小火山 (已結業)

The Volcano
呢間餐廳係香港首間泰豬鍋專門店,火爐結合烤肉同火鍋 🇹🇭最近推出泰國大熱嘅海鮮媽媽麵鍋🍜💗蝦片任食 ($28)💗泰大護冬蔭海鮮麵 ($398)由泰藉主廚自家熬製嘅冬蔭湯底,配上新鮮扇貝、沙白、海蝦、鮮魷魚、泰式肉碎,足足有4人份量🦐先將蛋黃打散撈均湯麵,mama麵索哂湯汁,酸辣濃味又開胃🌶️之後再加入火鍋配料打邊爐🍲💗美國極級牛板鍵 ($88)牛板鍵肉味濃而且有嚼口🥩💗泰式牛肉丸 ($58)牛肉丸細細粒彈牙,又幾有牛味🐮💗八頭鮑魚($38/ 2隻) 鮑魚都算幾大隻,新鮮彈牙🐚💗墨烏旺扮 ($58)芒果沙冰冰涼幼滑,好甜好重芒果味🥭💗勿跑 ($48)新鮮椰青可惜唔夠清甜🥥

💗蝦片任食 ($28)
蝦片

💗泰大護冬蔭海鮮麵 ($398)
泰大護冬蔭海鮮麵

💗美國極級牛板鍵 ($88)
牛板鍵肉味濃而且有嚼口🥩
美國極級牛板鍵

💗泰式牛肉丸 ($58)
牛肉丸細細粒彈牙,又幾有牛味🐮
泰式牛肉丸

💗八頭鮑魚($38/ 2隻)
鮑魚都算幾大隻,新鮮彈牙🐚
八頭鮑魚

💗墨烏旺扮 ($58)
芒果沙冰冰涼幼滑,好甜好重芒果味🥭
墨烏旺扮

💗勿跑 ($48)
新鮮椰青可惜唔夠清甜🥥
勿跑
泰大護冬蔭海鮮麵
八頭鮑魚
墨烏旺扮
🇰🇷部隊鍋食得多泰式嘅都係第一次食,今日孖妹就嚟到銅鑼灣是一間人氣好高嘅泰國菜🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢泰大鑊冬蔭海鮮麵 $398/4人份✨餐廳今期主打泰大鑊,以自家熬製嘅冬蔭功湯為賣點,配上各類海鮮例如扇貝、沙白、海蝦、鮮魷魚、泰式豬肉碎,份量好鬼足,👭🏻孖妹戰鬥力一般般食唔哂,叫多少少朋友一齊share 啱晒,食之前可以撈勻蛋黃同湯麵,令到蛋黃掛到汁,湯底係偏酸,唔會太辣,配埋青檸解膩,濃味得黎又幾開胃✨扇貝有成4件,大大隻好鮮甜,肉質都新鮮,仲有海蝦、魷魚,要小心啲,唔好煲燶啊🥢火鍋配料✨食完大鑊仲可以打埋邊爐,可以美國極級牛板腱(💰88)豬梅花(💰68)、青海沙白(💰68),蝦片脆卜卜任食,全部食材都好新鮮🙊🥢泰式奶茶 💰38🥢泰式奶蓋奶綠 💰48✨兩款凍飲都好好飲,比較可惜係冇得揀少甜,但茶味係超級無敵出!奶綠都係第一次飲,同台式奶綠一樣好有奶香🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹✍🏻總評:加🔟服務費:✅👭🏻推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌗👭🏻回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌗👭🏻環境評分:🌕🌕🌕🌕🌗👭🏻服務評分:🌕🌕🌕🌕🌕🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹💰人均消費:$250

🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

2024-02-20
  • 泰式奶茶
  • 泰大鑊
2024-02-21 32 瀏覽
平時番工經過銅鑼灣,知道鵝頸橋附近新開咗一間泰豬鍋專門店,一直都好想試,今日難得收早,終於可以同朋友黎試試😊我地叫左:😈蝦片任食加醬料費💰28一坐低店員已經送上一大盤蝦片,炸到好鬆脆,店員介紹可以點埋千島醬一齊食,不經不覺已食一大半🤩😈泰大鑊冬蔭海鮮麵💰398呢個擺盤真係超巨大,打卡一流😝岩哂同一大班朋友叫黎食🥳湯底係冬陰功湯底,味道有少少辣😏但係搭配海鮮打邊爐真係無敵,海鮮有扇貝、沙白、海蝦及魷魚等等,全部都勁新鮮,記得一定要點埋醬料,超出色😈手切泰式豬頸肉💰78豬頸肉打邊爐真係第一次試,師傅切得岩岩好,結實又彈牙😈特級牛頸脊💰128味道濃郁,入口軟腍😍😈八頭鮑魚 x 2 💰76鮑魚好新鮮,食落好煙韌😈芝士奶蓋泰式奶綠💰48超夢幻配搭,好飲之餘又可以解辣😈 十八碌扮💰58睇個名真係估唔到係咩,但原來係菠蘿冰沙,夠哂盞鬼餐廳名稱:小火山 (銅鑼灣)餐廳地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室消費總額:2人💰842,1人💰421

我地叫左:

😈蝦片任食加醬料費💰28

😈泰大鑊冬蔭海鮮麵💰398

😈手切泰式豬頸肉💰78
豬頸肉打邊爐真係第一次試,師傅切得岩岩好,結實又彈牙

😈特級牛頸脊💰128
味道濃郁,入口軟腍😍

😈八頭鮑魚 x 2 💰76
鮑魚好新鮮,食落好煙韌

😈芝士奶蓋泰式奶綠💰48
超夢幻配搭,好飲之餘又可以解辣

😈 十八碌扮💰58
睇個名真係估唔到係咩,但原來係菠蘿冰沙,夠哂盞鬼

餐廳名稱:小火山 (銅鑼灣)
餐廳地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室

消費總額:2人💰842,1人💰421
2024-02-19 51 瀏覽
銅鑼灣泰式燒肉打邊爐小火山 最近見到Openrice有全場單點半價優惠 逢星期五六日假日 店內仲有liveband busking歌手 吸引咗我去試試 成個氣氛幾好(優惠詳情條款 可以睇圖片先).今日新年紅日 大概6-7點 場內已經好多客人有邀請到busking歌手到場先講講佢地新年新推出 ⭐️泰太鑊冬蔭海鮮麵$398湯底係 泰藉廚師自家熬製冬陰功湯表面有扇貝 沙白 海蝦 鮮魷魚 蛋黃 豬肉碎上菜時 可以先將蛋黃打散同冬陰功湯麵混合再點配料變火鍋 一鍋兩食 .單點半價後超抵 ⭐️泰式豬梅花肉片$34用咗泰式秘製醃料醃製 甜甜地 重豬味厚切 好肥美 肉質軟腍 加埋蛋漿 更滑即使冬陰功湯重味 都仲感受到豬味 超正 必點⭐️美國極級牛板鍵$44打邊爐 點可以冇牛肉 油花平均⭐️蝶豆花芒果糯米飯(2件)用左蝶豆花藍色特別 糯米飯暖暖地軟糯 芒果香甜⭐️竹笙蝦滑(6件)$26竹笙爽口 蝦滑彈牙 吸完冬陰功湯仲正⭐️手打三色丸拼盤$38手打洗心鹹蛋黃墨魚丸 手打蝦丸當中最特別係 手打冬陰蝦丸 會咬到香茅粒粒.⭐️新鮮椰青$24⭐️芝士奶蓋泰式奶綠$24飲品半價後都超抵 泰奶風味超重⭐️蝦片任食加醬料費 $28.0.
今日新年紅日 大概6-7點 場內已經好多客人
厚切 好肥美 肉質軟腍 加埋蛋漿 更滑
即使冬陰功湯重味 都仲感受到豬味 超正 必點
⭐️美國極級牛板鍵$44
打邊爐 點可以冇牛肉 油花平均
⭐️蝶豆花芒果糯米飯(2件)
用左蝶豆花藍色特別 糯米飯暖暖地軟糯 芒果香甜
⭐️新鮮椰青$24
⭐️芝士奶蓋泰式奶綠$24
飲品半價後都超抵 泰奶風味超重
⭐️蝦片任食加醬料費 $28.0
#小火山 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
⭐️評分:
味道:4/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:4/5
(記住分享比朋友 追蹤/like 感謝你哋支持🙏🏻)
2024-02-16 29 瀏覽
環境:位於銅鑼灣,地鐵行去食店好方便。食店空間都算幾大,枱與枱之間都算幾闊落坐得幾舒服,乾淨企理冇異味,上菜速度好快,服務員都算有禮勤力首先呢個鍋又可以食燒肉,又可以做火鍋真係幾多元化,這個鍋不容易黐底,可以唔使成日更換鍋底好方便,又可以邊燒肉邊火鍋,真係幾正叫咗個燒肉拼盤每款肉都有,可以食到唔同部位,又有介紹,非常細心,肉質都算新鮮,但就未算話去到最靚嘅肉,但都可以收貨了,這個價錢都算超值,肉上邊還有細心有雞蛋可以撈埋一齊,令到肉質更加嫩滑最後仲原隻墨魚筒,泰式煮法,非常惹味

叫咗個燒肉拼盤

最後仲原隻墨魚筒,泰式煮法,非常惹味
2024-02-11 28 瀏覽
小火山由泰國廚師主理,邊火鍋邊烤肉泰北菜式Mookata🤘🏻燒烤時肉汁會流入湯底,湯底越煮越濃。當晚點了OpenRice 訂座優惠:小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $577。🔥香脆蝦片 ⭐️8.5/10⭐️免費前菜炸蝦片,配自家製蛋黃醬,惹味開胃。🔥曼谷柏拉差燒烤套餐 ⭐️8.5/10⭐️火鍋湯底是小火山牛骨酸湯及香茅椰汁雞湯,兩款湯底小編都很喜歡!很濃郁!牛骨酸湯像船河湯底,而香茅椰汁雞湯有點冬陰功的味道,兩者都十分正宗,有泰國風味!⭐️柏拉差醃泰國無激素豬肉⭐️柏拉差醃牛柳⭐️新鮮豬膶⭐️原隻鮮魷魚全部新鮮鮮味,小編特別喜愛柏拉差醃泰國無激素豬肉,豬肉口感和味道都不錯!🔥泰式芭拉魚露拌木瓜沙律 ⭐️8.5/10⭐️沙律有四隻蝦,肉質爽口,酸酸辣辣,是十分開胃的一道泰式前菜。🔥泰式奶茶|泰式奶綠香濃順滑,不會太甜,有泰國的味道!⭐️總結:餐廳乾淨企理,食物質素不錯,而且有少有的Mookata,下次會再來試其他泰國小菜!
小火山

🔥香脆蝦片 ⭐️8.5/10⭐️
免費前菜炸蝦片,配自家製蛋黃醬,惹味開胃。

🔥曼谷柏拉差燒烤套餐 ⭐️8.5/10⭐️

⭐️柏拉差醃泰國無激素豬肉
⭐️柏拉差醃牛柳
⭐️新鮮豬膶
⭐️原隻鮮魷魚

🔥泰式芭拉魚露拌木瓜沙律 ⭐️8.5/10⭐️

🔥泰式奶茶|泰式奶綠
香濃順滑,不會太甜,有泰國的味道!

2024-02-08 27 瀏覽
今日同奶奶食年飯見到呢間餐廳賣點係燒肉火鍋幾特別所以就快快book左呢間同奶奶老爺食火鍋湯底都算多款揀既我就揀左2款湯底「蔬菜湯+椰汁雞湯」食素就可以食蔬菜湯底不得不讚佢既椰汁雞湯底超香、椰香味濃郁撲鼻,加上係泰國餐廳,唔小得會加入一啲香茅令到個湯底更加香佢既鍋都有set可以揀我就揀左泰豬牛set配桶魷另外加左個海鮮拼盤4人份(海鮮黎講都新鮮)肉方面肉都比較碎燒起上黎就真係比火鍋底比下去不過肉就有醃製過味道都好唔錯👍🏻所以整體都唔錯可以再去既(不過我就唔會再燒肉,只會純火鍋)價錢都合理價位佢仲會有請人係果到彈唱,環境都好好feel地方都唔算好逼服務員態度和藹親切
今日同奶奶食年飯
見到呢間餐廳賣點係燒肉火鍋幾特別
所以就快快book左呢間同奶奶老爺食
火鍋湯底都算多款揀既
我就揀左2款湯底「蔬菜湯+椰汁雞湯」
食素就可以食蔬菜湯底
不得不讚佢既椰汁雞湯底
佢既鍋都有set可以揀
我就揀左泰豬牛set配桶魷
另外加左個海鮮拼盤4人份(海鮮黎講都新鮮)
肉方面
肉都比較碎
燒起上黎就真係比火鍋底比下去
不過肉就有醃製過
味道都好唔錯👍🏻
所以整體都唔錯
可以再去既(不過我就唔會再燒肉,只會純火鍋
價錢都合理價位
佢仲會有請人係果到彈唱,環境都好好feel
地方都唔算好逼
服務員態度和藹親切
小曼谷柏拉差鍋
2024-02-04
團年飯
小曼谷柏拉差鍋
  • 金邊粉
2024-02-08 23 瀏覽
最近曼谷流行的泰式豬鍋香港也吃得到啦(≧∀≦)ゞ,一爐兩吃,能滿足打邊爐和燒肉的願望。有別於日式和韓式烤肉,泰式烤肉的烤盤兩旁是火鍋湯底,借助蒸氣令中央的烤肉片更軟熟多汁,週末還有live band演出,是朋友之間聚餐的好選擇ʕ ᵔᴥᵔ ʔ。✏️小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐二人套餐看起來份量不多,事實上兩人吃剛剛好,毫無負擔感,蝦片是任吃的,很適合小酌兩杯ฅʕ•̫͡•ʔฅ。套餐可選兩款湯底,大推椰子雞湯和牛骨船湯,前者喝起來像冬陰功湯,涮過的肉片帶滿滿的椰奶和香茅味道,微微的酸很刺激食欲,越吃越開胃~♥,後者完全是泰國吃到的船麵湯底味道,很濃郁,如果能下點麵條就更好了,泰好味ʕ´• ᴥ•̥`ʔ。✏️柏拉差醃泰國無激素豬肉/柏拉差醃牛柳/原隻鮮魷魚/新鮮豬膶肉類吃法隨意,牛柳切成薄片,涮或烤也很合適,自己最喜歡豬肉片♡,經醃製的肉片很入味和軟嫩,毫無油膩感,但又能略略吃到油脂香,和椰子雞湯超!級!搭!豬膶也非常非常新鮮,入口爽彈,連平日不吃豬膶的我也多吃了幾塊(^u^)。✏️泰式芭拉魚露拌木瓜沙律以泰式醬汁拌勻的芽菜、青豆、木瓜絲和蝦仁,清爽也解膩。✏️泰式奶茶/泰式奶綠完全是Chatramue喝到的味

✏️小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐

✏️泰式芭拉魚露拌木瓜沙律
以泰式醬汁拌勻的芽菜、青豆、木瓜絲和蝦仁,清爽也解膩。

✏️泰式奶茶/泰式奶綠
完全是Chatramue喝到的味道♡,不是滿滿糖精的死甜,自己更喜歡泰式奶綠,抹茶味道令奶茶更加醇厚,和火鍋很搭ʕ•ᴥ•ʔ。
2024-02-06 33 瀏覽
😍泰式燒肉同火鍋😍-今日朋友帶我嚟呢度食特色泰國菜 🤪最有特色嘅係嗰個泰式火鍋 其他餐廳好少見 🤤果然唔錯🤣 而且仲可以燒肉 😆-🤪泰式芭拉魚露拌木瓜沙律青木瓜沙律入面有四隻鮮蝦🦐有車厘茄同埋豆角 少少辣 幾fresh 加埋魚露 味道好夾🤣 -🥰鍋底鍋底預係小火山牛骨船湯同埋香茅椰汁雞湯 兩個都好特別 😉好似食緊船河 另外椰汁雞湯味道酸酸地 都幾重椰子味 🤤-😆小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐呢個燒烤套餐有柏拉差醃泰國無激素豬肉同埋牛柳 同手切鮮豬膶🐷 份量好夠 店員教我哋可以喺火鍋湯底度浸一下 再放上去烤盤燒 肉質嫩 🤤而且個套餐仲包埋原隻鮮魷魚🦑 魷魚爽口彈牙 好香😆-🧋泰式奶茶 泰式奶綠 兩款都唔會太甜 好有風味 我就比較鍾意奶茶🤪-📍小火山銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室-
😍泰式燒肉同火鍋😍

兩款都唔會太甜 好有風味 我就比較鍾意奶茶🤪
📍小火山
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
2024-02-05 25 瀏覽
今次去食d特別d既泰菜🥰朋友食過介紹全港首間泰豬鍋 一次過食晒火鍋同燒肉係TimeSquare附近好方便有個busking既台 定期會安排live band 邊食邊聽歌😼✿ 任食蝦片+醬料 $28 ✿蝦片超大塊🤣炸到卜卜脆仲有蛋黃醬蘸 重點係任食架🥰🥰✿ 小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $748/2人 ✿-泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律-好正宗既味道🤣一開始覺得偏辣 但襯埋之後d肉食就剛剛好酸酸甜甜 木瓜爽脆(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-湯底-火鍋湯底有2款:小火山牛骨船湯採用牛骨熬製 加入十幾種香料 就好似船麵個隻湯底咁 不過就冇咁咸😼一開始就咁飲已經覺得好好飲香茅椰汁雞湯以鮮雞熬製 加上椰汁同泰國青檸飲落奶香柔滑 香濃不膩 椰味好出🥥-肉類-柏拉差醃泰國無激素豬肉🐷大大片既豬肉 燒完唔會縮水冇騷味 係火鍋煮完好入味 唔需要再蘸醬都好好食😽柏拉差醃牛柳🐮切得厚身肉感重 牛味重 有咬口新鮮豬膶食落爽口 嫩滑新鮮店員教我地肉類先放落火鍋煮 再煎火鍋湯底入晒味 煎完收乾水 外脆內juicy👍🏻好玩又好食-海鮮-跟餐仲有魷魚🦑切成小段方便食用 輕輕煎好快就熟!爽口彈牙🫶🏻-餐飲-泰式奶茶/奶綠完美還原ChaT
今次去食d特別d既泰菜🥰朋友食過介紹

✿ 小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $748/2人 ✿

-泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律-
好正宗既味道🤣
一開始覺得偏辣 但襯埋之後d肉食就剛剛好
酸酸甜甜 木瓜爽脆(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

-湯底-

火鍋湯底入晒味 煎完收乾水 外脆內juicy👍🏻
好玩又好食

-海鮮-
跟餐仲有魷魚🦑
切成小段方便食用 輕輕煎好快就熟!
爽口彈牙🫶🏻

-餐飲-
泰式奶茶/奶綠
完美還原ChaTraMue泰國地道奶茶!
香濃唔死甜 好好飲🤣🤣
  • 泰式芭拉魚露拌木瓜沙律
  • 泰式奶茶
  • 小火山經典泰豬鍋拼盤
2024-02-04 11 瀏覽
#20240130 📝📍 小火山 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#蝦片及醬料費 $28/位💭 都係依家先知泰國有樣野叫泰豬鍋mookata,就係一邊火鍋一邊燒烤,同一個爐做晒好得意😜一坐低有兜蝦片,雖然要收錢但就可以無限refill,淨係睇menu咬下咬下都食左唔少,過口癮唔錯👍🏼.#泰式芭拉魚露拌木瓜沙律 $78💭 平時出面食啲野泰國野都係用普通魚露,而芭拉魚露係泰國東北菜經常用到既,呢度可以食到算係有啲特別😎呢個沙律感覺好raw,青木瓜成日都食到,但入面有生既四季豆又係有啲特別🥗樣樣加加埋埋就變左好特別🤪不過呢個沙律偏辣,怕辣既朋友要小心⚠️.#小火山湯底 🫧 #小火山牛骨船湯 #香茅椰汁雞湯 +$60💭 舖頭會比蔬菜清湯做湯底🥬當然可以加錢升級其他湯,升一個加$38,升晒兩個就加$60🤑牛骨湯用左5個鐘以上時間去熬製,再加埋十幾種藥材,飲落濃得尼帶少少甜味🤏🏼雞湯有椰汁同青檸既配搭,酸酸地好似一碗唔辣既冬陰功,照咁飲已經好好飲🥥.#小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $328 🥢 #柏拉差醃泰國無激素豬肉 🥢 #手切鮮豬潤 🥢 #柏拉差醃牛柳 🥢 #
#20240130 📝
🥢 #柏拉差醃泰國無激素豬肉
🥢 #手切鮮豬潤
🥢 #柏拉差醃牛柳
🥢 #原隻鮮魷魚
💭 個餐望落得兩碟野好似有啲少咁,不過千祈唔好睇少佢個份量,因為佢啲肉塊塊都有返咁上下厚度同大塊,絕對唔係平時打邊爐啲薄片,所以其實食食下都幾飽🥩第一次食燒既豬潤,佢整得好無啲腥臭味,口感係砂潤🐽啲豬同牛都用醃料醃過,淋身好易咬開,味道亦好泰國風味🇹🇭反而魷魚無醃過,新鮮好易咬開,放落湯淥可以索到個湯仲好味🦑
#泰式奶茶 $38
#泰式奶綠 $38
💭 平時食泰國野梗係嗌返個椰青飲下,不過比個沙律既辣震懾左,發覺要嗌返啲奶類中和返🥛兩杯都味道正常既,一定要揀就奶綠比較特別👅不過用途好重要,兩杯解辣程度max😂
#銅鑼灣美食 #🐷在銅鑼灣 #🐷_食
今晚收工和老公到銅鑼灣吃晚飯(*ˉ︶ˉ*)一向是食肉獸的老公最愛燒烤和火鍋,今晚一次過滿足他! 我們點了:小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $748包括有一份前菜、燒烤拼盤、原隻鮮魷魚、兩杯飲品湯底選了小火山牛骨船湯和香茅椰汁雞湯(需要加$22)兩款湯底各有特色~香氣四溢! 我愛雞湯多一點,微酸,充滿泰國風味! 泰式芭拉魚露拌木瓜沙律青木瓜沙律必食!有4隻鮮蝦🦐 ,夾口彈牙~木瓜絲配上芭拉魚露,爽脆、新鮮!味道酸酸甜甜辣辣,非常惹味開胃! 一碟認真未夠喉(*ˉ︶ˉ*)拼盤有齊3種肉~包括柏拉差醃泰國無激素豬肉、 柏拉差醃牛柳、豬膶! 店員說先涮一涮肉再燒,口感會完全不同! 這種口法認真不錯!入口嫩滑多汁、燒得香口也一點不乾不韌!配上已調配好的泰式酸甜醬汁,正!原隻鮮魷魚肉質彈牙~非常新鮮,愛了😍泰式奶綠🧋 & 泰式奶茶🧋又是必點!正宗但符合港人口味,不會死甜!茶味香濃,入口順滑,還原度高! 另外蝦片是任食的~每位收$28! 逢星期五六日還有live band ,正!

我們點了:
小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $748
包括有一份前菜、燒烤拼盤、原隻鮮魷魚、兩杯飲品

湯底選了小火山牛骨船湯和香茅椰汁雞湯(需要加$22)

泰式芭拉魚露拌木瓜沙律

泰式奶綠🧋 & 泰式奶茶🧋

2024-02-01 27 瀏覽
◐泰式燒烤和火鍋在一起同時想燒烤,又想打邊爐,一次滿足你幾個願望。之前睇YTber 介紹呢間泰式燒烤好特別,有啲似韓燒,左右兩邊係2 種湯底,可以淥又得,燒又得!值得一提星期五六日都有live music,今日閒日全程播張敬軒d慘情歌,特別有feel𓇟前菜:先來個蝦片任食,超級脆口食唔停泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律,好爽口入味𓇟另外叫二人餐$ 748- 肉類:豬肉、牛肉、牛潤、原條魷魚- 湯底:小火山牛骨船湯、香茅椰汁雞湯推薦食法係:將肉類係湯底烚一烚,再放上爐燒。肉質一啲都唔鞋,本身調味已經好入味,個人偏好𓇟飲品:泰式奶茶、泰式綠奶茶,味道偏甜
◐泰式燒烤和火鍋在一起

𓇟前菜:
先來個蝦片任食,超級脆口食唔停
泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律,好爽口入味

𓇟另外叫二人餐$ 748
- 肉類:豬肉、牛肉、牛潤、原條魷魚
- 湯底:小火山牛骨船湯、香茅椰汁雞湯

𓇟飲品:泰式奶茶、泰式綠奶茶,味道偏甜
之前聽朋友介紹嚟食呢間「小火山」喺泰國🇹🇭食野大家都知會好high佢地街頭攤檔都好熱鬧 周圍飲酒🍻聽音樂呢間香港首間泰豬鍋Mookata有live band有時會請busking歌手🧑‍🎤打住邊爐🫕食燒烤🍖聽埋歌真係一流不過今日去撞唔正 大家可以留意下啦👀🔥小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐配小火山牛骨船湯+香茅椰汁雞湯🐔呢個套餐可以一邊打邊爐一邊烤肉肉方便之餘夠曬多元化 仲可以自己揀2款湯底配料包括🐷無激素豬肉+豬潤+🐮柏拉差醃牛柳+🦑原隻魷魚牛骨船湯比較惹味 鍾意濃味嘅朋友就啱椰子🥥雞湯用咗3個鐘熬煮 奶香柔滑😋唔好睇好似好細碟 但食落燒燒下好飽肚😌🦐泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律一道泰國經典菜品 酸酸辣辣鮮美的大蝦🍤+泰國木瓜絲用埋泰式芭拉魚露/檸檬汁/辣椒🌶️/蒜末等調味料混合埋一齊 份量幾足具有辣味/酸味/甜味/鮮味平衡 清爽開胃🦐任食蝦片如果有live band聽歌 一邊食蝦片會更正因為係無限refill 塊塊都脆卜卜🥰🧋泰式奶茶🧋泰式奶綠兩杯都唔錯👍🏻好有曼谷feel幾濃郁順滑 奶味夠香 配係燒烤咁飲唔錯😌
之前聽朋友介紹嚟食呢間「小火山」
喺泰國🇹🇭食野大家都知會好high

2024-01-24
  • 泰式芭拉魚露拌木瓜沙律
  • 泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律
2024-01-30 22 瀏覽
小火山天氣凍就想打笨 lao~ 但呢間除左邊爐仲有烤肉. 都是朋友介紹先知Mookata 係泰國地道食法, 即係同時烤肉同火鍋, 都係第一次試特製鍋具可以係中間烤肉時, 令肉汁流入湯底令佢更有層次小火山x曼谷柏拉差燒烤2人套餐 $748泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律蝦肉彈牙, 木瓜爽脆, 微酸辣覺得調味可以再惹味點蝦片任食 $28/位蝦片香脆蝦味濃郁, 配左特製嘅蛋黃醬好夾而且可以無限refill預設湯底是蔬菜清湯, 但一定要加$28 升級牛骨船湯和香茅椰汁雞湯, 個人更喜歡後者好似富椰香嘅冬蔭公, 前者有濃香牛湯味都唔錯燒烤邊爐併盤有柏拉差醃泰國無激素豬肉、牛柳、新鮮豬膶牛柳厚身肉嫩帶點牛香, 泰國無激素豬肉都好食, 肉嫩無豬騷味, 無太多脂肪嘅肥膩感. 就算煮耐左都仲保持帶點彈性嘅口感另有一碟泰式酸甜醬汁, 不過覺得就咁滾完個湯底已經好正原條鮮魷魚原條上已剪好, 放左烤盤上慢慢燒口感彈牙鮮嫩泰式奶茶/泰式奶綠套餐包兩杯泰式飲品, 香茶味又唔會太甜
小火山

特製鍋具可以係中間烤肉時, 令肉汁流入湯底令佢更有層次

小火山x曼谷柏拉差燒烤2人套餐 $748

泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律
蝦肉彈牙, 木瓜爽脆, 微酸辣覺得調味可以再惹味點

蝦片任食 $28/位

燒烤邊爐併盤

有柏拉差醃泰國無激素豬肉、牛柳、新鮮豬膶

另有一碟泰式酸甜醬汁, 不過覺得就咁滾完個湯底已經好正

原條鮮魷魚
原條上已剪好, 放左烤盤上慢慢燒口感彈牙鮮嫩

泰式奶茶/泰式奶綠
套餐包兩杯泰式飲品, 香茶味又唔會太甜