2019-04-10 66 浏览
上網見好多人介紹丸十,今日經過高決定試一試,星期六,七點左右去到都幾多人,好彩朋友早咗到拎位先😁打開餐牌,第一樣引起我注意嘅係餐廳同米嘅講究🤔好似好識食咁😂叫咗一個魚生飯,魚生好新鮮,帶子好鮮甜😋無令我失望,佢個飯同平時真係唔一樣,感覺粒粒分明啲,個味都有少少唔同,我覺得幾特別,幾好食食日本野必點嘅明太子玉子燒,一定好食,玉子好香好滑👍之後就叫咗啲串燒,我覺得串燒係即叫即燒,因為上枱都好熱。特別推介牛舌,好淋好好食👍最後同朋友share一個抹茶芭菲,正😁

食日本野必點嘅明太子玉子燒,一定好食,玉子好香好滑👍

最後同朋友share一個抹茶芭菲,正😁
2019-04-10 122 浏览
今晚朋友帶我去食左間幾正又抵食日本野 本來見地址係葵芳新都會 以為會好貴🧛‍♂️🧛‍♂️ 但食完比錢又唔算貴 好食又幾抵wo🧚‍♂️我地叫左一個人氣既澳洲和牛玉子丼🧞‍♂️ 上枱都幾食得過 和牛連少少筋 食落都幾有牛味🧛‍♂️ 不過乾左少少 所以一定要撈均玉子食 會滑啲同牛味都加重左🧚‍♂️ 成個丼份量好多 米都好特別 唔係平時食開既珍珠米 反而偏粒粒分明 好有咬口既米🧞‍♂️ 果然係香港首創既精米餐廳 都係$148咋 抵!🧞‍♂️🧞‍♂️玉子燒都有三款choices 好感動終於食到真係辣辣地既明太子啦🧚‍♂️ 出面成日都唔夠味 呢間就好出色 明太子餡亦有好多🧚‍♂️ 玉子煎得濕潤 仲流緊蛋液🧚‍♂️蟹籽沙律就貴少少 不過想食啲沙律 味道都好食既 青瓜絲新鮮爽口🧞‍♂️刺身就好多choices 仲可以自由組合 3/5/7款組合唔同價錢🧚‍♂️ 我地要左3款就$138 - 油甘魚 赤貝原隻 牡丹蝦 牡丹蝦好大隻又鮮甜 超推薦阿🧚‍♂️食飽飲番杯熱綠茶🍵 下次再encore!🧛‍♂️

和牛丼

明太子玉子燒

食飽飲番杯熱綠茶🍵 下次再encore!🧛‍♂️
2019-04-09
明太子玉子燒
  • 自家製明太子玉子燒
2019-04-10 43 浏览
好耐冇去葵芳行街,原來依家呢度已經開咗好多新餐廳,見到呢間餐廳好多人排隊,我哋抱住好嘢一定多人排嘅心態,足足等左一個鐘頭可以入座。餐廳環境唔錯,位與位之間都幾闊落,望望價錢牌,日本餐廳來講價錢算合理,不過我哋兩個行街行到太攰好似冇乜胃口所以先叫一個沙律開開胃,呢個海鮮沙律,海鮮好足料,蔬菜新鮮爽脆,最鍾意佢有足夠嘅沙律醬,我哋兩個女仔直頭爭住食呢碟沙律上網好多人話呢度鐵板燒龍蝦好食,我見佢原來二百零蚊,價錢可以接受一於試一試,見到隻龍蝦上碟嘅時候真係好吸引,因為勁多龍蝦糕,食落口好彈牙好鮮甜,龍蝦份量仲幾大隻,有我一隻手板咁大雖然話唔肚餓但係都要有啲飯落肚,叫咗個牛油果三文魚漢堡飯,漢堡包用日本米整成,好得意,三文魚厚切加埋沙律醬好惹味,牛油果份量雖然少咗啲,不過夾埋所有嘢一齊食恰到好處,食完一個好似等於食咗一個大飯咁,好飽肚食完飯又點少得甜品呢,餐廳有好多甜品選擇,不過我係一個綠茶空,呢度綠茶雪糕配綠茶醬一齊食,其實係綠茶熱飲先真,加埋凍嘅雪糕,冰火感覺好特別又好味,下次再來葵芳行街一定會再食,雖然排隊好耐但我覺得都值得

2019-04-09 208 浏览
今日一行七人去咗昂坪360,朝聖完大佛後就落左葵芳新都會廣場食<丸十日本食堂>。炸軟殼蟹壽司漢堡,唔知係咪用上精米原因,米漢堡比平時食個d 軟糯,夾住既軟殼蟹都炸得幾好同好大隻。唔少得既梗係有以精磨工序加工磨成的「精米」來製作各式日本菜丼飯燒日本地雞爆丼 溫泉玉子半燒澳洲和牛肉爆丼看似一小碗,但其實鋪滿滿既和牛同日本雞肉,非常滿足。而和牛冇燒到全熟,肉質柔軟,又有牛味,香軟既精米再淋上蛋香濃厚既蛋漿,入口好香滑。 丸十鐵板和牛炒飯 炒飯飯粒 粒粒分明,牛味濃,未食就聞到一陣陣香味。鐵板海鮮炒烏冬 炒得夠乾身而且有好多海鮮配料澳洲和牛厚燒薄燒 和牛不愧為和牛,好juicy夾起左d肉汁好多,雖然厚燒個塊偏熟但都無損佢嘅好食程度活鰻串燒肉質好彈牙除左以上大量澱粉質推介外,小食都有不錯水準,我認為如果想食日本主食既朋友黎到呢間丸十一定有滿足既感覺👍🏻

溫泉玉子半燒澳洲和牛肉爆丼
燒日本地雞爆丼

燒日本地雞爆丼 溫泉玉子半燒澳洲和牛肉爆丼
看似一小碗,但其實鋪滿滿既和牛同日本雞肉,非常滿足。
丸十鐵板和牛炒飯

溫泉玉子半燒澳洲和牛肉爆丼
燒日本地雞爆丼
丸十鐵板和牛炒飯
澳洲和牛厚燒薄燒
星期六行葵芳人頭涌涌 度度都多人~一心想食日本野 行過4樓見到丸十 之前未食過係門口望望下餐牌 reception靚靚waitress同我地講2:30有下午茶menu 岩食又唔洗等 就試下啦!睇圖都幾吸引架本身想食角切魚生飯 但竟然一開波就說賣曬 so sad.. 咁就轉駄食個燒澳洲和牛肉飯伴溫泉玉子($88)同鐵板海鮮炒烏冬($88)賣相就冇menu甘正 味道尚可啦牛肉比較乾 個飯上個時只係和暖~烏冬更加冇驚喜啦 連個鐵板都唔知去左邊但以下午茶講份量都算大 仲送個麵豉湯餐飲加左$28 抹茶紅豆拿鐵抹茶味夠曬濃!如果紅豆可以多返啲就Perfect池啦
星期六行葵芳人頭涌涌 度度都多人~

岩食又唔洗等 就試下啦!

睇圖都幾吸引架

本身想食角切魚生飯 但竟然一開波就說賣曬 so sad..

賣相就冇menu甘正 味道尚可啦
牛肉比較乾 個飯上個時只係和暖~
烏冬更加冇驚喜啦 連個鐵板都唔知去左邊

但以下午茶講份量都算大 仲送個麵豉湯

餐飲加左$28 抹茶紅豆拿鐵
抹茶味夠曬濃!如果紅豆可以多返啲就Perfect池啦

抹茶紅豆拿鐵

抹茶紅豆拿鐵
2019-04-08 43 浏览
今日朋友推介呢間日本餐廳比我係葵芳大既我都唔知開左間咁高級既日本餐廳!餐廳都算好易搵到茶方面就提供左綠茶粉比顧客自己沖前茶我地首先點左個沙律食呢個係明太子田園沙律份量唔算少 而且睇得出有用過心思去決定食材分既位置沙律菜亦都幾新鮮大蝦都名配其實既大隻無雪藏味道食沙律最怕唔夠醬汁見到呢張相大家可以放心喇呢款沙律既醬汁係非常足夠架飯方面我地就點左皇牌既丸十海鮮丼當中包括左有帶子/海膽/牡丹蝦同埋一啲魚類啲魚生十分新鮮隻蝦亦都好有咬口海膽食落好有鮮味!除左飯之外我地都點左個海鮮串燒有蝦/蠔/鰻魚等等燒既火喉控制得好好唔會燒到啲海鮮過份乾身同燶能夠保持到食材原先既鮮味好出色甜品方面因為覺得呢到用既綠茶粉都有返咁上下水準所以甜品就簡左抹茶丸十芭菲啦果然無令我失望好重抹茶味道雪糕食完帶點回甘好好味
今日朋友推介呢間日本餐廳比我
係葵芳大既我都唔知開左間咁高級既日本餐廳!
餐廳都算好易搵到

飯方面我地就點左皇牌既
丸十海鮮丼

當中包括左有帶子/海膽/牡丹蝦同埋一啲魚類

啲魚生十分新鮮隻蝦亦都好有咬口
海膽食落好有鮮味!

除左飯之外

好重抹茶味道
雪糕食完帶點回甘

好好味
2019-04-08 51 浏览
今日 family day 最後一個行程係同媽咪慶祝生日,來到丸十日本食堂食下兩老好少食既日本野,因為老人家唔食得生冷野,所以大夠係點熟食。自家製明太子玉子燒 $58蛋味好出,口感挺身飽滿。汁煮海螺 $68海螺 keep 到鮮味,醃料味道淡淡的所以螺味幾凸出 。炸軟殼蟹壽司漢堡 $98米既表面煎脆左但入面仲係煙煙韌韌,果然是精米先有呢個口感? 香蔥鮪魚腩蓉卷 $88好多既鲔魚腩蓉份量多到滿晒,啖啖都好滿足。 丸十彩虹卷 $118呢款卷物又有牛油果,三文魚同吞拿魚,一班人食可以揀自己食既部份。燒活鰻@ $60爸超級喜歡,肉質好脆口,鰻魚味好重。澳洲和牛厚燒 & 澳洲和牛薄燒 @ $198牛味重,薄燒比厚燒既肉質更軟嫩。丸十鐵板和牛炒飯 $98可能鐵板炒,粒粒飯都炒得分明,好香。鐵板海鮮炒烏冬 $98好多海鮮魷魚等,烏冬煙韌有口感。燒日本地雞爆丼 $98估佢唔到上枱同圖片一樣咁多燒雞,但啲飯可以再熱啲,入面都已經有晒燒汁好夠味。溫泉玉子伴燒澳洲和牛爆丼 $138性價比極高,呢個飯既和牛更加淋滑,而且加埋溫泉蛋啲蛋汁送飯口感味道都超 rich。總括而言,呢度啲精米真係正既,串燒亦有水準,丼飯

自家製明太子玉子燒 $58
蛋味好出,口感挺身飽滿。

汁煮海螺 $68
海螺 keep 到鮮味,醃料味道淡淡的所以螺味幾凸出 。

炸軟殼蟹壽司漢堡 $98
米既表面煎脆左但入面仲係煙煙韌韌,果然是精米先有呢個口感?

香蔥鮪魚腩蓉卷 $88
好多既鲔魚腩蓉份量多到滿晒,啖啖都好滿足。

丸十彩虹卷 $118

燒活鰻@ $60
爸超級喜歡,肉質好脆口,鰻魚味好重。

澳洲和牛厚燒 & 澳洲和牛薄燒 @ $198
牛味重,薄燒比厚燒既肉質更軟嫩。

丸十鐵板和牛炒飯 $98
可能鐵板炒,粒粒飯都炒得分明,好香。

鐵板海鮮炒烏冬 $98
好多海鮮魷魚等,烏冬煙韌有口感。

燒日本地雞爆丼 $98

溫泉玉子伴燒澳洲和牛爆丼 $138

總括而言,呢度啲精米真係正既,串燒亦有水準,丼飯就真係好有質素,下次會試埋甜品

2019-04-08 58 浏览
窮遊香港-多元化新式日本餐廳👍🏻即刻like @hkfunfoodrecord 同follow先啦.呢間餐廳開左唔算好耐‼️最特別既係 佢店入面有部精米機 香港小有當日 用機磨走玄米表層米糠將糙米打成白米 飯質比其他店更有口感.除此之外 呢間餐廳幾多元化既鐵板燒 壽司刺身 丼飯 海鮮 炸物 串燒咩都有而且仲要賣相款款都好靚係一個高質 食野 打卡地點人氣幾高 晚市19:00好多人 爆場(可睇圖)是日仲見到tvb明星同場.⭐️壽司冬甩$98👍🏻賣相一流 可以拎去打卡👍🏻一啖絕對食唔哂 份量大概7-8舊壽司上面有三文魚 魚籽 甜蝦 牛油果松葉蟹肉 帶子.⭐️丸十彩虹卷$118👍🏻唔同顏色刺身 加上牛油果 再加上金箔中間包住青瓜 蟹柳靚靚打卡之選.⭐️自家製明太子玉子燒$58👍🏻超熱 明太子唔算鹹係一個小甜 小滑蛋香玉子.⭐️丸十海鮮丼$268👍🏻牡丹蝦好鮮甜 冇沙(但小心蝦角刺口)👍🏻大大粒帆立貝開邊 夠甜👌🏻中鮪魚 唔夠肥 有小筋 傷心 但好食既整體相對普通.⭐️溫泉玉子伴燒澳洲和牛肉丼$148👍🏻呢個有個和牛加上 溫泉蛋漿增添滑口感‼️但唔好學我地咁倒蛋漿好易倒到成台都係(可睇片)飯比較特別 食落明顯
窮遊香港-多元化新式日本餐廳
除此之外 呢間餐廳幾多元化既
鐵板燒 壽司刺身 丼飯 海鮮 炸物 串燒咩都有
而且仲要賣相款款都好靚
係一個高質 食野 打卡地點
人氣幾高 晚市19:00好多人 爆場(可睇圖)
是日仲見到tvb明星同場
⭐️自家製明太子玉子燒$58
👍🏻超熱 明太子唔算鹹
係一個小甜 小滑蛋香玉子
⭐️丸十海鮮丼$268
👍🏻牡丹蝦好鮮甜 冇沙(但小心蝦角刺口)
👍🏻大大粒帆立貝開邊 夠甜
👌🏻中鮪魚 唔夠肥 有小筋 傷心 但好食既
整體相對普通
⭐️溫泉玉子伴燒澳洲和牛肉丼$148
👍🏻呢個有個和牛加上 溫泉蛋漿增添滑口感
‼️但唔好學我地咁倒蛋漿
好易倒到成台都係(可睇片)
飯比較特別 食落明顯更有口感層次
👍🏻應該係用左打磨唔同程度既米
(見佢有d米小黃 有d全白米)
👍🏻和牛 小滑 唔肥 夠肉味
⭐️總結
整體環境 乾淨 舒服 價錢人均$200上
食物質素 對得住價錢
好評
#丸十日本食堂 (葵芳)
地址:葵芳興芳路223號新都會廣場4樓484-487號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:5/5 乾淨 夠空間感 2人座4人卡位
服務:4.5/5 收碟快 店員有禮
抵食:4/5
2019-04-07 94 浏览
今日happy Friday, team gathering, 我地去左葵芳食好西,好彩去到仲有位,一行5人去,最後仲有一張大枱一坐底,我呢d 牛魔王都二話不說點左燒和牛飯伴肉子!點完就黎頭盤前菜!先醒醒胃,有麵豉湯,日式沙律🥗!日本的味道,麵豉湯好好飲,沙律🥗菜爽脆,胃口大開!主角黎啦,出晒啦!加埋飯玉子!嘩嘩嘩,張相都已經流晒口水啦,賣相一流,食一口和牛,配一口飯,呢個lunch 開心指數到爆燈!和牛燒得剛剛好,配埋滑玉子,簡值靈魂出來了

一坐底,我呢d 牛魔王都二話不說點左燒和牛飯伴肉子!

點完就黎頭盤前菜!

主角黎啦,
出晒啦!
加埋飯玉子!

• 燒和牛飯伴玉子
2019-04-07 172 浏览
我是熱愛美食及旅遊,不受拘束的人馬座。如何將兼故玩樂但又不用花太多金錢呢?我有一套心得!可一邊享受美食,一邊儲Asia Miles。可一邊消費一邊儲里數,務求一分一毫也用得其所。就是挑選與Asia Miles合作的餐廳了,里數增長快超多!於這裡用餐逢星期一滑費$1=1里數,就算其他日子消費$2=1里數,自從知道這個優惠計劃後便回不了頭了。丸十日本食堂裝潢是走日式風格,採用淺色木色調及柔和放射式光線,當晚侍應安排了我和朋友在廂座,空間十足,加上軟軟的皮沙發及私隱度較高的座位真是讓人一整個大放鬆。溫室青瓜伴麵豉醬 $28前菜我和朋友都想來點輕盈的食物先開開胃,這些小青瓜非常清爽,咬下去脆脆的又多汁,很新鮮。麵豉醬味道挺特別,是一粒粒比米還小的豆子,綿綿的,口感不錯而且味道很好吃。溫泉玉子伴燒澳洲和牛爆丼 $148賣相很震撼阿~ 牛肉滿得快要爆出來了!這叫旁邊的玉子怎麼辦阿~ 哈哈店舖貼心的用木盒盛著和牛丼,因這份量真是一不小心就會把飯粒弄跌了,有先見之明阿~ (舉姆指)和牛熟的程度剛剛好,肉質非常嫩,帶燒烤的風味。日本珍珠米飯粒煙煙韌韌的,將玉子拌著飯一起吃,連蛋香及肉汁,質素整個昇華。還
我是熱愛美食及旅遊,不受拘束的人馬座。

溫室青瓜伴麵豉醬 $28
溫室青瓜伴麵豉醬

溫泉玉子伴燒澳洲和牛爆丼 $148
和牛熟的程度剛剛好,肉質非常嫩,帶燒烤的風味。
還有什麼比吃一口滿滿的熱蛋拌飯更滿足呢~

緋紅卷 $138
明太子那獨特的味道仿佛有種魔力,嚐過第一口後便一直念念不忘。
只需要很少一匙,便讓整碟意粉或飯充滿風味。
一般我吃明太子都是生吃的,這緋紅卷內的明太子用紫菜卷著炸過,口感較實,本身明太子咸度挺高的所以這幼幼的份量剛好。
牛肉抹上了一層烤汁,卷物不需以蘸豉油,就這樣最好吃。
卷裡包裹了生菜及青瓜,巧妙地將明太子、牛肉與蔬菜間取得平衡。

自家製鰻魚玉子燒 $68
一層又一層嫩滑玉子,略帶微甜,加上軟腍鰻魚。
食材用心烹調得好,就算材料簡單也真的很美味。
自家製鰻魚玉子燒

雞之盛宴 $98
共有5串串燒,分別為:
雞肉丸子、雞肉、雞翼、雞皮及軟骨連肉。
一個盛盒能品嘗不同部位及口感的雞肉,而且每一串味道都很優質。
特別欣賞雞翼,皮脂已完全烤走,剩下薄薄脆脆的雞皮,最厲害的是雞肉內的水份沒有被烤乾,仍然保持嫩滑多汁。
配上日本生啤,真是最佳享受!
雞之盛宴

抹茶是自助沖調的,味道很濃郁,大約加1.5匙就差不多了,可因應個人口味再作週整。
抹茶粉

這餐廳已被我列入喜愛名單了~ 不論服務態度及食物都很高水準,而且最重要是能儲Asia Miles呀~ 嘻嘻
溫室青瓜伴麵豉醬
自家製鰻魚玉子燒
抹茶粉
小編上網見到佢哋個和牛丼飯都係覺得非常吸引,而且聽聞佢哋用嘅米亦比較特別🤔所以一直都好好奇到底食落會有咩分別☺️丸十日本食堂喺一間主打當店精米嘅餐廳,更係全港首間😯店舖內設有一部業務用嘅精米機,每日嘅午市同晚市都會將日本直送嘅玄米打磨成白米🍚,以確保壽司同丼飯嘅質😋-🍴炸軟殼蟹壽司漢堡壽司漢堡以兩塊漢堡飯團夾住炸軟殼蟹🦀、生菜🥬、芝士🧀、章魚燒醬汁同沙律醬製成,概念有幾分似飯Tastic。呢一款壽司漢堡真係非常有看頭,一上枱就可以見到漢堡入面夾住左原隻炸軟殼蟹喺入面😚另外,個漢堡飯團亦都唔會一夾就散開,因為本身飯團有輕煎過,口感會略為比較硬少少😆但入口口感亦唔會覺得油膩。而且壽司漢堡入口口感非常豐富,因為裏面有齊口感香脆、爽脆同軟淋嘅食材😊再者,雖然壽司漢堡裏面有加入章魚燒醬汁同沙律醬,但整體入口都唔會覺得好濕😆而且調味亦適中,所以總括來講亦算係相當唔錯😉另外,壽司漢堡入面亦加入左芝士,所以漢堡入口嘅味道會更加豐富😙整體來講,壽司漢堡入口口感唔會過於鬆散,反而有返一定嘅黏度😳而且隻軟殼蟹本身亦炸得非常香脆唔油膩,所以呢一款壽司漢堡真心係唔錯嘅🤗-🍴丸十彩虹卷卷物以蟹柳、青瓜🥒同紫菜製成,

🍴炸軟殼蟹壽司漢堡
丸十彩虹卷

🍴丸十彩虹卷
卷物以蟹柳、青瓜🥒同紫菜製成,再喺卷物表面放上牛油果🥑、三文魚、油金魚同吞拿魚,最後再以金箔同黑魚籽作點綴,盡顯矜貴😏
卷物顏色色彩繽紛咁,齋睇唔食都覺得好開心😳另外,卷物入口口感非常豐富,因為裏面夾雜着青瓜絲、蟹柳咁,全部都係一絲絲嘅口感😋而且係卷物嘅表面亦都放上左口感Creamy既牛油果同厚身嘅新鮮魚生😙所以入口嘅口感會更為豐富。雖然呢一款彩虹卷入口冇乜好重嘅味道🤔而且卷物嘅底部亦都會沾上左少少沙律醬,所以魚生鮮甜嘅味道會更加突出😌整體來講,呢一款卷物嘅味道雖然就唔算好有驚喜,不過成個配搭出嚟嘅口感其實都頗為豐富😁而且亦都突顯左魚生鮮甜嘅味道,所以整體來講亦係唔錯😎
澳洲和牛丼

🍴澳洲和牛丼
丼飯嘅表面鋪滿左澳洲和牛🐂同蔥花,而且亦另外附上左溫泉玉子🥚,驟眼睇丼飯認真澎湃。
丼飯中既精米入口口感會比較黏身,而且米粒入口亦會較為有彈性🤔食落仲有好重嘅米香味,同普通嘅白米食得出有好大分別。而澳洲和牛方面,和牛嘅份量都算幾多😝鋪滿左成個飯既表面,而且和牛煮到大約五成熟左右,所以入口口感會比較軟淋😉而且入口亦有比較重嘅牛肉香味。而丼飯煲埋個溫泉玉子一齊食,入口亦會多左一陣蛋香味☺️令丼飯嘅味道會變得更有層次。整體來講,呢一款和牛丼飯都算幾特別,因為個肉香味同埋香味都比想像中嘅要重好多,入口食落亦算係有驚喜😋
串燒雞腿肉

🍴串燒雞腿肉
串燒選用左日本岩手縣南部雞🐓嘅雞腿肉🍗燒製製作而成,再淋上燒汁,製作出呢一款香味十足嘅串燒。
雞腿肉入口有好香嘅焦香味,而且雞腿肉嘅肉質本身比較爽口嫩滑😝另外,雞腿肉嘅表面亦都淋上咗燒汁,醬汁嘅份量亦非常充足,所以入口亦唔會過於淡味🤔整體來講,串燒入口好夠味,而且亦都唔會燒得太乾身👍但入口依然食得出有少少焦香味,雖然味道就冇乜特別,但雞肉嘅口感確實突出。
抹茶拿鐵冰

🍴抹茶拿鐵冰
杯入面放滿左一粒粒以抹茶粉製作而成嘅抹茶冰,另外亦都會附上一支座暖左嘅熱鮮奶🥛,可以比客人慢慢倒入杯中,睇住抹茶冰慢慢溶化。
因為鮮奶本身有整暖左,所以一倒入隻杯嘅時候,啲抹茶冰已經會開始溶溶地🤫唔使怕等好耐都冇得飲。入口味道方面,抹茶拿鐵入口有淡淡清香嘅抹茶味☺️抹茶味都算幾香,不過就唔係有回甘嗰種,而且啲抹茶冰入口口感有啲似刨冰咁😚都幾特別。另外,抹茶拿鐵入口其實唔多飲到有乳香味,不過拿鐵嘅口感非常幼滑😉所以小編估計可能佢哋係選用左脫脂奶,因此冇咩乳香味😎整體來講,飲品嘅味道確實唔算太特別,亦唔算好有驚喜,不過店舖就諗得非常周到😳將啲鮮奶座暖佢,可以令啲抹茶冰溶快啲,等客人快啲品嚐到,呢個細心位絕對有加分☺️
丸十彩虹卷
澳洲和牛丼
串燒雞腿肉
抹茶拿鐵冰
2019-04-05 65 浏览
今日放工後約左老友記去瘋狂購物,購物前就梗係要食餐好啦,我地揀左座落新都會廣場嘅丸十,丸十嘅怖置有著簡潔嘅日本風,木制嘅傢俬更是我的心頭好...由於相當肚餓嘅關係,我地點了好多野食鰻魚玉子燒: 嫩滑嘅蛋包住一片鰻魚,味道不錯! 蟹肉漢堡: 蟹肉漢堡不是普通的漢堡,而是用精米飯取代麵包...配合新鮮嘅蟹肉,老友記食得津津有味鐵板雞肉: 呢但雞肉我好鐘意,有d燒汁伴碟,雞肉夠稔有口感安格斯牛: 100分的牛,生熟度啱啱好,配合埋小量嘅岩鹽令味道更提昇雞泡魚乾: 海鮮串燒:

由於相當肚餓嘅關係,我地點了好多野食

鰻魚玉子燒: 嫩滑嘅蛋包住一片鰻魚,味道不錯!

鐵板雞肉: 呢但雞肉我好鐘意,有d燒汁伴碟,雞肉夠稔有口感

雞泡魚乾:

海鮮串燒:

2019-04-04 81 浏览
裝修後的大商場使朋友整天也想到葵芳看看,愛吃的他在附近商場吃飯,今天想吃的是日本東西。商場的食店很多,我們選了一間未吃過的食店,好好地休息。太令人感到興奮呢,店內的裝飾是日本感滿滿的,一進去店員的熱情招待亦令朋友坐得舒暢,真想大吃一頓。店內的位子也有卡位呢,令人慢慢聊天也不怕。我們先點了一個串燒雞腿肉作前吃,味道不錯,肉質嫩~朋友吃了海鮮丼,而溫泉玉子伴燒和牛肉丼也是我另一個最愛的食物,兩個的主角有很多:新解的大劍魚,令人想多吃一個,和牛的牛香也令人難以忘記呢,不可不提店內的新鮮米香,感覺很新呢,仔細看店內之業務用精米機在店內將米打至白米,使水分、香氣和味道也保留得棒,值得再吃~之後,我們吃了一個很棒的東西~那是簡單配料的matcha芭菲,這店分別有三種囗味,草莓、抹茶和朱古力。雖然有不同口味芭菲,日本人氣抹茶雪糕一定是我必吃呢,由日式雪糕甜點獨家供應的芭菲,軟嫩香甜的可口忌薕,配搭多款食材,包括紅豆蓉、抹茶雪糕、粟米脆脆片~這個芭菲材料豐富得很,新鮮的士多啤梨亦為芭菲添上一份夏日嘅清新味道,因此我們也就點了丸十芭菲~除丸十抹茶芭菲,其他甜品~跟朋友分享而吃,成杯抹茶芭菲有朱古力條、抹

店內的位子也有卡位呢,令人慢慢聊天也不怕。

我們先點了一個串燒雞腿肉作前吃,味道不錯,肉質嫩~

之後,我們吃了一個很棒的東西~那是簡單配料的matcha芭菲,這店分別有三種囗味,草莓、抹茶和朱古力。雖然有不同口味芭菲,日本人氣抹茶雪糕一定是我必吃呢,由日式雪糕甜點獨家供應的芭菲,軟嫩香甜的可口忌薕,配搭多款食材,包括紅豆蓉、抹茶雪糕、粟米脆脆片~這個芭菲材料豐富得很,新鮮的士多啤梨亦為芭菲添上一份夏日嘅清新味道,因此我們也就點了丸十芭菲~除丸十抹茶芭菲,其他甜品~跟朋友分享而吃,成杯抹茶芭菲有朱古力條、抹茶啫喱,及抹茶粟米脆片,材料非常豐富,2人分享,亦實在不錯~happy日仔*
2019-04-04 67 浏览
新都會廣場開左好多新嘅餐廳,今日難得同男友黎到葵芳行街,順便食埋晚飯先回家。見到餐廳門外有人龍,知道一定係唔會伏🥰等左一陣就有枱。餐廳嘅日本菜有別於其他,大部份都帶有自家特色。「自家製明太子玉子燒」,每一塊玉子燒都伴有濃濃嘅明太子,食落啖啖明太子,好正!「瞬間燻製三文魚他他」,開始時用一塊薄薄嘅紙密封玻璃瓶;打開後會見到一縷縷青煙從瓶中飄出黎,三文魚會有一股被煙燻過嘅味道,非常特別。「三文魚牛油果壽司漢堡」,三文魚及牛油果被上下兩塊米餅包裹,非常有趣嘅食法,我哋都覺得好食過一般嘅三文魚牛油果壽司!「丸十彩虹卷」,每一個飯卷都有各自嘅特色,好似食嘅卷物拼盤咁,同一碟卷物,但食到6種不同嘅享受。「鐵板燒日本南部地雞」,用鐵板燒嘅形式去烹調,令到雞蛋好香脆,而且味道十分濃郁、惹味!「松葉蟹魚籽丼」,滿滿嘅松葉蟹肉及魚籽鋪滿碗,而且仲有2隻蟹鉗,食落啖啖肉!飯+蟹肉+魚籽,非常有口感!餐廳環境都坐得好舒服呀,係一間非常唔錯嘅餐廳,抵讚!而且衛生乾淨,很好!

2019-04-04 93 浏览
一向都好中意食日本野,特別去完日本返黎之後,更加掛住日本既味道。但喺香港要搵一間多元化既日本餐廳,其實唔算容易。不過今次都比我搵到呢間丸十日本食堂,食物種類多,卷身、刺身唔少得,仲有鐵板燒同壽司漢堡,諗起都想再食。先叫左個5點特上豐州刺身盛。顧名思義有5款刺身。包括有海膽、牡丹蝦、拖羅、赤貝,同喜之次。所有刺身都好新鮮,特別係喜之次好有驚喜,魚皮經火炙之後油脂分佈更加多,更加香濃,而且好厚肉好有厚口。而海膽鮮甜美味,赤貝爽口,牡丹蝦大大隻,蝦肉又甜又爽口,而拖羅厚切,油脂分佈平均,有入口即溶既感覺。另外叫左一個小食,自家製明太子玉子燒。唔駛多講都知道有明太子同玉子。玉子蛋味香而濃,而且有好多層。玉子中間鋪滿了明太子,一有種特別既鹹香味。細滑既甜玉子同微辣既明太子出奇地夾,忍唔住一口氣食左3舊。雖然我唔係坐吧枱食鐵板燒,但都想試下佢既。於是叫左澳州和牛厚燒,黎到既時候,師傅已經一早將肉切開左,咁就唔駛再切,和牛既牛味香濃,肉質又腍又新鮮,唔駛加任何既醬料都已經好好味,中意既可以點鹽或者醬汁。最美中不足既係睇唔到師傅整既過程。最後叫左個三文魚牛油果壽司漢堡。個漢堡特別之處係用左米飯黎代替面

最後叫左個三文魚牛油果壽司漢堡。個漢堡特別之處係用左米飯黎代替面包底。壽司飯加入左醬料,味道更加香。雖然係用米飯做漢堡,但飯既質地都好實,食既時候都唔會容易鬆散。牛油果點完日式豉油之後似三文魚我相信好多人都知。厚切既三文魚加埋牛油果,味道夾上加夾。