2018-04-03 235 浏览
未試過澳門蟹粥先來試試本地蟹粥,朋友之前食過覺得好唔錯,帶我地一行四人豪一豪!環境寬敞整潔,桌面沒有油膩感。招牌蟹粥蟹粥的主角是羔蟹,粥底用上蝦等其他海鮮煮成金黃色,未入口已經流口水,粥看到米花,入口非常鮮甜,四人行每人吃到兩碗,份量十足!避風塘炒蟹用上肉蟹,蟹肉豐滿、爽滑鲜甜,炸蒜香味融入蟹肉之中,吃光蟹肉不要浪費,炸蒜伴入粥食,綿中帶脆,又是一番滋味!日式鵝肝炒牛柳粒,鵝肝炸過,裡面仍非常嫩,牛柳粒很軟,又一下飯好菜!
未試過澳門蟹粥先來試試本地蟹粥,
朋友之前食過覺得好唔錯,帶我地一行四人豪一豪!

環境寬敞整潔,桌面沒有油膩感。

招牌蟹粥
粥看到米花,入口非常鮮甜,四人行每人吃到兩碗,份量十足!

避風塘炒蟹

吃光蟹肉不要浪費,炸蒜伴入粥食,綿中帶脆,又是一番滋味!

避風塘炒蟹
2018-03-28 136 浏览
特意到來嘗嘗海鮮-蟹一進去覺得很光猛,大家都邊吃邊聊。而且餐廳有wifi提供, thumbs up蒜香炒龍躉球-一上菜就覺得好fresh,小清新的擺盤魚味濃郁。魚肉豐厚日式鵝肝炒牛柳粒從未吃過這樣的鵝肝,還蠻新穎的吃法。招牌蟹粥-膏蟹每桌必點:我們四個人吃剛好一人兩碗。香氣十足我並不喜歡太綿密的粥,這種還看得到米粒的我挺愛。味道濃淡適中,剛剛好避風塘炒蟹-肉蟹主角之一:啖啖肉,而且廚房已經幫客人處理好。很多人不喜歡吃海鮮都是因為懶,這裡很方便,夾子都不用, 用手馬上能才吃。
特意到來嘗嘗海鮮-蟹

蒜香炒龍躉球-一上菜就覺得好fresh,小清新的擺盤

魚味濃郁。魚肉豐厚

日式鵝肝炒牛柳粒

從未吃過這樣的鵝肝,還蠻新穎的吃法。

招牌蟹粥-膏蟹

每桌必點:我們四個人吃剛好一人兩碗。香氣十足

避風塘炒蟹-肉蟹

2018-03-27
2018-03-21 176 浏览
晚餐餐牌四人套餐($988)對於食晚飯小菜黎講,價錢十分大衆化。仲有散點小菜,啤酒好抵!今次主角當然是蟹,我們點了砵酒軟殼蟹同金榜蟹煲,兩種不同煮法不同味道。有輕微的酒味,提升到蟹肉的鮮味,炸得唔會太油膩主角金榜蟹煲上場,賣相都幾靚,上菜時仲滾緊,風味十足,香味撲鼻。大大個蟹蓋放在面頭,蟹身和蟹鉗都好多肉,煮法雖然味濃,但也沒有蓋過蟹味,非常野味。蟹鉗好厚肉除左蟹,我地點左一個燒汁野菌炒貴花蚌,貴花蚌非常爽口,而且好鮮味!

仲有散點小菜,啤酒好抵!

有輕微的酒味,提升到蟹肉的鮮味,炸得唔會太油膩

蟹鉗好厚肉

2018-03-09 172 浏览
這間一番風味,位於灣仔道,銅鑼灣與灣仔中間。坐地鐵去灣仔,行過去時代廣場會經過。室內裝修係懷舊大排檔主題,但絕對清潔乾淨。菜單上菜式主要係中菜、港式粵菜為主,而且其中海鮮相當吸引。上次食完個蟹粥、賴尿蝦已經好飽,叫唔到其他菜。今次就同朋友試吓其他菜式。日式鵝肝炒牛柳粒($108)牛柳粒肉嫩味美;鵝肝香、且味道濃郁,口感柔軟。鵝肝的油脂與牛肉配合起來,增加了一份特別的味道層次。如果本身喜歡吃威靈頓牛肉,這一道菜會是你的摯愛。金榜醬蟹煲($298)去到一番風味,又點可以唔食蟹?這個都非常出名,金榜醬有非常香嘅椰汁喇沙味,上碟嘅時候,遠遠已經可以聞得到。蟹肉已經吸收晒多種香料煮成的金榜醬。一磅重嘅肉蟹,請慢慢品嚐隻大蟹鉗另外金榜醬汁本身都已經吸收左成隻蟹嘅精華,用嚟撈飯、法包已經一流。黃金軟殼蟹($58)超級抵食!鹹蛋黃香味濃郁,本身已經脆皮嘅軟殼蟹,用鹹蛋黃炸左之後,口感層次進一步提升。雖然啖啖肉都有鹹蛋黃好正,不過年紀大嘅人,要小心心臟啊!蒜蓉粉絲蒸扇貝(每隻$48)簡單但是常見的煮法,而且更加能夠突顯扇貝味道。扇貝肉彈牙,大大隻、啖啖肉。

日式鵝肝炒牛柳粒($108)

金榜醬蟹煲($298)

一磅重嘅肉蟹,請慢慢品嚐隻大蟹鉗

黃金軟殼蟹($58)

蒜蓉粉絲蒸扇貝(每隻$48)
2018-03-06 259 浏览
今日同家人在灣仔買完野,之前試過呀你呢度食晚餐今次經過又再返嚟試吓呢度嘅午餐:)發現原來有好多抵食既午市套餐!好多選擇,價錢合理,又大份!唔怪之午市都坐滿人啦!我叫左海鮮湯斑粒泡飯,佢叫左蝦膏海鮮炒飯呢個湯超大碗! d海鮮湯好新鮮清甜!仲有好多海鮮! 真係足料㗎!d飯軟硬適中!完全唔會話浸到淋晒~仲有呢個海鮮炒飯炒得好香!飯粒亦都夠煙軔,而且食落一啲都唔會覺得好油!份量都幾大,一個女仔食絕對食唔晒呀!
我叫左海鮮湯斑粒泡飯,佢叫左蝦膏海鮮炒飯
呢個湯超大碗! d海鮮湯好新鮮清甜!

2018-03-03 190 浏览
我第一次係openrice俾評價。平時都懶得寫但係今次真係忍唔住. 我叫6個送,唔知點解出得3個 , 最後check先知個服務生寫漏3個送!係寫漏左一半!d職員仲要多多藉口。d野又油。海鮮多沙。仲要蒸唔熟!要左個蒸聖子要成$68一隻,(叫左5隻)有3隻係有沙,唔蒸同腥!極度失望!重點係員工態度極差!個招牌crab粥係唯一可以接受。其他真係差到不得了。知之前咁多好評先諗住試一試。誰不知令人好失望!!!!!

• 招牌蟹粥
1K
2018-03-03 164 浏览
相約同事聚會,本打算隨隨選一家餐廳/ 酒家便算,但難得約左灣仔,第一時間想起此一番風味。有幸曾嘗過其招牌黃金膏蟹粥,已被深深吸引,此回遂試試特色小菜。蒜蓉粉絲蒸扇貝: 為最傳統的煮法,以大量蒜蓉及粉絲蒸煮,帶子肉質幼滑,而蒜蓉使肥美肉厚的帶子更為鮮香。粉絲吸收帶子的肉汁及蒜蓉的香氣,就連配菜也相當惹味。黃金軟殼蟹: 以大量鹹蛋黃醬配酥脆的軟殼蟹,鋪在表面的全是邪惡的鹹蛋黃,極為惹味可口,但同樣地,膽固醇也不能小看。日式鵝肝炒牛柳粒: 鵝肝以油炸方式烹調,表面酥脆,但入口即溶,而牛柳粒嫩滑,牛味一般。

蒜蓉炒菠菜
2018-02-27
2018-02-24 192 浏览
黃金蝦鬆脆甘香,回鍋肉豬肉又爽又香而不太辣、燒汁雞扒鮮嫩味美,三個餸都非常足料,物超所值,喜出望外👍🏻👍🏻👍🏻絕對值得推介⋯⋯午市套餐每位只需大約$70
絕對值得推介⋯⋯午市套餐每位只需大約$70
2018-02-24
今天去灣仔接老公收工,他說帶我去吃海鮮大餐,超開心。店鋪位於灣仔道,有很多香港特色的掛畫及擺設。店員十分親切,雖然我不是灣仔街坊,但有街坊感覺。蟹粥是餐廳的招牌,但我們最終選擇了金榜蟹煲,蟹肉意外的肥美及新鮮,蟹腳輕輕拆殼後,啖啖肉,好滋味。配上法包。首次吃風沙鮑魚,外香脆,內肉厚,很不錯。蒜香炒龍躉球是我的最愛,魚肉不比西芹少,肉既鮮且滑,連皮吃更有嚼勁。好久沒有嚐過這麼高質素的海鮮了,好滿意。
今天去灣仔接老公收工,他說帶我去吃海鮮大餐,超開心。

店鋪位於灣仔道,有很多香港特色的掛畫及擺設。

店員十分親切,雖然我不是灣仔街坊,但有街坊感覺。

配上法包。

首次吃風沙鮑魚,外香脆,內肉厚,很不錯。

好久沒有嚐過這麼高質素的海鮮了,好滿意。
2018-02-22
2018-02-14 180 浏览
經常去188果度行街, 睇手機, 遊戲, 模型, 都會經過一番風味, 今日心血來潮, 就趁午餐時間, 價錢實惠, 就入去食個午餐先 午市套餐價錢由58至78, 款式方面, 並不是茶餐廳的款式, 而係酒樓嘅晚餐菜色, 例如黃金蝦球, 栗子炆雞, 蝦膏海鮮炒飯等等 見有黃金蝦球, 就一於叫啦! 套餐係配一個白飯, 黃金蝦球份量有六七件, 體積size不細 金黃色嘅黃金蝦球, 咬落去非常之香口, 脆身, 咬開蝦球, 發現原來有不少鹹蛋黃係裏面, 唔怪得知咁香啦! 另外一讚, 就係佢嘅飯特別有飯香, 用嚟送黃金蝦球,真係不錯

見有黃金蝦球, 就一於叫啦!

2018-02-13 130 浏览
I was shopping with my wife for New Year goods at Wanchai and it was already lunch time when we barely finished. I suggested to bring her to Crabtain Restaurant for lunch since they served quality food when i last visited them alone myself. It was located at Wan Chai Road, around 5 minutes walk from Wanchai MTR.They served lunch set even on weekend as well. The price was pretty reasonable, ranged from $52 to $78. We will need to top up for drinks or soup etc. Stewed beef brisket in Chu Hou sauce

Stewed beef brisket in Chu Hou sauce - We can choose either white rice or vegetable rice. Vegetable rice was soft and fragrant, with slight vegetable taste in it. Beef brisket was cooked till tender and soft, with the meat and sauce going well with the rice.

Rice gruel with slice fish meat - Rice was placed inside the soup and the soup was tasty and clear, with no MSG tasted. It absorbed the essence of those ingredients in it. Mushroom was chewy and smooth and fish meat was soft and tender as well.
2018-02-13 8095 浏览
諗起食海鮮但唔想去咁遠, 腦海閃起呢一間菜館裝飾有老香港情懷, 牆場有電視, 多一種享受餐牌有主打海鮮類, 最受歡迎嘅蟹粥當然有另有其他小菜類供應, 各式其色為海鮮而黎, 睇下呢個餐牌有咩推介先........................將龍躉起肉配埋西芹蒜頭一齊炒就成為呢味蒜香炒龍躉球 ($148), 未食已經聞到好香蒜味魚肉嫩滑, 魚皮帶點煙韌, 若果再厚切返少少就仲好!金榜醬蟹煲 (另配法包) ($298), 用煲上可以食到尾都保持到熱度; 金榜醬味道有D複雜,有辣椒(但唔算辣),薑,香茅,椰汁等,感覺幾東南亞,味道又似星加坡的喇唦湯底。 成隻蟹"浸淫"於橙紅色醬汁裏, 蟹件斬至大細適中, 連蟹鉗都預先拍一拍, 食起上黎都容易少許蟹蓋唔算有太多膏, 但都幾滋味蟹肉結實飽滿, 味道鮮甜, 食得出係新鮮貨色有咁惹味嘅醬汁, 最岩配法包呢類"索汁尤物", 可惜法包未夠脆身, 但索汁程度仍然強勁!咁好味嘅汁就唔好浪費, 叫多碗白飯先............(哈..哈..)清蒸鮑魚就食得多, 今次轉轉新口味, 炸至金黃色香噴噴就係呢客風沙鮮鮑魚 ($48/隻), 鮑魚披上金黃色戰衣香脆
諗起食海鮮但唔想去咁遠, 腦海閃起呢一間菜館

裝飾有老香港情懷, 牆場有電視, 多一種享受

餐牌有主打海鮮類, 最受歡迎嘅蟹粥當然有

另有其他小菜類供應, 各式其色

蒜香炒龍躉球

魚肉嫩滑, 魚皮帶點煙韌, 若果再厚切返少少就仲好!

金榜醬蟹煲 (另配法包)

蟹蓋唔算有太多膏, 但都幾滋味

蟹肉結實飽滿, 味道鮮甜, 食得出係新鮮貨色

風沙鮮鮑魚

香脆外表帶點微咸, 就咁食又得, 撈飯食亦得!  鮮鮑魚大隻厚實, 一啖咬落去夠晒口感, 彈牙無比又有鮑魚鮮味, 正到無朋友!

海鮮質數出色, 下次要叫多D人黎食, 再試埋佢嘅小炒, 風味一番!
蒜香炒龍躉球
金榜醬蟹煲 (另配法包)
風沙鮮鮑魚
2018-02-11 155 浏览
滿心歡喜去試呢一間新嘅餐廳, 結果非常失望。 叫咗"碌鵝", 味道還可以, 但好多肥膏同埋鵝頸, 有肉食嘅可能得三兩件, 好多汁沈住啲鵝好似好多,其實好多都唔食得嘅,好多 肥肉,還有幾件好似鵝頸,餐牌上賣相好靚, 所以有期望結果非常失望,造成落差好大。蟹粥一般, 並冇驚喜,味道還可以,唔平。脆牛腩ok, 但價錢都唔平。川汁皮蛋,川汁有川汁味,皮蛋有皮蛋味;啫啫介蘭未道不錯,價錢ok;整體食物價格有貴有平,食物就冇驚喜。
蟹粥一般, 並冇驚喜,味道還可以,唔平。
脆牛腩ok, 但價錢都唔平。
川汁皮蛋,川汁有川汁味,皮蛋有皮蛋味;
啫啫介蘭未道不錯,價錢ok;
整體食物價格有貴有平,食物就冇驚喜。

2018-02-11 151 浏览
在Openrice找到了這一中菜餐廳,瀏覽了它的食評和相片,感覺不俗可以一試。結果,物非所值。從照片看上來,食物和環境不錯。食物算多選擇,看起來像很惹味。環境也算有特色,不像普通餐廳般單調。可惜,我這一餐有以下幾點感到失望。1. 很多在餐單上的食物都「售完」。大部份都是比較普遍和網民建議的菜式。如燒茄子、羊鞍、蒜蓉通菜...等。2. 價錢很浮動,餐單上的食物價格和網上看到的相差不小,而且日子相隔不遠。特別的是價格都用Label紙貼上,能隨時改動。3. 食物質素及烹調參差。我選擇的幾味菜式都相當油膩,如蒜蓉豆苗(而且是老豆苗)、蒸龍躉(名是蒸的,但成碟油)、炸桶蠔(油是流出來的)...等。另外牛仔骨煲沒熟透,有部份還能見血。4. 服務不佳。我倆人下單後數分鐘想到下單菜式太多,立刻通知服務員取消兩隻炸桶蠔。結果,她馬上遞上這菜式。雖然,有可能它真的剛做起,但我倆點的湯還沒到,可見沒有考慮上菜次序。5. 環境金玉其外,敗絮其中。雖然環境有特色,牆上掛滿舊香港老照,可惜清潔情況不佳。餐枱和椅子都沒清潔乾淨,還留下不是飲品跡和食物跡。還未坐下便要自己抹枱抹櫈。最後倆人吃了手撕雞小碟前菜

最後倆人吃了手撕雞小碟前菜,蒜蓉豆苗,黑椒牛仔骨,特色蒸龍躉,兩隻炸桶蠔和兩個湯。埋單加一 $640。
2018-02-10
庆祝纪念
生日
2018-02-09 4189 浏览
好喜歡吃海鮮的我聽到蟹、瀨尿蝦這些海鮮就垂涎欲滴很開心這晚能拉到朋友到灣仔和我吃海鮮這晚來吃有「一番風味」的海鮮聚會的好地方家庭樂也不錯,有掛牆電視,不用趕回家追劇目標是海鮮鮑魚、瀨尿蝦、蟹、蟶子、扇貝、海蝦、龍躉餐廳海鮮選擇多之外,煮法都各有不同,單是蟹已經有很多炒法,也有各種蟹煲四人晚市套餐,一餐吃到數款海鮮,各有風味,好吸引價格亦很合宜,下次四人同行就試這個套餐吧餐廳推介的小菜金榜醬,非常香的椰奶喇沙味每一滴醬都是精華這個金榜醬蟹煲真的不得了先說份量,大大隻蟹蟹的部份例如蟹鉗、蟹肉都肉質豐富,啖啖肉!而且餐廳沒有吝嗇蟹煲的份量,數隻大蟹腳、大蟹鉗,再有一個大蟹蓋,我和朋友真的吃得滋味又滿足味道方面,金榜醬滲進了蟹肉,所以啖啖惹味。蟹煲另跟法包,讓法包沾上金榜醬,不浪費每滴精華其實金榜醬撈白飯都十分不錯大大隻瀨尿蝦用花彫蒸更突出瀨尿蝦的鮮甜炒得好香,鑊氣十足充滿蒜香的龍躉球,炒過後肉質仍然嫩滑吃了蟹、瀨尿蝦和龍躉,真的是滿足的晚餐
好喜歡吃海鮮的我
聽到蟹、瀨尿蝦這些海鮮就垂涎欲滴
很開心這晚能拉到朋友到灣仔和我吃海鮮

這晚來吃有「一番風味」的海鮮

聚會的好地方
家庭樂也不錯,有掛牆電視,不用趕回家追劇

目標是海鮮
鮑魚、瀨尿蝦、蟹、蟶子、扇貝、海蝦、龍躉

四人晚市套餐,一餐吃到數款海鮮,各有風味,好吸引
價格亦很合宜,下次四人同行就試這個套餐吧

餐廳推介的小菜

金榜醬蟹煲 (另跟法包)
金榜醬,非常香的椰奶喇沙味
每一滴醬都是精華

這個金榜醬蟹煲真的不得了
先說份量,大大隻蟹
其實金榜醬撈白飯都十分不錯

花彫蒸瀨尿蝦 (2隻)
大大隻瀨尿蝦
用花彫蒸更突出瀨尿蝦的鮮甜

炒得好香,鑊氣十足
充滿蒜香的龍躉球,炒過後肉質仍然嫩滑

吃了蟹、瀨尿蝦和龍躉,真的是滿足的晚餐
2018-01-17
  • 金榜醬蟹煲 (另跟法包)
  • 花彫蒸瀨尿蝦
  • 蒜香炒龍躉球