2016-07-14 706 浏览
一間日本鐵板燒同刺身既放題星期一至四 258蚊一位 再加30 蚊可以任飲非酒精飲品食物種類勁多 可以用ipad落單 全部分哂種類 十分方便刺身有三文魚 甜蝦 帶子 螺片 飽片 八爪魚 北寄貝 等等 全部新鮮 又大件 尤其係甜蝦同帶子 必點熟食有勁多 除左有基本既炸物 天婦羅同一d 日本食物例如炒雜菜 粟米, 冷麵之外(因為食唔到甘多 只點燒烤)仲有好多燒烤食物 最正最推介就係肉類好似超有肉質既牛肉粒 ,油脂分佈平均既牛頸肉,豬肉五花腩,牛排骨 , 辛雞翼等等 特別既仲有肥既豬豚肉粒 同薄切羊脾都係必食之選。而另外 海鮮都好正 有肥美多汁既扇貝 八爪魚 魷魚 大大隻海蝦 青口等等 食番多幾隻 都回本如果想再食d好味d既海鮮好似鮑魚, 蠔, 或者一d靚d既肉 同日本酒 啤酒之類 就可以喺ipad再點。整體黎講around 300 一人 唔算平 但性價比正常。 值得去一試
一間日本鐵板燒同刺身放題
星期一至四 258蚊一位 再加30 蚊可以任飲非酒精飲品
食物種類勁多 可以用ipad落單 全部分哂種類 十分方便
仲有好多燒烤食物 最正最推介就係肉類
2016-07-11
2016-07-10 653 浏览
與鍾意日本文化的好友去吃日式燒肉放題, 網上看到這間環境幾舒服所以就來了, 內裡全部都是卡位, 隔著的 partition也比平常高, 大家都會有空間感, 唔怕傾計, 感覺舒服!!這裡另一特點是用pad去點菜, 全電子化, 又唔驚搵唔到侍應, 又可以慳紙, 唔錯!! 看到款式都幾多, 基本上大部份東西可以點, 價錢為$0的就可以揀選入購物車, 但有些如海膽有寫價錢的, 大家就睇清楚係咪點, 因為右上角可以睇點過的單, 自己點過什麼一目了然~~~伊賀刺身頭盤~~~一坐下先來刺身船, 這不用叫, 每枱都會有, 因為少吃生野所以交由朋友主理, 但望上去個色澤都幾靚, 我仲取了片三文魚及帶子放係爐燒, 哈哈!! 我覺得兩款都幾新鮮, 而且吃入口幾滑的感覺~~~仲有榮螺都幾好食, 幾有彈牙感覺!!伊賀盛合拼盤~~~這個也是不用叫的, 坐下便會奉上的燒肉拼盤, 豬牛的不同部份基本上都有, 大家可以先燒來吃, 覺得邊樣唔錯就再encore~~眼看肉質紋理都唔錯, 有些沒醬料, 有些已醃過了, 不同款式口味一次奉上!! 個人較鍾意牛小排同豬頸肉, 前者肉質唔錯易入口, 後者夠爽同有彈力, 也醃製過,
榮螺刺身
伊賀盛合拼盤
牛小排
伊賀盛合拼盤~~~這個也是不用叫的, 坐下便會奉上的燒肉拼盤, 豬牛的不同部份基本上都有, 大家可以先燒來吃, 覺得邊樣唔錯就再encore~~眼看肉質紋理都唔錯, 有些沒醬料, 有些已醃過了, 不同款式口味一次奉上!! 個人較鍾意牛小排同豬頸肉, 前者肉質唔錯易入口, 後者夠爽同有彈力, 也醃製過, 味道幾好!!
芝麻八爪魚及味付螺肉
芝麻八爪魚及味付螺肉~~~好耐無食過呢d前菜, 只係1份但份量都幾多, 仲要八爪魚每件都大隻, 螺肉配個汁好好味, 無得輸, 呵~~
伊賀一口牛~~~這款又係必叫的, 初初細火燒完四邊, 再燒一下唔駛太熟, 吃入口幾juicy同有溶化感覺, 好吃之選!! (燒肉的時候最好放側邊, 因為火無咁猛無咁易燶同大煙)
松業蟹棒天婦羅、唐楊炸雞、吉列炸蝦
松業蟹棒天婦羅、唐楊炸雞、吉列炸蝦~~~蟹棒肉質幾好, 有點絲絲的感覺, 啖啖肉~~~炸雞就稍覺得硬左少少!! 蝦都好食, 而且炸粉唔算多, 好鬆脆……..
九州鯖魚~~~這款比預期之內好, 因為有時好怕腥, 但這款唔係成條上, 一大舊加埋汁又唔會感覺好腥的味道, 不錯……..
榴櫣炸彈及芝士年糕
榴櫣炸彈及芝士年糕~~~真係無得輸的兩款, 一定要encore, 還好我的朋友都一齊食生果王, 不然成股味不知怎算, 哈哈!! 熱烘烘炸起, 咬開一口幾流心, 好勁的榴櫣味, 一吃就不能自拔啊!!! 芝士年糕也是好味煙韌的一種, 這兩款一定要叫呢!!
小甜薯及菠蘿~~~這兩款又係放題同燒肉必叫的, 前著燒一燒, 外邊少熱咬入口, 裡邊好甜的薯仔~~~燒菠蘿就唔駛講, 除非唔靚, 咪實無失手!!

原件帆立貝~~~雖然唔算太大件, 但新鮮同加了牛油味道唔錯, 肉都幾有彈性!!
蟹籽沙律
蟹籽沙律~~~食左咁多油膩野, 最後食個沙律清一下, 好多蟹籽同沙律醬, 好味, 又有蟹柳絲青瓜絲紅蘿蔔絲一齊, 頓時感覺好清新refresh一下!!
Movenpick雪糕
到最後差不多時間埋單時, 侍應會詢問要什麼口味雪糕, 因為最後還有雪糕甜品, 通常也是雲呢拿、朱古力及士多啤梨, 來到時見到是有牌子的Movenpick, 真是完美的一餐啊!!!
食物質素幾好, 環境又舒服, 地理位置又好, 價錢平日來說也不是太貴, 所以我覺得幾唔錯, 又可以多了一個跟朋友約會的地點了!!!

题外话/补充资料: 提提大家, 點炸物及天婦羅時記緊要自己落埋蘿蔔蓉及沙律醬的單, 因為唔會跟埋一齊上的!!! 同埋呢度野食要加錢, 一係飲茶一係加錢飲飲品啦~ 另外, 服務都唔錯, 因為侍應會幾主動給我們兩隻新碟及幫忙教爐等……..
2016-06-21
榴櫣炸彈及芝士年糕
蟹籽沙律
Movenpick雪糕
2016-07-08 7478 浏览
Happy Friday來到酒吧林立的赫德道,我們的happy hour不是酒,是燒肉+刺身~ 😁晚市放題分2個時段: 6pm-8pm 及 8pm-10pm。我們選了8點時段,一進場就已經全場滿座。星期五六/公眾假期及前夕收費$298/位,加$30可任飲無酒精飲品,加$50定$60可任飲啤酒添~我們被安排坐在吧枱,可以看到師傅準備壽司/刺身的過程。坐下不久,先來個刺身船頭盤及燒肉盛合拼盤,種類大曬冷。刺身蠻新鮮,尤其三文魚夠肥美、蝦夠爽嫩。放題竟然包括三文魚籽軍艦。平時幾十蚊一客,這𥚃可以任食,當然要試試。三文魚籽不過不失,味道尚鮮,在口中卜卜脆的口感不俗。紫菜蠻脆口;壽司飯亦夠軟熟,若醋味重一點更好。餐廳跟上科技潮流,tablet點菜。除了任食的燒物/刺身/壽司外,要另外加錢的都明確表示,非常清晰。燒肉都蠻新鮮,肉質蠻軟熟。小妹最愛的是伊賀一口牛。bite szie不止易吃,也易燒。輕輕一烤就做到外脆內軟的juicy口感。大部分豬肉都預先醃好,不用點醬也夠味。師傅很貼心,把雞翼開半。除了方便燒,更方便食。還有我最愛的台灣腸。細細份,方便share又免得浪費。除了燒肉,還有不少任食海鮮

我們被安排坐在吧枱,可以看到師傅準備壽司刺身的過程。
伊賀刺身頭盤
坐下不久,先來個刺身船頭盤燒肉盛合拼盤,種類大曬冷。

刺身蠻新鮮,尤其三文魚夠肥美、蝦夠爽嫩。
三文魚籽軍艦

餐廳跟上科技潮流,tablet點菜。

除了任食的燒物/刺身壽司外,要另外加錢的都明確表示,非常清晰。

燒肉都蠻新鮮,肉質蠻軟熟。

除了燒肉,還有不少任食海鮮任君選擇。

原隻帆立貝頗大隻,差不多有手心般大。吃就容易,燒起來才發現也蠻拿捏⋯⋯ 幸好我們也燒得頗juicy、爽嫩 (自豪中 😎)
燒雞泡魚乾
以燒肉放題來說,這𥚃的選擇也夠特別~ 除了墨魚仔、花枝片,還有燒雞泡魚乾!😍

雞泡魚乾預先剪好一條條,方便燒又方便吃。味道不腥,非常惹味。
Last order的甜品更是Movenpick~ 雖然只是一人一杯,但已很滿足。

一個價錢可以又食燒肉又食刺身,一次過滿足晒2個願望,但有漏單情況。要改善改善~

2016-06-30
燒雞泡魚乾
2016-07-08 328 浏览
星期日,訓到王朝八晏,起身已是下午,換好衫同mr. monster出去行街食飯拍拖拖。知道佢鐘意食放題,一早Book左八點食日本野=)上到尼環境算好好 日式裝修,座位好大唔會覺得逼,台與台之間有屏風隔開 唔洗俾人眼望望!仲有露台,鍾意炭爐可以出去燒。落單係用tab落 唔洗用紙 所以幾環保 又無乜漏單 正!行街行到一身汗上到尼緊係要先下火!先叫野飲,$30蚊任飲烏龍茶、荔枝茶、檸檬茶、蘋果茶、冬瓜茶、Asahi,同店員講聲就可以響Tab度落單。我必飲至愛冬瓜茶♡♡單都未落,先上一個豪華刺身船,好浮誇!我中意!!而且好少可見到厚到哩個地步既三文魚,油脂比例適中,極之有誠意,蝦好大隻 啖啖肉爽口彈牙 鮮味十足!食幾啖野飲就到埋,算係好快。邊食邊飲就梗係唔好停繼續點埋燒物,可能程序啱啱好,食完刺身飲埋野基本上已經唔會覺得熱,可以開始燒野,每個爐都有抽氣 唔錯唔錯,唔會好大油煙。想翻本,燒野緊係要燒海鮮仲要唔洗加錢,先尼大大隻帶子同燒虎蝦,燒完唔縮水。再尼一口牛,記得落燒汁,燒完唔會乾,些少油份,入口即溶!食左肥脷野係時候食番d蔬菜中和下,兩種size既菇菇,一樣加燒汁燒,仲有燒菠蘿、一口薯等等

再尼一口牛,記得落燒汁,燒完唔會乾,些少油份,入口即溶!
食左肥脷野係時候食番d蔬菜中和下,兩種size既菇菇,一樣加燒汁燒,仲有燒菠蘿、一口薯等等,野食種類都算好多。比較新奇就有燒芝士湯丸 燒到個皮脆脆地 入面係煙煙韌韌既芝士 幾過癮!
食飽飽再點多次野飲,然後食埋Movenpick雪糕,成件事翻本有凸,尖沙咀尼講,哩個價錢可以話係一流,下次一定要再食!
2016-07-08 498 浏览
有食友介紹伊賀日式燒肉都幾好食, 放題一個價錢可以任食. 見好耐都冇食過日式燒肉放題, 就約咗假期前夕品嚐, 就算食夜少少第二日唔使一早起身返工.假期前夕整條赫德道都人山人海, 好不容易才入到電梯上餐廳, 幸好一早已訂位, 因為晚餐時段已滿.餐廳有分室內同室外位, 大熱天時梗係坐室內, 除非食煙. 安坐後侍應已送上刺身船、日式小食同各類燒肉, 咁樣做有好有唔好, 好就係好快有得食, 又可以每樣試少少, 唔好就係唔想食某種嘢機於唔好浪費食物被迫食埋.食完送上嘅食物就開始用pad落單. 用pad落單比用紙環保得多, 又有相睇, 加減又方便, 售罄又容易更新.刺身比第一輪刺身船質素更高, 三文魚、帶子、甜蝦都新鮮軟滑有彈性.壽司估唔到質素都唔錯, 壽司包得細細件, 三文魚籽咬落脆卜卜又唔腥. 火灸燒加上沙律醬有少少甜味.燒海鮮以鯖魚最好食, 燒得皮脆肉嫩, 其他如大蝦同帶子好難睇出係唔係全熟, 結果燒得有點過熟.燒菠蘿清甜多汁, 好食到叫咗三次.炸物新觧炸起, 幾款炸物如大蝦、生蠔、芝士年糕、榴槤都外脆內嫩, 有點驚喜.今晚日式燒肉反而冇點燒過肉食, 但日式燒肉以外食物都做得唔錯.最後埋單時

燒菠蘿清甜多汁, 好食到叫咗三次.

最後埋單時每人有一盒Movenpick雪糕, 呢隻牌子質素有一定保證. 朱古力同士多啤梨都味道好真好好食.
2016-06-30
2016-07-02 5761 浏览
好友生日, 知她最喜歡食日本菜, 本想請她去壽司店或居酒屋, 但知她一定會錫住我荷包, 點菜時必定就住就住, 所以揀了請她去食放題, 任點任食, 那麼就可以吃得更開懷, 要讓她再吃得豐富一點, 揀了一間有埋燒烤, 絕對可滿足這位壽星女。對The Hart一點也不陌生, 之前吃烤雞、日式火鍋也在這裏, 所以今次不用搵路, 可以好放心, 哈! 今晚揀了一間位於三樓的日式燒肉料理放題, 一出升降機門便看到搶眼的燈光招牌。走進店內, 先見到一個大圓形的用餐區, 客人坐在外面, 而師傅們則站在中央烹調製作。再行入裡面, 以木屏風間了多張二至四人卡座, 亦有六至八人的大長枱, 位置頗多, 可容納不少客人。話明有燒烤, 當然每枱也設有烤爐和抽煙筒, 抽風系統也不錯, 沒有令全身油煙味。晚巿放題分兩個時段, 星期一至四6:00-8:00pm 成人收費 ($228+10%), 而8:00-10:00pm成人收費為 ($258+10%), 我倆都不想吃得太夜, 故揀了早段, 此段時間客人數量不算多, 可清靜一點邊吃邊傾, 岩晒! 餐店又先進又環保, 以IPAD取代一疊疊的單菜紙仔, 用起來相當方便, 而且
晚巿放題分兩個時段, 星期一至四6:00-8:00pm 成人收費 ($228+10%), 而8:00-10:00pm成人收費為 ($258+10%), 我倆都不想吃得太夜, 故揀了早段, 此段時間客人數量不算多, 可清靜一點邊吃邊傾, 岩晒! 餐店又先進又環保, 以IPAD取代一疊疊的單菜紙仔, 用起來相當方便, 而且並沒有漏單, 讚!
我倆第一時間便打算點一板馬糞海膽, 本以為任點任食, 細仔看看, 原來部分食品下有註明價錢, 要額外收費的食物也不少, 而飲品也是不包在放題價錢中, 各款飲品要$20罐, 友人覺得不划算, 所以沒有點任何要額外收費的食品, 都話她一定會錫住我荷包…….唉! 其實最重要是她吃得開心呀!
刺身船
還未開始點菜, 店員已端上一隻刺身, 原來每枱均會送贈,共有六款刺身,每款三四件, 分別有三文魚、甜蝦、北寄貝、八爪魚、帶子 榮螺
當中最喜歡是肥美的三文魚,油脂分佈平均,肉質柔軟油潤,鮮味十足。甜蝦 亦吸引,雖體積中等,但味道鮮甜,微爽兼富黏性。
輪到自己點菜, 分有九大類, 刺身、小食、炸物、海鮮類、酒類、野菜類、飲品類、壽司和燒物類。其實一隻刺身船又怎能滿足我倆,要再不停手單點刺身。第一輪選了帶子、三文魚 松葉蟹棒
今輪的三文魚 刺身船的三文魚更加肥美,加上厚切,口感更豐富。魚油脂相間,肉質更鮮嫩油潤,絕對是encore之選。松葉蟹棒 亦不錯,嫩口鮮甜; 至於帶子就不算肉厚肥美,鮮味一般。
還在小食類揀了三款試試,有芝麻八爪魚、芥末八爪魚 蟹籽沙律芝麻人八爪魚 沾滿醬料,爽口入味; 芥末八爪魚 切成碎粒,混入酸菜,味道不錯,但芥末味欠奉,可惜…… 蟹籽沙律面層唧上大量的沙律醬,灑上許多蟹籽,下面是青瓜和蟹柳幼條,吃前先拌勻,味道不俗,但略嫌沙律醬過多,有點漏滯。
伊賀沙律
因之前的蟹籽沙律太多沙律醬,並不合口味,今次改要一客伊賀沙律。面頭堆滿蟹料,毫不吝嗇,還有肥美肉嫩的三文魚粒、爽甜多汁的車厘茄和清新的雜沙律菜,配上酸咪咪的醋汁,清新開胃,正合我心水,當然是encore之選。
火炙三文魚腩壽司
刺身壽司也不能少,但飯類總是飽肚之物,還是揀兩款最想吃的便算吧! 先吃火炙三文魚腩壽司,三文魚腩經輕燒後,迫出油份,吃起來更甘香油潤,咬一口已令口腔滿口魚油,滋味得很!
三文魚籽海膽手卷
另一款是三文魚籽海膽手卷,大大粒的三文魚籽晶瑩亮澤,鮮味十足,而海膽亦油潤豐膄,鮮美甘香,配上清新的青瓜絲,以中和油潤感,配搭不錯,可惜海膽份量太少,跟飯不合比例,吃得不夠滿足。
三文魚頭湯
吃了一輪凍食, 是時候暖下個小胃子, 來一碗熱湯吧! 有三文魚頭湯和清酒胡椒蜆湯, 不用考慮, 三文魚頭湯 必是我的選擇。但其賣相和相片完全不符, 沒有一件三文魚頭, 連少許魚肉也沒有, 只有少許豆品, 而味道亦偏鹹, 根本只是一碗麵豉湯, 非常失望……
九州鯖魚
開始啟動燒烤爐, 在海鮮類燒物中只點了三款,有原隻帆立貝、藍青口 九州鯖魚鯖魚 切成小件,放在烤爐中間位燒弄,將近好後便淋上甜燒汁,底面同樣燒得金黃,肉質紮實,鹹鮮有至,算不錯。
帆立貝
肉厚肥大,色澤亮麗,但可能燒得過時,肉質和裙邊同樣乾硬,而鮮味亦一般。
黑味蛋
第二轉點了黑味蛋、百頁豆腐、地獄雞中亦 雞泡魚干黑味蛋即是黑芝麻湯圓, 湯圓用來燒都是第一次, 真的不知燒到什麼程度才可吃, 幸好店員提醒只要外層爆裂便可。咬一口, 外皮乾硬, 內饀並不流心, 真的不懂欣賞, 還是燒得不夠火喉呢? 至於百頁豆腐 似魚片, 口感彈牙, 味道鹹香, 但吃落也算不錯; 友人話地獄雞中亦 非常香辣, 其實很岩我, 但可惜我不吃雞亦。
雞泡魚干
最美味是雞泡魚干, 切成一小條, 稍稍燒一會便可, 煙煙韌韌, 鹹香鮮味, 用來佐酒一流, 但即是沒有酒, 它也很吸引我倆, 當然是encore之選!
日本南瓜、黃金粟米, 日式一口甜薯
日式一口甜薯
蔬菜類必定不能少, 一口氣點了多件日本南瓜、黃金粟米 日式一口甜薯。鮮橙色的南瓜 切成薄片, 燒烤需時, 需耐心等候, 燒後需有點乾硬, 但味道甜美。我倆都非常喜歡粒粒如拇指般大小的日式一口甜薯,外皮柔嫩,內肉粉綿,連甜燒汁也不用蘸上, 獨有的香甜味道已極之吸引, 屈指一數, 好似encore了三四次, 可見它有多美味。
士多啤梨口味
燒下食下講下, 話咁快就差不多兩個鐘, 最後輪到很期待的甜品出場, 每位客人均有一杯MÕVENPICK品牌的雪糕作為餐後甜品, 還有三款口味選擇, 分別是朱古力、雲尼拿和士多啤梨, 的確令人高興。雪糕細膩幼滑, 滿佈不少士多啤梨果肉, 酸酸甜甜, 吃起來感覺清新一點, 每次吃它總令人回味無窮。
還記得上年跟好友是自助餐賀生晨, 而今年就放題賀生晨, 同樣令她吃得飽足, 雖然食物並非我們預期所想, 但有兩小時給大家定定地坐下來, 邊吃邊大吐苦水, 的確很難得, 什麼也比不上這兩小時的可貴。
2016-06-29
生日
伊賀沙律
火炙三文魚腩壽司
雞泡魚干
日本南瓜、黃金粟米, 日式一口甜薯
日式一口甜薯
士多啤梨口味
朋友在面書看到限時2人同行1人半價優惠,晚市半價只需HK$114,見地點就腳,而且價錢吸引,所以決定試試。 餐廳是用平板餐牌,每款食物均圖文並茂的展示出來,除了印有價錢的需要另加收費,其實的全部都是任點任食。 入座後刺身船就送上來,內裏有甜蝦、螺肉、三文魚、元貝、八爪魚及北寄貝。其實刺身船內的刺身全都是無料的,不夠的話可以再點,個人認為元貝厚肉得來又夠鮮味,而三文挺肥美,螺肉爽口,八爪魚有咬口。 由於不太清楚上菜速度的關係,所以我們隨意的點了多款牛肉及海鮮來吃。不過,出奇地,這裏上菜速度極快,基本上下單後不到一分鐘,餸菜便會送齊。 在多款燒肉中,個人最欣常牛仔骨及一口牛肉粒,牛仔骨的脂肪比例平均,而且呈雪花紋理,經燒烤後脂肪及油份都被迫出來了,所以入口時變得不太肥膩,還帶有一股濃郁的脂香味道。而一口牛肉肉質細嫰,脂肪不算多,味道甘香,一口一粒的相火當滋味。 另外,我還點了原隻帆立貝及伊賀虎蝦,不過,由於海鮮較難燒熟,幸好原隻帆立貝內放了牛油粒,所以我們就把虎蝦放在貝殼上,由它們一同燒熟吧~說實,個人認為牛油香味早已把帆立貝的鮮甜遮過,不過,味道還是不錯的,而虎蝦的口感超讚,入口爽彈帶

說實,個人認為牛油香味早已把帆立貝的鮮甜遮過,不過,味道還是不錯的,而虎蝦的口感超讚,入口爽彈帶有鮮味。
雞泡魚乾及菠蘿都是必吃的小食,先說說菠蘿,本身味道就已經很甜美,略略的燒一燒,甜度即時大大提升,而雞泡魚乾早已調味過,所以只是把魚乾燒至軟身就可以享用,它的味道甜甜的,用來佐酒非常不錯。
日本紫心蕃薯是我的最愛,味道超級香甜,不過,可能蕃薯雪耐了,要花一點時間才可以令蕃薯熟透。

麻吉燒是朋友指定的必食小食,中間位置厚厚一層年糕,遇熱後慢慢融化,令口感變得QQ,讚。

我們還點了湯丸來燒,不過,玩玩的話一次就好了,個人來說不太喜歡,因為湯丸芯又比較難熟,燒耐了湯丸皮又變得硬硬脆脆,感覺就是怪怪的。
埋單時,店員表示凡讚好及分享餐廳專頁,並上傳有關本店相片&打卡,便可以得到MOVENPICK 雪糕一客,味道有3款,士多啤梨、朱古力及雲呢拿。
總括來說,個人認為這裏的燒爐火力好強弱了點,燒烤時要用上一點時間,才可以把海鮮食物徹底燒熟,而且座位較擠迫,坐下時感覺不太舒適。

2016-06-28
2016-07-02 581 浏览
是日屋企人生日,為左同佢慶祝,我地黎左位於尖沙咀赫德道既伊賀日本燒肉料理食晚飯。其實以往只做日式放題既餐廳,近年都加入埋燒肉既元素,吸引多D人黎食,亦都可以乘機加價。餐廳既通風系統做得都幾好,入到去唔會話好大煙咁,間格方面都會唔錯,令到客人有一定程度既私隱。先講食物,同好多放題餐廳一樣,坐低後好快就送上剌身船一隻,等你地可以試下有咩鍾意食,再以之後再點,同時間,亦都可以配合到好多香港人鍾意「相機食先」呢個習慣。魚生都算新鮮,我地仲叫左足足3轉。咁多種類入面,甜蝦同三文魚最鮮甜,賣相亦都好靚,顏色鮮艷,三文魚切得好厚,甜蝦都啖啖肉,蟹棒亦都好爽口,完全唔似係平野,非常滿足。同剌身一樣,入座時都會送上拼盤一碟,咩都有D咁,咁之後你地鍾意食咩就叫咩。肉類醃得都算入味,食起黎唔會好油,最值得一讚既係連雞翼都有食2款咁多,仲會碎上,女仕們就唔怕食到無儀態啦。腸仔方面都好好味,唔係只係俾雞肉腸你,可惜真係切得太細份,唔係好夠喉。蟹籽沙律方面,食落好清新,蟹籽分量都好多,沙律醬又唔會太多,唔錯。前菜方面,自己一向都好喜歡食,味道好好,非常開胃,八爪魚仲要好大隻,至於螺肉,如果可以辣多少少就更加好啦,

前菜方面,自己一向都好喜歡食,味道好好,非常開胃,八爪魚仲要好大隻,至於螺肉,如果可以辣多少少就更加好啦,唯一美中不足既地方係無中華沙律,有既話就真係完美啦。
以上既沙律係麻醬,食落好清新爽口,幾開胃,我地仲有encore添。
炸物方面炸得好香口,不過就有點兒油,建議係下面加多張隔油紙。
埋單果時仲會送上movenpick雪榚,味道仲可以自己揀,真開心。
生日
2016-06-30 1030 浏览
同寶貝慶祝紀念日,本身期望唔太高,無諗過竟然會有咁多款式,仲有刺身船做頭盤,真係好正,唯一美中不足係架船太大架,好阻枱面,哈哈,肉類都好正,係餐牌見到一樣好特別既食物,叫火山蛋,好奇叫左一啲黎食,又幾得意,好似湯丸咁,燒燒下仲爆開流啲芝麻出黎,唔知係唔係燒得太耐呢,感覺好硬,口感麻麻,不過都可以一試,幾好玩😂😂最估唔到竟然有我最鍾意食既雞泡魚乾,超好味,食到停唔到口,不停叫黎燒,食過咁多間燒肉,暫時只發現呢間有雞泡魚乾食雖然飲品要加錢,但任飲都可以,其餘大致上都無問題,服務態度,食物,坐得舒服,值得再黎食。最後仲有雪糕食,埋單五百幾蚊,同出面食差唔多價錢

雖然飲品要加錢,但任飲都可以,其餘大致上都無問題,服務態度
,食物
,坐得舒服,值得再黎食。最後仲有雪糕食
,埋單五百幾蚊,同出面食差唔多價錢
2016-06-29
纪念日
  • 雞泡魚乾
  • 刺身船
  • 刺身
  • 燒湯圓
最近同朋友兩個人都好想食日式燒肉,在眾多主打日式燒肉為名既餐廳內,伊賀睇相片看似相當吸引,但實際上??試過先知,中伏~有幾伏??以食物質素來講,是不值得依個價錢,我們是平日時段一至四,8時入,平均每人三百幾但在食物質素來說,由燒肉,海鮮燒野菜,炸物,刺身,壽司,算是多選擇的但以燒烤做主打~燒肉及海鮮的質素 都是十分差,燒肉餐牌上既名好聽,但食落是好普通,沒有特別只有特別質素差的海鮮花支片入口冇味,肉質霉爛,吊筒,青口冇味只有青魚正常刺身,壽司普通野,不過不是主打,就算了唯一得杯雪糕可以平伏我失望的心情,唉!
試過先知,中伏~有幾伏??

但在食物質素來說,由燒肉,海鮮
燒野菜,炸物,刺身壽司,算是多選擇的
但以燒烤做主打~
燒肉及海鮮的質素 都是十分差,
燒肉餐牌上既名好聽,
但食落是好普通,沒有特別

只有特別質素差的海鮮
花支片入口冇味,肉質霉爛

吊筒,青口冇味

只有青魚正常

刺身壽司普通野,不過不是主打,就算了
唯一得杯雪糕可以平伏我失望的心情,唉!

2016-06-21 654 浏览
有時行過都會見到伊賀有個牌放係街到,睇見佢D Lunch Set都多選擇又唔係好貴。今日lunch就去左食啦,上到去冇咩人,好多位。見佢既lunch都可以食放題,但係一個鐘又點樣可以食燒烤放題呢都係食個lunch Set算啦~魚生飯就真係好細碗,男仔就一定唔夠飽。刺身每款都有兩件包括三文魚、鮑片、八爪魚、蟹柳和一隻甜蝦。甜蝦同帶子都算鮮甜,三文魚都肥美。飯就加得太多醋,好勁醋味。食完之後同朋友講呢間餐廳先知道原來佢地Lunch Set係包咗飲品同沙津架,但係我食個陣係冇俾過我同埋話我知係有飲品囉一個set$58突然覺得好唔抵呀

一個set$58突然覺得好唔抵呀
2016-06-16
2016-06-21 1501 浏览
跟姊妹們每月一聚,大家都認定我是食家,所以每次都由我來選餐廳~ 我的姊妹食量驚人而且是食肉獸,日式燒肉放題就最合適不過~這家餐廳有很多卡位, 空間感尚算足夠, 樓底亦算高, 跟朋友聊天亦不用嗌破喉嚨,作為gathering 既地方也不錯講番食物先, 點餐是用Ipad 環保又方便, 上餐速度都算快, 我地張枱長時間都方滿食物每張枱都會送一隻刺身船,最吸引係一板滿滿既海膽同埋刺身蝦!挺新鮮!其他刺身就不過不失啦食完刺身,大家都開了胃,開turbo了!炸物是推介食物之一, 炸粉香脆不太厚,炸芝士年糕和炸蝦是必食的)友人極力推介炸榴槤,說真材實料,榴槤味香濃!由於我不好榴槤,所以不知味道如何,但至少我知道味道真的很濃,因為我跟她是對角坐,但都聞到陣陣榴槤味…燒肉方面,選擇不少,有五花肉,牛小排,牛舌,牛肋肉,牛柳粒,牛仔骨,豬頸肉,裡肌肉…其中比較出色既有五花肉和牛小排,我地encore左三次!!!最後,竟然有Movenpick 雪糕送,仲有我大愛既雲呢嗱味,有好多雲呢嗱籽,非常香滑!

食完刺身,大家都開了胃,開turbo了!

题外话/补充资料: 抽風系統有待改善
  • 炸榴槤
  • 五花肉
  • 牛小排
2016-06-20 1111 浏览
平日下午吃放題是一件很奢侈的事吧!今天剛巧放假和朋友要去上堂,於是先來到尖沙咀吃個豐富的午餐。很多餐廳其實午市也未必會做放題,始終少一點客人冒著下午飯氣攻心的風險來吃吧。這裡是用平板電腦來點單,當我還在查看餐單之際,店員已奉上刺身船,由於我們得 2 人用餐,刺身船看起來少了氣勢,刺身船有帶子,三文魚腩,北寄貝,甜蝦,螺肉和八爪魚,當中以三文魚腩最令人有 encore 的衝動。當我還在點選刺身時,店員又奉上豬牛雞的燒肉拼盤由於我們先吃刺身,所以暫時冷落了這拼盤,刺身整體而言是挺鮮味的。只是手卷和鰻魚壽司有點失準,手卷的紫菜不夠脆,而鰻魚壽司魚肉結實,略嫌醬汁不足。炸物就不過不失,炸而不膩。只是點的明明是三文魚頭湯,卻來了一個普通的麵豉湯。於是我們正式開始烤肉了。牛肉味道香濃,肉汁豐富,吃了很多款式,總是不知道應該追加那款才是剛才吃過好味的,哈哈因為牛肉比較出色,豬肉吃起來就欠一點點,於是我們又再點牛肉。反而海鮮類有驚喜,扇貝,海蝦和魷魚質素不錯,最喜歡的是加上燒菠蘿,是我不停追加的食物之一。單骨雞翼和雞泡魚乾惹味開胃,來一杯清酒更佳。為了感覺健康一點,我們象徵式也點了些蔬菜菇菌。最後送上

當我還在點選刺身時,店員又奉上豬牛雞的燒肉拼盤
炸物就不過不失,炸而不膩。
只是點的明明是三文魚頭湯,卻來了一個普通的麵豉湯。
於是我們正式開始烤肉了。
單骨雞翼和雞泡魚乾惹味開胃,來一杯清酒更佳。
為了感覺健康一點,我們象徵式也點了些蔬菜菇菌。
最後送上雪米糯甜品,大滿足。
父親節諗住食放題吾洗煩見呢間既評價唔錯就試下啦點知中曬伏………服務員service 都唔錯但落單基本上你落一張單有十件裡面有五件要問先會俾番你未到既嘢你肉既質素簡直係"佳寶" 既質素…全部都係無味既要自己落調味先會有味刺身不過不失吾算新鮮最後唯一既安慰就係有movenpick 雪糕食****我諗佢既好評應該都係自己人寫既

刺身不過不失吾算新鮮

最後唯一既安慰就係有movenpick 雪糕食

****我諗佢既好評應該都係自己人寫既
2016-06-19
父亲节
  • Movenpick
2016-06-18 399 浏览
There are days when I love yakiniku. The simple grilling of meat that hasn't been marinated, in a purely Japanese style. But it can get pretty expensive. So, boyfriend and I decided to try this place in Tsim Sha Tsui that offered an all you can eat version.For $298 per person, you have 90 minutes to grill away. The restaurant seating is in the form of booths with a grilling station on each table and a chimney for sucking up the smoke. Ordering is very high tech in the form of a tablet. You touch

For $298 per person, you have 90 minutes to grill away. The restaurant seating is in the form of booths with a grilling station on each table and a chimney for sucking up the smoke. Ordering is very high tech in the form of a tablet. You touch what you want, quantity and away you go. Ther is no English avalilable but there are photos of the  food. Though it is $298, drinks are not included. Only tea is offered. If you want something other than tea, they offer an all you can drink add on of $30 per person. There are also some items on the menu that cost extra.
We ordered a few meat items that included beef chuck, short rib and pork neck. Quality of the meat was ok though a bit tough.
They had seafood for grilling. The seafood was actually better than the meat in my opinion. Notable mention was the little octopus.
Along with meat, we found that they had tong yuen??? Well, we tried it. It was strange. Just a crunchy outside and became super dry. Not recommended.
Along with grilling items, they also had sashimi, sushi and cooked items such as tempura. We ordered a few items.

The sashimi was very fresh and decent quality. Notable mention was the shrimp. Extremely sweet and firm.
Ordered a few deep fried/tempura items. These were ok. Not too oily and the coating wasn't too thick.
Decent quality for all you can eat. There seemed to be a good variety of items. Though the air quality wasn't too good as it was rather smokey from all the grilling fumes. They give you Movenpick ice cream as well at the end of your meal.
2016-05-23