2019-10-12
東薈城2期開幕,即刻令東涌多左好多新食店,今日黎到六樓呢間六小館食中菜,黎到門口已經比佢既裝修吸引左,餐廳格局都好有心思,坐得好舒適。睇睇餐牌,有好多未食過既款式,諗左好耐食乜,店員建議不如叫壺茶飲住先慢慢諗,所以就叫左壺桂花烏龍飲下先,桂花香味好香,茶味岩岩好唔會沖到好濃。揀左一輪,最後點左4款菜,首先係前菜黑松露手撕雞,真係第一次食,上菜時見到成塊黑松露放係面真係好興奮!手撕雞肉質都唔錯,好易o趙,非常開胃。小菜點左兩樣,分別係黑杞子浸菜心同埋生燒野菌豆腐煲,菜心好靚,咬落爽脆鮮甜,黑杞子第一次食甜甜地幾得意,豆腐煲調味岩岩好,唔會太咸又惹味。主食係黑毛豬楊州炒飯,原來黑毛豬係指D叉燒,炒飯炒得乾身唔會太油,黑毛豬既叉燒味道同平時D叉燒差唔多,但就完全唔會食到渣(即係好難o趙個D呢)。睇餐牌竟然見到D西式既甜品,就叫左個朱古力芭菲黎食下,佢寫配Bailey’s 朱古力,其實係另上一杯Bailey比你倒落去,但我個FD唔飲Bailey,所以就冇倒到就咁食,但都相當好味! 成杯芭菲層次分明,食個陣可以一野吉到底將唔同層既野一羹「不」哂上黎食,杯內各樣配料都非常之夾,完全迷倒我呢個朱古力
睇餐牌竟然見到D西式既甜品,就叫左個朱古力芭菲黎食下,佢寫配Bailey’s 朱古力,其實係另上一杯Bailey比你倒落去,但我個FD唔飲Bailey,所以就冇倒到就咁食,但都相當好味! 成杯芭菲層次分明,食個陣可以一野吉到底將唔同層既野一羹「不」哂上黎食,杯內各樣配料都非常之夾,完全迷倒我呢個朱古力迷,絕對值得一試!