2021-09-11 44 浏览
呢間新開既燒鵝店店面好乾淨呢度主要都係食燒味!燒鵝係餐廳嘅招牌,當然要食喇燒鵝燒腩仔飯燒鵝肉質好嫩滑,而且唔會太多肥膏,完全唔肥膩鵝香十足!咬一啖,有肉汁流出嚟㗎果然係招牌如果塊燒鵝皮可以脆啲就更加好!除咗燒鵝出色之外,燒腩仔都好好食呀塊皮好脆,一層薄薄嘅脂肪,與瘦肉層次分明,食落有唔同口感,好好味燒鵝油雞瀨好欣賞呢度嘅每條瀨粉都好完整,唔會碎濕濕呢個係雞胸,肉質比較鞋都是正常的,不過好香雞味,塊雞皮都好好食,充滿雞油香仲有例湯奉送
呢間新開既燒鵝店店面好乾淨

呢度主要都係食燒味!
燒鵝係餐廳嘅招牌,當然要食喇

燒鵝燒腩仔飯

燒鵝肉質好嫩滑,而且唔會太多肥膏,
完全唔肥膩
鵝香十足!
咬一啖,有肉汁流出嚟㗎

果然係招牌

如果塊燒鵝皮可以脆啲就更加好!

除咗燒鵝出色之外,燒腩仔都好好食呀

塊皮好脆,一層薄薄嘅脂肪,與瘦肉層次分明,
食落有唔同口感,好好味

燒鵝油雞瀨
好欣賞呢度嘅每條瀨粉都好完整,唔會碎濕濕

呢個係雞胸,肉質比較鞋都是正常的,
不過好香雞味,塊雞皮都好好食,
充滿雞油香

仲有例湯奉送

2021-09-11
午餐
2021-09-11 23 浏览
這天要去送文件,可以提早放工,並順便外帶燒味回家。再三猶豫考量之後,我決定點選燒肉及豬脷。燒肉很優秀。它的外皮酥脆,咬開是卜卜聲的。燒肉肥瘦合適,不會說太過油膩。味道上,它鹹香可口,是我喜歡的味道!我覺得豬脷很划算,而且它的製作步驟繁複,不太可能自家製作。兩條豬脷的份量比我想像中的多,味道偏淡,口感上不會很軟爛,我覺得需要配合醬料一起品嚐。家人說,過年過節的時候,可以考慮買一份配搭其他食材製作年菜。
這天要去送文件,可以提早放工,並順便外帶燒味回家。
2021-09-10 27 浏览
知道屋企附近開咗間「六叔燒鵝」一直都想試,今日見屋企冇買餸煮飯,又唔知食咩好就入去試吓!入到店舖好光猛環境闊落,牆上掛住一幅幅好似一本烤燒鵝㊙️笈既畫!餐具亦是自行取,放得乾淨企理又整齊。乳豬燒鵝飯-乳豬燒到金黃色,肥瘦比例適中,好脆口。燒鵝咬落皮脆肉嫩,有少少油脂滲出,非常美味!冬瓜薏米湯,好清甜,無添加味精,呢個湯夏天消暑一流!乳豬四寶飯-賣相吸引!有乳豬,燒鵝,鹹蛋和紅腸,乳豬同燒鵝同樣都做得很出色,紅腸切得好薄,咬口一流,鹹蛋新鮮蛋黃會滲油,鹹鹹地配白飯一流!

2021-09-10 14 浏览
這間位於土瓜灣的六叔燒鵝,除了燒鵝外,叉燒及燒腩仔都是必食推介。堂食下午茶配粉麵都是三十多元起,非常抵食。外賣就單雙拼都是$35,一大盒又多餸。買了三盒外賣燒味飯,同爸媽當晚餐。叉燒燒得很靚,用了梅頭豬肉,表面搽了蜜糖去燒,有蜜汁甜香而且肉質嫩腍,最重要是不會燒得太膿。燒腩仔用了半肥瘦腩肉,一層膏一層肉,豬皮燒得香脆,反到屋企食還脆卜卜,而且腩仔不會太咸。油雞皮下脂肪不多,雞皮帶點爽口又入味,雞肉雖然是凍鮮,但不會有雪氣味,雞肉嫩滑。

買了三盒外賣燒味飯,同爸媽當晚餐。

2021-09-10 21 浏览
OT後走到小街市, 都沒有什麼菜肉選擇了, 在迎峰樓下新開了的六叔燒鵝還未試過, 外賣斬料最好不過晚市仍有很多選擇, 夜收工的街坊最歡迎; 主打的燒鵝色澤令人垂涎欲滴新店門面夠光猛, 跟一般港式燒味店的油膩膩的觀感很不一樣堂座非常企理乾淨, 店裡也沒有慣常的燒味店油益味道家人最愛燒鵝, 我就一定要試試叉燒燒鵝外賣細心的開了氣孔疏走熱氣, 回到家打開燒鵝皮還是脆脆的下庄份量不少叫了半肥瘦叉燒, 給了很多醬料疲累回家, 最好的安慰就是可以吃到好味道

新店門面夠光猛, 跟一般港式燒味店的油膩膩的觀感很不一樣
堂座非常企理乾淨, 店裡也沒有慣常的燒味店油益味道
家人最愛燒鵝, 我就一定要試試叉燒
下庄份量不少
叫了半肥瘦叉燒, 給了很多醬料
疲累回家, 最好的安慰就是可以吃到好味道
  • 燒鵝
2021-09-09 27 浏览
月巴話最近屋企開咗間新嘅燒味店好想試下 佢話行過見到啲燒鵝掛晒喺度就好肚餓喎🤣同一般燒味店唔同嘅係 呢度嘅裝修好寬敞 卡位夠闊而且十分乾淨企理💯衛生絕對加分 而且見到staff會將客人睇過嘅餐牌收起先 之後逐本抹過先放返出去 真心欣賞👏🏻講返野食先 一人一碟燒味飯🤪◾燒鵝脾飯◽乳豬叉燒飯我哋嘅口味好相近 所以呢度三款燒味可以share食😌燒鵝脾飯係必叫嘅 燒得超靚仔 皮脆得嚟帶點香甜 肉質夠嫩 應該係話肥嫩又多汁啊💕而乳豬就唔係間間燒味舖都有得食 難得呢度有又點可以唔叫 識食一定食皮先🐖咬落去真係會咔嚓一聲架 啲肉肥瘦均勻 最鐘意佢係個味道無平時出面嗰啲整得咁醎 啱啱好❣️最後係我由細到大都至愛嘅叉燒 無特別request之下都係半肥瘦 夠厚口 帶少少燶邊 我好滿意🤤另外是日例湯係眉豆花生煲豬腱 絕對唔係味精湯 好足料啊🥣大家都話屯馬開通真的很興奮 除咗九龍城之外 都建議大家過嚟土瓜灣覓食😉都容易揾到驚喜啊

講返野食先 一人一碟燒味飯🤪
◾燒鵝脾飯
◽乳豬叉燒飯
另外是日例湯係眉豆花生煲豬腱 絕對唔係味精湯 好足料啊🥣

2021-09-09 35 浏览
喺附近等小朋友上興趣班,然後俾佢招牌吸引停低注目,以燒鵝打正旗號,即管望吓佢啲燒鵝得唔得。睇就冇乜特別,但聽到有人買差唔多成千蚊燒鵝同燒腩仔,有人又買咗幾碗燒鵝瀨,羊群心理下,就決定買個下庄加送。阿叔話我買得合時,啱啱出爐,見到佢斬完熱辣辣,好香鵝味。幾個鐘之後返到屋企先食,估唔到啲皮依然好脆!鍾意隻鵝唔會太肥。等緊嘅時候周圍望,地方都算闊落乾淨,佢嘅早餐好吸引,起碼唔使成日食沙嗲牛,有機會試吓,幾抵食!

2021-09-09 33 浏览
附近開咗間燒味舖,在不想煮飯的日子,又有一選擇。去到門口見到原來都有堂食,價錢都幾抵👍,之後可以試試早餐。餐廳主打燒鵝,另外都有其他燒味,掛在櫥窗,色澤望上去都新鮮。店舖環境望落都乾淨衛生。外賣飯盒都幾抵$35有雙拼!呢排要減下肥,夜晚黑要食少啲飯,今次叫咗一個外賣雙拼飯盒,同埋叉燒試試先。師傅手起刀落,好快就攞到外賣😂😂師傅好好人咁,問我鍾意食半肥瘦定全瘦的叉燒。由於要減肥,當然要放棄我至愛嘅半肥瘦叉燒,叫了全瘦😊呢盒叉燒盛恵$64,份量足夠。叉燒食落軟熟,夠入味,有少少叉燒汁,好香甜👍雙拼飯真係好抵食!$35有兩個餸,我揀了燒鵝及燒肉。燒鵝真心唔錯,皮薄,師傅仲好好人俾咗隻脾,肉夠晒嫩滑,有肉汁。至於燒肉肥瘦均勻,也不錯。街坊小店,價格實惠,可以再試!
附近開咗間燒味舖,在不想煮飯的日子,又有一選擇。

去到門口見到原來都有堂食,價錢都幾抵👍,之後可以試試早餐。

外賣飯盒都幾抵$35有雙拼!

叉燒

雙拼飯

街坊小店,價格實惠,可以再試!
2021-09-04
外卖自取
叉燒
雙拼飯
2021-09-03 51 浏览
平時全家人一齊食飯,人太多阿媽要煮好多餸都好辛苦,所以通常會斬料幫輕下負擔,最近土瓜灣新開左一間燒味店,叫佢幾乾淨,燒味掛係度個樣靚靚仔仔,所以就買黎試下。/外賣雙拼燒味飯都係$35,下次試下。/豉油雞(半隻)🌟本身剩係諗住買燒腩仔,不過見佢掛係度個樣幾靚,所以叫左半隻黎試下,果然同預期一樣好好食!雞肉肉質好嫩滑,而且十分入味。/燒腩仔🌟叫左半斤燒腩仔,第一啖食左層皮先,燒得夠哂脆同鬆化,合格!再食埋夠肉,肥瘦幾均稱,唔會醃到好咸。

外賣雙拼燒味飯都係$35,下次試下。

豉油雞(半隻)🌟

燒腩仔🌟
2021-08-31 43 浏览
今日同個朋友約咗食飯雖然近來時間忙但是我們搵了這間合適的餐廳相聚一下整體好味😋鵝🦢叫咗下庄,有油香、肉甜,鬆化乳豬四寶飯乳豬(皮脆,芝麻皮)好有味的感覺,估計嗰個醃好一段時間才去燒掣燒鴨(正常)覺得皮夠晒薄,肉多汁叉燒(肉夠淋,甜度適中但係咸咗少少🤏唔知係咪因為落咗豉油)鹹蛋(漏油,香)燒肉米缐 燒肉(皮脆,肉香唔鹹)適合大人細路地方整潔,我坐嗰個位望到廚房都幾乾淨地方唔難搵,附近都有好多巴士站伙計啲態度幾好,
相聚一下
整體好味😋
鵝🦢叫咗下庄,
有油香、肉甜,鬆化
乳豬四寶飯
燒鴨(正常)覺得皮夠晒薄,肉多汁
叉燒(肉夠淋,甜度適中但係咸咗少少🤏唔知係咪因為落咗豉油)
鹹蛋(漏油,香)

燒肉米缐
燒肉(皮脆,肉香唔鹹)適合大人細路
地方整潔,我坐嗰個位望到廚房都幾乾淨
地方唔難搵,附近都有好多巴士站
伙計啲態度幾好,
2021-08-27 52 浏览
老公今晚要開OT,叫我整定晚餐比佢放工食,但係我又唔想煑飯,咁啱我經開馬頭角道,見有間六叔燒鵝,廚窗掛住啲燒味吸引我注意,乳豬、燒肉、义燒、燒鵝、燒鴨見到都燒得好靚,色澤鮮明味道應該唔錯,店內有堂食,亦可以外賣,老公都好鍾意食燒味,一於買啲返去比佢做晚餐,費事煮飯!半斤义燒:义燒色澤紅潤,瘦肉中帶少許肥肉,叉燒的肉質鬆軟,多汁,香甜而美味!燒鴨飯:燒鴨皮香肉嫩,啖啖肉都又香又入味,配酸梅醬特別開胃!
2021-08-20
外卖自取
2021-08-26 72 浏览
土瓜灣八度海逸酒店往前,附近有街市。新開一間叫六叔燒鵝。行過路過不能錯過。竟然有燒乳豬拼燒鵝,兩個都是我最愛呀。再額外加一例牌燒腩仔,無以倫比燒味噶大餐!环境:新環境新店鋪。最初因為燒鵝吸引而來,但入座之後發覺不論乳豬還是燒腩都比較吸引。|乳豬燒鵝飯^乳豬光澤鮮明大紅,皮脆酥香,肉嫩鲜美,外面層脆皮不膩,更加不用沾白糖醬,普通乳豬醬都可以入口。燒鵝不會肥膩,搭配自己調製的酸梅醬,不是一包包果啲外賣醬。送飯一流。一個人餐都有燒鵝飯,但同時想食乳豬,最好搭配仍然是如此。|例牌燒腩仔^肉質鬆化無渣,脆卜卜!咬落沒油膩,有肉汁,也不是成口肥肉,成口肥瘦相間,切成噶一舊舊份量適中,大小適宜。近街市開噶燒味檔都不會令人失望,土瓜灣偶爾輕鬆一食,外賣返屋加餸都好。
土瓜灣八度海逸酒店往前,附近有街市。
新開一間叫六叔燒鵝。

行過路過不能錯過。
竟然有燒乳豬拼燒鵝,兩個都是我最愛呀。
再額外加一例牌燒腩仔,無以倫比燒味噶大餐!

[薄荷]环境:新環境新店鋪

|乳豬燒鵝飯
乳豬燒鵝飯

^乳豬光澤鮮明大紅,皮脆酥香,肉嫩鲜美,外面層脆皮不膩,
乳豬

更加不用沾白糖醬,普通乳豬醬都可以入口。

燒鵝

燒鵝不會肥膩,搭配自己調製的酸梅醬,不是一包包果啲外賣醬。
送飯一流。
一個人餐都有燒鵝飯,但同時想食乳豬,最好搭配仍然是如此。
|例牌燒腩仔^

肉質鬆化無渣,

2021-08-26
乳豬燒鵝飯
2021-08-24 433 浏览
今晚食的是燒味飯,是土瓜灣的六叔燒鵝。餐廳介紹六叔燒鵝使用自家秘方加工,利用傳統的工藝手法製造出地道的燒鵝口味……,擁有30年的經驗的師傅每一份的用心,都希望能與大家一同分享。見到這一幅壁畫、店主的心聲,都已經感覺到店主對顧客及食物的誠意!要了個雙拼飯:燒肉拼豉油雞髀飯,及燒鵝髀飯。餐廳先送上2個例湯,見到裡面有花生、薏米及冬瓜……等,是現在大熱天最好的消暑湯,湯底飲得出的老火湯,濃郁及清甜。燒肉豉油雞髀雙拼飯$62 燒肉比較肥,不過燒肉皮都比較脆。豉油雞顏色不會很深,呈鼓油的深啡色,廚師將豉油雞做到剛好熟,所以雞髀很嫩滑,雞髀帶豉油的香,啖啖肉的,食得好滿足。燒鵝髀飯$88最愛的燒鵝髀,外表透著啡金色,外皮帶些微脆,肉質嫩滑,肉汁豐富, 鵝味香濃還帶著油香,好味!其實每個飯都配有小小菜心,不過這裏的白灼菜心也很平民,所以再要多一個白灼菜心及要了兩個檸檬可樂。餐廳傳統的地道燒鵝,擁有30年的經驗及家傳秘方……,下次經過會再食。
今晚食的是燒味飯,是土瓜灣的六叔燒鵝。

要了個雙拼飯:燒肉拼豉油雞髀飯,及燒鵝髀飯。

燒肉豉油雞髀雙拼飯$62
燒肉比較肥,不過燒肉皮都比較脆。

燒鵝髀飯$88

2021-08-19 83 浏览
放工經過見到屋企樓下開左間新燒味店,門口裝修光鮮開揚,有別於傳統的燒味檔屋企今晚無咩餸好食,一於買隻豉油雞返屋企加料等外賣期間,看看店鋪內地方都幾大,堂食都有好多位置,最值得一讚的是鋪面好乾淨企理,裝修靚,予人感覺舒服一隻雞份量很多,拿回家還是熱熱的,豉油雞味道很香,雞肉很滑,很入味,烹調時間掌握得不錯,雞皮沒有多餘脂肪,非常好,水準很高下次到店堂食試試其他燒味除了雞外,還有燒鵝、叉燒、乳豬、乳鴿等。
屋企今晚無咩餸好食,一於買隻豉油雞返屋企加料

下次到店堂食試試其他燒味
除了雞外,還有燒鵝、叉燒、乳豬、乳鴿等。
  • 豉油雞
2021-08-16 87 浏览
屯馬線開通了,我趁機到土瓜灣友人新居拜訪,熱情的她叫我到「六叔」吃午餐,怎知一場誤會😀,原來是一間中式燒味食店, 我還以為去她的長輩處吃飯😉。食店簇新裝修,相信開業不久,環境明亮整潔,感覺不錯。有不同的燒味選擇,當然揀招牌燒鵝啦!燒鵝髀飯($88)燒鵝外皮充滿光澤,肉質肥瘦適中, 鵝脾啖啖肉,入口鵝味非常吸引,食得好滋味,師傅燒鵝製法拿捏得非常好,不愧累積三十年的功夫,燒鵝乳豬飯($88)乳豬皮脆不膩口, 脆卜卜 ,夠鬆化,非常香口,最喜歡點乳豬醬食,味道好夾好夾。乳豬的油香,再吃一口白飯, 令人回味, 雙拼的好處就是可以一次過食到兩種味道。是日配飯的靚湯是消暑冬瓜湯, 材料還有陳皮,淡菜, 味道鮮甜,非常適合夏天飲用。假期多些出外走走,就可以找到好味道喔!

食店簇新裝修,相信開業不久,環境明亮整潔,感覺不錯。

有不同的燒味選擇,當然揀招牌燒鵝啦!

燒鵝髀飯($88)

師傅燒鵝製法拿捏得非常好,不愧累積三十年的功夫,

燒鵝乳豬飯($88)
, 雙拼的好處就是可以一次過食到兩種味道

假期多些出外走走,就可以找到好味道喔!