小火山 (已結業)

The Volcano
2024-05-05 118 瀏覽
【銅鑼灣•小火山】 🐝—————————————————————經常打邊爐嘅我都係第一次食泰式火鍋,餐廳除咗有火鍋之外仲有烤肉。今次試咗餐廳新出嘅「泰大鑊海鮮麵」,由泰藉主廚處理,自家熬製冬陰功湯。🍯|泰大鑊海鮮麵|HKD 398配料相當充足:扇貝、沙白、海蝦、鮮魷魚、豬肉等等。四隻脹卜卜嘅蛋黃攪散後就可以與湯底享用。冬陰功湯酸辣口感地道正宗,飲了不少。泰大鑊似韓式部隊鍋,大量配料配上海鮮麵,非常飽肚。除此之外,餐廳建議我哋可以加入不同食材享用,就像火鍋一樣。🍯|竹笙蝦滑|HKD 52平時酸辣湯底粉麵都會叫竹笙,因為相當入味,軸心配蝦滑都係第一次食,口感彈牙又多汁。。🍯|美國極級牛板鍵|HKD 88火鍋離不開牛肉,牛板鍵味道濃郁,火鍋一流。🍯|手打流心鹹蛋黃墨魚丸|HKD 58丸類最喜歡手打,因為夠彈牙,流心鹹蛋黃夠晒邪惡。🍹|火山青檸藍泡泡|HKD 58蝶豆花青檸汁,適合解辣解油膩。。🍹|火山藍牛奶|HKD 38外貌吸睛,友人表示好味。餐廳費用包括蝦片任食及醬料區|HKD 28/位推介蝦片😍新鮮即炸,配上秘製醬汁,食唔停口。。仲要介紹餐廳有live Band show,不過當日未能欣
【銅鑼灣•小火山】 🐝
—————————————————————

🍯|泰大鑊海鮮麵|HKD 398

除此之外,餐廳建議我哋可以加入不同食材享用,就像火鍋一樣。

🍯|竹笙蝦滑|HKD 52

🍯|美國極級牛板鍵|HKD 88
火鍋離不開牛肉,牛板鍵味道濃郁,火鍋一流。

🍯|手打流心鹹蛋黃墨魚丸|HKD 58
丸類最喜歡手打,因為夠彈牙,流心鹹蛋黃夠晒邪惡。

🍹|火山青檸藍泡泡|HKD 58
蝶豆花青檸汁,適合解辣解油膩。

🍹|火山藍牛奶|HKD 38
外貌吸睛,友人表示好味。

餐廳費用包括蝦片任食及醬料區|HKD 28/位
推介蝦片😍新鮮即炸,配上秘製醬汁,食唔停口。

仲要介紹餐廳有live Band show,不過當日未能欣賞,希望下次可以看到。
  • 泰大鑊冬蔭海鮮麵
  • 蝦片
2024-04-25 251 瀏覽
今日同朋友去小火山食佢新岀嘅太大鑊冬蔭海鮮麵,得知佢地做到5/5,真係好唔捨得🥹因爲食物好味,員工服務好,星期五、六、日仲有live band👍🏻我地晚市時間到,好快入坐,食物都好快到。🥢蝦片蝦片每片都好大塊,鮮蝦香味好脆口👍🏻仲有個店家自己整嘅冬蔭功醬點蝦片食。🥢泰大獲冬蔭海鮮麵大獲麵真係好壯觀,四隻大扇貝好厚肉,蝦都好大隻又彈牙,舖低嘅公仔麵係吸收哂啲冬蔭湯味,冬蔭湯好好味,酸味同鮮味都有,有小小辣椒一邊煲住,令味道更豐富,真係好有食慾💯💯如果需要加湯烚其他食物,店員係會1+1清水同冬蔭功湯咁樣加,咁就唔會太濃味或者無味👍🏻我地另外叫左幾款火鍋配料🥢泰式豬梅花肉片豬梅花撈完雞蛋再拎去烚,食落好軟腍,份量都好多🥢竹笙蝦滑呢款菜式幾有創意,兩樣野我都好喜歡食,吸哂啲冬蔭功湯味真係好正🥢手打流心鹹蛋黃墨魚丸墨魚丸好爽口,咬開爆左啲鹹蛋黃漿岀黎,好滋味👍🏻🥢十八碌扮十八碌扮係菠蘿冰,飲落清甜夠哂凍🥢勿跑扮勿跑扮係椰子沙冰,白雪雪嘅沙冰好靚,飲落好有椰奶香,用嚟解辣真係好正👍🏻成餐晚餐同朋友都食得好開心💯食物好食,另外想盛讚員工呀康服務真係好好,落枱每樣嘢都會介紹,主動幫忙加湯,好有禮貌💯💯

我地晚市時間到,好快入坐,食物都好快到。

🥢蝦片

🥢泰大獲冬蔭海鮮麵

我地另外叫左幾款火鍋配料
🥢泰式豬梅花肉片
豬梅花撈完雞蛋再拎去烚,食落好軟腍,份量都好多

🥢竹笙蝦滑

🥢手打流心鹹蛋黃墨魚丸
墨魚丸好爽口,咬開爆左啲鹹蛋黃漿岀黎,好滋味👍🏻

🥢十八碌扮
十八碌扮係菠蘿冰,飲落清甜夠哂凍
🥢勿跑扮

成餐晚餐同朋友都食得好開心💯食物好食,另外想盛讚員工呀康服務真係好好,落枱每樣嘢都會介紹,主動幫忙加湯,好有禮貌💯💯💯
  • 竹笙蝦滑
  • 泰大鑊冬蔭海鮮麵
2024-03-21 754 瀏覽
今晚雖然係星期三,但都人頭湧湧,好在早係OpenRice 訂了位,否則就要白行一趟!我哋兩母女都係「新屎坑」,所以叫咗新出嘅泰大鑊冬蔭海鮮麵 $398,一上枱見到果然好「大鑊」喎!除咗麵,仲有海蝦、帶子、魷魚、蜆、蛋等,所有食材都好新鮮又豐富,湯底係冬蔭公湯,酸辣度正合我哋口味,店員預備了一壺清湯,提醒我哋如果受不住太辣,可以加入清湯來減辣。非常貼心的安排!店員又推薦我哋可以加點(1)美國極級牛板鍵 $88、(2)竹笙蝦滑(6件)$52同(3)手打流心賊蛋黄墨魚丸 (4粒)$58。食辣野當然唔可以唔飲凍野,我要了芒果沙冰 $58,而阿女就揀咗泰式青檸梳打 $38,各取所需。牛板鍵肉質唔錯,牛肉味夠濃。竹笙蝦滑夠爽口,而墨魚丸口感豐富,因為夾雜着流心蛋黃。呢度蝦片係任食及加埋醬料費 ,每位盛惠$28!本身想再添食蝦片,但眼濶肚窄,已經容不下了!😢😢不得不提這兒的店員服務態度很好,又懂得提供適合意見給客人,這種服務態度才是客人所需要的!👍👍

2024-03-20
2024-03-13 473 瀏覽
見到叫指定菜式就有全場單點半價優惠~咁抵食唔去對唔住自己本身係打算食佢地嘅泰豬鍋,但黎到見到有新野叫泰大鑊好想知到底有幾大鑊,所以決定叫黎試吓P.S.某某表示個湯蔭湯同佢泰國家鄉既味道勁似,係真心正宗真係好大鑊係用冬蔭做湯底既滿滿一鑊海鮮大蝦貝類墨魚仔應有盡有~海鮮未必次次一樣,今晚既海鮮就好岩心水大蝦夠爽又彈~全部都大大隻貝類墨魚仔都夠鮮甜麵底係泰國媽媽泡麵~我中意食有咬口既麵,所以個湯一滾就撈左蛋黃夾起個麵先~再慢慢食配料食完海鮮仲可以加湯打邊爐加湯既部分都好細心,係菜湯同冬蔭湯一齊加,店員話咁樣就唔會令個湯太傑身太膩的確全程個湯底味道都剛剛好牛板鍵夠厚身,肉味夠香油脂分佈都算靚仔,煮好口感都唔柴好抵食,一份有好多粒泰式豬肉丸比普通豬肉丸口感較實,豬肉味都夠濃依個配搭深得我心竹笙吸收晒湯蔭湯底,味道濃郁蝦滑本身夠彈牙,加埋竹笙爽脆既咬口,層次多變蝶豆花配菠蘿梳打顏色上好岩打卡~味道係菠蘿汁既清甜味道~好岩女生飲另外朋友仲叫左杯十八碌扮,即係菠蘿沙冰,飲落好涼爽~下次我都要叫嚟飲順帶一提~蝦片係任食食完可以再添~點蝦片既醬係鹹蛋冬蔭沙律醬本人表示大愛
見到叫指定菜式就有全場單點半價優惠~咁抵食唔去對唔住自己
本身係打算食佢地嘅泰豬鍋,但黎到見到有新野叫泰大鑊
好想知到底有幾大鑊,所以決定叫黎試吓

P.S.某某表示個湯蔭湯同佢泰國家鄉既味道勁似,係真心正宗

泰大鑊冬蔭海鮮麵

真係好大鑊
係用冬蔭做湯底既滿滿一鑊海鮮
大蝦夠爽又彈~全部都大大隻
貝類墨魚仔都夠鮮甜

食完海鮮仲可以加湯打邊爐
的確全程個湯底味道都剛剛好

美國極級牛板鍵

牛板鍵夠厚身,肉味夠香
油脂分佈都算靚仔,煮好口感都唔柴

泰國豬肉丸

好抵食,一份有好多粒
泰式豬肉丸比普通豬肉丸口感較實,豬肉味都夠濃

竹笙蝦滑

依個配搭深得我心
竹笙吸收晒湯蔭湯底,味道濃郁
蝦滑本身夠彈牙,加埋竹笙爽脆既咬口,層次多變

蝶豆花配菠蘿梳打

泰國豬肉丸
竹笙蝦滑
任食蝦片
2024-03-01 798 瀏覽
跟朋友黎到依間慕名已欠既泰國火鍋燒肉店🥰❤️ 一入門口就見到超可愛既店舖招牌公仔😘 門口仲有個著住民族服既人型公仔😳 超級搶眼🤩 知道佢超熱門勁多人,特登係openrice book 定枱🥴 去到都要等一陣先有得入🥴 不過職員態度好好👍 不斷道歉同積極安排座位,所以無咩hard feeling🥴入到去座位都幾特別,好似露營小屋既造型,有私隱度空間感,坐得都幾舒服,仲好夠冷氣🥴 唔怕焗親👍我地叫左佢地新出既泰大鑊冬蔭海鮮麵,由於廚師即點即製,所以都要耐心等候🥴 上枱見到果然名副其實,真係好大個鑊😳 裡面勁多配料,有海蝦、帶子、蜆肉、魷魚等等,全部都好新鮮👍 冬蔭公湯底酸度辣度調控得啱啱好,濃味之餘又出奇地順口🤤 麵條好似福麵一般的質地,惹味又富彈性🥴👍 之後再按推薦,加點咗美國極級牛板鍵、竹笙蝦滑同埋手打三色丸拼盤😚 牛板鍵牛味夠濃,肉質軟腍唔會過韌,吸納了冬蔭公湯既精華,更加惹味👍竹笙蝦滑好爽好彈牙,夠曬新鮮。手打三色丸Q 彈有嚼感,其中一款內餡有流心咸蛋黃漿,都幾驚喜😋 食辣野梗係要叫返杯凍飲解下辣🥴 我地叫咗兩杯特飲:火山粉藍牛奶同埋火山青檸藍泡泡💙💙 兩杯外觀都好靚👍 好啱打卡🥰

食辣野梗係要叫返杯凍飲解下辣🥴 我地叫咗兩杯特飲:火山粉藍牛奶同埋火山青檸藍泡泡💙💙 兩杯外觀都好靚👍 好啱打卡🥰 飲落冰涼又爽口,解膩解辣好啱飲🫶

P.S. 餐廳會收蝦片任食及醬料費($28/ 位)🥴
4天前 0 瀏覽
因為這個「泰大鑊,海鮮麵」而來,想念曼谷那一個泰國海鮮麵,嘗嘗跟曼谷的味道有什麼分別,hkd 398 配料相當充足,有扇貝、沙白、海蝦、魷魚、豬肉、泰國,另外點了牛肉、竹笙。吃完這個泰式火鍋,轉了泰式燒烤,點了牛肉及菇。當晚亦有現場live Band,10分chill
2024-04-12
次日我相約朋友食飯, 我地揀左間好特別既餐廳, 呢間係香港首間泰豬鍋專門店, 可以烤肉+打邊爐,一鍋二食, 逢星期五-日夜晚仲有live band 表演添~🥘 蝦片任食及醬料費 $28/位呢度蝦片好出色, 真係會食上癮, 仲有無限任加🥘 小火山牛骨船湯 +$38打鞭爐湯底原本係清湯, 如果要其他湯底要加少少錢既, 小編就加左個牛骨湯🥘 The Volcano 小火山 Japanese A4 Wagyu x U.S Angus Beef 拼盤 $348每款肉既質素好好, 一睇就知係出色既A4和牛, 小編係以燒既方式, 入口牛既油香出晒黎,另外個擺盤都造得好靚, 有乾冰墊底, 仙氣飄飄, 好岩打卡🥘 小火山海鮮拼盤(2人份) 限時優惠 $198種類有好幾款, 有扇貝, 鮑魚, 魷魚等等, 老闆娘同我地講因為有一款海鮮賣晒, 其他就補多少少比我地,真係太貼心啦🥘 泰式豬梅花肉片 $68豬肉好厚肉, 中間有隻生雞蛋同豬肉撈一撈, 豬肉沾上一層蛋汁, 再燒一燒,蛋液包住豬肉, 保留左肉汁, 好juice🥘 手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁 $58多士炸到好脆卜卜, 蝦肉仲好彈牙, 個醬汁用左油炸既膩🥘
🥘 蝦片任食及醬料費 $28/位
呢度蝦片好出色, 真係會食上癮, 仲有無限任加
🥘 小火山牛骨船湯 +$38
另外個擺盤都造得好靚, 有乾冰墊底, 仙氣飄飄, 好岩打卡
🥘 小火山海鮮拼盤(2人份) 限時優惠 $198
🥘 泰式豬梅花肉片 $68
蛋液包住豬肉, 保留左肉汁, 好juice
🥘 手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁 $58
多士炸到好脆卜卜, 蝦肉仲好彈牙, 個醬汁用左油炸既膩
🥘 菜拼盤 $78
🥘 火山菠蘿藍泡泡 $58
好靚既色彩, 真係好唔捨得撈混黎飲, 有甜甜既菠蘿味

🥘 火山青檸藍泡泡 $58
中間有粒青檸篤一篤, 提升左酸汁, 飲落酸酸甜甜, 幾開胃
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 小火山The Volcano
地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
💭泰國菜就食得多,第一次食泰式鍋!餐廳平時主打泰式火鍋同燒烤,一鍋兩食😋今次食新出嘅冬陰公海鮮麵,食完海鮮同麵後,即加火鍋材料打邊爐✨非常吸引🤩─═★:;*─═☆:;*─═★:;*─═☆:;*─═★:;*🔸蝦片 ► $28/位唔夠食係可以無限添加~食落勁脆口,醬汁係鹹蛋冬陰功沙律醬🤩好正🔸泰大鑊冬陰公海鮮麵 ► $398重頭戲黎啦‼️ 今次真係大鑊啦😂感覺上係四人份量✨用料非常豐富除咗泰麵做麵底外,仲有好 多配料:四隻扇貝、四隻海蝦🦐、蜆、四隻雞蛋🍳同魷魚🦑冬陰功湯湯底香濃有小小辣,越煮煮濃郁,酸酸地超開胃,海鮮鮮甜好味😜麵煮耐咗麵唔會好淋,幾有驚喜,大大煲超滿足🙌🏻🔸美國極級牛板鍵 ► $88一共五塊,每塊都好大片🥩同手掌一樣咁大片,雖然脂肪比較少,但牛肉都唔會韌,肉味濃郁!🔸竹笙 ► $48竹笙吸曬冬陰功湯湯底,爽口又有咬口!好正!🔸手打流心鹹蛋黃墨魚丸 ► $58墨魚丸好彈牙,咬開中間係流心鹹蛋黃,出邊比較少見🤩🔸勿扮跑(椰子沙冰) ► $58椰子沙冰包穩陣,超清爽好飲,非常解辣好正!🔸火山菠蘿藍泡泡 ► $58打卡好啱,漸層好靚,飲落清爽🍹

🔸蝦片 ► $28/位

🔸泰大鑊冬陰公海鮮麵 ► $398

🔸美國極級牛板鍵 ► $88
一共五塊,每塊都好大片🥩同手掌一樣咁大片,
雖然脂肪比較少,但牛肉都唔會韌,肉味濃郁!

🔸竹笙 ► $48
竹笙吸曬冬陰功湯湯底,爽口又有咬口!好正!

🔸手打流心鹹蛋黃墨魚丸 ► $58
墨魚丸好彈牙,咬開中間係流心鹹蛋黃,出邊比較少見🤩

🔸勿扮跑(椰子沙冰) ► $58
椰子沙冰包穩陣,超清爽好飲,非常解辣好正!

🔸火山菠蘿藍泡泡 ► $58
打卡好啱,漸層好靚,飲落清爽🍹

2024-04-24 27 瀏覽
泰大鑊冬陰功海鮮麵($398)海鮮麵超足料,除咗由泰式面做面底之外,仲有超多海鮮🙂‍↔️👉🏻好多隻蜆、三隻大頭蝦🦐、四個扇貝🪼、數塊魷魚🦑。懷疑呢個簡直係四人份量😹兩個人根本食唔晒🤰🏻🤰🏻湯底係冬陰功味!唔會好酸好辣,味道啱啱好超正👍🏻美國極級牛板鍵($88)你唔好睇佢冇咩花紋,佢食落去都唔會太過煙靭,加落個海鮮湯道一齊煮非常夾🤤手打流心鹹蛋黃墨魚丸($58)首先想講咗個墨魚丸係爆汁㗎🤣食嗰陣一定要小心啲!墨魚丸本體好彈牙,雖然話中間係鹹蛋黃流心,不過我又唔係好食得出鹹蛋黃味🙂‍↔️竹笙($48)呢度嘅竹笙就比較細條一啲,不過勝在價錢合理👍🏻加埋落個海鮮湯度都係好好食🤍蝦片任食及醬料($28/1ppl)蝦片有細個食開媽咪面浸味,同埋個蛋黃醬會令你食到唔停口😹😹勿跑扮//椰子沙冰($58)椰子沙冰,甜度啱啱好!有種椰汁大王嘅味道🤤解渴一流👍🏻勿跑//新鮮椰青($48)整體嚟講,雞髀覺得呢間嘢都值得推薦👍🏻泰式打邊爐真係好少見,佢呢度仲有得一路打邊爐一路燒肉🤩不過今次就冇試到!食物質素同價錢都合理,食物份量都算多👍🏻🌟
泰大鑊冬陰功海鮮麵($398)

美國極級牛板鍵($88)

手打流心鹹蛋黃墨魚丸($58)

竹笙($48)

蝦片任食及醬料($28/1ppl)
蝦片有細個食開媽咪面浸味,同埋個蛋黃醬會令你食到唔停口😹😹

勿跑扮//椰子沙冰($58)
椰子沙冰,甜度啱啱好!有種椰汁大王嘅味道🤤解渴一流👍🏻

勿跑//新鮮椰青($48)

2024-04-21 18 瀏覽
📍小火山#5🫶🏻係最高環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-泰大鑊冬蔭海鮮麵 -$398冬蔭湯底咸淡適中 唔會太酸 就算怕酸嘅都接受到 而且酸味係青檸汁 所以好香 海鮮份量足夠兩個人 扇貝魷魚蜆蝦無沙 海鮮下面會有面 非常掛湯 竹笙蝦滑 -$52竹笙會吸湯 配埋蝦滑彈牙 完美配搭手打流心鹹蛋黃墨魚丸 -$58墨魚好彈牙 中間咬開有咸蛋黃 有啲似流心 蝦片及泰式醬 -$56好易食到停唔到口 酸酸甜甜好開胃泰式青檸梳打 -$38十八碌扮 -$58
📍小火山

泰式青檸梳打 -$38
十八碌扮 -$58
  • 竹笙蝦滑
2024-04-17 30 瀏覽
俾佢個冬蔭公海鮮麵吸引而嚟食嘅,無失望,食材新鮮,好食。蝦片任食,我地食咗2大兜。另外想特別講佢地嘅服務,幾位店員好貼心幫我位唔太食得辣嘅朋友,好有耐性,又提我地加蝦片。會再幫襯嘅
俾佢個冬蔭公海鮮麵吸引而嚟食嘅,無失望,食材新鮮,好食。
蝦片任食,我地食咗2大兜。
另外想特別講佢地嘅服務,
會再幫襯嘅

2024-04-13
2024-04-15 28 瀏覽
「小火山」寓意著泰國叢林中的小小烤鍋🌋全港首間泰豬鍋Mookata餐廳~烤肉+打邊爐一鍋二食🥓🍲逄星期五六晚更會有Live Band表演🎸任食香脆蝦片配埋冬蔭公醬食到停唔到口😆😆๑ 泰大鑊冬蔭海鮮麵🥘 • $398大大鑊的海鮮來襲(๑•̀‧̫•́๑)用料非常豐富的泰大鑊!有海蝦🦐、帶子、魷魚🦑、蜆、雞蛋、咪咪麵等冬蔭公湯底酸辣味剛好 店員都好貼心經常為我地加湯🫶🏻๑ 美國極級牛板鍵🐮 • $88๑ 手打流心鹹蛋黃墨魚丸🐙 • $58๑ 芝士魚豆腐🧀 • $38另有多款材料可以加,用埋個冬蔭公湯底打邊爐 正呢🤪牛板鍵有嚼勁又肉味香濃,咬開墨魚丸要小心鹹蛋黃流出😈魚豆腐彈牙加埋芝士香 yum🤩🤩 ๑勿跑🥥 • $48๑十八碌扮🍍 • $58唔少得泰飲品~新鮮椰青加埋菠蘿沙冰🍍夠哂清涼😼😼
「小火山」寓意著泰國叢林中的小小烤鍋🌋
全港首間泰豬鍋Mookata餐廳~
烤肉+打邊爐一鍋二食🥓🍲
逄星期五六晚更會有Live Band表演🎸

任食香脆蝦片配埋冬蔭公醬
食到停唔到口😆😆

๑ 泰大鑊冬蔭海鮮麵🥘 • $398
大大鑊的海鮮來襲(๑•̀‧̫•́๑)
用料非常豐富的泰大鑊!

有海蝦🦐、帶子、魷魚🦑、蜆、雞蛋、咪咪麵等
冬蔭公湯底酸辣味剛好 店員都好貼心經常為我地加湯🫶🏻

๑ 美國極級牛板鍵🐮 • $88
๑ 手打流心鹹蛋黃墨魚丸🐙 • $58
๑ 芝士魚豆腐🧀 • $38
另有多款材料可以加,用埋個冬蔭公湯底打邊爐 正呢🤪
牛板鍵有嚼勁又肉味香濃,咬開墨魚丸要小心鹹蛋黃流出😈
魚豆腐彈牙加埋芝士香 yum🤩🤩

๑勿跑🥥 • $48
๑十八碌扮🍍 • $58
唔少得泰飲品~
新鮮椰青加埋菠蘿沙冰🍍夠哂清涼😼😼
2024-04-12 25 瀏覽
今次比我發現到呢間泰式餐廳專食大大鑊嘅火鍋 好得意呀🤣 入到去坐位好闊坐得好舒服😌泰大鑊冬蔭海鮮麵($398)個名真係好好笑 真係好大鑊 有啲似泰版嘅部隊鍋 超豐富呀🤩 有冬蔭公湯底好惹味🥰 仲有好多海鮮 包括大大隻嘅蝦 爽口彈牙🦐 扇貝 蜆同魷魚🦑都齊哂 夠哂入味又新鮮🤤 香料仲有肉碎青檸同蛋黃 食落更加香滑😋😋美國極級牛板鍵($88)食到咁上下仲可以放牛肉落去打邊爐 啱哂我呢個牛肉愛好者🐮 牛肉夠哂嫩呀 亦食到牛肉香味 好豐富嘅一餐👍🏻🤭 手打三色丸拼盤($78)呢到嘅丸都幾有特色架 口感亦都幾彈牙😆 仲有墨魚粒粒係入面架🥳竹笙蝦滑($52)蝦滑炸得好香口 而且都幾厚身架🥰 配搭嘅醬汁甜甜地都幾夾😙十八碌扮($58)勿跑扮($58)一杯係椰子🥥一杯係菠蘿沙冰🍍 2杯都好解渴好夠味 飲落冰冰涼涼啱哂火鍋飲呀🍹🍹蝦片任食及醬料費($28/p.p)有咩正得過蝦片任食🤩 食落脆卜卜好香口 仲配左冬陰公醬料 夠哂泰式風味同超香呀😆

泰大鑊冬蔭海鮮麵($398)

美國極級牛板鍵($88)

手打三色丸拼盤($78)

竹笙蝦滑($52)
蝦滑炸得好香口 而且都幾厚身架🥰 配搭嘅醬汁甜甜地都幾夾😙

十八碌扮($58)
勿跑扮($58)

蝦片任食及醬料費($28/p.p)
銅鑼灣🚇呢間大人氣泰國菜🇹🇭餐廳逢星期五、六同埋日會有 Live Band 🎸,而且呢排力推嘅泰大鑊🌶️冬蔭海鮮麵另俱特色🤩十分之吸引!佢哋醬料費💰包埋蝦片🍤任食,鬆脆好味☺️。泰大鑊冬蔭🦐海鮮麵湯底係佢哋自家💪熬製嘅,香辣酸甜味道🤤豐富,入面有元貝、海蝦、🦑魷魚同埋大蜆,十分之鮮味👍。入面嘅即食麵🍜好吸湯,將蛋黃打散撈埋🌶️冬蔭湯麵一齊食😍超正!另外仲可以加不同🥰配料,變成冬蔭湯火鍋🍲,我哋揀咗美國極級🥩牛板腱、手打三色丸拼盤😊同埋竹笙蝦滑。個人最鍾意竹笙🍤蝦滑夠晒吸湯,充滿冬蔭海鮮🤩味十分啱我口味。佢哋仲有多款🍹 cocktails 同埋 mocktails,我哋揀咗🍍菠蘿沙冰同埋椰子🥥沙冰,滿滿泰國🇹🇭風情,係好滿足嘅一餐😍!

佢哋醬料費💰包埋蝦片🍤任食,鬆脆好味☺️。

2024-04-10 19 瀏覽
泰式MaMa海鮮麵 餓底搵到銅鑼灣呢間小火山餐廳 有泰式海鮮冬陰公湯底 《泰大鑊冬陰海鮮麵》 呢個海鮮麵係用左泰國mama麵 麵質幾好 👍🏻 就算食到最後麵唔會太淋 上面仲有好陰海鮮 有帶子、蝦🦐、蜆、花甲、魷魚🦑仲有4隻蛋黃 要同D麵撈埋一齊食 湯底唔算辣 食唔到辣既朋友都食到但佢既份量唔算大 3個女仔食呢個4人份 都唔係好飽 泰式無骨鳳爪 🐣呢個係食泰菜必食的!仲有生洋蔥同埋蕃茄仔 作為前菜係個refreshing 既選擇 呢個無骨鳳爪都幾酸辣架 小火山泰式風味豬腩肉🐖呢個真係唔推介 本來以為係類似韓式豬肉加泰式醬上菜先發現原來係炸既 仲有好重油益味加埋個醬都蓋唔住D味 飲品就叫左兩杯沙冰 夏天行完街飲一杯真係透心涼18碌粉🍍呢杯係菠蘿沙冰 唔會太甜 又有菠蘿既香味釘Moo 扮 🍉就係西瓜沙冰呢杯比起菠蘿沙冰更加清甜 最後,呢間餐廳每位入座都要收 28蚊既醬料同蝦片費 雖然蝦片係任食 但我地3個都冇點過個醬汁 如果可以按每枱收費會比較好大家都要多多支持香港既餐廳 因為呢間小火山 🌋 支撐唔住加租既壓力 最後營業日係5月5日 小火山🌋 📍 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
泰式MaMa海鮮麵
餓底搵到銅鑼灣呢間小火山餐廳 有泰式海鮮冬陰公湯底

《泰大鑊冬陰海鮮麵》
呢個海鮮麵係用左泰國mama麵
麵質幾好 👍🏻 就算食到最後麵唔會太淋
上面仲有好陰海鮮 有帶子、蝦🦐、蜆、花甲、魷魚🦑
仲有4隻蛋黃 要同D麵撈埋一齊食
湯底唔算辣 食唔到辣既朋友都食到