2019-03-31
最近返工真係太忙,一直都冇空閒出嚟放鬆一下,難得今日放早,匆忙地約咗女朋友出嚟食下野放下電。巧遇呢間係mikiki比較小人嘅一間日式餐廳,即管入去試吓。日本餐廳以開放式廚房經營,今日被安排坐高枱,可以見到廚師一路為大家準備嘅嘢食,感覺上都比較高檔叫咗一份究極二人餐,再叫多咗一份串燒&蛋卷,份量都幾多,最後飽到一個點仲要攞走!點菜無耐就放上呢三款前菜,除咗另外兩款之外,泡菜有啲似韓式前菜,其餘兩款漬物都比較咸,泡菜反而幾啱我口味,爽脆嘅口感加上唔太辣,做前菜一流!呢幾款串燒都幾有驚喜,醬汁相信都係廚師特別調製,同串燒味道幾夾!特別係嗰款少有食到嘅雞軟骨,長長既雞軟骨咬落相當之有口感,有別於一般嘅雞軟骨,口感更佳,邪惡嘅雞皮又點可以少得呢?呢個雞皮恰到好處,唔會過分地乾身,食落唔似食緊雞皮,完全冇油膩感究極二人餐中既三點刺身,唔好以為二人餐就會比啲差嘅嘢食,拖來有種入口即溶嘅感覺,而且刺身新鮮鮮甜,真係令人好想食多幾舊!食到成枱都係野,份量真係超多呢份豬肉個人覺得肉質非常嫩身!豬肉油脂唔算太多,但燒起上嚟唔會覺得太過乾,而且食落好有豬肉嘅香味如果覺得單食比較單調可以用職員送上嘅生菜配上醬汁
食到成枱都係野,份量真係超多
味道富有層次,好味道
燒到最後就專款燒海鮮,海鮮都係咁新鮮,只要燒到唔太耐既,岩岩好就係最好🤩
今日真係食左好多野啊!真心好味既一餐💕