2019-04-23 133 浏览
放工後的大餐😍琴日新聞啱啱講完元氣爭鮮有蟲,即刻冇人排隊冇人食。好彩我寶寶醒目放工立即黎呢間攞位,叫定野食等我黎😀🥚鰻魚玉子燒玉子燒入面捲住鰻魚肉,王子燒得好滑溜,加上有鰻魚汁,成份玉子燒昇華左去另一個境界。🍩壽司冬甩一份冬甩有2件壽司一件入面有三文魚、甜蝦、帶子另一件入面有蟹肉、櫻花蝦碎壽司冬甩都鋪滿左三文魚子,牛油果🥑仲有千島醬添😋🍳黑松露海膽茶碗蒸熱辣辣既茶碗蒸,個碗蓋熱到要侍應幫手拎先得。除左一般茶碗蒸有既蟹柳等等之外,緊係有主打既黑松露同埋海膽喇☺️寶寶仲專登留番最後一啖海膽俾我添,係愛呀哈利!🍜澳洲和牛烏冬澳洲和牛煎到5/6 成熟,紅卜卜既和牛肉真係幾吸引。加上烏冬係扁身既烏冬,係寶寶既摯愛,仲有隻溫泉蛋添☺️😋🍔三文魚牛油果壽司漢堡😍😍係飯堡呀!今次仲到係日式壽司既飯堡添!以前mcdonald都有出過類似飯tastic,試過一次之後就愛上了😍😍今次就介紹多少少喇。兩塊飯堡夾住中間既三文魚🍣同牛油果🥑仲有王子蛋絲同埋沙律菜作伴。食落除左有飯香外,仲有沙律菜既爽口。
放工後的大餐😍

🥚鰻魚玉子燒

🍩壽司冬甩
一份冬甩有2件壽司
一件入面有三文魚、甜蝦、帶子
另一件入面有蟹肉、櫻花蝦碎
壽司冬甩都鋪滿左三文魚子,牛油果🥑仲有千島醬添😋

🍳黑松露海膽茶碗蒸

🍜澳洲和牛烏冬
澳洲和牛煎到5/6 成熟,
紅卜卜既和牛肉真係幾吸引。
加上烏冬係扁身既烏冬,
係寶寶既摯愛,仲有隻溫泉蛋添☺️😋

🍔三文魚牛油果壽司漢堡

2019-04-23 134 浏览
早前話某啲壽司鋪係壽司揾到蟲蟲,又話驗到含重金屬,搞到啲人人心惶惶,怕左食壽司。不過我就人棄我取,識得揀間有質素既日式餐廳,就冇有怕。丸十日本食堂,之前食過旺角間分店,今次就試埋葵芳呢間。係商場入面,shopping前去訂位,shopping 完去食,咁就唔使等位喇。這兒環境不錯,裝潢以日式風格為主,店舖有分鐵板燒區和壽司吧區,地方很大,坐得舒適。望住啲咁靚既壽司,點可能不吃壽司!丸十究極@卷 $268一件壽司包含左5種珍貴既材料,海膽、帆立貝、鮪魚蓉、三文魚籽和甜蝦。面層仲有塊金箔,更顯矜貴。材料多,自然size有返咁上下。我投降,我估要揾大口仔幫手先做到整件放入口。最後,我係先吃帶子,把size弄少一點,再一口吃下。壽司我常覺得一口吃下,才能完全欣賞整件壽司既美味。尤其是材料豐富的壽司,把各種材料在口腔中混合,引發出壽司另一層次既精髓。而這件丸十究極@卷 ,食材新鮮,鮮味濃郁,入口完全溶化,真的不愧是人氣食品原條池魚刺身 $280日本直送,原條起骨切片,片片都晶瑩剔透,色澤潤,厚度一致,師傅刀工了得魚肉非常爽脆清甜,有少許回甘,餘韻長。適合慢慢細嚼,慢慢品嚐。焗雜菌,可選牛油或黑松

望住啲咁靚既壽司,點可能不吃壽司
丸十究極@卷 $268

原條池魚刺身 $280

焗雜菌,可選牛油或黑松露製。今次揀左牛油,因為怕黑松露味太重,影響我品嚐壽司刺身既味蕾。菌類有四五種,新鮮,與牛油很夾。

士多啤梨芭菲
層層疊,有士多啤梨雪糕,士多啤梨果醬,棉花糖,忌廉,口感豐富,尤其是棉花糖與雪糕混合,有咬口得黎又凍冰冰,好食。配料還有馬卡龍和朱古力蛋卷,簡直是錦上添花。

• 丸十究極@卷
  • 士多啤梨丸十芭菲
2019-04-23 117 浏览
今日早早下班,約了許久沒見的好朋友吃晚飯,一個鍾意日本食物到一個點的吃貨,所以約她吃飯是不用問意見的,直接就訂個日本餐廳吧!位於葵芳的丸十日本食堂,很近地鐵站,地段一流,總不用擔心她那條路痴的根!裝修也很有格調,溫馨的感覺! 鵝肝:鵝肝大大塊,照燒的鵝肝外脆內軟,入口即溶,加上香濃牛油味的法式麵包,雙重的味蕾享受。脆軟交接,非常美味! 澳洲和牛:薄切的澳洲和牛,點綴它的美味有蒜片和蔥,令口感層次提升。 和牛炒飯:將和牛攪碎,用來炒飯,粒粒飯香配合濃郁的牛肉香味,不能抗拒的味道,已經是飽到喉嚨的位置,還不捨不棄的吃了一碗,粒粒洋蔥的配合讓整個飯增添了不少色彩,幸福的味道! 大蜆味噌湯:不能少叫的日本特色就是這碗味噌湯,鮮甜,不會太咸是我最喜歡的啦!吃飽飽,滿足的一個晚上!

裝修也很有格調,溫馨的感覺!

吃飽飽,滿足的一個晚上!
2019-04-22 589 浏览
今個星期日肥妹仔一家人去咗葵芳新都會廣場食晚餐,見到有一間日本餐廳門口排咗好多人,心諗呢一間嘅質素應該都唔錯,所以就決定試下。自家製明太子玉子燒$58肥妹仔通常見到都會叫嘅一款食物,佢嘅玉子燒到好嫩滑,蛋味好濃,明太子微辣,食落去好惹味。三文魚刺身$90肥爸嘅至愛,肥爸覺得非常新鮮,好厚肉,三文魚味濃。火炙三文魚親子卷$78呢個火炙三文魚親子卷超級好食,三文魚火炙過後好香三文魚油味, 食落去好香,而且上面仲加咗一粒粒嘅蟹籽,非常鮮甜。牛油果炸蝦卷$118呢一個炸蝦捲都唔輸蝕,炸蝦非常香脆,牛油果好軟淋。雞之盛宴$98呢一個雞之盛宴全部都係雞肉嘅串燒,有雞翼,雞丸子,雞軟骨,雞皮等等,每一款串燒都燒到非常香口,非常惹味,真心好不錯。松葉蟹魚籽丼$138呢一個松葉蟹魚籽丼好足料,壽司飯上面鋪滿滿嘅松葉蟹肉,蟹籽,每食一口都係鮮味。溫泉玉子拌燒澳洲和牛肉爆丼$148呢個正,肥妹仔自己食咗一碗。佢嘅澳洲和牛好香,好濃牛味,唔會好柴,飯淋上溫泉蛋漿,超級好食。 汁煮海螺$68呢一個係凍食,海螺螺肉好爽口。海洋之盒$158呢個其實係一個海鮮串燒,有蠔,燒鰻魚, 燒帆立貝,燒海蝦,真係每一款都好新鮮

自家製明太子玉子燒$58

三文魚刺身$90
肥爸嘅至愛,肥爸覺得非常新鮮,好厚肉,三文魚味濃。

火炙三文魚親子卷$78

牛油果炸蝦卷$118
呢一個炸蝦捲都唔輸蝕,炸蝦非常香脆,牛油果好軟淋。

雞之盛宴$98

松葉蟹魚籽丼$138

溫泉玉子拌燒澳洲和牛肉爆丼$148

汁煮海螺$68
呢一個係凍食,海螺螺肉好爽口。

海洋之盒$158
呢個其實係一個海鮮串燒,有蠔,燒鰻魚, 燒帆立貝,燒海蝦,真係每一款都好新鮮,超級好食,肥妹仔最欣賞就係呢一個串燒組合。
2019-04-14
2019-04-22 121 浏览
同朋友係葵涌廣場掃完貨,諗住搵間餐廳坐低食飯,就過左去隔離新都會廣場。很耐無黎依個商場,見到好多新開的餐廳,仲有依間之前係朗豪坊食過既「丸十」,標榜用上「當店精米」做壽司是令我們一再幫襯的理由。不論壽司、燒物、鐵板燒都包羅萬有。葵芳店比起旺角分店還要大,有卡位仲有吧枱,當時只是6點左右已經要拎飛等位,好彩等左一陣就有位。先來壽司冬甩,這是新的作品,用上三文魚、帆立貝、甜蝦就牛油果配日式芝麻醬做出可愛的做型味道配搭都做得好好。海洋之盒顧名思義就是有好多海鮮,元貝、鱔、鯖魚、海蝦,廣島蠔,所有海鮮質素都不錯另一個係三文魚牛油果壽司漢堡,這個是繼上次之外再要食多次的菜式,三文魚加牛油果加上醬油做的飯絕對無得輸。燒日本地雞爆丼是我今晚最喜愛的作品日本南部雞配上酸甜醬汁,粒粒精米飯,豪氣地鋪滿一整碗,吃下絕對有大滿足的感覺

味道配搭都做得好好。

絕對無得輸。

燒日本地雞爆丼是我今晚最喜愛的作品
日本南部雞配上酸甜醬汁,粒粒精米飯,豪氣地鋪滿一整碗,
吃下絕對有大滿足的感覺

2019-04-22 1275 浏览
同姪兒响新都會睇完戲,行咗去露天廣場玩咗陣,晚餐,姪兒想食日本嘢,自然行去旁邊嘅丸十。和風木系裝修顯得明亮,掛咗唔少各式別緻裝飾,卡位夠寬闊,坐得舒服。侍應先送來一壺熱水,枱面上已放有綠茶粉,自己按需要添加。仲有豉油同七味粉備用。先點個小食,自家製明太子玉子燒明太子微微咸香唔覺辣,玉子燒得香軟嫩滑唔甜,味道剛剛好店員話剛剛返咗批新鮮魚,xx、xx、xx、左口、xx.......好多種魚,剩係記得左口,因為叫咗刺身嘛白身魚薄切魚肉晶瑩剔透,厚薄一致,肉質爽軟甘香,結身透明伴以柚子醬汁,鮮味更出呢度主打「當店精米」,都想揀啲米飯做嘅食物。炸軟殼蟹壽司漢堡,據說好受歡迎,因為唔洗剝殼,已經入口啖啖蟹肉。米飯兩邊煎得微微焦香,中間夾咗少量沙律菜、一片芝士,跟住係原隻炸軟殼蟹,賣相吸引,份量不少。姪兒讚好味好食我叫咗燒日本地雞丼根據店方餐牌資料,南部雞係法日混種雞滿滿一碗,好大堆頭,雞塊外皮燒得焦香,肉質嫩而富有肉味。姪兒分吃了部份,一直讚米飯好吃飯粒軟熟黏糯,其中混少許有糙米,咬落有卜卜的爆破感,好見有串燒區,姪兒躍躍欲試,又叫幾串試試。雪花牛舌腍滑惹味雞腎爽脆有咬口鯖魚汁液豐腴,帶點微鯹整體
同姪兒响新都會睇完戲,
行咗去露天廣場玩咗陣,
晚餐,姪兒想食日本嘢,
自然行去旁邊嘅丸十。

和風木系裝修顯得明亮,
掛咗唔少各式別緻裝飾,
卡位夠寬闊,坐得舒服。

侍應先送來一壺熱水,
枱面上已放有綠茶粉,
自己按需要添加。
仲有豉油同七味粉備用。
先點個小食,
自家製明太子玉子燒
明太子微微咸香唔覺辣,
玉子燒得香軟嫩滑唔甜,
味道剛剛好

店員話剛剛返咗批新鮮魚,
xx、xx、xx、左口、xx.......
好多種魚,剩係記得左口,
因為叫咗刺身

白身魚薄切
白身魚薄切(左口)

魚肉晶瑩剔透,厚薄一致,
肉質爽軟甘香,結身透明

伴以柚子醬汁,鮮味更出

呢度主打「當店精米」,
都想揀啲米飯做嘅食物。

炸軟殼蟹壽司漢堡,據說好受歡迎,
因為唔洗剝殼,已經入口啖啖蟹肉。
炸軟殼蟹壽司漢堡
米飯兩邊煎得微微焦香,
中間夾咗少量沙律菜、一片芝士,
跟住係原隻炸軟殼蟹,
賣相吸引,份量不少。
姪兒讚好味好食

我叫咗燒日本地雞丼
根據店方餐牌資料,
南部雞係法日混種雞

燒日本地雞丼
滿滿一碗,好大堆頭,
雞塊外皮燒得焦香,
肉質嫩而富有肉味。

姪兒分吃了部份,一直讚米飯好吃

飯粒軟熟黏糯,其中混少許有糙米,
咬落有卜卜的爆破感,好

見有串燒區,姪兒躍躍欲試,
又叫幾串試試。
串燒
雪花牛舌腍滑惹味

雞腎爽脆有咬口

鯖魚汁液豐腴,帶點微鯹

整體水準唔錯,米飯出色

2019-04-18
自家製明太子玉子燒
白身魚薄切(左口)
炸軟殼蟹壽司漢堡
燒日本地雞丼
串燒
2019-04-20 119 浏览
中午去丸十食左個燒日本雞丼,唔好睇佢外表咁普通,佢燒既雞皮有炭燒味同埋脆得黎唔會燒到黑炭咁,雞肉燒完仲係嫩滑唔會好似有d餐廳咁乾過我外公塊腳皮。雞件既分量算多,飯量岩岩好。下次值得再番去試下menu上其佢既野。
2019-04-20
2019-04-20 516 浏览
去完葵芳shopping,專誠去丸十日本食堂食晚飯,因為它是當店精米餐廳,將處理白米最後的一道工序移到餐廳進行,令米飯寧舍不同。8點幾依然多人。環境新潮但仍有日式風格。最喜歡它用亮麗的螢光燈字去分隔每一個區,搶眼別緻又功能性強。丸十究極之卷,$268。由海膽、鮪魚蓉、三文魚籽、帆立貝和甜蝦組成的豐滿壽司,一口是吃不完的😆。各種刺身色澤滋潤鮮明又肥美,加上粒粒分明的醋飯,不同口感和味道在口腔裏融和在一起,鮮味極速擴散,吃完後餘味還在,令人心情大好。池魚刺身,$280。原條產地直送。第一次吃得這麼上品。擺盤的考究體現了日本料理的精緻。呈白色的肉色魚肉,薄切成刺身,晶瑩剔透,看見就囗水流。鮮嫩爽脆,透着淡淡的鮮甜及魚油香。還有一小碗蔥花可以拌著吃,味道更清新。牛油焗雜菌,$48。牛油味不算濃郁,勝在各類雜菌夠鮮,但份量不多。這個價格算合理。抹茶阿法奇朵,$55。Affogato,意大利文,平常是指在冰凍的冰淇淋上澆上意大利濃縮咖啡,但這個換上了濃縮的抹茶。抹茶冰淇淋加濃縮抹茶,香滑濃郁,double好味道😍。抹茶控至愛。 又是開心滿足的一餐,我連餐牌介紹精米的部分也很有興致的看完。後來家姐說

又是開心滿足的一餐,我連餐牌介紹精米的部分也很有興致的看完。後來家姐說我們一早在旺角那一間吃過,怪不得都叫丸十😅。但第一日新店光顧的體驗絕對比不過這次高質的享受,這一餐我一定會記住。

2019-04-14
  • 丸十究極之卷
2019-04-20 117 浏览
這一間餐廳早在旺角經過的時候就已經很想吃,但是那時候太多人了所以放棄了。今日到葵涌廣場逛街時居然發現葵芳居然有分店,所以我們就決定晚餐要在這裡解決。趁著6點人還不是太多,這個時候不用等位置,直接就進去食。我原本以為這是一間只吃壽司的餐廳,但是原來是一間日式料理的餐廳,除了壽司,也有天扶良、串燒等的食物,很多種類可以選擇,所以我們光是研究餐牌都花了十分鐘的時間了。首先來的是前菜,這是汁煮海螺,海螺份量不算少,我們兩個人每人都可以吃到4-5個,加上醬油口味的醬汁,是一道很開胃的前菜。然後再來是鰻魚玉子卷,玉子做得很好,玉子很有蛋香味,加上鰻魚簡單就是完美的配搭。重頭戲來了,這是丸十究極之卷,飯卷裡有放著很多樣的材料,十分豐富,有海膽、鮪魚蓉、三文魚籽、帆立貝和甜蝦,材料多到一口根本放不下,要分開數口才可以吃完一件,而且材料都十分新鮮,非常好吃。最後是松葉蟹海膽天扶良,整個都是可以吃的,因為放在下面的是蕎麥麵天扶良,這個海膽加松葉蟹卷炸過後,味道更鮮美,配上抺茶鹽,非常好吃,而且吃起也不油膩。

2019-04-19 109 浏览
竟然排第一, 呢間好明顯比左錢買排名😂唔會咁得閒比差評但呢間真係唔得 。 上個月食完 唔會再去食 食個鰻魚飯 ,有腥味,仲多骨。 叫咗薄荷朱古力,超級唔好飲,勁稀冇咩未。員工服務都麻麻地。員工喺度吹水玩手機....
2019-04-19 136 浏览
一個人經過葵芳想食個lunch,openrice下就見到呢間幾hit咁就想去試試佢個menu真心好吸引芭菲都好靚好吸引咁,少女心大爆發,但一個人唔叫了黎咗個前菜,個沙律菜唔黃夠新鮮,中草沙律同醃青瓜都爽脆開胃,跟餐仲有一碗味增湯叫咗個北海丼,有蟹肉絲、三文魚、帶子、油金魚、竹夾魚、海膽、赤蝦、吞拿魚等等。個陣容叫係豪華,重點塊塊魚生都新鮮唔腥,入口甘甜。賣相幾精緻。但食落去勺子不能到底,個量真係好細,令我有少少失望烏龍茶唔錯埋單180左右,加埋一性價比真係唔夠高,起碼我心入面有更好既選擇

個menu真心好吸引

芭菲都好靚好吸引咁,少女心大爆發,但一個人唔叫了

賣相幾精緻。

但食落去勺子不能到底,個量真係好細,令我有少少失望

烏龍茶唔錯

2019-04-17 129 浏览
居酒屋食得多,但以日本精米做主題的日本餐廳喺香港就比較少。餐廳內廚師區分為幾個部份,有鐵板,串燒等等。店內環境當然而日系裝潢為主啦。每枱上都會提供綠茶粉,有點像旁邊的連續壽司店。餐廳出菜非常有效率,由下單到出菜只係約10分鐘,而且每道菜都新鮮即製,開放式的廚房設計可以見到廚師手勢~鐵板燒地雞$98熱辣辣的鐵板上煎著日本南部雞,雞皮燒得香脆,雞肉嫩滑惹味。三文魚牛油果壽司漢堡$78餐廳既然主打精米,當然要試下推介壽司漢堡啦。壽司漢堡款式都多,而我就揀左三文魚牛油果呢一款啦。用上日本精美精美再煎香,夾著牛油果🥑同肥美的三文魚。開頭怕感覺肥膩,但食落完全唔覺,感覺完全有別於平時食到GE三文魚牛油果壽司,整碟入面味道最為突出係精米,口感比壽司飯偏硬。自家製鰻魚玉子燒$68呢個超級推薦呀!玉蛋香口感嫩滑,玉子內層帶點creamy,夾著鰻魚又唔會搶去玉子的味道。澳洲和牛丼溫泉蛋好吃😋,澳洲和牛牛肉味夠哂濃,口感軟,加上醬汁和溫泉蛋送上口感軟糯粒粒晶瑩的日本精米,非常滋味,唯一可惜在份量略為少。抹茶雪糕配紅豆、白玉丸子$55呢度日式甜品都唔差。首先紅豆唔會太甜,加上抹茶雪糕中嘅抹茶味道足夠,濃而帶澀
居酒屋食得多,但以日本精米做主題的日本餐廳喺香港就比較少。
餐廳內廚師區分為幾個部份,有鐵板,串燒等等。
店內環境當然而日系裝潢為主啦。
每枱上都會提供綠茶粉,有點像旁邊的連續壽司店。

鐵板燒地雞$98
熱辣辣的鐵板上煎著日本南部雞,雞皮燒得香脆,雞肉嫩滑惹味。

三文魚牛油果壽司漢堡$78
餐廳既然主打精米,當然要試下推介壽司漢堡啦。
壽司漢堡款式都多,而我就揀左三文魚牛油果呢一款啦。
用上日本精美精美再煎香,夾著牛油果🥑同肥美的三文魚。
整碟入面味道最為突出係精米,口感比壽司飯偏硬。

自家製鰻魚玉子燒$68

澳洲和牛丼溫泉蛋
,唯一可惜在份量略為少。

抹茶雪糕配紅豆、白玉丸子$55
呢度日式甜品都唔差。首先紅豆唔會太甜,加上抹茶雪糕中嘅抹茶味道足夠,濃而帶澀。

餐廳消費黎講與商場內其他相約,而個人選擇上日本菜當然係優先啦!!
2019-04-16 193 浏览
自家製鰻魚玉子燒新鮮雞蛋透過師傅手工一層一層包覆,將燒鰻魚包覆在嫩煎的蛋捲裡,鰻魚魚肉細緻,油脂豐富,肉身夠厚。層層交錯口感,鮮甜、蛋香、鰻魚香,令人難忘。雪花牛舌牛舌厚切串燒,爽口彈牙,簡單配上海鹽黑椒調味,無得輸。炸軟殼蟹卷軟殼蟹即叫即炸,熱辣辣、脆卜卜、唔油膩。配合切得幼幼的青瓜絲、酸 May May 壽司飯、大大粒三文魚子、脆口蟹子… Perfect Match !丸十究極の卷海膽色澤金黃、表面乾身、顆粒明顯、味濃、肉厚肥大、甘甜、零腥味,好味到心心眼。三文魚子大大粒 + 脆爆。吞拿魚蓉剁得夠幼細、魚油香味豐盈。海の櫻花卷第一次嘗試,脆口櫻花蝦配搭壽司飯包住啖啖肉帶子刺身,口感、味道,相當匹配。澳洲和牛薄燒牛肉油香爆棚。

雪花牛舌
牛舌厚切串燒,爽口彈牙,簡單配上海鹽黑椒調味,無得輸。

丸十究極の卷
三文魚子大大粒 + 脆爆。
吞拿魚蓉剁得夠幼細、魚油香味豐盈。

牛肉油香爆棚。

2019-04-10
2019-04-16 94 浏览
今日過咗葵芳探朋友,佢帶咗我去新都會廣場食飯,揾咗一間出晒名嘅丸十日本食堂,佢哋7點已經幾乎滿晒座,都要等一陣先有位比我哋。餐廳睇落好似唔大,但其實行到入去先發覺係好大間。仲有啲日式燈籠同木條作為間隔,好有日本feel。即刻打開Menu睇下先,食物選擇真係多到唔識揀,睇都睇咗成10分鐘。最後我哋叫咗都好多嘢,首先嚟嘅係緋紅卷:即係炸明太子加牛肉卷,仲有酸薑做配菜。牛肉食得出係比較新鮮嘅。接住係雞之盛宴、廣島蠔同澳洲和牛厚燒。顧名思意就係雞肉拼盤,内有雞肉丸子、雞胸、雞翼、煎雞皮同雞軟骨。仲有蠔都有佢應有嘅鮮味,冇乜腥味;和牛真心特別推薦要食,真係特別厚,而且仲有肉香味,一啖咬落去仲有肉汁出嚟。然後係幸福摩天輪,佢成個設計就好似摩天輪咁,你要食邊樣就轉去邊樣個兜度,薯角、炸蠔、炸雞、魷魚圈、雞軟骨樣樣齊,可以炸嘅嘢基本上有齊晒。而且全部都好好食!特別係炸雞,沾埋附有嘅沙律醬真係美食。壓軸出場嘅係溫泉玉子伴燒澳洲和牛爆丼,佢真係好大好大碗,幾塊和牛鋪喺面,仲有啲洋蔥,聞落真係好香!倒埋玉子落飯度更添蛋香味,終於可以食到生蛋伴飯啦!TKG好好食呀!食完嘢梗係要喺葵涌廣場行返陣街先走啦!

,好有日本feel。即刻打開Menu睇下先

佢真係好大好大碗,幾塊和牛鋪喺面,

食完嘢梗係要喺葵涌廣場行返陣街先走啦!
2019-04-16 101 浏览
竟然咁好彩可以喺葵廣行行下撞返個中學同學喎,一於少理,同佢喺葵芳食返啲好嘢敍一敍舊先。講起葵芳有咩好食推薦,少不免就係新都會廣場呢間丸十日本食堂。呢間基本上一到晚市時間就逼滿晒人排隊,我哋兩個人7點到,都等咗15分鐘先有位。不過間餐廳門面望落細細地,其實佢係L形鋪面,所以行到入去先發覺都好大間。入面設計都有日本Feel,有啲日式小燈籠套住個燈膽,又有用啲木條間開每個卡位,好有和式感覺。叫嘢食先~~~基本上諗得出嘅日式料理都有,炸物天婦羅、壽司、和牛、丼飯、串燒拼盤等等頭盤嚟嘅係澳洲和牛厚燒同日本廣島蠔。個和牛真心掂!真係好夠厚,燒得都夠熟,感覺有8,9成熟,未至於入口即溶但係好有口感。至於廣島蠔都好食,而且好乜腥味易入口。跟住嚟到嘅係雞之盛宴,其實就係雞嘅各部分嘅串燒拼盤:有雞胸、雞翼、雞皮、雞肉丸子同雞軟骨。接住嘅係我十分期待想食嘅溫泉玉子伴燒澳洲和牛爆丼。佢送到果一刻我就比佢大大碗嘅飯量嚇咗一下,上面鋪住幾塊和牛片仲有蔥花。等我先撥開啲牛,落咗附上嘅生蛋整成生蛋伴飯先,果然燒和牛就係要配上蛋汁同飯一齊食先係perfect。最後到嘅係緋紅卷同幸福之天輪。緋紅卷就係炸明太子加牛肉卷,因

最後到嘅係緋紅卷同幸福之天輪。緋紅卷就係炸明太子加牛肉卷,因為餡料全部都好紅,所以得名緋紅,顯得佢特別紅。

幸福天輪其實就係因為裝食物嘅容器係一個摩天輪而得名。入面一共有5款炸物:雞肉、薯角、廣島蠔、魷魚圈、雞軟骨。個人最推薦嘅係炸雞肉,沾埋附上嘅美乃滋醬真係絕配!