2019-06-14 147 浏览
同朋友講起馬會道開左間新既日本餐廳,一齊去食~晚市都人頭湧湧,睇黎非常受附近街坊歡迎!食物種類有好多,我同朋友order左個小食同一個燒汁飯加一個日式便當,相當吸引!田園三盛分別有照燒翠玉瓜、木魚燒茄子同紫心香芋丸,瓜同茄子都燒得好香口,醬汁夠香濃,炸既香芋丸煙煙韌韌幾好嚼~鹿兒島便當,呢個日式便當好豐盛,有刺身,有炸雞,有螺肉,仲有主食汁煮豬軟骨配咖喱飯,滿足晒每樣食少少既願望,汁煮豬軟骨煮得好林超入味,咖喱飯香甜好好送飯!蒲燒三文魚腩燒汁飯,三文魚腩刺身食得多,估唔到燒熟既三文魚腩都幾肥美嫩滑,配埋燒汁飯,就唔會食白飯咁dry~~飲品order既係巨峰梳打同白桃梳打,兩杯都唔錯,冰涼解渴!

田園三盛

蒲燒三文魚腩燒汁飯

巨峰梳打 白桃梳打

田園三盛
蒲燒三文魚腩燒汁飯
2019-06-10 69 浏览
今日山長水又遠感入左上水探朋友,想食日本野,但又唔想食連鎖餐廳友人就話開左間新既日本野,感就要試試喇!首先叫左個和風三色冷盤,個食法好得意😎 係可以自己配唔同既涼菜包入紫菜飯團裡面,我最鐘意芥末八爪魚🐙 另外個海螺同黑木耳都醃得好好食不錯不錯之後叫左三款壽司試吓,首先整個基本嘅灸燒芝士玉子壽司 ,甜甜嘅玉子配上芝士,一個字正!跟住再嚟個醬燒三文魚壽司,個醬整得幾好味最後仲有個灸燒芝士大蝦反卷,大蝦炸得夠鬆脆之後仲叫左三重滋味雞翼,有我最鐘意既鑲芝士蘑菇,超好味另外兩隻都好香口惹味!最後喇叫左個豬頸肉湯拉麵,個湯味道好濃郁,豬頸肉燒得啱啱好夠juicy今餐食得好滿足估唔到上水都有感高質既日本野經過一定要試下
友人就話開左間新既日本野,感就要試試喇!

不錯不錯

跟住再嚟個醬燒三文魚壽司,個醬整得幾好味

最後仲有個灸燒芝士大蝦反卷,大蝦炸得夠鬆脆

之後仲叫左三重滋味雞翼,有我最鐘意既鑲芝士蘑菇,超好味
另外兩隻都好香口惹味!

今餐食得好滿足估唔到上水都有感高質既日本野經過一定要試下
2019-06-03
2019-06-10 202 浏览
上水嘅餐廳越來越多,想搵好野食都要花D心思不過我都係比較鍾情日本菜,所以見呢度新開左間日式餐廳,就入去試一試質素如何入到去覺得環境舒服,枱凳之間唔會好迫餐牌選擇好多元化,有D花多眼亂壽司同刺身都吸引食日本野一定要試刺身,因為從刺身質素都可以睇到鋪頭嘅出品如何呢個五色刺身拼盤算係新鮮,有三文魚、帶子等,而且切得夠厚身,食落有口感九吋蒲燒鰻魚壽司呢款壽司個賣相已經夠哂壓場,好少喺一般日式餐廳見到咁長身嘅壽司鰻魚比想像中肥美同嫩滑,幾有驚喜左邊係腐皮壽司同鱈場蟹棒壽司,通常出面食嘅都係普通蟹柳整壽司,冇諗過呢度用到鱈場蟹咁矜貴而隔離個芝士軟殼蟹反卷幾有驚喜,因為我地食左其他野先再食呢個反卷,但佢個軟殼蟹仲可以保持到好酥脆,而且食到有肉唔係得D炸粉日式炸餃子配鰹魚湯烏冬用左鰹魚做湯底,食落有少少魚味唔太咸餃子好細心,上枱用個架墊起左,咁樣D餃子就保持到外面少少脆三重滋味雞翼盛冇諗過雞翼都可以有三重食法最鍾意係呢款,入面釀左芝士同磨菇,食落啖啖肉唔洗吐骨呢度整體質素唔錯,店員幾nice,上菜唔洗等太耐,相信遲D想食日本菜都會再嚟呢度開飯
上水嘅餐廳越來越多,想搵好野食都要花D心思

入到去覺得環境舒服,枱凳之間唔會好迫

餐牌選擇好多元化,有D花多眼亂

壽司刺身都吸引

九吋蒲燒鰻魚壽司
鰻魚比想像中肥美同嫩滑,幾有驚喜

日式炸餃子配鰹魚湯烏冬
用左鰹魚做湯底,食落有少少魚味唔太咸
餃子好細心,上枱用個架墊起左,咁樣D餃子就保持到外面少少脆

三重滋味雞翼盛
冇諗過雞翼都可以有三重食法

最鍾意係呢款,入面釀左芝士同磨菇,食落啖啖肉唔洗吐骨

• 灸燒芝士軟殼蟹反卷
晚餐時間行過看到新開張的丸和食堂入面都有不少客人呢~~日式炸嫩雞 $38大大件,整體來說就是唐揚炸雞,不過特別之處是,它的雞肉很嫩滑,不會炸得太乾太鞋身,咸味足夠,夠曬味送白飯,另附上美奶滋,比你多個選擇。胡麻車厘茄蟹籽冷豆腐 $35賣相好好,完全能夠增強食慾,滑滑的冷山水豆腐淋上胡麻醬,配上清甜的車厘茄,令人有清新的感覺,熱辣辣的夏天就最適合。蒲燒三文魚腩燒汁飯 $68份量好足夠,燒三文魚冇骨,肉質肥美,更是嫩嫩的,珍珠米飯粒沾滿鰻魚汁,剩食飯都已經好好味。
晚餐時間行過看到新開張的丸和食堂
入面都有不少客人呢~~

日式炸嫩雞 $38

胡麻車厘茄蟹籽冷豆腐 $35

蒲燒三文魚腩燒汁飯 $68

2019-06-08 144 浏览
平時去開上水體育館打完波之後都會過對面街嘅一堆食肆到搵嘢食, 前兩日打完波之後又過嗰邊搵嘢食見到有間新開嘅日本餐廳, 諗住做完運動唔好食得咁heavy, 餐牌都幾多選擇, 刺身,壽司,拉麵,到便當都有, 餐廳唔算好大, 大約有20至30個座位左右。 枱與枱之間嘅擺位都唔算好迫。五色刺身拼盤刺身拼盤有甜蝦, 三文魚, 帶子 ,八爪魚和油甘魚, 刺身都夠新鮮, 帶子和甜蝦都幾鮮甜。九吋蒲燒鰻魚壽司鰻魚嘅肉質咬落幾有質感, 唔腥( 早排喺第二間餐廳食過鰻魚飯好重泥腥味), 個燒汁都幾好味唔會過甜。餃子烏冬配鰹魚湯烏冬用咗稻庭烏冬, 煙韌彈牙, 個湯底清清地, 但幾香鰹魚味, 餃子應該係用咗雞肉和菜做餡料, 餃子皮煎得幾香脆。腐皮壽司+雪場蟹棒壽司+ 軟殼蟹反卷因為有位朋友唔食生嘢所以叫咗腐皮壽司和鱈場蟹棒壽司, 個鱈場蟹棒都幾有蟹味。軟殼蟹炸得好脆身, 食嘅時候仲有索索聲, 配咗沙律醬和蟹子幾好味。鱈場蟹棒蟹子粟米沙律沙律主要以青瓜生菜粟米為主, 鱈場蟹柳絲和蟹子鋪面, 青瓜夠新鮮幾爽口, 青瓜和鱈場蟹柳呢個配搭都幾夾, 撈勻一齊食幾清新。
平時去開上水體育館打完波之後都會過對面街嘅一堆食肆到搵嘢食, 前兩日打完波之後又過嗰邊搵嘢食見到有間新開嘅日本餐廳, 諗住做完運動唔好食得咁heavy, 餐牌都幾多選擇, 刺身壽司,拉麵,到便當都有, 餐廳唔算好大, 大約有20至30個座位左右。 枱與枱之間嘅擺位都唔算好迫。

五色刺身拼盤

九吋蒲燒鰻魚壽司

餃子烏冬配鰹魚湯

腐皮壽司+雪場蟹棒壽司+ 軟殼蟹反卷

鱈場蟹棒蟹子粟米沙律

2019-06-08 65 浏览
丸和食堂 (上水)上水馬會道170號地舖照燒多春魚燒到好香 配埋應該係燒烤汁令到多春魚個味 好出而且要讚既係 呢到可以一條夾出面其他會一夾就散哂鹽燒7吋海蝦其實一上枱陣味好有海水味姐係類似你去外國海邊果d市場即燒比你果陣海水味 蝦味都幾實下 而且起埋蝦腸美中不足係蝦肉好痴個蝦殼唐揚魷魚鬚個色水好靚 而且份量都幾多配埋佢比既沙律醬 令到無咁油 不錯角切魚生卉一上枱呆左 塊紫菜勁大塊 魚生勁多款 多到我都數唔哂最正係有腐皮 令到成個飯好甜豬頸肉咖哩芝士撈烏東勁邪惡既一樣食物 咖哩同芝士要黎撈烏東好新奇而且味道又唔係差 配埋燒過既豬頸肉 好出色
丸和食堂 (上水)
上水馬會道170號地舖

咖哩同芝士要黎撈烏東好新奇
而且味道又唔係差
配埋燒過既豬頸肉 好出色

2019-06-06 206 浏览
舊墟一向都有好多野食 今次嚟到間新開嘅日本野 鋪頭唔算好大 但都坐得舒服 一掀開menu 睇到眼花撩亂 樣樣都想食咁 叫左個螺肉 佢配埋飯團 不過唔知點食好 其實飯團有無都無所謂 重點都係想食螺肉酒鬼盞物盛 如果睇波飲酒🍻食就一流 不過今次無飲到酒 3款最好食係炸 炸得好脆皮又唔會好厚 佢仲有2款醬可以點 主菜係櫻花蝦海鮮泡飯 原來湯同飯分開上 咁就唔驚d飯浸到發大哂 食幾多就可以落幾多 湯入面好足料有三文魚同蜆肉 隻大蝦蝦肉爽口 蝦殻外面都好好味🍤 我同朋友2個人都食唔哂d飯呀甜品又係第個胃 千層蛋糕 雖然同lady M個d無得比ga la 但係日本餐廳嚟講算係咁 見到佢有十幾層 不過個皮厚左d朋友都話呢間係可以再嚟食過嘅

螺肉

螺肉
酒鬼揚物盛
櫻花蝦海鮮泡飯
2019-06-05 58 浏览
聽講上水最近開左間幾抵食嘅日本餐廳,所以就去左一試啦😚裝修幾現代日本風,座位幾闊絡舒適,而且食物價錢唔算貴👍🏻五色刺身拼盤食日本野又點少得食魚生呢😋呢個拼盤有三文魚、鰤魚、牡丹蝦、帶子,非常豐富😋魚生都好新鮮👍🏻最鐘意嘅係帶子,非常鮮甜😍鱈場蟹棒沙拉麵拉麵份量比想像中多好多,鱈場蟹棒都幾大條,索曬湯汁,幾甜😋仲有隻溏心蛋😍好正!50幾蚊食到咁多野都幾抵食👍🏻日式炸餃子湯拉麵都係50幾蚊一碗,呢個無蟹棒但就有炸餃子,即炸非常脆口,而且有6隻咁多,就更抵食👍🏻香炸一口小甜薯細細粒嘅甜薯,可以一啖食曬,甜甜地又脆脆地,味道口感都唔錯👍🏻雖然係炸物,但感覺上都幾健康🤣
聽講上水最近開左間幾抵食嘅日本餐廳,所以就去左一試啦😚

裝修幾現代日本風,座位幾闊絡舒適,而且食物價錢唔算貴👍🏻

五色刺身拼盤

鱈場蟹棒沙拉麵

日式炸餃子湯拉麵

香炸一口小甜薯
2019-06-04 138 浏览
聽男友講上水開咗間新既日本野,真係好喇因爲上水不嬲都少日本餐廳,唔洗食黎食去都係果幾間。一入到店內,已經見到好多一家大細黎食,啲野食都好多選擇,而且適合小朋友tim!叫咗件7吋三文魚壽司同埋7吋玉子壽司,黎到真係喜出望外,真係好長呢!長過我隻手掌✋🏻三文魚好香魚油味,成7吋長放入口感覺超滿足呀!玉子壽司甜甜地,岩晒鍾意食蛋既我!灸光芝士大蝦反卷呢個好多人叫咗,所以我地都叫黎試下,佢係原隻大蝦炸好放入卷,都有成6、7件好夠食,炸炒仲係香脆架!羅威三文魚粒粒蟹籽丼三文魚同蟹籽真係好夾呀味道,有成4-5件厚切三文魚刺身,激抵。仲可以拎塊紫菜黎包起啲飯同刺身扮手卷食,一飯兩食so easy!鹿兒島便當呢個絕對係超抵食,因為一個咖哩飯便當有炸雞、豬軟骨、三文魚同帆立貝刺身、仲有螺肉;去邊搵呀!其實食一個已經好滿足,每一樣都可以試下,岩晒心大心細既我。香煎脆脆雞軟骨餃子呢個要熱食,食入口食到細細粒脆卜卜既軟骨係餃子入面,加埋小小肉同菜勁香口呀!

灸光芝士大蝦反卷

羅威三文魚粒粒蟹籽丼

香煎脆脆雞軟骨餃子
2019-06-03 109 浏览
上水既日本餐廳唔算少,但係質素好嘅話呢的確唔多。附近嘅築地呢晚晚排長龍,新開嘅日本餐廳當然要去試吓啦。入到去餐廳,座位唔係好多,坐得都算鬆動,唔會同人膊頭掂膊頭。壽司同刺身種類貴精不貴多,都係香港人最鍾意食個幾款選擇,所以我哋淨係揀咗油金魚腩同軟殼蟹手卷,油甘魚腩厚切,好鮮味,都算入口即溶;軟殼蟹刺身香脆,同白飯比例適中,都幾抵食。奈良便當非常豐富,帶子刺身好新鮮,前菜螺頭好大粒呀,燒三文魚香酥醬汁好甜,仲有天婦羅炸蝦配埋咖喱飯,可以話係一次過滿足好多個願望!然後再整多個吉列豬扒咖喱飯,吉列豬扒應該係即炸,外層吉列刀脆身,食落一啲都唔油,而且咖喱飯嘅珍珠米粒粒分明,好飽呢。最好叫多個紫心香芋丸,但係飯後甜品一流呀!總括嚟講,樣樣野都好好食,下次要再去試吓啲刺身先!

上水既日本餐廳唔算少,但係質素好嘅話呢的確唔多。附近嘅築地呢晚晚排長龍,新開嘅日本餐廳當然要去試吓啦。入到去餐廳,座位唔係好多,坐得都算鬆動,唔會同人膊頭掂膊頭。壽司刺身種類貴精不貴多,都係香港人最鍾意食個幾款選擇,所以我哋淨係揀咗油金魚腩同軟殼蟹手卷,油甘魚腩厚切,好鮮味,都算入口即溶;軟殼蟹刺身香脆,同白飯比例適中,都幾抵食。奈良便當非常豐富,帶子刺身好新鮮,前菜螺頭好大粒呀,燒三文魚香酥醬汁好甜,仲有天婦羅炸蝦配埋咖喱飯,可以話係一次過滿足好多個願望!然後再整多個吉列豬扒咖喱飯,吉列豬扒應該係即炸,外層吉列刀脆身,食落一啲都唔油,而且咖喱飯嘅珍珠米粒粒分明,好飽呢。最好叫多個紫心香芋丸,但係飯後甜品一流呀!總括嚟講,樣樣野都好好食,下次要再去試吓啲刺身先!
2019-06-02 116 浏览
次次到訪上水日式名店竹地都大排長龍,店內人又多,見到這間丸和新開,又未坐滿,就進去試試了。頭痛如何選菜之際,見到有二人餐($258)!馬上點了一個。店內坐位算是舒適,不會太擁擠。麵豉湯的湯底不會太咸太濃,味道適中之餘三文魚無腥味,很不錯。口感爽脆味道清新的蟹棒沙律正好成了第二道開胃菜。生薑蜜不會太甜,還有薑片在底,正好適合我。抹茶紅豆冰調味不會太甜,紅豆已起沙,奶香不會太重,剛剛好~鰻魚卷比較普通,飯的比例比較多,而且不夠日式醋呢。刺身也是恰到好處的水準跟新鮮度~最重要的肉部分!雞排加上照燒汁,外皮煎得香脆,肥牛包裹著金菇,外皮香脆裡面煙韌,同樣用上照燒汁調味。JUICY!熱辣辣,芋香重的炸香芋球又是另一必點,當是甜品吃剛好~
頭痛如何選菜之際,見到有二人餐($258)!馬上點了一個。

店內坐位算是舒適,不會太擁擠。

口感爽脆味道清新的蟹棒沙律正好成了第二道開胃菜。

生薑蜜不會太甜,還有薑片在底,正好適合我。

抹茶紅豆冰調味不會太甜,紅豆已起沙,奶香不會太重,剛剛好~

鰻魚卷比較普通,飯的比例比較多,而且不夠日式醋呢。

刺身也是恰到好處的水準跟新鮮度~

熱辣辣,芋香重的炸香芋球又是另一必點,當是甜品吃剛好~
题外话/补充资料: 不收加一,明碼實價值得一讚喔~
2019-06-02 75 浏览
><上次食泰國嘢見到隔離開咗新店於是第二日過咗去食落單mark no.喺紙仔上面 再交畀店員日式炸餃子拉麵定食($52)配蟹棒蟹籽粟米沙律同加洲卷第一次見加洲卷得中間喺有蟹籽lol同埋太多沙律醬餃子似係急凍個款 所以個餡麻麻哋但炸得幾香脆 唔太油膩普通港式拉麵 但溏沁蛋整得唔錯店員都helpful 經常幫忙添水><><><><><><><><><><><><丸和食堂 Yours Shokudo上水馬會道170號地舖
上次食泰國嘢見到隔離開咗新店
於是第二日過咗去食
落單mark no.喺紙仔上面 再交畀店員

日式炸餃子拉麵定食($52)
配蟹棒蟹籽粟米沙律同加洲卷
丸和食堂 Yours Shokudo
上水馬會道170號地舖
午餐
2019-05-30 122 浏览
上水不嬲都多日本菜,集中晒在舊墟,但唔多唔少食到有啲悶。最近見到呢間丸和食堂新開,就入去試下。可惜未有酒牌,未有酒可以叫(但可以自帶入去)今次同friends 就過黎試下lunch. Lunch hour 都算多人。雞翼有3款各2隻,好食,好大隻同飽滿;拉麵足料,入味,溏心蛋有誠意;玉子壽司有埋芝士,有層次;想食雞泡魚乾,但係佢得一set三款齊上既菜式揀,唯有照叫,但係食落去偏乾既整體黎講係OK,會多多支持

整體黎講係OK,會多多支持
2019-05-13 306 浏览
趁住今日假期就去試下剛新開張位於上水近龍琛運動場嘅-丸和食堂(日式餐廳),我點了最愛的- 北海道雜錦魚生飯,碗飯買相好好👍🏻😍魚生刺身都新鮮好味😋😋, 但刺身略小款式,眼見最多是: 三文魚,其餘最多順序仲為腐皮,玉子,青瓜,油甘魚(兩粒), 八爪魚(1粒)蟹籽數量 也不多,還付有一大片紫菜,有點物不所值啦😮😬。我們還加點了七味雞軟骨,味道普通及太咸,炸得不夠鬆化,還要提示才給沙律醬..有待改善啦🙏🏻還其他拉麵今次沒有食,但見隔離枱有點餃子拉面,看落餃子很大隻😃及拉面湯頭濃,價錢不貴,下次到訪一定要食😋😁丸和食堂為新開張試業,在假期中午飯已坐無虛席,相信會幾好生意👍🏻👍🏻
2019-05-13
2019-05-07 261 浏览
应该是我目前在上水吃过最满意既日式餐厅,套餐提供丰富既前菜,有炸鸡块同茶碗蒸,鱼生饭既刺身每塊都好厚。总体餐饮方面可以比8/10。店员既服务态度好好,因为系试业期,可能有少少既问题,但系店员即刻就系后台反思问题,值得加分,可以睇得出间铺头既认真。