2018-09-03 12 浏览
今日和朋友一起落到銅鑼灣行街,講起遲啲就快啲去日本旅行,挑起我心癮想食日本野😆😆😋位於永光商業大廈嘅三川居酒屋地理位置方便,我地兩個女仔就決定入去,呢個決定是正確的首先睇睇lunch set,有定食,石頭窩飯,丼飯,烏冬,壽司等,選擇都幾多。朋友係牛魔王一見到有牛脷定食就食佢,🤔而我係魚生控,梗係唔會錯過刺身😆😋食飯期間,店員不時為我們填上熱茶,感覺窩心,飲完後更加係暖心❤️ 定食跟嘅沙律同面豉湯,沙律菜新鮮爽口,葉青瓜同裙帶邊係我嘅最愛,酸酸地好開胃!大大一碟牛舌送上,墊上沙律菜,灑上炸蒜,沒粒牛舌都係厚切打機,面泛油光,香氣撲鼻,好期待啊一咬下去,實在滿足!係我地鍾意嘅口感!外皮燒得香脆之余,內部軟淋多汁,d汁鎖住牛味,啖啖都係幸福!👍🏻👍🏻另外刺身也很不錯,最喜歡油甘魚同吞拿魚,加少許wasabi ,享受魚生鮮味😆吞拿魚雖然冇什麼油脂,但入口肉腍味甜,同以往食嘅太大分別,能夠食到好食嘅吞拿魚,作為吃貨的我一日心情都變好食完好滿足,撤除食物質素不說,其實我覺得居酒屋就是要給人暖意,這裡的店員跟細心,不時添水,一句「慢走,好吃嗎,這邊」都讓人感受到三川居酒屋的暖,實在難得。