2017-05-02 710 浏览
今天本是要跟男友來個大埔一日遊的,但起床都中午了,乘巴士到達大埔兩點多三點,還是趕快在巴士站附近先吃個午餐(其實都下午茶了)。在運頭街的巷子發現了有日本風格的拉麵店,立即衝入去。店面小,用木枱椅為主。牆上貼著不同特色圖片,有日式居酒屋的風格。有吧枱位可選,但想鬆動點就坐遠點。枱上有芝麻,七味粉和炸蒜讓食客調味。不過,個人認為這些都不需要啊,專注享用店家淆製的湯底,原汁原味不是更好嗎?湯底有五款,今天限定湯底是廣島蠔風味,88元,所以我們還是要普通的就好,一碗基本的一鳴和加了菠菜醬,我認為好特別的翠鳴。我們喜歡有質感的麵,所以選了硬身太麵~一個點叉燒一個點豬軟骨就甚麼都試到。可惜太晚來,炸雞已售完!一鳴就是基本的濃厚豚骨湯,其他湯都是用這個配出來的。乳白色的湯看不油膩,入口味道濃厚,豬肉的甜味也很重又突出,重點是好creamy! 把湯留在口中一會就能感覺到湯的柔滑,嘴唇黏黏的~太麵粗身,有自然曲度,口感會比直麵更彈牙呢!叉燒有三片左右,全部都又大又厚,好足料。叉燒的脂肪部份不多,入口爽而不膩,肉質嫩滑,比我們想像中還要好吃。青翠的綠色就是特色菠菜醬豚骨湯~菠菜全打碎,平均分佈混進湯內,比

一鳴

青翠的綠色就是特色菠菜醬豚骨湯~菠菜全打碎,平均分佈混進湯內,比基本的豚骨湯多了一份清新的味道。
翠鳴

這湯可讓我們清楚看到太麵真的好掛湯,這也是我喜歡太麵的原因。豬軟骨煮的入味,又淋,好易咬開,軟骨部份有嫩滑彈牙的感覺。另外,溫泉蛋煮得剛剛好,超級滑,蛋黄好正!

原來餃子是炸的,頗特別呢。剛炸起好熱,待一會才吃也咬到外皮脆,內裡肉末混著蔥和韮菜,點著那酸酸咸咸的醬汁吃也不錯~
餃子

吃濃味的食物當然要杯烏龍茶中和一下啦。
烏龍茶

60多元價位的拉麵在香港來說算是便宜了,大多都要80多元的啊,所以這家好抵食~啊,吃完都三點半了,一個景點都未去,要快點跑去大埔墟火車博物館才行呢。
2017-04-30
翠鳴
餃子
烏龍茶
2017-04-27 79 浏览
上次食過的覺得好食於是帶媽媽來試試,因為她都跟我一樣都對辣辣的地獄湯底情有獨鐘。一坐下,已放下兩隻軟心蛋。我跟媽媽吃的完全一樣。我們都叫了2辛,我覺得這辣度剛剛好,正如中辣一樣,嘗到辣辣之餘還嘗到豬骨湯的甜味。這個辣肉醬有點像炸醬的感覺,惹味非常。跟上次一樣麵的質感掌握得剛剛好,不軟也不硬,加上多蔥和咸咸的櫻花蝦滋味滿瀉。不過這次的湯我覺得可以加多少少水,因為有點過餬,但仍然屬於好吃。飲品大杯,過癮!每杯飲品跟一個小食,炸餃子外脆內軟,新鮮即炸,很可口這次感覺水準依然,希望能繼續保持,令我們口痕痕想食拉麵都有個好地方。

一坐下,已放下兩隻軟心蛋。

我跟媽媽吃的完全一樣。

這個辣肉醬有點像炸醬的感覺,惹味非常。

飲品大杯,過癮!

每杯飲品跟一個小食,炸餃子外脆內軟,新鮮即炸,很可口

• 焰嗚拉麵
2017-04-12 125 浏览
一個人食飯都唔一定要茶記甘頹既,其實拉麵都係一個唔錯既選擇黎架。大埔墟呢間一鳴拉麵既師傅聽聞係來自中環SOHO區既食店,唔通係新界都可以食到中環既質素?一鳴拉麵 $72呢到有幾種唔同既拉麵比你揀,我就揀左豬骨湯底配直麵同豬軟骨。拉麵份量比我想像中少,不過個湯底好濃郁,但又唔會太油膩,加埋煮得極淋極入味既豬軟骨,水準十分唔錯。串燒雞軟骨 $18另外叫左個串燒雞軟骨,即叫即整,所以上枱仲係新鮮熱辣,最貼心係連個碟都整熱埋,甘就確保到食物夠新鮮啦。雞軟骨既調味咸辣適中,好惹味好好食。巨豐提子汁 飲品就普普通通啦,唔算特別。其實大埔都真係有幾多小店,大家有時間不妨多D去發掘下。
一個人食飯都唔一定要茶記甘頹既,

其實拉麵都係一個唔錯既選擇黎架。
大埔墟呢間一鳴拉麵既師傅聽聞係來自中環SOHO區既食店,
唔通係新界都可以食到中環既質素?
一鳴拉麵 $72
呢到有幾種唔同既拉麵比你揀,

我就揀左豬骨湯底配直麵同豬軟骨。

拉麵份量比我想像中少,

不過個湯底好濃郁,但又唔會太油膩,

加埋煮得極淋極入味既豬軟骨,水準十分唔錯。
串燒雞軟骨 $18
另外叫左個串燒雞軟骨,

即叫即整,所以上枱仲係新鮮熱辣,

最貼心係連個碟都整熱埋,甘就確保到食物夠新鮮啦。

雞軟骨既調味咸辣適中,好惹味好好食。
巨豐提子汁
飲品就普普通通啦,唔算特別。

其實大埔都真係有幾多小店,

大家有時間不妨多D去發掘下。
2017-04-07 119 浏览
同朋友去完大埔海濱公園,順道到大埔墟醫肚。見到尼間拉麵館座位尚算寬落,一於入去試下。入門即見牆上貼住各種啤酒廣告,非常細緻而特別。餐牌上一共有五款拉麵,我地三個點咗兩個拉麵,一個赤麵一個翡翠麵,另加一份玉子燒,味道都還可以。兩個麵的湯底都不會太鹹,赤麵點咗軟身直面,翡翠湯底點咗一般硬度的麵身的曲麵,結果係兩個麵硬度差別不大。個人覺得曲麵比直麵更好吃,感覺更入味。至於湯底,平時食下辣的我,點咗赤麵的小辣,可以接受。湯裡的叉燒非常足,入口軟綿。翡翠湯底配的辣椒感覺比我赤麵的小辣還辣,不能食辣的朋友要小心。至於玉子燒,內有大量芝士,切開還有拉絲的效果。玉子燒面上配上柴魚,蛋漿的微甜配上芝士令到鹹度適中,感覺做得非常用心。

2017-04-04 2332 浏览
上回話說到我來到大埔墟,在「余X記上海包」吃完生煎牛肉包後,我準備想光顧試食的「一鳴拉麵」還處於中場休息狀態,門口鐵閘仍然落下,旁邊地上放着一個「準備中」的木牌,我只能在旁邊默默苦候着,等待「一鳴拉麵」晚市開始。「一鳴拉麵」在大埔是地區的獨立小店,只此一家,別無分店。店外有個兩張木櫈,應該是「一鳴拉麵」營業時,方便排隊等候用餐的食客坐的。店外還放着,「一鳴拉麵」午市拉麵小食的價錢,我最初還以為「一鳴拉麵」的拉麵和炸雞竟然這麼便宜抵食,抵食得買拉麵送炸雞這麽划算。後來我再看清楚,才知道原來是午市套餐的優惠,定價即使比較便宜,份量亦可以相應調節減少,還是一分錢一分貨呀。其實我刻意來到大埔,幫襯試食「一鳴拉麵」,其中一個很重要的原因,就是想吃他們即場現炸製造的炸雞。儘管後來知道,晚市的炸雞不像「一鳴拉麵」午市般跟餐上,要另外算賬的。但是,本着我對炸雞和雞肉美食的瘋狂執著,價錢貴了點點的「一鳴」炸雞,無論如何都要一試味道方告罷休。反而「一鳴拉麵」的不同款式拉麵,我反而沒有太大感覺,「一鳴拉麵」的拉麵,其實跟外面普通日本拉麵店的豚骨拉麵差不多,最不同都只是有黑蒜油口味的拉麵,「一鳴」其他口味拉

反而「一鳴拉麵」的不同款式拉麵,我反而沒有太大感覺,「一鳴拉麵」的拉麵,其實跟外面普通日本拉麵店的豚骨拉麵差不多,最不同都只是有黑蒜油口味的拉麵,「一鳴」其他口味拉麵給我的興趣不大,所以今次試食,我的目標只不過那個創作醬跟「一鳴」的炸雞
到了下午六點鐘後,「一鳴」晚市重開,我立刻入內,跟侍應落單點了炸雞,以及跟「一鳴」同名的招牌拉麵。
在等候拉麵跟炸雞完成期間,我除了有留意「一鳴」的點餐紙之外,我還有留意餐廳內的裝修。「一鳴」用比較古典懷舊的日本風格,由到牆壁到檯櫈都是由木材做裝修材料。就連牆上貼着的,都是比較古早味的日本海報和圖畫。

點餐紙上的拉麵都是以圖畫代替實物圖片,整間「一鳴」都以比較抽象的畫像去表達事物,包括餐廳要賣的食物飲品,給人年輕和有朝氣的年輕形象。
「一鳴」的拉麵在點餐後十分鐘,就立刻完成上檯。「一鳴」招牌拉麵叉燒切得蠻薄,但又不是說份量少得很孤寒很伶仃,只是感覺「一鳴」切叉燒薄之餘又不失口感而已。湯底的豬骨味都算很濃厚,蔥花亦放了不少,麵的韌度中等偏硬,很對我的口味,只嫌得半隻溏心蛋比較單薄。
一鳴
在「一鳴」招牌拉麵上檯後十分鐘,亦即我點菜後的二十分鐘後,「一鳴創作醬配炸雞」亦終於大功告成,以現在日式拉麵店最愛用的鐵罩籠裝着上檯。
一鳴創作醬配炸香雞
所謂的「一鳴創作醬」,我最初還以為是芥末醬或者是蛋黃醬,但結果卻完全是兩回事。「一鳴創作醬」味道絕對不嗆鼻,雖然像蛋黃醬,卻又不完全只有蛋黃味,而是有像兩者合而為一的味道,入口有芥末那種感覺,但之後就有蛋黃醬般的甜味。
「一鳴」花了二十分鐘和精力創造的新鮮炸雞,果然沒有「辜負」我對它的期望,炸雞新鮮出爐,炸得很熱辣辣,很脆很香口,肉質嫩口新鮮而且沒有雪味,很合乎我的期望。
「一鳴」新鮮炸雞沾上「一鳴創作醬」的獨特甜味,多了一種「親子感覺」,即是好像我們吃「親子丼」一樣,雞肉與蛋黃蛋白從此永不分離,合而為一。
今次我在「一鳴」最大的收獲,反而不是拉麵,竟然是吃到新鮮的炸雞,跟「一鳴」泡製的獨有味道創作滋味醬汁,雖然整個餐要花費一百三十元,但是炸雞令我感到值回票價,這個才是「一鳴」能入選食店選舉的關鍵原因啊!
2017-03-21
一鳴創作醬配炸香雞
今日同朋友黎到大埔覓食🙆🏻,行行下黎左運頭街👀,見到呢間格調非常和風既拉麵店,入去👣食返碗拉麵先~裝潢好似日本🇯🇵居酒屋🍶啊!每枱都有餐具🍴、調味料、牙籤、紙巾...點餐紙💁🏻~點餐後,店員隨即送上半熟玉子🥚。黑蒜。鳴拉麵($68):1上菜就聞到帶子(刺身)(+$18)既香氣👃🏻,勁surprise🌟~帶子刺身食落味道鮮甜👍🏻,吾錯吾錯~湯底系豬🐷骨濃湯配自家製黑蒜油,個人覺得黑蒜油味到吾夠重... 麵條🍜方面,小妹揀左太麵(曲面),因為佢比較彈牙😁,口感豐富d😙。溏心蛋充滿蛋香🍳,好想食多幾隻啊🤤!但叉燒就略瘦,小妹覺得有少少韌🙊。蔥同唐辛醬既份量都可以自己決定👏🏻~另外,加$28就可以配任何飲品 +炸雞/餃子1份😝。拉麵吾夠飽,加埋小食同飲品先😂~巨峰提子特飲:賣相精美✨,氣泡夠多,味道吾錯😜!不過糖漿沉系底,記得拌勻🥄先好飲啊!炸雞(4件):個皮炸得幾脆💥,小妹略嫌雞肉🐔吾夠嫩滑🙈...
裝潢好似日本🇯🇵居酒屋🍶啊!
每枱都有餐具🍴、調味料、牙籤、紙巾...
點餐紙💁🏻~
半熟玉子
點餐後,店員隨即送上半熟玉子🥚。
黑蒜。鳴拉麵

巨峰提子特飲
炸雞(4件)
2017-03-24
半熟玉子
黑蒜。鳴拉麵
巨峰提子特飲
2017-03-25 251 浏览
櫻花蝦叉燒拉麵(限定)選了濃湯多蔥硬麵,湯底非常濃郁美味,吃一口便知道是日本級的水平,叉燒大大塊好入味,流心蛋軟熟一咬落去蛋汁出晒嚟,食完非常滿足飽腹之欲,一定會再來。黑蒜油豬軟骨拉麵又係另一個極佳之作,鍾意食濃味嘅一定會好鍾意,黑蒜味道好特別同豬軟骨特別夾,豬軟骨嘅軟骨有咬感,又香又林又入味。一碗超過$100的拉麵也覺得非常值得。另外服務招呼周到,環境係日本音樂,好有入咗日本拉麵店嘅道地氣氛,衛生很好,來大埔嘅朋友一定會推薦過嚟食。
櫻花蝦叉燒拉麵(限定)

限定櫻花蝦叉燒拉麵
黑蒜油豬軟骨拉麵

2016-11-19
早餐
限定櫻花蝦叉燒拉麵
  • 櫻花蝦叉燒拉麵
  • 黑蒜油豬軟骨拉麵
2017-03-24 92 浏览
朝早去大埔有d野做,到lunch 既時間就係附近覓下食,黎左間幾多學生哥都黎既一鳴😁叫左個黑蒜油拉麵加粟米同帶子😆 個麵底勁好食,第一次食太麵(曲麵),比平時既拉麵有口感同彈牙!個湯底都不俗,味道非常濃郁!塊紫菜雖然係配角,但係好出色,好脆,再浸一浸香濃既湯,簡直冇得彈😋 至於粟米同帶子都值得一試,粟米係超甜粟,帶子都好有口感。到主角日式叉燒喇,醃得好入味,仲入口即溶!唔記得提隻半熟蛋,係糖心架,好香蛋味,食到上癮!由於太肚餓,所以要多杯飲品同餃子。巨峰提子梳打甜度適中,又夠氣!餃子都唔錯,炸到香脆可口,入面多菜又多肉

2017-03-21 194 浏览
在網上見到這家拉麵風評不錯,所以來會一會。我對拉麵的湯底要求都頗為嚴格,因為萬一湯底有不好的油,我會整天胃不舒服。我選了焰。鳴(秘製地獄醬豬骨湯底)價錢非常合理,因為太好食了,最重要湯底是完全不過咸的!!點了2辛,少少辣,太惹味了!櫻花蝦亦有少少咸味,跟拉麵一起食很搭還有豬軟骨很大塊,完全不吝嗇,而且煮得很入味,現在一直打食評一直回想都流口水了男朋友選了黑蒜。鳴(豬骨濃湯配以自家製黑蒜油)男友都說很滿意,叉燒半肥瘦,肉很軟,但我只陶醉在地獄湯中,沒有品嚐太多餃子和炸雞都是即炸,很可口,餃子內裏仍保留到肉汁和菜汁,不錯炸雞內裏的肉仍很有香濃的肉味,而且配上黃芥辣沙律醬會減低油膩感 總結是拉麵的水準很高,甚至好食過某些在日本的拉麵店,因為我自己去日本時都試過好幾間,有些真的是吃到中途會覺得太咸了,這家小店我一定會繼續支持
在網上見到這家拉麵風評不錯,所以來會一會。

我選了焰。鳴(秘製地獄醬豬骨湯底)
價錢非常合理,因為太好食了,最重要湯底是完全不過咸的!!

男朋友選了黑蒜。鳴(豬骨濃湯配以自家製黑蒜油)

餃子和炸雞都是即炸,很可口,
餃子內裏仍保留到肉汁和菜汁,不錯

• 火焰鳴拉麵
  • 炸雞
2017-03-21 121 浏览
今曰女朋友話至重係日本返唻好耐冇食日本拉面於是上open rice睇吓有邊間拉面好食見到呢間又入選開飯熱門咪走去試吓!去到之後要等差唔多要等10分鐘先可以入坐!入到去之後地方有D日本feel不過地方真係 好逼好窄坐得好唔 舒服!(不過值得—讃係你—坐低個待應會攞水俾你飲!)講番野食叫咗個焰鴨拉面個面幾好食不過個個湯唔夠熱所以得6分! 另外嗌咗個海鮮大阪燒個味道幾好都唔錯都好似日本! 有8分!同哩嗌咗一個就係咖哩吉列豬扒丼!呢個冇影到相 點解呢?因為我等咗超個半個鐘搞到冇晒心機影相!個味道都唔錯有6分不過要等好耐!有2個 可能!1就係太忙做唔切2就係隻豬未劏得切所以要好耐!通常前者居多! 第2個講笑啫!
個味道幾好都唔錯都好似日本!
有8分!
所以要好耐!通常前者居多! 第2個講笑啫!
...中伏⋯明明我以前食過好好味咖⋯我都食得咸咖啦⋯依碗野咸到我食唔落⋯d叉燒全肥膏仲要凍咖😱個麵簡左普通點解可以咁硬⋯我真係好小食唔落野⋯但依碗野堅差、我真係未試過咁浪費食物咖🙄燒雞翼🖕🏻點解可以咁油
燒雞翼🖕🏻
點解可以咁油
2017-03-19 110 浏览
Happy Friday~可以準時下班之下,就一個人去大埔食拉麵巷仔中的一鳴拉麵,7時多已經好多人,我坐在吧檯,後面就有好多日本傳統小裝飾。至於環境有點擠迫,冷氣不足。Menu 有不少食物圖案,相當有心思。點餐後豬骨黑蒜湯底拉麵 $75 在5分鐘內已送到。選了麵質為中間硬度,不過都覺得好硬。半肥瘦的叉燒入口即融,而溏心蛋都好美味。玉子燒 $58,特別之處是師傅新鮮即製,並不是製好後再翻熱。熱騰騰的上檯,好吸引~玉子軟腍腍好美味。
Happy Friday~
可以準時下班之下,就一個人去大埔食拉麵
Menu 有不少食物圖案,相當有心思。
點餐後豬骨黑蒜湯底拉麵 $75 在5分鐘內已送到。
豬骨黑蒜湯底拉麵 $75
選了麵質為中間硬度,不過都覺得好硬。
豬骨黑蒜湯底拉麵 $75
半肥瘦的叉燒入口即融,而溏心蛋都好美味。
豬骨黑蒜湯底拉麵 $75
熱騰騰的上檯,好吸引~
玉子燒 $58
玉子軟腍腍好美味。
2017-03-18 72 浏览
大埔真係有好多野食,呢間唔啱食又或者果間好多人要等好耐既話,除時轉呔無難度,梗有一間啱心水今日試左間係巷仔入面既拉麵店~一嗚拉麵店鋪設計都近似日本既拉麵店,不過師傅唔係日本人玉子燒 值得推介師傅即叫即做,並唔係整定翻熱,仲有另外兩款芝士粟米同芝士蟹肉玉子一層一層,蛋味香濃,玉子剛剛熟,很好(個人不太喜歡食太熟太實的的)芝士煙肉籚筍大啡菇菇很厚身好Juice ,餡料比例唔錯,芝士是一整塊放在菇上面烤焗,沒有膩的感覺燒雞泡魚乾基本上逢有得叫黎食既地方我都會叫,食過咁多間,呢間算燒得唔錯,燒得唔太乾,又有小小香口

今日試左間係巷仔入面既拉麵店~一嗚拉麵
店鋪設計都近似日本既拉麵店,不過師傅唔係日本人
玉子燒
值得推介
玉子一層一層,蛋味香濃,玉子剛剛熟,很好
(個人不太喜歡食太熟太實的的)
芝士煙肉籚筍大啡菇

燒雞泡魚乾
2017-03-11 92 浏览
Overall it's not a bad place but they don't have a full menu in English and luckily i can understand cantonese so i could converse with the staff but the taste was not bad, i would definitely go back.
2017-01-18
2017-03-09 980 浏览
見今日天氣咁好~就去沙田踩單車啦~既然唔知有冇力踩去大埔再踩返沙田,不如揀大埔交車,順便入去行個圈啦~其實附近都好多野食~但呢間就好似好出名~連名星都會黎食野架!呢個位置真係好似日本拉麵店!而呢度既裝修都真係花左心思落去!每個座位都有一份點菜單。仲可以感受到師傅既認真。餐牌~餐廳服務細心,店員亦好有禮貌!整餐晚飯起碼加了五次水!海鮮大阪燒!用料豐富!有蛋、菜、蝦、魷魚等等~普通SIZE,比在大阪食到既細少少。係面頭撒上沙律醬同鰹魚乾,份外好味!炸原隻軟殼蟹上檯時引來其他食客既目光!剛剛炸好,有濃濃蟹膏香味~配新鮮青檸汁同碟上少少既鹽~好食!燒日本甜蕃薯黃心既小蕃薯~ 外面再淋上糖醬~ 甜上加甜!食唔停口!燒雞泡魚乾即叫即燒!香噴噴!點埋美乃滋醬食就一流啦!香蕉冰卷呢個真心好食!有咬口,又香又甜!
見今日天氣咁好~就去沙田踩單車啦~

呢個位置真係好似日本拉麵店!
而呢度既裝修都真係花左心思落去!
每個座位都有一份點菜單。
仲可以感受到師傅既認真。
餐牌~

餐廳服務細心,店員亦好有禮貌!整餐晚飯起碼加了五次水!

海鮮大阪燒!
海鮮大阪燒$68
用料豐富!有蛋、菜、蝦、魷魚等等~

普通SIZE,比在大阪食到既細少少。

係面頭撒上沙律醬同鰹魚乾,份外好味!
炸原隻軟殼蟹
炸原隻軟殼蟹$48
上檯時引來其他食客既目光!

燒日本甜蕃薯
燒日本甜蕃薯$24
黃心既小蕃薯~ 外面再淋上糖醬~ 甜上加甜!食唔停口!
燒雞泡魚乾
燒雞泡魚乾$38
即叫即燒!香噴噴!點埋美乃滋醬食就一流啦!

香蕉冰卷
香蕉冰卷$18
呢個真心好食!有咬口,又香又甜!
燒雞泡魚乾$38
  • 黑蒜。嗚 (豬骨濃湯配以自家製黑蒜油)$75