2017-10-13 405 浏览
蠻常來元朗這邊覓食的,眾所周知元朗小店多,吃東西不用吃到一模一樣的味道,每次嚐新的餐廳,總想有那麼一點點驚喜,這一晚選了在大馬路近西鐵站這間亞萊嘜嘜,位置和門面蠻當眼的,平常也見不少人光顧,引起我們的好奇心。餐廳裝修帶著泰國藝術感,書本和紅酒擺設特別文藝。芭提雅椰青$38芭提雅椰青到底和一般椰青有什麼分別呢,細味下嚐到更突出的椰香,而椰青水味是一貫的清甜清新,十分配合泰菜式和解渴。泰式生蝦刺身$145看價錢是比一般的生蝦刺身貴, 但吃泰菜又怎可少了這個菜, 於是我們也叫了一客, 上桌時已見到刺身擺放精美, 有較少見的苦瓜伴碟, 還有很多冰放在底下確保新鮮, 以保鮮紙相隔顧及了衛生考慮。生蝦刺身看樣子也知道與別不同了, 特別肥美飽滿, 口感一流, 新鮮甜美, 蘸上正宗醬汁, 層次豐富的辣, 超惹味!泰式無骨豬手$82不一定每家泰菜館有的菜式, 見到了大家都有興趣一試, 因為曾經吃過做得不錯的泰式豬手, 所以每次叫這個菜式, 既期待又怕受傷害, 而這裡的沒讓我們失望呢。豬手煮到超軟嫩的, 幾乎一夾起已化開, 不用說也猜到那是入口即化的感覺了, 保留了肉汁一點也不乾, 預先被起了骨吃起來更方

餐廳裝修帶著泰國藝術感,書本和紅酒擺設特別文藝。

芭提雅椰青$38

泰式生蝦刺身$145

泰式無骨豬手$82
, 預先被起了骨吃起來更方便, 豬皮部分則充滿骨膠原, 甚有彈性, 連旁邊的鹹酸菜也很出色, 曾經吃過一家很鹹的, 這裡就不會, 味道剛好, 給我們掃光了。
清邁鐵板蠔仔蛋$108
以鐵板上桌的菜式, 炸炸聲令人很興奮, 鐵板不單令食物更香, 但能保溫, 眼見蠔仔粒粒飽滿大隻, 份量也甚多, 一點也不省, 蠔仔味道新鮮, 蠔味香濃, 蠔迷必點
, 底下有些芽菜, 加添清新感, 蛋和蠔的味道非常夾, 我們都很喜歡吃蛋, 如果蛋的份量多一點, 整體就更滋味了!
亞萊嘜嘜泰菜質素非常高, 得到了我們想要的驚喜, 尤以泰式無骨豬手最為美味, 可以作為招牌菜式了, 店員服務也都很有禮和勤快, 和朋友來吃, 可以開懷進食, 愉快聊天, 尤如到了泰國旅遊的感覺, 彷彿感受到泰風情。
2017-10-08 301 浏览
雖然喺附近住,但都唔係成日出街食飯,食黎食去果幾間,趁放假同幾個朋友食飯。佢地介紹呢間泰國野,咁我睇過評語都ok,所以早左少少到,怕等位嘛。餐廳環境都ok,乾淨企理,亦都唔係太嘈,幾方便我地幾隻野聚聚舊。店員幾醒目有禮,好快送上餐牌,而且上菜夠快,so far成餐飯都幾滿意,味道都好啱胃口,而價錢唔貴我地點果個係套餐,咁乜都有啲,咩都可以試到,而且餐牌花多眼亂,我地比較怕煩,咁就點套餐最方便。小食拼盤:小食拼盤都幾推介,首先樣樣野都係即時起,如果鐘意食炸物,應該都會鐘意。炸蝦餅好彈牙,幾有水準,炸魚餅嘅口感冇蝦餅咁滑溜,但我自己幾鐘意食魚餅。春卷中規中矩,而南瓜餅呢個小食都幾新奇,我冇喺泰國菜試過,都幾脆口嘅而且唔會太油。仲有件雞肉,都幾香荷葉味道,而且雞肉都幾滑酸辣鳳爪:份量唔少,不過俾啲沙律菜遮左大半,味道好正,酸酸辣辣,開胃冬蔭公湯:重口味必點,飲落酸辣,有個火喺底下熱住,所以keep住入味。唯一要講係個湯更比較大,唔係好「筆」到湯黎飲,但味道唔錯,鹹就預左架喇。咖喱軟殼蟹:好好食呀,平時咖喱我就多數配大蝦,軟殼蟹都幾好食,香脆。佢仲配埋一份蒜蓉包,撈汁好好味海南雞:海南雞又係好

小食拼盤:
仲有件雞肉,都幾香荷葉味道,而且雞肉都幾滑

海南雞:海南雞又係好好食,雞肉多好肥美。

馬拉盞通菜:好入味,而且份量都幾多。

鮮蝦炒金邊粉:金邊粉炒得香口,鮮蝦都幾爽口。

西瓜沙冰:熱辣辣,飲杯沙冰啱哂。
椰汁冰:椰子味都幾香,而且唔會太甜。
龍眼冰:龍眼肉都有唔少,甜度適中。
石榴沙冰:夠哂清涼,不過石榴味就唔係話好出。

仲有埋甜品食,椰汁糕都係我至愛。
2017-10-02
1K
2017-10-08 550 浏览
自從友人新婚後都有一段時間冇見過面,婚後搬左去元朗住,所以今日搵埋個朋友一行四人喺呢邊短聚食個午飯。揀左呢間近近地西鐵站嘅泰國菜,印象中我之前晚市都食過一次,而且都覺得幾好食,不時都見到唔少人等位。週六接近下午茶時間,人流都幾多,不過餐廳都幾多位,我地唔需要等候就入座餐牌選擇豐富,午市其實都係五十零蚊。不過我地幾個都餓左成朝,揀黎揀去最終揀左個四人餐,幾抵食!有小食、沙律、湯、軟殼蟹、雞、炒菜、飯麵、甜品,飲品可以半價換購,連埋四杯飲品人均二百蚊,十分划算。泰式小食五味拼盤/小有炸蝦餅、炸魚餅、南瓜粟米餅、香葉包雞、春卷,因為係細拼盤啦,並唔係人頭份量。蝦餅、魚餅即時炸起,十分彈牙,口感唔會霉。南瓜粟米餅嘅份量最多,食落香脆。春卷細細條,沾少少酸辣醬,好啱我胃口泰式酸辣鳳爪前菜分別有酸辣鳳爪、肉碎生菜包、木瓜沙律三選一,我地揀左鳳爪。好多時食酸辣鳳爪都有個問題,唔夠酸又唔夠辣,呢間嘅鳳爪做得唔錯,調味恰當,食落又爽又開胃冬蔭公湯/小湯品方面有冬蔭公、椰汁雞湯、肉碎粉絲湯三選一,我地揀左冬蔭公湯。估唔到「小」份量都幾多,四個人一人都有一碗多啲,而且裡面都幾足料,除左香茅、菇菌外,仲有一隻

四人餐

泰式小食五味拼盤/小

泰式小食五味拼盤

冬蔭公湯/小
湯品方面有冬蔭公、椰汁雞湯、肉碎粉絲湯三選一,我地揀左冬蔭公湯。估唔到「小」份量都幾多,四個人一人都有一碗多啲,而且裡面都幾足料,除左香茅、菇菌外,仲有一隻大蝦,而且已經開邊挑腸,食落啖啖肉

冬蔭公湯/小

招牌咖喱軟殼蟹(附送蒜蓉包/印度油鬆餅)
之所以覺得呢個餐抵食就咁解,又有湯飯、菜、仲有軟殼蟹配埋蒜蓉包,星期一至五晚市都有供應呢個餐。軟殼蟹都幾大隻,入口香脆,加有咖喱、彩椒去煮,幾惹味,醬底偏稠身,方便沾上蒜蓉包食用。蒜蓉包磚塊形狀,都算係呢度嘅招牌,一人一塊,又香又脆,配合咖喱汁一流。

招牌咖喱軟殼蟹

無骨海南雞/例牌
如果唔喜歡食雞,可揀無骨豬手半隻。雞件相當好肉地,雞皮比較肥膩少少,雞肉嫩滑冇骨,方便食用,沾埋醬汁酸酸甜甜,真係想撈個飯食。

無骨海南雞/例牌

馬拉盞炒通菜(可選芥蘭/雜菜)
我地幾個不停食不停食,去到炒菜呢步其實已經飽到上心口,哈哈,但諗起仲有個炒粉,真係你眼望我眼,好豐富嘅午餐。
馬拉盞炒夠惹味,而且都唔會好油淋淋。

泰式鮮蝦炒金邊粉
唔食金邊粉可以揀香辣肉碎炒飯/河,如果點個飯撈埋啲咖喱醬又係正。
金邊粉份量多,完全係食唔哂,因為即時炒起,其實熱辣辣應該幾好食,不過調味爭啲,我同友人都覺得淡左少少(可能我地重口味啦)。

泰式鮮蝦炒金邊粉

精美甜品
甜品係椰汁糕同大菜糕,個人就勁鐘意食椰汁糕,好香椰味,而且甜度唔高,裡面又有西米,增添口感。
大菜糕都幾彈牙,味道清甜,作為結尾,十分滿足

精美甜品

跟套餐點飲品半價優惠,我地點左椰汁冰、龍眼冰、西瓜沙冰、石榴子冰,一律$13/杯,抵飲,尤其當日超熱,清涼解喝而且唔會好甜水感覺。

西瓜沙冰

元朗區都有幾間泰菜,呢間嘅質素都算穩定,價錢又唔貴,可以一試

餐牌:

蒜蓉包
2017-10-03
四人餐
西瓜沙冰
今日和朋友經元朗時,突然靈機一觸想吃泰國菜,於是去了位於元朗西鐵站附近的亞萊嘜嘜,平時經過這間餐廳時,平時都是很多人在等位,今天好好彩一去到便可以入座。餐廳的環境尚算寬敞,裡面的裝飾擺設充滿著濃濃的泰國風。今次我和朋友點了一份這間店的特色蒜香包,有蒜香包怎麼可以沒有咖喱呢!於是又點了一份咖喱,蒜香包有濃濃的蒜香,外脆內軟,而蒜味不會太濃,配上咖喱真的是絕配!咖喱的味道並沒有因為太濃而蓋過了蒜香包的味道,兩者的味道相加一起並不會有“喧賓奪主”的感覺。選擇了泰式炸蝦餅,蝦餅的蝦非常的爽口,並不會因為炸過而有油膩感,配上泰式酸辣醬,酸酸甜甜辣辣的非常刺激味蕾。再者就是選擇了生菜包,生菜包的肉有點辣,包著清甜生菜吃不會感到太辣。珍多椰汁冰和椰汁涼粉冰,椰汁味非常濃郁,非常的清甜,不會因為椰汁多而感覺死甜,當然不少的甜品,今天的甜品也是用椰汁做的,吃下去濃濃的椰汁味,分配上西米和椰肉,感覺爽口,甜品可以說是為這個套餐做出點綴。還有而這間餐廳的服務也是非常的好,其實在7點半開始的繁忙的晚餐時間,餐廳的侍應並沒有因為忙碌而對著客人不耐煩,相反的侍應們的服務態度十分的好,不會讓客人有“貼錢買難受”的感

餐廳的環境尚算寬敞,裡面的裝飾擺設充滿著濃濃的泰國風。

還有而這間餐廳的服務也是非常的好,其實在7點半開始的繁忙的晚餐時間,餐廳的侍應並沒有因為忙碌而對著客人不耐煩,相反的侍應們的服務態度十分的好,不會讓客人有“貼錢買難受”的感覺,這間餐廳服務又好,環境讓寬闊,食物是好吃!有時間一定要再去!
餐廳位置好就腳。行出左西鐵站,行3-5分鐘就到。門口好大個字寫住亞萊嘜嘜。店的面積幾大,有2層,可以同時容納好多人。入面乾淨企理,就算帶埋小朋友黎都唔怕污糟。泰式小食-五味併盤 份量好多,好足料! 入面有 炸蝦餅、炸魚餅、南瓜栗米餅、香葉包雞、春卷等。全部都唔錯!個南瓜栗米餅,中間有條小南瓜,條小南瓜比栗米包圍住,幾有口感,味道甜甜地咁,又唔會漏,食多幾舊都唔怕。值得一提既係香葉包雞。有層香葉包住嫩雞肉,雞肉唔老,而且帶有少少葉香。泰式香芒蟹肉炒飯的上面放滿了紅白色的蟹肉,下面是芒果和炒飯。當炒飯和芒果蟹肉搭配起來令個炒飯食落去有種清新既感覺,唔會好油同好濕。用黎搭配既芒果好鮮甜。左上的亞萊嘜嘜特色蒜香包,外形呈金黃色長條形,方便用黎點咖喱。熱辣辣,咬落去脆既!個包又香又夠蒜香味!而且個面包好有質感,唔係空心包。而且隔左陣都唔會林,都係脆既!而亞萊嘜嘜特色蒜香包點的是泰式咖哩牛腩(黃咖哩)牛腩夠晒入味、夠晒林 !牛筋都岩岩好有咬口得黎唔會太硬。黃咖喱味道濃但又唔會太咸同太辣。餐牌標記為一粒辣椒仔,即是小辣。如果係唔食得辣但又想試下食辣既,不妨試下!最後是新鮮清甜的芭提雅椰青。泰國野食好

而亞萊嘜嘜特色蒜香包點的是泰式咖哩牛腩(黃咖哩)
牛腩夠晒入味、夠晒林 !牛筋都岩岩好有咬口得黎唔會太硬。

最後是新鮮清甜的芭提雅椰青。

泰國野食好多煎炸野好似蝦餅、春卷咁,食得多個口會好乾,呢個時候飲番椰青,清下熱氣就最岩啦!
​ 今日收夜,山長水遠入元朗, 約左個老友黎呢間泰國菜! 平時行過呢間泰國菜見要排隊, 可能今晚入座時間較夜, 好彩吾洗排隊, 但現場都差吾多滿座。 進入門口後抬頭看到橫梁畫滿圖畫和文字,非常特別 而地方都幾大,每張食枱都非常寬敞,舒適~ 一order完,好快上菜。 先黎一個馬拉盞炒通菜 咸咸香香的確幾惹味, 加左洋蔥同蝦米,好入味,吾錯! 再黎芒果蟹肉炒飯 蟹肉夠多,炒飯底都夠乾身, 加上甜酸芒果,都幾開胃 2個人好快清哂 之後既青咖哩牛腩真係推介 牛腩好腍身,夠入味, 再加上四季豆同配菜索哂D咖哩汁, 好正, 好想加返碗白飯 最重要係咖哩吾算辣,啱哂食吾到辣既我, 如果食得辣既建議可以試下紅咖哩牛腩, 贊 👍👍 泰式拼盤-細 有蝦餅,春卷,香葉雞,南瓜餅,魚餅 蝦餅外皮炸得好脆,裏面蝦膠好彈牙 呢盤大部分都係香脆野,炸物再加上酸甜醬 食起黎無咁熱起又醒胃 最後先黎蒜香包, 賣相已經好靚, 炸到金黃色 外脆內軟,蒜香味好重 3舊真係吾夠喉, 下次要一人一份先得 現場環境算光猛, 2人卡位坐落都好舒服 侍應都加左4次水,服務態度幾好 主動問我地食物好唔好

今日收夜,山長水遠入元朗,
約左個老友黎呢間泰國菜!
平時行過呢間泰國菜見要排隊,
可能今晚入座時間較夜,
好彩吾洗排隊, 但現場都差吾多滿座。

進入門口後抬頭看到橫梁畫滿圖畫和文字,非常特別
而地方都幾大,每張食枱都非常寬敞,舒適~

一order完,好快上菜。

先黎一個馬拉盞炒通菜
咸咸香香的確幾惹味,
加左洋蔥同蝦米,好入味,吾錯!

再黎芒果蟹肉炒飯
蟹肉夠多,炒飯底都夠乾身,
加上甜酸芒果,都幾開胃
2個人好快清哂

之後既青咖哩牛腩真係推介
牛腩好腍身,夠入味,
再加上四季豆同配菜索哂D咖哩汁,
好正, 好想加返碗白飯
最重要係咖哩吾算辣,啱哂食吾到辣既我,
如果食得辣既建議可以試下紅咖哩牛腩, 贊 👍👍

泰式拼盤-細
有蝦餅,春卷,香葉雞,南瓜餅,魚餅
蝦餅外皮炸得好脆,裏面蝦膠好彈牙
呢盤大部分都係香脆野,炸物再加上酸甜醬
食起黎無咁熱起又醒胃

最後先黎蒜香包,
賣相已經好靚, 炸到金黃色
外脆內軟,蒜香味好重
3舊真係吾夠喉,
下次要一人一份先得

現場環境算光猛,
2人卡位坐落都好舒服
侍應都加左4次水,服務態度幾好
主動問我地食物好唔好食,
我答梗係正啦, 一定有下次!!!

價錢就吾算貴
又肯用料,性價比高!!
咁遠入到黎元朗都係值既!!
2017-09-19
2017-10-03 82 浏览
超耐無入元朗搵表姐約食飯~得知元朗有間亞萊嘜嘜~亞萊就係泰文美味既意思,當然要試一下~餐廳有套餐~2人餐、4-8人餐~套餐好處,食物種類多,又可以食到唔同既野,所以就order 左套餐了~選了炸蝦餅,泰式酸辣鳳爪,椰汁雞湯,拍靚咖哩雞肉,蒜香包,馬拉盞炒通菜,以及精美甜品~炸蝦餅很厚肉彈牙~炸得香脆美味~泰式酸辣鳳爪酸味夠,不會很辣,很香軟,好好味!椰汁雞湯,同想像中不一樣,有點似唔辣既冬蔭公湯,加很多椰汁,然後雞肉、蕃茄很多,味道酸酸甜甜,幾特別~拍靚咖喱雞肉,咖哩味濃,唔會辣~幾惹味,配埋香脆蒜香包,好夾好好味!必點蒜香包~外脆內軟既口感,蒜味不會太濃,伴咖喱或就咁食都好正~~精美甜品係椰汁糕~好香濃椰汁味,很滑既西米,很滿足!特別推薦:芒果沙冰,新鮮芒果打成既沙冰,每一口都係鮮甜既芒果味,值得一嘗!!
超耐無入元朗搵表姐約食飯~
得知元朗有間亞萊嘜嘜~

亞萊就係泰文美味既意思,當然要試一下~
餐廳有套餐~2人餐、4-8人餐~
套餐好處,食物種類多,又可以食到唔同既野,
所以就order 左套餐了~

選了炸蝦餅,泰式酸辣鳳爪,椰汁雞湯,
拍靚咖哩雞肉,蒜香包,
馬拉盞炒通菜,以及精美甜品

炸蝦餅很厚肉彈牙~炸得香脆美味~

泰式酸辣鳳爪酸味夠,不會很辣,
很香軟,好好味!

拍靚咖喱雞肉,咖哩味濃,唔會辣~
幾惹味,配埋香脆蒜香包,好夾好好味!

精美甜品係椰汁糕~好香濃椰汁味,很滑既西米,很滿足!

2017-09-22
2017-09-30 71 浏览
今次同班fd去南生圍行行企企,踩單車影靚相, 影完出返黎元朗就搵間泰國野食下, 所以就黎到朋友話食過唔錯既《亞萊嘜嘜》啦!- 對我黎講我覺得橙色就泰國野1定係有關係,通常橙色大字既招牌一般都係泰國餐廳xd我覺得架炸《亞萊嘜嘜》4隻大字簡單易記, 容易吸引人翻食, 因為會令我記住個名xd - Menu;簡單易明又清晰既menu,圖文並茂之餘仲list晒價錢,雖然唔多特色, 但關錢銀事既當然清清楚楚就最好啦!- 燒豬頸肉;豬頸肉既賣相非常精美, 每1塊既厚度同切割都相當平均, 配合鮮綠色既生菜同芫茜, 蘿蔔絲等等唔同既蔬菜, 豐富佢既賣相之餘仲會吸收部分油分!每1塊豬頸肉都燒到恰到好處, 有少少燶位, 令到塊肉更香更脆! 而且咬落去亦唔會韌, 反而係爽口彈牙易咬碎, 最後咕1聲吞落肚, 浸香味係條喉嚨道都感受到, 爽!- 泰式肉碎生菜包;鍾意食泰仔野,呢道菜一定要嗌,肥瘦均勻肉碎再配上洋蔥同辣椒,辣度適中,包埋生菜一齊食,辣味令肉碎既味道生色不少。- 泰式香芒蟹肉炒飯;同平時食開既香芒蟹肉炒飯既最大分別就係, 《亞萊嘜嘜》既蟹肉係非常多, 而且鮮甜入味, 撈勻左之後都明顯食到蟹肉同芒果,

- 對我黎講
我覺得橙色就泰國野1定係有關係,
通常橙色大字既招牌一般都係泰國餐廳xd
我覺得架炸

- Menu;
簡單易明又清晰既menu,
圖文並茂之餘仲list晒價錢,
雖然唔多特色, 但關錢銀事既當然清清楚楚就最好啦!

- 燒豬頸肉;

- 泰式肉碎生菜包;
鍾意食泰仔野,呢道菜一定要嗌,

- 泰式香芒蟹肉炒飯;
同平時食開既香芒蟹肉炒飯既最大分別就係, 《亞萊嘜嘜》既蟹肉係非常多, 而且鮮甜入味, 撈勻左之後都明顯食到蟹肉同芒果, 仲有蛋添!個炒飯底都幾香同新鮮, 因為出黎既時候仲係熱到出晒煙

份量都非常充足, 足夠比4條友分完都話飽飽地

- 清邁鐵板蠔仔蛋;
平時食蠔仔蛋食得多, 但放係鐵板上去食都係第1次:D
蠔仔蛋上面有小蔥粒同芫茜去令個蛋更清香, 而且由於放係鐵板上面, 所以成道菜都可以keep住係熱辣辣既, 唔會因爲時間過去而凍晒冇咁新鮮滾熱辣!
味道方面都幾唔錯, 蠔仔鮮味非常, 熱辣辣既蛋一向可以香噴噴入口
合埋1齊放入口味道好夾, 仲可以點下特制既辣醬, 又係另一種好滋味!

- 三色冰;
三色冰就係由3種唔同顏色既小甜品+椰汁
椰奶味好香濃, 糖量唔算多, 因為香奶味而唔算太甜~ 味道上可謂一流!
但個人唔太喜歡果3隻色小甜品, 因為口感對我而言唔太好..
P.S 我都唔係太清楚果3隻小甜品係咩黎xd
2017-09-30 158 浏览
好耐好耐冇去家姐聚一聚喇!!大家終於有時間約到一齊去食野,去左元朗西鐵站附近既泰式餐廳坐低。因為家姐突然想食泰國野,所以就去最方便既落腳~睇落去幾大間,門面充滿泰國風味。餐廳7點左右已經爆爆地人,入到去有啲酒樓FEEL ,我地最後上左二樓坐低。 泰式肉碎生菜包,生菜份量好多,色澤新鮮翠綠,肉碎配搭左洋蔥、蕃茄同青瓜。肉碎肥瘦適中,味道偏辣,配上爽口生菜,令人食慾大增。炭燒豬頸肉 ,燒至皮肉微脆,中間部份帶少少嫩,肉汁滿溢,火喉岩岩好!點上醬汁令整體錦上添花,我同家姐都好中意~食咁多肉點都要炒碟菜,馬拉盞炒通菜,呢道唔洗講都會自動波出現,炒得頗入味,微微辛辣,整體上油左啲。豆腐湯,因為家姐唔好辣就揀左豆腐湯,飲落出奇地唔錯~湯身清甜,而且豆腐超滑,可以話係健康之選!拍靚咖哩牛肉再配番一客特色蒜香包,蒜香包係長形方塊狀,食落去外脆內軟,口感豐富!蒜香包配搭咖哩,味道更加香口惹味,咖哩汁再多番啲就更好!二人餐以甜品作結,分別係椰汁糕同大菜糕,味道中中挺挺。最後唔少得原隻椰青俸上,口感清涼解渴,味道清新又清澀,食越泰菜必選飲品!
好耐好耐冇去家姐聚一聚喇!!
大家終於有時間約到一齊去食野,
去左元朗西鐵站附近既泰式餐廳坐低。

因為家姐突然想食泰國野,所以就去最方便既落腳~
睇落去幾大間,門面充滿泰國風味。

泰式肉碎生菜包
 泰式肉碎生菜包,生菜份量好多,色澤新鮮翠綠,
炭燒豬頸肉

點上醬汁令整體錦上添花,我同家姐都好中意~

豆腐湯

豆腐湯,因為家姐唔好辣就揀左豆腐湯,飲落出奇地唔錯~
湯身清甜,而且豆腐超滑,可以話係健康之選!
拍靚咖哩牛肉
特色蒜香包
蒜香包配搭咖哩,味道更加香口惹味,咖哩汁再多番啲就更好!
甜品
二人餐以甜品作結,分別係椰汁糕同大菜糕,味道中中挺挺。
椰青水

特色蒜香包
椰青水
  • 蒜香包
2017-09-22 192 浏览
朋友戒食碳水,附近都係得d 茶餐廳全部粥粉面飯無乜好食。。 直到見到呢間!泰國菜真係岩晒!!店内裝修都幾靚幾特別,同平時簡樸既泰國餐廳有d 唔同書卷氣:坐滿晒人,好多人食2個人叫左3碟餸:泰式霸皇雞 半隻半隻份量2個人食都幾多! 上到台已經聞到好香既魚露,青檸味,係一貫既泰式香味!雞肉肉質爽滑,一d 都唔鞋。 加埋上面果d 蒜,辣椒芫茜等配菜食超正。另外有跟醬汁,但我覺得以上食法已經好夠味,最後連d 配菜都食埋!不如温馨提示呢隻雞頗辣, 我超中意,但朋友就有d 頂唔順,中意食辣既必叫!泰式青檸蒸烏頭明爐烏頭真係好正, 賣相靚唔使講,一路食一路吹水唔怕凍晒唔好食 滾起後飲左少少湯, 好重青檸味,但唔會太咸,反而覺得好清新好開胃! 呢條魚少少辣,無霸皇雞甘勁, 去到最尾我地差唔多飲晒d 湯! 魚非常滑, 魚鱗挖得好乾淨。我又係中意加埋d 配菜食, 加埋香菜,辣椒,蒜去食, 味道夠酸夠辣,魚肉好滑!而且魚都幾大條,好滿足!泰式串燒 ~雞+豬因為我地唔食牛既關係,叫左3豬3雞醬係泰式沙爹醬, 有花生碎,一d 都唔辣,味道偏甜易入口,小朋友都食得。豬燒得較為香口,乾身,但入面仲好juicy,
店内裝修都幾靚幾特別,同平時簡樸既泰國餐廳有d 唔同

書卷氣:

坐滿晒人,好多人食

2個人叫左3碟餸

泰式霸皇雞 半隻

泰式青檸蒸烏頭
, 去到最尾我地差唔多飲晒d 湯!

泰式串燒 ~雞+豬
因為我地唔食牛既關係,叫左3豬3雞
豬燒得較為香口,乾身,但入面仲好juicy, 我鐘意豬串燒多d
而朋友就鐘意雞,因為滑d. 其實2款都燒得好有水準,而且食得出係即叫即燒,所以要耐心等等。

3碟餸都好有水準,而好大碟,份量好夠,2個人食到棒住個肚走。
雖然成間餐廳都坐滿人,但座位都唔算迫。 我地無叫野飲,員工都keep. 住黎幫我地加水,做野好快手,抵讚呀!
2017-09-20 309 浏览
小編吃泰國菜,最怕的是滿口味精,口裡明言是正宗好味道,吃出來卻是味精味元朗又開了新的餐廳,正正是泰越菜,到底質素如何呢? 晚市的2,4人餐似乎是餐廳主打,那我就點一個來試試 WHATS FABULOUS TASTE?COME INSIDE,YOU WILL KNOW做人最重要有信心,做餐廳亦然,我最喜歡有自信的餐廳 相信2人餐的銷情最好,就選一個2人餐。生菜包是肉碎,另加一點點的辣味,有助提胃。肉碎亦恰如其份地瘦跟肥肉比例剛好。生菜的水份亦足,抵讚 芥蘭莖有從中間切開,比較易咬爽口,吃下去味道不算重 豬頸肉水準一般,勝在沾的酸辣汁夠濃又夠酸,非常刺激食慾! 絲毫不辣的拍靚咖哩牛肉,帶有非常豐富的椰香,重點是後面的方型蒜香包,帶咸香的包沾上甜椰椰的咖哩醬,非常好吃! 即使是淡口的泰國菜,還是有些濃味,玉子豆腐肉碎粉絲湯是清淡之選,連湯底的調味也不濃,非常易入口 甜品就一如所料,是椰汁西米糕,有我最愛的粟米粒跟椰肉,我就沒什麼會投訴的了總結:非常本土的淡口泰越菜,沒有試圖用過多的味精去掩飾食物本身的味道,值得一讚

元朗又開了新的餐廳,正正是泰越菜,到底質素如何呢?

晚市的2,4人餐似乎是餐廳主打,那我就點一個來試試

做人最重要有信心,做餐廳亦然,我最喜歡有自信的餐廳

相信2人餐的銷情最好,就選一個2人餐。

芥蘭莖有從中間切開,比較易咬爽口,吃下去味道不算重

豬頸肉水準一般,勝在沾的酸辣汁夠濃又夠酸,非常刺激食慾!

2017-09-18 262 浏览
跟老爸難得衝出屯門,去到元朗吃午餐他讓我選,我就選了平常晚上路過時大排長龍的亞萊嘜嘜午餐不用排有2人餐,阿爸看過後覺得不太合口味沒有選翻過一次,我就看上了'豬手"!!賣飛佛~本想連海南雞也要半隻,不過好像..太多肉...阿爸怕拆殼麻煩...賣相很吸引嘛..來個拼盤,樣樣有,不用煩咖哩老父最愛,不過我細細聲告訴他:這個沒有配飯的最後要了原個菠蘿炒飯啦好像之前有裝修過,我有來過吃晚餐椰汁紅豆冰是阿爸的鹹檸七~嘴賤口賤心不賤1罐7-UP大概可以斟一杯半,值~鹹檸味道做得很好,鹹味很足~豬手(半隻)來了!是用芥蘭墊底,綠綠的很爽脆半隻來說一點都不少,肉挺多,嫩老父牙齒不好,也覺得很嫩滑五味拼盤(炸蝦餅、炸魚餅、南瓜粟米餅、香葉包雞、春卷) - 小春卷的皮超棒,香脆而不油膩香葉包雞很特別,雞滲著淡淡香葉味魚餅香茅味很重蝦餅很彈牙南瓜粟米餅我以為是蕃薯,原來是南瓜蓉原個菠蘿炒飯腰果跟肉鬆自己放,隨你喜歡的份量配上2隻大大的青口用上了新鮮菠蘿來炒如果飯能再乾一點就更正
跟老爸難得衝出屯門,去到元朗吃午餐
他讓我選,我就選了平常晚上路過時大排長龍的亞萊嘜嘜
午餐不用排

有2人餐,阿爸看過後覺得不太合口味
沒有選

翻過一次,我就看上了'豬手"!!
賣飛佛~
本想連海南雞也要半隻,不過好像..太多肉...

阿爸怕拆殼麻煩...賣相很吸引嘛..

來個拼盤,樣樣有,不用煩

咖哩老父最愛,
不過我細細聲告訴他:這個沒有配飯的
最後要了原個菠蘿炒飯啦

好像之前有裝修過,我有來過吃晚餐

椰汁紅豆冰是阿爸的
鹹檸七~嘴賤口賤心不賤

1罐7-UP大概可以斟一杯半,值~
鹹檸味道做得很好,鹹味很足~

豬手(半隻)來了!是用芥蘭墊底,綠綠的很爽脆

半隻來說一點都不少,肉挺多,嫩
老父牙齒不好,也覺得很嫩滑

春卷的皮超棒,香脆而不油膩
香葉包雞很特別,雞滲著淡淡香葉味
魚餅香茅味很重
蝦餅很彈牙
南瓜粟米餅我以為是蕃薯,原來是南瓜蓉

原個菠蘿炒飯
腰果跟肉鬆自己放,隨你喜歡的份量
配上2隻大大的青口
用上了新鮮菠蘿來炒
如果飯能再乾一點就更正
  • 豬手
  • 春卷
今個星期因為有朋友就快生日 , 所以想係元朗近近食生日飯 , 我地就去左近西鐵站附近一間泰菜去慶祝生日一去到已經感受到店內裝修好有泰國 feel , 廚師也應該是泰國人 , 所以同我朋友都好期待 ! 我同我朋友叫左個二人餐 , 但因為太多野都好想食 , 所以仲額外叫多小小野~✨ 泰式肉碎生菜包本身叫生菜包都好怕會好似其他泰國餐廳咁食落會好鹹點知原來一啲都唔鹹 , 唔會好重口味食完都唔會口渴 ! ✨生蝦刺身雖然佢價錢唔算平,但叫左黎食過真係一啲都唔會後悔 , 因為佢真係啲生蝦好大隻 , 仲好新鮮 ! 完全對得起個價錢! ✨冬蔭功湯佢唔太鹹同太辣 , 酸味比較多 , 同泰國冬蔭公相比其實是分別不大!好正宗 , 特別要讚嘅係佢真係好足料✨拍靚咖哩牛肉 + ( 亞萊嘜嘜特色蒜香包 ) 蒜香包 一上到枱已經聞到好香 , 好吸引 ! 每一啖都好脆配咖喱一流 , 唔怪得差唔多每一枱客人都會叫黎食 ! 咖哩都唔會太辣 , 好重椰香味 , 唔食得辣嘅朋友都會食到 ! ✨馬拉盞炒芥蘭個菜炒得好有火喉~ 都算入味幸好不會太鹹很好食 ! ✨甜品原來今日甜品係椰汁糕同椰青糕 , 我就食了椰汁糕 ! 感覺就好似飲

✨ 泰式肉碎生菜包

✨生蝦刺身

✨冬蔭功湯

✨拍靚咖哩牛肉 + ( 亞萊嘜嘜特色蒜香包 )

✨馬拉盞炒芥蘭
個菜炒得好有火喉~ 都算入味幸好不會太鹹很好食 !

甜品
原來今日甜品係椰汁糕同椰青糕 , 我就食了椰汁糕 !
感覺就好似飲緊椰汁一樣好重椰味 , 不會太甜 ! 我同我朋友都好鐘意食 ~

❤我覺得有時想食泰國野都可以去這間試下 , 價錢算公道 , 食物也好正宗 !
2017-09-12
2017-08-23 224 浏览
一場來到元朗 本來是吃另一間餐廳 結果另一間那天沒有營業!😭 朋友推薦這間的泰國菜😋 結果 都沒有令人失望👍🏻✨三個人點了 二人餐+小食 份量剛剛好😋燒豬頸肉第一次覺得燒豬頸肉 燒得十分嫩滑 之前吃了燒豬頸肉 肉質都比較嚡 值得一讚這家的豬頸肉 而且份量亦很多!泰式甜辣鳳爪很少食這道菜 不過朋友說這家的鳳爪不太出色😿 但我覺得是還可以 不過不失 只是鳳爪的份量很少椰汁雞湯(2人份)只能說 不適合我的口味 雞肉只有3 4塊 而且雞肉 肉質不是太嫩滑😿 有點可惜拍靚咖哩牛肉 配 印度油薄餅牛肉份量有很多 味道還不錯😋 最近比較喜歡吃薄餅 真的非常的棒😍👍🏻 分成小塊 方便進食😋 見到隔離點了本店特色的蒜香包 好吸引! 下次要點蒜香包馬拉盞炒通菜 泰國菜點炒通菜 十分基本😋 如果炒通菜難吃 我也是醉了😂😂😂甜品2件左 椰青糕 右 椰汁西米糕第一次嚐椰青糕 口感好像大菜糕 味道有驚喜😍👍🏻 好爽口椰汁西米糕 好香😋😋😋兩款甜品都好適合我的口味😆另外點了 蝦餅反而覺得這家的蝦餅 不太出色 比較普通😟 左 珍多椰汁冰 右 青檸梳打冰第一次喝珍多椰汁冰 是我喜歡的口味😋 而青檸梳打冰 太多青檸的味道
三個人點了 二人餐+小食 份量剛剛好😋

燒豬頸肉

泰式甜辣鳳爪

椰汁雞湯(2人份)

拍靚咖哩牛肉 配 印度油薄餅

左 珍多椰汁冰 右 青檸梳打冰
第一次喝珍多椰汁冰 是我喜歡的口味😋
而青檸梳打冰 太多青檸的味道 應該要再加多點梳打
2017-08-05 312 浏览
今晚黎到元朗地鐵站附近的亜萊嘜嘜食泰國菜~等的時間大約二十至半小時到(因真係好多人排隊的)有位啦⋯⋯看過餐牌先叫了大象啤酒解喝先~再來半份無骨海南雞,鹽燒魚,串燒的雞,牛,豬各兩串,(中)的泰式小食五味拼盤,清邁鐵板蠔仔蛋同馬拉盞炒芥蘭。先係無骨海南雞~雞肉新鮮好滑而且煮得剛剛好,因為無骨所以啖啖肉鹽燒魚~魚肚有茅香在裏面,一打開就香到不得了,味就給魚肉吸收曬食落味道相當濃~要推介清邁鐵板蠔仔蛋~蠔仔肥肥的好厚肉,而且又新鮮又好甜而串燒豬,牛,雞,泰式小食拼盤同馬拉盞都幾好排隊都值得~
無骨海南雞
鹽燒魚
清邁鐵板蠔仔蛋~蠔仔肥肥的好厚肉,而且又新鮮又好甜
清邁鐵板蠔仔蛋
而串燒豬,牛,雞,泰式小食拼盤同馬拉盞都幾好
排隊都值得~
豬,牛,雞串燒