2016-05-31
今天突然好想食料理,于是拉埋BB過嚟伊賀日本燒肉料理店要咗兩份套餐。先講一下“八爪魚、螺片、三文魚、甜蝦、北寄貝、帶子刺身”嘅組合拼盤,雖然分量唔多,但勝在材料豐富,每樣都可以小試一口,滿足我對各式海鮮嘅口腹之欲;之後“榴槤炸彈、炸蝦及炸蟹棒”一碟,榴槤炸彈非常正,濃郁嘅榴槤果香,炸得蘇脆可口,炸蝦及炸蟹棒都唔錯,肉質夠飽滿爽嫩,口感Q彈;鰻魚壽司及鰻魚手卷賣相吸引,鰻魚壽司入口魚香肉滑,壽司握得不松不硬,口感啱啱好;鰻魚手卷更加值得一贊,紫菜爽脆,鰻魚鮮美。三文魚及松葉蟹棒刺身係我至愛嘅料理,沒有之一了。食過咁多次魚生,呢間嘅三文魚算得上前甲,肉質鮮嫩,色澤鮮豔,沾上芥末嚟食,口感極佳;旁邊嘅松葉蟹棒刺身味道都好正好新鮮。芝士年糕香甜軟糯,食得多都唔會覺得好油膩癡牙,可以一試;
芝士年糕香甜軟糯,食得多都唔會覺得好油膩癡牙,可以一試;