2008-11-05 16 浏览
看食評說這店中午大多限時限刻,所以到二時才上去。入面有一排房,房內約有五張檯,每張檯上都有內置烤爐一個,座位是半塌塌米式,入座前先要把鞋放在門外。中午有多款定食供應,由八十五至二百元不等,我點了一個伊呂波定食$90,包括有生牛肉片一碟(燒烤用),天婦羅,刺身,漬物,味噌湯,茶碗蒸白飯及芝麻雪糕。點菜時,服務員問加不加肉的份量,若加的話,要加二十元,這是我第一次到伊呂波,姑且試一次才決定。食物很快就到,相信點了不夠五分鐘。生牛肉片 -- 份量很少及切得很薄,味道也醃得很好天婦羅 -- 炸蝦、茄子、冬菇、南瓜及蒜芯各一件,吃得出是剛炸好刺身 -- 有三文魚、鯖魚、吞拿和墨魚,用碎雪盛著,味道鮮美漬物 -- 有kim chi、芽菜和菠菜,一般味噌湯 -- 一向對此物興趣不大,不便置評茶碗蒸 -- 內有蝦、蟹柳和雞,蛋蒸得很滑芝麻雪糕 -- 大路貨雖然每樣的份量不多,但吃完整個定食也很飽。到二時半,我還在吃著,服務員來問是否會再點食物,因 last order,我說不用,她很快便送單來,站在一旁等我付賬,雖則是我不再點食物,但中午的營業時間是到三時的,不用這麼快催人客埋單。整體服務也很好,日籍

食物很快就到,相信點了不夠五分鐘。
生牛肉片 -- 份量很少及切得很薄,味道也醃得很好
漬物 -- 有kim chi、芽菜和菠菜,一般
味噌湯 -- 一向對此物興趣不大,不便置評
茶碗蒸 -- 內有蝦、蟹柳和雞,蛋蒸得很滑
芝麻雪糕 -- 大路貨

雖然每樣的份量不多,但吃完整個定食也很飽。到二時半,我還在吃著,服務員來問是否會再點食物,因 last order,我說不用,她很快便送單來,站在一旁等我付賬,雖則是我不再點食物,但中午的營業時間是到三時的,不用這麼快催人客埋單。整體服務也很好,日籍廚師也有團隊精神,見有人客揮手要添茶,侍應看不到,他在魚生檯內也協助通知侍應

最後,有一樣十分不滿的,是大部份香港的日本食肆都犯同樣毛病,人客進店時都講一句日語:「歡迎!」,不同的店有不同的版本,現時香港大約有十多款不同版本,變得不倫不類,反正有日籍廚師進註,大可請他示範正確讀音,“IRRASHAIMASE!”,甚麼“二三四!”,聽死人。
地方整潔
牛肉味道醃得不錯
刺身很新鮮
芝麻雪糕
牛肉味道醃得不錯
刺身很新鮮
2008-10-23 5 浏览
同事又請我食飯.叫了一個牛肉定食,牛肉真係好好味,好有牛的味,又唔會蘇喎!每次見到都流口水.吞拿魚腩碎飯,切得唔夠碎.燉蛋好滑,但沒有餸,豆腐雪糕好香豆腐味,只得這麼細小真的不夠喉呢 另外叫個餐都有有牛肉,燉蛋,魚生飯的魚生好新鮮,如果可以再大碗一點就好了.

2008-10-21 7 浏览
從台灣回來的周日,跟父母再食呢到嘅lunch,早一日book 枱,1pm, 竟然無問題,亦無話要幾點交枱,又一經濟差的例證嗎?是次叫咗 :伊呂波定食 ($90), 他們的最愛,因為有天婦羅(這次的天婦羅樣子不錯,雖然跟天扶良還有點距離). 點了牛肉,加大(+$20)燒肉定食 ($85),只選和牛舌筋,加大,超多,比起加大了的牛肉更厲害.,有超過20片吧.口感十足. 正. 個人偏愛薄薄的.燒肉 . 魚生飯 ($90), 這款選了豬肉,併魚生飯. 上次已想食,這次真的點了,好好食. 有三文魚,海膽,蛋,吞拿魚,蝦,很足料哦.雪糕是綠茶口味,也不賴,很香綠茶味.這已是我第3次來吃午飯,水準還能保持,或更好(希望不會下滑吧)

是次叫咗 :
口感十足. 正. 個人偏愛薄薄的.
雪糕是綠茶口味,也不賴,很香綠茶味.
  • 和牛舌筋
2008-10-20 2 浏览
這裡的午餐很扺食,因為這個價錢便換到這樣食物質素。燒牛肉時,散發出很香的燒肉味道,當放進嘴裡便濃濃肉汁有口腔走出來,牛肉沒有渣,反而很軟滑。牛肉大小剛剛好一塊一啖,伴白飯是最佳配搭。本人更愛吃牛舌,爽口及充滿油香,真令人再三回味!!只需百多元原可吃到如此質素覺得物有所值,引致很多人光顧,所以必需先預訂留位。
這裡的午餐很扺食,因為這個價錢便換到這樣食物質素。

牛肉及魚生
牛肉及牛脷
牛肉及魚生
牛肉及牛脷
  • 牛舌
2008-10-04 6 浏览
朋友就黎返外國, 約我同老公豬一齊食lunch, 既然在cwb等, 我就提議不如黎伊呂波!一直都想同老公豬黎試, 但成日起唔到身食lunch, 今次終於有機會!約12點3上到去, 我地冇訂位, 店員話咩咩1點3, 我同朋友聽錯係冇位, 要1點3後先黎, 仲心諗:咁full?? 後尾店員走番出黎話係1點3交枱, 哈哈哈, 好搞笑咁入番去食!坐有墊的卡位,要除鞋,咁食燒肉很有feel, 我同朋友都叫燒肉set, 都係牛肉拚牛舌, $85, 加20加大, 老公豬就叫左魚生飯+牛肉的set野食都幾快黎到, 都幾多野架, 有麵豉湯, 蒸蛋, 少少芽菜及泡菜, 肉一碟及一碗白飯, 每個set有個汁for點燒肉三人二話不說立刻燒燒燒, 好好味呀! 配埋飯真係唔錯! 雖是lunch, 但俾的貨色都唔差, 睇到牛肉d紋好靚, 如果牛舌厚d就好了! 蒸蛋亦好味, 麵豉湯就係普通貨色, 開頭以為一個set唔係好多肉未必會飽, 但原來唔係, 一人一個set剛剛夠飽!!老公豬個set的燒肉冇咁大碟, 但佢個魚生飯大過我地d白飯, 佢話魚生ok食完仲有雪糕, 那天是蕃薯雪糕, 幾特別!店員冇催我地, 但我地見食完

食完仲有雪糕, 那天是蕃薯雪糕, 幾特別!

店員冇催我地, 但我地見食完, 都識做1點3交枱~

埋單305元! 好抵! 下次一定會再黎!!
  • 燒肉set
2008-10-02 13 浏览
今日係小明返intern既最後一日 所以便相約小明同edmund一齊食餐lunch... 諗左好耐 決定去伊呂波 呢間燒肉店1年前食過 都仲係好懷念 所以便趁今日再去再勉懷一下... 訂左1:15分 去到等左差唔多5分鐘先有位... 一人叫左一個lunch set 分別係魚生飯 + 燒肉 set x 2 同 tempura + 刺身 + 燒肉 set x 1, 估唔到成年無黎 但係水準依然 魚生飯好好食 所有魚生都係入口即溶 加埋個燒牛肉送飯 真係一絕呀 小朋個tempura set都唔差... 食完飯 仲有個綠茶雪糕 食落口好香綠茶味 正

2008-10-01 9 浏览
四個人去食(晚飯), 未去前睇過有關食評......都有點嚇親, 因為很多都話服務差食後感 : 沒有食評寫得咁差; 服務都幾好; 野物質數很好, 因此感覺唔算貴^^
和牛刺身, 正!正!正!
拼盤, 種類多~ 都好新鮮, 正
生蝦, 上枱時仲跳, 由於超新鮮燒....>正!
牛肉粒......入口即溶~正!
  • 拼盤、和牛刺身、牛肉粒、生蝦串
2008-08-27 4 浏览
不理是麻甩定係小姐,因為可用百多銀,就可吃到高水準的日式燒肉,於是者,七男女在某日的下午時間,齊集在伊呂波一角.來個"麻甩小姐燒肉午聚".在新開張之時來過一次,也相隔一年多的光景,年來身邊很多人,對這間日式燒肉店的中午飯好評如潮,連那些自稱幾好吃都好,都不會短期內翻兜的人也梅開二度,其吸引力,可想而知,在餐桌上不分你我,幾個餐撈亂一起吃.先來的泡菜,茶碗蒸,甚至是麵豉湯絕對是求其之作,這個下午目標為燒肉,也沒有閒情去理.接下來就精彩萬分,每一個也是拍手位.豚肉牛肉和牛舌牛肋骨等等紛陳在檯上,嫣紅的肉色令人心醉,紅潮風暴即將爆發.各位朋友,準備好未?豚肉肥瘦位分明,烤過之後香甜美味,肉汁滿溢.和牛舌入口帶爽,油香在口內的一觸即發的快感,非三言兩語來去形容.上等牛排雪花分明,經高溫烤過後,油份隨即瓦解,既有油香,亦有肉香.牛肋骨肉質偏爽,牛肩肉如免翁牛柳的軟稔,最出色的,是和牛牛排,入口有如吃著綿花糖,在舌頭上縴綣著,豐朕的油香同肉香,甜蜜動人.來之前還想著會吃不飽,但白飯任裝,小弟毫不客氣,用肉汁來送飯,即刻連下兩大碗.晚市來不便宜,午市來只是付出晚市的四份一價錢,又要說蔗渣價錢,燒鵝味

晚市來不便宜,午市來只是付出晚市的四份一價錢,又要說蔗渣價錢,燒鵝味道.友人C大叫:{唉,上次來另一半不吃牛,要吃豬肉,今次終可吃個夠本!}

不吃牛,人生真是少卻很多樂趣.

紅雨警報
紅潮風暴
I,m on fire
2008-08-26 10 浏览
早已對這間烤肉店感到強烈興趣了,奈何又不想自己獨個兒去,有時候吃某些食物,要跟一眾食友熱熱鬧鬧地吃才"過癮"的。是日為食友爐兄主持的中午飯局,或者這裡的食物美味得令人心亂如麻,使得這位主持者乘錯反方向的列車。相信我,我們一行人是會理解的。呵呵呵~ 因為時間上有點緊迫,所以也就先行點了五份燒肉定食和一份嚴選燒肉定食,另外再加大邵五份燒肉的份量,留下最後一份讓爐兄再決定要那個好了。先來的是一小碟前菜(小鉢),有芽菜、波菜和泡菜(!?),一個小沙律(該是嚴選燒肉套餐所附送的)過後就是味噌湯和茶碗蒸。不知為何,湯和蒸蛋的份量僅有一半而已。還好兩者的味道也是不錯,只能"蜻蜓點水"的淺嚐而已~先來的是豚肉(豬肉),色澤粉紅,賣相吸引。隨後的牛肉也不甘示弱,肉質紅潤。再來就是一整碟的和牛牛舌,雖不是頂級的牛舌中央芯位,但也絕不遜色許多。另一個"靚仔"的肉,和牛肩肉,油花分佈在肉的各處,實在誘人得很。而嚴選燒肉套餐的肉類,有:和牛牛排肉、上等牛排肉、牛肋條肉,每樣都極盡精彩,特別是那三小粒的和牛牛排肉。首先燒的是<<豚肉>>,入口甘香非常,加上醬汁的少許甜味,美味﹗再

首先燒的是<<豚肉>>,入口甘香非常,加上醬汁的少許甜味,美味﹗再來是普通的<<牛肉>>,比起和牛類,這牛肉的風味完全不一樣,肉味和咬口都非常的好。
一起燒的<<和牛舌>>入口爽而有嚼一頭,尤其充滿油香的味道,令人一吃再吃停不了。
而<<牛肩肉>>比牛肉口感軟熟一點,更甘香一點,味道由肉香開始變成油香為主了。
<<牛肋條肉>>口感有點點像豬頭肉的爽脆。<<上等牛排肉>>等同於日常吃到的雪花牛肉,只是肉內的油份經燒烤後溶解了,口感多了及香烤味更令人食指大動。最後的就是<<和牛牛排肉>>,這個油花如霜降的肉粒,在燒烤後口感如像棉花糖般柔軟,味道比甘香豐腴更甚,食下去如像吃了一片雪花般,慢慢地"溶"在口腔內。此份感覺絕對是一種享受來的,非筆墨所能形容。

另外,這裡的米飯晶瑩剔透,口感煙韌而極有米香,愛米飯者必定愛上這裡的米飯。跟濃味的烤肉一起來吃,不用點任何醬料也早已經完美的配搭了。
也解釋了為什麼我恣瞬間吃了三碗米飯~

雖然湯和蒸蛋的份量很少,但是隨後的烤肉實在美味得令人感動,這次午餐吃得非常滿意,絕對超值~

在這裡用膳如在十二時左右到來,都會被要求在一小時內吃畢離場,所以大家要注意這一點啊~ ^^b
  • 以上全部肉類
2008-08-16 10 浏览
話說上一回去過尖沙咀間伊呂波覺得普普通通,我細佬同我老婆講話銅鑼灣果間先真係好味,結果俾我老婆拉左去試。訂檯時話好爆,要九點三後先會有位,結果去到都大把檯。一坐低,都未開始燒,見到個爐勁污糟,清楚係個鐵網下見到之前剩低o既肉碎,都幾嘔心。我老婆係和牛怪,叫左好幾款厚切和牛、牛舌,仲有一個牛肉烏冬。先講和牛,厚切和牛真係勁厚,燒左好耐個心都仲係凍,而且塊塊size 都唔同,有大有細,乜野形狀都有,感覺好差。和牛粒就切得工整D,不過冇乜驚喜。再來係厚切和牛舌,真係未見過咁差,之前見Open Rice其它人post D相好靚,但我地呢碟牛舌八條有粗有幼,有大有細,咁就二百蚊,有冇攪錯?之後來個牛肉烏冬真係極品,個waitress話係辣湯底,但除左D湯係橙色之外,一D都唔覺有辣味,入面有三四塊牛腩,同有D蘿蔔片,味淡到離奇,所用的烏冬麵條亦只係普通貨色,未食過咁差的烏冬!! 最差就係,當時只有一半客人,D waiter行來行去,但就冇人serve我地,由頭到尾都冇人添過茶。埋單一千蚊,我唔會再去喇,勁差呀!!!

(非会员)
2008-07-25 8 浏览
和牛好新鮮!不過 service 就麻麻, 經常 miss order,but I will go again!
和牛好新鮮!
but I will go again!
前幾天見有朋友去吃過這家伊呂波燒肉之後讚不絕口,立即就起行去試一試。可能星期天午飯時間都是比平日少人,好容易就找到位。看完menu,決定叫2份定食套餐,一份嚴選燒肉定食(包括3款唔同的部位,有牛肋條,上等牛排肉及和牛牛排肉)及一份和牛肩肉定食(加大份量)。這2份定食份量都不少,每份都有9-10片牛肉,每件牛肉的雪花都分佈平均,燒幾下就已經ok,牛味濃郁,肉質夠嫩滑,入口溶化而且甘香,口感不俗,餸飯一流。另外還要讚一讚這家料理店的白飯,跟普遍的日本料理店所採用的珍珠米不同,絕對是高級的日本米,好有咬口,一碗都不夠,一定要「再來一個」。飯後甜品是豆腐雪糕,入口香滑,味道好清。值得一提的是這家店的裝潢充滿濃郁的日本風情,環境很不錯,坐得好舒服。還有見到周圍的食客其實都有很多枱都是日本人,相信這家店是比較有水準。今次埋單(2人)都要四百蚊,包埋白飯、前菜、蒸蛋、麵豉湯、還有甜品(雪糕),可能大家會覺得這個午餐都幾貴,但我覺得比夜晚來幫襯要平一截,以這樣有水準的牛肉來說,算是相當划算。 這店還有其他平一點的定食套餐,加埋加一服務費,都只是一百元左右,都算是抵食。今趟還未食到厚切牛舌和厚切牛肉,下

可能星期天午飯時間都是比平日少人,好容易就找到位。

飯後甜品是豆腐雪糕,入口香滑,味道好清。

今趟還未食到厚切牛舌和厚切牛肉,下次一定要來試一試。
嚴選燒肉定食
和牛肩肉定食
嚴選燒肉定食
和牛肩肉定食
久聞呢間 d 燒肉好味,有朋友生日,帶住個小朋友去食 lunch…叫左…厚切牛舌: 厚身肥美,好味,入口好似舊油咁滑。但係得 8-10 舊細細舊,收幾百蚊!厚切極上牛排﹕厚身肥美,多雪花,燒到3成到,正,有牛味又係得 8-10 舊細細舊,收幾百蚊!西班牙豬肩﹕簿切,好肥,所以好滑,味道一般。又係幾佰蚊…燒雜姑﹕新鮮有姑味,幾十蚊…好!燒雜菜﹕有意思,有薯有粟米有菜有瓜........... 都係唔貴!豆腐沙律﹕無新意,普普通通!Service ok........ 環意都唔錯,慢慢燒,食左好多野!好味…但唔係咁既價錢!再有機會食 set 會抵 d!
叫左…

西班牙豬肩﹕簿切,好肥,所以好滑,味道一般。又係幾佰蚊…

燒雜姑﹕新鮮有姑味,幾十蚊…好!

豆腐沙律﹕無新意,普普通通!

會食 set 會抵 d!
2008-07-02 12 浏览
和牛回歸,全港牛魔王要出洞啦!伊呂波近排比人吹得好勁,一於去會一會佢。由於第一次去,所以只叫出名菜色,先叫一碟和牛,和牛雪花分佈平均,根據百科全書所記載,和牛要燒至七成熟,等和牛油份融化,入口先有甘香、即融既感覺。我地係讀書人,唔係厨師,三佰幾蚊只有七件,燒佢都有少少手震,燒“彎”咗就無得食,大家小心小心。之後追加一碟牛舌同啤酒,有厚切同有薄切,我問waitress:“邊種好食易燒?”佢推介厚切。碟牛舌燒起嚟好香,食落好爽,好得!望下我間房外有大量日本人,啲間食肆都應該幾地道,之後再望隔嚟房係“Y文”同“林狗”,代表啲間食肆未算多人幫襯,當要排哂隊既時候就唔會有明星再去。兩碟梗唔夠皮啦,再追加和牛一碟,埋單加一成千蚊,嘩!薄切牛舌八十蚊,厚切要二百幾,難怪waitress推介,真係一分錢一分貨!下次要試試啲海鮮,好似好正咁喎!

下次要試試啲海鮮,好似好正咁喎!

和牛雪花分佈均勻
和牛雪花分佈均勻
  • 厚切牛舌
2008-06-20 6 浏览
專誠黎食, hea都hea到12:00佢開門一入去, 叫我要1:00交枱, 我完全冇應承佢話得, 佢自己跟住猛話ok嗌野食, 有個操普通話的中年婦人同我落單, 日本餐廳講普通話~好笑~叫左3份和牛套餐再加碟嚴選和牛味道質素只可以話值番咁既價錢~岩岩食完, 即刻上甜品,好催迫, 但我都算!食到一半到遞左本簿話埋單, 仲話..Waitress: 你地話1:00交枱, 而家出面有人等喇!我地: 我由頭到尾都冇話1:00交枱喎!1)我再望下張單, 3個人lunch食左$809, 換來咁既service, 好興囉!2)佢12:00先開, 1:00就催人走 , 上次我2:00食,未夠3:00落場就趕我走, 又係遞本簿黎話埋單~態度差成咁, 仲要成日話有人等有人等, 完全唔識做生意, 兩次都係咁, 激到噴血!
專誠黎食, hea都hea到12:00佢開門

叫左3份和牛套餐再加碟嚴選和牛

味道質素只可以話值番咁既價錢~

岩岩食完, 即刻上甜品,好催迫, 但我都算!

食到一半到遞左本簿話埋單, 仲話..

我地: 我由頭到尾都冇話1:00交枱喎!

遞本簿黎話埋單~