2017-09-28 306 浏览
去完誠品買參考書後,又是吃晚飯的時候。話說朋友未曾嚐過京林屋的甜品,我又未嚐過它的鹹食(每次去我都吃甜品,但總見別人吃鹹食都津津有味),倒不如齊齊嚐各自想吃的,最後當然去了京林屋吃飯。鰻魚飯基本上是日本美食必食之一,也是朋友的最愛。京式鰻魚飯的香氣直接散佈在空氣中,醬汁的味道真的頗能刺激人的食慾。鰻魚塗上燒汁真的超讚,鹹甜適中吃起來不死鹹,鰻魚魚肉入口即化,搭配著珍珠米飯無可挑剔,完全滿足了「色香味」這三個要點。金目鯛魚定食讓我喜出望外,金目鯛魚香氣直逼鼻裡,外皮微微焦脆,看起來頗為美味誘人。金目鯛魚肉質相當緊實細緻,嚐到絲絲鹹香,帶有點點油花感非常香甜美味。定食當然不少得傳統的味噌湯。玫瑰蘋果煎茶撲鼻的蘋果香氣,嚐起來卻有著淡雅的玫瑰味,不斷回沖也無減其清新感,慢慢品味,心靈一大撫慰。葡萄煎茶意想不到這麼平衡,煎茶帶著淡淡的葡萄香,又有煎茶的香氣,當吃完飯後喝,實在非常解其飽足感。特濃抹茶雪山看起來很誘人,渾圓的抹茶雪糕佔據雪山之癲,而藏在山下甜而不膩的紅豆綿密香甜,白玉口感軟糯,加上淡淡的抹茶香的啫喱,可謂三分天下,盤踞雪山。抹茶的甘甜圍繞著雪山,好不滋味。焙茶沙冰雪糕獨特溫順焙茶

定食當然不少得傳統的味噌湯。

焙茶沙冰雪糕獨特溫順焙茶甘香,在這裡發揮得淋漓盡致,雪糕香濃好吃,深得我心。沙冰透心涼,焙茶風味極佳。
2017-09-28 140 浏览
上次來京林屋的時候,因為等候內用的人很多,所以就只外賣了一杯雪糕,就是這雪糕的美味讓我們想再來品嚐她其他食物和式裝潢佈置往往都給人舒適寫意的感覺這次我們於晚餐時份來,鹹食和甜食都可嚐到鹹食有蕎麥麵、烏冬和飯可選,甜食有芭菲、蕨餅、蛋卷等我們點了兩個飯、兩個甜食和一道煎茶京式鰻魚飯($98):賣相有別於一般的鰻魚飯,鰻魚是切粒放於圓碗中,以蛋絲包圍著,賣相又美又特別鰻魚肥瘦適中,肉質又滑又彈牙,加上香濃的醬汁,令人十分回味定食中還附上了豉油和wasabi,沾鰻魚吃又是另一番風味另外,飯也不是一般的白飯,而是焙茶飯,以焙茶代水煮成,有淡淡的茶香金目鯛魚定食($88):看起來簡單但很精緻的擺盤與鰻魚飯一樣,這定食也用上焙茶飯鯛魚魚肉十分嫩滑,魚皮很有膠質魚肉與魚皮之間的油脂有豐富的油脂,入口很香,加上美味的醬汁,拌飯吃一流煎茶($48):這茶可沖三次,每次泡30秒便可,店員會附上一個小沙漏,方便計時清新的茶味正好為剛剛的魚飯解膩,為接下來的甜品做準備焙茶芝士蛋糕($88):芝士蛋糕質地軟熟,口感幼滑,芝士味濃又帶有焙茶香味焙茶雪糕質感輕盈,混著綿密香甜的紅豆和煙靭的白玉吃,十分美味抺茶餡蜜(

和式裝潢佈置往往都給人舒適寫意的感覺
這次我們於晚餐時份來,鹹食和甜食都可嚐到
鹹食有蕎麥麵、烏冬和飯可選,甜食有芭菲、蕨餅、蛋卷等
我們點了兩個飯、兩個甜食和一道煎茶

京式鰻魚飯
鰻魚肥瘦適中,肉質又滑又彈牙,加上香濃的醬汁,令人十分回味
定食中還附上了豉油和wasabi,沾鰻魚吃又是另一番風味

金目鯛魚定食($88):看起來簡單但很精緻的擺盤
與鰻魚飯一樣,這定食也用上焙茶飯
鯛魚魚肉十分嫩滑,魚皮很有膠質

煎茶

清新的茶味正好為剛剛的魚飯解膩,為接下來的甜品做準備

焙茶芝士蛋糕

抺茶餡蜜

抺茶餡蜜($98):被這𥚃甜品menu弄得花多眼亂的話,不妨點抺茶餡蜜
因為一大碗已集齊抺茶雪糕、抺茶蕨餅、抺茶啫喱、紅豆、白玉和寒天,一次過滿足6個願望
各項食材都有截然不同的口感,層次豐富
我最喜愛的是抺茶蕨餅,口感軟糯,表面的抺茶粉進一步加強抺茶甘香味
焙茶芝士蛋糕
抺茶餡蜜
2017-09-27 55 浏览
自從上次係太古食完之後一真都念念不忘,見到原來銅鑼灣都有間就即刻入去,想試下上次冇食過既野。讚岐烏冬:叫得讚岐烏冬個精綷梗係係個烏冬度,但係估唔到個湯底一啲都唔輸蝕。湯底勁濃郁,個烏冬索哂湯底既味,配埋魚餅冇得輸。金目鯛魚定食:唔好見到個樣好似平平無其冇乜特別咁,一食落去就知道外表唔可代表一切。金目調魚既味道一啲都唔寡,味道好豐富,一下子就食哂成個定食。抹茶卷蛋:抹茶卷蛋入面既抹茶忌廉做得好幼滑,食得出係用心製作。卷蛋仲配埋抹茶雪糕同紅豆,滿足哂想食甜品既慾望。林屋抹茶芭菲:見佢寫住依個係全店最暢銷既甜品,忍唔住就叫左黎試下。果然冇令我失望,除左有厚厚既一層抹茶雪糕,仲有好多唔同既配料,好似抹茶蕨餅、小丸子咁,真係過足口癮。焙茶牛奶忌廉:試得多抹茶都想試下其他味既茶品,飲落有烘焙過既味道,比起抹茶多左一份新鮮感。而且口感非常幼滑,仲好香焙茶味添。京林屋所有食材都非常優質,而且服務態度好好,下次要再試下其他野食。
讚岐烏冬:

金目鯛魚定食:

抹茶卷蛋:

林屋抹茶芭菲:

焙茶牛奶忌廉:

2017-09-25 41 浏览
天氣熱,對於成日去銅記既我真係好鍾意去食下雪糕,<<京林屋>>係我既選擇之一。 雖然新鋪頭係細間左,但都依然保持日式簡潔風格。 因為今次係食晚飯,所以叫左<<京式鰻魚飯>>。個鰻魚飯既蛋絲都真係夠多,紫菜都唔少。鰻魚肉切到一細塊一細塊。撈飯食都幾特別,而且係焙茶飯,食落整體上唔會太甜,好快就被我食哂。 除左個飯,仲有麵豉湯,醃蘿蔔呢。 飯後甜品叫左個<<特製京林屋抹茶餡蜜>> ,抹茶雪糕配上糯米糍、 抹茶啫喱、白玉、紅豆等 ,賣相十分吸引。抹茶雪糕是屬於硬雪糕,吃落會比較有口感,而且抹茶味道都好香濃。配上煙韌的糯米糍 ,軟滑的啫喱及白玉,有質感的紅豆, 口感變得更有層次。 飲品點左<<玫瑰蘋果煎茶>>, 夠凍之餘,入口陣陣的玫瑰蘋果香,食完鰻魚飯,飲幾啖,真係一解口中既油膩感。 女友點既係<<抹茶喬麥麵>>,抹茶喬麥麵舖上了紫菜絲,配上淡豉油,日本芥末,菇粒和日式蘿蔔仔。一小撮一小撮撈在淡豉油及日本芥末,令麵條入口有水感彈牙
雖然新鋪頭係細間左,但都依然保持日式簡潔風格。
一小撮一小撮撈在淡豉油及日本芥末,令麵條入口有水感彈牙及味覺更有豐富。
而女朋友點既<<焙茶啫喱雪糕>>都好吸引到我,因為焙茶比起抹茶會冇咁甜,味道更濃。配上啫喱口感更豐富。
2017-09-17
2017-09-25 40 浏览
自從太古開了分店後,大大緩和了希慎廣場的人龍,但若想在「和座席」享受日本風情,還是建議非繁忙時間去朝聖。這間來自日本的過江龍,主打抹茶和焙茶甜品,也有如蕎麥麵、烏冬和飯的套餐,因此經常與愛好日本美食的朋友前來品嚐。炸魚餅烏冬湯頭調味不咸不淡,烏冬彈牙有咬口,配上昆布,滿有讚岐傳統風味。建議餐前先嚐嘖醃蘿蔔,酸酸地幾開胃,又可以清一清味蕾。朋友是正宗的鰻魚控,當然逃不出京式鰻魚飯的手指罅這客蒲燒鰻魚飯的醬汁由新鮮鏗魚製成,營造出香濃豐潤、香氣四溢的獨有口味,飯粒都沾滿鰻魚醬汁。除了品茶,凍飲界中抹茶沙冰雪糕是回頭必點的飲品,鋪面有口感濃郁的抹茶冰淇淋,甘而不苦澀的抹茶香味最為人津津樂道。與焙茶口味的卷蛋比較,芝士蛋糕的茶香更突出,一小件不會太膩,配特軟腍的紅豆蓉、焙茶雪糕和軟綿綿的糯湯圓子,飯後食份量剛好。香港限定芭菲一定是必試的甜品,每次都會被抹茶那陣正宗又香濃的味道所吸引,加上每層都有不少女生最愛的甜食,如蕨餅、紅豆蓉、啫喱和煙軔有咬口的糯湯圓,當然是最使人喜歡的甜食之一。

朋友是正宗的鰻魚控,當然逃不出京式鰻魚飯的手指罅

题外话/补充资料: 每人最少單點一個主食/甜品/日式飲料
2017-09-25 193 浏览
講開綠茶甜品大家都會諗起中村藤吉。但原來仲有一間比佢更老之號。就是京林園呀!以曰系簡潔裝裝吸引,最想食一定抹茶甜品!除了大枱外,仲有半開放式卡位,有獨立空間,自成一角。甜品非常精美,睇餐牌已口水流😜首先叫了杯飲品為抹茶牛奶,不太甜及冰塊適中不會沖走內綠茶香及濃郁。香港好小餐廰可以有人記得你。朋友驚我甜品不夠飽,叫了鰻魚飯,饅魚十分足料內有蛋絲,有味增湯及酸蘿蔔,非常滿足!這個套餐樣様有少少,適合心多的我,樣樣少少唔怕肥!這個真的一試難忘,綠茶牛奶軟雪糕幼滑又濃,每一層都不同食材,令你罝身高級亨受。在雪糕底下有士多啤梨,中和甜食,真的一試難忘。仲是香港限定。硬身嘅雪糕帶有小小粗粒冰沙,再加綠茶啫喱、厥餅、小丸子、啫喱、涼粉,配上少量嘅糖漿,真的無得頂。

以曰系簡潔裝裝吸引,最想食一定抹茶甜品

除了大枱外,仲有半開放式卡位,有獨立空間,自成一角。

甜品非常精美,睇餐牌已口水流😜
抹茶牛奶

林屋和石料理

這個套餐樣様有少少,適合心多的我,樣樣少少唔怕肥!

特製林屋抹茶餡蜜

抹茶牛奶
林屋和石料理
特製林屋抹茶餡蜜
2017-09-25 33 浏览
京林屋係出名既百年抹茶老店勁到黎香港開分店點都要試一試先得!!! 好彩我地早左D去, 人唔算多 勁有特色既座位!!! 不過坐滿哂!! MARK定下次一定要坐呢D位, 好日式同埋好靚 我叫左個京式鰻魚飯同香港限定芭菲 京式鰻魚飯超期待既鰻魚飯用華麗既四方盒裝著, 非常有日式既感覺係白飯上面有兩條又肥又大既鰻魚淨係見到個賣相已經流哂口水 條鰻魚勁肥味, 口感鮮嫩多汁而且最正既就係鰻魚汁加埋一齊食真係一流!! 黎到呢度必食之選!! 香港限定芭菲係香港更係要叫返個香港限定既黎食啦作為甜品呢個SIZE夠2個人食D料係超級多, 有主角綠茶雪糕超重綠茶味道,下層就有綠茶丸等等, 都係超好味的!!!最喜歡呢一間既綠茶食物比我既感覺同味道係由真材實料綠茶粉製作的超正超好味
京林屋係出名既百年抹茶老店
勁到黎香港開分店
點都要試一試先得!!!

好彩我地早左D去, 人唔算多

我叫左個京式鰻魚飯同香港限定芭菲

超期待既鰻魚飯
用華麗既四方盒裝著, 非常有日式既感覺
係白飯上面有兩條又肥又大既鰻魚
淨係見到個賣相已經流哂口水

條鰻魚勁肥味, 口感鮮嫩多汁
而且最正既就係鰻魚汁
加埋一齊食真係一流!! 黎到呢度必食之選!!

係香港更係要叫返個香港限定既黎食啦
作為甜品呢個SIZE夠2個人食
D料係超級多, 有主角綠茶雪糕
超重綠茶味道,
下層就有綠茶丸等等, 都係超好味的!!!
超正超好味
2017-09-19
  • 香港限定芭菲
  • 京式鰻魚飯
喺銅鑼灣行行下街又唔知食乜好,經過見到京林屋過咗lunch time唔算多人, 加上啲位置坐得超舒服,可以慢慢享受我個下午茶!仲有,見到menu有唔同定食選擇,又有我最愛嘅綠茶甜品唔使諗咁多就入去試下啦!叫左我最愛嘅照燒鰻魚飯定食呀,內有超多鰻魚粒又超肥美勁惹味,米飯粒粒分明, 加埋鰻魚汁同蛋絲,正!另外我朋友叫咗鯛魚飯定食。 鯛魚煎得金香、香脆,魚肉超肥美,再配合一種調好嘅米飯,推介再飲返一杯煎茶解解膩先再抖一陣食抹茶甜品,嘻嘻嘻!店員先遞上茶壼同漏斗,細心講解飲茶程序,每杯沖完先待30秒,茶味更香更濃!到甜品時間叫左特製林屋抹茶餡蜜,超愛抹茶蕨餅,超彈牙有咬口餡蜜撈埋抹茶雪雪糕,小丸子,紅豆一齊食,甜而不膩再叫抹茶卷蛋,必點呀!卷蛋質感軟綿,夾著濃香細滑抹茶cream加紅豆再配抹茶雪糕加紅豆,紅豆仲要係大大粒架!資料由:iPlayhk.com香港愛玩生提供

仲有,見到menu有唔同定食選擇,又有我最愛嘅綠茶甜品

再飲返一杯煎茶解解膩先

再抖一陣食抹茶甜品,嘻嘻嘻!
甜品時間
叫左特製林屋抹茶餡蜜,超愛抹茶蕨餅,超彈牙有咬口

餡蜜撈埋抹茶雪雪糕,小丸子,紅豆一齊食,甜而不膩

再叫抹茶卷蛋,必點呀!

卷蛋質感軟綿,夾著濃香細滑抹茶cream加紅豆
再配抹茶雪糕加紅豆,紅豆仲要係大大粒架!

資料由:iPlayhk.com香港愛玩生提供
不嬲都好鐘意抹茶既甜品 經過銅鑼灣就決定試一試啦先試試個抹茶蕎麥麵 佢唔止有抹茶既色水 驚喜既係有淡淡抹茶香味但又唔會好奇怪 夏天食好解暑呢個定食都相當唔錯 一次過試到咁多樣野 有鯖魚 好甜個汁好好味 有少少帶子同魚乾 魚餅好似魚腐 好好食 最好味係果個有八爪魚既沙律 好開胃黎到抹茶專門店當然要試佢地既甜品 好鐘意佢唔會太多抹茶cream 食落唔會太肥 個蛋糕好鬆軟 淡味既 配埋甜甜既紅豆就岩岩好呢杯奶茶用焙茶沖既 好好飲呀成餐最好食就係黑蜜蕨餅 超好食 佈滿左綠茶粉 口感煙煙un un oishi!!!
不嬲都好鐘意抹茶既甜品 經過銅鑼灣就決定試一試啦

呢杯奶茶用焙茶沖既 好好飲呀

2017-09-19 494 浏览
希慎廣場樓上終於裝修完畢了, 雖然我來過京林屋幾次, 但由於我是一個超級抹茶控, 所以我就算來過幾次, 還是很喜歡吃這裏的甜品。我點了一碗冷蕎麥麵來吃, 最近的天氣很酷熱, 所以吃一點冷的主菜可以降下溫。冷蕎麥麵的質感煙韌彈牙, 雖然沒有綠茶味, 但我很喜歡它煙煙韌韌的質感,很有咬口。特濃抹茶日式刨冰 - 刨冰質感軟綿, 雪糕的抹茶味幾突出, 帶點奶香。倒上抹茶漿後, 抹茶味更香濃突出。抹茶冰內仲藏有白玉、紅豆、抹茶寒天凍。它的份量都不少, 建議2人分享~抹茶蕨餅- 將煙煙韌韌的蕨餅撲上厚厚的綠茶粉裡, 然後整件放入口中, 蕨餅帶出綠茶香, 苦中帶甜, 口感非常軟糯!抹茶口味的蕨餅可以配上黑蜜享用, 味道會更香甜。

特濃抹茶日式刨冰

抹茶蕨餅

抹茶口味的蕨餅可以配上黑蜜享用, 味道會更香甜。
2017-09-18
特濃抹茶日式刨冰
  • 抹茶蕎麥麵
今晚放工同朋友去銅鑼灣希慎買衫,然後再一齊dinner =]朋友揀左京林屋,話咸食甜食一次過攪惦,唔洗煩!佢點左個鰻魚定食,跟麵豉湯。鰻魚既份量好多,食落又香又可口;不過飯既份量只有大約碗半飯,男生來講唔算好夠飽~ 而我就點左個抹茶喬麥麵~喬麥麵好特別,食落質感滑溜,而且真係帶有抹茶味! 飲品就叫左杯抹茶沙冰share 飲~香濃抹茶奶味,好彩唔會好甜,味道剛好,最怕d甜到漏既飲品! 食完主食當然要試試呢度既甜品!叫左個香港限定芭菲 =]又係同朋友share 食,我地2個都好中意!因為好多配料,感覺好豐富又有層次感,配料有: 綠茶軟雪糕,白玉丸子,紅豆等. 特製林屋抹茶餡蜜~超中意佢個綠茶蕨餅,有Q彈口感!仲有旁邊既餡蜜撈埋落去d綠茶雪糕、白丸子、紅豆等,甜甜地又唔膩,正 =] OVERALL:味道 ♥♥♥♥♥環境 ♥♥♥♥♥服務 ♥♥♥♥衛生 ♥♥♥♥♥抵食 ♥♥♥♥
朋友揀左京林屋,話咸食甜食一次過攪惦,唔洗煩!

佢點左個鰻魚定食,跟麵豉湯。
鰻魚既份量好多,食落又香又可口;
不過飯既份量只有大約碗半飯,男生來講唔算好夠飽~

而我就點左個抹茶喬麥麵~
喬麥麵好特別,食落質感滑溜,而且真係帶有抹茶味!

飲品就叫左杯抹茶沙冰share 飲~
香濃抹茶奶味,好彩唔會好甜,味道剛好,最怕d甜到漏既飲品!

食完主食當然要試試呢度既甜品

叫左個香港限定芭菲 =]
又係同朋友share 食,我地2個都好中意!

特製林屋抹茶餡蜜~
超中意佢個綠茶蕨餅,有Q彈口感!

OVERALL:

味道 ♥♥♥♥♥
環境 ♥♥♥♥♥
服務 ♥♥♥♥
衛生 ♥♥♥♥♥
抵食 ♥♥♥♥

2017-09-18
本人真的很喜歡這間店淡淡的木色加簡潔的裝修,感覺舒服乾淨,剩吃甜品或叫主食當晩餐,都會是一個談天的好地方。當晚與朋友叫了京式鳗魚飯、林屋和式料理、林屋特製蜜餡、香港特製芭菲和抹茶牛奶。京式鰻魚飯味道清,鰻魚香,醬汁不會過甜;和式料理內菜式種類多,適合嘗試多種口味的你,有元貝、鯛魚、八爪魚、蛋、魚乾,各有不同的醬汁,飯粒也軟硬適中,份量剛好。至於蜜餡,雖然形狀類似,但方形的物體口感各有不同,非常有趣😜有蕨餅,寒天啫喱,綠茶啫喱,小丸子、綠茶雪糕和紅豆涵,配搭一流,口感十足。香港特製芭菲材料類似,但雪糕相當滑,底部有焦糖醬和奶凍。最後以一杯抹茶牛奶劃上句號,品嚐了一道充滿京都綠茶氣息的晚宴。
香港特製芭菲材料類似,但雪糕相當滑,底部有焦糖醬和奶凍。
2017-09-13
2017-09-16 56 浏览
人人都話好食,經過唔駛點排隊,即該衝去試!揀左林屋抹茶芭菲,一杯有抹茶雪糕,紅豆蓉,啫喱,蕨餅,小丸子,簡直一次過滿足哂所有願望!好濃郁既抹茶雪糕,同所有野都好夾,無得輸!但對於小資師奶既我,$88好貴啊!

人人都話好食,經過唔駛點排隊,即該衝去試!

但對於小資師奶既我,$88好貴啊!

2017-09-15 44 浏览
上次食過京林屋,仍懷念著綠茶的味道,今次決定前往銅鑼灣的京林屋,再次體驗日式的綠茶風味。富有日式茶屋的裝修佈局,並設有和座,置身其中,猶如在日本京都一樣。金目鯛魚定食鯛魚燒得焦香,淡淡魚肉並已去骨,送飯一流。抹茶喬麥麵喬麥麵帶有抹茶味,質感香滑。“雪”一聲已已吃進口中。黑豆茶隨餐附送的飲品,黑豆味突出。葡萄煎茶當茶倒在茶杯內,已散發陣陣葡萄香,味道帶點苦澀,茶味濃郁。香港限定芭菲是我最喜愛的甜品,配料十足,有綠茶軟雪糕,白玉丸子,紅豆等,吃得津津有味,而且是香港限定,絕不能錯過😋焙茶芭菲同事點了這款甜品,焙茶味濃,越食越滋味。凍抹茶我對抹茶還未夠,點多一款抹茶飲品,飲完都要不能不講oishii!

金目鯛魚定食
鯛魚燒得焦香,淡淡魚肉並已去骨,送飯一流。

抹茶喬麥麵
喬麥麵帶有抹茶味,質感香滑。“雪”一聲已已吃進口中。

黑豆茶
隨餐附送的飲品,黑豆味突出。

葡萄煎茶
當茶倒在茶杯內,已散發陣陣葡萄香,味道帶點苦澀,茶味濃郁。

焙茶芭菲
同事點了這款甜品,焙茶味濃,越食越滋味。

凍抹茶

2017-09-11
午餐
2017-09-15 367 浏览
食遍全港抹茶甜品係我其中一個人生目標 今日又去銅鑼灣發掘美食 本來諗住試其他甜品店 但聽聞京林屋搬左新地方 而且推出左新菜式 咁就同朋友一齊轉移陣地 再去京林屋試菜 😍😍枱面一早佈置好 日式既餐具、熱茶、紙巾、醬油等 一應俱全 非常貼心☺️餐廳依然非常有日本風味 以木屋為主題 仲有樹林做襯托 入面既裝潢都好有心思 令食客賞心悅目 唔單止可以享受美食 仲可以享受下寧靜既環境~我同朋友睇左個餐牌一陣都做唔到決定 因為實在太多選擇 每一個選擇都好吸引 又想食蛋糕 又想食雪糕 又想食蕨餅 又想食飯 又想食麵 最後朋友仲叫多左個讚歧烏冬兩份share 🍜煎茶— 錦上之花呢個煎茶好清新 發出陣陣幽香 帶點甘苦 而茶本身可以幫助消化 消一消濟 😌 一路食主菜 一路飲呢個煎茶絕對係最完美既配搭佢配備左一個漏斗 仲有一張卡片教大家點樣沖呢個煎茶 由於一上枱既時候已經沖好左 所以第二壺開始就要自己落手沖茶~倒左滾水落茶壺之後 就開始用漏斗計時三十秒 等佢既茶味焗耐啲 飲既時候就更甘醇 🍵京式鰻魚飯 $98新推出和食!鰻魚好足料 有唔少片厚肉既鰻魚~鰻魚燒汁好惹味 亦帶出左鰻魚既精髓 既鮮甜又香口😋😋 鰻魚既

煎茶— 錦上之花

京式鰻魚飯 $98

新推出和食!鰻魚好足料 有唔少片厚肉既鰻魚~鰻魚燒汁好惹味 亦帶出左鰻魚既精髓 既鮮甜又香口😋😋 鰻魚既皮仲係好軟滑 我同朋友都讚口不絕 呢個係我朋友當日既最愛 ❤️

鰻魚飯必定會令大家瘋狂 因為呢到既燒鰻魚真係用正宗鰻魚作為食材 😍😍 配上海苔同埋蛋絲 🍳 口感味道都一流 👍🏼😋

林屋和食料理 $88

呢個就係其中一道京林屋新推出既日式料理 有飯、四款小菜配醃蘿蔔~ 🍱

八爪魚沙律 🐙

呢個係我最愛既小菜 由八爪魚、蟹籽、蔥同沙律醬混製而成 食落軟林林同埋幾彈牙 八爪魚既味道好正 香口惹味 🐙

木耳 x 玉子 x 燒汁雞肉

呢個燒汁烤雞都好唔錯 充滿香烤風味 燒汁令雞肉帶點甜味 甜甜地咸咸地好唔錯 👍🏼 玉子同木耳都係我中意食既食物 尤其係雞蛋 好香甜細滑 😋😋

日式醃蘿蔔

飯後食個醃蘿蔔 清一清味蕾 因為要預備食其他野 😝😝

抹茶卷蛋

抹茶卷蛋🍳 好出名既京林屋抹茶🍵~ 舊卷蛋軟綿綿 好鬆化!😍中間既抹茶cream超細滑 充滿住濃郁既奶香 呢個應該係佢受歡迎既原因吧~😝另外 抹茶雪糕香甜回甘🍵🍦入口食到好清新既抹茶味 香濃細滑☺️ 佢既紅豆特別大粒特別甜 👍🏼

讚岐烏冬 $68

烏冬口感同味道一流 麵條非常爽口彈牙 呢樣野唔需要多講~😋 今次既重點係塊腐皮😍 我朋友平時通常唔會揀冇肉既餐 因為怕會冇鮮味好寡 但呢兩塊腐皮果然令人眼前一亮😍👍🏼 塊腐皮味道甜甜地 食落有淡淡既豆香 咬落仲軟綿綿☺️ 再配埋個湯 成個感覺好清新 超好味! 😆

好享受今次既和風之旅 日式料理、甜品都好美味 服務員態度親切 仲為我地主動端上茶水同埋收碟~ 雖然價錢唔平 但係一個好既美食體驗~
2017-09-13