2022-06-30
📌 一瀧📍 銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓☎️ 66333116🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸疫情下好多個月同好姐妹剪完頭髮後(接近9點)係無飯食嘅。所以原來夜晚9點鐘仲入到一間餐廳食嘢並唔係一件理所當然嘅事。呢日剪完頭髮後終於可以食番個比較proper嘅晚飯喇。𨋢門一打開,成個江戶時代已經出晒嚟。餐廳環境寬敞舒適,木系日式風格,石牆、竹捲簾、紅葉走廊、浮世繪、好似屋台嘅bar枱、仲有榻榻米座位。要privacy 亦有包廂選擇。整個裝潢風格一致,瞬間帶我地「番」日本咁。🛫🎎🏮🎏⛩🌸🎌今次揀咗坐榻榻米,除鞋坐在軟軟嘅地墊上進食,成個人都relax 晒。🥢一瀧唐揚炸三瀨雞($78)黑炆炆成舊炭咁,其實係用墨魚汁混合炸粉炸到表面脆香,賣相趣怪。即叫即炸,上枱果陣噴晒煙,我呢個心急耐熱人都要等一陣先咬到。福岡嘅三瀨雞,肉質鮮嫩多汁,配合埋自家調製嘅沙律醬,真係想encore 多一碟。🥢吞拿魚蓉松葉蟹肉卷($198)多數都係分開兩種卷,呢度將佢地兩合為一,一入口先有吞拿魚蓉同三文魚籽刺激下味蕾,入口軟綿幼細有油脂香。壽司卷入面夾住一大舊松葉蟹肉🦀豐富口感,唔會好似淨係食壽司飯
📍 銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓
☎️ 66333116
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
🥢一瀧唐揚炸三瀨雞($78)
🥢吞拿魚蓉松葉蟹肉卷($198)
多數都係分開兩種卷,呢度將佢地兩合為一,一入口先有吞拿魚蓉同三文魚籽刺激下味蕾,入口軟綿幼細有油脂香。壽司卷入面夾住一大舊松葉蟹肉🦀豐富口感,唔會好似淨係食壽司飯咁單調,食完真係齒頰留香。
🥢黑豚豬骨清湯野菜豆腐鍋($338)
店員話豬骨湯係師傅用心調製,叫我哋飲少少湯先,我地一飲,嘩!真係好清甜。黑豚肉高質,一啲都唔鞋,配菜煮淋咗索晒啲汁非常好味。
🥢一瀧布甸($38)· 抹茶雪糕($38)
完美嘅一餐最緊要係有甜品作結。布甸用一個蛋型杯上,賣相精緻,布甸連埋上面少少焦糖食,甜甜地平衡番正餐嘅味道。抹茶雪糕味濃唔會過份奶味,有水準!
雖然好多客,店員都好忙碌。但係真係好讚賞佢地保持到笑容滿面,用心介紹食物同殷勤嘅服務態度。💯
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸