小火山 (已結業)

The Volcano
🔥 蝦片任食及醬料費 ($28/人)大大兜的香脆蝦片🦐任食 正.🔥 小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 ($328)🥘 小火山牛骨船湯🥘 香茅椰汁雞湯燒肉盤外圍有齊2款火鍋湯底✅一次過享受燒肉和火鍋🍲.🔸柏拉差辣泰國無激素豬肉:肉質軟 味道香 推薦💫🔸手切鮮豬潤🐽🔸柏拉差醃牛柳🔸原隻鮮魷魚🦑全部肉都醃過味道香辣🌶️另有特色泰式酸辣醬提供🙌🏻.🔥 泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律 ($78)使用了正宗泰菜調味-芭拉魚露🎣木瓜絲爽脆多汁💦醬汁酸辣.🥤泰式奶茶 ($38)🥤泰式奶絲 ($38)味道甜香 大杯/特別的泰式火鍋和燒肉店🇹🇭環境舒適 值得一試😙
🔥 蝦片任食及醬料費 ($28/人)
大大兜的香脆蝦片🦐
任食 正
🔥 小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 ($328)
🥘 小火山牛骨船湯
🔸原隻鮮魷魚🦑
全部肉都醃過
味道香辣🌶️
另有特色泰式酸辣醬提供🙌🏻
🔥 泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律 ($78)
使用了正宗泰菜調味-芭拉魚露🎣
木瓜絲爽脆多汁💦
醬汁酸辣
🥤泰式奶茶 ($38)
🥤泰式奶絲 ($38)
味道甜香 大杯
特別的泰式火鍋和燒肉店🇹🇭
環境舒適 值得一試😙
  • 曼谷柏拉差燒烤套餐
好喜歡去泰國旅行,簡直係美食天堂,難得係香港搵到泰式豬肉鍋,第一時間要訂位試試😋🔸兩款湯底$60🔹小火山牛骨船湯湯底用牛骨熬製 5 小時以上,加入十多種香料藥材調製而成。100%還原船麵湯底美味🤤🔹香茅椰汁雞湯以鮮雞熬製 3 小時,配搭椰汁及青檸,第一口試飲,奶香柔滑,香濃不膩,用嚟火鍋吸盡湯底精華,一流👍🏻🔹泰式奶綠,泰式奶茶各$38充滿泰式風情,感覺置身泰國街頭🇹🇭🔹 泰式芭拉魚露拌木瓜沙律 $78有新鮮彈牙生蝦拌以木瓜沙律,啱哂鍾意食辣嘅朋友仔,酸酸辣辣好開胃😍🔹小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $328柏拉差醃泰國無激素豬肉,手切鮮豬潤,柏拉差醃牛柳,原隻鮮魷魚。多款肉類份量好足,建議先放湯半熟吸收湯底精華,再放上鐵板燒一燒,肉質口感嫩滑,亦有湯底味道,雙重享受😎💬每檯都會送上一籃大大塊蝦片,作為餐前小食,好滿足😌 我哋發現隱藏食法:為左唔浪費湯底,我哋將蝦片浸食,跟炸魚皮食法如出一轍,原來都好好食😛

🔸兩款湯底$60
🔹小火山牛骨船湯

🔹香茅椰汁雞湯

🔹泰式奶綠,泰式奶茶各$38
充滿泰式風情,感覺置身泰國街頭🇹🇭

🔹 泰式芭拉魚露拌木瓜沙律 $78

🔹小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $328

小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐
小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐
2024-01-10 586 瀏覽
小火山地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室今日朋友帶我去食咗個小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐🥩$749,估唔到都幾驚喜。頭盤:泰式芭拉魚露拌木瓜沙律🥗 + 蝦片任食🥙$56木瓜絲咬落好爽脆新鮮再加上大蝦啲爽口彈牙和自家泰式辣汁,成個味道酸酸甜甜辣辣,好開胃呀😏。主菜:曼谷柏拉差燒烤套餐🥩(小火山牛骨船湯🐮+$22.8 & 香茅椰汁雞湯🐔)有選擇困難症嘅我一定會叫套餐,因為一次過試完3Sets烤肉一次過邊打邊燒🤩,包括柏拉差醃泰國無激素豬肉; 柏拉差醃牛柳; 新鮮豬膶😚。其實件件烤肉都好啖啖肉,而且又好嫩唔乾身又唔會散開,再加上少少醃肉汁都幾開胃🤣。原隻鮮魷魚肉質彈牙超易咬開,而且啖啖都散發住魷魚鮮甜香氣,正~ 如果怕燒熱氣,仲可以將生肉放係鐵板鍋兩側嘅小火山牛骨船湯同香茅椰汁雞湯分別添,正😍。餐飲:泰式奶綠🧋 & 泰式奶茶🧋奶茶茶味香濃郁入口順滑,泰式還原度都幾高㗎,仲飲得出有少少煉奶味添😎。泰式奶綠都幾重綠茶味,好特別呀🤪。#nicefoodie銅鑼灣----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodpho
小火山
地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室

頭盤:泰式芭拉魚露拌木瓜沙律🥗 + 蝦片任食🥙$56

餐飲:泰式奶綠🧋 & 泰式奶茶🧋

#nicefoodie銅鑼灣
----------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #hk  #香港 #香港美食 #美食 #銅鑼灣美食 #打卡  #銅鑼灣 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #泰式 #泰國菜
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 Tԋαι BαɾႦҽƈυҽ αɳԃ Hσƚ Pσƚ Mσσƙαƚα Mαɠιƈ @ 🌟 小火山《👽食神大媽食泰式邊爐》.💁‍♀️ 圖片展示美食:Palanchai BBQ Set HKD 496- The Volcano Broth- Coconut Chicken Broth- Palanchai Marinated Beef & PorkSquid HKD 98Thai Papaya Salad with Pla Ra Fish Sauce HKD 58Fried Shrimp Cracker with Tom Yum Mayo HKD 56Thai Milk Tea HKD 48Thai Milk Green Tea HKD 48.👽 大媽真係好鬼鍾意連Lisa都鍾意食嘅泰國MOOKATA,即係同時又有烤肉又打邊爐,一次過滿足晒兩個願望。而呢度週末仲會有LIVE BAND,氣氛超好。.🥘 呢個 「PALANCHAI燒烤套餐」會包括兩款湯底,我哋今次揀左「小火山牛骨船湯」同「香茅椰汁雞湯」。個牛骨船湯用超過五個鐘熬製,味道濃郁
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食:
Palanchai BBQ Set HKD 496
- The Volcano Broth
- Coconut Chicken Broth
Squid HKD 98
Thai Milk Tea HKD 48
Thai Milk Green Tea HKD 48

🥘 呢個 「PALANCHAI燒烤套餐」會包括兩款湯底,我哋今次揀左「小火山牛骨船湯」同「香茅椰汁雞湯」。個牛骨船湯用超過五個鐘熬製,味道濃郁。「香茅椰汁雞湯」則用鮮雞用三個鐘熬製,再加埋椰汁同泰國青檸,特別奶香柔滑。

Palanchai BBQ Set

🥩 然後呢就會有個「PALANCHAI 醃牛豬拼盤」,即係用特製嘅泰式PALANCHAI醬料醃製牛肉同豬肉。好大碟,份量好足。

Palanchai BBQ Set

🦑 另外就叫咗「原隻鮮魷魚」,完全唔覺得韌,不論打邊爐定係燒烤都好好味。

Squid

🥗 仲有食泰國嘢一定要食嘅「泰式芭拉魚露拌木瓜沙律」,份量好足,酸酸辣辣,好開胃又消濟。

🦐 吹水最緊要係食小食,「炸蝦片配冬陰蛋黃醬」呢個組合就真係好過癮!蝦片新鮮炸得香脆,加埋冬陰蛋黃醬,味道更加特別惹味。

🥤 嘢飲就當然要叫經典地道嘅「泰式奶茶」同「泰式奶綠」啦!濃郁香醇,甜度適中,超解渴,好適合搭配燒烤套餐!

Thai Milk Tea & Thai Milk Green Tea

😬 呢度食泰式邊爐真係比較特別,氣氛又好,所以好適合約埋朋友仔一齊去試下。

📍 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
☎️ +(852)2816-2220
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Squid
2023-12-29 30 瀏覽
💡一鍋兩食泰豬鍋想食泰式野但又唔想去九龍城,咁岩又留意到有間泰式餐廳係銅鑼灣,主打一鍋兩食泰豬鍋(Mookata)、睇落又幾特別!上網睇返先知泰豬鍋係泰國既傳統美食,結合左烤肉加火鍋元素、一次過滿足2個願望!🍽️蝦片任Fill蝦片卜卜脆, 再加埋特制蛋黃醬, 2樣野加埋非常之夾!fill多2次都唔夠食呀~🍽️泰式芭拉魚露大蝦伴木瓜沙律食泰式餐廳點少得木瓜沙律呢,酸酸辣辣咁係一個唔錯既開胃選擇。有三隻新鮮口感爽脆的大蝦,搭配了泰式傳統的魚露及辣椒做成的醬汁非常惹味。🍽️小火山牛骨船湯&香茅椰汁雞湯火鍋既話最重要當然係個湯底啦,記得落肉之前飲下個湯先,2種湯底各有各風味。個人比較欣賞香茅椰汁雞湯,比較有冬陰功既感覺。🍽️柏拉差醃泰國無激素豬肉🐖手切鮮豬潤🐖柏拉差醃牛柳🐂3款肉都好新鮮,豬潤最怕就唔新鮮同埋唔乾淨,好容易就會苦,但餐廳處理得好用心,一d苦味都食唔出,同埋肉質細嫩。豬肉同埋牛柳都十分高品質,就算係先放火鍋再烤,或者倒轉都係keep到肉質柔軟。而醃料的調味恰到好處,能夠增強肉類的風味而不會過於鹹膩。👍🏻😋🍽️鮮魷魚🦑新鮮鮮魷魚,口感彈牙,肉質鮮美同埋十分之厚實。燒烤完既外皮呈現出金黃色的酥
💡一鍋兩食泰豬鍋

🍽️蝦片任Fill

🍽️泰式芭拉魚露大蝦伴木瓜沙律

🍽️小火山牛骨船湯&香茅椰汁雞湯

🍽️柏拉差醃泰國無激素豬肉🐖手切鮮豬潤🐖柏拉差醃牛柳🐂

🍽️鮮魷魚🦑
新鮮鮮魷魚,口感彈牙,肉質鮮美同埋十分之厚實。燒烤完既外皮呈現出金黃色的酥脆質感,而內裏的肉質就維持了嫩滑和彈性,香甜可口。

2023-12-29 19 瀏覽
上網見到泰式打邊爐仲要係燒烤邊爐兩食,覺得好新奇所以同朋友嚟食。小火山牛骨船湯聞落去好香牛骨味濃郁,飲落去有少少藥材味,幾特別。 香茅椰汁雞湯 推介味道其實好似冬陰功湯, 飲落去酸酸辣辣,有椰汁嘅中和所以都偏小辣。 魷魚 推介❤️魷魚非常新鮮, 滾亦都好軟好林。 而且配合埋湯底嘅味道,帶到魷魚嘅鮮味。 同埋湯底亦都更似海鮮冬陰功湯。❤️燒烤拼盤 有豬肉同牛肉,牛肉本身調味比較濃放落去燒烤味道啱啱好。佢本身嘅醬汁係泰式醬汁, 青檸蒜頭辣椒味都有。 中和左肉味本身嘅調味。豬肉嘅調味就冇咁濃郁, 配合牛骨湯或者香茅椰汁雞湯,個味道就啱啱好。 豬肉牛肉嘅肉好林,唔會柴口! 泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律🥗 大蝦爽口彈牙, 成個沙律嘅調味偏辣。 木瓜絲咬落去好爽脆,本身木瓜絲嘅清新甜甜地中和左成個辣味。鍾意辣嘅朋友啱晒。泰式奶茶 , 泰式奶綠 呢間嘅奶茶幾適合香港人口味, 唔會好甜。 而且茶香非常重。 食辣嘢一定要整返杯,解下辣。

小火山牛骨船湯
聞落去好香牛骨味濃郁,飲落去有少少藥材味,幾特別。
香茅椰汁雞湯 推介

魷魚 推介❤️

燒烤拼盤

泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律🥗

泰式奶茶 , 泰式奶綠
2023-12-09
2023-12-29 21 瀏覽
天氣凍就好想打邊爐啦一於同朋友去銅鑼灣打邊爐先😍有時散叫比任食更得我心唔洗逼自己食太多嘢小火山好多唔同既草做裝飾,就好似去咗個森林野餐咁 好特別座位闊落 坐得幾舒服仲要無鐵板燒打邊爐二合一啱晒心多多既我哋一坐低就有任食蝦片同冬蔭公蛋黃醬就咁食已經好好味 再點埋酸辣既蛋黃醬好正Creamy又惹味前菜係木瓜蝦沙律 $78有魚露既咸鮮香仲有啲辣 青木瓜口感爽脆 蝦肉爽甜 好惹味好開胃小火山牛骨船湯有沙嗲風味既牛滑湯底 好濃郁椰汁雞湯 帶少少泰式酸辣風 有香茅味就咁飲都好味配埋魷魚好似海鮮湯咁小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $328牛肉同豬肉都醃好左 肉質啱錯薄薄地好快燒熟 好入味仲有豬潤口感都幾爽滑仲有原條魷魚 好新鮮 入口爽滑彈牙飲品叫左 泰式雙檸茶$38同泰式奶綠$38奶綠好香抹茶味 好好飲呀朋友都好鐘意雙檸茶既茶底小火山 (銅鑼灣)銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室

天氣凍就好想打邊爐啦

一於同朋友去銅鑼灣打邊爐先😍
有時散叫比任食更得我心
唔洗逼自己食太多嘢

小火山好多唔同既草做裝飾,就好似去咗個森林野餐咁 好特別

座位闊落 坐得幾舒服

仲有原條魷魚 好新鮮 入口爽滑彈牙

飲品叫左 泰式雙檸茶$38同泰式奶綠$38

奶綠好香抹茶味 好好飲呀
朋友都好鐘意雙檸茶既茶底

小火山 (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
呢間餐廳係泰式邊爐加燒肉一次過滿足晒2個願望,仲有live music聽! 泰豬鍋燒肉拼盤 –Step 1. 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤 💰$298咁岩叫呢個拼盤就可以試晒2種肉😍食晒2種肉後 我地一致都係覺得豬真係好食過牛🤣由其係伊比利亞黑毛豬梅花肉,好出色呀🤩肉質厚實又有咬口!! 小火山特色湯底x2 (燒肉拼盤可以送2款湯底)Step2.  小火山牛骨船湯 + 冬陰功湯冇諗過冬陰功湯底原來係幾好😝 好特別另外要有骨船湯好入味🤓 泰式豬梅花肉片(200g) 💰$128呢個係全晚最驚喜既豬🥳!!不愧我系追加都要食☺️入口好有咬口又好重豬味, 加埋隻蛋落去令到成件事升華左🤪又滑又香口 值得一試👍🏼 原條鮮魷魚💰$128好大條好新鮮,口感彈牙! 份量好多😄 美國安格斯牛胸腹(100g) 💰$78 & 美國安格斯下肩胛翼板肉(100g) 💰$88牛胸腹相對地就多d油脂 香口d😗下肩胛翼板肉就瘦d 不過一d都唔”鞋”😝唔夠飽都可以追加呢2種肉試下! 平平地份量又對得住個價錢😊 另外都叫左其他配料黎食下金邊粉💰$22好特別 平時出面打邊爐邊有金邊粉簡😏
好掛汁~不過記得唔好煮太耐, 會淋晒個口感就唔
呢間餐廳係泰式邊爐加燒肉
一次過滿足晒2個願望,仲有live music聽!

泰豬鍋燒肉拼盤 –
Step 1. 美國安格斯牛肉及豬肉拼盤 💰$298
咁岩叫呢個拼盤就可以試晒2種肉😍
食晒2種肉後 我地一致都係覺得豬真係好食過牛🤣
由其係伊比利亞黑毛豬梅花肉,好出色呀🤩肉質厚實又有咬口!!

小火山特色湯底x2 (燒肉拼盤可以送2款湯底)
Step2.  小火山牛骨船湯 + 冬陰功湯
冇諗過冬陰功湯底原來係幾好😝 好特別
另外要有骨船湯好入味🤓

泰式豬梅花肉片(200g) 💰$128
呢個係全晚最驚喜既豬🥳!!不愧我系追加都要食☺️

原條鮮魷魚💰$128
好大條好新鮮,口感彈牙! 份量好多😄

牛胸腹相對地就多d油脂 香口d😗
下肩胛翼板肉就瘦d 不過一d都唔”鞋”😝
唔夠飽都可以追加呢2種肉試下! 平平地份量又對得住個價錢😊

另外都叫左其他配料黎食下
金邊粉💰$22
好特別 平時出面打邊爐邊有金邊粉簡😏
好掛汁~不過記得唔好煮太耐, 會淋晒個口感就唔ok na🫢

手打流心鹹蛋黃墨魚丸💰$58

泰國秋葵💰$32 & 金菇💰$28
正正常常~冇咩特別~😂

竹笙蝦滑💰$72
有6件, 覺得幾特別嗌左黎試下☺️
口感入面好彈牙出面有多層膜包住😉~

飲品方面, 主要都係飲番d清爽d既
勿跑(新鮮椰青)💰$58
好大個椰青,勁清甜~
飲完仲可以椰肉食 抵呀>_<

火山青檸藍泡泡 💰$58 & 泰式青檸梳打 💰$48
青檸好fresh,即刻解到油膩感🥳
2種飲品都差唔多, 火山青檸藍泡泡就岩晒打卡用😍

小火山The Volcano
📍堅拿道西10號冠景樓1樓B室
2023-12-25 16 瀏覽
一諗唔到食咩就係要食泰國菜🥳以前去泰國旅行嗰陣見過有得一路邊爐一路BBQ估唔到香港而家都有得咁食法🤣🤣呢個小火山BBQ set有豬有牛仲有少量內臟啲肉唔鞋都幾腍身!除咗烤肉仲可以打邊爐咁食邊爐嗰度有兩個湯一個係椰汁雞湯,一個係牛骨湯椰汁雞湯同平時喺泰國餐廳可以點嚟飲嗰個湯一樣!好香椰子味我食嗰陣鍾意燒完之後再淥一淥咁就冇咁熱氣,又有少少椰子香😜😜呢個雖然唔知道係咩醬但係酸酸辣辣幾惹味烤肉點呢個醬勁有泰式風味另外仲叫咗蝦片超級脆,勁好食🥹淨係食肉又點得呢?所以嗌咗個大蝦青木瓜沙律😍份量都幾多青木瓜沙律酸酸辣辣😚😚超級開胃可以減輕食燒肉嘅油膩感😌不過都幾辣如果鍾意食辣嘅朋友應該幾鍾意😆我哋叫咗一杯泰奶一杯奶綠泰國奶茶都係偏甜少少鐘意甜嘅就岩哂啦😋😋
一諗唔到食咩就係要食泰國菜🥳
以前去泰國旅行嗰陣見過有得一路邊爐一路BBQ
估唔到香港而家都有得咁食法🤣🤣

呢個小火山BBQ set
有豬有牛仲有少量內臟
啲肉唔鞋都幾腍身!
除咗烤肉仲可以打邊爐咁食
邊爐嗰度有兩個湯
一個係椰汁雞湯,一個係牛骨湯
椰汁雞湯同平時喺泰國餐廳可以點嚟飲嗰個湯一樣!
好香椰子味
我食嗰陣鍾意燒完之後再淥一淥
咁就冇咁熱氣,又有少少椰子香😜😜

呢個雖然唔知道係咩醬
但係酸酸辣辣幾惹味
烤肉點呢個醬勁有泰式風味

另外仲叫咗蝦片
超級脆,勁好食🥹

淨係食肉又點得呢?
所以嗌咗個大蝦青木瓜沙律😍
如果鍾意食辣嘅朋友應該幾鍾意😆

我哋叫咗一杯泰奶一杯奶綠
泰國奶茶都係偏甜少少
鐘意甜嘅就岩哂啦😋😋

平時吃燒肉大多是日式或韓式,原來也有泰式的。此店是全港首間泰豬鍋(Mookata)專門店,特色烤爐設計可以同時燒烤和火鍋,一鍋二食雙重享受。甫坐下店員馬上送上餐前小食蝦片,一大盤份量十足。香脆的蝦片充滿鮮味,配以蛋黃醬一起吃會令人吃不停口。蝦片是無限供應,但需收取醬料費$28/位。ꗯ̤̮泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律 ($78)沙律以大蝦﹑四季豆﹑芽菜﹑木瓜拌勻而成,材料新鮮爽脆,再以魚露﹑辣椒適量調味後香辣惹味,清爽開胃。ꪔ̤̮小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 ($328)套餐包含柏拉差醃泰國無激素豬肉、手切鮮豬潤、柏拉差醃牛柳、原隻鮮魷魚,非常豐富。燒肉和火鍋分別都吃得多,但能同一時間滿足兩個要求倒是第一次。先將肉片放入湯鍋中灼兩下,再放上烤爐,肉片吸收湯汁精華後更香口順滑,沒想到這個食法效果不錯。餐廳還提供兩片豬油用來搽勻燒烤鍋 ,這樣就不怕黏鍋或燒焦了。ꗯ̤̮小火山牛骨船湯&香茅椰汁雞湯 ($60)採用牛骨及多種香料藥材調製而成,味道濃郁。香茅椰汁雞湯則以鮮雞熬製,加入椰汁及泰國青檸,味道好像白咖喱,柔滑香濃而不膩。ꪔ̤̮泰式奶茶 ($38)、泰式奶綠 ($38)餐廳有多款泰式飲品選擇,奶茶香甜順滑,

ꗯ̤̮泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律 ($78)

ꪔ̤̮小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 ($328)

ꗯ̤̮小火山牛骨船湯&香茅椰汁雞湯 ($60)

ꪔ̤̮泰式奶茶 ($38)、泰式奶綠 ($38)
餐廳有多款泰式飲品選擇,奶茶香甜順滑,而奶綠亦味道濃郁,完滿正宗地道的泰式風味。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿小火山 The Volcano @sorabol_tst
𖤣𖤥銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#小火山 #thevolcano #銅鑼灣美食 #銅鑼灣#泰豬鍋 #Mookata #泰國菜 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hkig #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkonginsta
2023-12-23 16 瀏覽
小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐🥘有柏拉差醃泰國無激素豬肉、手切鮮豬潤、柏拉差醃牛柳、原隻鮮魷魚,樣樣都有可以食齊咁多樣野滿足晒所有嘅願望都唔只,仲可以做燒肉或者打邊爐,仲有兩款湯底有椰子雞湯同埋牛尾湯,湯底好濃味道好好。泰式芭拉魚露拌木瓜沙律🥗我個人覺得小小辣,木瓜絲好爽口,蝦又夠彈牙,魚露又惹味。泰式蝦片熱辣辣好脆口,餐前小食一流。泰式奶茶🥤同泰式奶綠🥤都係泰國特色飲品,一定要叫黎飲下啦⋯⋯
小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐🥘

泰式芭拉魚露拌木瓜沙律🥗
我個人覺得小小辣,木瓜絲好爽口,蝦又夠彈牙,魚露又惹味。

泰式蝦片熱辣辣好脆口,餐前小食一流。

⭐️泰豬鍋 $388湯底係預設嘅牛骨船湯同香茅椰汁雞湯,非常特別,另外會包左肉類拼盤同魷魚,中間係燒肉,旁邊可以打邊爐🤩肉類同平時打邊爐好唔同,係比較厚切嘅豬肉同牛肉再加上豬潤!而且事先醃好,肉質鬆軟。大家可以按自己喜好燒肉定火鍋!⭐️泰式芭拉魚露大蝦伴木瓜沙律 $78⭐️ 泰式奶茶$38⭐️泰式奶綠 $38估唔到除咗平時見到嘅泰式奶茶之外,呢度仲有得飲泰式奶綠入座會有蝦片配特製沙津醬,幾好食,停唔到口🤣
⭐️泰豬鍋 $388

⭐️泰式芭拉魚露大蝦伴木瓜沙律 $78
⭐️ 泰式奶茶$38
⭐️泰式奶綠 $38
估唔到除咗平時見到嘅泰式奶茶之外,呢度仲有得飲泰式奶綠

入座會有蝦片配特製沙津醬,幾好食,停唔到口🤣
  • 小火山經典泰豬鍋拼盤
小火山曼谷柏拉差燒烤套餐第一次食泰豬鍋,可以一路燒一路加湯,幾有趣🌞Main 🐷柏拉差醃泰國無激素豬肉🐷手切鮮豬膶🐷柏拉差醃牛柳🐷原隻鮮魷魚依個set 豬肉質鮮嫩,配上獨特嘅柏拉差醃料,味道鮮美。手切鮮豬膶更加帶有嚼勁,肉質鮮嫩,入口即化。柏拉差醃牛柳肉質嫩滑,調味恰到好處,每一口都有濃郁嘅牛肉香氣。至於原隻鮮魷魚,鮮嫩多汁,經過燒烤後散發出獨特嘅香味,正正🤤火鍋湯底🐷小火山牛骨船湯🐷香茅椰汁雞湯湯底我地揀左小火山牛骨船湯同埋香茅椰汁雞湯。牛骨船湯味道淡啲啲,牛骨熬煮嘅精華完全釋放出來,喝落去令人舒服又滿足。個人比較喜歡香茅椰汁雞湯!有濃郁嘅椰香同酸甜味,清新又香濃又開胃🌞前菜🐷泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律酸辣開胃,魚露同芭拉醬嘅組合帶嚟一種獨特嘅風味🌞🐷蝦片至於蝦片,酥脆嘅質地配上蛋黃醬,百吃不厭🌞飲品👍🏻泰式奶茶👍🏻泰式奶綠泰式奶茶香濃滑順,茶香同奶香完美結合,醇厚而不膩。泰式奶綠清新怡人,帶有綠茶嘅苦香同奶茶嘅甜美,令人回味無窮。第一次泰式火鍋x邊爐,可惜冇live band show, 下次再試:3
小火山曼谷柏拉差燒烤套餐
第一次食泰豬鍋,可以一路燒一路加湯,幾有趣🌞
Main

🐷香茅椰汁雞湯

前菜
🐷泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律

🐷蝦片
至於蝦片,酥脆嘅質地配上蛋黃醬,百吃不厭🌞

飲品
👍🏻泰式奶茶
👍🏻泰式奶綠

新開既小火山,店內新裝修幾光鮮,坐位都幾夠闊落坐得幾舒服,平日都好夠客人坐滿!黎食記得訂位呀!蝦片任食好少餐廳有蝦片任食,好大片好脆,再配埋佢地既蛋黃醬,老公食左好多!The Volcano小火山xPalanchai B B Q Set 有雞肉同豬肉,份量都唔少!d肉醃得好入味!仲有一大碟魷魚🦑好彈牙,新鮮又厚肉!小火山牛骨船湯&香茅椰汁雞湯 打邊爐同烤肉一次過滿足晒兩個願望丫!椰汁雞湯 打邊爐又特別!出面好少有!泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律呢個泰式木瓜沙律有少少辣,幾嘢味,啲大蝦都幾大同爽身!泰式檸茶檸茶解渴一流岩晒打邊爐同烤肉!泰式奶綠佢不會太濃,所以都好解渴,清清地又夠味!☕️餐廳: 小火山 (銅鑼灣)🏫地址: 📌銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室

蝦片任食

有雞肉同豬肉,份量都唔少!d肉醃得好入味!
仲有一大碟魷魚🦑好彈牙,新鮮又厚肉!

小火山牛骨船湯&香茅椰汁雞湯

泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律
呢個泰式木瓜沙律有少少辣,幾嘢味,啲大蝦都幾大同爽身!

泰式檸茶
檸茶解渴一流岩晒打邊爐同烤肉!

泰式奶綠
佢不會太濃,所以都好解渴,清清地又夠味!

☕️餐廳: 小火山 (銅鑼灣)
🏫地址: 📌銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
2023-12-20 23 瀏覽
裝修充滿泰國風格,好似係森林咁,暖色系燈光,坐得好舒服👍🏻📌泰豬鍋係泰國傳統菜式,主打泰國豬肉,同一個爐可以燒肉又可以打邊爐,燒肉汁會流落火鍋湯底,吸哂肉嘅精華【曼谷帕拉差燒烤套餐 $𝟑𝟐𝟖】🔺黑白鴛鴦湯底「黑色」係牛骨船湯,好濃郁嘅牛骨味,仲有豐富嘅藥材味,真材實料😋「白色」係椰汁雞湯,雞肉加埋椰汁同香茅檸檬,飲落有少少冬陰功香味,湯底口感好香滑,唔會太油膩🤤🔺燒烤拼盤拼盤有無激素豬肉、豬膶、牛柳、原隻魷魚,肉類好新鮮,醃料唔會過咸👍🏻魷魚燒完都唔會乾😊🔺泰式蝦片炸得好香脆,配埋冬陰功蛋黃醬食都好夾💯🔺大蝦木瓜沙律 ($58)蝦好新鮮之餘,沙律裏面有木瓜絲、芽菜、四季豆,醬汁有魚露同辣椒,好香又惹味🤤🔻泰式奶綠 ($48) & 泰式奶茶 ($48)奶綠味道好香濃,奶茶好滑,比港式奶茶甜🤓➡️整體 Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)➡️整體評價: 有驚喜嘅一鍋兩食,肉類同湯底好味之餘,小食味道都好好🥰上菜速度快,侍應服務態度都唔錯➡️ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
裝修充滿泰國風格,好似係森林咁,暖色系燈光,坐得好舒服👍🏻
【曼谷帕拉差燒烤套餐 $𝟑𝟐𝟖】
🔺黑白鴛鴦湯底

「黑色」係牛骨船湯,
好濃郁嘅牛骨味,仲有豐富嘅藥材味,真材實料😋
「白色」係椰汁雞湯,雞肉加埋椰汁同香茅檸檬,
飲落有少少冬陰功香味,湯底口感好香滑,唔會太油膩🤤
🔺燒烤拼盤
拼盤有無激素豬肉、豬膶、牛柳、原隻魷魚,
肉類好新鮮,醃料唔會過咸👍🏻
魷魚燒完都唔會乾😊
🔺泰式蝦片
炸得好香脆,配埋冬陰功蛋黃醬食都好夾💯
🔺大蝦木瓜沙律 ($58)
蝦好新鮮之餘,
沙律裏面有木瓜絲、芽菜、四季豆,
醬汁有魚露同辣椒,好香又惹味🤤
🔻泰式奶綠 ($48) & 泰式奶茶 ($48)
奶綠味道好香濃,奶茶好滑,比港式奶茶甜🤓
➡️整體 Lamlam脷指數 😋😋😋😋 (4/5)

➡️ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)