2017-07-20 1072 浏览
繼續生日飯紀錄:竪晚在元朗忙完玩完,一班中同去了 阿萊嘜嘜 晚餐。帶著兩兄妹,手忙腳亂的媽媽,進店前又忘記拍門面了!之後更下起雨來,算了... 總之餐廳在 Never Too Late 對面,就在天橋下不找難。 餐廳週末人很多,也有用餐時限;帶著小孩走得慢,所以讓早到爸爸點了一檯的菜,首先是 金柚鮮蝦沙律,柚子及鮮蝦都新鮮好吃,是我最愛的開胃菜。 趁人多也點了 五味併盤 (中) 來分享,兩兄妹超愛炸蝦餅,另外魚餅、炸魚、香葉雞、春卷等也香脆不太油,味道不錯。 餐廳同時供應泰越美食,不過大家都傾情泰式美食更多,下圖的泰式生蝦刺身,以及大冬蔭功湯就是例子。生蝦刺身我沒吃了,見老公吃得開懷,應該不錯吧~ 冬蔭功湯我則飲了很多,喜歡它不會太鹹或太辣,而是酸香惹味,中間又有特多鮮蝦,十分吸引~ 對於愛吃蟹又愛咖哩的甜魔媽媽,全晚最愛當然是這招牌咖哩蟹啦!還要加上焗大包,更加震撼登場;黃咖哩又香又濃,將鮮甜多肉的大蟹襯得美味無雙,太誘人了~~~ 再來一份 亞萊嘜嘜特色蒜香包,淨食或點咖喱來吃都很一流,喜歡香口食物不要錯過! 兩兄妹食力非淺,所以又點了 原個菠蘿炒飯;「保守」估計,當中有

兩兄妹食力非淺,所以又點了 原個菠蘿炒飯;「保守」估計,當中有大半都進了Matthew肚腩內...... 再加上一份 馬拉盞炒椰菜苗,非常飽足了!

甜品前也特別一讚這裡的 芭提雅椰青,非常清甜好喝,印象中不過30多元,很抵飲的~

最後甜品要了 泰式甜品併盤,以及 芒果黑白糯米飯,兩款都還不錯,最愛清甜的椰青糕,以及香甜軟熟的芒果!大滿足的一頓,地點又方便,下次還會再來。

不過帶著兩兄妹太忙了,這頓忘了與壽星合照,哎... 唯有期待8月回來後再聚再吃吧~~~
2017-07-15
因為住係附近所以基本上每個星期都會去元朗揾食,有次豬生諗住請朋友食飯,點知呢間店好多人排隊,果日又適逢星期五,費事等咁耐,所以轉左食雞煲。咁啱果日行過順便拎左飛,又剩係等兩張枱,所以就等下啦,諗住終於可以一嘗佢嘅吸引力,點知就出事啦⋯⋯食泰國嘢得兩個人就最好食餐啦,所以就叫左個二人餐,有我最愛嘅炸蝦餅,仲有二人份嘅玉子豆腐粉絲湯(因為我唔飲冬蔭功㗎),生菜包,咖喱牛肉配簿餅,仲有馬拉𥵃炒通菜,兩杯嘢飲同甜品。第一碟一上就上左主菜個咖嘢牛肉,呢碟咖哩牛肉真係用一隻碟上,真係無深度,隻碟仲要得一隻餐包碟咁大,牛肉仲少過菜芯炒牛肉入面嘅牛,無薯仔,但有幾條生菜配碟,我同豬生差啲以為係配菜,完。蝦餅,無蝦味,唔彈牙不特止,咬落去係梅嘅。生菜啲肉好鹹,二人餐都唔求大碟,但竟然係日本沙律果種size。湯無咩特別。最好味已經係個通菜。甜品係普通西米糕,椰子大菜糕。個西米糕勁,一食落口係溶,又鹹,豬生食一啖嬲到即刻掉開一邊。盛惠328。仲要唔飽。唔明點解咁多人排隊。以後都唔會黎。

蝦餅,無蝦味,唔彈牙不特止,咬落去係梅嘅。
湯無咩特別。
最好味已經係個通菜。

盛惠328。

仲要唔飽。
唔明點解咁多人排隊。
以後都唔會黎。

2017-07-02
2017-06-16 747 浏览
今晚同果Auntie同同學仔去食飯......本來諗住去酒家食套餐.....點知個同學話突然之間想食泰國菜....諗來諗去元朗確實又真係有好多間泰國菜.....不過就揀咗一間日日等餐死嘅泰國菜....呢間野食餐飯都起碼要等半個鐘先有位.....最麻煩就係由你入座計都只係得個半鐘俾你食.......其實又真係幾多嘢食.....不過真係要等太耐.....但係我哋今日都好好彩......我同學一早攞定位..... 我收工返到嚟已經有得食.....呢個咖喱磚配麵包一流.......包你食過返尋味呢個燒大頭蝦......隻蝦大到似龍蝦.....
呢個咖喱磚配麵包一流.......
包你食過返尋味
呢個燒大頭蝦......隻蝦大到似龍蝦.....
2017-06-04 238 浏览
適逢生日,友人提議食泰國菜慶祝⋯ 大愛泰菜既我當然舉腳贊成🙌🏻 亞萊嘜嘜係元朗人氣蠻高既泰國餐廳👍🏻(要知道元朗勁多餐廳,要脫穎而出不是容易的事)😂..當日我地平日7點9左右到達,一行四人8點左右被安排了樓上位置,平日咋都人頭湧湧,難以想像閒日既情況😢..由於我地都有選擇困難症,為免要諗就叫左4人餐 👇🏻(不過都係要揀😂😂😂).先黎 *泰式小食五味拼盤 好食⭐️⭐️⭐️⭐️拼盤包括有越式春卷、魚餅、香葉包雞、南瓜粟米餅、炸蝦餅,每樣小小一次過滿足哂你5 個願望💭春卷最好食好脆好香口😍.泰式酸辣鳳爪好食⭐️⭐️⭐️⭐️雖然係套餐包埋,但佢份量都幾多,食極都仲有!味道偏酸唔會話好辣!正餐前食好開胃呀~.冬蔭公湯(細)好飲⭐️⭐️⭐️半味道偏甜唔算好酸~ 同我飲開既唔係好一樣~ 不過就非常足料!.馬拉盞炒通菜好食⭐️⭐️⭐️⭐️好夠火喉~ 好香口 好野味~ 炒得岩岩好所以通菜好爽口!.無骨海南雞(例牌)好食⭐️⭐️⭐️⭐️雞好嫩,好滑~ .招牌咖哩軟殼蟹好食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一味軟殼蟹 一啖咖哩汁 天衣無縫~薄餅又沾下咖哩汁 「呀 好好好好食呀」份量超大 食極都食唔完.泰式鮮蝦炒金邊粉好食⭐️⭐️嘩 好乾呀!再加埋個乾爭爭既蛋皮~ 乾上加乾

先黎 *泰式小食五味拼盤

泰式酸辣鳳爪

冬蔭公湯(細)
好飲⭐️⭐️⭐️半

馬拉盞炒通菜
好食⭐️⭐️⭐️⭐️
好夠火喉~ 好香口 好野味~ 炒得岩岩好所以通菜好爽口!

無骨海南雞(例牌)
雞好嫩,好滑~

招牌咖哩軟殼蟹
好食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
一味軟殼蟹 一啖咖哩汁 天衣無縫~
薄餅又沾下咖哩汁 「呀 好好好好食呀」
份量超大 食極都食唔完

泰式鮮蝦炒金邊粉
好食⭐️⭐️
嘩 好乾呀!再加埋個乾爭爭既蛋皮~ 乾上加乾~ 食完要飲好多水🙈

甜品真係小得可憐😂😂😂

提一提
我地食蛋糕無收切餅費呀
2017-06-04 148 浏览
As a thai food fan, was glad to try this place and true to its name, it was aloymakmak! (Yummy in Thai) 喜歡泰菜就要試試,如其名的確aloymakmak(泰文解好味)。The pad thai was no surprise, steady taste, a bit on the sweet side. Lunch portions are good and you get your fix for $50 or under (not crazy cheap though). 泰式炒金邊粉無咩特別,比較甜。午餐唔算貴,$50Though not a traditional Thai dish, my preferred pick would be Hainan chicken rice, you get soup and drink so not bad. Rice is more than enough here. 一般都喜歡揀海南雞飯,百食不厭,包湯野飲,飯又夠大份。It is

It is a two-storey restaurant so you don't really have to worry about seats here and service is good. 兩層餐廳所以基本不用等,服務態度也不錯。

2017-05-19 357 浏览
行完南生圍,即慶黎左食泰菜。由於體力勞動一番後連帶腦力也要休息,所以我地揀左二人餐(貪佢可以諗少啲哈哈),份量適中。最驚喜係其上菜速度,雖然晚市開始客人愈黎愈多,但菜式係落單後冇耐已經逐樣陸續送到!我哋冇揀冬陰公,反而揀咗椰香雞湯。店員話只有小小辣,不過飲一啖已經嘗到濃濃嘅椰香味夾雜著辣味,但係可以接受嘅...... 但一啲辣都食唔到嘅朋友建議唔好揀!拍靚牛肉會送埋嘅蒜香包係''一條條''厚切容易咬,而且外脆內軟,口感層次豐富!個人始終覺得蒜香包要搭配黃咖哩才完美!又或者下次會揀蠔仔蛋配蒜香包美中不足嘅係懶人(泰式)鳳爪略嫌醃得唔夠入味。總括黎講亞萊嘜嘜性價比都高嘅

美中不足嘅係懶人(泰式)鳳爪略嫌醃得唔夠入味。

總括黎講亞萊嘜嘜性價比都高嘅

椰汁雞湯
拍靚咖哩牛肉
馬拉盞炒芥蘭
泰色鳳爪
2017-04-18
椰汁雞湯
2017-05-03 272 浏览
一大班人去咗食,簡簡單單點咗一個8人餐,唔駛諗,唔駛煩。其實每樣食物都ok,唔太差,但係都有啲失望位。第一,我哋加點咗個蒜蓉包。主要係因為之前有人喺ublog度介紹呢個蒜蓉包,外形好似一個蒜蓉包塔,賣相吸引到我哋為咗呢個包去食,點知非常失望,我想講,係超伏🙅🏻🙅🏻🙅🏻毫無蒜蓉香,唔講都唔知係蒜蓉包,因為完全冇味。而且個蒜蓉包非常非常乾身,質感好嚡,乾到要點多個咖哩去蘸包🤤。不過咖喱汁就幾好味,都值得一試嘅。第二,套餐甜品有得揀芒果黑白糯米飯或者甜品拼盤。我哋就揀咗芒果黑白糯米。雖然呢個芒果黑白糯米飯係味道唔錯,但8人餐係呢個份量真係離譜佐少少喎‼️每人分到一啖,想點呀!!!!!!早知叫甜品拼盤。。。。
一大班人去咗食,簡簡單單點咗一個8人餐,唔駛諗,唔駛煩。
其實每樣食物都ok,唔太差,但係都有啲失望位。
第一,我哋加點咗個蒜蓉包。

不過咖喱汁就幾好味,都值得一試嘅。

2017-04-07 2355 浏览
一向都知道元朗有不少美食, 其中一些日本和泰國餐廳更是排隊熱店。這次地頭虫朋友就帶我們到了他家附近的泰國菜館開餐, 除了味道不錯外, 價錢亦相當街坊價。難怪他常常叫我們入去跟他"搵食"啦~亞萊嘜嘜看起來與一般泰菜館沒有多大分別, 店內外都有不同的泰國木橡和裝飾。除了名字很"泰國"外, 廚師和侍應亦大多是泰國人, 味道應該更為地道正中, 加強了吃貨信心。我們幾個都點了特價午餐, 價錢都是4X-50元, 都是一款主食加飲品,現在那兒吃個飯都要這等價錢。侍應先送上飲品, 我點了柚子蜜(哈, 不用加錢), 身邊那位則點了青檸梳打特飲。而主食亦很快送上, 份量不少外, 看起來也很不錯。他點的無骨海南雞湯河, 除了海南雞的份量不少外, 他最滿意還有不少菜和豆卜在湯河中。我當然不會客氣夾了他點的海南雞試試。雞胸肉一點也不"鞋", 肉質還幾軟滑; 而且不會太肥, 吃起來也不會太膩。而配着的那個酸甜雞醬非常惹味, 微辣中帶點西檸清香, 但又不會過咸, 與本身較淡口的海南雞果然是perfect match。朋友和我都點了無骨豬手, 識食一定會點這一個!豬手炆得很淋, 肥瘦適中, 卥水亦有多種香料味道, 不
亞萊嘜嘜看起來與一般泰菜館沒有多大分別, 店內外都有不同的泰國木橡和裝飾。除了名字很"泰國"外, 廚師侍應亦大多是泰國人, 味道應該更為地道正中, 加強了吃貨信心。

而主食亦很快送上, 份量不少外, 看起來也很不錯。
朋友和我都點了無骨豬手, 識食一定會點這一個!
豬手炆得很淋, 肥瘦適中, 卥水亦有多種香料味道, 不會死咸或是過濃。豬手皮亦不會覺得肥, 而豬手肉肉質就更是入口即化,  加上無骨更可啖啖肉, 令人不知不覺間便吃了整碟。份量亦是比想像中多, 難怪朋友說這個很抵食。
我個人覺得這個湯濛也煮得頗有水準, 湯底濃淡相宜, 不會過濃奪味外, 濛粉亦很爽滑, 可以輕易夾起, 不會像很多餐廳煮得過耐變糊變碎了。
最後大家還開心share 了四件椰汁西米糕, 就是簡單的鮮椰漿配西米, 不帶任何花巧,但味道就是令人久不久再想回味的 。椰漿很香濃, 整個甜品亦不算太甜, 令整餐劃上滿足的句號。
午餐
今次入元朗同一班朋友,入南生圍影相踏單車,原來已經變左好多,借完單車時間都一點食飯時間,經過見意間亞萊嘜嘜泰國越南餐廳,門口放左大大塊午餐餐牌,價錢晤貴。望入去地方好大下,就決定入去。店鋪樓底好高,地方大坐得好寬敞,還有六人大卡位,岩哂當日我同五位朋友一齊坐,都晤會逼。午餐超多選擇,餐廳清晰分類,價錢抵食。每款種類都有成十款選擇,太誇張,抵讚。種類有飯類、炒粉類、咖哩類、泰式湯類、越式撈檬,選擇時,真係花多眼亂,樣樣都想食。我同男友各選擇左一款share食。一個飯一個麵。飯我選擇左菠蘿雞絲炒飯,份量超大,配件十足,絕對真係抵食兼大件。味道咸甜適中,炒飯夠爽身,加上菠蘿提子乾的甜,配合得好好。另一個就叫左泰式雞絲炒金邊粉同樣份量十足,味覺酸中帶辣,十分開胃。午餐可以加$10轉特飲。點左椰子沙冰,味覺清甜冰涼,濃杰適中。整體感覺意外食到一間好味抵食份量十足的泰越餐廳。下次黎元朗探朋友,都要再黎食過。
今次入元朗同一班朋友,
入南生圍影相踏單車,
原來已經變左好多,
門口放左大大塊午餐餐牌,價錢晤貴。
望入去地方好大下,就決定入去。

店鋪樓底好高,地方大坐得好寬敞,
還有六人大卡位,
岩哂當日我同五位朋友一齊坐,都晤會逼。
午餐超多選擇,餐廳清晰分類,價錢抵食。

每款種類都有成十款選擇,太誇張,抵讚。

我同男友各選擇左一款share食。
一個飯一個麵。
飯我選擇左菠蘿雞絲炒飯,
份量超大,配件十足,
絕對真係抵食兼大件。
味道咸甜適中,
炒飯夠爽身,
加上菠蘿提子乾的甜,
配合得好好。
另一個就叫左泰式雞絲炒金邊粉
同樣份量十足,
味覺酸中帶辣,
十分開胃。
午餐可以加$10轉特飲。
點左椰子沙冰,味覺清甜冰涼,
濃杰適中。

整體感覺
意外食到一間好味抵食份量十足的泰越餐廳。
下次黎元朗探朋友,
都要再黎食過。
2017-03-30 288 浏览
今日day off 同左爸爸食午餐。呢間餐廳之前已經想食架啦,但係晚餐時段真係好多人,所以放棄左食其他野。點知原來爸爸一直記住佢念念不忘!話要返去食返黎到先係十二點幾,唔洗等位即刻有得入座。入座率都好高啦有成七成滿。之後陸續有人入黎,唔洗幾耐都已經滿座睇黎附近既人都幾鐘意黎呢度食飯。午餐有set,有大概七至八樣野食揀,有飯又有麵,都好容易有岩食既野叫。價錢就由四十餘到五十不等。我就揀左海南雞飯。原來個set有例湯既,因為我自己唔鐘意飲湯,所以走左。個餐係好食,雞好滑,有雞味。點雞個汁都辣辣地幾開胃又好送飯。而且雞肉份量都唔少,我本身細身仲可以同爸爸開心share。不過個飯就有d 失望,唔似黃油飯,似黃薑飯多d。其實就算係黃薑飯都無問題,不過個飯有d 乾,如果我唔點d 汁落飯一齊食真係有d硬呀。但係呢度d staff 真係好有禮貌好好人,所以都會返黎encore 試下其他野食。
今日day off 同左爸爸食午餐。

點知原來爸爸一直記住佢念念不忘!話要返去食返

之後陸續有人入黎,唔洗幾耐都已經滿座

睇黎附近既人都幾鐘意黎呢度食飯。

價錢就由四十餘到五十不等。

而且雞肉份量都唔少,我本身細身仲可以同爸爸開心share。

不過個飯就有d 失望,唔似黃油飯,似黃薑飯多d。

海南雞飯
2017-03-30
海南雞飯
2017-03-30 2109 浏览
趁地鐵半價車費,來個閒遊新界之旅。行完南生圍,重返吃貨模式,亂入了間泰越菜。不覺已經下午茶,午餐還有供應。不過,永遠重點錯的,看中小食和甜品了啦~厚多士,炸成金黃磚塊,陣陣蒜香撲鼻面來。這個特色蒜香包 ($45),太誘人了吧?每咬一口都會索索聲,鬆脆度爆燈。略嫌不夠重口味,若面頭再抹堆蒜蓉的話,會更畫龍點晴。辣控面前,泰式冬陰公海鮮炒河 ($58)只能劃成入門級。勝在酸酸的,開胃唔怕滯。蝦仁、青口等海鮮大粒,份量算足。碟底油份不多,炒得不錯。黃白配的香芒黑白糯米飯 ($62),綴有蝴蝶形蘭花,看得出花過心思。飽肚度十足,拼得過主菜。芒果大概浸過糖水,冬天食也不怕唔酸。黑白糯米煙韌中帶咬口,椰漿夠熱又夠杰身,不枉留肚食。一人一個芭堤雅椰青 ($35),又大又冰涼,正好解渴。椰青肉偏淡,但質感夠滑,大滿足。上菜快得傻眼,近乎杯麵速度,幾分鐘就有。食物質素合格有餘,中午、下午時段還免加一,是無後悔的一餐。
趁地鐵半價車費,來個閒遊新界之旅。

行完南生圍,重返吃貨模式,亂入了間泰越菜。

泰式冬陰公海鮮炒河
蝦仁、青口等海鮮大粒,份量算足。碟底油份不多,炒得不錯。
泰式冬陰公海鮮炒河
香芒黑白糯米飯

黑白糯米煙韌中帶咬口,椰漿夠熱又夠杰身,不枉留肚食。
香芒黑白糯米飯
一人一個芭堤雅椰青 ($35),又大又冰涼,正好解渴。
芭堤雅椰青
椰青肉偏淡,但質感夠滑,大滿足。
芭堤雅椰青
上菜快得傻眼,近乎杯麵速度,幾分鐘就有。

食物質素合格有餘,中午、下午時段還免加一,是無後悔的一餐。
2017-03-04
香芒黑白糯米飯
今個週末,Step、娘子和朋友們一大清早便來到元朗Yoho Town,探望一個剛剛生完BB的朋友;和朋友們有講有笑,閒話家常,不經不覺便到了下午2時,大家才驚覺開心的時間過得特別快,連享用午餐也忘記了(這個發生在Step身上實在是意想不到)… 『原來已經2時了,大家肚餓嗎?不如我們先下去食午餐吧!』娘子說。 『中午不想吃日本菜啊?近日天氣轉涼,不如去食泰國越南菜吖﹗辣辣地可以暖暖身。』女性朋友仔回答。 不過大家討論了一會,也不知哪一間泰國越南菜好味道,照顧完BB的朋友從房中出來,聽到我們的討論,隨即回答… 『在元朗市中心近西鐵站有一間味道不俗的泰國越南菜館,我和我老公經常去開飯,你們可以去試試,我要照顧BB,你們去食啦!』 結果Step、娘子和朋友仔們一共四人,一起步行過去開飯,這家泰國越南菜館叫為亞萊嘜嘜。 ------------------------------ 元朗可以說是一個發展迅速新市鎮,近這2-3年間有不少新落成的大型屋苑,為這區帶來了一批新消費客源;同時元朗對往來2地的中國旅客也是非常方便,這批中國旅客的消費力也是不容忽視,以致在元朗開張的新食店愈來愈多,可以說是新
(這個發生在Step身上實在是意想不到
)…

『原來已經2時了,大家肚餓嗎?不如我們先下去食午餐吧!
』娘子說。

』女性朋友仔回答。

元朗可以說是一個發展迅速新市鎮
,近這2-3年間有不少新落成的大型屋苑,為這區帶來了一批新消費客源;同時元朗對往來2地的中國旅客也是非常方便,這批中國旅客的消費力也是不容忽視,以致在元朗開張的新食店愈來愈多,可以說是新界西的新美食天堂!!

大家聽到亞萊嘜嘜的位置在元朗,聽完可能會因為太遠而將之拋諸腦後
;但其實來這裡是非常方便,只要大家乘搭西鐵,從元朗站下車後,由EXIT B出口出,之後再橫過朗業街,大約步行5分鐘便可到達;朋友住在YOHO TOWN,沿著青山公路元朗段步行過去也只需大約10分鐘…

~裝潢擺設~

來到門口,可以看到門口有著2座泰國神像,告訴你這家就是一間泰國菜館
;門面配色也用上了對比一樣強烈的白色牆色黑色玻璃窗,整體感覺真的很有泰國風味…

門口的招牌用上了深啡色木板來突顯橙黃色字樣的『亞萊嘜嘜』,不說不知,原來『亞萊嘜嘜』是泰文的發音,意思就是『好味道』!!

門口放有一塊黑板,用粉筆寫上了是日午餐的餐單;還有大大塊的紙板分別印有2人/4人套餐,和小廚美食…

玻璃窗上貼有告示說午餐免收加一服務費(正!
),而所有穿著校服的學生,享用精選午餐一律HKD42,朋友仔們立即說早知如此就穿中學校服啦
…(可惜大家就算穿了,樣子一點都不似中學生呢?!

步入門口,看看手錶現在是下午2時半,但店內還是人山人海,差不多全場爆滿
,Step、娘子和朋友仔結果等了差不多15分鐘才可以被安排座位…

在等候的時間,Step也襯著這個時間看看四周的裝潢,最為吸引Step眼睛的可以說是天花的塗鴉…

店內的天花裝潢延續了門口招牌的用料設計,一樣用上了深啡色木板來裝飾,但Step相信店舖負責人也覺得這樣的天花設計既深實又有點單調,最後就想出了一點新意思,用白色油漆畫上和食物有關的塗鴉,和寫上和飲食有關的英文字,令平凡的天花變得不一樣

在塗鴉中放了一個泰國大象神像、石壁浮雕等,嚴肅的氣氛中又令人感到放鬆與平和舒暢的感覺!!

側邊有一條樓梯,一看之下原來還有樓上雅座,不過Step害怕被Waiter面斥不雅,結果就是偷偷影一張相便走開…

門口位置有洗手間指示燈,提示客人洗手間有沒有被人佔用 (Step覺得這個設計非常有用!
)…

門口位置也可以看到師傅用心地處理海南雞、豬手、串燒、粉麵等,地方整潔企理,令客人看後也食得安心放心…

~美食~

等了10分鐘之後,終於可以入內安座,肚餓的Step、娘子和朋友仔們立即看看Menu有甚麼好東西好吃;看了很久很無法下單,原因實在太多食物選擇,令在座每一位的選擇困難症發作了

Waiter可能看到我們非常懊惱的樣子,走過來和我們說:

『現在還有午餐供應,你們可以看看午餐Menu。』

既然還有午餐供應,大家的視線立即轉移至午餐的Menu上;Step看過Menu後,老實說,價格實在實惠
,精選招牌粉麵米飯,連熱飲的價格由HKD47起,最貴也不過是HKD50,如想轉特式特飲或生果沙冰的話,價錢只需要另加HKD10-HKD12,價錢合理實惠

結果Step、娘子和朋友仔們也一樣order了精選午餐。

無骨海南雞湯金邊粉(HKD50)(7.5♥/10♥)

這個海南雞是Step order,原本是配油飯,但Waiter說可以改湯金邊粉、米粉、河粉、檬粉和粉絲,最後Step還是選擇最愛的金邊粉…

送來時,海南雞是和湯粉分開另上,海南雞的Size是例牌份量,但份量其實也不算少
,除了有雞胸肉之外,還有雞脾肉放在一起上碟,Step立即看看Menu,原來半只無骨海南雞的價錢為HKD125,突然覺得這個精選午餐的價錢實在是超值!!

Step用筷子夾起海南雞時,金黃色的雞皮和雞肉相互分離,對於不吃雞皮的食客來說可以說是非常方便;先試雞胸肉,肉質稍為乾身,口感有點韌和富咀嚼感覺,味道亦偏向清啖,需要蘸上泰式的酸辣醬汁來提升雞肉的鮮味

再試雞脾肉,感覺讓Step有180度的改變,味道帶點啖啖的雞味,肉質嫩滑鬆化,口感煙韌具彈性,實在令人一吃愛上,最為可惜的是雞脾肉只有兩件,Step很快便吃完了,對著碟上剩下的雞胸肉有點若有所失的感覺,Step終於明白為何在其他食店,如果食海南雞飯時要求要雞脾部份,需要另加錢,如果亞萊嘜嘜可以加錢要全脾的話,Step豪不猶豫加錢享用,雞脾的味道在Step的喉腔中揮之不去呢!!

再試試大大碗的上湯金邊粉,上湯中除了金邊粉之外,還有豆卜、通菜和白蘿蔔,當中白蘿蔔入口又諗又鬆化,正!
上湯味道亦偏向清淡,湯面油粉亦不算多,湯中還加了不少香茅香草,湯色清澈味道香濃,邊吃邊喝完全沒有喉嚨乾涸之感,相信湯中沒有加入味精煲熬

Waiter所講,金邊粉和娘子order的米粉都是由泰國直接引入
金邊粉口感爽滑可口,質感帶點硬度咀嚼感不俗,配上清湯一起進食,感覺份外清爽美味,最重要是份量不少,絕對足夠一位『普通』男士享用

(Step吃完後還是覺得有點肚餓,可能小弟不是『普通』男士吧

泰式無骨豬手湯米粉(HKD50)(8♥/10♥)

娘子則order了這個泰式無骨豬手湯米粉,和海南雞一樣,原本是配白飯,但Waiter說可以改湯金邊粉、米粉、河粉、檬粉和粉絲,最後娘子選擇米粉…

送來時,豬手和湯粉一樣是分開上碟,一樣是例牌的份量,豬手的份量一樣不算少
Step立即搶了一片無骨豬手肉入口品嚐,入口第一個感覺就是無骨豬手非常入味,豬手用上了香料調過味的滷水來烹煮,令豬手無論豬皮、豬肉甚至脂肪等都有著不俗的滷水味

其次豬手已經被師傅起了骨,剩下的就只有豬皮、脂肪、帶膠質的軟組織和豬肉等,入口時啖啖肉,又軟又煙韌的豬皮,帶著骨膠原豐富的脂肪及軟組織,又有鬆化入味的豬肉,在口中口感層次一流,完完全全是大滿足的感覺,實在愈食愈會上癮
也因為豬手肉味道香濃,配上味道較為清啖的上湯米粉特別合拍,比起Step的海南雞配上湯米粉味道更好!!

娘子order的這個米粉,Step也試過一口,用筷子夾起時,可以看到米粉保持著一定的長度,不是碎碎的,而粉身也比Step一般食開的米粉較為幼身;

入口時,米粉的米香味不俗,泰式米粉口感非常爽滑,質感比較柔軟順滑,咀嚼時毫不費勁,感覺有點像食粉絲的質感
配上和海南雞湯金邊粉一樣的湯底,味道亦偏向清淡,湯面油粉亦不算多,湯中還加了不少香茅香草,湯色清澈味道香濃,邊吃邊喝完全沒有喉嚨乾涸之感,正啊!!

豬頸肉撈濛(HKD47)(6♥/10♥)

其中一個朋友仔非常喜歡食撈濛粉,所以在精選午餐的豬頸肉撈濛;Waiter送來時,份量也有一點驚喜,濛粉份量不少,濛粉上放了7-8片厚度不薄的燒豬頸肉,還有蔬菜和花生香蒜等,未吃前實在對這碗豬頸肉撈濛有點期待

食這個撈濛,皆因沒有湯的關係,一定會加入放在檯面的『碌冧』(自家制甜醋魚露),再撈起所有配料豬頸肉一起食才夠惹味呢;朋友仔加了『碌冧』後,便立即起動,但食了一啖之後,便露出不悅的表情

『這個『碌冧』的味道不似如期,味道偏甜而缺乏了酸味和辣味,令這個撈濛變成了糖水撈濛,破壞了整碗撈濛的味道呢!
』朋友仔說。

Step開始時也不太相信,但之後倒了一點『碌冧』來試味,也覺得朋友之言非虛,的確味道略為偏甜,酸辣味反而不算突出,不過朋友說可以補救的,幸好檯上還有調味料供食客自己調味,如辣椒、酸醋、糖和香蒜,朋友仔最後還是不斷加入辣椒和酸醋令『碌冧』的味道改變…

朋友仔說濛粉的口感和一般食的差不多,口感爽口煙韌;再試試豬頸肉,朋友仔又露出奇怪的表情

『燒豬頸肉很乾身,肉質很韌很難咬,雖然味道還算不錯,但乾韌的口感實在很難令豬頸肉變得好吃呢!
』朋友仔說。

Step當然又八卦試了一口,很同意朋友仔的說話,可能今日的燒豬頸肉實在有點失手,希望下次再來時可以有超水準表現

串燒拼盤(HKD89)(8♥/10♥)

其中一個朋友仔說不算肚餓,便在餐單上order了串燒拼盤,可以大家一起吃;這個串燒拼盤分別有牛、豬、雞肉串共半打

送來時,碟上除了半打串燒之外,還有一個自家秘制沙爹醬;無種串燒只有2串,所以Step和娘子share一串,而另外2個朋友仔則share餘下一串…

Step立即拿了牛、豬、豬肉串,三種串燒串Step最愛還是豬肉串,皆因豬肉除了燒得外脆內軟之外,入口時豬肉肉香突出,內裡的豬肉仍保持鮮嫩多汁,豬肉中還保留了一點脂肪,口感不俗,再配上秘制的沙爹醬令味道更為惹味

其次好味道的就是雞肉串,雞肉一樣燒得外脆內軟,入口時雞肉一樣鮮嫩滑溜,但雞肉香味則沒有豬肉串般出眾,不過沙爹醬卻與雞肉最為匹配,蘸上沙爹醬後雞肉的味道更為色,好味道!!

令Step和娘子有點失望的可以說是牛肉串,燒的時間有點過火了,令牛肉的肉質有點偏韌,雖然牛肉肉香味不俗,鮮味十足,但肉質稍為韌了一點卻影響了整味道!!

秘制沙爹醬吃完的話,可以問Waiter再拿一碟,記得食這個串燒拼盤時不要吝嗇這個好味道的沙爹醬,串燒蘸沙爹醬就是了

泰式凍奶茶(跟餐加HKD10)(單點HKD26)(8♥/10♥)

珍多椰汁冰(跟餐加HKD10)(單點HKD26)(8♥/10♥)

Waiter極力推介的『亞萊嘜嘜』特色飲品 - 泰式凍奶茶,究竟和一般的港式凍奶茶有何分別呢?

娘子為了解開這個疑問,親自order了一杯一試龍與鳯;送來時,基本上和一般港式凍奶茶的顏色差不多,如果真的要說就是泰式凍奶茶茶色偏向深一點,以Step目測泰式凍奶茶啖奶的份量比港式奶茶少一點…

好奇的Step也問了WaiterWaiter說這個奶茶是用泰國茶葉沖制而成,秘訣就是將茶葉用熱水輕輕沖一沖即可,不用泡制太久,令味道沒有用紅茶沖制般茶味濃郁,而淡奶則用回香港貨色,不過淡奶的份量也是沒有港式奶茶般多, 原因泰式奶茶主要是以茶味為主,所以用奶的份量會較少一點…

Step立即搶了過來試飲一口,發現完全和港式奶茶用的紅茶不同,泰式凍奶茶的茶味芳香清純,有點似香草花茶的味道,整體茶味濃度不高,最特別的地方是飲後喉嚨還徘徊著陣陣茶香…
 而可能啖奶的份量也比港式奶茶少,入口時也少了一分絲滑漿口的淡奶口感…非常特別的味道,娘子也說這個感覺好似在飲香草花茶的感覺
,如果來到亞萊嘜嘜還未試過這個泰式凍奶茶的話,一定要order試試!!

Step的珍多椰汁冰用料充足,椰汁味道香濃,由班蘭葉、綠豆糯米粉所制成的粉條切得略為粗身,入口時爽口煙韌富彈性,口感不俗
,不過因為提供的飲管有點幼,不利於Step吸啜糯米粉條,必須用匙羮來進食;幸好冰的份量不多,就算久久不飲也不會因冰塊融化而令椰汁味道沖淡,正啊!!

最後結帳每人大約要HKD100,這個價錢是不需要加一,實在是非常實惠;試想想又有海南雞、豬手肉、撈濛、串燒拼盤、特色飲品等,以午餐來說實在是非常豐富,應有盡有…

位於元朗區的亞萊嘜嘜,特色午餐價錢由HKD47-HKD50左近,這個價錢可以享受到泰國越南菜式,而且午餐用餐不用加一,實是超值,再者食物味道不俗,用料上乘,所以就算是Step,娘子和朋友仔在週末下午2時半左右到來用膳也是全場爆滿,也不難理解。
『What is Fabulous Taste? Come inside you will know~』

看到餐牌上還有很多特色菜式,如冬陰公海鮮湯、招牌咖哩軟殼蟹、原個南瓜焗咖哩海鮮、泰式咖哩羊腩煲等,朋友仔們在離開時說:

『不如我們再約來元朗探BB吖,之後再來試亞萊嘜嘜的其他招牌菜式!!

Step和娘子當然沒有問題,有好東西吃的地方就會有Step出現,亞萊嘜嘜招牌菜只是在Menu上看相已經令Step和娘子唾涎;現在元朗這麼多好吃的餐廳,就算不吃泰國越南菜,也可以食其他東西菜飾,可能會有意外驚喜呢!!

亞萊嘜嘜

地址:元朗安樂路1-11號明珠樓地下4-5號舖

味道: 7.5♥/10♥

環境: 8♥/10♥

服務: 8♥/10♥

衛生: 8♥/10♥

抵食: 8.5♥/10♥

整體評價: 8♥/10♥

是次消費: HKD400 (人均消費HKD100)
  • 無骨海南雞
  • 無骨豬手
  • 串燒拼盤
  • 泰式凍奶茶
  • 珍多椰汁冰
2017-03-29 287 浏览
跟朋友到南生圍一遊之後當然少不要到來到美食集中地元朗一探了這次就來位於港鐵站附近的餐廳餐廳自成一角,很有周末的悠閒渡假風內裡的裝修很有泰國風味還有港人最喜愛的卡位,最適合與好友一同品嚐美食了芭堤雅椰青 (HKD 35)泰式餐廳當然少不了椰青了大大個椰青,非常清甜解渴泰式冬陰公海鮮炒河 (HKD 58)河粉炒得很乾身,沾滿冬阾公的味道還有各式海鮮,感覺很超值!!豬頸肉撈檬 (HKD 58)豬頸肉爽口,肥廋適中而檬粉就當然要加入大量酸辣汁才好吃了!泰式炸魚餅 (HKD 68)外層炸得乾身,但內裡仍保有肉汁魚肉彈牙爽口,配上泰式辣醬更是惹味特色蒜香包 (HKD 45)外層炸得酥脆,內裡麵包軟綿與厚多士相近的厚度吃進口是啖啖的滿足感而且充滿濃濃的蒜香味,喜愛香蒜的朋友必定一試愛上絕對是必食的小食!!香芒黑白糯米飯 (HKD 62)可以一次吃到黑、白糯米飯絕對是花心人的好選擇糯米飯軟淋中帶咬口芒果很香甜,配上糯米飯及椰汁很滋味
跟朋友到南生圍一遊

之後當然少不要到來到美食集中地元朗一探了

這次就來位於港鐵站附近的餐廳

餐廳自成一角,很有周末的悠閒渡假風
內裡的裝修很有泰國風味

還有港人最喜愛的卡位,最適合與好友一同品嚐美食了
芭堤雅椰青 (HKD 35)
泰式餐廳當然少不了椰青了

大大個椰青,非常清甜解渴
泰式冬陰公海鮮炒河 (HKD 58)
河粉炒得很乾身,沾滿冬阾公的味道

還有各式海鮮,感覺很超值!!
豬頸肉撈檬 (HKD 58)
豬頸肉爽口,肥廋適中

而檬粉就當然要加入大量酸辣汁才好吃了!
泰式炸魚餅 (HKD 68)
外層炸得乾身,但內裡仍保有肉汁

魚肉彈牙爽口,配上泰式辣醬更是惹味
特色蒜香包 (HKD 45)
外層炸得酥脆,內裡麵包軟綿

與厚多士相近的厚度

吃進口是啖啖的滿足感

而且充滿濃濃的蒜香味,喜愛香蒜的朋友必定一試愛上

絕對是必食的小食!!
香芒黑白糯米飯 (HKD 62)
可以一次吃到黑、白糯米飯

絕對是花心人的好選擇

糯米飯軟淋中帶咬口

芒果很香甜,配上糯米飯及椰汁很滋味
  • 特色蒜香包
2017-03-28 1488 浏览
/<亞萊嘜嘜>🦀招牌咖哩軟殼蟹🍛▫️身為天水圍元朗人都比較少係番元朗覓食😂💁🏻其實真係越開越多種類,雖然依間越南泰菜都開左有一段時間,但就一直都未有時間嚐試😗🔻依碟咖喱軟殼蟹基本上去到嘅人都必點🤔✋🏿都幾大碟,夠4人食😌由其d咖哩汁,瘋狂乜食物都浸落地蘸蘸先😂🌸咖哩汁偏甜味重,好似帶有少少椰香🤔,睇落表面有層油,但一啲都唔辣🙅🏻🌶👉🏾質地偏稠稠地,有d勾芡feel🤔🌸蟹嘅殼除左硬都有軟嘅而且仲可以食埋添😂雖炸過但唔係脆卜卜😖加上蘸埋汁質地更腍身。🌸咖哩汁入面有大量洋蔥,青椒,芹菜,蔥,蔬菜吸汁一流。🌸另外仲叫左一個蒜香包🍞😋蘸醬汁食👍🏽(後篇介紹..)-🍞亞萊嘜嘜特式-蒜香包🍞▫️(續前篇..)🍛🦀咖哩軟殼蟹加配嘅蒜香包,其實似多士多d🌞🌸粗粗直直都幾大條,剛烤起外脆內鬆化😍咬落去厚身帶點嚼勁,記得趁熱食!😌🌸蒜香味就不太濃厚,加上蘸埋個咖哩汁就更加蓋過左陣蒜味😫重口味人士,表示蒜味薄弱😪-🍳清邁鐵板蠔仔蛋🐣🔸🙂其實咁多樣,我覺得依樣最好食😗雖然又5係話煮得非常有技巧🙈🌸一碟都真係幾大碟,夠4~5人食,如果仲會叫其他嘢食😌🌸d蛋同蠔仔堆疊左成個小山丘😍份量幾慷慨。🌸蛋唔算好
<亞萊嘜嘜>
🦀招牌咖哩軟殼蟹🍛
▫️
身為天水圍元朗人都比較少係番元朗覓食😂
🔻
依碟咖喱軟殼蟹基本上去到嘅人都必點🤔
👉🏾質地偏稠稠地,有d勾芡feel🤔
🌸咖哩汁入面有大量洋蔥,青椒,芹菜,蔥,蔬菜吸汁一流。
🌸另外仲叫左一個蒜香包🍞😋蘸醬汁食👍🏽(後篇介紹..)
🍞亞萊嘜嘜特式-蒜香包🍞
▫️
(續前篇..)
🍛🦀咖哩軟殼蟹加配嘅蒜香包,其實似多士多d🌞
🍳清邁鐵板蠔仔蛋🐣
🔸
🌸一碟都真係幾大碟,夠4~5人食,如果仲會叫其他嘢食😌
🌸d蛋同蠔仔堆疊左成個小山丘😍份量幾慷慨。
🌸蛋唔算好嫩滑,但食落好濃蛋香味,加埋蔥末炒味道加乘✌🏾️
🌸蠔仔份量幾多,而且粒粒都幾肥美,脹卜卜,唯獨無乜蠔仔個陣獨有鮮味😫
🌸個底墊左d芽菜係加分位😋我好仲2芽菜呀,爽脆吸晒d蛋香同鮮味。
👉🏾配嘅辣汁幾惹味,酸酸辣辣咁,加埋一齊食落有少少似泰式蚵仔煎🤔😂但好食d。
🍤泰式鮮蝦炒金邊粉🍝
▪️
👀賣相原理有d似荷葉飯,不過用蛋皮包住😗🌮
🌸金邊粉炒比較碎,有d又粘埋一團。泰式調味通常都係酸酸地超微辣,幾香,係乾爭爭左d。
🌸蛋皮好薄身,但比較乾😂蘸下咖哩軟殼蟹d醬汁補救下又起死回生✌🏾️
🌸鮮蝦真係藏係個底得個2隻,配菜有芽菜同一d以為係火腿絲😶但食落個味似豆干,怪怪的。
🌸碟旁有d花生碎可以自己添加🙈粒粒口感,泰式嘢幾興加d花生碎😍
💚甜品拼盤
▪️
🙋🏻我自己幾仲2椰子味🙂但有d人就唔太接受到太濃厚嘅椰香🤔依幾款甜品椰味不大重,甜度較低,幾易入口。
1️⃣椰汁西米糕
👉🏾🎋賣相最靚靚咁,以竹葉圍邊包住。
🌸上層係軟身嘅椰汁層,味道算係眾多甜品中最甜個層😗
👉🏾質地比較稠身,有d似吉士咁,但凍凍地都幾香滑😌☝️唔同酒樓食開個種椰汁糕紮實質地。
👉🏾😂由其食飽飽再食,會覺得有d滯。
🌸下層係西米層,西米做成糕點會比較粘粘地,但都仲食到一粒粒嘅口感嘅🤔
👉🏾中間夾雜左少許粟米粒🌽唔算太好食。
2️⃣椰青糕
👀依個好似大菜糕,半透明質地偏紮實。
👉🏾口感都幾似大菜糕添🤔入面有d椰青肉,甜度低,但整體不特別。
3️⃣千層糕
😋☝️依個最好食,單點依款甜品都夠。
💚綠色個層其實係咪有加斑蘭整架呢🤔
🌸口感煙韌,又唔會好難𡁻開😍
👉🏾食落淡淡椰香味,一試難忘呀!
2017-03-28 228 浏览
3月18日的新界西深度遊,第一站來到元朗,作為識食小資嘅我當然唔會食連鎖嘢啦,揾到呢間亞萊嘜嘜,睇落似小店,食落知無嚟錯!由於唔係太餓,叫左串燒,黃咖哩(雞),同特式蒜香包!串燒香到呢,好大串,啖啖肉,點埋個醬,真係一食再食,肉質嫩滑多汁,點埋個醬好惹味!咖喱亦非常大碟,配料夠曬多,送飯一流!蒜香包形狀夠曬特別,非常香!總括而言,我都係最中意食個串燒,真係好正!
2017-03-18