2022-10-18 1075 瀏覽
朋友帶我宵夜時間落油麻地廟街小炒一番,叫咗豉汁蒸排骨、麻辣雞煲、蒜蓉粉絲蒸扇貝、豉汁蒸白鱔、椒絲腐乳通菜同炸蠔餅,估唔到最好食嘅竟然係豉汁蒸排骨。豉汁蒸排骨蒸得出乎意料嘅入味,雖然d排骨偏細粒同略肥,不過最緊要味道好。豉汁蒸白鱔嘅白鱔唔算好新鮮,不過可以接受啦。麻辣雞煲就唔太辣兼無乜麻,不過上枱出晒煙都幾香,d配料吸晒啲汁所以特別好味。蒜蓉粉絲蒸扇貝比想像中好,最正當然係d粉絲啦。蝦醬通菜都炒得幾好,好夠鑊氣,d通菜唔會太林,ok唔錯。廟街炸蠔餅當然出名麻麻地啦,最主要唔鍾意佢太炸,不過今晚個蠔餅d蠔又新鮮又大粒,值得一讚。

豉汁蒸白鱔嘅白鱔唔算好新鮮,不過可以接受啦。
蒜蓉粉絲蒸扇貝比想像中好,最正當然係d粉絲啦。
蝦醬通菜都炒得幾好,好夠鑊氣,d通菜唔會太林,ok唔錯。
2022-07-17 777 瀏覽
打完風後,好想去食煲仔飯,豪餅,次次都記錯係佐敦,其實係油麻地,攪到屋企人風雨中行左 20 分鐘,下次一定唔會錯,最後都搵到呢間仲有開,而且環境俾想像中好,立刻叫左一個雞煲及曼魚煲,仲有豪餅,有令人懷念的味道,煲仔飯底仲有飯焦,我太太很喜歡飯焦,這才是真正的煲仔飯,好滿足。
2022-07-02
生日
2022-05-16 600 瀏覽
疫情開返堂食,同男朋友再次光顧地道大排檔超推介咸豬骨椒鹽蝦超脆口煲仔飯依舊好味人情依舊溫暖,幫襯左好多年舊鋪食到新鋪...抵食推介,兩個人4樣野加埋$200一諗唔到食咩就會去食煲仔飯
疫情開返堂食,同男朋友再次光顧
地道大排檔
超推介咸豬骨
椒鹽蝦超脆口
煲仔飯依舊好味
人情依舊溫暖,幫襯左好多年
舊鋪食到新鋪...
抵食推介,兩個人4樣野加埋$200
一諗唔到食咩就會去食煲仔飯
2022-05-15 467 瀏覽
椒鹽鮮魷$65椒鹽瀨尿蝦$65好食!好脆!唔會太油!唔會有油益味!油鴨脾煲仔飯$80+田鷄$10(雙拼~)外面食見到煲仔飯成百幾蚊真係唔值依間價錢同份量成正比一開始以為啲飯濕濕地,點知撈完完全無依回事,係啱啱好!而且有得自己落豉油,好好!(成日食到太鹹油鴨好香田鷄滑,真係大推服務都好,好有禮貌,冷氣溫度適中,唔會太凍太熱咁好嘅舖,反而咁少好評喺依個app食啲多like反而中伏多真係建議大家親自去試依間小店(我好少會讚舖頭讚到咁(非打手
椒鹽鮮魷$65椒鹽瀨尿蝦$65
好食!好脆!唔會太油!唔會有油益味!

油鴨脾煲仔飯$80+田鷄$10(雙拼~)
外面食見到煲仔飯成百幾蚊真係唔值

依間價錢同份量成正比

一開始以為啲飯濕濕地,點知撈完完全無依回事,係啱啱好!

而且有得自己落豉油,好好!(成日食到太鹹
油鴨好香田鷄滑,真係大推

服務都好,好有禮貌,冷氣溫度適中,唔會太凍太熱

咁好嘅舖,反而咁少好評

喺依個app食啲多like反而中伏多

真係建議大家親自去試依間小店

(我好少會讚舖頭讚到咁(非打手
2021-11-06 858 瀏覽
今晚晚飯無得頂好耐無試過坐外面,我哋點咗出名蠔餅,椒鹽鮮魷,豉椒炒蜆,蠔餅好脆而且同外面唔同,啖啖都係蠔仔蠔仔又大粒又肥美仲要食唔到有殼,因為外面好多都有殼鮮魷真係好食,推介!不過炒蜆就差少少,好多殼無乜肉
今晚晚飯無得頂
蠔仔又大粒又肥美仲要食唔到有殼,因為外面好多都有殼
鮮魷真係好食,推介!不過炒蜆就差少少,好多殼無乜肉
2021-10-14 599 瀏覽
呢間餐廳我哋由細食到大,位於油麻地廟街地標雞記麻雀館對面。話明係地踎 ,就唔好expect有咩服務,就好似去澳牛食lunch,你會唔會去考究個服務質素呀😂 不過,放心喇老闆娘和一眾伙記都只係大大聲咁講嘢,性情中人係咁㗎喇🤣今次我哋就叫咗:蒜蓉粉絲蒸蟶子(時價)對我地黎講可能蒜蓉先係主角。一上台到勁多蒜蓉鋪面,已經即刻加唔少分。蟶子鮮甜,襯埋蒜蓉、粉絲和豉油熟油,直情可以食一碗飯🤤潮式煎蠔餅呢個有大細兩款,自己決定喇!炸野最忌炸粉厚,依個煎蠔餅嘅外皮炸得夠哂薄,食落完全唔會有麵粉喺口入面嘅感覺蠔仔量多飽滿,而且炸得香脆,一上到枱仲感覺到股熱辣辣嘅熱氣😌再沾埋個豆瓣醬,一口食落去,再飲啖啤酒,麻甩味出哂嚟🤫白灼東風螺食東風螺我哋最怕就係唔新鮮,聞落有陣怪味🤢好在,呢到嘅東風螺尚算新鮮,食落爽口彈牙,加埋個麻油甜醬,成個感覺好夾原諒我哋今次唔記得記底個價錢,不過放心唔貴嘅😌等再涼啲時,我哋就去試埋個煲仔飯 🤤

蒜蓉粉絲蒸蟶子(時價)

白灼東風螺

2021-04-30 785 瀏覽
店員服務熱情友善,值得一讚👍🏼 食物味道整體嚟講係OK嘅。我覺得最好食係臘腸潤腸煲仔飯,臘味嘅油香配埋豉油送煲仔飯一流!反而田雞飯就好淡冇咩味道。豉汁蒸白鱔味道唔錯,但份量太少。煎蠔餅同腐乳通菜就一般茶餐廳水準。
店員服務熱情友善,值得一讚👍🏼 食物味道整體嚟講係OK嘅。

2021-03-20 522 瀏覽
呢間煲仔飯真係好出名 一到秋冬天超多人食,係一間煲仔飯名店去完旺角 行過廟街例排去食個煲仔飯 今次我地就過黎試下呢間宏興啦窩蛋牛肉煲仔飯都幾正,D牛肉正常,有隻雞蛋捞下黃鱔煲仔飯都幾正,不過唔係詰好驚喜,D黃鱔都幾新鮮既潮式煎蠔餅,蠔仔新鮮、份量亦不算少,炸得香口,不過容易覺得油膩!
呢間煲仔飯真係好出名 一到秋冬天超多人食,係一間煲仔飯名店

窩蛋牛肉煲仔飯都幾正,D牛肉正常,有隻雞蛋捞下

黃鱔煲仔飯都幾正,不過唔係詰好驚喜,D黃鱔都幾新鮮既

2020-05-18 1329 瀏覽
早幾個月,天氣仲凍嘅時候同朋友突然間好想食煲仔飯咁梗係去油麻地廟街食啦點知最出名果幾間都因為農曆新年假而無開得返呢間有開抱住難得都嚟到就食下啦嘅心態意外發掘到美食😍—————————————————————嗌咗個滑雞飯 ($43) 再加$10有臘腸🤤(圖中未落豉油😗)話明即叫即製,真係勁新鮮熱辣辣!📍食落去超有炭火味!最緊要仲有飯焦🤤啲飯仲要粒粒分明,唔係一pat野咁!好好食!📍啲雞勁嫩滑,又啖啖肉,份量又多🤤📍臘腸都好食,唔會乾爭爭咁!💡雖然名氣無其他喺廟街煲仔飯高,但味道更勝一籌!之前試過其他煲仔飯,反而就失望而回,兼且價錢都幾貴,但呢間就唔算好貴仲要好好食🥺冇比較冇傷害!整體而言,食過最好食嘅煲仔飯!無誇張!
早幾個月,天氣仲凍嘅時候
同朋友突然間好想食煲仔飯
意外發掘到美食😍
—————————————————————
滑雞臘腸煲仔飯

嗌咗個滑雞飯 ($43) 再加$10有臘腸🤤
(圖中未落豉油😗)
話明即叫即製,真係勁新鮮熱辣辣!
📍食落去超有炭火味!最緊要仲有飯焦🤤
啲飯仲要粒粒分明,唔係一pat野咁!
好好食!
📍啲雞勁嫩滑,又啖啖肉,份量又多🤤
📍臘腸都好食,唔會乾爭爭咁!
整體而言,食過最好食嘅煲仔飯!無誇張!
滑雞臘腸煲仔飯
2019-09-30 870 瀏覽
Temple Street in Jordan is famous for its claypot rice. It is always a scene with long lines of people waiting to enjoy claypot rice in Temple Street. Since me and my boyfriend are locals and we didn't want to waste too much time caring about how the travel books and the internet rank the restaurants,  we went for one that we didn't have to wait.五香肉丁臘腸煲仔飯Boyfriend loves the Hong Kong signature canned food-Spiced Diced meat. It's a bit odd to include this canned food into claypot rice but it tast

五香肉丁臘腸煲仔飯
Boyfriend loves the Hong Kong signature canned food-Spiced Diced meat. It's a bit odd to include this canned food into claypot rice but it tastes well indeed.

排骨臘腸煲仔飯
The sweet soy sauce is the soul to the claypot rice. Eating it in cold weather does warm you up and stuff your stomach quickly.

2019-07-15 1224 瀏覽
「煲仔飯」 對於我個人而言,本來屬於只適宜在冬季享用的菜式,因為「煲仔飯」實際製成品溫度都是熱呼呼的狀態,最好在天氣寒冷的環境下,吃完熱呼呼的「煲仔飯」保溫過冬。正如我上次光顧這間主打「煲仔飯」食品的「廟街」食店,享用「宏興美食館」的「煲仔飯」,香港當時正值三月中,天氣仍然寒冷,最適宜前往「駿發花園」看電影前,食個「煲仔飯」作為晚餐。結果我的第一次的「宏興美食館」的食評,最後不幸遇上手提電話報銷,上手「開飯喇」戶口也因此被迫停下來,我被迫在換上新戶口之後才光顧「宏興美食館」,食多一次「牛肉煲仔飯」。不過我再次來到「廟街」,發現原來「宏興美食館」在「廟街」裡面,還同時擁有至少兩間舖位,所以當我發現其中一間「宏興美食館」舖位裡面,原來設置了電視機和播放節目,我管不了電視播什麼,立刻轉往另一舖位。我轉往另一個舖位的「宏興美食館」舖位裡面之後,雖然再看不到電視機跟新聞報道,但是卻換來發現另一個「宏興美食館」舖位,空氣沒有我上次光顧的「宏興美食館」舖位那麼流通。但是「宏興美食館」在「廟街」裡面的舖位數目比較多,又是鐵一般的事實,結果我還是因為上次光顧的「宏興美食館」舖位裡面有電視機,最後被迫放棄

但是「宏興美食館」在「廟街」裡面的舖位數目比較多,又是鐵一般的事實,結果我還是因為上次光顧的「宏興美食館」舖位裡面有電視機,最後被迫放棄原有舖位,轉往另一個空調不算好的位置用餐。

我上次光顧「宏興美食館」,除了試食了「牛肉煲仔飯」之外,還另外點了一客「宏興美食館」的招牌夜市潮州菜美食食品,用油半煎半燒製作出來的「潮式煎蠔餅」。

結果我今次除了選擇「宏興美食館」裡面的招牌食品,以牛肉作為主要配菜的食品「牛肉煲仔飯」,跟潮州菜招牌食品「潮式煎蠔餅」之外,還另外購買了一罐汽水。

只是「宏興美食館」裡面的飲品,都沒有任何的跟餐優惠,只能以「宏興美食館」訂定的原價價錢享用。所以我點了一罐「雪碧」汽水,最後也得被迫付出,足足港幣十元一罐的昂貴價錢。

「宏興美食館」裡面的「潮州煎蠔餅」小食,相對於其他食品而言,屬於很重熱氣的食品。雖然我看不到「宏興美食館」廚房的人,現場製作「潮州煎蠔餅」的實際狀況,但是「潮州煎蠔餅」製成品感覺新鮮滾熱辣。

而且「宏興美食館」在盛載「潮州炸蠔餅」食品的餐碟旁邊,還加入了一小撮有點像海鮮醬,但是實際味道卻有點辣,疑似辣椒醬的醬料。

這一撮放置於「潮州炸蠔餅」旁邊的辣味醬料,就連我自己也不記得,不太搞得清楚醬料實際上名稱,只知道「潮州炸蠔餅」若然沒有那深紅色辣味醬料的話,「潮州炸蠔餅」整體的味道就會變成單調。

因為「宏興美食館」的「潮州炸蠔餅」實際製成品,蠔餅表面使用作為煎炸的食油,食油的份量看來很多,食油令到「潮州炸蠔餅」實際製成品變得「油光滿面」,油膩得令我有點驚訝。

而且「潮州炸蠔餅」實際製成品感覺新鮮滾熱辣,我還以為炸蠔餅很快已經放涼,想也沒想就已經直接把其中一部分的煎蠔餅放進口中,完全沒有把炸蠔餅表面的炸油溫度放在眼內。

結果我把其中一塊的「潮州炸蠔餅」直接塞入口中,結果我的嘴唇就立刻,被「潮州炸蠔餅」表面的高溫炸油所以燙傷,我的嘴唇因為輕微燙傷而出現局部甩皮問題。

雖然「宏興美食館」內裡溫度,比外表灸熱的煎炸美食「潮州煎蠔餅」,稍為意外燙傷我的嘴唇,但是「潮州煎蠔餅」裡面使用的蠔肉除了體積不小之外,蠔肉的新鮮度還比我預計來得新鮮。

「潮州煎蠔餅」裡面的蠔肉在我放入口之後,新鮮又不小的蠔肉口感,跟蠔肉裡面的新鮮味道,立刻在我口裡面爆發出來,蠔味絕不遜色於辣味的紅色調味料。

而且「潮州煎蠔餅」實際價錢,只需要港幣四十五元而已。我在「宏興美食館」裡面,只花四十五元,就可以吃到蠔肉份量極多的新鮮炸蠔餅,感覺已經賺回「潮州炸蠔餅」的成本價有餘。
潮式煎蠔餅

由於「宏興美食館」「潮州炸蠔餅」實際製成品份量頗多,炸蠔餅口感又是新鮮炸起的貨色,所以我發現在短時間之內,根本不可能一個人食完整碟「潮流炸蠔餅」,轉頭「牛肉煲仔飯」亦都已經送到。

由於「牛肉煲仔飯」是「宏興美食館」廚房師傅新鮮燒好的製成品,所以我沒有在意「牛肉煲仔飯」裡面的實際溫度,轉頭就因為食煲仔飯食得太快,嘴巴就已經被煲仔飯的高溫所燙傷。

至於食煲仔飯必備的鹹甜味道豉油,「宏興美食館」裡面原來選擇了,安排豉油放置在一個,擁有修長噉嘴出的醬油樽裡面,好讓食客放醬油的時候,過程不會太過手忙腳亂,意外也不會頻生。

「宏興美食館」的店員從食店廚房裡面,把熱呼呼的「牛肉煲仔飯」製成品拿出來的時候,我還是未有注意到煲仔飯裡面,潛在的高溫灸熱風險,就直接倒醬油,直接把牛肉跟煲仔飯直接放入口。

結果剛剛離開「牛肉煲仔飯」「大本營」的牛肉跟煲仔飯飯粒,牛肉跟飯粒實際上的溫度跟口感,還是徘徊在有如燙手山芋,難以接近的燙口高溫。

但是「牛肉煲仔飯」裡面,新鮮燒好的牛肉口感仍然新鮮,肉質還是保持十分嫩滑。當然,如果「牛肉煲仔飯」裡面牛肉的顏色,能夠像慢煮牛肉的鮮紅色,而不是煲仔飯裡面的灰白色就更好。

至於隔着瓦煲,被爐火燒至近乎全熟的牛肉,煲仔飯裡面牛肉裡面色澤偏白,但是牛肉的實際口感,比我預計燒得更軟更腍,或許是因為牛肉浸在未煲熟米飯裡面,有水份保護過牛肉,確保牛肉不會太早被燒燶吧?

至於「牛肉煲仔飯」底層的白飯,雖然我的確從白飯底層裡面,食到我期待已久的飯焦,但是飯焦實際上的味道,但是無可避免有少許的焦味。
牛肉煲仔飯

由於「宏興美食館」「牛肉煲仔飯」經歷被廚房爐火燒熱之後,仍然維持灸熱高溫,所以我最初還是不敢貿貿然,用手直接接觸瓦煲的煲柄,煲柄位置恰巧貼着食店的出單紙。

於是我嘗試隔着食店的出單紙,勉強接觸仍然高溫的煲仔飯煲柄,冒着灸熱燙手的高溫,嘗試右手握穩整煲煲仔飯,左手用匙羹刮起白飯、飯焦跟牛肉。

「牛肉煲仔飯」裡面的飯焦,雖然是稍嫌有少許的焦味,但是有鹹味的醬油味道分散焦味,所以飯焦的焦味實際上,其實不算非常過份,煲仔飯加上鹹味醬油後,整體的味道仍然可以接受。

至於「宏興美食館」「牛肉煲仔飯」底層白飯,在食店廚房爐火灸燒之下,已經被完全燒熟了,白飯實際的口感尚算不硬,配牛肉和鹹味醬油後還能完全放入口,完全咀嚼和吞嚥消化。

「宏興美食館」「牛肉煲仔飯」製成品雖然高溫燙手,但是白飯燒至全熟,兼且沒有明顯焦味,牛肉的肉味雖然不強,但是牛肉沒有被完全燒熟,整體味道濃而容易入口咀嚼。

至於「潮州煎蠔餅」的溫度,也絕不遜色於「牛肉煲仔飯」,而且蠔肉口感尚算新鮮,兼且體積不小,配辣味調味醬料更是食完可以再食的食品。
2019-06-30
牛肉煲仔飯
2019-03-18 1115 瀏覽
突然想食煲仔飯,係油麻地旺角,唯有去廟街搵下食。上網seach下呢間好似好勁,一條友咪試下。叫左個細蠔餅,都真係比出面舖頭細,味道就不過不失,佢隻碟太兒戲,不停企唔穩360度係咁自轉,又無醬汁跟,其實感覺不太好。煲仔飯黎講佢既選擇係幾特別,同出面舖頭㨂既餸係好唔同,唔同到其實我只係想食臘腸滑雞飯都搵唔珒餐牌有。叫左個牛筋腩,太鹹,無飯焦,太大件唔夠淋唔入味。都唔知仲可以點俾評論。環境唔在講,一人要搭枱都算,張枱根本細到裝唔到兩個人。然後睇到佢地係台灣同大陸有分店,其實⋯⋯點解會有分店?

廟街煲仔飯有幾家 我感覺煲仔飯不可能太快的!食煲仔飯要耐心一下!宏興之前常點排骨/滑雞+潤腸都非常好味!今天再去 或老闆認得下我 問要不要試切碎臘味?是將潤腸臘腸臘肉切碎混合 上枱前加蔥花 效果十分之好 香味十足!
  • 切碎臘腸臘肉煲仔飯
2018-11-20 1143 瀏覽
誤打誤撞入左去幫襯。食左排骨煲仔飯同蒜蓉炒通菜。兩樣都好好味!炒通菜夠曬鑊氣!價錢都算實惠!兩個人食左$103.00。老闆同老闆娘既服務態度都好好!(大排檔好少有咁好既服務態度架!XDDD)會再幫襯!
2018-11-19
  • 煲仔飯
2018-09-10 1178 瀏覽
好耐無行過廟街shopping,無意之中發現有間歷史悠久的豬骨粥店,唔止靜係食粥、炒河粉、米粉、蘿蔔糕和菜之外重有小炒,試過以上幾款都好好味,原來重有好多熟客都知嘅煎蠔餅,可惜我哋食完先知,下次再嚟廟街一定要試啲味煎蠔餅。
  • 豬骨粥、炒米粉、蘿蔔糕