而個意式馬賽海鮮意大利飯,入面有大蝦、帶子、青口同魷魚,好多配料。意大利飯軟硬程度啱啱好,又入味,又足料,好好食。
食完主菜就到甜品,我吔嘅甜品分別係焦糖燉蛋同芝士蛋糕。
餐飲~
「凡高廚房」果然冇令我失望,反而有驚喜,大家快d去試下!
2017-01-22
2017-01-26 76 浏览
每當聽到英文經典金曲Vincent頭一句歌詞"Starry Starry Night...", 不其然就會想起梵高的名畫<<星夜>>. 雖然本人畫藝不高, 但梵高的名畫畫筆鋒利強烈, 令人感覺震撼. 無意間友人提起銅鑼灣凡高廚房, 一聽到名字就已經心生好感, 想象餐廳掛上梵高名畫, 氣派高雅, 嚷著友人一定要帶我試試.是日行完維園年宵, 就去凡高廚房安頓一下. 餐廳位於唐樓的二樓, 如果唔係有熟人帶路未必為意.餐廳裝修氣派高雅, 有不少梵高複製畫作高掛. 侍應十分熱心介紹餐廳名菜, 我們亦細心聆聽.據聞98%野菌忌廉湯用八種野菌先炒香後打碎, 再加2%忌廉煮成. 野菌忌廉湯入口順滑, 菇菌味道香濃, 果然係招牌菜.兩款頭盤分別有炸芝士同煙三文魚卷. 高溫炸芝士令佢帶點軟身, 少食多滋味.煙三文魚卷有細碎加有沙律醬的雜菜, 作為頭盤開開胃口.牛肉眼根據餐牌所寫使用Dried Aged方式處理, 肉汁得已保存, 肉味更香濃. 牛肉眼肉質比和牛有噱口, 肉味一樣香濃, 二人共享剛剛好. 薯角比一般諗身, 薯肉比較多, 唔會太硬太熱氣.香煎三文魚一共有三塊, 三

煙三文魚卷有細碎加有沙律醬的雜菜, 作為頭盤開開胃口.
香煎三文魚一共有三塊, 三文魚剛熟, 內裡肉質依然細嫩, 加上牛油薯蓉, 食完已經好飽.
可能主菜份量比較大, 甜品比一般的精緻. 兩款甜品都係自製, 芝士蛋糕芝士味很輕, 比較似一般蛋糕. 焦糖燉蛋上面焦糖太厚, 相比下顯得燉蛋甜味不足.
2017-01-24
2017-01-23 170 浏览
高格調的西餐廳可能容易搵到,但如此舒適寧靜,能令人放鬆享受食物而且又有情調的地方,要遇到實在要點運氣。凡高廚房內牆壁上畫的數量多到令人覺得似去到畫廊多過餐廳,雖然本身對畫無咩研究,但作為食客,環境上給予本人的感覺已經非常高分!中間有一張桌球枱,等用餐時可以玩一下,另外後面還有韆鞦可供拍照。當然作為餐廳,環境幾好都只係輔助,食物先係最重要!然而凡高的食物質素同環境同樣高質。作為前菜,煙三文魚酸菜卷同華度夫煙三文魚沙律包可以話係非常合,酸菜卷內既雜菜口感爽脆,而且帶有香濃白醋味和欖油香,微微酸味醒胃一流,煙三文魚味道比起沙律包較濃郁。而沙律包味道較甜,煙三文魚裏面包住青蘋果同西芹,三種食材配合反而互相中和,食落魚香清淡再帶有果甜味,推薦!98%野菌忌廉湯,起初都唔明98%既由來,但放入口當下,野菌香濃度根本可以用(98%野菌2%湯)來形容,多達8種類菌製作而成,本身湯的味道已經非常濃郁,而且野菌香味會在湯到達喉嚨時不斷重疊,愈飲愈香,再配合熱辣辣餐包,不知不覺好快就飲完整個湯!凡高頂級和羊,餐牌介紹中,和羊用提煉紅酒中既葡萄渣餵養,羊肉味道香而不羶,令到我對呢道主菜興趣大增。上枱時店員攦上

凡高頂級和羊,餐牌介紹中,和羊用提煉紅酒中既葡萄渣餵養,羊肉味道香而不羶,令到我對呢道主菜興趣大增。上枱時店員攦上加拿大岩鹽令肉味更出,和羊肉質嫩滑已經係意料中事,然而肉味真係完全唔蘇,羊脂肪更加藏有好香羊味,感覺得到就算平日唔食羊既人都可以開心品嘗!
炭燒美國頂級prime牛肉眼,餐牌介紹中提到使用乾式熟成方式,使牛肉肉質更軟嫩而且肉汁更濃,牛扒烤到五成熟,入口一下同一般牛扒分別真係好大,肉眼扒有好多筋而且肉質較韌,但呢塊肉質柔軟不在話下,筋和脂肪部份都有不同柔軟度,而且夾雜在扒肉中間,變相每一口都有不同食感,而肉汁的確多而更濃,非常好!

而2道主菜還有另外一個驚喜,就係薯仔!雖然唔係炸過脆口既薯仔,但相對之下薯味非常清新, 詢問下原來薯仔係先烚後煎,令本身水份留得更多,這就是清新薯味既來源,而且配上店家自製香草醬,令人食到停唔到口!
意式芝士餅賣相一流,睇來廚師都把自己的甜品當成畫作,餅本身較乾,帶有濃郁芝士味,唯唔夠細滑。
焦糖布甸造型非常可愛,布甸夠滑之餘甜度都好合適,面層焦糖如可薄一點就更完美!
  • 98%野菌忌廉湯
在喧鬧的銅鑼灣鬧市,要找個較為恬靜的環境其實不難。質素高的,最近難得地覓得一間。餐廳名字非常淺白,就是以梵高作為主題的餐廳。餐廳格調雅緻,酒紅色的牆壁上皆是畫作,角落處還設了一座鞦韆,愛拍照的食客都等待與其合照。餐桌陳列著梵高椰子酒作裝飾,喝了會執起畫筆,靈感大爆發嗎?總覺得晚上時段吃西餐,都必須點選套餐,品嘗過餐前小品、餐湯、主菜及甜品才算完整。我與女友各點了頂級和羊餐與烤原隻BB雞套餐。這份命為三文魚酸雜菜卷的前菜,顧名思義,就是以「酸」作主題,喚起味蕾的敏感到。裡頭的甘筍絲與椰菜絲勻以白醋浸泡過,其酸味加上蔬菜絲就如沙律般開胃非常,加上外圍煙三文魚燻香,每一口都有驚喜。內含蘋果粒、薯仔粒、西芹粒等的華都夫沙律,配以 Cream Cheese 與 Mayonnaise 作佐料,味道清新,配上三文魚與鮮蝦,非常討好。今晚的餐湯為南瓜餐湯與野菌忌廉湯。我嘗的野菌忌廉湯口感濃稠,每口都有野菌碎粒般像湯羹,味道有野菌類獨有的香氣,溫熱的湯汁嚥下肚子後,依然感到那種香氣從胃部攻上口腔。而且不會膩人,使人保持戰鬥力,等待品嘗接著的主菜。招牌澳洲和羊扒,這個很令人印象深刻。經由紅酒葡萄渣餵飼的澳
餐桌陳列著梵高椰子酒作裝飾,喝了會執起畫筆,靈感大爆發嗎?

三文魚酸雜菜卷
華都夫沙律
餐湯
招牌澳洲和羊扒,這個很令人印象深刻。經由紅酒葡萄渣餵飼的澳洲和羊扒,脂肪比例恰當並分佈均勻,羊酒味甘香且肉嫩,不帶羶味,簡單的胡椒調味不會搶了主角的份兒,更有錦上添花之效,使人念念不忘。另配蒜蓉香草醬薯角,經白烚再輕炸的薯角裡面略帶水分,不會像猛油炸起的薯角般乾硬。
澳洲頂級和羊扒
香草烤原隻BB雞,之所以燒BB雞皆因其肉質嫩滑香軟。經溫火烤熟的BB雞,稍稍用餐刀切下就輕易分離,外皮香脆,伴著油香的雞肉味道鮮甜。
香草烤原隻BB雞
配上餐廳自家的小甜點,這頓晚餐變得更為完滿。
餐後甜品
2017-01-09
澳洲頂級和羊扒
香草烤原隻BB雞
一向喜歡選擇坐在巴士上層看風景。令我得知「凡高厨房」的存在,九年後的今天終於有機會和南區友來吃個晚飯。在此小型博物館內可以隨意欣賞一下這裡的名畫,每幅畫作也是店主找專人繪畫,非常值得細心欣賞一下。安頓下來看著選擇甚多的餐牌,令我有點選擇困難啊。終於選了二款套餐頂級羊架。 凡高之選 $388店員為我們推介了Signature 99% 野菌忌廉湯大廚以多款不同菌類磨成蓉後再加入大量忌廉烹調。忌廉除了香也令湯更加順滑,每口也嚐到小許的野菌粒,令口感豐富起來。亦因為用上不同野菌所以味道更加富層次, 而且有陣陣回甘,那香味現在我還在回味啊。挪威三文魚酸雜菜卷酸菜和三文魚原來也挺合襯的,酸菜開胃是不俗的小食。主菜來了,是頂級和羊、蒜蓉香草薯角和牛我就聽得多,和羊又係乜東東呢?原來以澳洲頂級羊種,即羊中之冠。使用提煉紅酒中的紅酒渣作飼料, 所以肉質相對較嫩滑。亦因為次前皮膚問題,現在我只能偶爾吃一口紅肉。七成熟秩火侯拿捏得準繩,一切開粉嫩的肉物盡現眼前。充份地將肉味鎖在裡面,外層香脆微焦, 肉質細嫩無渣。羊騷味並不太搶,沒嚐到騷味又怎算吃羊肉呢?*********************另一外套餐是
一向喜歡選擇坐在巴士上層看風景。

安頓下來看著選擇甚多的餐牌,令我有點選擇困難啊。

終於選了二款套餐

頂級羊架。 凡高之選 $388
店員為我們推介了Signature 99% 野菌忌廉湯
大廚以多款不同菌類磨成蓉後再加入大量忌廉烹調。

挪威三文魚酸雜菜卷
酸菜和三文魚原來也挺合襯的,酸菜開胃是不俗的小食。

主菜來了,是頂級和羊、蒜蓉香草薯角

和牛我就聽得多,和羊又係乜東東呢?

*********************另一外套餐是

香煎刃草挪威三文魚伴法式忌廉薯蓉、香檸牛油。

餐湯 洋蔥湯

別看小洋湯,其實烹調工夫繁多,如果用心做就算只是炒洋蔥部份已經用上一小時。

但作為餐湯一部份,我它期望不會定得太高。

湯色深而濃,洋蔥沒有被炒到焦香感,不坊當它清湯來品嚐,成為簡單而不會令人喝膩的湯。

焗蛋批
一件吸引人食慾的批,首要條件是要有金黃的外表,未享用已聞到香味,

這個蛋批已合乎以上條件了。以美國大蛋混合了洋蔥碎、青紅椒碎等等每天焗製而成。

蛋味澎湃,洋蔥除了豐富了味覺也令口感

一件小小的蛋批,不會令人吃得飽,但足以看到大廚的心思。

三文魚皮部分煎非常香脆,皮薄如紙。豐腴油潤的口感,相信略煎小二、三分鐘會更嫩口。

三文魚下的薯蓉墊得厚厚,形成一個小山丘, 澱粉控即時眼球一閃,將焦點轉移到薯蓉上。 口感棉棉、幼滑程度是入口即溶,薯仔味香濃美味帶牛油芳香,不像一般只吃到粉感。令人欲罷不能,絕對是我吃過最美味的薯蓉。

Warm chocolate Cake (餐加 $38)
流心朱古力蛋糕也吃過無數次,令人難忘的總有幾個。而凡高廚房的出品當然會注入了一些藝術氣息。簡易而不俗氣。將蛋糕切開一個小部份,那朱古力溶岩完美地流動著。朱古力的芳香令人對甜品的慾望立即動起來。

極度濃郁的朱古力配上云尼那雪糕,是永恆的配搭。甜膩感滿載,但喜歡與否是在乎你有多愛吃甜品

一餐完美的晚飯,是由前菜到甜品也有我喜歡的原素,令人充滿幸福感。
  • 朱古力心太軟
2017-01-21 44 浏览
帶小朋友的人會明白,能安坐餐桌吃一頓飯是多麼叫人感恩的事!能夠輕鬆跟朋友把酒暢談就是妙想天開!同事剛在「凡高廚房」為4歲小女兒開生日會,覺得食物、環境、安排都好適合「細路哥」。為了有餐安樂茶飯,相約了朋友再次到訪「凡高廚房」吃晚飯。平常日子,餐廳的中央擺了一張桌球枱。呢張枱+15個波+1枝Q棍,足以令我個少爺玩左成晚,而我就可以坐吓,同D Friend 傾吓計!唔想諗食乜,㸃了一客4人餐。煙三文魚凱撒沙律 - 羅馬生菜的味道很淡,少了其獨有的香味。然而,我十分欣賞那個凱撒醬汁,稠度適中,味道香。經理説是自家製的,外面買不到。忌廉汁青口 - 青口非常嫰滑而且味鮮,吃得出香甜!忌廉汁不多不少地包住每一隻青口,多吃也不覺「漏」!蘑菇風乾火腿Pizza - 少爺至愛,可以令佢放低「武器」(桌球棍)返埋枱食嘢!Pizza的餸不是太多,也不是甚麼新頴的材料,其至勝關鍵在於餅底極薄脆,茄汁又甜又juicy! 少爺食左3塊!卡邦尼意粉 - 又係少爺的心頭好!當大家飽到放慢腳步,甚至要去玩陣桌球,實行「中場休息」之際,少爺主動「照顧自己」,义了一大碟意粉係佢個pooh pooh 碟,仲食得津津有味!咁C
帶小朋友的人會明白,能安坐餐桌吃一頓飯是多麼叫人感恩的事

唔想諗食乜,㸃了一客4人餐。

忌廉汁青口 - 青口非常嫰滑而且味鮮,吃得出香甜
!忌廉汁不多不少地包住每一隻青口,多吃也不覺「漏」!
蘑菇風乾火腿Pizza - 少爺至愛

!咁Carbonara 又係好好味嘅!沒有花巧的擺設材料,只要香口的煙肉,滑滑濃香的忌廉汁,牛奶味,芝士味齊曬,意粉又軟硬適中,簡簡單單已經足夠!
馬賽海鮮飯 - 大堆頭海鮮,有:蝦、帶子、青口、魷魚,每人每樣1隻!海鮮食味中規中矩。飯就煙煙韌韌,加埋龍蝦汁,甜甜的,幾好味

燒豬肋骨 - 豬肋骨份量豐足!每人有2-3條!肉質腍滑有彈性,甜甜的BBQ醬令食味更juicy可口
!經理又落力推介,這是餐廳的得獎菜!

焦糖燉蛋 - 質地比布甸挺身一㸃,味道一般甜,口感一般滑,總括嚟講就是一般。
全晚,少爺喺桌球枱同D波一齊玩。餐廳上下店員加老闆都十分友善,雖然少爺中途製造了麻煩(整唔見左一個波,最後經理揾番),佢哋無怨言仲安慰我哋。咁樣先係由設施環境至服務態度都係kids friendly! 而我,就真正享受了一個愉快的晚上!
2017-01-03
2017-01-20 646 浏览
小妹每次由銅鑼灣乘車回家,都會由軒尼斯道的巴士站等候,每次一抬頭望去對面馬路,都會留意到二樓的<凡高廚房>的外牆,在紅燈罩影下充斥浪漫情調,感覺氣氛特別,因此決定和朋友揀日光臨。餐廳以凡高命名,但室內裝潢以偏佈凡高的名畫作品,圖畫多得有如去了專屬凡高的藝術畫廊。牆身以磚紅和白磚堆疊而成,再放一張美式桌枱和花園式鞦韆,可供食客飯後一玩,實在適合情侶或一大班朋友上來享受。餐牌相當多元化,有一人、二人或四人套餐,每組都制訂一至兩款套餐選擇。和朋友商議後,決定點了個人套餐中的和羊和Prime牛肉眼。歡迎小食先來一點歡迎小食---麵包脆條配炸蒜,脆條像百力滋般幼身而清脆,拌入黑松露和橄欖油,淡淡獨特迷人的松露香令人把持不住,加上炸蒜肉的軟熟質感和蒜香,回味無窮。98%野菌忌廉湯這款98%野菌忌廉湯是餐廳的招牌菜,無理由不試的。混用八種以上的菇類蘑碎而成,湯中原先未有加入忌廉打滑,故湯質較清,大大突出菌菇凹凸不平的口感。後其加入松露油和灑下一道忌廉,令菇香超級濃郁澎湃,美味綻放。雜菜湯至於這款雜菜湯就比剛才的野菌湯少了一點驚喜,表現平平。但興幸椰菜和胡蘿蔔切得細碎、容易入口,又帶有
麵包脆條配炸蒜
歡迎小食
雜菜湯
雜菜湯
至於這款雜菜湯就比剛才的野菌湯少了一點驚喜,表現平平。但興幸椰菜和胡蘿蔔切得細碎、容易入口,又帶有一陣陣清新的蕃茄香。喝完未覺有一點咸惹,絕不是味精湯,又添了一份健康感。
芝麻包
芝麻包
隨餐湯奉上的芝麻包,外層麵包焗至乾而脆,幾乎差一點就會變窿了,表面的芝麻也因此而變得香脆,反而更加可口。內裡的麵包熱辣辣而十分鬆軟,再塗上牛油,更加油香美味。
挪威三文魚酸雜菜卷
挪威三文魚配西芹蘋果卷
挪威三文魚酸雜菜卷/ 挪威三文魚配西芹蘋果卷
兩款的頭盤都是差不多的賣相,同樣以原隻蝦插在中央,只是用挪威三文魚分別包裹著雜菜,另一個就包裹著西芹蘋果粒。蝦肉清爽鮮甜,只略嫌size細了一點。挪威三文魚輕帶一股煙薰的香氣,入口不太咸而且肉厚兼嫩。不過個人比較喜歡西芹蘋果的配搭,口感爽脆帶有天然的果酸。
炭燒美國頂級Prime牛肉眼拌牛肉汁($398)
炭燒美國頂級Prime牛肉眼拌牛肉汁($398)

菱格形的炭燒痕跡,充斥著濃郁豪邁的炭烤味。炭烤香是小妹吃過眾多的,表現得最濃香的一款,特別令人印象深刻。店員推介點七成熟,粉色的肉質感覺熟了一點,肉質偏肥,時不時都吃到油白的脂肪,令口感油潤而嫩化,但整體不太油膩。同時,用刀切下去時卻有點筋位難以分離,需要一點盲力。
肉質實淨且很有咀嚼感,牛味很濃,一般的牛扒都拌有紅酒燴汁、燒汁或黑椒味去調味,相反這裡採用牛肉汁,令牛味最濃郁昇華。
澳洲頂級和羊配蒜蓉香草醬薯角($388)
澳洲頂級和羊配蒜蓉香草醬薯角($388)
和牛就聽得多,但和羊真的第一次聽。參考餐牌述說,原來和羊是羊扒中的極品,用提鍊紅酒中的葡萄渣來餵飼物種,故肉質纖維細嫩,羊肉香而不羶。員工推介五成熟,不過相對色質比剛才七成熟的肉眼牛扒來得老成一點。每隻羊架份量小小,但竟然有三件之多,用來分享共享就最方便吧。
沒有多餘肥膏連附的羊扒,肉質稍為多一點實在口感而有嚼頭,但整體也是屬於細嫩又無筋。只是羊羶味完全沒有,愛重羊羶味的人可能會有點失望。
拌碟的薯角,特別採用蒜蓉香草醬先炸後焗方式,每條都有同樣粗度而厚身,入口暖笠笠,充斥綿密香口的薯蓉泥和蒜香豐富的口感,又飽肚又美味。同時亦有雜菜和青瓜拌碟,雜菜混合少許黑醋,酸醒開胃。
意式啤梨芝士餅
意式啤梨芝士餅
得兩啖仔的芝士餅,芝香清淡不膩,感覺像依藤家出品的芝士蛋糕般輕軟鬆綿的清幽,吃完都沒有負擔,相反對於著重甜品的女生來說可能嫌不夠喉呢。
凍/熱檸檬茶
凍/熱檸檬茶
餐飲各點兩杯凍/熱檸茶,紅茶和檸檬酸比例濃宜,茶味夠重而酸度適中。

凡高廚房 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道451-457號勝華樓2樓B室
2017-01-09
外卖自取
挪威三文魚配西芹蘋果卷
麵包脆條配炸蒜
2017-01-20 153 浏览
朋友生日咁大件事當然要搵間好餐廳,有情調咁慶祝一下係朋友推介之下,就嚟咗凡高廚房餐廳佈置以梵高畫作為主題,向日葵就當然唔會少見而餐廳仲有梵高系列嘅酒98 percent黑松野菌忌廉湯 黑松野菌固之然香氣四溢,湯嘅質感亦相當有心意將野菌打磨,有粒粒野菌作為湯料,有咬口有味道、香味又十足普羅旺斯式白菌焗田螺拌薯蓉 田螺比得好大方,每一份薯蓉都係附上兩粒田螺食都食得開心啲薯蓉同田螺都有好香嘅香草同牛油味地中海式火焰牛柳串燒配牛肉燒汁 拌薯蓉香草醬薯角 原來火焰串燒真係係火焰上面黎侍應會帶埋燒烤爐去到你枱面,所以會見到牛柳串燒係火光熊熊之下既美景因為牛柳串燒畀火燒緊,牛肉嘅香味完全散出可謂色、香、味俱全挪威三文魚伴法式忌廉薯蓉 香檸牛油 三文魚烹煮時間剛好,肉質唔會過於結實令我最喜歡既,係個醬汁,香檸忌廉酸酸甜甜,好開胃而伴碟既忌廉薯蓉份量都唔少,相信男士都會飽肚飲品挑選左水蜜桃梳打 、冰涼天地 冰涼天地其實係雪碧+薄荷,再配上呍呢拿雪糕,啫喱仔係款有新意既飲品,而且啫喱仔其實係蒟蒻,有咬口朱古力心太軟作為是日甜品,仲寫上左Happy Birthday 更加甜入心心太軟選用既係黑朱古力,降低甜
朋友生日咁大件事當然要搵間好餐廳,有情調咁慶祝一下

係朋友推介之下,就嚟咗凡高廚房
餐廳佈置以梵高畫作為主題,向日葵就當然唔會少見

而餐廳仲有梵高系列嘅酒
98 percent黑松野菌忌廉湯

黑松野菌固之然香氣四溢,湯嘅質感亦相當有心意

將野菌打磨,有粒粒野菌作為湯料,有咬口有味道、香味又十足
普羅旺斯式白菌焗田螺拌薯蓉

田螺比得好大方,每一份薯蓉都係附上兩粒田螺

食都食得開心啲

薯蓉同田螺都有好香嘅香草同牛油味
地中海式火焰牛柳串燒配牛肉燒汁 拌薯蓉香草醬薯角

原來火焰串燒真係係火焰上面黎
因為牛柳串燒畀火燒緊,牛肉嘅香味完全散出
可謂色、香、味俱全
挪威三文魚伴法式忌廉薯蓉 香檸牛油
三文魚烹煮時間剛好,肉質唔會過於結實

令我最喜歡既,係個醬汁,香檸忌廉酸酸甜甜,好開胃

而伴碟既忌廉薯蓉份量都唔少,相信男士都會飽肚
飲品挑選左水蜜桃梳打 、冰涼天地
冰涼天地其實係雪碧+薄荷,再配上呍呢拿雪糕,啫喱仔

係款有新意既飲品,而且啫喱仔其實係蒟蒻,有咬口
朱古力心太軟

作為是日甜品,仲寫上左Happy Birthday

更加甜入心

心太軟選用既係黑朱古力,降低甜度

而且並唔會有油膩感,作為注意飲食健康既女生,呢點真係好滿意
庆祝纪念
生日
2017-01-20 388 浏览
朋友知道我想在銅鑼灣找吃的就介紹了凡高給我,還幫我先預訂了座位,上來後才知道算是私房菜,行會員制填少少資料就可以成為會員,聽說這裡是會所牌裝修挺用心思侍應只有一位,但我覺得他很細心都會為我們詳細解述跟推介介紹過後廚藝了得的男友對他們經"風乾"(我不記得清楚是不是這個詞語)過後的肉眼扒甚感興趣OH MY GOD,芝士火鍋,有機會一定要跟姊妹淘來試一試男友對這類都沒興趣凡高的甜品可以連名字!跟伴侶來慶生看來也是不錯選擇大伙一起來還可以訂造蛋糕餐包先來,芝麻很香脆,包鬆軟,牛油我覺得不夠香滑等餐時,發現桌上有幅小小的立體畫,我看著好喜歡鮮打菇湯,口感屬很豐富如果菇味再香濃些就完美了沒拍餐牌都忘了這個名字吃下是爽爽的,微甜加微酸的蘋果味很開胃我記得侍應說這個用上大量新鮮雞蛋製成的蛋餅UM...我倒覺得沒什麼大特別,反是菜很鮮,用的醋也是我喜歡的味道卡邦尼意粉,每條麵都包汁,這點做得很出色味道很夠,卡邦尼汁跟麵都在刺激你味蕾心情都變得好起來~再來是墨汁意粉,我覺得男友是想看別人有沒有弄得比自己好最後是讚讚讚...,意粉凡高是做很好墨汁這款就覺得味道可以再濃一點,帶子煮得剛好,我最愛吃帶子的了到底
朋友知道我想在銅鑼灣找吃的就介紹了凡高給我,

還幫我先預訂了座位,上來後才知道算是私房菜,行會員制

填少少資料就可以成為會員,聽說這裡是會所牌

裝修挺用心思
侍應只有一位,但我覺得他很細心

都會為我們詳細解述跟推介

介紹過後廚藝了得的男友對他們

OH MY GOD,芝士火鍋,有機會一定要跟姊妹淘來試一試

男友對這類都沒興趣
凡高的甜品可以連名字!

跟伴侶來慶生看來也是不錯選擇
大伙一起來還可以訂造蛋糕
餐包先來,芝麻很香脆,包鬆軟,牛油我覺得不夠香滑
等餐時,發現桌上有幅小小的立體畫,我看著好喜歡
鮮打菇湯,口感屬很豐富

如果菇味再香濃些就完美了
沒拍餐牌都忘了這個名字
吃下是爽爽的,微甜加微酸的蘋果味

很開胃
我記得侍應說這個用上大量新鮮雞蛋製成的蛋餅

UM...我倒覺得沒什麼大特別,

反是菜很鮮,用的醋也是我喜歡的味道
卡邦尼意粉,每條麵都包汁,這點做得很出色

味道很夠,卡邦尼汁跟麵都在刺激你味蕾

心情都變得好起來~
再來是墨汁意粉,我覺得男友是想看別人有沒有弄得比自己好

最後是讚讚讚...,意粉凡高是做很好

到底一碟好的Pasta到底還有什麼可以看出是好?

就是你吃完整個意粉後,碟上是沒有多餘的醬汁

你看,2個意粉都將醬汁掛在麵上,碟是沒有剩下汁
肉眼扒在上桌後,侍應還在上面灑了些海鹽,

說更能調出味道

牛油令整個扒更香~
本身男友又想ORDER3成熟,侍應提示經風乾過的熟一點比較好

就說要5成好了

雖則不是很厚,吃下嫩滑~肉汁豐富
最後是餐附有的甜品

因為是餐附有,而且樣子平平無其,對他實在沒甚期望

怎料味道很好,芝士蛋糕雖不是我喜歡的實實的

但整個很軟滑!芝士味濃,如果有我的名字就更好了

所以我在文章開端提到可以訂造蛋糕我覺得是值得
  • 肉眼扒
  • Pasta
最近喺網上見到有間餐廳D裝修幾特別, 於是又帶爸爸出去試下新野~ 揀左位於銅鑼灣既凡高廚房, 雖然係樓上舖但都幾易搵~ 門口細細個但都佈置得幾靚, 又有紅磚牆又有玫瑰花~ 一入到餐廳就見到張大既桌球枱,好有型~然後又有好靚既搖搖椅,好似用黎影相既佈景咁啊~ 佈置都係充滿文藝氣息,每個位影相都好靚呀~好彩Si上到去果時未有客人到,可以周圍影相,之前愈來愈多客人就無機會影啦~ 餐廳地方唔算好大, 但如果包場搞party應該係一個唔錯既地方~ 餐牌好大本,而且好多野食揀,樣樣都好想食啊!!最後終於揀好左~爸爸就要店員推介既頂級和羊餐,而Si就要Set Dinner既香煎勺草挪威三文魚~未食之前梗係要點杯酒啦~店員介紹呢枝葡萄牙既白酒,唔錯喎! 坐左一陣就有野食啦呢個係爸爸既挪威三文魚酸雜菜卷,Si試左少少,個配搭幾特別,而且味道酸酸地,幾清新開胃 呢個係Si既法式蛋餅 中間夾住好多餡,而且蛋味都幾香~ 餐飽都係暖暖地既,之後就到店員推介既湯啦~ 呢個就係98%野菌忌廉湯啦~店員話係由好多種唔同既菌類打碎而成既~味道真係好香濃啊~~~而且仲會食到少少菇係個湯入面,好有口感~ 呢個係Si既
最近喺網上見到有間餐廳D裝修幾特別,

於是又帶爸爸出去試下新野~

揀左位於銅鑼灣既凡高廚房,

雖然係樓上舖但都幾易搵~

門口細細個但都佈置得幾靚,

又有紅磚牆又有玫瑰花~

一入到餐廳就見到張大既桌球枱,

好有型~
然後又有好靚既搖搖椅,

好似用黎影相既佈景咁啊~

佈置都係充滿文藝氣息,

每個位影相都好靚呀~

好彩Si上到去果時未有客人到,

可以周圍影相,

之前愈來愈多客人就無機會影啦~

餐廳地方唔算好大,

但如果包場搞party應該係一個唔錯既地方~

餐牌好大本,

而且好多野食揀,

樣樣都好想食啊!!

最後終於揀好左~

爸爸就要店員推介既頂級和羊餐,

而Si就要Set Dinner既香煎勺草挪威三文魚~

未食之前梗係要點杯酒啦~

店員介紹呢枝葡萄牙既白酒,

唔錯喎!

坐左一陣就有野食啦

呢個係爸爸既挪威三文魚酸雜菜卷,

Si試左少少,

個配搭幾特別,

而且味道酸酸地,

幾清新開胃

呢個係Si既法式蛋餅

中間夾住好多餡,

而且蛋味都幾香~

餐飽都係暖暖地既,

之後就到店員推介既湯啦~

呢個就係98%野菌忌廉湯啦~

店員話係由好多種唔同既菌類打碎而成既~

味道真係好香濃啊~~~

而且仲會食到少少菇係個湯入面,

好有口感~

呢個係Si既主菜香煎勺草挪威三文魚,

三文魚煎得好香~

但就乾身左少少,

伴碟既薯茸都唔錯

仲有好多沙律菜添

呢個就係爸爸既頂級和羊啦~

個賣相好吸引呀~~

點菜既時候店員建議5成熟,

因為羊既品質靚所以5成就岩岩好,

而且唔會有羶味,

結果又係真喎~

初初仲驚5成會太生血淋淋,

但又唔會喎,

肉質好林好juicy,

真係一D都唔羶,

搞到Si係咁食爸爸個羊呀。。。。

個羊好味~
然後就到甜品啦~

跟餐係芝士餅,

細細件又唔會太甜太膩,

一向唔好甜食既爸爸都覺得幾好

咁岩遇到好好人既老闆,

幾好傾之餘仲送左呢個焦糖燉蛋俾Si,

個賣相同個碟都好靚呀

仲好香蛋味添~

爸爸就覺得呢個有D膩,

但Si就覺得好好食~

岩晒~可以獨食~哈

食飽飽仲可以飲番杯熱檸水幫助消化

最後兩個人食左唔洗800蚊,

淨係個羊都抵番晒嚕。。。

下次如果有需要包場都會考慮呢度~

老闆話依家仲有到會服務,

有機會都會試下~
2017-01-12
1K
凡高廚房Van Gogh Kitchen - 雖然藝術這回事我認識不深,亦不感甚麼興趣,但熟人推介,即管宴請以前PRODUCT那邊的上司吃一頓晚飯。據負責人所說,由於間中也會有包場PARTY,一般會建議客人預約,所以基本上100檯客有99檯也是預約訂座的,WALK-IN的佔比十分少。桌球可供玩樂,但描述的廢話我不多說,那些抒發感情的文章也不是我在行的。歐陸情調及西式晚餐基本上可以概括餐牌上的選擇,詳情可自行參考。餐飲加$38可轉house wine,原價$78/glass。味道較light,偏香甜而不感甚麼酸味,與上司把酒聊天也蠻合適。意式蛋餅: 以蕃茄,洋蔥,菠菜蓉等材料製的一款前菜,味道較light,但感覺清新refreshing,也算討好。洋蔥湯: 味道香濃不油膩,洋蔥的香甜也蠻突出,另外有幾粒蒜蓉包粒作點綴也蠻香口。燒帶子刺身,虎蝦伴墨魚汁扁意粉 ($218 set dinner): 墨魚汁出色,味道香甜帶微鹹,充分體現海鮮的鮮味,別坊間一般偏鹹的墨汁有明顯差異,值得讚賞。帶子滑嫩有鮮味,虎蝦爽彈鮮甜,調味得宜。扁意粉韌度適中而有咬勁,伴香濃墨魚汁明顯是絕配。炭燒頂級Prime
炭燒頂級Prime牛肉眼 ($398/set): 先要提一下,此餐前菜和湯有點不同,前菜為煙三文魚伴蝦,湯是什菌忌廉湯(沒記錯的話),質素比set dinner高。

肉眼扒優質,店方選料方面確實堅守"過得人也要過得自己"的原則,價錢稍高,但嚴選上乘素材。肉眼扒相當大塊,目測約12安士,大塊之餘不失嫩滑,店方加了一塊牛油,這不屬慣常做法,負責人稱這可確保肉眼扒更Juicy多汁,勾出鮮味亦不影響肉味。這確是肉味香濃,非常好吃,以頂級二字取名絕無不妥。
隨餐附送甜點芝士餅一小件,相比其他出色的菜餚,顯得有點普通。
2017-01-18