2021-06-18 118 浏览
一年的一日嘅生日假当然要去揾好嘢食黄店,友人一早book定位,当日下午6时到达只有2台客,个场少人影到好多室内相!2年前还在Peel Street的时候曾经去过一次,这次的encoore是因为他们搬到新位置,也有点念念不忘他们煮的fusion菜特色和店内气氛!新店位于云咸街,一如以往以旧式香港为设计的主题加入西方元素(可唔可以称之为: 现代香港风格)中西文化交融的地段,呼应店内的装潢。玻璃上的Graphic是人手画上去,超级有温度!Well, 唔少得signature neon-sign “鬼佬凉茶”不过.__. 话说我去之前食咗蛋糕,作战力大减...脆炸蟹肉饭波配黑醋蛋黄酱 Crispy crab rice balls w Zhengjiang vinegar mayo ($88)搞碎咗既蟹肉整成波波+饭饭拎去炸,蟹肉味道很鲜,不过如果炸得松软啲就好喇!24 小时慢煮伊比利亚叉烧,配煎日本太阳蛋,红洋葱清,香喷喷香葱猪油捞饭($178)Slow cooked 24 hours Iberico Char-siu , Pickled red onion, Sunny side up eg

不过.__. 话说我去之前食咗蛋糕,作战力大减...

Slow cooked 24 hours Iberico Char-siu , Pickled red onion, Sunny side up egg w spring onion oil Akita Komachi rice

来自西班牙伊比利亚的猪,以慢煮的方式去保持肉质软腍以制成叉烧,配菜衬托可平衡油腻感。
友人对于叉烧特别感兴趣,我则是第二次食,觉得香葱猪油捞饭比较腻,感觉比上次逊色咗,没有想一食再食的冲动。
个容器好似煲仔饭咁, 比较喜欢之前用瓦琬装

焗金文毕芝士 | 姜汁黑糖 | 炸番薯仔 | 姜味雪糕 Baked Camembert Cheese, Black Sugar ginger syrup, Deep fried baby sweet potato, Ginger ice cream $148

非常有惊喜!叉烧饭系食唔晒,纠结好耐都系叫埋个甜品完满结束。侍应哥哥细心介绍食法:一开始可以好似芝士酱点嚟食, 之后切开佢等啲酱流出嚟。配菜有炸番薯、红梅、白玉丸子,热熔的芝士内捞咗黑糖,黑糖令芝士食落第一秒以为系碳烧,再食真啲就食到芝士味。而当你食到觉得腻,即刻食一啖旁边的雪芭即刻消济。不过我食到雪芭是柚子味…
唔知衬红酒正唔正呢?

椰青龙井冷泡茶 Young Coconut LongJing Tea $68

大概7:30pm开始多人,食完甜品就走lu!

何兰正HoLanJeng
中环云咸街29号东方有色大厦2楼
2/F, LKF29, 29 Wyndham Street, Central
脆炸蟹肉饭波配黑醋蛋黄酱
焗金文毕芝士 | 姜汁黑糖 | 炸番薯仔 | 姜味雪糕