2023-07-27 27 浏览
云手工火鍋係尖沙嘴地鐵站附近,地點好方便👍🏻店員向我哋推介三款即炒火鍋湯底,最後我哋揀咗火焰沙白蟹鍋🦀店員即席加咗芫荽炒,再加入魚湯,味道好香濃👍🏻店員仲提我哋要飲咗碗湯先,之後先開始落料打邊爐🍲美國安格斯牛肉上枱時會有乾冰效果,影相一流😆淥5-10秒就可以食,帶牛脂香但唔會太肥膩🐮手工丸類亦係另一樣必試菜式,香煎鵝肝墨魚丸彈牙爽口,手打鹹蛋黃蝦丸味道濃郁👍🏻而蝦米瑤柱椰菜餃皮薄餡多,值得一試😋
  • 火焰沙白蟹鍋
  • 手打鹹蛋黃蝦丸
  • 美國安格斯牛肉
:/📍 云手工火鍋店 尖沙咀@cloud.handmade.hotpot 我已經好耐無打邊爐🤣 有D掛住十下十下嘅滋味今次發掘到呢間位於尖沙咀the one 附近的粵式火鍋店,食材製作真材實料,仲要係全手工製?!餐廳環境寬敞舒適,非常適合朋友/公司聚會,另設有VIP房可預先訂位💘一坐低會先送上九宮格醬料盤,放住九款不同的調味料,自由調配口味👻#kcneatingin尖沙咀🕯️火焰三椰雞鍋🐓 (HKD 328)非常推薦‼️店員將酒淋落雞件再即刻點火炒香全部食材🔥炒熟啲雞再加入椰青、椰皇水、雞湯🤩椰子肉、紅蘿蔔及海底椰湯頭飲落非常香椰味,清潤又開胃😆💫 雞肉嫩滑!食得岀餐廳對火鍋湯底落足心機平時打邊爐都唔飲湯嘅我 都飲咗幾碗🥴🕯️雜菜拼盤 (HKD 88)蔬菜都有好幾種🥬有粟米、蕃茄、菜心、皇帝菜、生菜……都夠新鮮~🕯️水晶滑牛🐂 (HKD 108)生蛋漿🥚拌入埋牛肉 可以令肉質變滑👍🏻味道都會好驚喜~放入湯底淥一陣🍽️ 牛肉味道香濃上配上少許雞蛋花 質感好嫰滑😋 推薦大家試下~🕯️ 手打芝心牛丸(HKD 68)一咬開 芝士夾心🧀誇張得會爆汁岀來🐂牛丸爽口彈牙😝🕯️自家製響鈴 (HKD 68)響鈴非常新
📍 云手工火鍋店 尖沙咀
@cloud.handmade.hotpot

我已經好耐無打邊爐🤣 有D掛住十下十下嘅滋味

#kcneatingin尖沙咀

🕯️火焰三椰雞鍋🐓 (HKD 328)
非常推薦‼️
店員將酒淋落雞件再即刻點火炒香全部食材🔥
炒熟啲雞再加入椰青、椰皇水、雞湯🤩
椰子肉、紅蘿蔔及海底椰
平時打邊爐都唔飲湯嘅我 都飲咗幾碗🥴

🕯️雜菜拼盤 (HKD 88)

🕯️水晶滑牛🐂 (HKD 108)
生蛋漿🥚拌入埋牛肉 可以令肉質變滑👍🏻味道都會好驚喜~

🕯️ 手打芝心牛丸(HKD 68)
一咬開 芝士夾心🧀誇張得會爆汁岀來🐂牛丸爽口彈牙😝

🕯️自家製響鈴 (HKD 68)
響鈴非常新鮮 即叫即炸😚
新鮮乾脆,無仼何油益味,放入湯底 吸一吸個湯食💕一流🤪

🕯️新鮮豆腐(HKD 48)
份量都唔少😆好嫩滑🤍配上椰子雞湯💯 健康又美味嘅組合 !

總結: 食物質素高,而且不得不讚賞店員非常熱心,店員服務態度有禮,樣樣細心,仲會打邊爐中後段會幫我地隔咗湯底上面嘅油😆🌟

🔓云手工火鍋店 尖沙咀

Address: 尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
Booking☎️: 28170950
營業時間: 星期一至日: 17:30 - 02:00
*港鐵尖沙咀/尖東站 B1 出口, 步行約3分鐘

#云手工火鍋
#尖沙咀美食 #tsimshatsui #tsimshatsuifood
2023-07-12
  • 火焰三椰雞鍋
火鍋食得多,咁🔥火焰十足嘅手工火鍋🍲都係第1次食😋感謝朋友推介💕建議我臨走前點都要嚟食吓🤤餐廳位於瑞生尖沙咀酒店嘅3樓,採用時尚和風設計,環境舒適氣氛唔錯,呢度空間雖然唔大但估唔到有幾間VIP 房間,私隱度高,兩間大房仲有得唱K添🎤🎶🎵吸引🤩我哋今次得兩個人,所以冇包房,坐咗喺一個角落,都好有私隱度😆可以盡情影相📸️首先,選擇湯底,好多款湯底都好吸引🤤我呢個海鮮控,最後更係揀🔥火焰沙白蟹鍋🦀啦!🍲手工湯底:🔥火焰沙白蟹鍋🦀 $328😋食後感:-製作過程有驚喜🤩真係有火焰🔥-湯底材料有一隻蟹、10幾隻沙白、紅蘿蔔同埋芹菜,可選擇加或唔加芫荽 ,會先炒香啲材料,然後加少少酒點火再炒多兩炒冚蓋,再加湯煲一陣🍲就有海鮮湯飲🤤味道好鮮甜好飲👍🏻沙白同蟹都好新鮮,肉質清甜好味道-建議先食晒啲海鮮先再加湯打邊爐,因為啲海鮮滾得耐就會過熟,飲咗兩碗湯食完啲海鮮都有3-4成飽肚😂所以點食物時記得要預留位置嚟飲同食個湯底~🧄九宮格配料🌶️ $28-有多款配料選擇,可自選唔同配搭,由濃味到清淡都ok,當中嘅花椒油好香,建議落一兩滴已經夠,太多會遮咗其他配料味道我哋嘅自選食物👇🏻:🥩美國安格斯牛肉(中)$268🦑

首先,選擇湯底,好多款湯底都好吸引🤤
我呢個海鮮控,最後更係揀🔥火焰沙白蟹鍋🦀啦!

🍲手工湯底:🔥火焰沙白蟹鍋🦀 $328

🥟蝦米瑤柱椰菜餃 (半份)$58
🫘豆腐 $38
🌽風沙粟米$78

😋食後感:
-🥩美國安格斯牛肉👉🏻入口快溶口感唔錯👍🏻半份已經好夠兩人食
-🦑手打黑松露墨魚丸👉🏻黑松露味好突出,唔係好覺有墨魚丸味🤣
-🥟蝦米瑤柱椰菜餃 👉🏻口感豐富好味👍🏻都幾夾個海鮮湯底👍🏻✅必點
-🫘豆腐👉🏻好嫩滑,好夾個海鮮湯底✅必點
-🌽風沙粟米👉🏻粟米上面啲配料好滋味😋正呀✅必點

🥤竹蔗茅根(一榨)$68
😋飲後感:
-甜度剛好,幾好飲,本來以為唔夠飲,飲飲吓湯就發覺一榨係夠兩個人飲
2023-07-20
  • 火焰沙白蟹鍋
  • 美國安格斯牛肉(中)
  • 蝦米瑤柱椰菜餃
  • 風沙粟米
云-手工火鍋🌟營業至凌晨2點,9點半後入座仲有8折添。吹水吹到凌晨先至夠盡興呀😛😛😛 座位非常舒適,空間感高,坐足一晚都唔覺得攰😌🌟 60多款高質火鍋食材🌟10多款本地手工牛🌟10多款優質海鮮、刺身🌟湯底推介🔥火焰沙白蟹火鍋🔥炒過材料用火焰燒一燒,再加湯,海鮮嘅鮮甜、香氣全部都攻晒出嚟!🌟肉丸都係手工製作,唔係街市買返嚟嘅現成肉丸💫別具心思。手打鹹蛋黃蝦丸、手打芝心牛丸,非常滑又爽口彈牙,絕對食得出係手打之作!!🌟花雕醉滑牛、花雕醉雞件非常大份,肉色好鮮,顯然食材夠新鮮。配埋海鮮湯底,鮮味更上一層樓。🌟用呢個湯底滾一滾菜心苗,都勁入味!!!!🌟特設VIP房,隱私度夠哂高,適合聚會嘅好地方。有4人、8人、12人房~裏面仲有電視,大房仲可以唱卡拉OK,夠晒Chill!!!!😍😍😍≡≡≡≡💰價錢參考💰≡≡≡≡Total $ 1,181人均 ~$590 ☺️☺️♥️▼・ᴥ・▼
云-手工火鍋

🌟 60多款高質火鍋食材
🌟10多款本地手工牛
🌟10多款優質海鮮、刺身

🌟湯底推介🔥火焰沙白蟹火鍋🔥

🌟用呢個湯底滾一滾菜心苗,都勁入味!!!!

≡≡≡≡💰價錢參考💰≡≡≡≡
Total $ 1,181
人均 ~$590 ☺️☺️♥️

▼・ᴥ・▼
2023-07-21 59 浏览
同朋友行完尖沙咀想搵野食,搵左一陣見到有間火鍋店,於是上去試下。間店的地點算唔錯,係正鬧區中心,酒店樓上,上到去完全係另一種感覺。一入去已經見到有包廂,適合一軟大細或者一大班fd 約食飯,可以有番一定私隱度。今次我同朋友就到左大廳食,一入到去已經見到個櫃放滿紅酒,而場內正播放迪士尼純音樂,營造一個chill 住飲紅酒的氣氛,幾有驚喜。朋友揀咗火焰三椰雞鍋。火鍋湯底非常足料,職員會喺你面前即將所有嘅材料加落去再煮湯底,感覺好新鮮可以望住佢哋表演。湯底勁清甜,我足足飲咗一大碗嘅雞湯,而雞好嫩滑唔會鞋,份量亦都非常足夠。火鍋配料叫咗有墨魚滑,鳳城水餃同魚皮餃各半份,油麥菜,西班牙黑毛豬,蜂巢豆腐同埋烏冬,仲有一渣竹蔗茅根。墨魚滑新鮮嫩滑仲可以食到粒粒嘅墨魚粒。西班牙黑毛豬油脂分佈平均同一啲都唔鞋。個人最推薦嘅就係餃子類。鳳城水餃同魚皮餃粒粒都好飽滿仲好足料。油麥菜的份量多&新鮮,同雞湯好夾。健康之選。整體嚟講,無論環境,職員態度,以及食物嘅質素都唔錯,下次可以叫多啲人再encore,咁就可以試下其他湯底&嗌多啲唔同嘅餸。

墨魚滑新鮮嫩滑仲可以食到粒粒嘅墨魚粒。

西班牙黑毛豬油脂分佈平均同一啲都唔鞋。

油麥菜的份量多&新鮮,同雞湯好夾。健康之選。

• 手打墨魚滑
2023-07-20 23 浏览
夏天最啱就係打邊爐,所以我好鍾意試唔同嘅打邊爐餐廳。打邊爐最重要梗係個湯底啦,今次就揀咗火焰三椰雞鍋。佢同其他火鍋店唔同嘅就係,職員會喺你面前烹調個湯底。首先佢會喺你面前炒香啲雞,再加入椰青水,椰子水,同其他配料。同其他餐廳直接攞個湯底出嚟係好唔同,呢個位好加分。職員仲提我哋記得飲湯先,嘩個雞湯十分清甜,雞又嫩滑,好推薦。我哋仲叫咗打邊爐必備嘅炸魚皮,黑毛豬,蘿蔔同埋牛肉芝心丸。炸魚皮嘅份量非常之多,而且炸得好香脆食落都唔油膩。西班牙黑毛豬,脂肪分佈均勻,肉質鮮嫩,肉味濃。蘿蔔清甜多汁,仲吸收曬雞嘅精華,冇筋,推薦。牛肉芝心丸我最中意,肉質彈牙煙韌再配上爆漿嘅芝士,正。不得不提佢哋嘅食物啦質素非常之高,而且非常之新鮮。而且肉丸類,餃子雲吞類都可以叫半份,咁少人嘅話都唔驚食唔曬。另外值得讚嘅就係環境非常之乾淨,職員十分之禮,所以成餐飯都食得非常之開心。

我哋仲叫咗打邊爐必備嘅炸魚皮,黑毛豬,蘿蔔同埋牛肉芝心丸。

炸魚皮嘅份量非常之多,而且炸得好香脆食落都唔油膩。

西班牙黑毛豬,脂肪分佈均勻,肉質鮮嫩,肉味濃。

蘿蔔清甜多汁,仲吸收曬雞嘅精華,冇筋,推薦。

牛肉芝心丸我最中意,肉質彈牙煙韌再配上爆漿嘅芝士,正。

• 西班牙黑毛豬
2023-07-20 69 浏览
餐廳環境雅緻舒適 座位亦相當寬敞特色手工火鍋湯底及手工配料同樣出色絕對是家人朋友聚會好去處⍢火焰三椰雞鍋 $328必點的特色招牌湯底!!店員會即場烹調湯底 亦會簡短講解每個步驟 半隻山黃雞 椰子及紅蘿蔔 可見非常足料驚喜的是會加酒做出火焰效果 非常打卡able湯底充滿著陣陣椰子香味 配上半隻鮮嫩雞件啖啖清甜 未開始打邊爐前已喝了2整碗湯XD湯底真的很加分 令到之後吃的配料都相當入味水晶滑牛 $128滑牛切片相對較厚 份量足夠倒入雞蛋一同攪拌 嫩滑有咬口手打鹹蛋黃蝦丸(半份) $52半份有4粒 2個人share就剛剛好~蝦丸新鮮彈牙 加上鹹蛋黃餡 惹味之選!極茜豚肉餃(半份) $48幾乎都是以芫茜為主的餃子 芫茜愛好者必點而且餃子皮非常薄 沒有粉狀感 讚!雜菜拼盤 $88包括粟米 蕃茄 娃娃菜 皇帝菜等等 湯底非常鮮甜的緣故 蔬菜都相當入味~竹庶茅根(一榨) $68清甜解渴 打邊爐必叫醬料 $28@1醬料九宮格 應有盡有 滿足各人口味⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5⧐📍云手工火鍋店尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
餐廳環境雅緻舒適 座位亦相當寬敞
特色手工火鍋湯底及手工配料同樣出色
絕對是家人朋友聚會好去處⍢

火焰三椰雞鍋 $328
必點的特色招牌湯底!!
店員會即場烹調湯底 亦會簡短講解每個步驟

水晶滑牛 $128
滑牛切片相對較厚 份量足夠
倒入雞蛋一同攪拌 嫩滑有咬口

手打鹹蛋黃蝦丸(半份) $52
半份有4粒 2個人share就剛剛好~
蝦丸新鮮彈牙 加上鹹蛋黃餡 惹味之選!

極茜豚肉餃(半份) $48
幾乎都是以芫茜為主的餃子 芫茜愛好者必點
而且餃子皮非常薄 沒有粉狀感 讚!

雜菜拼盤 $88
包括粟米 蕃茄 娃娃菜 皇帝菜等等
湯底非常鮮甜的緣故 蔬菜都相當入味~

竹庶茅根(一榨) $68
清甜解渴 打邊爐必叫

醬料 $28@1
醬料九宮格 應有盡有 滿足各人口味

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5

尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
想打邊爐,求其搵咗一間就搵到呢間,地點就腳,地方細細地,不過都叫坐得舒服,但係地下就好濕好滑好容易跣親,侍應好有禮貌,反應又快,又主動推介有乜嘢好食,叫咗醉雞湯底,好味,肉類都好有質素,手打墨魚丸豬肉丸好彈牙,即炸響鈴亦都好好食,海鮮生猛,叫咗海蝦非常彈牙,當時做緊優惠點菜滿$500送湯底,覺得好抵食,飲品質素算唔錯,起碼唔會淡茂茂,不過舖頭音樂比較大,如果想食飽飽慢慢傾偈就好似唔係幾適合,整體質素唔錯👍🏻
打邊爐使我快樂👼🏻 一年四季都係打邊爐嘅好日子🍃 好鍾意挑戰特別野,特登揀咗啲自家製,其他餐廳比較難搵到嘅食物試試🤤🦀火焰沙白蟹鍋 $328 🤤店員先加入芫荽🌿 炒到沙白同蟹香噴噴,再加入清酒點火,最後加入清湯。湯底帶點海鮮風味,微微嘅辣勁同酒香,又唔會蓋過配料嘅味道。沙白多汁,蟹肉新鮮,唔錯👍🏻🦀自製黑松露蟹肉餃 $68一入口係十足嘅黑松露味道,裏面有一絲絲蟹肉,加上係自家製出品,有誠意。-🦀手打鹹蛋黃蝦丸 $52 🤤手打丸都係打邊爐主角之一!口感彈牙,蝦味濃郁,新鮮!中間有少少鹹蛋黃醬,對我嚟講比例啱啱好,唔會太濃太鹹,可以encore嘅菜式!🦀花雕醉滑牛 $128🦀水晶滑牛 $128到底有幾鍾意食滑牛,先會叫咗兩份🤭 份量多,適合多人分享。牛肉分別加人花雕酒及蛋液,花雕帶有酒香,蛋液就口感更順滑,各有特色。

🦀火焰沙白蟹鍋 $328 🤤

🦀自製黑松露蟹肉餃 $68
🦀手打鹹蛋黃蝦丸 $52 🤤

🦀花雕醉滑牛 $128
🦀水晶滑牛 $128

2023-07-18 23 浏览
今次呢間火鍋店用料確實有驚喜,店員服務態度都好好,整體環境舒適,如果人數較多仲可以揀VIP房,夠晒私隱。🐔#火焰三椰雞鍋 ($328)▪️目測有半隻雞,湯底入面嘅所有用料都係喺客人面前處理▪️湯底內有雞件、紅蘿蔔、海底椰同椰子▪️店員會先用牛油炒香材料,加少少酒增加香氣再點火,後加椰子同椰青水,最後再落雞湯▪️雞肉真係有酒香,整個湯底都好清甜🐷#秘製蝴蝶腩 ($128)▪️質感相對結實,而筋膜位置會彈牙啲▪️算係平時比較少食嘅配料,都幾特別🦐#手打鹹蛋黃蝦丸 (半份 $52)▪️蝦丸入面包住鹹蛋黃碎▪️雖然我唔係鹹蛋黃愛好者,但整體味道幾特別🥟#蝦米瑤柱椰菜餃 (半份 $58)▪️餃子皮厚薄適中▪️餡料先甜同湯底好夾🥟#招牌韮菜餃 (半份 $48)▪️唔知點解細隻過椰菜餃,皮都厚少少▪️但入面爆多韭菜,一咬開陣味攻上鼻🥗#雜菜拼盤 ($88)▪️蔬菜新鮮款式豐富▪️有菜心、生菜、油麥菜、黃芽白、粟米同蕃茄🍜#日本出前一丁 ($28)▪️本身唔知道本身湯底已經咁豐富,所以叫咗個出前一丁▪️原個包裝上,真係日本包裝童叟無欺🍹#竹蔗茅根 ($68)▪️兩個人分都飲到四至五杯▪️少少甜但都清爽火鍋店我覺得最緊要都係乾淨衛生,呢間

🐔#火焰三椰雞鍋 ($328)
▪️目測有半隻雞,湯底入面嘅所有用料都係喺客人面前處理
▪️湯底內有雞件、紅蘿蔔、海底椰同椰子
▪️雞肉真係有酒香,整個湯底都好清甜

🐷#秘製蝴蝶腩 ($128)
▪️質感相對結實,而筋膜位置會彈牙啲
▪️算係平時比較少食嘅配料,都幾特別

🦐#手打鹹蛋黃蝦丸 (半份 $52)
▪️蝦丸入面包住鹹蛋黃碎
▪️雖然我唔係鹹蛋黃愛好者,但整體味道幾特別

🥟#蝦米瑤柱椰菜餃 (半份 $58)
▪️餃子皮厚薄適中
▪️餡料先甜同湯底好夾

🥟#招牌韮菜餃 (半份 $48)
▪️唔知點解細隻過椰菜餃,皮都厚少少
▪️但入面爆多韭菜,一咬開陣味攻上鼻

🥗#雜菜拼盤 ($88)
▪️蔬菜新鮮款式豐富
▪️有菜心、生菜、油麥菜、黃芽白、粟米同蕃茄

🍜#日本出前一丁 ($28)
▪️本身唔知道本身湯底已經咁豐富,所以叫咗個出前一丁
▪️原個包裝上,真係日本包裝童叟無欺

🍹#竹蔗茅根 ($68)
▪️兩個人分都飲到四至五杯
▪️少少甜但都清爽

火鍋店我覺得最緊要都係乾淨衛生,呢間我覺得真係幾唔錯,同埋都有好幾款特色配菜,值得一試。

2023-07-17 19 浏览
尖沙咀 云手工火鍋店 火焰沙白蟹鍋 $328 蜆同蟹一開始會用火燒下,更加出味,之後先會倒湯,啲蜆幾新鮮同大隻,蟹都有唔少膏,個湯都幾重胡椒味 手打黑松露墨魚丸 一份 $128 黑松露味重,足料,可以見到墨魚肉,而且非常彈牙爽口牛骨牛汁丸 半份 $52 牛丸好Juicy,咬落去,明顯見到有汁,牛味超香,大推  牛舌芯 $168  薄薄的,滾一陣就食,都幾有咬口,幾新鮮 稻庭烏冬 $48 云手工火鍋店 (尖沙咀)尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
尖沙咀 云手工火鍋店

火焰沙白蟹鍋 $328

手打黑松露墨魚丸 一份 $128
黑松露味重,足料,可以見到墨魚肉,而且非常彈牙爽口

牛骨牛汁丸 半份 $52
牛丸好Juicy,咬落去,明顯見到有汁,牛味超香,大推

牛舌芯 $168
 薄薄的,滾一陣就食,都幾有咬口,幾新鮮

稻庭烏冬 $48

云手工火鍋店 (尖沙咀)
2023-07-16
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍云手工火鍋 地址: 尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓🩵火焰沙白蟹鍋首先店員會倒酒炒沙白和蟹,鍋著曬火🔥再倒入湯底,沙白蟹嘅鮮甜和火焰嘅熱度,非常有創意!融合嘅湯底香辣味道濃郁,配上鮮蟹肉和海鮮,飲返碗頭啖湯先~😋🩵花雕醉滑牛花雕酒嘅香氣和味道融合在牛肉中,增添了一份酒香。牛肉非常嫩滑又大件😍🩵花雕醉雞件(半隻)肉質非常嫩滑,帶有花雕酒的香氣,味道非常鮮美。份量都很多🤩🩵手打鹹蛋黃蝦丸(半份)鹹蛋黃蝦丸味道鮮美,蝦肉鮮嫩爽口,鹹蛋黃嘅味道非常濃郁。🩵手打芝心牛丸(牛丸)芝心牛丸牛肉味道濃郁,口感嫩滑,且中間的芝心非常特別,值得一試好有咬勁。🩵雜菌拼盤不同種類嘅雜菌製作而成,口感豐富,味道鮮美。🩵鮮淮山🩵菜心苗🩵峰巢豆腐🩵豆腐鮮淮山、菜心苗、峰巢豆腐、豆腐:這些菜品都是火鍋常見的配菜,但是云手工火鍋的這些配菜都非常新鮮,而且處理得非常好。鮮淮山口感爽脆,豆腐非常嫩滑,峰巢豆腐則是口感細緻,菜心苗則是口感爽脆,非常適合搭配火鍋食用。🩵稻庭烏冬口感Q彈有嚼勁,而且湯汁味道濃郁,非常適合在火鍋湯底中煮吸收曬啲汁🍜🩵檸檬梳打(一榨)清新嘅飲品,口感清爽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
地址: 尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓

🩵火焰沙白蟹鍋

🩵花雕醉滑牛

🩵花雕醉雞件(半隻)
肉質非常嫩滑,帶有花雕酒的香氣,味道非常鮮美。份量都很多🤩

🩵手打鹹蛋黃蝦丸(半份)
鹹蛋黃蝦丸味道鮮美,蝦肉鮮嫩爽口,鹹蛋黃嘅味道非常濃郁。

🩵手打芝心牛丸(牛丸)

🩵雜菌拼盤
不同種類嘅雜菌製作而成,口感豐富,味道鮮美。

🩵鮮淮山
🩵菜心苗
🩵峰巢豆腐
🩵豆腐

🩵稻庭烏冬

🩵檸檬梳打(一榨)
清新嘅飲品,口感清爽,非常適合食完火鍋後喝來消除口中嘅油膩感。

P.S呢度仲有VIP房有電視及音響設備,可以睇片同唱K,好適合成大班朋友一齊食呀🤣🤣
2023-07-12 36 浏览
云手工火鍋 火鍋控無論幾熱都阻擋唔到想食既決心❤️今次揀左係依間位於尖沙咀The One附近既云手工火鍋同朋友仔聚一聚 😊先揀火鍋湯底, 款款都好吸引😃花雕愛好者梗係揀藥膳醉雞鍋,職員會先將雞炒香,醉雞份量都好多,跟住再落酒點火, 視覺效果滿分!酒味超香, 然後再倒埋濃湯入去煲滾,建議加其他食材之前飲咗兩碗湯先,雞件嫩滑, 湯好濃,酒味好香雜菜拼盤有粟米、蕃茄、娃娃菜、皇帝菜、生菜, 樣樣菜都有D,新鮮又豐盛🥰自家制魚皮 魚皮大大塊,上枱個陣岩岩炸起, 仲聽到炸起既聲音, 自家制真係唔同D,魚皮起鬆脆,浸湯或即食都好好食花雕醉滑牛 上菜個陣職員會提我地可以倒一小杯花雕酒同厚切滑牛肉先拌勻, 等佢吸下花雕既香味。出面食既花雕醉滑牛通常淥完之後都冇咩酒味剩底, 但呢到酒味不但冇消除,仲同滑牛肉味道好夾, 真係冇揀錯炸枝竹呢間火鍋 食材真係好新鮮, 炸枝竹超香豆味, 食完肉食番炸枝竹都幾解油滯 呢間火鍋 店食材新鮮好味,侍應服務態度又有禮貌,無論炒雞時、加湯、加水,樣樣都細心又貼心,好值得encore👍🏻
云手工火鍋

雜菜拼盤

自家制魚皮

花雕醉滑牛

炸枝竹

2023-07-11 21 浏览
TST 行完街, 搵下好野食. 朋友話想打邊爐. 咁OPENRICE 搵下啦. 搵到間喺THE ONE 附近, D人評語都好似唔錯嘅,  打去BOOK 位. 有位可即上.  上到去裝潢好唔錯, 座位寬敞. 我地被安排坐卡位. 舒服! 睇下有咩火鍋啦, 本來想叫雞湯底, 點知朋友呢個海鮮控見到有個叫"火焰沙白蟹鍋" 湯底, 指明一定要試, 咁我只好讓佢啦之後叫左D 小食.  有D驚喜, 個鍋唔係一煲咁攞出黎, 係店員即場煮, 係我地面前炒香D蟹同沙白,仲落左D 酒玩左一陣火燒,燒香D海鮮 , 之後再落D配料同湯, 陣陣鮮味出曬黎. 我地當然要先飲下個湯先啦.....好好味!成煲海鮮,單食蟹同沙白都包左6成. 好足料. 之后我地叫左D小食 試下我揀左招牌惹味炒茄子椒鹽 - 超香脆D蒜粒 又香又惹味 .  之後叫左個雜菜拼盤 - Balance 番前面D咁重味嘅食物.  飲品- 朋友叫左杯打卡飲品"Summer Beer  "有隻熊仔主角,杯野用Rum酒加lemonade 調嘅. 唔錯 呢間野菜式認真精緻 ,  用料都新鮮.  之後可以黎試下其他湯底.
之后我地叫左D小食 試下
我揀左招牌惹味炒茄子椒鹽 - 超香脆D蒜粒 又香又惹味 .

飲品-
2023-06-24
2023-07-08 70 浏览
📍云手工火鍋店呢間火鍋店隱藏係酒店裡面,真係估佢唔到🤣裝潢設計都好有特色,座位都好舒適,唔會覺得迫~🥳最大既賣點係湯底高質同食材新鮮👍🏻今次真係慕名而來😝🔥火焰沙白蟹鍋 $328呢個鍋推薦大家試下!職員會過黎即場加熱並炒香沙白同蟹,連同芫茜同蔥等配料一齊快炒,再加上清酒再點火🔥真係嘩一聲,即刻準備相機打卡,視覺享受不得了🤩🤩接住就迎黎一陣陣既香味,撲鼻而來😙酒香嘅味道好濃郁,然後加埋清湯滾左就食得🥳先試左湯底,飲落勁清甜,唔係味精!沙白同蟹🦀️亦都相當新鮮,已經切件上枱,好貼心😍🐮水晶滑牛 $128牛肉份量好多,鋪滿晒成個碟~另附上生雞蛋一隻🥚牛肉碌幾下就食得,牛肉較厚身但食落又唔會韌,每塊都大大片🤣食得出係新鮮嘅牛肉😌🧆黑松露芝心蝦丸 (半份)$68打邊爐就一定會食丸類,但呢隻黑松露芝心蝦丸就好少地方可以食得到😝黑松露味好重,裡面亦都係流心嘅~幾特別!🦑手打墨魚滑 (一份)$98墨魚滑一大粒上枱,用新鮮墨魚打成,墨魚味好重同時食落好彈牙😇可以根據你嘅需要而調墨魚滑嘅大細😙每一啖都食到墨魚,表示好足料~🐂新鮮牛柏葉 $98牛柏葉鋪滿成個碟,下面亦都有冰鎮住,保留到食材嘅新鮮~碌幾下就食得

醬料

手打墨魚滑

🦑手打墨魚滑 (一份)$98

新鮮牛柏葉

🐂新鮮牛柏葉 $98
牛柏葉鋪滿成個碟,下面亦都有冰鎮住,保留到食材嘅新鮮~碌幾下就食得,口感幾爽口😋

酸梅湯

🍹酸梅湯 (一榨)$68
天氣咁熱,消暑一流!酸酸甜甜,亦都好去油膩感~份量適合兩至三個人share飲

⭐️好味指數: 10/10

📍云手工火鍋店 (尖沙咀)
火陷沙白蟹鍋
火焰沙白蟹鍋