小编上网见到佢哋个和牛丼饭都系觉得非常吸引,而且听闻佢哋用嘅米亦比较特别🤔所以一直都好好奇到底食落会有咩分别☺️丸十日本食堂喺一间主打当店精米嘅餐厅,更系全港首间😯店舖内设有一部业务用嘅精米机,每日嘅午市同晚市都会将日本直送嘅玄米打磨成白米🍚,以确保寿司同丼饭嘅质😋-🍴炸软壳蟹寿司汉堡寿司汉堡以两块汉堡饭团夹住炸软壳蟹🦀、生菜🥬、芝士🧀、章鱼烧酱汁同沙律酱制成,概念有几分似饭Tastic。呢一款寿司汉堡真系非常有看头,一上枱就可以见到汉堡入面夹住左原只炸软壳蟹喺入面😚另外,个汉堡饭团亦都唔会一夹就散开,因为本身饭团有轻煎过,口感会略为比较硬少少😆但入口口感亦唔会觉得油腻。而且寿司汉堡入口口感非常丰富,因为里面有齐口感香脆、爽脆同软淋嘅食材😊再者,虽然寿司汉堡里面有加入章鱼烧酱汁同沙律酱,但整体入口都唔会觉得好湿😆而且调味亦适中,所以总括来讲亦算系相当唔错😉另外,寿司汉堡入面亦加入左芝士,所以汉堡入口嘅味道会更加丰富😙整体来讲,寿司汉堡入口口感唔会过于松散,反而有返一定嘅黏度😳而且只软壳蟹本身亦炸得非常香脆唔油腻,所以呢一款寿司汉堡真心系唔错嘅🤗-🍴丸十彩虹卷卷物以蟹柳、青瓜🥒同紫菜制成,

炸软壳蟹寿司汉堡

🍴炸软壳蟹寿司汉堡
丸十彩虹卷

🍴丸十彩虹卷
卷物以蟹柳、青瓜🥒同紫菜制成,再喺卷物表面放上牛油果🥑、三文鱼、油金鱼同吞拿鱼,最后再以金箔同黑鱼籽作点缀,尽显矜贵😏
卷物颜色色彩缤纷咁,斋睇唔食都觉得好开心😳另外,卷物入口口感非常丰富,因为里面夹杂着青瓜丝、蟹柳咁,全部都系一丝丝嘅口感😋而且系卷物嘅表面亦都放上左口感Creamy既牛油果同厚身嘅新鲜鱼生😙所以入口嘅口感会更为丰富。虽然呢一款彩虹卷入口冇乜好重嘅味道🤔而且卷物嘅底部亦都会沾上左少少沙律酱,所以鱼生鲜甜嘅味道会更加突出😌整体来讲,呢一款卷物嘅味道虽然就唔算好有惊喜,不过成个配搭出嚟嘅口感其实都颇为丰富😁而且亦都突显左鱼生鲜甜嘅味道,所以整体来讲亦系唔错😎
澳洲和牛丼

🍴澳洲和牛丼
丼饭嘅表面铺满左澳洲和牛🐂同葱花,而且亦另外附上左温泉玉子🥚,骤眼睇丼饭认真澎湃。
丼饭中既精米入口口感会比较黏身,而且米粒入口亦会较为有弹性🤔食落仲有好重嘅米香味,同普通嘅白米食得出有好大分别。而澳洲和牛方面,和牛嘅份量都算几多😝铺满左成个饭既表面,而且和牛煮到大约五成熟左右,所以入口口感会比较软淋😉而且入口亦有比较重嘅牛肉香味。而丼饭煲埋个温泉玉子一齐食,入口亦会多左一阵蛋香味☺️令丼饭嘅味道会变得更有层次。整体来讲,呢一款和牛丼饭都算几特别,因为个肉香味同埋香味都比想像中嘅要重好多,入口食落亦算系有惊喜😋
串烧鸡腿肉

🍴串烧鸡腿肉
串烧选用左日本岩手县南部鸡🐓嘅鸡腿肉🍗烧制制作而成,再淋上烧汁,制作出呢一款香味十足嘅串烧。
鸡腿肉入口有好香嘅焦香味,而且鸡腿肉嘅肉质本身比较爽口嫩滑😝另外,鸡腿肉嘅表面亦都淋上咗烧汁,酱汁嘅份量亦非常充足,所以入口亦唔会过于淡味🤔整体来讲,串烧入口好够味,而且亦都唔会烧得太干身👍但入口依然食得出有少少焦香味,虽然味道就冇乜特别,但鸡肉嘅口感确实突出。
抹茶拿铁冰

🍴抹茶拿铁冰
杯入面放满左一粒粒以抹茶粉制作而成嘅抹茶冰,另外亦都会附上一支座暖左嘅热鲜奶🥛,可以比客人慢慢倒入杯中,睇住抹茶冰慢慢溶化。
因为鲜奶本身有整暖左,所以一倒入只杯嘅时候,啲抹茶冰已经会开始溶溶地🤫唔使怕等好耐都冇得饮。入口味道方面,抹茶拿铁入口有淡淡清香嘅抹茶味☺️抹茶味都算几香,不过就唔系有回甘𠮶种,而且啲抹茶冰入口口感有啲似刨冰咁😚都几特别。另外,抹茶拿铁入口其实唔多饮到有乳香味,不过拿铁嘅口感非常幼滑😉所以小编估计可能佢哋系选用左脱脂奶,因此冇咩乳香味😎整体来讲,饮品嘅味道确实唔算太特别,亦唔算好有惊喜,不过店舖就谂得非常周到😳将啲鲜奶座暖佢,可以令啲抹茶冰溶快啲,等客人快啲品尝到,呢个细心位绝对有加分☺️
炸软壳蟹寿司汉堡
丸十彩虹卷