2018-09-04 506 浏览
黎開銅鑼灣接朋友收工,行過想Happy  hour  搵個地方吹下水,食小小野就search 到新開左居酒屋🤔日本居酒屋feeling 100%👍🏻👍🏻👍🏻6點幾walk in 等左一陣就有位👀台台都有客,新開黎講都好多人黎食野👀由於朋友番堅企重要食飯☝🏻所以我地決定輕食!燒大蔥雞串($42)雞肉有兩串! 燒汁厚雞肉!配埋燒過好香口既大蔥👍🏻好岩送酒☺️(我都好想飲番杯🤦🏻‍♀️,但係身體唔方便就唯有下次下次☝🏻😌)煙肉燒年糕($42)煙肉包住暖暖地既年糕!新奇既配搭又咸又甜有趣🤔三川雜錦魚生($168)有三文魚,油甘魚,生蠔,帶子同埋 吞拿魚有埋lemon 配生蠔!細心!魚生是厚厚肥肥的帶子肥厚既口感係5樣入面最令我回味的😍😍😍厚燒牛舌 ($48)好厚身好juicy!唔錯bro 成為$330 銅鑼灣中等價錢昸happy hour ☝🏻☝🏻☝🏻

日本居酒屋feeling 100%👍🏻👍🏻👍🏻
6點幾walk in 等左一陣就有位👀

台台都有客,新開黎講都好多人黎食野👀

由於朋友番堅企重要食飯☝🏻所以我地決定輕食!

燒大蔥雞串($42)
燒大蔥雞串
燒大蔥雞串

煙肉燒年糕($42)
煙肉燒年糕

煙肉包住暖暖地既年糕!
新奇既配搭又咸又甜有趣🤔

三川雜錦魚生($168)
有三文魚,油甘魚,生蠔,帶子同埋 吞拿魚
有埋lemon 配生蠔!細心!魚生是厚厚肥肥的

帶子肥厚既口感係5樣入面最令我回味的😍😍😍
魚生

魚生

厚燒牛舌 ($48)

好厚身好juicy!唔錯bro

成為$330
銅鑼灣中等價錢昸happy hour ☝🏻☝🏻☝🏻

最近老公🍋工作很忙,連星期六也要上班😔,能相處的時間也當然不多😢,唯有在午飯時☀️偷一點時間出來約會一下💖。在他工作的地點📍附近有一家新開張的居酒屋✨,就挑它吧😎。店內以暖色木系為主🌲,設有包廂位置☺️,增加了私隱度👍🏼,而居酒屋放上了不同的清酒🍶也是理所當然的😌。餐單上提供了多款定食等🍱,選擇也蠻多的🤩。餐前小吃🍢:新鮮的沙律菜配上芝麻醬🥗,入口爽脆,加上了醃蘿蔔🥕和螺肉🐚,十分醒胃😋。特鮮丼🍚:當中有甜蝦🦐、三文魚🐟、油甘魚🐠等,刺身新鮮度十足😍,加上微酸的壽司飯🥢,為炎炎夏日🔥帶來了一點清新感🍃。季節壽司配蕎麥麵🍣:共有四款壽司🍣及三件三文魚刺身🐟,再加上了蕎麥麵🍜,份量也頗多的😲。三文魚肥美鮮甜😋,蕎麥麵則是以傳統食法端上😌,用筷子夾上一口份量的麵🥢,再沾上於小杯子內的醬汁🖤,麵質彈牙,口感清新🤤。總結:雖然只是短短一小時的午餐時間☀️,但終於能夠放下工作💻,靜靜的享受這屬於二人的時間💕,長短又有甚麼關係呢😘?
餐單上提供了多款定食等🍱,選擇也蠻多的🤩。
餐前小吃
餐前小吃 // 沙律配芝麻醬
餐前小吃 // 醃物
餐前小吃 // 螺肉
2018-09-04 23 浏览
今日和朋友在銅鑼灣吃下午茶,選擇了這間餐廳,應該是新開的,在地鋪,裝修挺和風的。一進去就看到一個酒櫃,各種的燒酒都有。三川雜錦魚生(並)呑拿魚、三文魚、油甘魚、生蠔、帶子生蠔肥美鮮甜,海水味不會太重,唧上少少檸檬汁,好好味,可惜只有一隻,朋友能看不能吃咯。呑拿魚比較遜色,沒有脂肪又有點乾,其他都不過不失,最驚喜還是生蠔。牛脷串燒厚切牛脷一點都不鞋口!燒到剛剛好,每啖都充滿住肉汁,牛味香濃,厚切令口感更加豐富,不得了!結果再嗌多一串,哈哈。京燒銀雪魚銀雪魚真的在每一間日本料理店都賣得相當貴,動不動就百元以上,這間都不例外,不過一上菜就知道沒有令人失望。是銀雪魚扒!還要2塊這麽大!煎得皮脆肉滑是絕對沒有誇張的!魚身嫩滑有肉汁可以連皮食,沾上沙津醬又是另一種味道,不過一定要一定要趁熱食喔!天婦羅蝦烏冬湯底類似壽喜燒味,烏冬爽口彈牙,不過不失,天婦羅蝦有驚喜,雖然浸了湯不會很脆,不過蝦絕對不是冰鮮蝦的口感,相當鮮甜有蝦味,天婦羅粉漿不會太厚,當然如果另上會更加好。下次可以淨叫天婦羅一試喔。

三川雜錦魚生(並)
呑拿魚、三文魚、油甘魚、生蠔、帶子

牛脷串燒

京燒銀雪魚

天婦羅蝦烏冬

下午茶
  • 京燒銀雪魚
  • 厚燒牛舌
2018-09-03 34 浏览
今晚想食居酒屋,就喺銅鑼灣周圍搵下邊度有得食。本身係諗住去黃金廣場嘅一門,但打去好似full左。然後喺SOGO行出嚟就見到永光商業大廈地庫一日間好似新開嘅居酒屋。睇過價錢覺得ok之後就入咗去。可能我六點半就到啦,所以人客呢相對較少,但裝修尚算新穎而且乾淨。我兩個人佢安排我坐係啲茅屋下面嘅卡位,坐得都幾舒服。兩個人點左一個三文魚海膽魚子飯、一個燒鱔、一個明太子卷蛋、一個燒牛舌,仲開咗支$400嘅日本清酒。講真成餐飯嘅味道好一半,唯一可以講合格嘅係個魚生飯同埋嗰支清酒,佢身為一間居酒屋嘅燒物水準非常之一般,好似我牛舌咁一啲都唔入味而且係濕濕地嘅,而個燒鱔又唔脆啦又唔入味啦,而個明太子卷蛋明太子無味嘅,好似一般卷蛋。所以對我有啲想食居酒屋嘅人來講係失望嘅,佢支就$400來講味道都尚可。總括來講,除咗坐得舒服同唔算好多人之外,呢一餐係比較失望嘅一餐,仲要食咗成個千蚊(開酒關係)。

2018-07-21
最近看到有網上很多這家店的貼文,光看到照片,已經想來吃吃這家裝修很是日本地道居酒屋的店。店門口比較隱密,走過一條樓梯,才看到店內。店面裝修很有日本居酒屋特色,剛坐下來已感受到她的氣氛。很relax的感覺。天氣太熱的關係,今天比較想喝冷冷的啤酒,一坐下來就點了一大杯。爽!我們先點了清淡的刺身作為起點。這份劍魚刺身非常新鮮,比一般香港壽司店的更新鮮,更甜。剛剛好的油脂香,剛剛好點起食慾。燒牛舌近年在日本很流行,常常在日本旅遊影片看到介紹,今次就是想一嚐。牛舌味道很濃,比想像中嫰,吃完了口腔留著一陣濃濃的香氣。燒雞丸本人非常推介,剁得鬆鬆的雞肉,用汁燒的方式,把外層的燒汁燒成香脆,𥚃面的肉由於剁得很鬆,既保留肉汁也做到嫩滑囗感,非常回味。燒魷魚筒用來配酒不差,有點咸咸的。個人覺得配日本清酒更佳。每次去居酒屋也會點一個飯作結。由於之前的劍魚刺身很回味,我們這次點了市場四色丼,有三文魚,甜蝦,帶子和劍魚,一樣的新鮮,一樣的滿足。特別一提的是她的壽司飯調得很好,醋味剛剛的,非常開胃。這家店必定成為我在銅鑼灣區的飯堂之一,飲到半醉,真的有點以為自己身在日本呢。

店門口比較隱密,走過一條樓梯,才看到店內。

劍魚刺身

汁燒雞丸

姿燒日本魷魚筒

燒魷魚筒用來配酒不差,有點咸咸的。個人覺得配日本清酒更佳。

市場四色丼

劍魚刺身
汁燒雞丸
市場四色丼
2018-09-03 37 浏览
前些時間工作太忙碌,幸好女朋友沒有詐型,還過來銅鑼灣探班,哈哈!所以午餐選了她喜歡的日本菜,午市定食選擇豐富,由 $65 起就有交易了。前菜有沙律、帶子裙邊、青瓜和蘿蔔漬物,份量頗多!沙律和漬物很清爽開胃的,帶子裙邊有咬口,相當有誠意的前菜。女朋友的特鮮丼有六種刺身:甜蝦、三文魚、吞拿魚蓉、油甘魚、三文魚籽和八爪魚。刺身新鮮度十足,而且切得厚身,舖滿整個丼 即使不是拖羅,吞拿魚蓉亦夠哂順滑好食!三文魚籽晶瑩飽滿,水準不錯。甜蝦非常鮮甜 我點了金津土雞石頭飯,賣相可能較刺身丼平凡,但味道很好的!雞肉很入味,也有很多,石頭飯的汁料剛剛好。洋蔥和雞蛋好適合拌飯,說起來,這個都算是親子丼阿。連愛吃刺身的女朋友都説好食,還跟我爭食呢,哈哈 忙到現在才有空記下這一頓美食,幸好工作終於忙完了,謝謝妳的體諒

甜蝦非常鮮甜

金津土雞石頭飯

我點了金津土雞石頭飯,賣相可能較刺身丼平凡,但味道很好的!

2018-09-03 23 浏览
相信唔少人對日本都有情意結,我自己都真係好鐘意食日本菜,又到咗放工晚飯鬆一鬆時間,嚟到銅鑼灣三川屋酒屋🍶餐廳喺銅鑼灣B出口嘅右手邊行一分鐘,見到門口再落一層到地庫就到啦~首先試下餐廳嘅刺身,牡丹蝦一隻$60,唔單只大大隻,一咬落去仲非常爽口,果然一分錢一分貨,令我諗起之前喺東京食過一次嘅牡丹蝦一樣,都係好難忘啊。之後試試兩款串燒:雞肉丸($30)、雞翼($42)。初初以為雞丸會好普通,但原來有多汁又夠香,點埋甜甜地嘅醬油,好好吃。而雞翼就因為斬開咗一半,所以咁薄就會燒好脆。之後就點埋窩燒湯手打烏冬($98),上面有蝦天婦羅、生雞蛋、生菜、烏冬等等,份量都幾大,兩個人食完小食再share都剛剛好,而且烏冬好滑,撈埋生蛋perfect match!

而雞翼就因為斬開咗一半,所以咁薄就會燒好脆。

2018-09-03 12 浏览
今日和朋友一起落到銅鑼灣行街,講起遲啲就快啲去日本旅行,挑起我心癮想食日本野😆😆😋位於永光商業大廈嘅三川居酒屋地理位置方便,我地兩個女仔就決定入去,呢個決定是正確的首先睇睇lunch set,有定食,石頭窩飯,丼飯,烏冬,壽司等,選擇都幾多。朋友係牛魔王一見到有牛脷定食就食佢,🤔而我係魚生控,梗係唔會錯過刺身😆😋食飯期間,店員不時為我們填上熱茶,感覺窩心,飲完後更加係暖心❤️ 定食跟嘅沙律同面豉湯,沙律菜新鮮爽口,葉青瓜同裙帶邊係我嘅最愛,酸酸地好開胃!大大一碟牛舌送上,墊上沙律菜,灑上炸蒜,沒粒牛舌都係厚切打機,面泛油光,香氣撲鼻,好期待啊一咬下去,實在滿足!係我地鍾意嘅口感!外皮燒得香脆之余,內部軟淋多汁,d汁鎖住牛味,啖啖都係幸福!👍🏻👍🏻另外刺身也很不錯,最喜歡油甘魚同吞拿魚,加少許wasabi ,享受魚生鮮味😆吞拿魚雖然冇什麼油脂,但入口肉腍味甜,同以往食嘅太大分別,能夠食到好食嘅吞拿魚,作為吃貨的我一日心情都變好食完好滿足,撤除食物質素不說,其實我覺得居酒屋就是要給人暖意,這裡的店員跟細心,不時添水,一句「慢走,好吃嗎,這邊」都讓人感受到三川居酒屋的暖,實在難得。

今日接完好姊妹D放工,就去左銅鑼灣行街shopping。血拼完之後緊係要去醫肚啦,D話想食日本野,於是乎我地就去左三川居酒屋食晚飯。我地叫左三文魚($70)夠曬新鮮肥美。燒冬菇($30)係我呢個菇控話要叫,燒得唔乾!塩燒鯖魚($78)呢個就係D指明要叫,燒得啱啱好,魚肉唔會燒到老曬!牛肉湯手打烏冬($108)不得不讚個牛肉湯極之香濃,牛肉亦夠嫩滑,加埋個手打烏冬煙韌彈牙!平時叫呢個份量嘅食物,我一個人都食得曬。但唔知點解每次同D食飯,我都會秒變小鳥胃,我係咪應該同D一齊多d食飯先減到肥呢XD

2018-09-02 30 浏览
周末係銅鑼灣諗晏晝食啲咩令人非常費神,因為搵啲無咁多人嘅地方都幾難。好彩搵到呢間隱蔽嘅居酒屋,佢係地下一層,打開門別有洞天,有好雅致嘅日式裝修。午餐有刺身丼飯,都有熱食十分欣賞前菜嘅帶子裙邊,無食過咁大條厚身試左市場四色丼,看上去係相當不錯嘅刺身色澤,劍魚腩油脂豐富,甜蝦嘅鮮甜味縈繞口中。壽司刺身蕎麥,如果想試哂唔同種類嘅菜式就一定要試,三文魚肥美,壽司質素都唔差。蕎麥麵係我鐘意嘅軟硬度。魷魚筒都幾好,醬汁啱啱好點綴

午餐有刺身丼飯,都有熱食

十分欣賞前菜嘅帶子裙邊,無食過咁大條厚身

魷魚筒都幾好,醬汁啱啱好點綴
2018-09-02 22 浏览
座落於Sogo旁邊嘅三川居酒屋,裝修氛圍都受到日本風感染,令人有身在日本嘅感覺!而食物方面,同樣同日本有樣,都非常有保證,燒大蔥雞串、燒牛柳串燒得香口吸引,牛柳燒得嫩滑有口感,而雞串配上特別調制嘅醬汁,令雞塊更加入味!呢客火之夢壽司山,以吞拿魚、海膽、蟹肉碎鋪滿壽司飯之上,賣相極為吸引。而各款用料亦係極為新鮮,海膽質感絲滑,有入口即溶嘅感覺; 而蟹肉拆得夠幼細,可以極致地品嚐當中嘅鮮味,係個相當滿意嘅享受!呢客鰻魚牛油果加州反卷,中間包著嫩滑嘅鰻魚肉同牛油果,卷物外邊又包著滿滿嘅魚籽,口感脆卜卜,非常得意,再淋上秘製鰻魚醬汁,整件卷物層次感十足,亦有飽肚感覺,絕對值得推介!

2018-09-01 23 浏览
座落於Sogo旁邊,鬧市之中開左一個居酒屋[三川],估唔到六點鐘已經坐滿一半人了。居酒屋當然就係先點杯啤酒再慢慢諗嘢食。內部嘅裝修真係好似置身係日本一樣,甫進店已見到整櫃都是清酒。旁邊有幾間獨立草屋嘅卡位,中央有幾張方枱。點了些串燒[厚燒牛舌]簡單鹽燒已經很美味。另外再點了汁燒雞肉丸,一份有二串,$30,大份夾抵食,配上啤酒就完美。點了個蕃茄沙律,口味清新,十分開胃。今天很想食海膽,但可惜沒有加拿大膽,於是點了馬糞海膽,$168, 十分之新鮮,配上了足夠的紫菜也點了市場四色井(三文魚,帶子,甜蝦,劍魚)份量十足, 帶子好大隻,新鮮好味。,而且定價$148,旺區來說抵食。

居酒屋當然就係先點杯啤酒再慢慢諗嘢食。

點了個蕃茄沙律,口味清新,十分開胃。

,而且定價$148,旺區來說抵食。

2018-09-01 38 浏览
在銅鑼灣 SOGO 逛完街就看看附近有什麼餐廳,發現了這間新開的三川居酒屋,午市套餐選擇多而且價錢合理,感覺不錯呢所以就來一嚐。往樓梯走下去來到居酒屋的用餐位置,整個木系裝潢配合一個個大燈籠,播著宇多田光的 Flavor of Life,充滿日式風味啦~近牆一邊都是包廂的卡位蠻有私隱度的,環境令人輕鬆又放鬆,來吃飯小酌聊聊天都不錯。午市套餐種類也挺多的,有丼物、鍋物、便當定食等等等等點好菜就店員就送上套餐附的前菜、漬物、味噌湯和沙律沙律菜新鮮爽脆,澆上一些胡麻醬更加清新好吃點了一客市場四色丼,有三文魚、帶子、劍魚和甜蝦魚生們都很新鮮,看看這片厚切的三文魚~帶子口感彈牙,味道很鮮甜另一客定食點了極上厚燒牛舌~牛舌烤得極香,看那油脂色澤已經令人垂涎欲滴師傅燒的火侯拿捏得剛好,外面微焦,內裡肉質脆嫩又不失扎實的口感,加一點炸蒜提味更是惹味入口整個油花香氣佈滿口腔,牛味十足,大口大口的配飯來吃太爽了~結帳都是每人百多元,可以吃到水準不錯的午餐,CP值很高~

午市套餐種類也挺多的,有丼物、鍋物、便當定食等等等等

點好菜就店員就送上套餐附的前菜、漬物、味噌湯和沙律

沙律菜新鮮爽脆,澆上一些胡麻醬更加清新好吃

點了一客市場四色丼,有三文魚、帶子、劍魚和甜蝦

魚生們都很新鮮,看看這片厚切的三文魚~

帶子口感彈牙,味道很鮮甜

另一客定食點了極上厚燒牛舌~

牛舌烤得極香,看那油脂色澤已經令人垂涎欲滴

結帳都是每人百多元,可以吃到水準不錯的午餐,CP值很高~
2018-08-29 164 浏览
朋友聚,最怕人多難等位。這間早訂位,有房間坐。有8人餐 ($2388),大部份打孖上,盡情食盡情傾。鹿兒島A4和牛刺身色澤胭紅,滑溜軟嫩。捲起洋蔥,蘸上蘿蔔蓉和醬汁吃。入口無渣,自帶油香。汁燒鰻魚夠厚肉,而且皮脆肉滑。大愛!份量可以多點嗎?金光閃閃的活魚刺身盛,一大盤上。石蚌配濃厚的柚子胡椒醬,清而不膩。日式牛肉鍋,一向是穩陣之選。蔬菜比例不少,湯底自然夠甜。內藏薯粉,好味飽肚,轉眼就吃清。串燒拼盤和什錦天婦羅,款式大路,中規中矩。蕃薯、南瓜少不了,大葱雞肉、牛舌、都有。煙韌的燒煙肉年糕,以及大隻鬆脆的炸蝦,較為突出。位處Sogo附近,好方便。聽說這一帶午市抵食,有機會可留意一下。
朋友聚,最怕人多難等位。這間早訂位,有房間坐。
8人餐 ($2388),大部份打孖上,盡情食盡情傾。

鹿兒島A4和牛刺身色澤胭紅,滑溜軟嫩。
捲起洋蔥,蘸上蘿蔔蓉和醬汁吃。入口無渣,自帶油香。
鹿兒島A4和牛刺身
汁燒鰻魚夠厚肉,而且皮脆肉滑。大愛!份量可以多點嗎?
汁燒鰻魚
金光閃閃的活魚刺身,一大盤上。
石蚌配濃厚的柚子胡椒醬,清而不膩。
活魚刺身盛
日式牛肉鍋,一向是穩陣之選。
日式牛肉鍋
串燒拼盤什錦天婦羅,款式大路,中規中矩。
蕃薯、南瓜少不了,大葱雞肉、牛舌、都有。
煙韌的燒煙肉年糕,以及大隻鬆脆的炸蝦,較為突出。
串燒拼盤
位處Sogo附近,好方便。
聽說這一帶午市抵食,有機會可留意一下。
2018-07-14
鹿兒島A4和牛刺身
汁燒鰻魚
近銅鑼灣廣場附近既隱閉日本料理。門面好細,平時行過未必留意到。要落地庫,好有日本隱世居酒屋feel。環境舒適,唔會好嘈。仲有播少少輕音樂,係傾計好地方。座位唔算多,建議先訂座。🔸三文魚籽壽司山 $64其實係一舊普通既三文魚籽壽司,飯比正常既壽司細舊,不過三文魚籽真係多到滿瀉。一啖黎計,有啲唔抵😅🔸日式牛肉鍋 $138壽喜燒湯底鍋物,甜甜地幾好食。鍋物包括: 肥牛、生蛋、菜、金菇、冬菇、豆腐。唔算有驚喜,但用黎飽肚係唔錯選擇。🔸汁燒銀鱈魚 $ 148極力推介!有兩條,抵食!有汁燒夠juicy!魚皮燒到有少少脆,魚肉夠嫩!如果有白飯送,就一流喇😂仲有好多沙律醬!豪啲點,食到最尾都夠。🔸厚燒牛舌 $48一串有三舊。除左有汁燒,本身已經有少少調味同黑椒。唔洗額外調味都好夠味,咬落好爽口🤤🔸煙肉烏賊卷 $42一份兩串,共六舊。煙肉有少少乾。🔸高菜蟹膏蟹肉炒飯 $128比相像中份量多,三至四分都夠食。好多蟹膏蟹肉,真材實料,淡淡地食到蟹鮮味。.by VIN環境分數: 8/10食物分數: 6/10

🔸三文魚籽壽司山 $64
三文魚籽壽司山

🔸日式牛肉鍋 $138
壽喜燒湯底鍋物,甜甜地幾好食。
鍋物包括: 肥牛、生蛋、菜、金菇、冬菇、豆腐。
唔算有驚喜,但用黎飽肚係唔錯選擇。
日式牛肉鍋

🔸汁燒銀鱈魚 $ 148
極力推介!有兩條,抵食!有汁燒夠juicy!
魚皮燒到有少少脆,魚肉夠嫩!
如果有白飯送,就一流喇😂
仲有好多沙律醬!豪啲點,食到最尾都夠。
汁燒銀鱈魚

🔸厚燒牛舌 $48

🔸煙肉烏賊卷 $42
一份兩串,共六舊。煙肉有少少乾。
煙肉烏賊卷

🔸高菜蟹膏蟹肉炒飯 $128
比相像中份量多,三至四分都夠食。
好多蟹膏蟹肉,真材實料,淡淡地食到蟹鮮味。
高菜蟹膏蟹肉炒飯

by VIN