餐厅: 一杯鐵板燒居酒屋
资讯:

2016-04-19 3234 浏览
第二次幫襯一杯,記得上次等咗一個鐘香港地想食好野都要等等等可能閒日~晚上六點三左右到,bar檯唔需要等位。被安排坐鐵板燒bar檯位,我地兩個人坐係最邊邊位置,所以唔覺位置太熱。用餐九十分鐘,六點半入要八點交檯兩個人點咗三樣野加杯菠蘿杏子酒,埋單228~唔食海鮮同壽司,都算抵
第二次幫襯一杯,記得上次等咗一個鐘
香港地想食好野都要等等等
鍋蛋石頭燒飯
南瓜沙律
一杯關西燒
2016-03-15 4224 浏览
歡塘區嘅餐廳,<<一杯>>都可以話係數一數二。今日放工非常之攰,又book唔到位,但都堅持要去呢到食飯。 入面裝修環境好靚,好似真係去左日本嘅居酒屋咁。 叫左個<<十件壽司>>,海膽好甜,無腥味無臭味,幾清新,好唔錯!甜蝦都好新鮮,食落甜美彈牙,不過蝦頭d水浸到舊飯,令到飯濕左,感覺有點核突。其餘8件壽司都普普通通,無咩特別。魚生偏細舊,唔多建議叫壽司食。另外叫左《關西燒》 日本嘅<<大阪燒>>,對我黎講功能僅限質飽個肚,諗起又實又粉嘅麵團就令人腳步。今次呢到有關西燒!朋友話要食,就叫左個芝士貝柱口味嘅,我唯有迫住要陪佢食🙄味道: 非常驚喜,舊野竟然唔會硬同實!粉團調較得好好,食落口感煙un,唔知點解令我聯想到台灣嘅蚵仔煎😂mayonnaise同燒汁都分佈均勻,最意外係食食下中間有蛋汁流出,令味道再添層次!後尾發現原來<<關西燒>>係由鐵板燒師傅即點即整!即刻又加分😍
十件壽司

叫左個<<十件壽司>>,

海膽好甜,無腥味無臭味,幾清新,好唔錯!

另外叫左《關西燒》
大阪燒

十件壽司
大阪燒
  • 關西燒
2016-02-26 7300 浏览
本來今日係我地8婆谷食飯,點知……某人新年唔駛返工竟然話唔得閒出嚟,要返工嘅竟然重得閒過佢,真係大笑三聲,哈…哈…哈…所以……最後得我同KAKA出黎,KAKA唔駛返工,所以佢就我去觀塘食,我其實本來想因為就黎佢出走韓國而請佢去一杯食飯,最後佢唔俾我請佢雖然一杯喺商場入面,但係裝修絕對似十足日式居酒屋,只係比真正居酒屋大好多倍,以前都試過lunch食一次,大約$120一個人,雖然貴,但係你絕對會覺得值得洋風白身魚沙律 - KAKA想食魚生,但係見到menu魚生有點兒貴,所以,我就搵到呢款魚生沙律俾佢食無諗過原來呢個魚係咁好味,酸酸地,上面有一啲醃味洋蔥,雖然我唔食洋蔥,但係塊魚生片好大陣洋蔥味,其實唔錯,KAKA係咁食啲洋蔥~~蟹肉忌廉球 - 同我預期好唔同,因為我預期係有啲好似白汁咁,點知……原來入面係全部塞滿蟹肉,只係用少少忌廉黏住所有蟹肉,外層其實炸得非常香脆,不過好熱氣,入口淡淡蟹肉,超滿足海鮮茶壺湯 - 影好似好大、好多,但係其實只係得3杯,雖然茶壺細細……但海鮮味濃,尤其蜆味最為突出,好好味,入面有蝦、蜆、菇,所以……少湯都唔緊要牛肉石頭鍋飯 - 日式料理店有疑似韓式食物,雖
洋風白身魚沙律
蟹肉忌廉球
海鮮茶壺湯
牛肉石頭鍋飯
牛肉石頭鍋飯 - 日式料理店有疑似韓式食物,雖然好得意,但係味道唔會差過韓式料理店,入面有泡菜、牛肉、紅蘿蔔絲,雖然話似韓式可鍋飯,但係呢個係會有牛肉汗味道,平時韓式只會見到飯係比紅紅辣醬包圍,但係,一杯呢個,係有肉汁包圍,辣醬只係少少點綴
2016-02-12
洋風白身魚沙律
蟹肉忌廉球
海鮮茶壺湯
  • 牛肉石頭鍋飯
2016-02-20 4677 浏览
新年聚餐很多,飲了很多酒,一杯接一杯,今晚決定在一杯餐廳只食不喝。先點了一客南瓜沙律,在其他餐廳很少見到的一道菜色。南瓜是打得很細如薯蓉般, 清新帶微甜, 用沙律醬伴食是特別的沙律。 不同於caesar salad 的麵包糠, 用一大片脆皮佐食, 的確是一道不錯的頭盤分數: 8.5/10再者來了一杯名菜 「關西燒」,燒汁調味不錯,很吊胃口,用料選了清脆的椰菜, 有咬勁的魷魚。頭一兩塊是很吸引, 但奈何二人用餐,份量變得有點多, 感覺有點飽膩,應該是炸粉下多了一點 分數: 7/10 銀鱈魚西京燒,是我到居酒屋常點的其中一道菜色。這鱈魚一片片來得清晰分明,煎得外脆內軟,魚肉沒有半點冰鮮味,加上天使沙律醬是不錯的主菜, 但比起中環的"碗屋" 仍有點距離。分數: 7.5/10最後為填飽飢餓既肚皮,點了一個石窩飯,豚肉加一點紅花點緻, 豚肉尚算嫩滑, 普普通通,沒有飯焦, 不見得有什麼過人之處。 分數: 6/10

分數: 8.5/10
分數: 7/10
分數: 7.5/10
分數: 6/10
2016-02-12
2016-01-20 6373 浏览
朋友約見,推介一杯為會面點。他說來了多次,依然吸引,而且每次的食物都保持高水平。我們先吃了一些壽司,果真鮮活甜美 ; 然而要數到最矚目的,令大家引頸以待的非這個由鐵板燒師傅即席泡製的鐵板燒餅莫屬!師傅把粉漿平均地倒在鐵板上,然後放置大量的椰菜,加入牛筋粒、蒟蒻以及芝士,令燒餅口感層次倍增,合上蓋子焗它一焗,出來的效果真的每啖入口都既香口又煙韌。光顧一杯,享用即製關西傳統地道和風小吃「好味燒餅」之餘,不妨來一口冰啤酒,爽!
2016-01-19 5497 浏览
一杯大板燒😋👍🏻(關西燒).其實好鍾意食大板燒😊所以今次特別等左一粒鍾都好想食😌❗️安排左坐係整大板燒個爐前面 好特別既感覺 雖然師傅唔係講日文同好大油煙 但別有滋味😂✌🏻️.哩個一杯燒 其實食完都唔知個餡係乜 應該咩都有d咁😋皮夠薄 咬落去煙un 其實好足料同大份 價錢只係五十幾👍🏻👍🏻👍🏻店員奉上會幫手切好 service唔錯 係咁refill水俾我☺️.牛油果蟹肉壽司 $85.😎估唔到竟然有8件咁多 就係因為太多我覺得兩個人食唔應該叫😂😂.賣相係ok既 坐係個燒爐面前成個人慶恰恰彷彿舊壽司都慶熱左😅味道食落去都係普通壽司咁 不過不失 蟹肉都係普普通通😌 似乎大板燒太超班😍如果人多都可以一戰既 .
一杯大板燒😋👍🏻(關西燒)
牛油果蟹肉壽司 $85

• 大板燒
一杯的名氣太大,光顧兩次都是大排長龍⋯店鋪裝飾依照日本居酒屋的格局很有氣氛⋯但是因為人多就略顯嘈雜了。招牌關西燒一定要點。與常見的大阪燒不同,關西燒將豐富的餡料包裹在日式燒餅裡面~再澆上毫不吝嗇的照燒醬汁和美乃滋。。口感非常豐富。這裡關西燒可以自選配料。。我們選了牛筋芝士和白魚這個不容易出錯的搭配~還有豐富的椰菜絲。。可惜醬料味道稍稍蓋住了餡料的味道~ 一份關西燒很大份,兩人行已足以當作主食。這份紅酒溫泉蛋煮牛肉也是再次嘗試。半熟流心蛋混著醬汁包裹住牛肉~值得一試這道鰻魚酢物是一道不錯的下酒菜。吃慣了蒲燒鰻魚這次卻點著酸甜口味的醬汁。。以醋入醊向來是小妹的心頭好~開胃解膩甚是喜歡~這個肥牛年糕串燒不過不失~索價28(大概)覺得小貴可以不試~
紅酒溫泉蛋煮牛肉
醋拌鳗鱼
牛肉年糕串燒
2015-08-13
紅酒溫泉蛋煮牛肉
醋拌鳗鱼
牛肉年糕串燒
2015-12-29 5873 浏览
呢日我地Book左12點合共13人來,又唔可以提供一張長枱比我地,只好分2枱而坐,好彩嘅係比左張店子最入最靜嘅位,似有屋台Feel添。平時行經就多,今次都係第一次食,其實只知出名食大阪燒,所以我地一揀左大阪燒材料後,其餘嘅菜單都交由一位同事搞惦,我地點左自己果枱後,同樣的菜單叫多份比第2台,呢到Lunch Set都有8款,總有款啱食嘅。不過講真呢....抵唔抵食就真係見仁見智喇。以下係13人份量的菜單:① 雞扒套餐 (前菜、飯、麵豉湯) ($78 x 2)② 壽司套餐:10件壽司、麵豉湯 (芒果汁+$5) ($88 x 2)③ 柚子燒酎梳打 Citron sour ($45)④ 和風燒三文魚扒飯 (前菜、麵豉湯) ($110 x 2)⑤ 大阪燒 (三品: 小蝦、小貝柱、芝士) ($98 x 2)⑥ 刺身套餐 (跟烏冬 + 芒果汁($5)) ($105 x 2)⑦ 燒和牛串 ($50 x 4)⑧ 鹽燒活鰻 ($48 x 4)⑨ 燒羊架 ($60 x 4)⑩ 大阪燒 (三品: 小蝦、小貝柱、辣泡菜) ($98 x 2)Total = $175310% Service Charge Tota
不過講真呢....抵唔抵食就真係見仁見智喇。

以下係13人份量的菜單:
① 雞扒套餐 (前菜、飯、麵豉湯) ($78 x 2)
③ 柚子燒酎梳打 Citron sour ($45)
⑦ 燒和牛串 ($50 x 4)
⑧ 鹽燒活鰻 ($48 x 4)
⑨ 燒羊架 ($60 x 4)
Total = $1753
10% Service Charge Total = $1928

雞扒套餐:
醋汁香草燒雞扒,汁幾好味,皮脆肉嫩,不過雞肉就無味,香草味都冇。
跟餐麵豉湯:
淡淡的,可以不理。
跟餐麵豉湯
壽司套餐:
吞拿魚壽司、池魚壽司、三文魚壽司、魷魚壽司、帶子壽司、腐皮壽司各一,壽司唔算大件,米飯上的魚生Size都算正常,新鮮;另外有青瓜加州卷4件,米飯灑上白芝麻,普普通通喇,壽司飯都好食嘅。
柚子燒酎梳打:
冰塊以漸去杯的4份3位置,酒味極淡,原來只係有少許柚子係底下,唔好飲。
③ 柚子燒酎梳打 Citron sour ($45)

跟餐芒果汁:
好細杯,跟餐加$5都冇得點計喇,都係水水淡淡的。
跟餐芒果汁

跟餐烏冬:
烏冬幾彈牙,湯汁都唔錯,跟餐來講食得過。
跟餐烏冬

跟餐前菜酸羅白:
好爽,酸味啱啱好,好食。

和風燒三文魚扒飯:
有少許三文魚籽、紫菜,不過都可以不理;燒三文魚扒唔錯,皮有微脆,肉質唔鞋唔腥已經算幾好,燒汁都幾好味。

大阪燒:
上到枱,店員係面前即前切開9份,但我記得係日本食大阪燒時冇咁多醬汁係底嘅?呢個大阪燒被甜甜咸咸的醬汁包圍,中間有大量椰菜絲,麵粉漿都做得幾好,口感軟綿,不過小蝦、小貝柱份佈較唔平均,一係只食到芝士,一係只有一粒蝦。不過此始覺得太多醬汁。

刺身套餐:材
料有三文魚腩、海膽帶子、牡丹蝦、赤吞拿魚、池魚王等等,全部都幾新鮮,不過實在太的骰,呢個價錢唔抵食。

燒和牛串:
都幾騷,唔夠軟,少少柴皮。
⑦ 燒和牛串 ($50 x 4)
鹽燒活鰻:
比想上像大件,鰻魚皮香脆,肉汁多且軟滑唔腥,好。
⑧ 鹽燒活鰻 ($48 x 4)

燒羊架:
孜然味只有少許,羊味唔算好臊,燒得都幾香嘅,不過就咸左D。
⑨ 燒羊架 ($60 x 4)

2015-12-28
$1928 (午餐)
2015-12-28 4480 浏览
10月去完大板,而家已經好掛住。收工近近地去apm食飯,兩個人撐枱腳。一杯永遠都係咁多人,9點去到都足足等左20分鐘=.=特式大板燒,勁多燒汁,不過料不算很多,粉漿反而太多。另外仲叫左好多串燒,um春蛋,煙肉包露筍等等,比較出色既係鹽燒虎蝦,肉質爽口彈牙!鴨肉湯烏冬,差唔多食晒等左成20分鐘先黎到。不過味道算不錯,烏冬都算彈牙,小姐算愀合格啦。咁高興,當然要drink一drink!kirin frozen + 梅酒!
10月去完大板,而家已經好掛住。
收工近近地去apm食飯,兩個人撐枱腳。
一杯永遠都係咁多人,9點去到都足足等左20分鐘=.=

特式大板燒,勁多燒汁,不過料不算很多,粉漿反而太多。
鴨肉湯烏冬,差唔多食晒等左成20分鐘先黎到。
不過味道算不錯,烏冬都算彈牙,小姐算愀合格啦。
2015-12-23 4942 浏览
係openrice search居酒屋發現了呢間,兩日都打唔通電話訂座,5:30去到原來6:00先有得食!等左半個鐘終於有得食,座位唔多,極建議先訂座!見到出面好多人等兩杯特飲,草莓同橙梳打,內有少許清酒成份,唔錯幾好飲,草莓好鮮味唔會似藥水味,杯野飲仲充滿草莓茸!橙個杯清酒味道就比較勁。刺身方面點左三文魚同甜蝦,非常新鮮,甜蝦鮮甜,三文魚好厚身好有口感炸豬扒非常脆肉不糙,沒太多筋或肥膏串燒帶子,味道一般,有點淡。串燒牛舌就好好食,非常彈牙又唔會要咬好耐先咬到,之後追加多一碟鍋蛋石頭鍋飯,非常日式的味道,同韓式完全不同,非常香的蛋同醬汁!下次可以一試牛肉石頭鍋飯。豚平關西燒,醬汁之下係蛋餅,非常嫩滑。如果食物質素和環境,價錢可以接受可以再試

橙個杯清酒味道就比較勁。

炸豬扒
非常脆
肉不糙,沒太多筋或肥膏

豚平關西燒,醬汁之下係蛋餅,非常嫩滑。
如果食物質素和環境,價錢可以接受
可以再試
2015-12-23
庆祝纪念
圣诞节
  • 草莓冰梳打
  • 燒牛舌
2015-12-15 3876 浏览
魚生沙律一坐低就先食前菜沙律refresh下蔬菜夠新鮮,食落有新鮮既爽甜味,魚生有蝦、三文魚同吞拿魚份量亦合格有餘壽司10件,包羅了不同種類海膽好足料,絕對無欺場熱食就有石鍋飯,夠晒熱辣辣食到最底飯焦仲有啲脆口另外一個係有蛋漿包住豚肉既菜式,因為驚食唔晒所以就無叫到關西燒喇,見到人地枱係又厚又大件既,兩個人應該幾難食得晒了~
魚生沙律
一坐低就先食前菜沙律refresh下
蔬菜夠新鮮,食落有新鮮既爽甜味,
魚生有蝦、三文魚同吞拿魚
份量亦合格有餘
壽司10件,包羅了不同種類
海膽好足料,絕對無欺場
熱食就有石鍋飯,夠晒熱辣辣
食到最底飯焦仲有啲脆口
另外一個係有蛋漿包住豚肉既菜式,
因為驚食唔晒所以就無叫到關西燒喇,
見到人地枱係又厚又大件既,
兩個人應該幾難食得晒了~

2015-11-19
庆祝纪念
纪念日
2015-12-01 4349 浏览
能夠使我寫出人生第一篇食評,呢間嘢真係有番咁上下⋯⋯⋯⋯差!晚上六時經過見到好多人排隊,門口格局好有日本feel,食品選擇又多,諗住唔會差得去邊,跟住人入去試下,但中伏了⋯⋯揀了鐵板吧枱位坐,諗住欣賞下師父即煎大阪燒的功夫,點知三個鐵板係三個不同工序,一個做鐵板燒,一個做炒飯,一個做大阪燒😓我對住鐵板燒同炒飯位置,兩個鐵板師父係帶鄉音的姐姐,佢哋由我坐低到我走都不停地大聲傾偈講人是非,又手舞足道⋯⋯仲有,吧枱邊放碟位置滿佈灰塵!!!都唔緊要啦,諗住d嘢食好味就得啦⋯⋯叫了蝦大阪燒,廚師發版壽司,幾寸寸燒,茘枝梳打等。先説壽司,十件不同種類,整體ok,但壽司的飯不夠好味,份量亦較少,型狀扁平而不是成梯型,影響口感,赤身好淡味,蝦不夠甜,當中池魚比較好,但二百幾蚊,仲想點,我覺得可以過關⋯⋯但到寸燒就死火,全部唔多熱,雞肉仲要係烚過先燒,和牛又騷又柴皮,連最穩陣嘅雞亦都出事,騷到嘔⋯⋯大阪燒上場,吓?乜大阪燒係咁樣嘅咩?唔好玩啦!全部材料分開炒,最後用一塊撈左好多薯粉嘅粉皮包住,瀮上醬汁就當係大阪燒!!!最後嘅茘枝梳打又點?簡單一句:飲道X茘枝玉露好過食完了,一肚火,嗰兩個阿姐仲bi Li

仲有,吧枱邊放碟位置滿佈灰塵!!!

都唔緊要啦,諗住d嘢食好味就得啦⋯⋯
叫了蝦大阪燒,廚師發版壽司,幾寸寸燒,茘枝梳打等。

最後嘅茘枝梳打又點?簡單一句:飲道X茘枝玉露好過

食完了,一肚火,嗰兩個阿姐仲bi Li ba la講過不停⋯⋯吹脹!😡

結論,這是一間靠地道日式裝修扮日式居酒屋嘅港式餐廳,想食日本菜的話包你失望!!!!!😡
2015-11-29
2015-11-30 3382 浏览
一杯係位於觀塘APM既一間居酒屋,氣氛雖然唔算好似居酒屋,似係高級日本餐廳多D,不過價錢都唔算太貴。叫左D串燒,鴨湯麵,大阪燒,石頭飯,炸雞。炸雞非常好,少漿夠薄但係炸得脆,熱辣辣放入口,正!如果可以另外比少少沙律醬就好啦。串燒味道正常,份量幾大。大阪燒反而細份左D,不過醬重手,都冇唔好食既可能既!值得一試既反而係亂叫既鴨湯蕎麥麵,湯好飲,鴨好滑,配埋麵一齊食非常健康既感覺。

叫左D串燒,鴨湯麵,大阪燒,石頭飯,炸雞炸雞非常好,少漿夠薄但係炸得脆,熱辣辣放入口,正!如果可以另外比少少沙律醬就好啦。串燒味道正常,份量幾大。大阪燒反而細份左D,不過醬重手,都冇唔好食既可能既!值得一試既反而係亂叫既鴨湯蕎麥麵,湯好飲,鴨好滑,配埋麵一齊食非常健康既感覺。
2015-11-29 2885 浏览
這間餐廳早兩天預約都以滿座為由無法預約,那只好Walk-in, 即使Walk-in都要等至少40分鐘,但見到如此多人等這間餐廳就激發起我想食的欲望。最後被安排坐鐵板燒枱前面,看到師父煎燒餅,先放材料,一煎、再反、又摺兩摺,再整成圓形,技巧之熟練令我感到驚呀。視覺已經開了胃,我們都點了一個一杯大板燒餅,牛肉年糕、豚肉石頭飯和用海苔捲年糕,大板燒入口香, 牛筋腍而不「蘇」,芝士十分足料。因為鐵板燒枱邊是一字形坐法,空間有限,幸好待應已經幫我們分好九份,免去大家刀來刀往的問題,真是貼心的做法。本以為大板燒是最大買點。但最驚喜的是牛肉年糕。年糕的較勁和米香加上牛肉汁,口感層次豐富。如果跟海苔捲年糕作比較,牛肉年糕絶對是無得輸。其他包括素菜烏冬,生薑豚肉石頭鍋飯。烏冬普通,食完好快會忘記味道,生薑豚肉石頭鍋飯油份較多,但勝在醬汁香濃,難得飯底香脆,有鍋巴,挽回部分分數。服務上,待應每次看到有客人光顧,都用日本話大叫歡迎光臨,只是等餐時時間稍長,有一個炒麵更加等了半小時才到,而且坐鐵板燒枱邊的缺點是温度較熱及油煙味重。整體而言這間餐廳值得再去。

本以為大板燒是最大買點。但最驚喜的是牛肉年糕。
2015-11-17
2015-11-26 2489 浏览
Vi一向好中意一杯居酒屋, 覺得價錢大眾化得黎又有水準,今日一早book左6點晚餐, 6點黎到,門口已經排左十幾二十人,真係好誇張, 所以大家記得要bk位!!餐廳內都好有日本feel~Vi最中意呢度ge關西燒, 有得自選餡料關西燒二品($78)Lam脷:4/5抵食: 4/5相機: 4/5Vi食過唔同地方ge日式燒餅,始終覺得呢度ge關西燒最正,今次要左豚肉+芝士關西燒,關西燒好大份!! 熱辣辣上到台staff會幫你分9份,關西燒好足料, d餡多到漲卜卜, 除左有豚肉+芝士, 裡面仲有生菜+蛋,燒餅好多燒汁同沙律醬好正,而且外皮厚薄適中, 帶點煙un, 好味東洋卷($55)Lam脷:4/5抵食: 3/5相機: 4/5Vi亦好喜歡呢個東洋卷,唔係咁容易食到,東洋卷係用薄薄ge pancake皮包住牛油果,鰻魚同大量蟹籽,牛油果同鰻魚都好軟好淋,, 加埋脆口ge蟹籽好好味,值得推介南瓜沙律($50)Lam脷:4/5抵食: 4/5相機: 5/5呢個南瓜沙律賣相好正!!成座南瓜山咁, 外面插住ge係炸年藕同薯片,南瓜沙律好粉好甜, 中間有一粒粒南瓜增加口感,拌埋炸年藕同薯片好夾, 比想像中出色g
Vi一向好中意一杯居酒屋, 覺得價錢大眾化得黎又有水準,

真係好誇張, 所以大家記得要bk位!!

餐廳內都好有日本feel~
Vi最中意呢度ge關西燒, 有得自選餡料

關西燒二品($78)

抵食: 4/5
相機: 4/5
Vi食過唔同地方ge日式燒餅,
始終覺得呢度ge關西燒最正,

今次要左豚肉+芝士關西燒,
關西燒好大份!! 熱辣辣上到台staff會幫你分9份,
關西燒好足料, d餡多到漲卜卜,

除左有豚肉+芝士, 裡面仲有生菜+蛋,
燒餅好多燒汁同沙律醬好正,

而且外皮厚薄適中, 帶點煙un, 好味
東洋卷($55)

抵食: 3/5
相機: 4/5
Vi亦好喜歡呢個東洋卷,唔係咁容易食到,

牛油果同鰻魚都好軟好淋,, 加埋脆口ge蟹籽好好味,

值得推介
南瓜沙律($50)

抵食: 4/5
相機: 5/5
呢個南瓜沙律賣相好正!!

成座南瓜山咁, 外面插住ge係炸年藕同薯片,
南瓜沙律好粉好甜, 中間有一粒粒南瓜增加口感,

拌埋炸年藕同薯片好夾, 比想像中出色ge南瓜沙律
串燒亦係呢度ge賣點之一,
不過就唔係咁抵食了,
要左燒牛舌串($42)同雞肉芝士串($25),
牛舌幾彈牙香口, 而雞肉芝士就普普通通,

另外叫左杯蜜桃梳打都唔錯,唔太甜
總括黎講呢度ge野食性價比高, 值得再黎
2015-11-22