2009-02-10 18 浏览
二月七日﹙土﹚吃日本料理,一般喜歡獨個兒行動,但也有例外,吃燒肉,火鍋當然一顆人圍在一起熱鬧有氣氛得多。所以一般三五成群的情況下,也會首選這兩者。星期六的午巿時段,三個人來到這正宗的日式燒肉店,吃個燒肉午餐試試看。看過不少評論指午巿時間多限時限刻,又會一小時內催客人交枱,於是早就計劃訂一時三十分,估計吃完剛到二時半LAST ORDER了,應該可以坐久一點,這樣便可以有九十分鐘的時間。準時一時三十分到達,由於眾人也想一試塌塌米的和室座席,於是訂枱時已說定想坐塌塌米,店員亦盡力安排以滿足這方面的要求。脫下鞋子,走上塌塌米,和室的門是用傳統日式室常見的橫盪門,門上間滿一細格一細格的窗子,和室座席做得似模似樣,周邊環境每一小處都洋溢著濃厚的東洋風味,就連鄰座的客人也是日本人,真好像走到了一個日本傳統的宴會場地之中。和室共排列了五張四人枱,每枱也設有獨立的燒爐,用的是所謂「蚊香」型的燒爐,火力較平均,燒出來的肉能有完美的四格網紋,賣相吸引。午巿套餐選擇不少,來到這裏當然主打燒肉,其他刺身天婦羅等暫時沒興趣,選了肉多一點的燒肉定食。一行三人共要了兩個燒肉定食;一個伊呂波定食。先來是兩個燒肉定食,先
二月七日﹙土﹚

午巿套餐選擇不少,來到這裏當然主打燒肉,其他刺身天婦羅等暫時沒興趣,選了肉多一點的燒肉定食。一行三人共要了兩個燒肉定食;一個伊呂波定食。先來是兩個燒肉定食,先說說周邊的「配角」。前菜是一些泡菜,有芽菜等用料,小小一碗,味道不錯;味噌湯很清淡,味道唔夠,只是一般貨色;蒸蛋光滑,內裏有豬肉蟹柳等,蛋香豐富用料十足,絕對值得一讚。主角肉類可最多選三樣,兩者皆選了牛肉及和牛牛脷筋,加二十元把肉加大了,份量剛好足夠一人份量。兩種肉放在一起,明顯和牛牛脷筋的賣相勝於牛肉。前者較肥而且是筋位,先一件燒得較生;再一件燒得較燶透來作比較,這肉個人喜歡燒燶一點透一點,吃起來油甘香味更豐富,肉味亦更香濃,反而燒得太生甘香味不夠,沒了口 感。後者牛肉切得薄片,基本上放到爐上熱一熱,半生熟程度吃起來恰到好處,牛肉味一般,而且偏廋,較前者遜色。兩者配上高質素的日本珍珠米,一口肉一口飯,不經易地很快便把飯清了吃得津津有味,兩者是最佳拍擋。

妹妹的伊呂波定食,內容每樣有一點,除了和前者一樣的配角外,有一客天婦羅;一碟燒肉;一客刺身。天婦羅有蝦﹑冬菇﹑南瓜…等大路貨色,但質素一點也不馬虎,單看樣子已知合格有餘,妹妹讚不絕口好吃。刺身包括三文魚,吞拿和,「カンパチ﹙KANPACHI﹚」和墨魚。放在一隻高杯的碎冰上,賣相不錯有心思。吃了一件吞拿魚和カンパチ,出符意料之外新鮮,魚味很豐富,質素還要勝過不少壽司店裏吃過的質素。主角肉類可在牛肉,雞肉和豚肉中選取一款,這個同樣選了牛肉。同樣是牛肉,和燒肉定食的看起來已見分別,這個肥廋適中,雪花紋平均,肉質鮮紅新鮮,交換來試了一點,肉味顯然有一大截距離,這個牛肉,好吃得多。

到了最後每個定食還附送一個甜品,是豆腐雪糕。一直對豆腐的製品沒太大期望,吃過一次豆腐曲奇﹑豆腐朱古力,皆吃不到丁點豆腐味。但這個豆腐雪糕絕頂好吃,豆腐味豐富之餘雪糕做得香滑,豆腐愛好者絕對必試之選。

吃完的時候也過了LAST ORDER的時間,沒有客人會再進來,正如所料店員亦沒催命般催趕我們交枱。但同樣一見你吃得差不多時,就拿本簿叫你埋左單先,好像怕你吃完走人唔比錢一樣,不用那麼趕嗎?反正也是三時才落場,服務分怎樣也得扣一點。但整體而言服務可以,侍應添水和上菜時的語氣和態度均十分禮貎友善。其實在塌塌米傳菜﹑上菜﹑收盤也挻辛苦的,又要蹲下跪下來做事,然後再拿著重重的餐盤起身,仍然保持到好的服務,也是值得欣賞。

埋單才三百多元,可以吃到這麼多和高質素的食物,實是午飯超值之選﹗﹗
濃厚的東洋風味的和室怖局
採用「蚊香」形烤爐火力均衡
午巿定食選擇豐富
加大了牛肉的份量,份量剛好
濃厚的東洋風味的和室怖局
採用「蚊香」形烤爐火力均衡
午巿定食選擇豐富
加大了牛肉的份量,份量剛好
  • 和牛牛脷筋,伊呂波定食,豆腐雪糕
2009-02-04 4 浏览
2009-01-21話說食肉獸一號發起,想過年前食餐好o既咁就由舊老闆選取了這裡以滿足她「牛的肉望」由上環搭地鐵來,十二點五左右入座早已著眼在$85 的午餐上(二或三款燒肉),有些人就要了貴幾蚊而連魚生飯的套餐(一款燒肉)因為我o地有九個人,可以佔據了一間"房"。除鞋式的座位舒適,只是坐中間的人要燒o野就麻煩點了。長短鉗各一,唔多夠我o地用。要了豬肉 + 牛肉 + 牛舌。先上的是一堆飯前物:- 茶碗蒸蛋,可能是我吃過最好的其中一個。料不是港式的那樣多,只會在底有點蟹肉。蛋亦算份外香滑- 泡菜,不清楚日式也有泡菜的嗎?唔係好辣o岩我食- 麵豉湯,無咩意見肉來了,即刻下爐。同韓燒唔同o既係,唔駛落油,唔會一陣煙,衫都唔會有陣味o的肉好快熟- 豬肉,呢個一般,非醃製的- 牛肉,同我上次日本食o既cheap cheap 任食牛肉,質素已經「味分高下」 好軟腍,有肉質,入口即逝,真係好細- 牛舌,普通厚度的幾片,食落好似無咩味道。據食肉獸一號評價,日本的厚切才能滿足她其實連o的飯都特別好食,好有米香,食落米味好深,仲可以添飯最後上的芝麻雪糕,在座的無不讚嘆 因為真係好香芝麻味,以前從來未食過這麼
2009-01-21
話說食肉獸一號發起,想過年前食餐好o既
咁就由舊老闆選取了這裡以滿足她「牛的肉望」
由上環搭地鐵來,十二點五左右入座
要了豬肉 + 牛肉 + 牛舌。
先上的是一堆飯前物:
- 泡菜,不清楚日式也有泡菜的嗎?唔係好辣o岩我食
- 麵豉湯,無咩意見
o的肉好快熟
- 豬肉,呢個一般,非醃製的
好軟腍,有肉質,入口即逝,真係好細

其實連o的飯都特別好食,好有米香,食落米味好深,仲可以添飯
最後上的芝麻雪糕,在座的無不讚嘆
因為真係好香芝麻味,以前從來未食過這麼好的,個個都想要多幾球!

週未同晚上o既價錢就唔同講法喇
但如果可以同另一半唔駛去日本咁遠,又可以食到日本質素o既燒肉,我會推介呢度。起碼又唔會聽到隔離檯嘈住晒
  • 牛肉,芝麻雪糕
2009-01-29 7 浏览
我抱住很大的期望去伊呂波, 訂位也不算容易, 平日也分時段和有可能要share枱. 我們二人點了牛脊肉, 雞和黑豚肉, 全部都超薄切, 不需十五分鐘便食完. 但價錢一點也不便宜,全部都八十元一份以上. 之後點了燒魷魚, 一般.後來朋友實在一點也不飽,所以點了石頭飯, 他說很不錯.燒物肉質是不錯的,可惜份量實在太細,食唔出驚喜.可能中午去會話算一些.失望...........

後來朋友實在一點也不飽,所以點了石頭飯, 他說很不錯.

燒物肉質是不錯的,可惜份量實在太細,食唔出驚喜.

可能中午去會話算一些.失望...........
2009-01-26 11 浏览
由於我真的不想再吃中菜,商量之後,決定到伊呂波,試試傳聞中極好吃的和牛燒肉。原本想先試試伊呂波午餐,只是百多元一個套餐,可是平日的午餐時間我大多還在睡夢中,而且老公堅稱晚飯時段用的牛肉質素不同,我只好順從做東的他吧。最貴的一款拼盤,是$450的「特上和牛盛合」。分量呢,就是眼見的。和牛方面,混合了日本產及澳洲產的貨色。眼看油花分佈均勻,吃下去卻跟我們在大阪「燒肉六甲」吃的而又更便宜的尚有距離。牛的肉香不夠,沒有餘韻。後來試過,可能由於不夠新鮮,肉味「醒」得太快,只燒medium-well反而更香口,假如像吃神戶牛般燒全熟的話,香味就跑掉了。要是做比較的話,只是比盛八的和牛好一點,卻不及新羅寶的韓國牛。另一名物「壺漬牛肋骨」反而物超所值,只是$160,有兩大條肥美的肋骨肉,用豉油、味醂浸在壼裡醃好,上菜前加入洋蔥、京蔥、蒜片及小青椒。一個人來吃的話,單吃這道加一碗白飯就夠了。加了兩碗白飯,一個雜菇盛合,一杯梅酒,一杯巨峰Caplis。雜菇盛合的選材好,梅酒就過於青澀了點,不是我最喜歡的味道。這頓團年飯埋單約$900,牛痴飯後總結,午餐一試無妨,晚飯物非所值。最肉痛的是「有人」在飯後說只得

這頓團年飯埋單約$900,牛痴飯後總結,午餐一試無妨,晚飯物非所值。最肉痛的是「有人」在飯後說只得四成飽,要馬上到樓下泰昌買8個蛋撻回家吃呢!
梅酒on rock,$50,又唔好飲又唔抵飲
壺漬牛肋骨,全晚最滿意一道
特上和牛盛合,一般。
壺漬牛肋骨,全晚最滿意一道
  • 壺漬牛肋骨
2009-01-25 8 浏览
終於等到一個星期六可以o黎食燒肉!! 午市兩點半last order, 但兩點多去到重係超多人等位.... 午市套餐比晚市真係超值, 係超超超值!! $90 有前菜, 碗蒸蛋, 味噌湯, 燒肉, tempura, 刺身, 白飯, 甜品...... 夫復何求????伊呂波套餐 -- 有一款燒肉加刺身同埋tempura, 炸蝦好好味, 刺身都OK 新鮮, 肉又多肉汁... 雙拼燒肉餐 -- 要了加大都係加$20, 份量OK, 牛肉同牛舌都好好味.... 白飯任裝.... 滿足矣.........

白飯任裝.... 滿足矣.........

2K
2009-01-19 8 浏览
18-1-2009一直對呢度好好好好好有興趣, 今日終於拉埋朋友0黎食 lunch 了, 未坐低已超興奮. 叫了燒肉定食, 揀了「加大」的牛肉及和牛牛舌筋 (定食 $85; 加大就 + $20):- 前菜係 kimchi: 其實我唔食 kimchi, 只食了無辣芽菜及菠菜, 清一清口腔. - 蒸蛋: 配料得蟹柳, 十分滑, 味道清甜, 幾好食.- 仲有麵豉湯: 賣相 hea 得很, 兩啖就飲晒, 可幸味道 ok.- 牛肉: 「雪花」得很, 賣相勁靚, 自己放落去燒幾燒, 食落好嫩, 肉汁豐盈, 帶點甜味又油香十足, 正! - 牛舌筋: 幾肥美, 同牛肉一樣油香, 不過就較爽口, 又係好正. 好在叫了「加大」, 唔係的話, 兩人 share 一定唔夠喉! - 仲有碗白飯: 用上珍珠米, 好有米香, 食落煙煙韌韌, 正! - 食到滿口油, 甜品就有豆腐雪糕清一清油膩感, 比平日買到的無咁甜, 豆香就更出, 好對口味!朋友的定食係 (三色) 吞拿魚丼 + 燒肉 (一樣揀了牛肉), 配套亦如上... 朋友對吞拿魚丼0既評語係「好食過 Doraya」, 似乎都唔錯.環境乾淨
18-1-2009

- 蒸蛋: 配料得蟹柳, 十分滑, 味道清甜, 幾好食.

環境乾淨企理, ventilation ok, 油煙程度可以接受; 招呼就不過不失.

連加一每人約 $115, 食物實在掂, 勁抵, 絕對應該0黎試試, 不論你是否食肉獸.

下次食尖沙咀0個間!
  • 牛肉
  • 牛舌筋
  • 白飯
2009-01-12 43 浏览
This is the ONLY place for real Yakiniku in Hong Kong, which is the same quality as good Japanese ones in Japan. All the rest of them are just pretenders.The selections here are way more consistently better, especially the Wagyu dishes which always has well distributed marbles. Having tried the other places, would never go to those again - stick to 伊呂波燒肉!Yum.

Yum.
2009-01-11
黎過伊呂波兩次,兩次食完都覺得…平到笑~第一次冇訂位,摸到上去俾個侍應眼昭昭,用老實唔客氣既態度叫我地準時交檯,好似我欠佢一個人情咁~ 不過我好少俾D小人物影響我既心情~ 冇野架~我地兩個都對個Donburi set有興趣~我揀左燒肉.魚生飯 - 魚生飯好抵讚,刺身切得好厚身…雖然冇貴價魚,但係勝在全部都肥美,又唔會雪到凍冰冰~男友揀左皮燒肉.天婦羅飯 - 天婦羅就唔合格喇! 放得太耐,個蛋汁浸到D天婦羅淋哂…同埋顏色都唔靚…但係應該係我地唔好彩,我見其他D天婦羅don好靚仔既~~兩款都配有茶碗蒸,前菜同湯…個茶碗蒸唔差,但係同紅磡既「孝勢」差一班~燒肉好食,油脂分佈得好均勻,個汁又唔會醃到d牛牛死鹹~Portion都好generous,我地冇加大都覺得好夠食~第二次黎都冇訂位,上到去都一樣係呢個眼昭昭既侍應…我得罪佢咩呢?!今次我要伊呂波定食 - 天婦羅今次合格喇,Ubi tempura好彈牙,薄薄既粉~ 不過個刺身就唔靚喇,仍係好厚切,但係太凍又唔甜…男友要燒肉定食,仲要加大,揀左牛舌,牛肉,豚肉 - 我覺得豚肉好食,因為夠肥夠爽,牛肉仍然好味,不過牛舌仲好,因為肉味更重上年因為工

黎過伊呂波兩次,兩次食完都覺得…平到笑~

我地兩個都對個Donburi set有興趣~

但係應該係我地唔好彩,我見其他D天婦羅don好靚仔既~~

燒肉好食,油脂分佈得好均勻,個汁又唔會醃到d牛牛死鹹~

上年因為工作關係,好少機會出街食晚飯,今年一定要book返次檯同屋企人黎燒下和牛^^

Overall 佢都好食,又多variety~

埋單 $220
雖然個侍應態度唔好,但係唔加一係應該俾小費既~
佢冇禮貌,不過我有
  • 牛舌
2009-01-09 15 浏览
2008年既生日過得好唔開心... 或許自己一個人會過得更開心... 不過好在都仲有個實左10年既好朋友仔請我食飯~ 雖然過左差唔多成個月,但係起碼有心嘛~ 我都已經好開心~ 上年唔知做乜,身邊既朋友似乎好多都唔記得左我生日咁... 不過唔緊要啦,08年又實在係一個唔開心既一年,踏入2009年,希望大家都順順利利,開開心心啦!朋友仔問我想食伊呂波定法國菜,雖然我好鍾意食法國菜,但係聽過伊呂波好味,但係又唔多朋友會食牛,所以都係決定去食燒牛~ 原來唔book位都應該唔會有位的... 坐係我地隔離係一對日本夫婦,原來呢度好多日本人黎呢!由於我未食過,所以由朋友決定叫咩食,我只係指定要左個三文魚飯團... 所以佢叫左個牛類拼盤、鹽燒豬肉同飯團!牛肉黎到,朋友仔第一件就燒牛舌,聞到都想食!牛舌入口好香,好爽,亦竟然有好香牛味!真係第一件已經好 impressive!細心留意下,發現原來而家已經唔用抽油煙機大大部咁係張檯上面,而係係個燒爐側邊有好多個洞吸走d煙呢!呢個設計又幾好咁喎... 朋友仔話原來而家好多新式都係咁... 我真係 out 啦... 見唔見到燒緊一件正方形既牛呢﹖其實我都唔知

牛肉黎到,朋友仔第一件就燒牛舌,聞到都想食!

見唔見到燒緊一件正方形既牛呢﹖其實我都唔知係咩位置,只知道呢舊係全盤入面最最最最最好味既一款!就算燒到熟哂,都係好林,同埋好香牛味呢!其實其他都好好食,最好既係就算燒到熟哂都好林呢!

反而豬肉就麻麻地...

最後當然要燒飯團啦!慢慢咁燒,燒到佢5面都脆卜卜,然後掃層燒汁上去,咬落口時外脆內熱,d 飯粒真係珍珠米,好香米香味之餘仲好好口感呢!

個晚個餐實在太完美啦!之後我地仲去左 Haagen Dazs 食雪糕 tim!多謝丫朋友仔!

圍巾
牛類拼盤
豬肉,唔好味
燒三文魚飯團,俾少少耐性,好味
牛類拼盤
燒三文魚飯團,俾少少耐性,好味
2008-12-31 2 浏览
與老公慶祝結婚周年紀念,决定來一個和牛大餐!看過雜誌介紹伊呂波,一於做定功課去食餐勁!發現好多網友批評此店服務差,心裏有點忐忑,怕被破壞興緻!我們於晚上六時半入座,人不多,我們被安排坐有屏風的位址,私隱度很高。待應態度良好,細心解釋各種牛肉拼盤的分別,服務殷勤!是晚我們點了:特上牛肉拼盤 ($450):和牛牛舌(薄切) 、牛里脊、西冷、肉眼及胸外膜。我最喜歡牛里脊,因肉嫩、牛味比較濃。A5和牛西冷 ($450):好嫩,油脂分佈平均,就算燒至全熟也不〝嚡〞。不過,我個人不太喜歡,因太油膩及牛味不濃。麵鼓和牛牛肝 ($100):待應提議的,因日本人大部分都叫麵鼓醃的。燒至全熟最正,麵鼓醬有少少甜味,與牛肝配合得天衣無縫!牛骨清湯 ($70):鮮甜、清、一點也不油膩。香菜 ($30):有紫蘇、紅洋葱、蘿蔔、豆芽仔、及一些認不出的菜絲,Menu上就建議與燒牛一齊食,但我覺得紫蘇等香菜味太濃,搶了牛肉味。我反而建議吃不同部位牛肉前,先吃一點香菜清一清口中味道。雜菜拼盤($忘記了):有蕃薯、菇、尖青椒、南瓜………蕃薯好易燶!另加清酒一支及巨峰梳打一杯。埋單~$1450。總括而言,這餐令人滿足。雖然
是晚我們點了:
牛骨清湯 ($70):鮮甜、清、一點也不油膩。
另加清酒一支及巨峰梳打一杯。埋單~$1450。
總括而言,這餐令人滿足。雖然(對本人來講)價錢有點貴,但用料上等、新鮮,服務、環境勻令人滿意,值得推薦!

特上牛肉拼盤 ($450)
A5和牛西冷 ($450)
特上牛肉拼盤 ($450)
A5和牛西冷 ($450)
  • 特上牛肉拼盤
  • 麵鼓和牛牛肝
上網搵搵搵.....諗起...未試過食燒肉店喎, 見到呢度都好似ok, 下晝訂夜晚位都有位, 真係好彩喇可能早食飯喇, 又唔係太餓, 2個人叫左個汁燒牛肉拚盤($250), 基本上得10-12件不同部位既牛肉, 另外鹽燒牛舌, 呢個真係好好味, 仲有個炒野菜, 同埋燒木魚飯團($40), 一客有2件,唔可以木魚拼三文魚...有點可惜, 但一個人又食唔哂2件飯團嘛, 自己燒就寧舍好味, 燒到9成變焦時, 再加上醬汁....ichiban 由於要搭檯, 侍應無乜點理我地, 加茶完全欠奉囉, 但點菜時既態度係ok既, 不過唔係太醒目細心, 要客人要求閂爐先去閂

牛肉拼盤
燒木魚飯圈
牛肉拼盤
燒木魚飯圈
  • 飯團
2008-12-08 19 浏览
沒帶訂位,星期五晚好幸運地都帶位。2個人, 點了﹣鹽燒厚牛脷﹣韓式生牛肉﹣什錦蔬菜﹣和牛拼盤﹣飯團食物也很新鮮,也有不少日本食客。這點相信也可對食物水準的信心。味道方面其實也沒有特別好說的地方。燒肉,食物最緊要新鮮。這點他們絕對做到。最重要是值得。可惜沒有一樣食物能令我若留下深刻印象,覺得要再回去。但以正價比,我一定推薦伊呂波多於和幸及盛八。因為在一餐的完結,在伊呂波都可感到滿足。相反, 吃完後好像沒有吃過什麼似的。價錢,合理。比較食物, 我不覺得伊呂波特別平和貴。吃燒肉,我仍然最愛太古城的味竹。坐得舒服,食物水準與伊呂波差不多, 但價錢卻沒有伊呂波貴,絕對是食得開心,食得安心。但在銅鑼灣區,伊呂波是一個吃燒肉的好選擇。
沒帶訂位,星期五晚好幸運地都帶位。
2個人, 點了
﹣鹽燒厚牛脷
﹣韓式生牛肉
﹣什錦蔬菜
﹣和牛拼盤
﹣飯團

但在銅鑼灣區,伊呂波是一個吃燒肉的好選擇。
三文魚飯團
鹽燒厚牛脷
韓式生牛肉
三文魚飯團
鹽燒厚牛脷
韓式生牛肉
2008-11-30 30 浏览
太太一心要嚟試下,又遇上報紙有報導添...馬上過海。老定得滯冇訂位,差唔多中午1:00去到,見到咁多人先知驚,好彩都俾到枱。我就唔駛諗叫咗伊呂波套餐,太太最終叫咗個 Donburi 套餐,大家都揀咗牛肉。兩個餐都有前菜:蒸蛋、麵豉湯同泡菜。蒸蛋算滑,不過冇乜蛋味...麵豉湯味道ok,唔係特別出色。泡菜好味,芽菜仔好麻油,菠菜就一般。伊呂波套餐包魚生、天婦羅、白飯;Donburi 套餐就有魚生飯。魚生唔錯,尤其係三文魚,好肥美,墨魚就相反...天婦羅整體出色,南瓜好甜好脆,蝦亦好爽口...掂!魚生飯o既魚生同樣夠新鮮,又大件,仲有七款(連甜蛋)咁多。主角登場!雖然同樣係牛肉,但味道同質感都好唔同。暫且叫做伊呂波牛o既牛肉比較肥同腍,Donburi 餐牛就比較有質感同牛肉味。相同o既係同樣好食!由於加大咗伊呂波套餐份牛肉,所以好飽好滿足!最後送上雪榚(套餐包)!淡淡o既咖啡味,十分少o既冰粒,夠滑好味。午市平好多,每人只係大約$100左右,太太已經下令要再嚟喎!
太太一心要嚟試下,又遇上報紙有報導添...馬上過海。

兩個餐都有前菜:蒸蛋、麵豉湯同泡菜。

蒸蛋算滑,不過冇乜蛋味...
麵豉湯味道ok,唔係特別出色。
泡菜好味,芽菜仔好麻油,菠菜就一般。

魚生唔錯,尤其係三文魚,好肥美,墨魚就相反...
天婦羅整體出色,南瓜好甜好脆,蝦亦好爽口...掂!
魚生飯o既魚生同樣夠新鮮,又大件,仲有七款(連甜蛋)咁多。

主角登場!
雖然同樣係牛肉,但味道同質感都好唔同。
相同o既係同樣好食!

由於加大咗伊呂波套餐份牛肉,所以好飽好滿足!

前菜三寶
Donburi 套餐
伊呂波套餐
咖啡味雪糕
2008-11-24 8 浏览
同老婆揀左個伊呂波定食.加埋一99蚊,有刺身幾塊,我平日都唔鐘意食吞拿魚的,但呢到的真係幾肥美雜錦天婦羅,大蝦都幾大隻的.蒸蛋好滑,d肉又好味,燒的時候都唔大油煙,重有雪糕唯一要彈的就係好小侍應,等好耐都冇人理同埋加廿蚊要大碟肉但侍應又冇同我地講,我地見人地加時,我地想加又話出左單唔比加但總結都好滿意身邊坐的都係日本人,好似去左日本食野咁
同老婆揀左個伊呂波定食.加埋一99蚊,
刺身幾塊,我平日都唔鐘意食吞拿魚的,但呢到的真係幾肥美
雜錦天婦羅,大蝦都幾大隻的.
蒸蛋好滑,d肉又好味,燒的時候都唔大油煙,重有雪糕
唯一要彈的就係好小侍應,等好耐都冇人理
但總結都好滿意
身邊坐的都係日本人,好似去左日本食野咁
  • 伊呂波定食
第一次吃伊呂波是光顧尖沙咀分店,感覺很好。後來朋友介紹銅鑼灣分店的午餐,說很抵食。的確,午餐每位大約100元,但一個餐已經可以吃得非常滿足了!昨天晚上,突然想念這裡的燒牛肉,便和朋友來晚飯了。我們二人點了一個set,什麼名字我已忘了。這個set $330,有魷魚、三文魚、大蝦、牛肩肉、胸外膜、牛舌、雞肉,十分豐富,其實可足夠三個女孩子吃了。 我們一開始時先燒三文魚。三文魚相當肥美,一放上鍋便令鍋馬上吱吱大叫,更不時噴出火花,看來十分危險呢。燒好後,見到三文魚皮燒得脆脆的,三文魚肉也散發濃烈的香味,令得平時不吃三文魚的我都忍不住吃了一件。 三文魚肥瘦均稱,而且又滑又香,大分出色! 讚! 接下來燒牛肉。其實分不清哪種是牛肩肉、哪種是胸外膜,只知其中一種平平無奇,另一種則很有層次感及肉質非常嫩,燒好了還是很 juicy,回味無窮! 牛舌一向是我最愛。其實一直想試聞名已久的厚切牛舌,而 set 內的只是普通的牛舌,但亦美味非常! 燒大蝦亦不錯。大蝦燒的時候傳來陣陣香味,反而是吃的時候比想像中普通。 當中最引不起興趣的是魷魚和雞肉。魷魚是切得幼幼的片狀和條狀之間,燒好後乾乾的,絕不吸
第一次吃伊呂波是光顧尖沙咀分店,感覺很好。

昨天晚上,突然想念這裡的燒牛肉,便和朋友來晚飯了。

三文魚肥瘦均稱,而且又滑又香,大分出色! 讚!

當中最引不起興趣的是魷魚和雞肉。魷魚是切得幼幼的片狀和條狀之間,燒好後乾乾的,絕不吸引。至於雞肉,切得比較散碎,吃得毫無趣味。

總括而言,這個 set 還是值得推介的。