2017-04-07 121 浏览
同朋友去完大埔海濱公園,順道到大埔墟醫肚。見到尼間拉麵館座位尚算寬落,一於入去試下。入門即見牆上貼住各種啤酒廣告,非常細緻而特別。餐牌上一共有五款拉麵,我地三個點咗兩個拉麵,一個赤麵一個翡翠麵,另加一份玉子燒,味道都還可以。兩個麵的湯底都不會太鹹,赤麵點咗軟身直面,翡翠湯底點咗一般硬度的麵身的曲麵,結果係兩個麵硬度差別不大。個人覺得曲麵比直麵更好吃,感覺更入味。至於湯底,平時食下辣的我,點咗赤麵的小辣,可以接受。湯裡的叉燒非常足,入口軟綿。翡翠湯底配的辣椒感覺比我赤麵的小辣還辣,不能食辣的朋友要小心。至於玉子燒,內有大量芝士,切開還有拉絲的效果。玉子燒面上配上柴魚,蛋漿的微甜配上芝士令到鹹度適中,感覺做得非常用心。