2018-08-26 21 浏览
呢日過開黎cwb, 當然又要搵好西食。究竟邊度有抵食日本野呢??? 估唔到cwb 鬧市都有抵食日本料理, 環境仲唔錯。內在裝修好精緻, 有好舒服既感覺。餐廳都有唔少選擇, 睇到眼花繚亂。我就選擇左刺身飯食。滿滿的刺身飯, 有好大隻牡丹蝦, 劍魚腩。正啊~~~~~女朋友就叫左壽司同冷麵同樣不錯, 壽司都幾新鮮。而冷麵賣相很漂亮, 份量也適中。最後還有燒魷魚筒~~燒起上黎, 味道好香, 而且彈牙。埋單300蚊左右, cwb計都抵呀。

內在裝修好精緻, 有好舒服既感覺。

餐廳都有唔少選擇, 睇到眼花繚亂。
我就選擇左刺身飯食。

滿滿的刺身飯, 有好大隻牡丹蝦, 劍魚腩。

正啊~~~~~

女朋友就叫左壽司同冷麵

同樣不錯, 壽司都幾新鮮。
而冷麵賣相很漂亮, 份量也適中。

最後還有燒魷魚筒~~
燒起上黎, 味道好香, 而且彈牙。
埋單300蚊左右, cwb計都抵呀。

2018-08-25 24 浏览
It’s the weekend finally! We wanted to have some Japanese so we ended up going into a Japanese restaurant again this week…for the second time. The restaurant are still filled with customers at 3:30pm. I guess it has its popularity around this area. We ordered some snacks, and sashimi to begin with - my favourite salmon of course which came with ten piece. The salmon was fat and fresh, quite filling to be honest. For snack, we ordered tamoayki tofu was good too, fried perfectly with the right am

For snack, we ordered tamoayki tofu was good too, fried perfectly with the right amount of sauce to make it less heavy tasted. We also picked the soba lunch set which came with a various kind of sushis. The set also have miso soup and salad. I loved the salad as the taste of the salad dressing was yummy and the leaves are clean and fresh as well. The soup is in the right portion and the soba tasted good too. But we prefer the sashimi more overall.

Overall, this Japanese restaurant is a good option for lunch, but I believe their skewers which is only available at night would be a even better option, as that’s what they are famous for!
2018-08-24 27 浏览
每次行過永光中心都好似見到basement開左間新的食肆,所以今日決定去試下,原來係一間居酒屋,裝修幾 別緻,主要用木的設計,襯埋D茅草都幾特別午市menu都有很多選擇,我就揀左個特鮮丼,有甜蝦,三文魚,吞拿魚蓉,劍魚腩,三文魚籽和八爪魚,由於我係唔食三文魚嘅,所以店員就換左油甘魚俾我,好窩心啊呢個特鮮丼,刺身種類算多,甜蝦和 三文魚籽幾甜劍魚腩厚切我同事揀左牛粒飯牛味濃而有咬口每一個lunch set還附上麵豉湯,沙律菜,飯和前菜見到隔離枱叫牛舌,忍唔住又叫一串試下,牛舌燒得好腍好嫩,又夠厚身,不錯
每次行過永光中心都好似見到basement開左間新的
食肆,所以今日決定去試下,原來係一間居酒屋,
裝修幾 別緻,主要用木的設計,襯埋D茅草都幾特

午市menu都有很多選擇,我就揀左個特鮮丼,
有甜蝦,三文魚,吞拿魚蓉,劍魚腩,三文魚籽
和八爪魚,由於我係唔食三文魚嘅,所以店員就
換左油甘魚俾我,好窩心啊
呢個特鮮丼,刺身
種類算多,甜蝦和 三文魚籽幾甜

劍魚腩厚切

我同事揀左牛粒飯

牛味濃而有咬口

每一個lunch set還附上麵豉湯,沙律菜,飯和
前菜

見到隔離枱叫牛舌,忍唔住又叫一串試下,牛舌
燒得好腍好嫩,又夠厚身,不錯
2018-08-08
2018-08-23 21 浏览
銅鑼灣美食行,晚餐時段剛開始。我便到達於大街旁的日本餐廳。是次選擇原因,是因為網上推薦。裝潢方面, 真係好日本,入到去以為去咗日本嘅木制居酒屋, 喺香港嚟講都算係一個唔錯嘅體驗。先點了三文魚壽司,油甘魚壽司及鐵火卷。用料新鮮,可惜唔算大件,但一人食剛剛好。最重要的是師傅做壽司的手力,送上桌上還帶有一點點暖意。角切魚生丼, 我相信呢間鋪頭嘅重點食物, 應該就係魚生飯, 因為 份量都幾多, 加上魚生夠新鮮, 又冇腥味,最可惜頭先食咗壽司,所以食淨啲, 自己都覺得有啲浪費。結果是合理的,下次可以再食。

結果是合理的,下次可以再食。
2018-08-23 62 浏览
閒來放工同朋友聚聚,食個晚餐!今次我們選擇了銅鑼灣食日本野- 「三川居酒屋」!我們點了很多野食: 各式各樣串燒、高菜蟹膏蟹肉炒飯、鰻魚牛油果加州反卷、牛肉鍋& 刺生拼盤(三川雜錦魚生)!串燒:我覺得厚燒牛舌最好食,咬落很有肉汁!所以我們再encore!高菜蟹膏蟹肉炒飯: 味道十分一般,炒飯又不夠熱,簡直失望!鰻魚牛油果加州反卷:很足料的卷物!牛油果配上鰻魚很夾的, 不會油膩!牛肉鍋: 味道都是一般, 很簡單的一個鍋!刺生拼盤: 很新鮮的刺身,有生蠔、帶子、吞拿魚、油甘魚& 三文魚!最後,可能地方較細,滿座後有點很吵耳的感覺!由於今次我是電話訂座,因為上網沒有我可供選擇的時間,所以沒有九折優惠!

高菜蟹膏蟹肉炒飯: 味道十分一般,炒飯又不夠熱,簡直失望!
牛肉鍋: 味道都是一般, 很簡單的一個鍋!

2018-08-17
  • 厚燒串燒牛舌
2018-08-22 35 浏览
今天又要出去銅鑼灣買東西,準備去內蒙啦~所以在這找了家新開的日料,看了看午市的價格不貴,平均一百開頭就有一個套餐了。剛進門口感覺店面不大,但是很別緻。沒想到裡面別有洞天,裝修很好看,很有真.居酒屋的感覺我們點了兩個套餐,一個是毛蟹鍋,另一個是燒牛舌。燒牛舌套餐($98)牛舌厚切,吃起來綿軟但是有嚼勁,不會韌,不會硬,牛舌香足。雖然上面有不少蒜片,但是蒜味不是很濃郁,吃完不怕口臭。反而燒的味道很濃,但不乾!套餐還配有沙拉一碗,沙拉醬很香芝麻花生味,好吃,蔬菜新鮮。套餐還有麵豉湯,喝這個我很怕死鹹,但是這個不會。套餐還有涼菜,帶子邊,好吃,不會有騷味。奄青瓜就比較酸啊。毛蟹鍋($98)毛蟹的鮮味很濃郁,鍋裡還有娃娃菜,金菇,豚肉,豆腐,冬菇和水晶粉等等,都很入味。毛蟹肉很多,也不難取食,筷子夾住就能扯出來。單單配菜就擺滿一桌了,兩個套餐都配有白飯一碗,絕對夠飽。

剛進門口感覺店面不大,但是很別緻。

沒想到裡面別有洞天,裝修很好看,很有真.居酒屋的感覺
我們點了兩個套餐,一個是毛蟹鍋,另一個是燒牛舌。

燒牛舌套餐($98)

套餐還配有沙拉一碗,沙拉醬很香芝麻花生味,好吃,蔬菜新鮮。

套餐還有麵豉湯,喝這個我很怕死鹹,但是這個不會。

套餐還有涼菜,帶子邊,好吃,不會有騷味。奄青瓜就比較酸啊。

毛蟹鍋($98)

單單配菜就擺滿一桌了,兩個套餐都配有白飯一碗,絕對夠飽。
2018-08-19
  • 毛蟹鍋
  • 牛舌
2018-08-22 40 浏览
日式午餐外出工作嘅好處就係可以去唔同地方試新野。今日去銅鑼灣做完野,就周圍揾野食,依家有好多樓上餐廳,今次就選擇左食日本料理做午餐!相約友人去三川度試一試。一入到門口就見到特色嘅裝飾,有d似草屋嘅卡位,亦有一般餐廳嘅卡位,又幾特別喎。我地兩個人叫左兩個餐share黎食,有日式牛肉鍋,同埋名物蟹丼。由於係套餐,會附上日式芝麻醬蔬菜沙律,漬物,同埋味噌湯。日式牛肉鍋都幾足料,有好多蔬菜,亦有相當多嘅牛肉,完全係可以餵飽兩個人呀🤣🤣 味道方面,都算不錯,唔會太濃味,以致食多兩啖就覺得膩。蟹丼份量比起一般刺身丼大,有一絲絲嘅蟹柳,亦有蟹肉,再加上蟹膏去點綴一下,加多少少鮮味,真係一啖接一啖。
日式午餐

2018-08-07
午餐
今日由家姐帶路,食一間高質日本菜位於銅鑼灣,行過門口唔細心留意未必會注意到佢嘅存在順著樓梯行落去先見到間餐廳,好似好神秘咁~裝修大致上同日本嘅居酒屋差唔多,以木為主人多嘅話可以電話預約坐卡位「三川雜錦魚生 (並)$168」有生蠔,吞拿魚,油甘魚,三文魚,帶子放咗係檸檬上面嘅帶子,一啲腥味都無,好鮮甜油甘魚同三文魚好肥美,咬落去係feel到魚油生蠔係偏向淡身,都幾creamy,不愛生蠔陣味嘅人都會接受到「高菜蟹膏蟹肉炒飯 $128」用鐵板上夠哂熱辣辣,份量適中蟹膏放咗落去炒可能未必見到,但食落就好香一堆蟹肉鋪咗喺飯上面~「火之夢壽司山 $108」見到賣相我就估係火山爆發啦~"熔岩"係由吞拿魚腩蓉,海膽,蟹子同蟹肉組成"火山"就係壽司飯卷喺外面食呢幾款材料嘅壽司都頗貴呢度毫不吝嗇咁鋪晒喺面,個人覺得幾抵食尤其係個吞拿魚腩蓉,好正!「優選牛柳串 $45」無改錯名!真係優質牛肉!一咬落去,肉汁同牛肉味喺口內大爆發廚師仲燒到個表面少少脆,好好味「大蔥豬腩味噌燒 $42」上面嘅味噌係甜甜地,有啲似燒汁~大蔥同豬腩梅花間竹咁擺我認為係廚師嘅小心思因為咁樣可以減輕肥膩感我留意到大蔥入面都有味噌醬,完全
今日由家姐帶路,食一間高質日本菜
位於銅鑼灣,行過門口唔細心留意未必會注意到佢嘅存在
順著樓梯行落去先見到間餐廳,好似好神秘咁~

裝修大致上同日本嘅居酒屋差唔多,以木為主
人多嘅話可以電話預約坐卡位

「三川雜錦魚生 (並)$168」
有生蠔,吞拿魚,油甘魚,三文魚,帶子
放咗係檸檬上面嘅帶子,一啲腥味都無,好鮮甜
油甘魚同三文魚好肥美,咬落去係feel到魚油

「高菜蟹膏蟹肉炒飯 $128」
用鐵板上夠哂熱辣辣,份量適中
蟹膏放咗落去炒可能未必見到,但食落就好香

一堆蟹肉鋪咗喺飯上面~

「火之夢壽司山 $108」
見到賣相我就估係火山爆發啦~
"熔岩"係由吞拿魚腩蓉,海膽,蟹子同蟹肉組成
"火山"就係壽司飯卷
喺外面食呢幾款材料嘅壽司都頗貴
呢度毫不吝嗇咁鋪晒喺面,個人覺得幾抵食
尤其係個吞拿魚腩蓉,好正!

「優選牛柳串 $45」
無改錯名!真係優質牛肉!
一咬落去,肉汁同牛肉味喺口內大爆發
廚師仲燒到個表面少少脆,好好味

「大蔥豬腩味噌燒 $42」
上面嘅味噌係甜甜地,有啲似燒汁~
大蔥同豬腩梅花間竹咁擺我認為係廚師嘅小心思
因為咁樣可以減輕肥膩感
我留意到大蔥入面都有味噌醬,完全唔會乾爭爭

總括而言,
呢間餐廳嘅環境同食物都好滿意,甚有日本嘅味道
下次會再帶多啲朋友嚟食~
2018-08-01
2018-08-21 38 浏览
呢日約了同事食lunch,特登搭多個站出銅鑼灣站食,係地鐵站一出黎轉個灣就到,好易搵到,非常方便。一入到餐廳,就已經有人好熱情招呼,餐廳裝潢有很濃厚的日本特色,非常舒適!點了餐後,就來了前菜,沙律菜很新鮮,亦有酸酸甜甜的漬物,很是開胃。朋友選了四色丼,顧名思義,共有4款最多人鐘意食既水產:帶子,三文魚,吞拿魚同甜蝦,每樣有3件,份量其實仲多過飯,食落勁鮮甜,而d醋飯粒粒分明好彈牙,朋友好鐘意。呢個蕃茄湯豬軟骨烏冬都很值得推介,有整隻流心糖心蛋,另外,豬軟骨每舊都幾大舊,份量都多,食到最尾都食唔曬。烏冬很彈牙,軟硬度適中,而個湯底茄味很濃,岩曬我呢d好蕃茄既人士。

2018-08-08
午餐
2018-08-21 101 浏览
向來跟男朋友都很喜歡居酒屋,也常常在銅鑼灣嘗試不同的居酒屋。這次路過軒尼詩道,看到一家新開的居酒屋就決定一試。三文魚刺身 $70刺身先由三文魚來試試,五大塊厚切三文魚,很新鮮鮮甜,油脂分佈得宜,下次要再試試他們的刺身拼盤。厚燒牛舌 $48本以為厚燒牛舌可能會是很韌,但吃下去是一點也不韌,燒得剛剛好,不老又不韌,味道濃郁,很驚喜!汁燒雞丸 $30份量比想像中多,兩串雞丸共六粒,性價比很高的小食。 每粒都很彈牙,味道不錯。 七味雞軟骨 $32跟平常的雞軟骨有點不一樣,雞肉佔的比例比平常的多,燒得挺惹味,送酒一流。京都玉子鰻魚飯 $138以蛋包著鰻魚飯,還是第一次吃到這樣的食法,感覺還蠻特別的。一打開外層的蛋皮,就有一塊又厚切又燒得香的鰻魚,配以帶有鰻魚香的飯一併吃,別有一番滋味。
三文魚刺身

七味雞軟骨 $32
京都玉子鰻魚飯

京都玉子鰻魚飯 $138
2018-08-21 15 浏览
居酒屋距離地鐵站出口不到一分鐘步程,處在銅鑼灣熱鬧區。店門口擺放企身橫幅,套餐精選。座位大小適中,乾淨俐落。冰頭hkd46賣相半透明,入口冰凍,咬下爽口富膠質,味道甜里帶酸。三川雜錦魚生刺身(上)hkd338池魚:厚身池魚口感彈牙柔軟,魚肉越咬魚味越香濃三文魚:肉質柔軟,咬下重重魚香,鮮甜不腥吞拿魚腩:整件肥美,脂肪飽滿,肉質鮮滑柔軟帶香脂香,入口即融油甘魚:口感柔軟爽口,咬下甘甜油潤,魚香十足帶子:整件大而厚肉飽滿,肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香牡丹蝦:晶瑩剔透帶鮮紅,肉質綿絮軟滑富膠質,香濃鮮甜梅酒hkd68梅酒冰凍清爽,入口梅香飄逸,梅香果味濃郁,酒精濃度適中,呑下回香甘甜,喝多易醉。串燒活白鱔hkd98@2生燒白鱔魚皮香脆,內里肉嫩滑晶瑩剔透而柔軟,鮮甜而不腥厚燒牛舌hkd48牛舌火喉燒至洽到好處,牛舌十分厚身,口感富有彈性,肉汁豐富香氣撲鼻,有種融化在口中之感。鳥手羽燒hkd42@2師傅先把雞翼雙連的骨架拆開,再把雞翼燒至外皮香脆。咬下香口,雞肉肉質嫩滑結實多汁。汁燒銀雪魚hkd148醬汁醃銀雪魚,魚皮香脆,肉質結實油潤香滑,鎖住水份,無骨滑嫩。鰻魚牛油果加洲反卷hkd

座位大小適中,乾淨俐落。

冰頭hkd46

賣相半透明,入口冰凍,咬下爽口富膠質,味道甜里帶酸。

三川雜錦魚生刺身(上)hkd338

池魚:厚身池魚口感彈牙柔軟,魚肉越咬魚味越香濃
三文魚:肉質柔軟,咬下重重魚香,鮮甜不腥
油甘魚:口感柔軟爽口,咬下甘甜油潤,魚香十足
牡丹蝦:晶瑩剔透帶鮮紅,肉質綿絮軟滑富膠質,香濃鮮甜

梅酒hkd68

串燒活白鱔hkd98@2

生燒白鱔魚皮香脆,內里肉嫩滑晶瑩剔透而柔軟,鮮甜而不腥

厚燒牛舌hkd48

鳥手羽燒hkd42@2

汁燒銀雪魚hkd148

鰻魚牛油果加洲反卷hkd98
大片牛油果及鰻魚作主材,加上青瓜蟹籽等配料以日本米包住,層次感豐富。

整體來說,地理環境方便,價錢適中,份量多,服務貼心迅速,性價比高。
  • 厚燒牛舌
  • 汁燒銀鱈魚
係銅鑼灣一期隔離就有間居酒屋!!呢間居酒係喺地庫架!唔留心睇既話有機會miss左!!餐廳既環境以木為主,好柔和既光線,係到同朋友食下野傾下計都幾舒服!三川雜錦魚生(並) $168有三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、帶子、生蠔刺身係厚切架, 而且非常新鮮! 我自己就最鍾意食帶子,好鮮甜!鳥手羽燒 $42皮脆肉香既雞翼,加埋D檸檬汁上去好惹味!優選牛柳串 $45呢個牛柳粒好正呀!燒得好之餘,肉質仲好嫩滑!日式牛肉鍋 $138入面有牛肉、豆腐、蔬菜、雞蛋、冬菇! 仲有我最愛既粉絲呀!個湯係Sukiyaki 既醬汁,D菜、牛肉同粉絲都索哂香濃既醬汁,好入味!天婦羅手打烏東 $118有鮮蝦、紫薯、冬菇、南瓜、蕃薯呢個天婦羅炸得好出色,食落去又唔會成口油!個手打烏東好有口感,不過就淋左少少!

三川雜錦魚生(並) $168
有三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、帶子、生蠔
鳥手羽燒
鳥手羽燒 $42
皮脆肉香既雞翼,加埋D檸檬汁上去好惹味!
優選牛柳串
優選牛柳串 $45
呢個牛柳粒好正呀!燒得好之餘,肉質仲好嫩滑!
日式牛肉鍋
日式牛肉鍋 $138
入面有牛肉、豆腐、蔬菜、雞蛋、冬菇! 仲有我最愛既粉絲呀!
天婦羅手打烏冬
天婦羅手打烏東 $118
有鮮蝦、紫薯、冬菇、南瓜、蕃薯
呢個天婦羅炸得好出色,食落去又唔會成口油!
個手打烏東好有口感,不過就淋左少少!
2018-08-14
鳥手羽燒
優選牛柳串
日式牛肉鍋
天婦羅手打烏冬
2018-08-20 36 浏览
銅鑼灣有好多間日式居酒屋,今日朋友介紹我來食地點好易搵的三川居酒屋,餐廳位於地庫,門口落一層就係。今晚好多人呀,差唔多满座。餐牌有好多野食,款式又多,一定要叫刺身。先叫咗個冰頭,係開胃小食之選,酸酸甜甜,有咬口。三川雜錦魚生(上),有多款新鮮魚生,三文魚,油甘魚腩,帶子,甜蝦,生蠔,赤身,每款都好新鮮美味。燒鰻魚牛油果加州反卷,飯粒結實,鰻魚好多汁嫩滑。牛肉湯手打烏冬,湯底清甜,有香濃牛肉味,烏冬好彈牙煙韌。厚燒牛舌,味道好濃郁,有黑椒味。

先叫咗個冰頭,係開胃小食之選,酸酸甜甜,有咬口。

燒鰻魚牛油果加州反卷,飯粒結實,鰻魚好多汁嫩滑。

牛肉湯手打烏冬,湯底清甜,有香濃牛肉味,烏冬好彈牙煙韌。

厚燒牛舌,味道好濃郁,有黑椒味。
難得星期五放假,就約朋友出銅鑼灣見面,大家目標一致地選擇食日本菜,我上網見到這間新開的日式居酒屋🏮評價不錯,而且上網訂座有不同的優惠如折扣或送知名品牌的雪糕杯,顯得更為吸引✨居酒屋位於商業大廈的地庫,沿樓梯下去發現餐廳比我想像中大,而且很多上班族光顧👩🏻‍💼👨🏻‍💼佈置帶日系色彩座位設計亦有花過心思,以木系為主,用上實木作為卡位的間格,加上放了稻草🌾作屋頂,給人平實簡潔的感覺,恍如叫人在日本小小的居酒屋內用膳,入面仲有房間適合一大班人聚會食飯包房叫了兩樣食物,一是五點刺身盛,另一款是極上厚燒牛舌五點刺身盛 五點刺身包括有三文魚、八爪魚、吞拿魚、油甘魚同埋帶子,每款有兩件,而且擺盤很精緻,成碟刺身好像一道藝術品~~~件件刺身都好新鮮,三文魚🍣肥美沒有筋,而且有一定既厚度,不會切到薄過紙,八爪魚加小小檸檬入口好清新,帶子厚肉鮮甜,成為五款中我的最愛🌞極上厚燒牛舌 落單那時以為是小食,誰知是套餐,非常抵食!因為是即叫即燒,加上是午餐時段所以等得比較耐,大約十五分鐘,有小食、沙律、熱燙燙的麵豉湯,淨係食前菜都飽左一半牛舌加上杏仁片一齊燒,所以牛舌帶點杏仁香味,口感好特別,比淨牛舌更好吃,在牛舌

佈置帶日系色彩

叫了兩樣食物,一是五點刺身盛,另一款是極上厚燒牛舌

五點刺身

極上厚燒牛舌
牛舌加上杏仁片一齊燒,所以牛舌帶點杏仁香味,口感好特別,比淨牛舌更好吃,在牛舌同配菜中仲搵到粒好甜既士多啤梨🍓 燒完後既杏仁片帶甘味 ,脆身既口感很正

以新開張的餐廳黎講,三川居酒屋服務算不錯,服務員仲不時幫手加水💁🏻‍♀️ 因為掛住聊天而食得慢,就算其他客人走得七七八八都沒有趕我們走,可以坐低同朋友吹下水不用趕頭趕命,在急速的銅鑼灣享受寧靜慢活的午餐算是放假中的小幸事☺️
2018-08-17 80 浏览
自問愛日本美食,卻甚少到居酒屋用餐,可能不太好杯中物又怕串燒熱氣的古老思想作祟令我卻步吧🙈姊妹相約到銅鑼灣新開居酒屋相聚,姑且試試看。餐廳位於地庫,店內裝潢甚有特色,卡位以木材間隔,頂部以稻草裝飾,別有一番風味。先吃刺身,這個三川雜錦魚生(並)包括三文魚、吞拿魚赤身、油甘魚、帶子刺身各兩片,及一隻生蠔,刺身新鮮,最愛當然是鮮甜軟滑的帶子,至於生蠔因讓給了友人並不知曉其味道。接著來了幾款串燒,分別是燒京蔥,京蔥香甜無渣;厚燒牛舌豐腴多肉汁,吃一口油脂滿佈口腔,滿足!燒大蔥雞串不過不失。吃過串燒後再來一客蟹膏蟹肉炒飯作結,飯炒得夠乾身,不乏蟹膏香味,兩人都很滿足呢。
燒京蔥
燒大蔥雞串