2009-12-31 29 浏览
好開心今日係09年最後一日啦~難得同男友都有得放半日,梗係要食餐好啦~知伊呂波燒肉好多人都食過讚好,仲要食lunch比較抵,所以兩日前就book定位...等食啦~book左1:45 pm.,一去到就好多人係門口等緊位~好彩book左位,我地叭係等左10min就可以入主座啦~我見其他人(應該無book位),早過我地黎,我地食到一半,佢地先有位~估唔到真係咁旺呀~叫左兩個lunch,一個係伊呂波套餐,一個係牛肉海鮮飯定食....伊呂波套餐($90),成個set有好多野食~而其中個牛肉就好正,自己燒,肉汁夠晒多~味道亦唔會好味精...呢個餐仲有天婦羅,一件蝦,南瓜,兩件青豆及茄子...很新鮮,薄薄的炸粉包著材料,很清淡,點埋豉油送飯就一流.....牛肉海鮮飯定食($90),但有加大牛肉的份量,只需$20....加大左比未加大都相差得遠,好抵食,魚生用一隻裝有冰既杯上,唔怕變壞,夠晒新鮮,個飯用珍珠米,好食....而且仲叫左佢加過一次飯啊~免費的~而兩個餐都有湯同一杯溫暖水蛋....初時睇,以為布甸,真係好似,表面非常滑,但食落就同中式既水蛋有分別,好似用左清湯黎整...食到底亦有小小海鮮,真

牛肉海鮮飯定食($90),但有加大牛肉的份量,只需$20....加大左比未加大都相差得遠,好抵食,魚生用一隻裝有冰既杯上,唔怕變壞,夠晒新鮮,個飯用珍珠米,好食....而且仲叫左佢加過一次飯啊~免費的~而兩個餐都有湯同一杯溫暖水蛋....初時睇,以為布甸,真係好似,表面非常滑,但食落就同中式既水蛋有分別,好似用左清湯黎整...食到底亦有小小海鮮,真係好滑~
最後仲有甜品,係一個士多啤梨雪糕球....都好好食,味道唔會太cream,仲有好多士多啤梨粒粒!
上菜好快,點完餐, 5 mins到就完整上晒兩個set~侍應都好有禮貌...

伊呂波套餐
牛肉海鮮飯定食,加大
跟伊呂波套餐的天婦羅
超滑水蛋
2009-12-25 1 浏览
叫左一個雞肉加大一個牛肉加兩個女仔share, 大家都可以試到唔同味, 正!估唔到佢d雞皮都幾搶火咖喎! 成日都無啦啦火光熊熊, 哈哈哈!伊呂波餐最抵的是它有刺身, 蒸旦, 前菜, 天婦羅一客, 熱茶, 白飯任裝, 肉一份, 雪糕食完之後極滿足, 而且睡意更濃, 更加唔想番公司做野添呀
叫左一個雞肉加大
一個牛肉加

兩個女仔share, 大家都可以試到唔同味, 正!
食完之後極滿足, 而且睡意更濃, 更加唔想番公司做野添呀
2009-12-22
圣诞节
本身想食盛8,但係無book位,要等到8點半先有咁不如睇下隔離街既伊呂波有無位la一上去就有la~very good叫了一個390蚊既盛合有牛舌,牛肉,墨魚,雞肉,帆立貝,大蝦兩隻重點推介牛舌~!!!!起初就咁燒已經好好味,後尾亞b加左少少放係台面既鹽同黑椒~超好味帆立貝好香,但係一定要讚個帆立貝裙邊燒完之後勁爽爽到嚇死人個蝦好大隻,燒起黎好香,好好味~!!!激讚肉質超爽~!!!難得亞b好興致,一人仲飲左一枝asahi~!!!食燒肉唔飲啤酒又點得呢~!!埋單500舊水,不過好好味

本身想食盛8,
但係無book位,要等到8點半先有
咁不如睇下隔離街既伊呂波有無位la
一上去就有la~
very good

叫了一個390蚊既盛合
有牛舌,牛肉,墨魚,雞肉,帆立貝,大蝦兩隻

重點推介牛舌~!!!!
起初就咁燒已經好好味,
後尾亞b加左少少放係台面既鹽同黑椒~
超好味

帆立貝好香,但係一定要讚個帆立貝裙邊
燒完之後勁爽
爽到嚇死人

個蝦好大隻,燒起黎好香,好好味~!!!
激讚
肉質超爽~!!!

難得亞b好興致,一人仲飲左一枝asahi~!!!
食燒肉唔飲啤酒又點得呢~!!

埋單500舊水,不過好好味
紅色口水肩
燒到有格仔紋
勁大隻蝦
  • 牛舌
book左兩點鐘入座~入到去有房可以俾我地坐,唔駛坐order桌, 有d surprise!!叫左兩個燒肉定食(見menu), $85果個餐x2~所以試均哂雞肉, 牛舌, 牛肉, 豚肉~個餐包括左以下ge野~~前菜(泡菜芽菜&三兩條類似波菜的物質), 蛋, 十分滑, 蛋的底部仲有蟹柳同其他野, 口感幾好~味增湯, 沒有下面評論的那麼差, 但又唔係話好出色, 算是普通吧~甜品有雪糕, 今日吃的是綠茶味, 幾滑, 有綠茶的澀味(不是批評)~白飯, 超值, 可以任添, 有本事可以食夠十碗, 本人今日吃了3碗捧著肚子離開~再講下d肉類了~最好味係牛舌: 初初都擔心唔知牛舌係咩味...又覺得好似好核突的....但一燒之下...發現佢地筋分佈得好好, 一燒又好香牛肉味, 同埋燒烤的香味....樂而忘返....第二好味係牛肉, 因為d紋一樣係分佈均衡, 但可能係醃料有唔同ge關係, 所以味道有少許與牛舌不同, 但同樣是很高貨色~汁與白飯混在一起, 很美好~之後係豚肉, 其實個口感都好好, 不過個人覺得豬本身的質地冇牛咁好咬口, 又冇牛果種咁香濃的味道, 所以相比之下, 我都係喜歡牛舌多d~雞算是最普
book左兩點鐘入座~入到去有房可以俾我地坐,
唔駛坐order桌, 有d surprise!!
叫左兩個燒肉定食(見menu), $85果個餐x2~
所以試均哂雞肉, 牛舌, 牛肉, 豚肉~

個餐包括左以下ge野~~
前菜(泡菜芽菜&三兩條類似波菜的物質),
蛋, 十分滑, 蛋的底部仲有蟹柳同其他野, 口感幾好~

再講下d肉類了~
雞算是最普通的一種, 但如果燒得夠熟, 一樣有意想不到的香味~ 肉質也嫩口~ 幾好~

建議食法: 連埋肉拼盤上的蔥一起吃, 因為生的關係, 可以係咁耳燒一燒, 然後混埋飯加塊肉咁一起食~ 實在回味無窮! 就像壽司鋪的牛牛壽司一般~^^

再次一提, 白飯免費任添..若想滿足者, 可肆意地不斷叫添飯,
其實侍應的態度我又不覺得有甚麼大問題...
基本上一叫, 若果佢地睇到, 都已經會盡快回應的了...
若佢地忙緊, 佢地都會示意其他同事幫手...
所以我覺得冇下面講ge咁差的~

不過有所不足的是, 若你不主動叫添茶...似乎又沒有人會替你添茶的.....
所以望下次會有所改善吧~
2009-10-16
$93.5 (午餐)
  • 牛舌
2009-10-15 17 浏览
今日又同屋企人食伊呂波,我們訂了一點半,因為無事好做,最後提早上去,雖然唔多人都要搭枱,好在隔離枱的兩位小姐好快走了,結果又是我們兩個獨霸四人枱了,看過餐牌後我們兩個也Donburi定食(Big Pout Rice Set)$85.只是我吃魚生飯,屋企人吃吞拿魚蓉飯.坐了一陣食物便送到,可能今次搭枱關係,沒有用盤子盛上食物,只是逐樣上枱.先喝麵鼓湯,望見湯的顏色心知不妙,喝下去果然沒錯,完全沒有味道,只有幾粒仔滑滑豆腐比較可取.喝過湯後吃燉蛋,燉蛋的蛋味唔夠香燶,蛋也夠滑,只是過稀,有點像水的質感.前菜的泡菜唔夠辣,大芽芽菜夠凍又爽口,好味道.牛肉份量真是變少了,可幸是肉味仍然濃郁,可恨是某些實在太厚,會比較韌,如果切薄一切效果更理想.值得一提是一定要點那醬汁,更能提升肉味刺身飯我們交換了來吃,今次最驚喜魚蓉飯的魚味好香,吃時帶點油份,超水準之作.三文魚用上魚腩位置,好香滑.只是幾片的吞拿魚無乜味道,較為失色.白魷魚唔會好腥,也很清甜.油甘魚和甜蛋則沒有甚麼特別,普普通通吧!結尾的雪糕不是我喜愛的綠茶或芝麻,只是紅豆雪糕,味道唔特別,加埋唔知點解溶得好快手,搞到每次也要同時間競賽,奇怪

結尾的雪糕不是我喜愛的綠茶或芝麻,只是紅豆雪糕,味道唔特別,加埋唔知點解溶得好快手,搞到每次也要同時間競賽,奇怪地每次雪糕也會溶溶地,難道是一早取出嗎

服務: 女待應有禮貌,只是不明白為何一放下碗筷,待應們便以九秒九速度數拾好,好像很趕忙的呢??原本今日整體感覺不錯,只是要彈的是有位男待應竟然問都唔問又唔會叫我地避開,就自己換燒烤的網.哎,一陣他唔小心跌左塊網下來,真是有毀容之險呢

價錢.因同事有會員咭八五折關係,兩個餐只需171元
吞拿魚蓉飯
刺身飯
紅豆雪糕
2009-10-15
$85.5 (晚餐)
燒肉
吞拿魚蓉飯
刺身飯
2009-10-15 14 浏览
和同事一起從灣仔"飛的"來這兒吃午飯,很值得的.我們各人叫了客烤肉定食(@$85),有牛,豬和雞,還是牛豬較美味,很香,很新鮮.配菜有香滑蒸旦和淡淡的味増湯,感覺很地道.甜品是咖啡味雪糕,不過不失.我們還要了一客雜錦魚生,很新鮮,tuna魚腩特鮮甜,只是價錢有點貴.最後,這兒的環境真不錯,很日本的裝潢,半tatami的座位很特別,還有蓆的草香味呢.
和同事一起從灣仔"飛的"來這兒吃午飯,很值得的.

配菜有香滑蒸旦和淡淡的味増湯,感覺很地道.

甜品是咖啡味雪糕,不過不失.

2009-10-14
生日
2009-09-30 36 浏览
同事may問我想去邊度食生日飯,大耐有去過伊呂波,我揀了去伊呂波,多得別間公司同事由屯門車我出返銅鑼灣,唔係不知幾點才可以出去食午餐了. 同事點了雜錦刺身$330元.嘩,真係好貴,雖然味道的確不俗.但真是唔抵.三文魚和拖羅和吞拿魚,唔講都知一定係拖羅最好食.拖羅新鮮可惜有根.吞拿魚入口即溶.三文魚味道鮮甜 伊呂波定食$90.牛肉好淋滑又夠肉味.得幾塊實在唔夠喉.其實,現在份量比起之前少,難道因沒有得加價,份量變相減少.魚生飯有三文魚,立魚和吞拿魚,刺身唔夠鮮.燉蛋好淜又夠蛋香.麵鼓湯唔夠濃,麵鼓味唔足夠.雜菜天婦羅粉漿雖薄,可惜上枱時己不夠熱.天婦鑼有茄子,豆和蝦,最好味是蝦夠大隻又唔會炸得太乾,是日雪糕是綠茶味,好香綠茶味,只得一球實在太少了 由於一點幾先去食,過了繁忙時段所以可以慢慢食.沒有俾人催趕,十分之好.

330元的刺身
定食的牛好好味道
超好味的綠茶雪糕
(非会员)
2009-09-29 11 浏览
上星期五小弟生日,老婆為我訂了銅鑼灣伊呂波慶祝,同行還有6歲女兒共3人。當晚我們點了很多菜,由於我們不飲酒,所以沒有叫酒。吃罷,我與小女兒想喝一杯冰水,所以便叫侍應小姐,可否給我們2杯冰水,不久,她只拿了1杯水,並說伊波呂不會給客人冰水,由於你們有小朋友,所以便破例給你一杯。我聽了之後有一點不高興,跟一名不懂中文的日藉經理投訴,經過一輪身體語言後,他最終也有給我冰水。我只想說,不是每位客人也喝熱茶,喝酒,以伊呂波的收費,他們也應該考慮供應冰水給客人。當晚我們共花了近HK$1400,我想我們要求2杯免費冰水也不是過份的要求。若不想客人白喝,乾脆學對面榮記,一律不提供免費飲料吧。
當晚我們點了很多菜,由於我們不飲酒,所以沒有叫酒。
若不想客人白喝,乾脆學對面榮記,一律不提供免費飲料吧。
2009-09-25
生日
2009-09-28 13 浏览
成9點先入坐, 叫咗一絛池魚刺生, $120 實在唔值, 好細條一共得8小塊 ~ 想叫個$390幾拼盤已經賣晒喇, 咁無計啦, 惟有散叫. 碟頭細, 所以叫咗好多...1. 牛舌, 厚同薄切各一 : 好味 ~2. 胸膜 : 好味3. 日本雞肉 - 個waitress係咁SELL, 成$95 一碟得6塊, 同一般雞肉無分別, 不吃也吧 !4. 西冷 - 正 !5. 牛脊肉 : 掂 !6. 唔知咩壺 : 又係個waitress話好食, $160 一個得好少, 唔值 ~7. 碎牛石頭飯 : OK啦8. 冷面 : OK啦9. 泡菜豆腐咼 : 我無食,俾唔到意見

1. 牛舌, 厚同薄切各一 : 好味 ~
2. 胸膜 : 好味
4. 西冷 - 正 !
5. 牛脊肉 : 掂 !
7. 碎牛石頭飯 : OK啦
8. 冷面 : OK啦
9. 泡菜豆腐咼 : 我無食,俾唔到意見
2009-09-25
2009-09-12 16 浏览
看到這間燒肉店這麼多好評 一直都想試試 知道星期六也有午餐 就跟妹妹一起去食了~叫了兩個餐 一個是燒牛肉加雞肉加牛舌 另一個是天婦羅加燒牛肉天婦羅最好味! 燉蛋也很滑 很失望 因為牛肉有筋 所以覺得不太好...雞肉和牛舌不錯~最後的甜品雪糕好味!總括而言 點都唔及和幸抵同好味 冇下次~~!!
最後的甜品雪糕好味!
總括而言 點都唔及和幸抵同好味 冇下次~~!!
2009-08-08
2009-09-08
同事之前相繼都做左會員, 真係好抵咖, 因為都只係比400蚊, 就有400蚊coupon拎番!咁我地都黎過唔少次呢度食個lunch, 真係好抵, 100蚊lunch, 晚餐一定要兩倍價錢叫了兩個大燒牛sets, 一人一個唔洗爭~ 伊呂波套餐 (hk$90)加20蚊就轉做大喇... 前菜醃物, 鐘意食佢地d芽菜仔, 好似韓式前菜呢~ 刺身有5片,好新鮮呀, 有三文魚, 吞拿魚, 魷魚和蟹籽 蒸蛋水左少少, 但勝在有d蝦肉粒同及豬肉粒 麵豉湯同平時跟餐嘅一樣, 而且味道很正常 天婦羅有豆啦,蝦,南瓜,茄子,冬菇, 唔錯唔錯!!!vi) 牛肉好好味, 少肥肉白飯任裝, 正到暈呀!!!飯後仲有ice cream食, 得呀! 次次都唔同口味咖~

叫了兩個大燒牛sets, 一人一個唔洗爭~

伊呂波套餐 (hk$90)加20蚊就轉做大喇...
前菜
醃物, 鐘意食佢地d芽菜仔, 好似韓式前菜呢~

刺身
有5片,好新鮮呀, 有三文魚, 吞拿魚, 魷魚和蟹籽

蒸蛋
水左少少, 但勝在有d蝦肉粒同及豬肉粒

麵豉湯
同平時跟餐嘅一樣, 而且味道很正常

天婦羅
有豆啦,蝦,南瓜,茄子,冬菇, 唔錯唔錯!!!

vi) 牛肉
好好味, 少肥肉

白飯任裝, 正到暈呀!!!

飯後仲有ice cream食, 得呀! 次次都唔同口味咖~
來到這間聽講都挺貴的店,一開始已感受不到日式的氣氛。Waitresses 都是香港人。帶位帶錯,book 檯留電話都聽錯...汗.....最後 settle 在一間房仔裡面很有 privacy!因為估計沒有套餐逐樣叫應該都挺貴的,所以叫了 waitress妹妹問一下大概份量是多少。點知她的答案很玄,大家叫一個拼盤再叫多幾樣應該會飽,但係我又唔知你地既食量係幾多,有幾多塊同幅圖差不多架啦....=.="一行 5 人,最後叫了以下的:$450 Premium Assorted Meat: 牛舌、胸外膜、Sirloin、Rib Eye, selected roast sauce牛舌記得是不錯,其他部位則分得不是很清楚,印象中較咸,同埋如果同秘制的壺浸牛排骨肉比較,後者有真的好味很多!$160 秘制的壺浸牛排骨肉 - 跟和幸杯漬差不多,不過要問侍應佢先肯解釋一下裡面。裡面有一條長同兩條細的牛排骨,可能因為浸過個 sauce,真係比較入味 d,燒一燒再放入去浸再燒熟佢。仲有菇同蔥燒。encore 一次牛排肉 $135 - 都係得 5 件,可能真係預每張檯幾多安士再按人數切掛。要多過石頭海鮮飯 $
來到這間聽講都挺貴的店,一開始已感受不到日式的氣氛。

Waitresses 都是香港人。

帶位帶錯,book 檯留電話都聽錯...汗.....

最後 settle 在一間房仔裡面很有 privacy!

一行 5 人,最後叫了以下的:

要多過石頭海鮮飯 $100 - 稀飯的感覺,煙煙 un un 加埋有蟹腳都算係咁。

載上佢 provide 的 bib 以為會好大陣味,但最後因為可以燒的太少而無影響。

服務真係...普通。
2009-08-23
2009-08-01 8 浏览
翻炒之作,因為公司附近暫時未有特別o野,兼lunchmate farewell 我們親愛的老師今次要了三色don 加牛肉茶碗蒸依然出色個don 就唔知點解有o的一般,因為有o的一廂情願想o的飯係凍o既。而o的刺身唔係好鮮咁牛肉燒出o黎都仍然好食o既雪糕係咖啡味,雖然都好,但上次超香的芝麻味係會更好

今次要了三色don 加牛肉
茶碗蒸依然出色
牛肉燒出o黎都仍然好食o既
雪糕係咖啡味,雖然都好,但上次超香的芝麻味係會更好
2009-06-29
2009-06-26 23 浏览
2007年11月 發現這日式燒肉店,即約埋食友試試~~食燒肉, 係我心目中, 其實就係牛~~而豬雞海鮮亦不是我所愛的! 黎到看見肉櫃, 見到既牛肉顏色鮮脂肪分佈均勻, 很對路, 已喑喜 !!是晚第一次來到, 先黎個特上牛拼盤, 最喜歡就是 sirloin 粒粒, 牛味濃, 脂肪燒過後,不覺油膩, 咬落去肉汁澎湃~~ 非常不錯 !! 而我最愛的牛舌人是薄切, 口感一般, 但散點的厚切特上牛舌,脂肪多而均勻,燒耐一點的話, 面香脆, 咬落去面香帶爽, 同樣非常不錯 !!酒煮大蜆, 還是和三昧的較佳, 這裡的酒少了一點鮮甜, 但蜆亦新鮮 !! 生牛他他份量剛好, 不太多, 很適合作前菜 !!早前再訪, menu 已轉, 好似無左隻牛既肉類分佈圖~~~覺得有點可惜 !!
2007年11月

發現這日式燒肉店,即約埋食友試試~~

2009-06-24 33 浏览
朋友想嚟呢度食,我當然樂意奉陪啦。我都喺揀牛柳條+冷烏冬($120)。 套餐很快就到咗,湯就一般啦,牛柳條買相不錯,雖然有D筋,但有牛味又肥美,越越好味,正!加埋D日本飯,真喺食得很開心,仲有Onion、mushroom and green pepper,囉嚟送飯,冇咁單吊嘛,好好味呀!食到一半,個冷烏冬先到,今次覺得個冷烏一般啦,冇上次咁好味,唔知喺唔喺食飽咗,還喺我先食咗D濃味嘅牛,所以覺得個冷烏唔夠味呢。最後仲有紅豆雪糕,好味呀。

,雖然有D筋,但有牛味又肥美,越越好味
,正