2025-07-18
日本格調之《一杯鐵板燒居酒屋》無論係同朋友聚餐定係慶祝特別日子,呢間日式居酒屋環境令人感覺,尤如置身係日本,氣氛輕鬆又舒服。今次試咗佢哋嘅二人套餐,味道一流,性價比高😋。先付(沙律):開胃既沙律清新可口,搭配香醋醬汁,既有脆既口感又唔失清甜,令人食得津津有味👍。刺身三品(吞拿魚、帶子、旬魚):刺身新鮮得來,色澤鮮艷,吞拿魚肉質滑嫩,帶子鮮甜大粒,口感不錯,旬魚更係鮮味十足,完全唔會有腥味,配埋少少醬油,正啊😋。迷你海膽丼:呢個海膽丼真係小而美,海膽鮮味濃厚,米飯煮得岡好,搭配埋海膽甘甜,令人一口接一口。鐵板飽魚、海老:鐵板燒既飽魚煎得外脆內嫩,海老肉質鮮甜,食完完全唔會有油膩感。澳洲M4和牛:呢個和牛真係必食,肉質嫩滑,油花分佈均勻,煎到五成熟,咬落去真係口感滿滿,適合係食肉獸們😋。鯛魚湯烏冬:湯底清淡卻充滿魚香,烏冬彈牙,搭配鯛魚,食落暖心滿足,飲啖湯底好滋味。甘味(甜品):甜品都唔可以錯過,味道清新,唔會過甜😊。海鹽荔枝梳打:荔枝味香甜解渴,海鹽既加添令味道更加豐富,真係大熱天飲啱晒😙。總結:二人套餐真係食得划算,味道出色,服務態度亦非常好,店員隨時關心客人嘅需要,店長更會介紹菜式
先付(沙律):
刺身三品(吞拿魚、帶子、旬魚):
迷你海膽丼:
鐵板飽魚、海老:
澳洲M4和牛:
鯛魚湯烏冬:
甘味(甜品):
甜品都唔可以錯過,味道清新,唔會過甜😊。
海鹽荔枝梳打:
總結:
二人套餐真係食得划算,味道出色,服務態度亦非常好,店員隨時關心客人嘅需要,店長更會介紹菜式嘅特別之處,細心又周到。而且餐廳位於觀塘最旺嘅商場apm,食完飯可以去行下,輕鬆又愉快,下次一定會再嚟試其他菜式😋。