2009-02-04 4 浏览
2009-01-21話說食肉獸一號發起,想過年前食餐好o既咁就由舊老闆選取了這裡以滿足她「牛的肉望」由上環搭地鐵來,十二點五左右入座早已著眼在$85 的午餐上(二或三款燒肉),有些人就要了貴幾蚊而連魚生飯的套餐(一款燒肉)因為我o地有九個人,可以佔據了一間"房"。除鞋式的座位舒適,只是坐中間的人要燒o野就麻煩點了。長短鉗各一,唔多夠我o地用。要了豬肉 + 牛肉 + 牛舌。先上的是一堆飯前物:- 茶碗蒸蛋,可能是我吃過最好的其中一個。料不是港式的那樣多,只會在底有點蟹肉。蛋亦算份外香滑- 泡菜,不清楚日式也有泡菜的嗎?唔係好辣o岩我食- 麵豉湯,無咩意見肉來了,即刻下爐。同韓燒唔同o既係,唔駛落油,唔會一陣煙,衫都唔會有陣味o的肉好快熟- 豬肉,呢個一般,非醃製的- 牛肉,同我上次日本食o既cheap cheap 任食牛肉,質素已經「味分高下」 好軟腍,有肉質,入口即逝,真係好細- 牛舌,普通厚度的幾片,食落好似無咩味道。據食肉獸一號評價,日本的厚切才能滿足她其實連o的飯都特別好食,好有米香,食落米味好深,仲可以添飯最後上的芝麻雪糕,在座的無不讚嘆 因為真係好香芝麻味,以前從來未食過這麼
2009-01-21
話說食肉獸一號發起,想過年前食餐好o既
咁就由舊老闆選取了這裡以滿足她「牛的肉望」
由上環搭地鐵來,十二點五左右入座
要了豬肉 + 牛肉 + 牛舌。
先上的是一堆飯前物:
- 泡菜,不清楚日式也有泡菜的嗎?唔係好辣o岩我食
- 麵豉湯,無咩意見
o的肉好快熟
- 豬肉,呢個一般,非醃製的
好軟腍,有肉質,入口即逝,真係好細

其實連o的飯都特別好食,好有米香,食落米味好深,仲可以添飯
最後上的芝麻雪糕,在座的無不讚嘆
因為真係好香芝麻味,以前從來未食過這麼好的,個個都想要多幾球!

週未同晚上o既價錢就唔同講法喇
但如果可以同另一半唔駛去日本咁遠,又可以食到日本質素o既燒肉,我會推介呢度。起碼又唔會聽到隔離檯嘈住晒