2024-02-22 799 views
早幾日去元朗形點的臺北棧食晚飯,這店環境幾有特色,頗時尚,整體以曲線為設計,天花如海洋的裝飾好靚,座位好舒適,而且地點都幾方便。黑蒜牛肉粉絲,牛肉份量相當多,而且是厚切,口感超正,上面鋪滿炸過的松草花,混和於湯底有些脆口,很特別。粉絲不似一般的,是濶身的,相當煙韌,吸入了湯汁,好好味。招牌牛肉刀削麵,牛肉都是滿滿的,還加上油脂,溶入湯底有淡淡油香,更惹味。刀削麵煙韌彈牙,有咬口,正合我意。櫻花蝦茄子,有驚喜,茄子上鋪滿櫻花蝦,幾脆口,加上是凍食,一點油膩感都沒有,感覺幾清新。明太子甜不辣,比預期好味,煎魚餅加上明太子醬,味道十分配合,而且好惹味,值得試下。宇治抹茶牛乳,抹茶味超濃郁,不甜,綠茶控的至愛。芋泥牛乳都不錯,淡淡的芋頭香味,配合牛乳相當香滑,好creamy 。花生奶奶麻糬,賣相超吸引,蝶豆花麻糬淡藍色好靚,混和花生碎,軟中有脆,又充滿花生香味,一定要試。伯爵茶凍芋圓配仙草,份量好足,沒想過是這麼大碗,伯爵茶凍幾爽口清新,整體不太甜,好味。

• 櫻花蝦烏醋茄子
2024-01-24 671 views
位於元朗 Yoho 商場內的「CHECK IN TAIPEI」是我喜愛的一家台灣餐廳之一,開放式的餐廳設計十分吸引人,以海浪和山丘作設計元素,坐著很舒服,非常適合和朋友聚會聊天。每道菜都有台灣的特色,並添加了其他元素,使菜式精緻,味道豐富多層次,絕對值得推薦。明太子甜不辣將甜不辣製成漿狀再炸,口感酥脆有彈性,加上明太子作為醬汁,明太子的鹹香提升了炸魚肉的味道,將平民小食提升到另一個層次。黑蒜牛肉麵這碗黑蒜牛肉麵呈現濃郁的深色湯底,上面鋪滿了的牛肉塊和大量蟲草花。整體看起來十分吸引人。黑蒜牛肉麵的湯底濃郁而風味豐富。湯底中融入了黑蒜的獨特香氣和味道,帶來濃郁的蒜香。同時,湯底還有牛骨熬煮的鮮甜風味,與黑蒜的味道相融合,形成一種獨特的滋味。牛肉切成薄片,煮至剛熟嫩滑,搭配湯底,口感豐富飽滿,令人回味無窮。招牌牛肉麵手工刀削麵麵條有彈性,麵質厚實又有彈性,口感十分彈牙。湯底十分豐富,不過鹹,帶點甜味,牛肉份量豐富,肉質煮得軟嫩,碗邊還有一撮牛油可以與湯底混合,增添香味,令人食指大動。牛肉則被切成薄片,口感柔嫩,讓人不自覺地一口接一口。明太子甜不辣將甜不辣製成漿狀再炸,口感酥脆有彈性,加上明太

明太子甜不辣

黑蒜牛肉麵

招牌牛肉麵

明太子甜不辣

在飲品方面,我們點了苦爪汁大王-蜂蜜苦瓜汁:真材實料的苦瓜汁配上蜂蜜,味道不會太苦,反而喝一口後有種回甘的感覺,甜甜的味道令人回味,即使不愛吃苦瓜的人也可以一試兩款飲品都是店裡的招牌。

香水檸檬炭燒烏龍茶
這杯限定飲品手打香水檸檬烏龍茶呈現清澈透明的烏龍色,茶中散發出令人愉悅的檸檬香氣,清新而迷人。茶的口感順滑,帶有微微的甘甜,並帶有檸檬和香草的清新,形成一種和諧的感覺。

伯爵茶凍芋圓
這碗伯爵茶凍芋圓呈現精美的外觀,配料齊全,上面擺放著淡黃色的伯爵茶凍和黑色的涼粉、黑糖珍珠、綠豆蓉,芋圓。
伯爵茶凍有濃郁的茶香和淡淡的甘甜味道。茶凍的質地爽彈,每一口都帶來茶葉的香氣。涼粉質地滑嫩,口感清爽涼。黑糖珍珠具有嚼勁和彈性。綠豆蓉質地軟爛,帶有淡淡的甜味和綠豆的特有香氣。芋圓是這道甜品的神來之筆。它們是由純正的芋頭製成,口感Q彈,散發出濃郁的芋香。每一顆芋圓都帶著香甜的口感,與茶凍和涼粉一起構成了口感層次豐富的組合。

整體而言,CHECK IN TAIPEI 是一家高質量的台灣餐廳,環境精緻舒適,服務有禮,菜式精緻多層次,非常值得推薦。如果你想嚐嚐新派台菜,又想打卡留念,這裡是個不錯的選擇。
2024-01-10
  • 明太子甜不辣
2024-01-18 53 views
餐廳在元朗形點I 地面,半開放式,佈置了台灣的山水風貌,非常特色。地方開揚,座位寬敞舒適,我最喜歡半圓形卡位。服務員穿上印有“我愛台妹”字樣的T裇,平添趣味。餐牌上都是別具特色的台灣美食。「松露玉米起司蛋餅」,蛋餅餡料是粟米芝士,外面淋上松露沙律醬,松露味香濃,多重口感,味道特別。「擔擔牛肉麵」,牛𦟌肉爽而不靭,非常入味,配上蟲草花、豆腐,麻辣湯底特別惹味,更勝一般湯底。麵底選了台式刀削麵,麵質爽滑彈牙,口感奇佳。「櫻花蝦麻辣魯肉飯」,超多櫻花蝦和魯肉舖滿飯碗,還配有糖心蛋和酸蘿蔔。櫻花蝦炸脆香口,香辣的魯肉飯又醒胃,好味!「伯爵茶凍芋圓」,份量足夠二至三人的果凍拼盤,材料豐富:有黑珍珠、綠豆、麻糬、愛玉、啫喱、花奶等,口感多樣。吃完辣味,再吃甜品果然份外滋味!「宇治抺茶牛乳」,綠茶味濃郁,牛乳滑溜,口感不錯。在悠閑的下午,舒適的環境中,享用精美的台灣美食。

餐牌上都是別具特色的台灣美食。

「宇治抺茶牛乳」,綠茶味濃郁,牛乳滑溜,口感不錯。
在悠閑的下午,舒適的環境中,享用精美的台灣美食。
  • 擔擔牛肉麵,櫻花蝦魯肉飯,松露玉米蛋餅,伯爵茶凍芋圓,
  • 宇治抹茶牛乳
2023-12-20 633 views
天氣轉涼,是晚近近地留係商場食晚飯,同朋友揀左食Check-in-Taipei。係咪夜呢?今晚個商場咁靜嘅,間間餐廳都唔多人。店員示意可隨便坐,咁多地就揀張大圓枱啦😆坐得闊落又舒服。餐牌都幾多野揀,但價位就唔算親民,商場價啦😌⭐招牌滷肉飯朋友點左滷肉飯,賣相唔錯。滷肉醬汁鮮味,半肥瘦豬肉有咬口不油膩,啲飯軟綿綿好食😋⭐招牌牛肉麵賣相都幾靚,上枱時熱騰騰正喎🤤湯頭鮮味,將牛脂瀜埋落湯頭香味更濃郁。揀左要台灣麵,麵條粗身有咬口,吸了湯汁好正。牛展有六片,全部厚切,炆得軟腍好好味🤤正到連湯都飲晒~⭐髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅見到鹹蛋黃就叫左,都無諗過係甜食,哈哈😆顏色好靚好吸引,內邊的芋泥餡極多,一夾就爆出黎啦。餅皮煙韌有咬口,仲包左鹹蛋黃碎,微甜中帶鹹香又幾正喎🤤雖然好飽但都唔捨得停手。⭐Oreo奶奶麻糬朋友一見到oreo就話要點,哈哈,係元朗店限定就試下先。蝶荳花麻糬但顏色不突出,只係輕輕嘅粉藍色。店員貼心地示范點鎅開食,軟綿綿又Q彈滑口,oero碎香脆不過甜,整體係意料之外的好味🤤仲諗住後悔叫左兩樣甜食,點知完全無,實在太正了。⭐香水芭樂苦瓜汁 & 荔枝烏龍茶叫下呢排大熱的手打檸檬香水,仲加埋
係咪夜呢?今晚個商場咁靜嘅,間間餐廳都唔多人。
店員示意可隨便坐,咁多地就揀張大圓枱啦😆坐得闊落又舒服。
餐牌都幾多野揀,但價位就唔算親民,商場價啦😌
⭐招牌滷肉飯
⭐招牌牛肉麵
賣相都幾靚,上枱時熱騰騰正喎🤤
正到連湯都飲晒~
⭐髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
⭐Oreo奶奶麻糬
⭐香水芭樂苦瓜汁 & 荔枝烏龍茶
叫下呢排大熱的手打檸檬香水,仲加埋芭樂同苦瓜汁,味道復雜😆同時間飲到酸、甜、苦又勁香,一下子衝入味蕾都唔知點形容好😆😆朋友話佢叫左少甜嘅荔枝烏龍好好飲,茶果清香又不膩。
整體黎講食物高質,餐廳環境好坐,店員好禮貌,實屬傾偈食飯的好選擇👍
2023-12-18
2023-12-18 410 views
晚飯時間想吃台式料理,跟朋友去位於元朗形點一期的臺北棧 Check-In Taipei,主打新派台式料理,人氣度十分高!餐廳裝修採用了海浪與機艙式房間設計,裝修風格新潮有設計感,環境乾淨整齊,藝術與潮流感十足!餐牌選擇豐富,有台式小吃,牛肉麵,便當,特色甜品等,以傳統台灣菜式作基礎,加入創意轉化成新派台式料理!招牌牛肉麵 - 點了人氣的招牌牛肉麵,經典的古早味味道,份量大碗,湯底香濃,配菜是溏心蛋,麵條選刀削麵,十分彈牙,牛展硬度及肥瘦適中,很大件,咬下時很嫩富肉汁!蒜泥台灣水蓮 - 蒜泥夠香配水蓮清香一起吃,口感很爽脆,吃得出鮮甜味,,口感豐富!蒜香三色台腸 - 特色地加入蜜糖,及將蒜片炸脆,香脆可口的腸片帶甜,黑色的墨魚汁丸同樣地爽口彈牙!即叫即炸,外皮烤得香脆煙韌,配上蒜片更加惹味。蘋果苦瓜汁 - 口味帶微苦,加入蘋果幽香甘甜,清熱之選,十分醒胃。紅豆沙豆乳 - 天然豆漿的味道!口感爽滑,加上滿滿的紅豆甜味,甜度恰到好處。伯爵茶凍芋圓(選配仙草)- 滿滿的一大碗,賣相吸引,有仙草、兩色芋圓、珍珠、綠豆等,芋圓彈牙,芋頭圓咬得到有芋粒,芋圓煙煙韌韌富有口感,珍珠亦夠煙韌,仙草幼滑又

伯爵茶凍芋圓(選配仙草)- 滿滿的一大碗,賣相吸引,有仙草、兩色芋圓、珍珠、綠豆等,芋圓彈牙,芋頭圓咬得到有芋粒,芋圓煙煙韌韌富有口感,珍珠亦夠煙韌,仙草幼滑又不會過甜,十分不錯!

總括來說我們都很滿意今餐,整體食物水準很好,環境有氣氛,食品賣相吸引,感受得到餐廳用心去製作餐牌及食物,在文青的地方吃著台灣的美食,很像置身在台灣的感覺!
  • 蒜泥台灣水蓮
  • 蘋果苦瓜汁
2024-04-26 20 views
上星期和朋友在元朗形點逛街,晚上朋友提議食台灣菜,我們就去Check in Taipei 食晚飯,餐廳天花以海洋為主題,相當吸睛,座位都以圓弧設計,幾舒適。招牌牛肉刀削麵,鋪上炸過的松草花,趣趣的幾特別,四大塊牛肉,份量十足,刀削麵煙韌彈牙,湯底加上油脂更香濃。酸辣牛肉寬粉絲,牛肉相當厚身,口感很好,寬粉絲很有彈性,吸收湯汁非常惹味。原條鰻魚起司玉米蛋餅,店員用火槍燒一燒鋪面的起司,令到起司更有拉絲感,鰻魚都幾大條,蛋卷包著玉米,食起來很有層次感,感覺相當豐富,味道很好。話梅地瓜條,地瓜條炸得好香脆,甘甜可口,比薯條好食得多,加點話梅醬,甜中帶酸,幾特別。紅豆沙豆乳和綠豆沙豆乳都很濃郁,充滿豆香。玫瑰荔枝梳打,賣相幾吸引,鋪上幾片玫瑰花瓣,好浪漫,入口冰凍,有淡淡的荔枝味,爽!伯爵茶凍仙草芋圓,比想像中大碗,兩三個人食都夠,伯爵茶凍好爽口,味道清新,是一款相當唔錯的甜品。

2024-04-25 7 views
去元朗探朋友 朋友帶到yoho mall吃lunch🍽️最後選擇了吃台灣菜的Check in Taipei 首先裝修已經很喜歡 粉色系的主調 設計像海浪一樣 感覺柔和舒服🌊食物也不錯ꕥ 擔擔牛肉麵湯頭濃而不膩 感覺蠻正宗的 有淡淡藥材味 入口很順🍜裡面牛肉有5大片 質感軟稔 而麵條可以選擇手工刀削麵或者寬粉 我選了粗粗的刀削麵 很有口感🥢最喜歡麵上面有蟲草花 脆脆的 好吃ꕥ 松露魯肉飯魯肉呈粒狀 肥瘦均勻🐷醬汁中混入黑松露 調配恰當 增添香氣 而且醬汁份量不少 可以拌勻整碗飯 ꕥ 明太子甜不辣這家的甜不辣做得很好 口感煙靭軟糯 明太子醬帶有適量鹹香 很好吃😋是我最喜歡的一款ꕥ 蒜香三色台腸應該是我如果最慷慨的小食😆份量超多 台腸有三款口味 黑色的是墨魚腸 紅色的分別有經典台灣腸 和加了魚子的一款 各有特色 搭配蒜片一起吃 很惹味 這𥚃除了台灣飲品 亦有一些特調 我點了宇治抹茶牛乳 抹茶味道很香很濃郁 口感順滑🍵朋友點的珍珠奶茶🧋也說很不錯
ꕥ 擔擔牛肉麵
ꕥ 松露魯肉飯
ꕥ 明太子甜不辣
ꕥ 蒜香三色台腸

2024-04-25 7 views
今日天陰陰落住雨朋友決定都係喺商場搵地方食嘢,最後決定食台灣菜,行過俾餐廳嘅裝修吸引入去,裝修風格比較特別,粉藍粉紅,好適合情侶打卡吹水嘅地方,餐廳仲播着情歌,一路聽,一路食好舒服三色鹽酥雞$128雞件比較大塊,炸粉脆口入面雞肉,外脆內軟,熱辣辣,雞肉能夠保持嫩滑,多汁,配合特色嘅三色醬,柚子松露,喇沙醬汁 ,柚子醬,酸酸甜甜配合炸雞,感覺冇咁油膩皮蛋凍,蜂茶豆腐$58皮蛋配合肉鬆一齊食可以遮蓋皮蛋嘅澀味😉蜂巢豆腐豆腐朔晒滷味汁非常入味,口感仲非常軟綿綿泰式肉碎生菜包蛋餅$138雖然係泰式,但係肉碎做得冇咁辣,適合唔食得辣嘅人士,旁邊有幾片生菜包埋一齊食,有爽脆嘅口感滷肉伴台灣A菜$88菜面上加上台式嘅滷肉粒,蔬菜青綠又新鮮滷肉粒半肥瘦連埋菜一齊食,食到停唔到口黑蒜牛肉配台灣寬粉絲$128黑蒜撈埋牛骨湯嘅湯底,適合男士重口味,牛肉方面比較腍身,加上台灣寬粉絲朔晒湯底嘅肉汁味道,夠晒入味招牌牛肉麵配手工刀削麵$108每款牛肉麵都配大量嘅蟲草花,蟲草花經過炸之後,食落係脆口嘅,個人覺得幾特別,刀削麵口感彈牙,配埋湯底一齊食,令味道更加出眾

三色鹽酥雞$128

皮蛋凍,蜂茶豆腐$58
皮蛋配合肉鬆一齊食可以遮蓋皮蛋嘅澀味😉
蜂巢豆腐
豆腐朔晒滷味汁非常入味,口感仲非常軟綿綿

泰式肉碎生菜包蛋餅$138

滷肉伴台灣A菜$88
菜面上加上台式嘅滷肉粒,蔬菜青綠又新鮮
滷肉粒半肥瘦連埋菜一齊食,食到停唔到口

黑蒜牛肉配台灣寬粉絲$128

招牌牛肉麵配手工刀削麵$108
2024-04-17 29 views
今晚約咗朋友喺元朗晚飯傾計,諗住喺YOHO搵間舒服嘅餐廳,行左一輪見到呢間Check in Taipei,入去試下先。環境:首先,餐廳位置非常方便,就在元朗地鐵站yoho mall 1的地下,餐廳空間寬敞明亮,每個餐檯都寬闊,是適合聚會的地方傾計的地方。服務:服務員殷勤有禮,舉手示意點菜都很快得到回應,而且更幫我們撈淡水花生麻糬呢。食物方面:原條鰻魚起司玉米蛋餅:一整鰻魚搭在蛋餅上,份量驚人,而且上面鋪滿沙律醬裝飾有眼福又有口福,味道不錯,但一定要趁熱吃,涼了會有魚腥味。櫻花蝦烏醋茄子:我們最喜歡佢嘅烏醋汁,搭配茄子好開胃,值得一試。奶奶麻糬:這是餐後甜品小吃,經服務員推薦,我們叫咗花生味的,很大的一盤,服務員細心地教我們點樣將麻糬均勻地沾上花生碎,然後點樣用兩根筷子切塊,麻糬軟糯彈牙,沾上花生碎好香甜。蘋果苦瓜汁:苦瓜汁搭配蘋果汁冰涼唔苦,如果加啲冰塊就更完美了。皮蛋蜂巢豆腐:蜂巢豆腐吸滿醬汁,好好食,好入味,搭配皮蛋又係一個出奇的味道。麻醬涼拌秋葵:由於我同朋友都喜歡吃秋葵,於是叫這道開胃前菜,味道正常,同喺家做的一樣味道。總結:份量都幾勁,有食剩,我們也一直邊吃邊談,坐到好晚先離

環境:

服務:

食物方面:
原條鰻魚起司玉米蛋餅:

櫻花蝦烏醋茄子:
我們最喜歡佢嘅烏醋汁,搭配茄子好開胃,值得一試。

奶奶麻糬:

蘋果苦瓜汁:
苦瓜汁搭配蘋果汁冰涼唔苦,如果加啲冰塊就更完美了。

皮蛋蜂巢豆腐:

麻醬涼拌秋葵:

總結:
份量都幾勁,有食剩,我們也一直邊吃邊談,坐到好晚先離開都無有人催埋單,約會之選。
2024-03-26
  • 原條鰻魚起司玉米蛋餅
2024-04-12 14 views
居住在元朗的友人今天帶我到這位於商塲地下園林的特式食店享用了一頓美味午餐。這開放式設計的餐廳天花垂著做出波浪效果的紥染布,又設有像小山丘和小鳥的弧形座位,打做出一個舒適的進食小天地。~木瓜牛乳白滑牛乳伴上磨得極爲幼細且甜滑的木瓜蓉賣相十分吸引,木瓜的甜美味道配上滑滑的牛乳爲這飲品造就了十分滋味的入口感覺,怪不得這經典台式飲品極受客人歡迎。~蜂蜜苦瓜汁這清熱益氣的飲品微微帶有苦瓜獨有的甘苦味道,配上蜂蜜後整體變得苦而不澀,入口回甘的味道更讓它散發出一股討人的魔力。~泰式肉碎生菜包蛋餅這變奏版的泰式肉碎生菜包有豐富的内容,首先是將雞蛋鋪在薄薄一層薄餅上煎熟,然後客人可以選擇將帶有香茅味道的肉碎用蛋餅夾著來吃,或者直接將蛋餅和肉碎用新鮮爽脆的生菜包卷好然後送進口腔裡,既可考驗自已口腔的容量亦可享受那既清新又惹味的豐富口感,實在不容錯過。~招牌牛肉麵這傳統經典料理是既實在又牛味十足。我特別喜歡那又滑又煙靱的手工刀削麵,入口感覺是既實在又有𡁻口,配上濃郁牛肉湯底更是十分理想的配搭;客人更可按需要將附上的牛脂油加入湯中,提升湯麵的牛香味和油脂感。我最愛這湯麵的還有那四大片厚切的牛𦟌,筋肉分明,香滑

~木瓜牛乳

~蜂蜜苦瓜汁

~泰式肉碎生菜包蛋餅

~招牌牛肉麵

我最愛這湯麵的還有那四大片厚切的牛𦟌,筋肉分明,香滑又有咬口,還有那吸收了湯精華的豆腐片和略微帶脆的蟲草花更讓這湯麵的整體口感變得更豐富和吸引。

這環境舒適的店子將傳統台菜和創意美食融合一起,効果理想,加上食物味美、份量合理且取價親民,值得我們一再捧塲。
2024-04-08 19 views
再訪 Check in Taipei,喜歡藍粉色調,在天幕下嘆晚餐好浪漫💙半圓形有格調坐位寬敞又舒服,今次帶埋呀女來食滷肉飯🤣.熱辣辣木瓜牛乳清甜又解渴😌味道厚身正👍🏻來呢到必點牛肉麵!滿滿牛脂香湯底濃厚鮮甜,手工刀削麵相當彈牙,大大塊牛肉仲有超多蟲草😍.滷肉飯一樣每次必點,勁多櫻花蝦香辣惹味🌶️再加個溫泉蛋正😌 唔食得辣可以點招牌滷肉飯,超多滷肉台灣味道呀女食到舔舔脷😋.今次試左鹹蛋黃芋泥蛋餅,好香的鹹蛋黃口味!煙煙韌韌甜絲絲,入面勁多芋泥😍 紫色tone好夢幻💜再點碟甜不辣,明太子口味煙煙韌韌,十分高質👍🏻.最後一定要試麻糬!蝶豆花麻糬配上滿滿Oreo,超級q彈呀女玩得好開心🤣煙韌彈牙甜度剛好,大滿足😌

2024-03-29 20 views
嚟到元朗唔知食咩好,在yoho mall見到呢間台式餐廳裝修得好有格調而且座位舒適,於是就決定試試。中午時間設有午市套餐,包小食、主菜和飲品,價格約$100。麻婆臭豆腐,麻婆豆腐就聽得多這款是臭豆腐,除了麻辣香口外,還多了一份臭味~喜歡重口味的朋友一定要試!便當還可以優惠價$15轉魯肉飯!台灣除了魯肉飯外,必定要點牛肉麵!這裡的湯底濃郁,碗邊還有牛脂,可選擇落入湯底拌勻,多了一份牛香!牛肉麵份量多,味道不錯。貢丸湯,白蘿蔔清甜入味,喝上一口剛好解膩飲品叫了芋泥牛乳和蜂蜜綠茶,前者芋泥牛乳出色有驚喜!

中午時間設有午市套餐,包小食、主菜和飲品,價格約$100。

貢丸湯,白蘿蔔清甜入味,喝上一口剛好解膩

飲品叫了芋泥牛乳和蜂蜜綠茶,前者芋泥牛乳出色有驚喜!
2024-03-21 19 views
前幾日朋友帶我到元朗Check in Taipei 食台灣美食,這店裝修頗有特色,海洋的天花設計相當吸睛,座位亦寬敞舒適。原條鰻魚起司玉米蛋餅,鴨蛋餅上鋪上原條鰻魚,鰻魚上鋪上一層厚厚的芝士,店員先用火槍燒溶芝士,食起來更有拉絲感,鰻魚彈牙,芝士香濃,配合蛋餅一齊食,口感超豐富,食味出奇的平衡。櫻花蝦烏醋茄子,份量都幾多,冰鎮過的茄子上鋪滿趣趣的櫻花蝦,加上烏醋,相當美味,是一款很好的開胃前菜。招牌牛肉刀削麵,牛肉份量足,有四大塊,又厚身,軟硬度適中,麵上鋪上炸過的蟲草花,趣趣的很特色,刀削麵夠煙韌彈牙,湯底才是靈魂,好好味。我們還點了牛肉粉絲,寬身粉絲吸收湯汁,入口更惹味。木瓜牛乳,奶味香濃,配上木瓜,有一種清新的感覺,最重要的是不太甜,正!奶奶花生蝶豆花麻糬,賣相已滿分,麻糬淡藍色很好看,傳統中添加新意,混和花生,入口冰冰涼涼,又充滿花生的香味,一定要試。

• 櫻花蝦烏醋茄子
  • 木瓜牛乳
  • 原條鰻魚起司玉米蛋餅
2024-03-20 15 views
*/仲未有時間飛去台灣,但真係好掛住台灣啲美食🤣🤣咁岩見到yoho有間裝修得勁靚既台灣餐廳,一定要食喇😎😎餐廳環境:呢度半開放式餐廳咁,一入餐廳就有我最愛嘅紮染做設計,藍mix白為主體,真係好靚🤩🤩令到人感覺舒服,好似真係去左台灣咁🤭🤭🤭仲有房可以一班朋友去食,都幾有私隱🫶🏻🫶🏻食物方面:🥛牛乳大王系列我哋叫左木瓜牛乳同芭樂牛乳,呢兩杯飲品都完全有驚喜😍特別係芭樂牛乳,真係好有台灣既味道👅🦴蒜香三色台腸一碗就可以試哂三色台腸,份量都幾多,而且佢哋仲有蒜片,好香口,香腸食落甜甜地👍🏻👍🏻👍🏻🍳松露玉米起司蛋餅呢個真係好特別,佢勁濃厚既松露,加上甜甜既粟米🌽,俾芝士包住,再加上蛋餅,真係勁夾,份量都幾多,要share食😂😂😂🥬魯肉伴台灣A菜係魯肉伴油麥菜,都幾好食,正常發揮,冇乜特別🤣🤣🤣🥩招牌魯肉飯呢個魯肉飯好正🤩🤩好似台灣當地食咁,又足料,味道吾會太鹹,成碗食哂😋😋😋臺北棧 (形點 I) (元朗)元朗元龍街9號形點 I 地下G002號舖

餐廳環境:

食物方面:
🥛牛乳大王系列

🦴蒜香三色台腸

🍳松露玉米起司蛋餅

🥬魯肉伴台灣A菜
係魯肉伴油麥菜,都幾好食,正常發揮,冇乜特別🤣🤣🤣

🥩招牌魯肉飯

臺北棧 (形點 I) (元朗)
元朗元龍街9號形點 I 地下G002號舖
  • 木瓜牛乳
  • 松露玉米起司蛋餅
2024-03-17 15 views
週末同男友喺形點行街,晚餐就揀咗呢間#臺北棧 餐廳食飯,我哋大概等咗一陣就入到去🍴各分店既裝修非常用心,整個環境都以粉色為主調,每件座位擺設既設計係有心思,有小清新時尚風格,令人印象難忘。而元朗分店也不例外。招牌牛肉麵湯底看似濃厚,加入牛油脂增添香味,飲落卻相當清甜!而刀削麵質爽滑有口感,每碗都有數片牛肉,牛肉屬厚切,軟嫩入味。牛肉控必點。黑松露招牌滷肉飯魯肉切成粒狀,肥肉偏多,肉質濕淋鬆軟,黑松露味道夠濃郁 啖啖惹味,溏心蛋蛋味甜,流心程度剛好。蒜香三色台腸份量都幾多, 一次過可以食哂原味、黑椒味、墨汁味既台灣腸,夾埋炸蒜片加埋炸蒜片,非常可口惹味。皮蛋蜂巢豆腐豆腐內蜂巢滿溢,系一道唔錯開胃既小食。香水芭樂苦瓜汁飲品當然以台式為主,屬於味道偏甜嘅苦瓜汁,芭樂嘅甜和苦瓜的回甘相互融合,口感特別,清新又健康。伯爵茶凍芋圓配仙草超豐富的伯爵茶凍芋圓,除份量足夠二人,我們點了仙草,一碗有齊雙色芋圓、綠豆河溶、珍珠等,口感豐富又滿足。
招牌牛肉麵
黑松露招牌滷肉飯
蒜香三色台腸
皮蛋蜂巢豆腐
豆腐內蜂巢滿溢,系一道唔錯開胃既小食。
香水芭樂苦瓜汁
伯爵茶凍芋圓配仙草