2019-10-23 99 浏览
東薈城翻新過後,開左好多間新餐廳,今日就同同事去左六小館飲茶。桂花烏龍(每位) $15(美味指數: 😋😋😋😋😋)第一次飲桂花烏龍🌼🌱,好香既桂花味配搭烏龍,唔會好濃,係清香茶味波兒蝦餃 $48(美味指數: 😋😋😋😋)點餐既時候都諗緊咩係波兒蝦餃🦐🦐,上枱既時候先知原來係波兒金魚造型既蝦餃,雖然唔太似不過好有心機😂蝦餃餡隻蝦好大隻,仲好爽口彈牙賣豬仔 $58(美味指數: 😋😋😋)賣豬仔又係造型之作🐷,其實即係意大利奶凍,造型甘可愛借d唔捨得食,糾結左好多食頭先定食pat pat先😂不過奶味略為唔夠重,而且為左成型,落既魚膠粉好似重左,所以唔夠滑金莎紅米腸粉 $48(美味指數: 😋😋😋😋😋)金莎紅米蝦腸粉係其中一樣帶有驚喜感嘅點心😍咪睇佢紅噹噹就以為有色素,其實係由紅米打磨變成香滑米漿,再蒸成的腸粉皮。 腸粉中包含左蝦同埋炸過的黃金脆米,初頭以為脆米會因為被腸粉包住而變得唔脆,事實上係脆而且唔油膩。此外加分位係每一隻蝦都沾有脆米,食落口感相當豐富絲襪奶凍 $68(美味指數: 😋😋😋😋)奶油多士配珍奶布甸,食得又睇得。甜品用咗個好經典嘅小巴水牌裝飾的盤來呈上,啱曬打卡嘅朋友仔。碟上烘過的一口

桂花烏龍(每位) $15
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

波兒蝦餃 $48
(美味指數: 😋😋😋😋)

賣豬仔 $58
(美味指數: 😋😋😋)

金莎紅米腸粉 $48
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

絲襪奶凍 $68
(美味指數: 😋😋😋😋)
奶油多士配珍奶布甸,食得又睇得。甜品用咗個好經典嘅小巴水牌裝飾的盤來呈上,啱曬打卡嘅朋友仔。碟上烘過的一口奶油多士,令多士帶有少少脆邊口感。而且出奇地多士上的牛油都有淡淡的甜味,中和返超甜的煉奶味,甜得有層次。至於珍珠奶茶布甸,看似平凡的布甸充滿著濃濃的奶茶味😍,口感好滑,再配上放在布甸上的煙韌黑糖珍珠,每一啖布甸都有珍珠伴著,令整碟布甸增加口感

😍(5分為最高)
整體食物質素:

性價比:

推薦指數:
2019-10-22 83 浏览
今日和朋友到東涌outlet行街,發現新開的中餐廳裝飾簡單舒適,餐牌吸引,便進去一試。 馬交椒鹽粟米第一次吃椒鹽口味的粟米,很有驚喜。椒鹽咸香口感配上粟米的淡淡甜味,另有一番新滋味。 古法鹽焗雞鹽焗雞肉質嫩滑咸香,非常好食。野菌豆腐煲 食材簡單。熱辣辣的豆腐非常嫩滑、調味剛剛好。燕窩份量多簡單的椰汁燉奶亦非常有水準。 最令人驚喜的是絲襪奶凍。賣相出色,非常有舊香港情懷。奶凍口感滑順,充滿奶茶香。 最值得一讚是職員服務態度好,而且很積極幫我們加茶水。

馬交椒鹽粟米

古法鹽焗雞
鹽焗雞肉質嫩滑咸香,非常好食。

野菌豆腐煲
食材簡單。熱辣辣的豆腐非常嫩滑、調味剛剛好。

燕窩份量多
簡單的椰汁燉奶亦非常有水準。

最值得一讚是職員服務態度好,而且很積極幫我們加茶水。
2019-10-21 790 浏览
今日同媽媽黎左東薈城shopping, 呢度真係超大, 鋪與鋪之間都有好多空位 同平時迫爆既香港 好唔同呢 而且仲有戲院啊~ 我諗可以搵日預留全日黎呢度shopping+睇戲+食野都唔錯! 雖然呢度有唔少食肆, 但我地就想揀D非連鎖 同有特色D既餐廳 見到呢間六小館 裝修幾有特色~ 仲有落地玻璃望下海景, 就決定入黎試下 門面好Cyber 入面好闊落~ 環境有特色 仲不時見到唔同既懷舊物件, 幾有feel 座位坐得舒服 : ) 我同媽媽兩個人, 就諗住叫D份量少D既野食啦~ 黑松露手撕雞 $98 雞肉好juicy, 松露味好濃郁 仲有兩片松露係面可以食 比起其他餐廳食到既手撕雞, 呢度真係多肉好多! 性價比高啊 法國甘筍燴牛肋肉 $248 好有特色既一款, 原來都係呢度既Chef Recommendation之一黎架~不過呢個就略嫌貴左D 望落好似無乜牛肋條咁, 但原來都有成7條 (我同媽媽兩個人食到傻左) 好入味又燴得好軟腍啊~ 醬汁味道剛剛好, 唔會過濃 ! 仲有唔少法國甘筍, 薯角同車厘茄呢! 食晒會好飽 最特別係呢隻好似油炸鬼咁既脆脆, 外脆 內裡係有少少煙韌感!!
同平時迫爆既香港 好唔同呢
門面好Cyber 入面好闊落~ 環境有特色
仲不時見到唔同既懷舊物件, 幾有feel
座位坐得舒服 : )
我同媽媽兩個人, 就諗住叫D份量少D既野食啦~
黑松露手撕雞 $98
雞肉好juicy, 松露味好濃郁 仲有兩片松露係面可以食
比起其他餐廳食到既手撕雞, 呢度真係多肉好多! 性價比高
法國甘筍燴牛肋肉 $248
法國甘筍燴牛肋肉
好入味又燴得好軟腍啊~
法國甘筍燴牛肋肉
最特別係呢隻好似油炸鬼咁既脆脆, 外脆 內裡係有少少煙韌感!! 好正
黑毛豬揚洲炒飯
落單個陣 唔知原來呢度既野份量係咁大… 我地仲叫左個 黑毛豬揚洲炒飯 $128
分量夠4個人食 !!! 飯粒分明, 完全唔會油呢!!
材料落得好足, 用黑毛豬整成既叉燒粒好好味啊!!!
窩可
明明好飽… 但見到呢度D甜品名好可愛, 所以都叫左一個試試
窩可 $88
原來即係窩夫~ 有三種口味可以揀:: 蘋果玉桂, 煉奶花生醬, 焦糖香蕉
我地揀左焦糖香蕉
窩可
焦糖醬望落唔多 但味道真係夠濃郁!! 同窩夫好夾, 好好味啊
呢度整既忌廉幾light, 食多D都唔會膩~ 仲配左好多莓果類, 增添清新感, 不錯啊~
桂圓紅棗杞子茶
除左傳統食中菜會見到既茶之外, 呢度仲有D特別D既款啊~
桂圓紅棗杞子茶
桂圓紅棗杞子茶 $42
夠養生~
想補充下, 呢度既員工好主動去幫食客
連岩岩飲完杯茶都會即時幫你斟
收碟同抹枱都好快手, 又有禮貌, 值得一讚 : )
黑松露手撕雞
雖然對我地黎講 呢區係遠左少少, 但呢間餐廳真係性價比幾高~
菜式同環境都有特色, 份量夠多, 質素不錯
一家人或者大班朋友黎聚會都好適合呢 ~
2019-10-16
2019-10-19 146 浏览
今日諗住黎OUTLET 買下平野 之後上左黎食飯 呢到應該就係新開呢到環境擺設感覺都有心思晚餐總共叫左三個送第一個瓦撐豉油雞佢拎上黎個時個煲係而且熱辣辣 雞肉無論係雞脾定其他部位都係好嫩好滑  個汁少少甜咁入晒味 真係好好食 同出面食到既貴妃雞好唔同第二個係南瓜同黑毛豬炒既 好香好有鑊氣 個豬肉好爽脆 加埋南瓜就感覺都清新D 最後一個就係火焰鱔球 佢拎上黎好有效果 會著火 哈哈哈不過最重要既係佢呢個整法都好特別 佢係炸左既鱔球 再配上一個甜甜酸酸既汁 整法似GULU 肉 但味道係唔似既但特別得黎都好開胃 推介!佢價錢雖然都唔係平價 但係佢既份量好大 再加上味道真係好好值回票價
呢到環境擺設感覺都有心思

晚餐總共叫左三個送

第一個瓦撐豉油雞

最後一個就係火焰鱔球 佢拎上黎好有效果 會著火 哈哈哈
不過最重要既係佢呢個整法都好特別
但特別得黎都好開胃 推介!

佢價錢雖然都唔係平價 但係佢既份量好大 再加上味道真係好好
值回票價
2019-10-17 184 浏览
應該有一年冇黎過東薈城,今晚約左個東涌朋友,就距一於就係附近食。 距強烈推薦我一起食呢間又靚又好味又舒服既高級中菜。好啦,見距咁誇張地鍾意,我當然要俾面啦! 一入到去好靚,環境好舒服😌,d餐具都睇得出好高級下。 印象分先加一!我地叫左 椒鹽粟米🌽,皇牌瓦撐豉油雞,杏汁花膠肺湯,野菌豆腐煲,仲有個甜品🍮。我呢啲小朋友緊喺要叫個粟米啦🙆‍♀️因爲仲要highly recommend(餐牌隔離有粒花花😂),果然,好好食啊! 好特別的味道! 上面鋪左炒香左既蒜,係出面我保證你唔會食過咁既味道! 正正正!然後豉油雞就上啦,例牌都好大!而且又係用高級煲裝住,好講究👍🏻 第一啖! 已經完全明白個價錢係係質量度! 好諗好入味,但唔會鹹! 好正呀!而且雞肉好滑好嫩! 救命!一路寫已經再想食!野菌豆腐煲! d野菌係貴料果d!絕對好重野菌味!係高級貨! 豆腐炸得啱啱好!入面好嫩! 嫩到好似蒸出黎咁! 不過整體有點偏油! 但無損距既好食! 再黎,就係108元一位的湯啦! 雖然真係好貴!但係我想講你食完係會心甘情願俾呢個價錢的👍🏻甜品🍮就好別緻啊! 個奶茶奶凍真係無敵! 份量好大! 味道享受絕對唔野少! 我冇吹水

我冇吹水! 真心好好食! 冇花冇假! 點解九龍冇呢間野嘎!
2019-10-17 242 浏览
今日去到東涌行街,經過見到有間幾精緻的餐廳,看到餐牌性價比高,每款都不用二百元都幾抵食,就入去食。坐下來都幾舒服而待應好快問我們要什麼茶茗,最後我地叫了三個餸再加甜品,食物來到是十分香又惹味,豉油雞仲十分熱上桌,下面有薑同蔥頭令到十分惹味,雞肉好嫩滑,好入味,味道又剛好。火焰鱔球十分有特色之前都未食過就叫來吃,來到時待應會較暗燈點火十分窩心,鱔肉大舊而且帶點酸汁好開胃。蝦子扣柚皮這款勁懷舊,連朋友都未食過,他都讚好,柚子皮好淋身入味,蝦子好香,醬汁帶點咸好清,柚子皮吸晒醬汁同蝦子味不錯好清新又濃蝦味。最後見到甜品有個叫燕尾蝶名字都十分漂亮,是椰皇燉雪燕,雪燕都不少,椰子味濃,飽肚之後分二人剛好,而且仲要不太甜,價錢好抵食質素又高,十分滿意的一餐。

2019-10-17 386 浏览
有一排冇黎東涌行outlet,發覺多左好多野睇,大左,仲多左好多餐廳。同媽行完街去飲茶,見到哩間裝修得好靚,就坐底左。喺戲院果層,環境好大又雅緻。有多款特色點心,有傳統既亦有自家創新既,有d名好特別有趣。仲有小菜、粉麵飯。蘿蔔絲酥 $48好飽滿好吸引呀!炸到金黃色,一咬鬆軟,蘿白清甜。波兒蝦餃 $48會唔會太可愛!三條魚仔造型,哩個必點點心。打卡一流!醬皇金錢肚 $38哩個好入味辣辣地,吸引d汁,炆得又林,好食。鮮淮山棉花雞 $48哩個媽最中意食,鮮淮山食材健度,魚肚吸晒上湯精華好入味,雞肉滑調味又好。食完波兒唔夠喉叫多籠傳統水晶蝦餃先!三粒好飽滿,蝦肉爽口鮮味,好食。黑毛豬揚州炒飯 $128炒飯大碟,炒到粒粒乾身,有好多蝦仁同黑毛豬叉燒,足料夠鑊氣。
有多款特色點心,有傳統既亦有自家創新既,有d名好特別有趣。
仲有小菜、粉麵飯。
蘿蔔絲酥 $48
好飽滿好吸引呀!炸到金黃色,一咬鬆軟,蘿白清甜。
蘿蔔絲酥
波兒蝦餃 $48
會唔會太可愛!三條魚仔造型,哩個必點點心。打卡一流!
波兒蝦餃
醬皇金錢肚 $38
哩個好入味辣辣地,吸引d汁,炆得又林,好食。
醬皇金錢肚

蘿蔔絲酥
波兒蝦餃
醬皇金錢肚
2019-10-16 127 浏览
食中菜通常唔係去酒樓就係去茶記、大排檔之類比較嘈嘅餐廳,嚟到東涌,估唔到有間環境幽雅、食物質素唔錯嘅餐廳! 未嚟之前睇到啲食物圖片已經覺得好吸引,好可惜原來晚市無個啲靚靚得意又精緻嘅點心...茶方面,要咗平時飲茶少有提供嘅胎菊,淡淡菊花香氣自然、清新、怡人,加左幾轉水飲!仲有個花生都值得一讚,而家好少附送嘅前菜做得咁出色,甜甜地好好味,好似有用話梅炮製~薏米蟹肉粟米羹: 其實見到呢個價錢,覺得粟米羹唔太值,仲要得一人份量,不過矜貴在於啲蟹肉,both 薏米&蟹肉都真係好多,好高級好滋潤,同埋熱燙燙上,同普通粟米羹差好遠呢~古法缽仔焗魚腸: 先利申,以前從來都無食過呢味餸,order之前仲特登上網查過係咩嚟XD見佢有個符號推介,價錢合理,就點來試下。睇落細細碗,原來都好多下,就咁睇似厚切蛋餅,蛋配埋無骨嘅鯇魚,入口油而不膩,又唔錯喎! 呢啲應該自己好難整.. 所以食到都好難得六小館齋煲: 有豆、芋頭、木耳、茄子、白果、冬菇等等,好豐富~~ 唔會太多汁或好咸, ok ge!楊洲炒飯: 啲飯一粒粒,蝦仁大大隻,正正常常,無特別好食or難食~美中不足嘅係,雖然係落地玻璃,但夜晚去食睇唔到外面嘅

美中不足嘅係,雖然係落地玻璃,但夜晚去食睇唔到外面嘅景⋯⋯唯有下次日頭去食啦

媽咪成日話東涌既東薈城有好多平價波鞋所以趁最近既長休,同埋肥🐽望一望睇下會吾會汁到平貨經一輪血拼後,我地就去到六樓歎一歎高級茶樓·不得不說,「六小館」既裝修真係好優雅FEEL以水湖藍為主色,由餐桌,坐椅到用具全部都好精緻好典雅甚至WAITER都好高級FEEL·餐牌分點心同MAIN COURSE兩PART點心有25款,而MAIN以懷舊加入新FUSION元素·一睇到個名說聯想到「過崖上的波兒」蝦餃造型好精緻,好得意兩粒小眼睛,連魚尾都不馬虎呢裡面有大大舊既鮮蝦肉,仲有萵筍粒更加突出蝦既鮮味又清新·青翠色既粉果皮,煙煙韌韌裡面有蘿蔔,雲耳等,口感豐富·即叫即炸既春卷,仲係熱辣辣的香脆既春卷皮包住蒜香蝦肉,有層次感·千層酥皮,口感好鬆化輕輕一咬,係好JUICY又香甜既蘿蔔絲廚師好有心思,仲加左少少香蔥令味道更清新大讚·翠綠色既啤梨造型,像真度99.99%賣相極吸引又岩哂打卡味道方面,外糯里脆,鹹香中帶一絲絲香甜·有D比北京餃子餃皮較厚但煙韌,裡面係滿滿既豬肉餡·第一次食用黑毛豬代替叉燒既炒飯炒飯好有鑊氣香,粒粒飯都沾滿左蛋花仲有幾粒大蝦仁口感豐富之餘又令炒飯帶點海鮮香·以奶茶製成既奶凍仲有幾粒

媽咪成日話東涌既東薈城有好多平價波鞋
所以趁最近既長休,同埋肥🐽望一望
睇下會吾會汁到平貨

經一輪血拼後,我地就去到六樓歎一歎高級茶樓
不得不說,「六小館」既裝修真係好優雅FEEL
以水湖藍為主色,由餐桌,坐椅到用具
全部都好精緻好典雅
甚至WAITER都好高級FEEL

餐牌分點心同MAIN COURSE兩PART
點心有25款,而MAIN以懷舊加入新FUSION元素

一睇到個名說聯想到「過崖上的波兒」

蝦餃造型好精緻,好得意
兩粒小眼睛,連魚尾都不馬虎呢
裡面有大大舊既鮮蝦肉,仲有萵筍粒
更加突出蝦既鮮味又清新

青翠色既粉果皮,煙煙韌韌
裡面有蘿蔔,雲耳等,口感豐富

即叫即炸既春卷,仲係熱辣辣的
香脆既春卷皮包住蒜香蝦肉,有層次感

千層酥皮,口感好鬆化

輕輕一咬,係好JUICY又香甜既蘿蔔絲
廚師好有心思,仲加左少少香蔥
令味道更清新
大讚

翠綠色既啤梨造型,像真度99.99%

賣相極吸引又岩哂打卡
味道方面,外糯里脆,鹹香中帶一絲絲香甜

有D比北京餃子
餃皮較厚但煙韌,裡面係滿滿既豬肉餡

第一次食用黑毛豬代替叉燒既炒飯

炒飯好有鑊氣香,粒粒飯都沾滿左蛋花
仲有幾粒大蝦仁
口感豐富之餘又令炒飯帶點海鮮香

以奶茶製成既奶凍
仲有幾粒珍珠,好似珠珍奶茶咁

四件的的骰骰既方塊多士
上面放左牛油同煉奶,好邪惡呀!
仲有個懷舊托盤,造型創新,岩哂打卡

其實係焦糖燉蛋
玻璃般既薄脆配上柔軟既燉蛋
又脆又軟

仲有兩粒迷你菠蘿包,勁Q
2019-10-14
2019-10-15 55 浏览
今日約咗男朋友嚟東涌呢個新商場睇戲 戲院位於商場嘅6樓 睇完戲之後喺同一層 旁邊有間六小館係食中菜嘅 決定填飽個肚先返屋企雞樅菌蒸肉餅$128雞樅菌是一種乾咗嘅菌類 是沒什麼味道的 但係原來佢吸味給汁嘅功能是非常好的 吸收咗肉餅嘅精華變得不一樣肉餅質感鬆軟彈牙不粗嚡 配白飯簡直係一流 超好下飯的龍湖酸菜斑片$198呢度嘅酸菜魚用咗班片 有魚味但不腥 斑片肉質結實有鮮味 唔會一夾就散 湯底味道酸酸味味帶點麻辣 好醒胃 底下仲有大量芽菜及薯粉做配菜野菌豆腐煲$118熱辣辣嘅豆腐煲 入面有大量不同種類嘅菌類 豆腐先炸過再炆煮 所以醬汁嘅味道都完全可以滲透豆腐之中 是一道健康的菜式乾炒牛河色香味俱全 炒得夠鑊氣 完全可以媲美大排檔嘅質素 河粉夠滑夠彈牙 牛肉份量夠多油量適中東薈城翻新加建之後 有不少食肆進駐 六小館係其中一間 東涌嘅居民真係有口福 又多咗一個好選擇每道餸菜都相當用心製作 賣相和味道都獲得我和男朋友的一致好評 最緊要係價錢合理份量多 下次必定再來光顧 試埋其他菜色

雞樅菌蒸肉餅$128
肉餅質感鬆軟彈牙不粗嚡 配白飯簡直係一流 超好下飯的

龍湖酸菜斑片$198

野菌豆腐煲$118

東薈城翻新加建之後 有不少食肆進駐 六小館係其中一間
東涌嘅居民真係有口福 又多咗一個好選擇

2019-10-13 121 浏览
今日同朋友黎新開嘅東薈城行街兼食飯😆😆見到依間門面裝修唔錯🎐睇睇menu發現啲野食都幾吸引就入咗黎試下喇😍每張枱都有小燭光🕯同埋Menu係Tiffany blue💎感覺好優雅💁🏻‍♀️我地叫左⭐️桂花烏龍茶🌸係獨立一個茶包呢款非常清香 🍃適合食晚餐個陣清一清Drink menu上的品名非常有趣✅⭐️豬油砵仔焗飯 💲4️⃣3️⃣(位)用煲仔裝住個飯上面有啲豬油渣🐷另外有2個細碟仔裝住一碟豬油同一碟豉油一打開就聞到香噴噴 🌬原來係用豬油渣蒸既飯💕食落豬油香味齒頰留香💥侍應話我地知個飯本身都有加到少少嘅豬油入去🍚所以我地冇加曬啲豬油用咗一半就已經好好味💕個種香味係令人難忘😍😍⭐️薑蔥流浮山生蠔煲 💲1️⃣7️⃣8️⃣叫個時都諗緊個應該唔會成個煲都係蠔可能得幾舊咁 但上到黎有驚喜😳因為佢個生蠔煲就真係得薑蔥加生蠔👍🏻真材實料❗️冇比其他配菜充場面 估計有大概至少8隻平時見到啲美國桶蠔大小仲要啲薑蔥味唔會搶到蠔嘅鮮味,好味呀💕⭐️生燒野菌豆腐煲$1️⃣1️⃣8️⃣野菌有唔同既菇類🍄豆腐煎香左再撈埋汁清清地又可以送多碗飯😛⭐️花雕瓦罉豉油雞$1️⃣8️⃣8️⃣半隻雞份量🐥好香好嫩滑好入味💕濃濃嘅醬油味,花雕味唔重🍶重點係啲雞熟得黎係嫩滑既💁🏻‍♀️💁🏻‍
今日同朋友黎新開嘅東薈城行街兼食飯😆😆

係獨立一個茶包
呢款非常清香 🍃
適合食晚餐個陣清一清

Drink menu上的品名非常有趣✅

⭐️豬油砵仔焗飯 💲4️⃣3️⃣(位)
用煲仔裝住個飯上面有啲豬油渣🐷

可能得幾舊咁 但上到黎有驚喜😳
因為佢個生蠔煲就真係得薑蔥加生蠔👍🏻
真材實料❗️冇比其他配菜充場面
估計有大概至少8隻平時見到啲美國桶蠔大小
仲要啲薑蔥味唔會搶到蠔嘅鮮味,好味呀💕

⭐️生燒野菌豆腐煲$1️⃣1️⃣8️⃣
野菌有唔同既菇類🍄豆腐煎香左再撈埋汁
清清地又可以送多碗飯😛

⭐️花雕瓦罉豉油雞$1️⃣8️⃣8️⃣
半隻雞份量🐥好香好嫩滑好入味💕
濃濃嘅醬油味,花雕味唔重🍶
重點係啲雞熟得黎係嫩滑既💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️

• 薑蔥流浮山生蠔煲
  • 生燒野菌豆腐煲
  • 砵仔豬油焗飯
2019-10-13 180 浏览
因為工作嘅關係,已經好耐冇約屋企人出街食晚餐,難得呢個週末真係可以放低工作,就帶咗屋企人嚟到東涌呢個新商場。佢哋不嬲鍾意食中菜,所以就揀咗呢間門面幾光鮮嘅新派中餐館。參考選擇非常多,每樣嘢都感覺有少少fusion。前菜冷盤話梅山藥。山藥嘅白色配上西瓜嘅紅色, 感覺望落相當舒服,清甜嘅西瓜 ,為呢個前菜增加咗亮點。黑毛豬揚州炒飯炒飯炒得夠乾身,唔覺得油膩,味道適中唔會太鹹,黑毛豬肉味極香濃,飯配有蝦仁,爽口而且夠大粒!花雕瓦罉豉油雞雞肉嫩滑,淡淡嘅花雕味唔會好難入口,加上配菜有蒜頭同蔥頭,提升咗整碟豉油雞嘅天然味道。
參考選擇非常多,每樣嘢都感覺有少少fusion。
前菜冷盤話梅山藥。
花雕瓦罉豉油雞
2019-10-03
2019-10-12 124 浏览
東薈城2期開幕,即刻令東涌多左好多新食店,今日黎到六樓呢間六小館食中菜,黎到門口已經比佢既裝修吸引左,餐廳格局都好有心思,坐得好舒適。睇睇餐牌,有好多未食過既款式,諗左好耐食乜,店員建議不如叫壺茶飲住先慢慢諗,所以就叫左壺桂花烏龍飲下先,桂花香味好香,茶味岩岩好唔會沖到好濃。揀左一輪,最後點左4款菜,首先係前菜黑松露手撕雞,真係第一次食,上菜時見到成塊黑松露放係面真係好興奮!手撕雞肉質都唔錯,好易o趙,非常開胃。小菜點左兩樣,分別係黑杞子浸菜心同埋生燒野菌豆腐煲,菜心好靚,咬落爽脆鮮甜,黑杞子第一次食甜甜地幾得意,豆腐煲調味岩岩好,唔會太咸又惹味。主食係黑毛豬楊州炒飯,原來黑毛豬係指D叉燒,炒飯炒得乾身唔會太油,黑毛豬既叉燒味道同平時D叉燒差唔多,但就完全唔會食到渣(即係好難o趙個D呢)。睇餐牌竟然見到D西式既甜品,就叫左個朱古力芭菲黎食下,佢寫配Bailey’s 朱古力,其實係另上一杯Bailey比你倒落去,但我個FD唔飲Bailey,所以就冇倒到就咁食,但都相當好味! 成杯芭菲層次分明,食個陣可以一野吉到底將唔同層既野一羹「不」哂上黎食,杯內各樣配料都非常之夾,完全迷倒我呢個朱古力

睇餐牌竟然見到D西式既甜品,就叫左個朱古力芭菲黎食下,佢寫配Bailey’s 朱古力,其實係另上一杯Bailey比你倒落去,但我個FD唔飲Bailey,所以就冇倒到就咁食,但都相當好味! 成杯芭菲層次分明,食個陣可以一野吉到底將唔同層既野一羹「不」哂上黎食,杯內各樣配料都非常之夾,完全迷倒我呢個朱古力迷,絕對值得一試!
  • 朱古力芭菲
  • 黑松露手撕雞
2019-10-12 126 浏览
東涌開咗個新商場 今日終於約埋屋企人來逛一逛 順便食埋晚飯先返屋企 爸媽比較喜歡吃中菜 所以揀咗六小館泡椒爽脆魚皮$78味道酸酸may may好開胃 是一道涼拌小吃 魚皮口感爽脆 沒有腥味 配合旁邊嘅萵筍絲及椰菜絲一齊食 口感一致 帶有清新效果潮蓮燒鵝$158熱辣辣嘅燒鵝 味道香噴噴 燒鵝皮脆肉嫩 肉味濃郁 醃得夠入味 咬落去仲好juicy添 而且沒有半點脂肪 啱曬我呢種又鍾意食又怕肥嘅人醬爆蝦腰花姿$168用咗xo醬去炒 超惹味嘅一道小菜 原來炸過嘅蝦乾係咁好味 脆卜卜 好香口 而且蝦乾仲好大隻 份量夠多 花姿片又薄又嫩 鮮味又彈牙乾炒牛河$138炒得夠鑊氣又乾身 平時出面食嘅乾炒牛河得幾片牛肉 呢度嘅乾炒牛河 牛肉多過河粉 非常足料餐廳菜式主要包括:前菜,燒味,湯類,肉類,海鮮,蔬菜及粉麵 以中式菜為主題 菜色方面選擇多 而且價錢合理分量多 啱曬一家大細嚟開餐環境方面 充滿懷舊特色 店內光猛整潔 地方夠大夠寬敞 在這裏用餐非常舒適

泡椒爽脆魚皮$78

潮蓮燒鵝$158

醬爆蝦腰花姿$168

乾炒牛河$138

2019-10-11 109 浏览
陪朋友在東薈城買BB野,好多開倉名牌又真糸比市區選擇多同平,想坐低休息下,見到六小館,一間裝修靚仔的中菜館,好似幾唔錯咁。餐廳裝修新潮,結合中式元素,環境很不錯。環境清潔,餐具新淨,坐得幾舒服。試下呢度既點心,好抵食,好似昵款傳統的潮州粉菓咁,大大粒,透明皮Q彈,口感陰韌,餡飽滿多料,很推薦。乾炒牛河,牛肉好嫩滑,不會太油,芽菜爆香帶清香,河粉上色入味,口感很好!羅漢齋煲,比到驚喜,不油膩的口感又十分吸引,燜燒入味,芋頭好綿。甜品揀左芝麻卷,比較fusion,芝麻同奶香夾雜,口感絲滑。

餐廳裝修新潮,結合中式元素,環境很不錯。

環境清潔,餐具新淨,坐得幾舒服。

午餐