2017-03-07 1911 浏览
好傳統既日本餐做法!午市晚市之間休息~我地踏完單車未到六點去係未開門架~所以係附近行個圈,六點再返黎~返黎已經坐左好多人啦!要黎既朋友記得預早book ! 未到6:30就已經坐滿人LU~好喜歡呢度!好有日本居酒屋既感覺!所以我都特意要坐係近廚房既檯!從拉麵碗同清酒中可以望到師傅既制作過程~先點菜!我要食拉麵~呢道有一嗚拉麵(豬骨濃湯)$72、黑蒜。嗚(豬骨濃湯配以自家製黑蒜油)$75、焰。嗚(秘製地獄醬豬骨湯底)$75、翠。嗚(清新菠菜醬混入豬骨湯底)$75和限定。嗚$88!我地擇左黑蒜。嗚 , 叉燒太麵(曲麵),普通硬度麵質,少細蔥聞落都好香黑蒜味,當然要先呷一啖混合了黑蒜和豬骨湯的湯底:不太咸不太重不太油膩,沒有味精,很好!碗內還有半隻半熟卵、兩片紫菜、幾片筍和叉燒。叉燒軟淰,肥瘦適中!燒雞泡魚乾$38 配美乃滋醬,好香口~燒日本甜蕃薯$24 平時放題必叫既甜蕃薯,呢度都好甜啊!炸原隻軟殼蟹$48 好有蟹味,炸粉唔太油淋淋!正!海鮮大阪燒$68 不算太大份,可過過口癮!好喜歡鰹魚同沙律醬既配搭~好有大阪風味~香蕉冰卷$18 好好食!望落去完全想像唔到係點樣,食落去⋯⋯ 好似西米糕既
好傳統既日本餐做法!午市晚市之間休息~

我地踏完單車未到六點去係未開門架~

所以係附近行個圈,六點再返黎~
返黎已經坐左好多人啦!要黎既朋友記得預早book !

未到6:30就已經坐滿人LU~
好喜歡呢度!好有日本居酒屋既感覺!

所以我都特意要坐係近廚房既檯!
從拉麵碗同清酒中可以望到師傅既制作過程~
先點菜!我要食拉麵~

我地擇左黑蒜。嗚  叉燒太麵(曲麵),普通硬度麵質,少細蔥
黑蒜。嗚 拉麵 $75

碗內還有半隻半熟卵、兩片紫菜、幾片筍和叉燒。

叉燒軟淰,肥瘦適中!
燒雞泡魚乾$38
燒雞泡魚乾$38 配美乃滋醬,好香口~
燒日本甜蕃薯$24
燒日本甜蕃薯$24 平時放題必叫既甜蕃薯,呢度都好甜啊!

炸原隻軟殼蟹$48
炸原隻軟殼蟹$48 好有蟹味,炸粉唔太油淋淋!正!
海鮮大阪燒$68
香蕉冰卷$18
香蕉冰卷$18 好好食!望落去完全想像唔到係點樣,食落去⋯⋯ 好似西米糕既口感!香濃香蕉味既餡~
黑蒜。嗚 拉麵 $75
燒雞泡魚乾$38
燒日本甜蕃薯$24
炸原隻軟殼蟹$48
海鮮大阪燒$68
香蕉冰卷$18
2017-03-07 103 浏览
都幾多人,間野都幾大陣味,因為open kitchen! 食完會成身所有衫都係味!紫菜嬰花蝦!超好食!好滑,好夠味!微微帶甜!拉麵好失望,湯夠濃,有質感但唔夠咸!完全唔夠咸,又冇野可以比人落....豬軟骨好淋!唔錯!拉面唔算貴!讚,如果可以有dd鹽就好好多!黑蒜,都幾香,但都係一樣嘅湯底.....所以分別唔太大。
紫菜嬰花蝦!超好食!好滑,好夠味!微微帶甜!
黑蒜,都幾香,但都係一樣嘅湯底.....所以分別唔太大。
2017-03-05 105 浏览
好少去大埔舊墟,唔係好識路。去到嘅時候過咗午膳時間,肚餓唔想再行嚟行去搵嘢食,於是見到呢間拉麵店就入去食。一拉開門,侍應姐姐見我係一個大肚婆,即刻安排一個闊少少、冇咁大風嘅位比我,又即刻拎多張櫈過嚟比我擺嘢。之後好快上咗一隻雞蛋比我,我問侍應姐姐個蛋黃係咪全熟,跟住侍應姐姐話係流心嘅。我本身諗住唔要隻蛋,因為懷孕期間要小心飲食,以免貪吃引起不適,點知侍應姐姐好好人,即刻叫拉麵師傅烚過另一隻蛋比我,要全熟蛋黃。仲間唔中幫我催師傅隻雞蛋熟未 (佢主動幫我催,唔係我催佢哋)佢哋真係好好人呀,表面睇佢哋個個都好後生,估唔到佢哋咁體貼,值得一讚,因為好耐都冇遇過咁有人情味嘅食肆!!至於拉麵,我覺得都 ok,同其他拉麵差唔多!希望佢哋 keep 住對客人體貼呢一份熱心,同時亦希望大家比多啲機會年青人同埋小店,多啲幫襯佢哋!!
好少去大埔舊墟,唔係好識路。

至於拉麵,我覺得都 ok,同其他拉麵差唔多!
2017-02-09
一鳴拉麵 經過大埔墟個熟食中心,行多陣就到喇~店面設計好日式感覺入到去店員會比杯檸檬水同溫泉蛋你(^^)/~~~午市餐牌就只有依張紙,所有拉麵同一價錢翠鳴拉麵 揀左太麵(粗麵) 揀左最硬多蔥配豬軟骨(可選叉燒)追加 帶子、櫻花蝦、蟹柳一黎到緊係試左湯底先,豬骨湯底內加左菠菜醬,好特別既味道,成個湯完全吾似平時啲豬骨湯底甘油膩(⊙ω⊙)而且又吾會好咸!係幾好既~剝開粒蛋先,原來係半熟蛋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)流心程度剛好~配料方面 筍干 同 溏心蛋都吾錯追加既櫻花蝦浸湯後好好味 於是再追加一份٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و反而帶子一般般 燒得過熟蟹柳有兩條 賣相非常普通 但幾鮮甜仲好食過帶子(o^^o)主角豬軟骨就非常失望o(︶︿︶)o份量係非常足夠 有六大舊但並吾係口入即溶既口感肉質好鞋 而且軟骨位置太硬( ・᷄ὢ・᷅ )好彩我啲牙仲ok 咬爛曬佢食落肚~味道一般(╯3╰)麵質方面雖然揀左最硬 但都係無乜咬口 亦吾煙韌整體感覺普通~不過吾油膩既豬骨湯底係值得一讚既*^_^*都飲左大半碗~一鳴拉麵 (大埔)地址:大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖
入到去店員會比杯檸檬水同溫泉蛋你(^^)/~~~
午市餐牌就只有依張紙,所有拉麵同一價錢
翠鳴拉麵
翠鳴拉麵
揀左太麵(粗麵) 揀左最硬
多蔥配豬軟骨(可選叉燒)
追加 帶子、櫻花蝦、蟹柳
而且又吾會好咸!係幾好既~
剝開粒蛋先,原來係半熟蛋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
流心程度剛好~
配料方面 筍干 同 溏心蛋都吾錯
反而帶子一般般 燒得過熟
蟹柳有兩條 賣相非常普通 但幾鮮甜
仲好食過帶子(o^^o)
主角豬軟骨就非常失望o(︶︿︶)o
份量係非常足夠 有六大舊
但並吾係口入即溶既口感
肉質好鞋 而且軟骨位置太硬( ・᷄ὢ・᷅ )
好彩我啲牙仲ok 咬爛曬佢食落肚~
味道一般(╯3╰)
麵質方面雖然揀左最硬 但都係無乜咬口 亦吾煙韌
一鳴拉麵 (大埔)
地址:大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖
2017-03-03
午餐
2017-03-01 166 浏览
拉麵不過不失, 湯底夠濃, 溏心蛋好味, 但叉燒好薄。大板燒即叫即整, 係好味嘅, 但份量有啲細。芝士粟米玉子燒, 非常一般, 無乜芝士味亦欠蛋香, 唔明點解會係必食之選。三樣嘢埋單$230, 係咪我食米唔知米貴呢? 我覺得呢個價錢真係有啲貴。鋪頭好細, 係你食完就會走唔會想坐耐啲嗰隻, 鋪頭設有加一, 這一點我是有點O咀的, 要搭枱, 店員全程沒有主動加水, 我食咗一個鐘都冇, 唔係介意俾, 係唔明佢憑甚麼收加一, 可能佢餐牌直接mark up個價錢我會感覺良好啲。試過就算, 大埔仲有好多好嘢食, 沒有需要再幫襯。
拉麵不過不失, 湯底夠濃, 溏心蛋好味, 但叉燒好薄。
大板燒即叫即整, 係好味嘅, 但份量有啲細。

試過就算, 大埔仲有好多好嘢食, 沒有需要再幫襯。
2017-03-01
2017-02-28 99 浏览
朋友係拉麵發燒友。呢排佢成日講「一鳴」拉麵好好食。到底有幾好食?係一個迷。今日👧🏻決定去解開呢個「迷」。牆上d畫好搞笑。拉麵有五款口味。四個係基本。一個係期間限定。除咗湯底之外。仲要揀麵喇。配料喇。蔥喇。。+$18/$28有飲品+炸雞/餃子一份。哈哈。有選擇困難症嘅朋友。你地點算好👧🏻穩陣d揀咗「一鳴」。濃厚嘅🐷骨湯底。飲完一啖又一啖。停唔到口叉燒肥瘦均勻。忌廉溝鮮奶~以為係一罐罐。點知係一大杯加冰。味道淡咗dd。炸餃子~外表炸到脆卜卜。個皮都算薄。餃子脹脹的。餡料都唔少。個「迷」解開了。拉麵確係唔錯。小食都有水準。以後食好西可以留喺大埔喇🤣
牆上d畫好搞笑。
拉麵有五款口味。四個係基本。一個係期間限定。
叉燒肥瘦均勻。
忌廉溝鮮奶~
以為係一罐罐。點知係一大杯加冰。味道淡咗dd。
炸餃子~
外表炸到脆卜卜。個皮都算薄。餃子脹脹的。餡料都唔少。
2017-02-26 79 浏览
呢間拉麵幾年前食過今日再食餐牌多左好多項目!但今日無試太多 主要食返個拉麵暖下身!拉麵有5款湯底麵質 硬度 辣度等等都可以自選我揀左限定口味:廣島蠔豬骨湯!因為呢個湯底有3隻大既廣島蠔嫁😍另外仲有每碗都有既半隻蛋同叉燒 或 豬軟骨湯底👍🏻👍🏻👍🏻廣島蠔同蛋都略嫌熟左d我揀左叉燒 家人揀左豬軟骨所以兩樣都試到兩款都唔算出色 叉燒瘦既位置幾「鞋」豬軟骨既骨係脆口既食法另外叫左南瓜秋葵沙律味道幾好 但太多洋蔥下次試下其他小食甜品先~
呢間拉麵幾年前食過
今日再食餐牌多左好多項目!
但今日無試太多 主要食返個拉麵暖下身!
拉麵有5款湯底
麵質 硬度 辣度等等都可以自選
我揀左限定口味:廣島蠔豬骨湯!
因為呢個湯底有3隻大既廣島蠔嫁😍
另外仲有每碗都有既半隻蛋同
叉燒 或 豬軟骨

湯底👍🏻👍🏻👍🏻
廣島蠔同蛋都略嫌熟左d
我揀左叉燒 家人揀左豬軟骨所以兩樣都試到
兩款都唔算出色 叉燒瘦既位置幾「鞋」
豬軟骨既骨係脆口既食法
另外叫左南瓜秋葵沙律
味道幾好 但太多洋蔥

下次試下其他小食甜品先~
1K
2017-01-25 330 浏览
之前同朋友去大埔墟睇中醫後,行過見到佢裝修同係日本見到嘅拉麵店差不多,天寒地冬食個拉麵暖吓先!座位唔係太多,咁啱冇人等位,張拉麵紙好大張,4種口味加一個限定,五款選擇,我喜歡濃湯,就點了黑蒜.鳴$75,湯底係用豬骨濃湯加埋自家調製嘅黑蒜油!加多份炸雞落單一陣,個拉麵就上枱,有效率!最緊要係熱盪盪咁先至可以保持到食物嘅質素!大大碗,香噴噴嘅黑蒜油香味已撲鼻而來,選擇時已經選了叉燒,平時食開兩塊,這裡有三塊,重要係肉質軟滑,入口個啲肉同脂肪一齊溶化嘅感覺真好!而唔少得嘅半熟蛋,雖然入口好滑,但感覺始終都係係日本吃過的唔同!返正有排都未有機會在日本吃,止渴先啦!終於要到個湯了,正如張紙寫嘅一樣,個湯真係夠晒濃,正!配埋黑蒜油真係冇得輸!個湯邊吃煙韌彈牙嘅拉麵邊飲個湯!個炸雞都好香脆,外脆內軟,份量亦十足,加埋個醬吃真係感覺沒有咁肥膩同熱氣!雖然看完中醫都要吃啦!食完真係好似成個人好了!
雖然看完中醫都要吃啦!食完真係好似成個人好了!
2017-01-23 319 浏览
有好野我都益朋友既,不過今次我先自私食,拉麵店外好多人,好在我一個人,搵到個居酒屋位,即係對住廚師食那隻,呢度拉麵分幾種,我就叫左「黑蒜。鳴」,係黑蒜油加上豬骨濃湯內,碗麵帶給我驚喜,先說賣相,黑蚊蚊的拉麵,我沒有想過會咁多黑蒜油,飲兩啖,有蒜味有油味,難得地中間還有豬骨味,大家的比例是50,50。(起初睇有點似墨魚汁),麵底我揀左幼麵同曲麵,曲既拉麵我真係第一次食,睇賣相好似公仔麵,但食落唔似,幼身好多,質地上公仔麵比較粗,又比較油,曲麵有d似「簡水麵」咁,有少少鞋口,配料我沒有選擇一般會食既叉燒,選了豬軟骨,豬軟骨本身已經有味,仲有半隻流心蛋,凍凍的蛋漿流出,融入麵中,凍熱交融呀!見到我喜愛既玉子燒點可以錯過?叫左個芝士蟹肉玉子燒,話時話呢個仲貴過一碗拉麵,是關要$78,拉麵都只是$75,所以都幾期待,果然係無令我失望的,黎到已經好生動,有堆木魚係度飄呀飄,我切開左幾件慢慢食,一切開啲蛋漿就爆出黎,夾層內睇到有好多蟹肉,足料上碟,呢個玉子燒似普通蛋卷,因為蛋味好足,又香又濃,反而傳統的甜蛋味較少,都好,我都怕太甜。~完,推介指數:10~
~完,推介指數:10~
2017-01-22 180 浏览
非常失望的居酒屋,地方很細,清酒没有 300 or 720ml, 只能叫一大支,收费 $268, 超級唔抵。坐位又唔舒服,2個人食咗 700元,串燒只有一串,收 $18,超貴,上環、觀塘都有 2串啦,勁唔抵食。我以後一定一定唔會再去。
2017-01-21 1807 浏览
早兩日舊同事forward左個facebook fan page比我,係一間拉麵店既facebook,一睇就睇到張繼聰同阿Kay喎!咁岩過兩日都會入大埔探個fd,即刻search地址去食個一人前!餐廳成間居酒屋咁,除左面壁位仲有d卡位,我有幸坐到卡位,拉麵價錢唔貴,都係$72-78,我叫左個好特別既翠鳴,翠鳴係將菠菜醬加入豬骨湯底裡面,大約等10分鐘就到啦!黎到起初嚇一嚇,因為湯底係綠色架!好特別,因為有菠菜醬,試兩啖,好濃既豬骨味!豬骨味中間真係feel到蔬菜味,筆起d湯睇,唔係清湯咁清晰,真係見到有d菜碎,足料!麵底我揀左幼既直麵,呢度有直麵同曲麵揀,直麵就係我地平時食既麵,麵幾有彈性,難得地成碗湯我都唔覺得油,配料揀左豬軟骨,幾特別,唔似平時的只有叉燒,豬軟骨有4件,味道偏咸,醃得好入味!食碗麵滿足唔到我既,忍唔住叫左個炸餃子,$28有五件,餃子皮炸得好脆,但高招的他,脆而不焦,即叫即炸,仲配備餃子醬油,餃子入面有滿滿豚肉,餡料豐富,豚肉無肥肉,加上厚厚脆卜卜的餃子皮,味道不錯!食埋個甜點先,隔離枱叫左兩件透明的東西,聽到個女仔話幾好味,我當然唔執輸!原來是香蕉冰卷,所謂冰卷其實
So Qute!!!
食碗麵滿足唔到我既
,忍唔住叫左個炸餃子,$28有五件,餃子皮炸得好脆,但高招的他,脆而不焦,即叫即炸,仲配備餃子醬油,餃子入面有滿滿豚肉,餡料豐富,豚肉無肥肉,加上厚厚脆卜卜的餃子皮,味道不錯!食埋個甜點先,隔離枱叫左兩件透明的東西,聽到個女仔話幾好味,我當然唔執輸!原來是香蕉冰卷,所謂冰卷其實是說明係凍既甜品,冰卷外層好煙靭,起初以為是大菜糕既feel,但其實好似糯米滋般煙靭!裡面就係香蕉蓉,不咸不甜,彌漫住好香既香蕉味,難怪隔離小姐都讚好!是正索日本甜點嗎?
  • 翠鳴
2017-01-20 173 浏览
叉燒好足料,肥瘦適中,唔會好似其他鋪頭肥肉過多!豬骨湯底濃郁,加左菠菜蓉係湯底增添清新感,配搭剛剛好!糖心蛋煮到岩岩好。叫左店家多蔥佢都有多比我!另外加在份小食香煎餃子,份量都好夠,可同朋友share ~ 餃子香口料又足!炸到好鬆脆上菜個時熱辣辣!值得一試!!每個客人都送糖心蛋一隻,最後無食到,因為拉麵𥚃都有一隻~太飽飲品叫左一杯冰凍烏龍茶,勁大杯!可助減少拉麵同餃子既油膩感!總結好抵好豐富既午餐!
翠鳴拉麵(菠菜湯底)
午餐
翠鳴拉麵(菠菜湯底)
2017-01-15 187 浏览
今天啱啱約咗幾個朋友去踩單車,租單車舖附近見到🈶️間日式拉麵店,咁我地幾個人還完單車就去食。店內裝修係日式拉麵格局。咁我地開始點嘢食,呢度拉麵🈶️幾款叧加1⃣️款限定選擇,我就點咗焰。鳴呢款。焰。鳴 湯底刺激呢度仲可以選麵條&麵質&配料,我要咗直麵普通豬軟骨。拉麵配料多湯底夠香開胃刺激&豬軟骨夠淋入味小食點咗一名炸香雞&日式炸餃子。炸雞鬆軟又香脆,點醬汁仲嘢味,餃子內🈶️肉汁夠香。服務員還不時幫客人杯浸水唔錯,🈶️機會會再來試其他囗味。
店內裝修係日式拉麵格局。
焰。鳴 湯底刺激
小食點咗一名炸香雞&日式炸餃子。
炸雞鬆軟又香脆,點醬汁仲嘢味,餃子內🈶️肉汁夠香。
服務員還不時幫客人杯浸水唔錯,🈶️機會會再來試其他囗味。
2017-01-15
2017-01-13 227 浏览
原本食lunch 好少寫食評!但係呢間一嗚拉面真係不得不推薦!餐牌比較簡單!可以選擇既野唔多!但係可能咁樣先證明佢可以專注煮拉面!我地兩個人一人一碗。分別叫湯底-面軟硬度-配料-追加-飲品!我叫左翠。嗚配叉燒!翠代表菠菜湯底!好香濃既菠菜味!減低左豬骨湯既濃度!比豬骨湯既清淡d! 叉燒肥瘦適中!而且份量超多!唔似第二d拉面鋪得2塊!岩曬肉食者黎食!配既餃子炸得好鬆脆!新鮮熱辣!值得推薦!我朋友叫左黑蒜。嗚!黑蒜味重,豬骨湯味好濃!一樣叉燒份量極多!好味!值得一題烏龍茶大大杯!仲送左兩隻溫泉蛋!唔知係人人有份定係咁岩得我地有!非常推薦大家黎食呢間!性價比高又好味!每樣野份量又多!兩個人食到好飽都係百幾蚊!
2017-01-10 1237 浏览
今日唔洗返工所以冇出九龍咁但係突然間好想食拉麵點都唔會要食老千拉麵掛所以跟朋友散步去大埔墟支持小店原來就係係我以前睇中醫嗰條街基本上唔係地頭蟲都唔會行入嚟小店好有橫町氣氛坐低即刻已經有心水黒蒜。鳴 $75比九龍平¼價錢賣相好有日本feel感覺好有 heart我自己就鍾意特別啲食太麵即係彎彎曲曲嘅拉麵喜歡普通硬度入口更加彈牙黒蒜湯底十分濃郁每一啖湯都充滿蒜油香味小蔥要叉燒叉燒係 more than 半肥瘦入口即化而且都算大大塊當然我好享受隻半熟蛋啦好味而且好有幸福嘅感覺一碗麵真係唔夠喉所以再點啲心水小食鹽燒牛柳粒 $48鮮嫩而且肉汁多是拉差醋汁炸雞翼 $38我直情覺得佢係 Japanese style 既 Buffalo wings好好味呀下次再嚟幫襯
今日唔洗返工所以冇出九龍
咁但係突然間好想食拉麵