今日同好姊妹瘋狂行街shopping,行到夜晚攰攰地好姊妹話去銅鑼灣希慎食dinner 好姊妹話想去12樓嘅京林屋,話要帶我去試下好姊妹話京林屋係綠茶粉絲嘅朝聖地好期待!開面和店內也是滿滿木色日系風格是的呢!店員十分有禮安排我們入座之後奉上menu和水飲品方面我們點了熱的桃味焙茶。桃茶一沖後滿滿香香桃味撲鼻!而且十分特別的是在托盤上有個漏斗店員十分有禮立即奉上品茶的步驟品茶的方法詳細,店員亦十分體貼地提醒我們於漏斗計時完要立即把茶倒出來飲用,要不茶會變得苦澀真是貼心呢!主食方面好姊妹點了讚岐烏冬讚岐烏冬的湯底採用鰹魚湯底,清甜而不漏。魚餅和鳴門卷很有咬感而且滿滿炸天婦羅碎,口感十足!而我就點了抹茶蕎麥麵湯底也是同樣的鰹魚湯底,但卻加入了蘿白蓉和滑子菇,適合愛素人士呢!而且同時配上醃蘿白,十分爽脆呢!我們兩碗麵看似細碗但原來份量頗多,所以不能少看我和好姊妹都是綠茶控所以今次點了兩款不同的綠茶甜食,兩款甜品也十分出色第一款甜品很特別,是香港限定的芭菲身為香港人當然要支持一下芭菲層次非常豐富!第一層是香濃的抹茶雪糕,醇厚香濃,十分香甜又不會苦澀!麻糬煙煙韌韌,充滿嚼勁綠茶啫喱和玄米等配料也十
好姊妹話想去12樓嘅京林屋,話要帶我去試下
好姊妹話京林屋係綠茶粉絲嘅朝聖地
好期待!

開面和店內也是滿滿木色日系風格是的呢!

店員十分有禮安排我們入座
之後奉上menu和水

飲品方面我們點了熱的桃味焙茶。
桃茶一沖後滿滿香香桃味撲鼻!
而且十分特別的是在托盤上有個漏斗
店員十分有禮立即奉上品茶的步驟

真是貼心呢!

讚岐烏冬

主食方面好姊妹點了讚岐烏冬
而且滿滿炸天婦羅碎,口感十足!

抹茶蕎麥麵
而我就點了抹茶蕎麥麵
而且同時配上醃蘿白,十分爽脆呢!
我們兩碗麵看似細碗但原來份量頗多,所以不能少看

香港限定芭菲

我和好姊妹都是綠茶控
所以今次點了兩款不同的綠茶甜食,兩款甜品也十分出色
第一款甜品很特別,是香港限定的芭菲
身為香港人當然要支持一下
綠茶啫喱和玄米等配料也十分出色!最特別的是最底部分有香香焦糖醬!多重口感和味道的香港特色芭菲,大讚是的!

第二道甜品是特大的林屋抹茶雪山
份量也頗大是的!
有牛奶和綠茶醬可以配搭
呢個特大雪山內裏十分特別!雪山中間內藏紅豆蓉和抹茶啫喱,而且配搭兩粒麻糬
整個雪山十分出色而且充滿口感!

是晚與好姊妹埋單共400元左右,每人也是大概二百元,但卻享受了兩個主食和兩個大甜品!也是十分回本是的!
讚岐烏冬
抹茶蕎麥麵
香港限定芭菲
2018-01-31 539 浏览
吊頸都要抖氣 減肥都吾好咁心急久吾久都要食好西Balance下京林屋我都係第一次食 閒日晚市吾算等好耐仲有得坐和座 比較有私人空間吾食都吾知原來呢到有齊咸食同甜食重點 有我最愛既鰻魚飯 吾諗即叫老實講 原本以為呢類鋪頭d份量一定少到喊但實際比我想像中好喎 起碼個底吾薄薄一層仔而且佢吾係一般白色珍珠米 好有特色至於鰻魚有2大條 厚身啖啖肉好足$98 真心吾係貴跟餐個醃羅白有驚喜 微微甜甜地吾酸本身吾太好醃野既我都清左佢但始終一個飯吾夠黑洞食我同朋友仔叫左2甜品share如果中意茶味 有甘香感覺既必叫焙茶甜品估吾到伴碟既焙茶雪糕比主角更出色 激濃茶味相對焙茶巻蛋黎講就偏蛋糕味重 茶味相對無咁出至於抹茶芝士蛋糕 芝士味比抹茶味重中意食芝士蛋糕既朋友一定岩食伴碟既抹茶雪糕吾太甘 牛奶味幾足對抹茶牛奶有好既我覺得好正飲品方面叫左玉露試店員好細心咁介紹點飲法飲完茶葉仲可以點柚子醬油食 入口甘甘甜甜好特別咁大個女我都係第一次食茶葉 原來幾正喎下次可以再黎試埋其他茶 我like佢一間間鋪有咸甜日食 超方便
吊頸都要抖氣 減肥都吾好咁心急

店員好細心咁介紹點飲法
飲完茶葉仲可以點柚子醬油食 入口甘甘甜甜好特別

咁大個女我都係第一次食茶葉 原來幾正喎
2018-01-29 45 浏览
食過幾次的京林屋  又係被抹茶吸引住食完晚飯去左食 等左一兩張有位~ 叫左焙茶雪糕啫喱 同埋 抹茶蜜餡等左10分鐘有得食~ -焙茶雪糕啫喱 好濃味 軟雪糕好滑 而啫喱 都係濃濃焙茶味啫喱口感不是韌的那種 好好食-抹茶蜜餡有抹茶雪糕, 抹茶啫喱, 蕨餅, 大丸子抹茶雪糕, 如果係 軟雪糕更好 好濃味抹茶啫喱 同 焙茶一樣 不是韌的那種 蕨餅更加係好食鍾意抹茶 同 焙茶 真係可以試下呢間仲有D熱食食物坐位不太多 好多時都滿座不過係外面等好快就有位推薦 ~
食過幾次的京林屋  又係被抹茶吸引住
食完晚飯去左食 等左一兩張有位~

叫左焙茶雪糕啫喱 同埋 抹茶蜜餡
等左10分鐘有得食~

-焙茶雪糕啫喱
好濃味 軟雪糕好滑
而啫喱 都係濃濃焙茶味
啫喱口感不是韌的那種 好好食

-抹茶蜜餡
有抹茶雪糕, 抹茶啫喱, 蕨餅, 大丸子
抹茶雪糕, 如果係 軟雪糕更好 好濃味
抹茶啫喱 同 焙茶一樣 不是韌的那種

不過係外面等好快就有位
推薦 ~
2017-11-18
2018-01-21 46 浏览
🌱香港限定芭菲 $98🌱為咗軟雪糕而點嘅🍨食得出嘅有💁抹茶雪糕 脆米 白玉 抹茶啫喱 紅豆 忌廉 草莓 草莓啫喱😂😂😂抹茶雪糕好滑個挺身 影咗好耐都冇溶👏👏白玉好煙韌 糯米好香🍡🍡抹茶啫喱都好滑溜溜😙最深刻係紅豆😍😍😍(紅豆控一叉就深入紅豆層😂)不少抹茶店不太花功夫落紅豆😢😢不過呢間明顯大粒飽滿👍👍沒有甜到黏塌塌的 不死甜😝份量大得3個人食都行👏👏👏.🌱特製抹茶餡蜜 $98🌱衝住蕨餅而點嘅😍😍軟綿綿又微微煙煙韌😛沾上甘甜嘅抹茶粉 淋上黑糖🍮唔需要多嚼就慢慢溶化😌呢個雪糕比芭菲嘅硬身 同樣甘香😚亦有紅豆 抹茶啫喱 白玉🍡🍡假如可以配軟抹茶雪糕就合曬我意😎😎
🌱香港限定芭菲 $98🌱
為咗軟雪糕而點嘅🍨
食得出嘅有💁
抹茶雪糕好滑個挺身 影咗好耐都冇溶👏👏
白玉好煙韌 糯米好香🍡🍡
抹茶啫喱都好滑溜溜😙
最深刻係紅豆😍😍😍(紅豆控一叉就深入紅豆層😂)
不少抹茶店不太花功夫落紅豆😢😢
呢個雪糕比芭菲嘅硬身 同樣甘香😚
亦有紅豆 抹茶啫喱 白玉🍡🍡
假如可以配軟抹茶雪糕就合曬我意😎😎
2018-01-14 51 浏览
唔知點解次次去某店都食唔到蕨餅,同朋友黎依到見到有得食,梗係要試試!秘製抹茶蕨餅我覺得就咁食比較好!質感煙煙韌韌,抹茶味好濃郁!好似糯米糍咁!加左糖漿味道好似麻麻哋!加抹茶粉還可以!焙茶啫哩雪糕睇落個樣唔係好吸引,食落雪糕非常幼滑,焙茶啫喱味道清香!抹茶半月布丁布丁口感好嫩滑,入口湧出一陣陣香濃嘅抹茶香。
唔知點解次次去某店都食唔到蕨餅,
同朋友黎依到見到有得食,梗係要試試!

秘製抹茶蕨餅

加左糖漿味道好似麻麻哋!
加抹茶粉還可以!

焙茶啫哩雪糕
睇落個樣唔係好吸引,食落雪糕非常幼滑,焙茶啫喱味道清香!

抹茶半月布丁
布丁口感好嫩滑,入口湧出一陣陣香濃嘅抹茶香。
2017-12-28 849 浏览
來到希慎廣場12樓的「京林屋」,裝潢上大致與舊店差不多,但面積明顯地縮了水。在此既可購得京林屋出品的各類茗茶外,更受歡迎便是在茶寮中品嚐抹茶甜點。中間一張大枱供搭坐,而天坐在隔離的四位鬼聲鬼氣男女相當嘈吵,影響了我的心情。既來之則安之,從餐牌中式選了兩款抹茶甜品。秘製抹茶蕨餅 $88製作蕨餅時需以人手不停攪拌, 方能使其質感煙X 柔軟。吃前先蘸抹茶粉和黑蜜,入口滑溜之外, 甜香中還滲出絲絲抹茶香,甜美討好, 但無驚喜。抹茶卷蛋糕 $88抹茶濃郁如預期,質感略欠鬆軟,配上白玉、紅豆蓉和抹茶雪糕,令好味程度大大提升。今次是第二次來「京林屋」,食物水準有點退步,裝潢簡約但不討好,令人感到似山寨日本茶居 (雖然它真是百年茶居京林屋分店) 。 我較喜歡 ,它無論環境、服務、食物也令人感到高幾班。

既來之則安之,從餐牌中式選了兩款抹茶甜品

秘製抹茶蕨餅 $88

絲絲抹茶香,甜美討好, 但無驚喜。

抹茶卷蛋糕 $88

茶居京林屋分店) 。

我較喜歡 [中村騰吉],它無論環境、服務、食物也令人感到高幾班。
2017-12-13
2017-12-09 81 浏览
actually there are two jokes i can think offirstly, quality of this restuarant. regular visitors of hysan place can tell you, while not all restuarants are worth michelin star, but most places in hysan place have good standard. end of the day, this building is one of the most expensive places in hk.sadly, this restuarant does not belong to the level that you would expect in hysan place. in fact, it doesnt even compare to the food court in hysan placemy wife said she has never eaten a cheesecake

my wife said she has never eaten a cheesecake so bad that she wants to vomit. while my rice set looks n taste like a kids set, that's how unsophisticated it is

for the regulars in hk, you know that certain restuarants belong to cwb or central, while certain belong to more local residential areas (i am sure you know what i mean). and to be honest, the quality of its food prob wont even cut causeway bay level, not to mention hysan place level

another joke is that i looked at the reviews on this place, so many smiley faces. is this a joke as well?
  • no
2017-12-08 98 浏览
自從搬到新店後第一次惠顧。說句實話,以前在樓下時不論冷麵或甜品味道都做得很出色,雖價錢不菲仍有間或幫襯。但搬去新位置後,味道急劇跌Watt,個人會比不及格分數。先撇除不少甜品賣完問題不說,芝士餅做得過甜失去本來應有的抹茶味,抹茶雪糕也沒有香濃的茶味,卻吃出了啖啖的冰雪在裡頭,雪糕也應該擺放在雪櫃裡不短日子了。紅豆蓉和茶品也做得比以前失色。真是失望而回,難怪店內顧客少了那麼多,以前在店外排隊的人龍也消失了。。。
自從搬到新店後第一次惠顧。
但搬去新位置後,味道急劇跌Watt,個人會比不及格分數。

2017-12-05
  • 沒有
2017-12-03 82 浏览
在希慎享用完午餐,再逛了一回會兒,女孩子當然會想找甜點當下午茶雖然口裹說要減肥,但對著甜點這計劃總是無限期擱置希慎可以選擇的甜品店有好幾間不過各有各的特式想嘗試日系的甜點當然不能不來京林屋好早前在舊鋪位時已經試過一次好滿足的搬了新鋪位之後第一次來空間有比之間大了一點點但裝橫一樣,四人座依然有一個獨立空間反而中間就加了一張長形大枱一開始入座被安排在長枱意思就是會跟其他人搭枱似乎店內的人數如果滿座的話,想試好味的甜點搭枱都在所難勉如果運氣好的話,遇到有二人枱有位,職員都會好好幫手安排看了一輪餐牌好多都想試但最後還是選擇了京林屋芭菲和雪山這個十分邪惡的芭菲味道當然好但我都只是嘗了幾口就交回給朋友對於喜歡CREAMY又不怕膩的朋友就十分推薦我還是比較喜歡雪山雖然女孩子不能吃太多冷冰冰的東西但這個雪山清清淡淡,再配上抺茶,有啖啖抺茶香味道配合好好所以任何的理由都阻止不了無論是舊鋪還是新鋪轉了位置但都依然保持美味希望水準繼續保持
雖然口裹說要減肥,但對著甜點這計劃總是無限期擱置

希慎可以選擇的甜品店有好幾間
不過各有各的特式

想嘗試日系的甜點當然不能不來京林屋
好早前在舊鋪位時已經試過一次好滿足的

搬了新鋪位之後第一次來
空間有比之間大了一點點
但裝橫一樣,四人座依然有一個獨立空間
反而中間就加了一張長形大枱

一開始入座被安排在長枱
意思就是會跟其他人搭枱
似乎店內的人數
如果滿座的話,想試好味的甜點搭枱都在所難勉
如果運氣好的話,遇到有二人枱有位,職員都會好好幫手安排

看了一輪餐牌

對於喜歡CREAMY又不怕膩的朋友就十分推薦

抺茶雪山

我還是比較喜歡雪山
雖然女孩子不能吃太多冷冰冰的東西
但這個雪山清清淡淡,再配上抺茶,有啖啖抺茶香
味道配合好好

2017-10-01
京林屋芭菲
抺茶雪山
2017-10-29 163 浏览
我係抹茶控,呢間「茶」餐廳想試好耐,不過次次都比門口長長嘅排隊人龍打退!今晚較晚出到銅鑼灣,去到唔多人就試下,等5分鐘就入到座!門面同內堂都係淺木和式設計,桌椅幾密!食物除了甜點,仲有啲麵食!冷讚岐烏冬($68)擺盤好和式,烏冬幼身煙韌,醬汁清爽,加了冬菇同蘿蔔蓉,味道有層次,拌碟嘅醃蘿蔔好爽!好味!特製林屋抹茶餡蜜($98)賣相靚,抹茶雪榚、抹茶啫喱、抹茶蕨餅、珍珠丸子!每款都好味!夾埋整體有層次!更加好味!抹茶芝士蛋糕($88)呢款擺盤靚,不過芝士蛋糕較甜,遮蔽了抹茶甘味,抹茶雪榚滑,茶味微甘,不過墊底嘅紅豆蓉太甜!丸子煙韌!整體偏甜!一般!焙茶朝薰($20)跟埋沙漏,有卡教導沖泡方法!茶味較淡!清爽解膩!店員斯文有禮!唔會騷擾!場內無人喧鬧!清清靜靜享受一餐「茶」餐

2017-09-16
上次食過一次京林屋令人念念不忘 其實係個胃念念不忘 今次黎到老銅食 比太古方便太多 正正係誠品隔離食完就可以行街 抖下個胃 原來京林屋係日本抹茶芭菲始創者 對於我地啲抹茶控有住抵擋唔住既引誘 今次一樣叫個金鯛魚定食 但係就係細佬食因為佢話未試過 同埋我食左少少野 我就試左幾啖 質素同上次食既一模一樣 果然係勁 好好味阿 魚夠滑而飯軟硬適中 其實日本食飯應該同我地香港人食飯既軟硬度唔同 睇黎京林屋落地生根既時候有就返香港既口味同口感去調節食既質素 今次無再叫凍茶 因為親戚黎左>< 熱茶仲可以任飲飲到飽 佢比左個沙漏你跟著佢計時就可以沖壺靚茶 仲好好開胃tim the last but not least ,緊係要個抺茶芝士蛋糕糖水 唔係點夠喉 雪糕抹茶味好濃到無可挑剔 但個cake都唔錯但係無雪糕咁濃味 同埋嗰兩粒小丸子可唔可以都係抹茶 哈哈 銅記京林屋真係幾方便 唔知下次幾時去到呢

上次食過一次京林屋令人念念不忘

唔知下次幾時去到呢
2017-10-23
  • 抹茶沙冰
2017-10-26 140 浏览
故地重遊,經過這家京林屋,腦海中對著當天吃過的那個綠茶和焙茶念念不忘,翻翻餐牌,原來京林屋還有定食的呢!我們最後決定在這裏用餐,醫醫肚子裏的饞。先來一杯香港限定芭菲,香軟誘人的綠茶軟雪榚,比起上次重奶味的這次綠茶味很濃,微微帶點綠茶苦味,也有絲絲的奶香,使得茶味香濃。在軟雪榚下面有些軟軟的蕨餅和蒟蒻,好吃好咬~最近鰻魚飯大行其道,京林屋也趕上這個潮流,還攪攪新意思,茶漬鰻魚飯~還有一層蛋絲,顏色更好看,撥開蛋絲看到底下帶點棕色的茶漬飯,入口帶點淡淡的茶香,水份充足不會覺得硬硬的,不如以往的一味帶鹹的鰻魚汁撈飯,可以一試。鰻魚魚味較濃而且肉質厚實,蒲燒後的肉質爽口彈牙,而且其獨特的香氣在澆上醬汁後依然很突出,絕對抵食,只是魚刺較多,不能很滿足的大口大口吃,要小心魚骨。京林屋和食料理並沒很著跡的道明由來,好奇一試,原來是很和式的定食。茶漬飯,烤靖魚,小魚干,魷魚沙律,魚餅和帆立貝等等,這些都是日本人很常見的餸菜呢,看似簡單,但它的味道不錯,最適合伴飯享用。上次有喝過這裏的焙茶,這次也決定吃一下京林屋的焙茶雪榚沙冰!再杯飲品同時滿足了雪榚和沙冰這兩個願望!圓滾滾的雪榚吃起來很容易,不會存在硬

圓滾滾的雪榚吃起來很容易,不會存在硬崩崩的吃力狀態,香幼細滑,烘焙的香氣加上烘焙後不苦不澀的茶香,茶香發揮的淋離盡緻。沙冰茶味更加香醇,大概是制作時不用加入牛奶的關係,更能突出茶香。還可以邊吃雪榚邊喝沙冰,更是一流。

最後還是想再追加一個焙茶甜品,特濃焙茶雪山,圓滾滾的焙茶雪榚和焙茶雪榚沙冰的一樣幼滑,不同的就是沙冰變成了大!大!座!的雪山。

只可惜部份的雪山沒有接觸到香濃的焙茶,味道顯得有點淡,幸好可以用附送的焙茶醬去調味。我們都在想,如果整座雪山都是由焙茶沙冰造成那有多好!
2017-10-24 2389 浏览
今日行完街,太掛住上次食過既京林屋,見時間尚早約夜晚6:00,應該唔洗排隊,所以再ENCORE試吓其他野食。揀野食,好似多左個set ~林屋和食料理$88,上次冇咩印象有,唔通真係新加?個名應該指signature dish ,一定要試啦,唔理三七廿一即刻選定呢個,睇相已好吸引,上枱實在太豐富喇,有麵豉湯,味噌口味剛好,唔會太咸,餸材料好豐富,先試有味飯,用左珍珠米,好煙韌。上蓋有紫菜絲撈飯,再試餸,有鯖魚,醬燒帆立貝,魚干,特別泡製既芝士魚卷同雜菜玉子,味道獨特,尤其芝士軟身夠香溶響口; 食埋八爪魚沙律,好興奮,樣樣都食到。Encore 有京式鰻魚飯$98,鰻魚醬汁香濃,鰻魚燒香,尤其喜愛大量蛋絲,飯粒煙韌醃滿醬汁,撈埋蛋絲非常好餸飯,定食唔少得跟麵豉湯,熱辣辣。食完兩個定食,跟餐加埋個熱茶$20@,叫了玫瑰蘋果茶夠香,淡淡花香味,也有陣陣果香味,綠茶類,較清香。另一個叫了焙茶朝薰,香濃,茶味香濃,飲落口嚨好舒服,焗了三次依然香濃。當然甜品唔少得,急不及待,叫了林屋抹茶芭菲$88,呢款係指定動作之一,芭菲上次叫左限定芭菲,今次要再叫抹茶味!綠茶雪糕好香滑,茶香味清香,還有兩粒煙韌粉圓

林屋和食料理

京式鰻魚飯

當然甜品唔少得,急不及待,叫了林屋抹茶芭菲$88,呢款係指定動作之一,芭菲上次叫左限定芭菲,今次要再叫抹茶味!綠茶雪糕好香滑,茶香味清香,還有兩粒煙韌粉圓,加埋紅豆同cream一齊食,中間又有綠茶軟雪糕,多重口感,還有綠茶果凍,綠茶味唔會太澀口,
林屋抹茶芭菲
焙茶卷蛋

另一甜品,當然試吓焙茶味卷蛋$88同雪糕球,焙茶味獨特,少少茶焦香味,卷蛋海綿蛋糕口感鬆軟,連中間的忌廉餡都夾入焙茶,好香甜。

飲品叫了焙茶牛奶忌廉-焙茶茶味香醇,面層厚厚的忌廉響面,好creamy, 令呢杯焙茶奶茶更香滑。

2017-09-20
林屋和食料理
林屋抹茶芭菲
焙茶卷蛋
2017-10-12 746 浏览
我同朋友都好鍾意食抹茶甜品 佢平時好忙 今日終於有機會 約左佢行街睇戲食飯直落京林屋最近多左咸食 而家唔只有甜品 重有定食 我同朋友叫左一人一個餐!七點鐘去到 唔算好多人 亦唔使等位京式鰻魚飯鰻魚切粒, 有蛋絲, 紫菜, 一齊鋪係飯上面燒汁入哂鰻魚入面, 好入味, 唔會太咸, 加埋蛋絲, 紫菜, 飯一齊放入口, 好豐富既感覺金目鯛魚定食有三片金目鯛魚, 份量適中, 食落魚油都幾多, 入口好滑, 唔錯醬汁帶少少咸, 又帶少少甜, 幾好味兩個餐都會跟味噌湯同酸蘿蔔食完咸食 我地最鍾意既抹茶甜品要黎啦~~特製林屋抹茶蜜餡抹茶雪糕旁邊有4塊蕨餅, 下面有紅豆, 抹茶啫喱, 丸子, 配黑糖一齊食抹茶雪糕好濃抹茶味, 但唔會苦, 食落都好滑最鍾意食既係蕨餅, 超級濃抹茶味, 十分煙韌, 實在令人回味因為丸子本身冇任何味道, 所以同抹茶雪糕, 紅豆一齊食就最岩啦!焙茶芝士蛋糕除左有主角焙茶芝士蛋糕之外, 重有焙茶雪糕, 紅豆同丸子焙茶味一放入口已經好突出, 芝士蛋糕食落好滑好creamy, 唔會有一粒粒既感覺焙茶雪糕亦有好重既焙茶味, 丸子亦都係夾埋焙茶雪糕同紅豆一齊食最好不過最後叫左個熱茶清一清喉

七點鐘去到 唔算好多人 亦唔使等位

京式鰻魚飯
鰻魚切粒, 有蛋絲, 紫菜, 一齊鋪係飯上面
金目鯛魚定食
醬汁帶少少咸, 又帶少少甜, 幾好味
兩個餐都會跟味噌湯同酸蘿蔔

食完咸食 我地最鍾意既抹茶甜品要黎啦~~

特製林屋抹茶蜜餡
抹茶雪糕好濃抹茶味, 但唔會苦, 食落都好滑

焙茶芝士蛋糕
除左有主角焙茶芝士蛋糕之外, 重有焙茶雪糕, 紅豆同丸子
最後叫左個熱茶清一清喉嚨
焙茶朝薰
一倒出黎, 未飲已經聞到好香既茶味, 飲落唔苦, 好暖胃
店員教, 只需要等30秒, 就可以倒出黎飲架啦 重有個漏斗比你計時
熱水壺係比你飲完一杯之後, 再可以沖多兩次, 慢慢飲
相信我一抹茶癮起, 一定會黎呢度再食
2017-10-10 187 浏览
今日食tea 去咗京林屋,食咗三樣嘢,兩甜一咸,分別係一個抺茶冷麵、抹茶蕨餅和焙茶芭菲。抹茶泠面就不過不失啦,啲面就一定冇抹茶味啦,個汁都係普通冷麵汁,啲菇唔係特別有味。講返個甜品啦!個焙茶芭菲真係想唔到咁好味,不過個焙茶雪糕球就有啲細囉,下面係用雲呢拿雪糕做底。個雲呢拿雪糕唔係唔好味不過我會想有多啲焙茶雪糕囉。佢仲有兩粒小丸子同埋焙茶啫喱同紅豆,啲料都幾足架。嚟到京林屋唔係唔食抺茶甜品呀嘛所以我叫咗個抺茶蕨餅抺茶味濃,不過怕苦嘅朋友可以落黑糖中和味道或者覺得唔夠抺茶味嘅朋友可以落抺茶粉,會更好味!不過我個人認為佢啲抹茶唔係好夠濃我下次來都會選擇食甜品,因為比較出色。

講返個甜品啦!

嚟到京林屋唔係唔食抺茶甜品呀嘛
所以我叫咗個抺茶蕨餅
抺茶味濃,不過怕苦嘅朋友可以落黑糖中和味道

我下次來都會選擇食甜品,因為比較出色。
焙茶芭菲