2017-03-26 798 浏览
元朗可算是多國菜式餐館集於一區的,很多不同國家的菜式也有,想尋找各自喜好不是難事。在這角落裡看到燈光黃黃的, 人頭涌涌在等待,萬分好奇的我當然首先過去看看,原來就是男朋友提及的泰越小館。還好男友在之前已訂好座位,到達後就馬上入座,座下第一眼吸引我的是頭頂上的裝飾及擺設,很有特式很特別,相信這些擺脫都是與泰國有特別關係。先來了兩杯特飲,菠蘿沙冰及石榴沙冰,兩杯沙冰最大特點是甜度剛好,也沒有特的酸味,碎冰的細緻度做到入口即溶的感覺,太透心涼了。點了泰國的特色沙律,金柚鮮蝦沙律,有別於平常吃到的,味道酸酸辣辣的,配上熟食的虎蝦,還有大量柚子肉,每件柚子粒粒分明,很甜很香,汁液充足。來了一客黃咖哩雞煲,咖哩的味道很香,雞件很滑嫩,就連配料如薯仔也被咖哩的味道吸收著,我們只叫了普通的辣道,沒有額外加辣,所以味道是甜多過辣。但這甜味也足夠了。點了咖哩當然不可少了這蒜香包,這裡的特色小吃,蒜蓉香味十足,麵包也十分鬆化脆口,配上咖哩汁一起吃,完全是絕配。再來一個小食拼盤,有炸蝦餅,炸魚餅,南瓜粟米餅,香葉包雞及春卷,每款小吃都熱騰騰的,雖然都是炸物,但沒有太油膩的感覺。最後當然點甜品啦,這個真的讓我頭
先來了兩杯特飲,菠蘿沙冰及石榴沙冰,
兩杯沙冰最大特點是甜度剛好,也沒有特的酸味,
碎冰的細緻度做到入口即溶的感覺,太透心涼了。
最後當然點甜品啦,這個真的讓我頭大了,每款都很札吃,最後選了千層糕,因是最考功夫難以在家自制的。果然沒有選錯,質感非常煙韌,味道甜味剛剛好,椰汁味十足,多多都想吃。
  • 泰式千層糕
  • 蒜香包
2017-03-20 907 浏览
身為元朗人當然曾經會係元朗揾食^_^元朗真係美食天堂,好多種類美食都有^_^今次就食屋企人最愛泰國菜,一睇鋪頭名亞萊嘜嘜,者泰文好好味的竟思。店鋪算大,座位寬闊,有卡位,感覺舒適。廚師待應都有泰國人,感覺較正宗。餐牌圖文並茂,容易選擇。價錢大眾化,不算貴合理。再揭幾頁原來仲有越南菜式,選擇繁多。今次叫左無骨豬手,真係好好味,必叫^_^豬手入味,炆得十分淋,肥瘦適中。入口即溶^_^份量十分大,還有菜底,好細心,可中和肥膩感。無骨海南雞半隻份量,但都不少^_^我個人好鍾意食無骨啖啖肉,食得好方便。肉質好嫩滑,又juicy ,真係有雞味,正^_^鐵板蠔仔蛋^_^蠔仔份量超多又足料。無腥味^_^蠔仔十分大隻,再配上辣醬更好味^_^最後叫左杯椰汁沙冰,椰汁香濃,不會太甜。^_^整體來說,泰式風味食物味道真係好好份量亦大,價錢合理,抵食^_^座位舒適,上菜時間快。會再去的餐廳。期待下次會食埋越南食物^_^
身為元朗人當然曾經會係元朗揾食^_^
元朗真係美食天堂,好多種類美食都有^_^
今次就食屋企人最愛泰國菜,
一睇鋪頭名亞萊嘜嘜,者泰文好好味的竟思。
店鋪算大,座位寬闊,有卡位,感覺舒適。
廚師待應都有泰國人,感覺較正宗。
餐牌圖文並茂,容易選擇。
價錢大眾化,不算貴合理。
再揭幾頁原來仲有越南菜式,選擇繁多。
今次叫左無骨豬手,真係好好味,必叫^_^
豬手入味,炆得十分淋,肥瘦適中。
入口即溶^_^
份量十分大,還有菜底,好細心,
可中和肥膩感。
無骨海南雞半隻份量,但都不少^_^
我個人好鍾意食無骨啖啖肉,食得好方便。
肉質好嫩滑,又juicy ,真係有雞味,正^_^
鐵板蠔仔蛋^_^蠔仔份量超多又足料。
無腥味^_^
蠔仔十分大隻,再配上辣醬更好味^_^
最後叫左杯椰汁沙冰,椰汁香濃,不會太甜。^_^

整體來說,泰式風味食物味道真係好好份量亦大,
價錢合理,抵食^_^座位舒適,上菜時間快。
會再去的餐廳。
期待下次會食埋越南食物^_^
2017-03-13 660 浏览
朋友結婚後有樣好,就係多咗個窩!閒來無時都可以上去吹下水、玩下board game! 唔洗係條街到遊離浪蕩唯一問題係屋主住得比較遠,係元朗...所以每次黎,都一定要食下啲元朗名物,彌補下搭咁耐車嘅煎熬嘛。今次朋友介紹咗呢間亞萊嘜嘜,8點鐘去到,門口都仲係堆滿人,看來都有不少棒場客!門口放咗兩塊巨型menu, 所以係等位期間,可以盤算下想食什麼。呢6款係餐廳介紹嘅招牌菜,好奇怪點解無蒜蓉飽?明明佢最出名就係蒜蓉飽!都或者可能太出名,所以唔諗住再宣傳金柚鮮蝦沙律($92)好足料!每一啖都可以食到好多柚子肉,味道酸酸地、辣辣地、同時又帶少少甜,雖然聽落好奇怪,但食落異常夾!呢個就係柚子沙律的精髓!作為前菜的說,好開胃,唔錯!之後就係牛油雞翼($70)外層炸得鬆脆,食落會有一陣陣嘅牛油香飄出,配埋泰式辣醬一齊食,係好食嘅!但$70得6隻,其實真係有啲貴我地另外叫咗個黃咖喱雞($89),打算配蒜蓉飽食。不過一上枱,就覺得呢個咖喱雞搵笨咖喱汁好稀,薯仔仍煮得唔夠腍,有少少硬,而且雞份量唔多,得少少。總括黎講,仲衰過大家樂或者大快活...單點個咖喱汁要成$89,真係唔值!雖然咖喱唔掂,不過佢個蒜蓉飽
雖然咖喱唔掂,不過佢個蒜蓉飽($45)真係做得好出色
面層焗到金黃色,賣相好靚。原本以為成條麵飽條都會好脆身,點知食落先知中間部分仲係好鬆軟。而且夾雜陣陣蒜蓉香味,一啖一知味!

其實除咗個咖喱之外,其他食物質素都唔錯嘅,特別係蒜蓉飽,但價錢上真係略嫌偏貴,仲要地段係元朗區哩
是日來元朗探剛出生的BB, 但BB 的媽媽說要出來Relax 一下, 咁就來附近的泰國餐館食完D 野先再上去食薑醋😝 雖然3點多的時間, 還是頗多人的說. 我就叫了個泰式凍奶茶 (跟餐加 HKD10), 用上泰國的茶葉, 同平時的奶茶味不同, 較甜茶味較清. 因為今日星期日的關係, 午餐到四點都有, 我就叫個泰式無骨豬手米粉(HKD50) , 這個豬手真的好腍好入味, 骨膠原一啖啖的咬落口, 而米粉湯底清而帶泰式香草的味道, 米粉也是泰國米粉, 爽而彈牙, 正~ 另外再叫個無骨海南雞金邊粉 (HKD50) , 海南雞雞味甚濃之餘都頗滑嫩, 而湯底也是較清, 加上其他不同的泰式配料, 也是不錯的選擇. 另外就叫了些小食, 串燒拼盤 (HKD89 / 6 串) , 有雞, 牛, 豬各兩串, 點上特製的沙爹醬, 野味可口. 蒜香牛油燒扇貝 (HKD88/ 2 隻) , 牛油配蒜蓉, 放上於扇貝燒, 美味可口之選. 泰式蔗蝦(HKD82) 更是熱辣非常, 外脆內爽, 蝦肉打得非常爽口彈牙, Yummy¬ 好飽, 所以都係再行一陣先上友人家探B 吧~

雖然3點多的時間, 還是頗多人的說.

好飽, 所以都係再行一陣先上友人家探B 吧~
  • 泰式無骨豬手米粉
  • 泰式蔗蝦
2017-03-09 168 浏览
忽發奇想,於假日早上陪朋友入南生圍影相,影了一整天,下午在市區搵了間泰式餐廳開餐。泰式冬陰公海鮮炒河 $58滿有泰國風味!皆因炒河用了祕製香料,真是色—香—香—味俱全,大廚也配搭多款海鮮,如青口、蝦、魷魚 和蟹柳;冬陰公和小蕃茄挺夾,帶陣陣香辣味,惹味香口。到最後將鋪在底下生菜一併食更顯泰式風味!特色蒜香包 $45蒜包可說得上是鎮店之寶,一定要試!將六條炸起的蒜條鋪搭起來,賣相更顯誘人。炸麵包條聞起來蒜香味濃郁,吃時酥脆可口,脆卜卜的,但略嫌裡面有點乾,若可以話,更想蘸上蜜糖吃,因口感帶點濕潤比較佳。泰式炸魚餅 $68一客八件用魚漿油炸而成炸魚餅賣相不錯,裡面釀了綠色辣椒和香料,蘸上泰式酸辣醬又好香口惹味!芭堤雅椰青 $35椰水清純無瑕,淡淡的椰青香,飲起來好清又甜,用來解辣一流!用銀匙羹挖到椰子裡面真是啖啖椰肉,價錢合理!
忽發奇想,於假日早上陪朋友入南生圍影相,

影了一整天,下午在市區搵了間泰式餐廳開餐。
泰式冬陰公海鮮炒河 $58
特色蒜香包 $45
泰式炸魚餅 $68
芭堤雅椰青 $35
  • 芭堤雅椰青
  • 泰式炸魚餅
  • 泰式冬陰公海鮮炒河
2017-03-09 842 浏览
許久未食泰國菜,家人想食,經過一翻咨詢,來到朋友曾經推介的泰國餐廳。但由於那天工作超時,大概8時才到,來到時已經滿人了,所以也要等一會。等了二十分鐘左右,終於能入座了,我的肚子已經等到「咕咕」聲了。由於不想想吃什麼菜,而我們又剛好4個人,所以就決定了點一個4人餐。第一個來的菜是生菜肉碎包,酸酸辣辣的味道,很正宗的泰國風味!生菜也很新鮮,包著一起吃,味道一流!接著來的是冬陰公湯,也是很正宗的味道,跟我去泰國吃的相差無幾,我們一家人都偏愛吃辣,所以都非常喜歡。值得一讚的是它很「足料」!接著是馬拉盞炒芥蘭,這個菜就不過不失,抄得略為不夠「火候」,不太入味,但最後我們也是把它吃清光!泰式五味小拼盤,能夠滿足你五個願望的小拼盤。很邪惡,但也非常惹味!分別有炸蝦餅,炸南瓜,炸蕃薯,炸魚餅,炸春卷和香雞包葉。個人比較喜歡炸蝦餅和炸南瓜。炸蝦餅用料很足,非常的彈牙,蝦味也很重。炸南瓜則炸得外脆內嫩。去骨海南雞,雞肉很嫩滑!各方面都做得不錯,但是若果有泰式辣醬的話就真是「無得輸」!(個人比較偏愛)招牌咖哩軟殻蟹,這個真的值得推介!分量十足!軟殻蟹有兩大隻,咖哩很香氣十足,而且很濃郁,唯一有少許不足的地方

招牌咖哩軟殻蟹,這個真的值得推介!分量十足!軟殻蟹有兩大隻,咖哩很香氣十足,而且很濃郁,唯一有少許不足的地方是軟殻蟹可以再脆一點!
香濃的咖哩配香脆薄餅,難道不是傳聞中的最佳配搭?我一口氣吃了三大塊!
泰式鮮蝦抄金邊粉!很特別的造型,用蛋包著的金邊粉!這個菜的味道令我想起在曼谷街頭那個叔叔所抄的金邊粉,香甜惹味!
吃完主菜後已經8,9成飽,這個時候來一個甜品就剛剛好!今日的甜品是椰汁糕與椰青糕。個人就選擇了吃椰青糕!兩個字!爽脆!裹邊的椰肉增添了口感!
最後來一口椰汁涼粉冰就大滿足!
這一家餐廳都做得真心不錯,真的很有泰國的味道,倒是令我好想飛去泰國旅行的沖動~
2017-03-01 215 浏览
星期日同朋友在元朗行街,行完食個late lunch想豐富d, 去左阿萊嘜嘜食泰國菜。我點左最普遍會食的豬頸肉撈檬,午餐$47跟飲品,加$10 轉左泰式奶茶。豬頸肉份量我嫌太少,得5片薄片,味道則較淡,未夠入味,如果燒得再香d應該口感會爽身點。 檬粉份量足夠,爽口,不錯,撈檬的汁較失色,本應酸酸辣辣的味道,似乎是特別調較到不辣和少酸,無左食開泰國菜的酸辣味,偏甜,可能是為香港人口味而調較過的撈檬汁,所以我要問服務員攞調味架加辣加酸。泰式奶茶則完全同港式奶茶唔同,無左濃茶味,變成較甜的帶香草味,原來是因為用泰國茶葉而有所不同。朋友揀左海南雞金邊粉餐,配菜有通菜仔和豆卜,我試左舊海南雞,肉質好滑,有雞味,點埋調味醬更香更惹味,而佢都加$10轉特飲真多冰,椰汁味濃,這個餐可以一試!另一個朋友就點午餐無骨豬手配米粉$50,配菜和上面金邊粉的一樣,湯底是清淡的,喜歡食清d怕濃味可選湯粉類。特別推介無骨豬手,炆得好腍,好入味的滷水汁,豬手皮唔覺得肥,皮和肉都滑嘟嘟的,入口即溶感覺,大讚!喜歡豬手的人一定要試。點解朋友點的總是好食過自己果碗架?唔信邪,點埋小食:泰式酸辣鳳爪,大概是$87左右,實際唔

點解朋友點的總是好食過自己果碗架?唔信邪,點埋小食:
泰式酸辣鳳爪,大概是$87左右,實際唔記得,睇落大碟,其實鳳爪唔算多,因為泰式鳳爪是要好多洋葱和配菜拌勻而成,當沙律食埋,唔知係咪我食開泰式野都慣左酸辣味強烈,呢碟鳳爪我都是略嫌不夠酸和辣,而鳳爪食落不夠入味。可能是生意太好賣得太快﹖
$88 兩隻牛油燒帶子,好香,有水準,帶子燒的時間剛好,肉質嫩滑,充滿牛油香啊!
䉀蝦一碟四支,食左先記得影相添,點酸甜醬食,更加惹味刺激味蕾。炸粉量不會厚,咬落外脆內軟,喜歡食炸野的可以試下。
另一朋友點左瞥雞脾冬陰功湯檬粉午餐,好似係$52,加左$10 飲3色冰,飲品都係超濃椰汁味,較「杰」身,冬陰功湯酸辣味剛好,超正!食開泰式野的應該都會讚,香茅味不會太強烈,港人口味一定接受到。
串燒拼盤唔記得影相添,食剩最後一粒,肉有豬,牛,雞肉等,要點埋醬汁先帶出肉香,牛肉則有點鞋口,雞和豬好味D。

總的來說,冬陰功湯極推介,無骨豬手必食,午餐來說,份量算ok。
  • 無骨豬手
  • 冬陰功湯
2017-03-01 218 浏览
元朗有一間頗為好評的泰國菜,相當鄰近西鐵站的~優厚的地理位置難怪店內人會那麼多了~認真觀察,店內是有不少泰國特色的擺設和裝飾品的。芭提雅椰青:這幾天天氣逐漸變得暖和,想喝一點涼涼舒喉的飲料,點了原個的椰青,分量不少,邊吃邊喝接下來邪惡的食物,也是很合適的。亞萊嘜嘜特色蒜香包:預先做了網上小小資料搜集,這個蒜香包是人氣之選,擺盤也是相當精緻呢— 層層疊層層的,闊度剛好是一口的,質感香脆可口,還有淡淡的蒜香~ 青咖哩牛腩飯:發揮小創意,原來青咖哩配蒜香包是超夾的,令蒜香包味道濃了不少~ 不忘還有湯中的牛腩牛筋,一塊吃的話是會更美味喔。泰式香芒炒飯:這個是相對清新健康一點的選擇,芒果是挺夠甜~ 吃過飽飽的餐後,又是時候出發到元朗逛逛街去了!:)
認真觀察,店內是有不少泰國特色的擺設和裝飾品的。
泰式香芒炒飯:這個是相對清新健康一點的選擇,芒果是挺夠甜~
吃過飽飽的餐後,又是時候出發到元朗逛逛街去了!:)
  • 青咖哩牛腩飯
2017-02-24 198 浏览
雖然朋友介紹來,第一次,不過件到隔離位D菜式幾有色香味, 所以放心咁留低, 仲帶住好奇心決定慢慢試最要讚就係呢個泰式小食五拼盤,今次都得好好,睇得出大師的親力親為及專業泰式小食五味拼盤 ,堅係正,配料好豐富及不同層次,外脆內軟呢日仲有無影出來的菠蘿炒飯,食得出材料好新鮮入面的餸都份量唔算多,但都合埋價錢做返合理野,而且真係好食,又唔太油。大家ORDER不算多,呢個小拼盤係今日最高級了~ 好想再ENCORE

泰式小食五味拼盤 ,堅係正,配料好豐富及不同層次,外脆內軟
呢日仲有無影出來的菠蘿炒飯,食得出材料好新鮮

2017-02-09
2017-02-23 308 浏览
四個住屯門嘅女仔選擇咗元朗呢間泰國餐廳gatherjng之前同其他frd食過一次,已經覺得味道幾好平時經過都見到好多人等位,今次我地都等咗好耐先有位,可見佢幾旺終於有位,我地叫咗招牌菜咖喱軟殼蟹、蒜蓉包、泰式炒椰菜苗、小食拼盤(細)泰式椰菜苗因為平時無咩機會食到菜,所以出街食飯如果朋友唔介意我都會叫碟青菜,椰菜苗係泰國餐廳先有嘅菜,所以就叫咗一碟泰式炒,味道甜甜地,有小小蝦米同肉碎,雖然有紅色嘅辣椒,但完全唔辣,嗜辣嘅我反而希望味道可以有d辣辣地,更加野味招牌菜:咖喱軟殼蟹一上黎就已經留曬口水咖喱汁椰汁味重,微辣得黎唔食得辣嘅朋友A都覺得好味,配上新鮮炸出嘅軟殼蟹軟殼蟹份量足夠,4個人每人都食到一隻以上嘅軟殼蟹,大滿足有咖哩點少得蒜蓉包or薄餅得知亞萊嘜嘜嘅蒜蓉包最出名,二話不說點咗一碟先蒜蓉包係厚多士切成一條條,蒜蓉味十分香因為條狀,香脆嘅比率增加,點上咖哩,係成餐飯嘅highlight最後係小食拼盤可以選擇大中小四個女仔唔算大食,所以叫咗份細嘅拼盤有越式春卷、南瓜粟米餅、魚餅、炸蝦餅、燒雞每樣野份量不算多,但勝在咩都可以試下全部小食味道都正常,無咩特別好食or難食,純粹想試下,所以
四個住屯門嘅女仔選擇咗元朗呢間泰國餐廳gatherjng
之前同其他frd食過一次,已經覺得味道幾好
終於有位,

一上黎就已經留曬口水

軟殼蟹份量足夠,4個人每人都食到一隻以上嘅軟殼蟹,大滿足
蒜蓉包
有咖哩點少得蒜蓉包or薄餅
得知亞萊嘜嘜嘅蒜蓉包最出名,二話不說點咗一碟先
蒜蓉包係厚多士切成一條條,蒜蓉味十分香
小食拼盤(small)
最後係小食拼盤
可以選擇大中小
四個女仔唔算大食,所以叫咗份細嘅
拼盤有越式春卷、南瓜粟米餅、魚餅、炸蝦餅、燒雞
每樣野份量不算多,但勝在咩都可以試下
全部小食味道都正常,無咩特別好食or難食,純粹想試下,所以食完印象都唔深刻
我地每人仲叫咗杯野飲,我叫咗士多啤梨沙冰,但係唔記得影相,味道幾好

成餐飯都食得好開心,但美中不足嘅係,食到中後段嘅時候,明明我地d野未食曬,每碟菜可能仲有一兩舊野嘅時候,就俾侍應姐姐問係咪食完,想幫我地收咗佢,我地話未食完佢走咗之後,陸陸續續俾唔同嘅姐姐,問咗好多次食完未,其中一個姐姐來來回回問咗三次
令我地備受壓力
望望門口係咪有人等位,又唔係,如果係我地都會轉場,俾其他人坐,望下個錶睇下係咪好夜,先9點

成餐飯後半段時間俾侍應姐姐問咗5、6次,真係好無奈,唔知佢地係想趕我地走定係純粹想幫我地收好d碟
真係好希望佢地呢方面可以改善下,或者設定一個用餐時間,咁就算俾人趕我都理解為用餐時間已過
2017-02-19
咖喱軟殼蟹
蒜蓉包
2017-02-22 210 浏览
離開煩囂的鬧市,今天和友人到郊外走走,順便一嚐友人介紹泰越特色餐廳。餐廳裝潢以木質為主,越色味濃。牆上放有外語書本和空酒瓶,木牆上有白色的繪圖,配上銅雕刻,別具特色。服務員耐心為我講解食物的味道和特色。店員推薦無骨海南雞飯,肉質鮮嫩,拆骨後也不會影響到雞隻外觀。吃下去有陣陣雞油香,油脂分佈平均,雞皮較薄。泰式酸辣鳳爪,外觀似沙律般,帶有西芹,蕃茄仔,洋蔥,生菜和紅蘿蔔。味道偏酸帶辣,鳳爪爽口彈牙。愛辣的朋友可以一試。泰式肉碎生菜包,生菜份量較多,有約七、八塊,色澤翠綠新鮮。肉碎內有洋蔥,蕃茄和青瓜。肉碎肥瘦適中,偏辣有咬口,配上生菜的爽口,令人食指大動。到泰國餐廳必試的是椰子水,餐廳原隻椰子上碟。椰子表皮乾淨,味道清新。店家細心配上匙羹讓客人把椰子肉刮出品嘗。友人飲的龍眼冰,味道清甜,龍眼肉軟身偏甜。泰國的熱情和越南的火辣,讓人置身於世外桃源。餐廳的氣氛讓人樂而忘返。
無骨海南雞飯
泰式酸辣鳳爪
泰式肉碎生菜包
椰子水
龍眼冰
友人飲的龍眼冰,味道清甜,龍眼肉軟身偏甜。
無骨海南雞飯
泰式酸辣鳳爪
泰式肉碎生菜包
2017-02-21 1106 浏览
每個月總有幾日想食泰國野,難得入到元朗,除左食b仔,就試下呢間泰越菜,亞萊嘜嘜。一睇個menu就睇中左二人餐,總共有7樣野食,每樣都可以自己選擇,岩哂又懶又想要選擇既我地。我地叫左野食唔夠5分鐘,啲野食就陸續上枱,放到成張枱滿哂,完全唔需要等,同埋係冇俾你個口休息既機會,呢樣野俾十分!咁多樣野食入面我就最鐘意燒豬頸肉,椰汁雞湯同埋蒜香包。燒豬頸肉唔會燒到乾哂,仲好juicy,個汁十分之野味。椰汁雞湯,入面勁足料,唔會因為係二人餐就特別細份,雞肉同菇都好多,最後直情食唔哂tim。最特別就係呢度既蒜香包,每枱都叫左一碟,可見受歡迎既程度有幾高,唔似得平時食既蒜香包咁一片片,係一個個長方體,炸得香脆又可愛!另外,仲叫左兩杯特飲一杯珍多冰,一杯椰子沙冰,比較推薦飲珍多冰,但就要另外加錢唔係跟餐飲品入面有既,不過都值得叫既!最後,亞萊嘜嘜既店員都好快手,除左傳菜快,佢地都好留意客人既需要,一舉手唔洗等就會即刻埋黎,十分抵讚,大家經過元朗都可以黎試試。

2017-01-23
  • 燒豬頸肉
  • 椰汁雞湯
  • 蒜香包
2017-02-18 976 浏览
情人節那天,餐廳一定「爆場」,所以跟男朋友提早慶祝。今年,我們選擇了大家都愛的泰國菜。從元朗西鐵站出發,路過亞萊嘜嘜見到餐廳有人等位,應該幾好食,所以我地就決定試吓呢間餐廳。等了十五分鐘,終於有位。餐廳有兩層,我們被安排坐地下,餐廳的環境乾淨企理。Menu:本來見到二人餐都幾吸引,但是我倆的食量不大,所以決定散叫。泰式小食五味拼盤 (小) $98我又想食炸蝦餅又想食炸春卷,所以男朋友就建議叫一個泰式小食五味拼盤,一次過滿足晒幾個願望。呢個拼盤入邊有炸春卷、炸蝦餅、炸南瓜、炸魚餅同埋香葉爆雞。我尤其喜歡食呢度嘅炸蝦餅,咬落去好彈牙,好足料。泰式肉碎生菜包 $75肉碎味道又酸又辣炒得相當惹味!男朋友話有啲辣,但係我就覺得啱啱好。包住爽脆的生菜,簡直是絕配,而且份量剛好!冬陰公湯 (小) $88我好鍾意食啲酸酸甜甜辣辣地嘅嘢,所以就叫左一個細嘅冬陰公湯。呢度既冬陰公湯都幾正宗,同我喺泰國飲嘅味道差唔多。個湯底好足料,有兩隻大頭蝦係入面,湯底濃味但不會很咸。泰式鮮蝦炒金邊粉 $85最後我哋叫咗個泰式鮮蝦炒金邊粉,個賣相又幾好睇喎,Pad Thai 上面鋪蛋皮。一打開個蛋就見到有幾隻大蝦係面,旁
情人節那天,餐廳一定「爆場」,所以跟男朋友提早慶祝。
今年,我們選擇了大家都愛的泰國菜。

從元朗西鐵站出發,路過亞萊嘜嘜見到餐廳有人等位,
應該幾好食,所以我地就決定試吓呢間餐廳。

等了十五分鐘,終於有位。
餐廳有兩層,我們被安排坐地下,餐廳的環境乾淨企理。

Menu:
本來見到二人餐都幾吸引,但是我倆的食量不大,所以決定散叫。

泰式小食五味拼盤 (小) $98
一次過滿足晒幾個願望。

呢個拼盤入邊有炸春卷、炸蝦餅、炸南瓜、炸魚餅同埋香葉爆雞。
我尤其喜歡食呢度嘅炸蝦餅,咬落去好彈牙,好足料。

泰式肉碎生菜包 $75
肉碎味道又酸又辣炒得相當惹味!
男朋友話有啲辣,但係我就覺得啱啱好。
包住爽脆的生菜,簡直是絕配,而且份量剛好!

冬陰公湯 (小) $88
我好鍾意食啲酸酸甜甜辣辣地嘅嘢,
所以就叫左一個細嘅冬陰公湯。
呢度既冬陰公湯都幾正宗,同我喺泰國飲嘅味道差唔多。
個湯底好足料,有兩隻大頭蝦係入面,湯底濃味但不會很咸。

泰式鮮蝦炒金邊粉 $85
一打開個蛋就見到有幾隻大蝦係面,旁邊有檸檬汁同埋炸蒜可以撈埋一齊食。

總括而言,亞萊嘜嘜的泰國菜質素中上而價位不算太貴,值得一吃!
2017-02-13
庆祝纪念
情人节
  • 冬陰公湯
  • 泰式肉碎生菜包
2017-02-15 164 浏览
這日成班FD一齊慶祝一個升職的同事,唔駛講當然升職個同事請,佢請到,加上佢本身人緣好,好多人都有黎 升職後就係我地supervisor, 仲唔有大食大咩? 趁機...食左太多野不能盡錄,淨係講下呢個串燒泰式串燒拼盤 ,每件都好嘢味嘩, 有雞、牛、豬、肉質乾身,但好彈口,雞肉十分鮮嫩,厚切好JUICY,豬同牛都皮脆肉滑。真係好正,其他菜都,不過不失,不能盡錄,下次再食時再寫呢間應該新開,已經咁高質,開耐左會仲正
仲唔有大食大咩? 趁機...

食左太多野不能盡錄,淨係講下呢個串燒

泰式串燒拼盤 ,每件都好嘢味

真係好正,其他菜都,不過不失,不能盡錄,下次再食時再寫

呢間應該新開,已經咁高質,開耐左會仲正
2017-02-01
2017-02-14 255 浏览
行開元朗想食泰菜,口碑好似唔錯,咁就去食下😋😋入餐廳內,裝修不錯,座位都舒適,待應的態度亦都ok👍👍叫了泰式柚子沙律,大蝦新鮮,柚子亦都好多,份量不少👍👍串燒雞同豬肉都好滑嫩又大串👍👍冬蔭公烏頭魚,條魚好大條,冬蔭公加落烏頭魚上好好味,仲配有不少菜及磨菇,正😍😍最後叫埋椰青同蕃石榴汁,新鮮好味😍😍價錢都經濟合理,呢間泰菜館都不錯👍👍雖然不是在元朗中心位置,但餐廳都方便易找,行開食下都不錯😄😄
叫了泰式柚子沙律,大蝦新鮮,柚子亦都好多,份量不少👍👍
串燒雞同豬肉都好滑嫩又大串👍👍
最後叫埋椰青同蕃石榴汁,新鮮好味😍😍
價錢都經濟合理,呢間泰菜館都不錯👍👍