2016-03-08 203 瀏覽
之前食完串燒經過見到開咗間Craft Beer Bar, 今咁啱同朋友落旺角, 就行過去試下. 以前係外國讀書都鍾意同朋友去飲下手工啤Relax 下, 返到香港都想搵返個種感覺. 不過好多時都要去到中環, 對我黎講會比較遠, 而九龍區就少D 呢一類型的酒吧, 所以如果見到間靚靚地都想入去試下 呢間Bar and Restaurant 我自己幾鍾意, 裝修睇得出花過心思, 雖然人都幾多, 不過坐落唔會焗促, 感覺幾舒服. 而且可以選擇坐近門口高枱, 望下街景感覺幾relax. 鍾意飲手工啤係因為次次都有驚喜, 每支都有唔同味道唔同個性. 呢間手工啤認真多款, Menu 都有4,5頁紙, 值得一讚係全部有tasting note, 可以慢慢揀啱自己口味的啤酒. 今日我試咗支Steamworks Cucumber Ale, 飲落夠清新同埋好Fresh, 青瓜味道要嗒真D先出黎, 淨飲或者配D 小食都係唔錯選擇. 我就叫咗個黑松露薯條黎食 , 黑松露有淡淡然的香味, 薯條則係新鮮炸出黎, 夠晒香脆.配埋呢隻啤酒感覺都唔錯, 一邊食一邊飲, 同朋友傾下計的確好舒服!

2016-02-21
$150 (宵夜)
2016-03-07 221 瀏覽
星期六!最緊要識啖!在繁華熱鬧的旺角,難得找到一間能摸著酒杯談天說地的好地方! 店內的燈光和光管設計有著懷舊的氣氛,播放著浪漫的英文情歌種種情調從音樂旋律和環境中漸漸帶出,遠離了煩囂的旺角街頭。 來到Woft的原因是因為這裡的特色是啤酒!當然要把酒論英雄!我點了一瓶日式柚子釀造而成的啤酒Kagua Blance .味道除了柚子外,有著陣陣麥味! 然後點了一客青口,青口的質感還算軟身,口感夠爽,洋蔥味能更帶出青口的鮮味!加上配上湯汁淋面,鮮味不錯! 然後點了一客螺肉串燒,螺肉不會太老,不過值得一提的是螺肉上的香味粉配搭得不錯! 來到了重頭戲香菇牛肉漢堡!先為層層來說,因為這種級數的漢堡,一定是分開吃的,面層的包,令我感到驚喜,因為包面上有著小量麥香味!包感算鬆身。第二層是香菇,香菇不會乾身,有汁鎖在菇內,咬下去帶著汁和菇的香味!然後到漢堡,吃下去我自己略微覺得有點乾身,但整體牛肉漢堡的油量,香口感都能做到!底層的沙律菜是有著足夠的沙律汁都夠,不會好寡的沙律菜!
星期六!最緊要識啖!

在繁華熱鬧的旺角,難得找到一間能摸著酒杯談天說地的好地方!
來到了重頭戲香菇牛肉漢堡!

底層的沙律菜是有著足夠的沙律汁都夠,不會好寡的沙律菜!

2016-03-07 257 瀏覽
今日約左朋友黎旺角食晚飯, 見到呢間bar n restaurant好似幾吸引咁, 所以就決定試下~餐廳有好多款手工啤酒賣, 但Vi同朋友都唔係幾舒服, 所以無試到, 呢度既野食都好多元化, 又有串燒類, 有burger, 有pasta, 有all day breakfsat, 有扒, 仲有芝士火鍋 真係諗食咩都有排諗, 其實有好多野都想試, 但2個人又食唔到咁多....最後叫左三重芝士豬扒包, 燒雞泡魚干, 燒牛舌, 燒大墨魚咀同棉花糖朱古力夾心批~燒雞泡魚干係Vi每次去串燒店都一定呢既野食, 好中意雞泡魚干燒到微暖, 食落有咬口帶點韌既口感, 雞泡魚干燒得幾香, 點埋沙律醬好味~呢度既燒牛舌好大塊, 食落好香口, 但唔夠爽口~呢串燒大墨魚咀好正, 好彈牙好大粒, 而且落左沙茶醬辣辣地好惹味!呢個三重芝士豬扒包好大個 豬扒都好大塊, 面包係用左脆豬仔包, 外脆內軟, 而包入面有芝士醬, 蕃茄同生菜, 豬扒幾嫩, 整體幾好食, 但芝士味唔夠濃, 同"三重芝士"有d距離, 但仍然係唔錯既豬扒包~最後甜品點左呢個棉花糖朱古力夾心批, 呢款甜品唔係成日見到, 棉花糖燒到半溶, 下面係朱古力醬
呢度既燒牛舌好大塊, 食落好香口, 但唔夠爽口~
呢個三重芝士豬扒包好大個
最後甜品點左呢個棉花糖朱古力夾心批, 呢款甜品唔係成日見到, 棉花糖燒到半溶, 下面係朱古力醬+餅碎仲夾左香蕉, 用餅乾點黎食, 好過引, 呢幾樣野既味道夾埋點都係好食XD, 但食1-2塊已經好漏,同埋朱古力醬唔係好夠, 而餅底就太多~
整體呢間餐廳野食選擇真係超多, 好多想試既野今次都未食到, 有機會會想再去
2016-03-06
  • 棉花糖朱古力夾心批
  • 三重芝士豬扒包
2016-03-05 365 瀏覽
難得happy friday 放假, 今日約埋班Friend 黎旺角食飯, 早幾日睇電視又見到有介紹呢間 WOFT Bar望落酒吧好熱鬧裝修都幾型環境幾relax,今日就約埋班朋友試下甘梅薯條食落甜甜地, 外層乾身脆口烘熱至金黃夠晒脆,食落開胃, 口感豐富脆焗棉花糖朱古力夾心批材料有棉花糖外脆內軟,幾片蘋果消化餅,配了Nutella朱古力, 甜到入心呀
脆焗棉花糖朱古力夾心批
材料有棉花糖外脆內軟,幾片蘋果消化餅,
配了Nutella朱古力, 甜到入心呀
2016-03-05 322 瀏覽
生日週 真是好多節目 朋友係啤酒怪 提議去旺角一間bar飲手工啤酒 我當然冇問題 因為我都唔飲啤酒既 有得食就得😂 在染布房街 地鐵站行過去都少過十分鐘 幾方便。七點去到已經差不多滿座 好彩朋友訂左枱。呢間既係bar又係餐廳 其實好岩我地呢d人 因為menu唔只係得beer food, 都有pasta, salad個d 選擇唔少。朋友主力飲野 見到啤酒選擇有幾十種 佢揀得好開心。而我 都有幾款mocktail揀 好開心。哈哈 而且呢度既飲品名稱真是好好笑 好local 我揀左LOL 好靚既青綠色 係芒果 熱情果和青檸混合的smoothie 好refreshing 唔會太甜 配合我既burger都幾岩feel! Woft fusion梅菜和牛漢堡 揀佢因為實在好特別 中式梅菜配和牛 即管試下。漢堡係燕麥包 芝士 蕃茄 菜苗 份量足 配上juicy既小蘑菇。亮點係和牛漢堡係夾左梅菜一齊煎過既和牛味 牛味本身夠強 梅菜咸咸甜甜 可以減低食到太滯既感覺 感覺好新穎!漢堡加$15可以配自家製香芒薯餅。炸到金黃色 熱辣辣 薯餅好滑 濃厚牛油味。芒果味就

LOL

Woft fusion梅菜和牛漢堡
梅菜和牛漢堡

揀佢因為實在好特別 中式梅菜配和牛 即管試下。漢堡係燕麥包 芝士 蕃茄 菜苗 份量足 配上juicy既小蘑菇。亮點係和牛漢堡係夾左梅菜一齊煎過既和牛味 牛味本身夠強 梅菜咸咸甜甜 可以減低食到太滯既感覺 感覺好新穎!漢堡加$15可以配自家製香芒薯餅。炸到金黃色 熱辣辣 薯餅好滑 濃厚牛油味。芒果味就稍微淡了少少 但比起食薯條 確實特別點呢!

棉花糖朱古力

餅底係麥維他消化餅做既 好香牛油味 配上朱古力醬 上面有粒粒脹卜卜 焗到微微金黃 脆口的棉花糖 口感豐富 不過對我呢d怕甜人 就heavy左d 哈哈。配上薏米餅一齊食 好有兒時甜品的感覺。

整晚Woft都好熱鬧 大家都是輕輕鬆鬆飲杯野 傾下計 朋友話仲有好多啤酒未試 會繼續努力 哈哈。

P.S. 原來仲有水煙食 朋友臨走先見到 即刻話下星期要黎😂
LOL
棉花糖朱古力
自從某一次在旺角街頭嚐試過Hoegaarden Rosee之後就愛上了這種味道的啤酒,今晚去的這間餐主打手工啤酒,啤酒種類多得很!!但由於我已鍾情於Hoegaarden Rosee所以沒有嘗試其他的啤酒。 Hoegaarden Rosee$78: 新出不久的Hoegaarden Rosee,清新的覆盆子味道帶有花香及木香味,苦味低,好適合女孩子飲。 惹味一口蜜糖腸$48: 啤酒小食最適合不過,德國肉腸切細細片,一口2,3片味道會比較突然,加上蜜糖甜甜的送啤酒會想一食再食。 香濃芝士旋風薯圈$58: 芝士迷必試!但必襯熱享用!芝士沾滿每個薯圈而且即炸,香脆可口,又一送酒佳餚! 芝士軟殼蟹窩芙漢堡$88: 賣相有少少驚喜,原來以窩芙代替漢堡包,窩芙甜甜的又再加上滿滿的芝士配合脆炸的軟殼蟹幾好味,如果有少少汁醬會更加好! 溫泉蛋意式肉醬意粉$98: 肉醬意粉味道調得剛剛好,平日最怕香草味濃醬又稀,這個完全沒有!非常開胃!溫泉蛋為普通的肉醬意粉加添了不少新意!推介!! 2個主菜份量都不少,這樣已經非常飽肚!下次會再暢飲!
惹味一口蜜糖腸
芝士軟殼蟹窩芙漢堡
溫泉蛋意式肉醬意粉

2個主菜份量都不少,這樣已經非常飽肚!下次會再暢飲!
2016-02-27
惹味一口蜜糖腸
溫泉蛋意式肉醬意粉
2016-03-04 323 瀏覽
半酒會的經營模式,適合晚上來飲酒吃小食,或者吃得飽飽的都有不少burger、主菜的選擇。 沒吃午飯,直接就來了這裡吃下午茶,不過這兒並沒有下午茶餐,於是我們便散點了一些下午茶常吃的東西,包括熱狗薯條及雞蛋仔。 薯條最先來,我在拍照時,店員就提醒要盡快食用,不然芝士會很快凝固,令薯條變淋。果然是蠻快凝固的,不過沒關係,薯條還帶點脆,薯味很香,芝士量多得很! 你看連薯條底下都是芝士,幾乎沒有一條薯圈沒芝士的! 這三重芝士熱狗同樣是爆芝的!芝士不是拉絲那種,而是芝士薯條那些比較快凝固的芝士,所以熱狗才吃到一半,芝士很快便已凝固,影響了口感。不過芝士味頗香濃,所以味道上不錯,而且熱狗的麵包外層烘得很香脆,內裏又夠鬆軟,面頭亦有芝麻增添了香氣。至於腸仔就是普通料,沒什麼特別。 因為好奇芒果跟薯餅放一起會如何,所以加$15要了這香芒薯餅。吃後覺得,如果不太餓就可以不用試了。因為薯餅內有不少薯塊,未完全攪爛,或者可能是攪爛後又結了塊。而且球狀的薯餅難以造出香脆的效果,芒果量亦不太多,只有兩、三顆,結果像在吃淡味的薯泥。 然後就是這充滿特色的雞蛋仔了!第一
香濃芝士旋風薯圈

你看連薯條底下都是芝士,幾乎沒有一條薯圈沒芝士的!
三重芝士熱狗

香芒手工薯餅

五香肉丁雞蛋仔

然後就是這充滿特色的雞蛋仔了!第一次看到五香肉丁味的雞蛋仔,抱着勇者的心態就試了。雞蛋仔內裏實心綿密,不過外層不夠香脆,偏於軟腍。
每顆雞蛋仔内都有五香肉丁的肉,帶點香辣,喜歡五香肉丁的我很受落,不過當然跟旁邊的雪糕不太夾,所以雪糕還是分開吃好了。

Menu上寫着的是Movenpick雲尼拿或朱古力雪糕,但當日只有曲奇雪糕,味道似是Drxxxx的。

最後就到這個非常甜的綿花糖朱古力批!
脆焗綿花糖朱古力夾心批

綿花糖沒法不甜吧?但實在焗得剛剛好!外面微脆,內層半溶又不是完全溶化!底下再加帶點疑似香蕉味的朱古力及消化餅碎。

每人一、兩口就好,我們兩個人吃就覺得太膩!

結果我們飽得連晚飯都沒吃了!整體食物質素都不錯,雖然有些細節還應再改進一下,但服務員很體貼,隨時為我們加水、奉上額外的紙巾,加上價錢合理,值得介紹給朋友。
  • 三重芝士熱狗
2016-03-03 226 瀏覽
我同朋友都唔係好酒一族, 但上次同一大班人黎食過呢間WOFT都覺得D野食好味, 所以今日我地兩個再次幫襯, 主要係想食呢度的西餐!蕃茄蒜片蝦扁意粉 - 呢個意粉好清新, 佢個蕃茄醬係真係用蕃茄做的, 食落唔會有加工的甜味, 而係本身蕃茄香! 而大蝦就煎得好香好彈牙, 而且有好多隻唔會姑寒. 意粉軟硬適中而且有口感, 我自己鍾意加埋D伴碟一齊食, 味道更加豐富牛三味 - 呢個係牛舌, 牛肩肉同埋牛筋條三款. 三款各有特式, 我自己就鍾意佢個牛舌, 咬落有口感, 外層做到好香, 裏面Keep 到嫰滑感覺, 食落牛味豐富, 亦帶有牛舌應有的膻味, 做得啱啱好! 牛肩肉同牛肋條相對牛味比較重D, 無膻味, 咬落會比較有趙勁, 但一D都唔韌 我地仲叫咗兩杯Mocktail, 一杯Peach, 另一杯係Mango 味. 賣相做得好靚而且完全無藥水味, 反而係果味好香甜, 飲品同食物都好有水準呀

牛三味 (牛舌, 牛肩肉, 牛肋條)
蕃茄蒜片蝦扁意粉
2016-02-18
牛三味 (牛舌, 牛肩肉, 牛肋條)
蕃茄蒜片蝦扁意粉
  • 牛三味
2016-03-03 301 瀏覽
WOFT not only presents a wide range and styles of craft beers different parts of the world, humourously named original cocktails, mocktails amoung other spirits, but a most unexpected pleasant surprise is the equally well crafted creations from their very own kitchen which is rare for a beer place, simple beer food with fine attention to details. Their staff are swift yet very friendly. The aesthetic quality of their menu is pretty well thought thru too. I started the evening with "M

I started the evening with "My Antonia" an imperial pilsner by Dogfish Head brewery(tasting notes below)...

Which so happened to pair nicely with the dishes to come.

The starter took time to arrive, clearly made fresh to order. "Traditional Mini French Pie" a relative of the commonly known bruschetta arrived soon enough. The ensemble is a trio of thoroughly crispy and light baguette, generously domed by baked light creamy cheese fondue, each dollop of cheese mixed with spinach, tomato with minced meat sauce, and stir fried bacon respectively. Its pleasantly surprising that such a dish commands such well balanced flavours that are a contrast to the stereotypically heavy and rich flavours, and this could also be accompanied by a well dressed salad that's composed of very fresh greens, not a hint of oxidation, very meticulous kitchen for a beer place.

Then came the much anticipated "Beef in three" another trio which, to me, showcases their kitchens ability in bring finese to bar food! 3 generous strips of beef cut to proportions for optimum experience; 1 shoulder, 1 rib(no bones), 1 tongue. The three were seared to a light crisp with distinct lines of char on on the surface. Quite unassuming at first sight. But the knife reveals a perfect deep pink(not bloody) leading to a juicy, tender, smooth and buttery mouthfeel for both the shoulder and rib. I must add that the rib was really close to a melt in the mouth butteriness. The tongue was done to a light pink pleasantly crispy and tender chewiness yet not a hint of toughness. All these garnished tastefully with slices of garlic toasted to a golden crisp. And once again accompanied by a flawless sprout with freesie greens crowned with a warm chunky slab to meaty tomatoe lightly seared, and very sweet and fluffy baked mini potatoes that are glazed with butter and lightly dusted with herb and salt, amusingly ornated with 2halves of Ladies-finger thats not at all slimy, a contrary to what its knon for. The ladies-finger nicely compliments in flavour, mouthfeel as well as aesthetics.

I was stuffed by then and decided to have a bottle of heavy bodied beer that leans on the sweet side it wasnt easy to choose from the long list of beers but I managed to scale down my choices to the dark malty flavour burting stout porters with hints of dessertish flavours and finally settled for "Delirium Nocturn" as dessert. The tasting notes that follow will explain my choice.

But as I am writing this I had wished i had also stayed longer for a serving of Sugar Cane Stout by Mak's brewery.
2016-02-26 422 瀏覽
香港本地特色野食其實唔少, 但可惜上得檔次的港式本土野食就少見D. 不過旺角呢間Bar and Restaurant WOFT 就真係有唔少驚喜. 佢裝修係工業風的型格酒吧, 半開放式感覺好Soho 好Relax, 食物卻唔淨止係一般美式Burger, 排, 薯條, 而係將港式同埋西式Fusion 出黎的新菜式.今日抱住一試無妨的心態試咗呢款 "白汁蜆肉磨菇狗仔粉", 狗仔粉本身係香港地道小食, 呢間餐廳大廚用西式做法配白汁做咗呢味狗仔粉, 估唔到又幾新鮮幾好味. 白汁本身夠Rich, 而狗仔粉本身口感軟腍煙韌, 配埋一齊食口感好好, 感覺好豐富, 而蜆肉就增加咗本身狗氣粉個鮮味. 成個菜式無味道同口感都好Balance, 有心思有創意的食品, 值得比個like 佢.飲品方面, 我叫咗杯Mocktail, 叫"LOL Mango" - 熱情果, 芒果加Lime. 飲落好清新好Fresh, 咁(口岩)配呢款狗仔粉又係Rich 類別, 所以好啱口味. 而且賣相都好好, 超鍾意!

今日抱住一試無妨的心態試咗呢款 "白汁蜆肉磨菇狗仔粉"

, 超鍾意!
白汁蜆肉磨菇狗仔粉
2016-02-21
白汁蜆肉磨菇狗仔粉
2016-02-26 306 瀏覽
難得放假又就到女朋友, 就諗住去食返餐好D 既. 女友睇下雜誌見到呢間餐廳望落唔錯, 又近我女朋友屋企, 一於Book 位試下.我自己鍾意飲手工啤, 貪佢夠多款, 次次都可以試下唔同味道. 女友就叫咗杯Cocktail, 望落賣相都好靚, 味道唔會太甜又有果味, 做得幾好.我自己幾欣賞呢度D食物, 幾有心思同埋味道真係唔錯. 呢個白汁烤焗大磨菇, 咬落好多汁好清新, 用白汁蓋好再焗, 面頭做到微微香脆效果, 層次分明, 口感都好豐富. 而梅菜和牛漢堡就夠晒創新, 食落梅菜同個Burger 又真係無違和感, 反而甜甜地個味道配埋和牛又好夾. 我地仲叫咗個黑松露肉醬千層面, 千層面焗得啱啱好, 面身唔會爛, 但d醬料又會做到溶溶地好入味, 食落感覺厚身而且味道夠濃夠香!食得出呢間酒吧餐廳唔止賣酒, 而的確有花心思落去食物度, 我同女友都好滿意

Cocktail
白汁烤焗大磨菇
2016-02-23
Cocktail
白汁烤焗大磨菇
2016-02-25 696 瀏覽
之前己經係雜誌見過有介紹, 但一直無機會試, 早幾日睇電視又見到有介紹呢間Bar, 忍唔住約埋好姊妹黎試下. 我地兩個都係甜品腔, 今次黎主要就係黎試一款甜品. 登登登櫈: 就係呢個脆焗棉花糖朱古力夾心批喇!呢個夾心批賣相好得, 好似朱古力雲海咁, 見到已經好吸引. 食落去都好有層次, 第一層棉花糖焗到啱啱好, 面頭脆脆, 裏面就軟綿綿, 再食落去就有榛子醬同埋啤梨, 加埋消化餅底. 雖然好似樣樣都好甜, 但食落去又出奇地唔會太漏. 第一個食法就係就咁用叉桔到落最底, 一下撈晒所有材料上黎食, 另一個食法就係用佢配埋瑪利餅, "沾"D棉花糖同埋榛子醬, 兩種各有各滋味, 一樣咁好味! 大大碟$58好抵食!題外話: 呢間D Cocktail 賣相都好靚同埋好味, 不過唔記得影相 下次有機會再黎先補返

我地兩個都係甜品

下次有機會再黎先補返
2016-02-13
$120 (宵夜)
2016-02-24 349 瀏覽
睇完戲已經01:00 又想食甜品 但好多甜品點都關門了 搜尋open rice見到這間還營業的酒吧餐廳 就想試吓呢個焗棉花糖 焗朱古力棉花糖外脆內軟好正,旁邊還有餅乾作配搭,熱熱的棉花糖溶在鬆脆的餅乾上簡直絕配 。但因為棉花糖食太多會很溜, 所以配送四件餅乾 , 一定要趁熱食, 因為棉花糖冷了硬了就沒有那麼好吃了

2016-02-21 500 瀏覽
去酒吧飲酒除咗D酒重要之外, 氣氛同埋食物質素都好重要. 今日專登約埋班Friend 黎旺角試下呢間的手工啤酒.去到已經10點, 但似乎呢間酒吧越夜越旺, 好彩等咗一陣已經有位. 佢呢間裝修得幾有Style, 係半開放式設計, 我地安排坐係近窗口的位置, 可以望下街景, 感覺幾舒服. 打開Menu 手工啤酒大大話話有幾十款咁多, 花多眼亂我地各人叫咗唔同款黎試下, 味道同我地一般飲開的啤酒唔同, 真係款款都唔同味道唔同性格, 幾過癮, 值得一讚係 Menu 有埋Tasting Note, 唔識飲都可以跟住Menu 黎叫.食物方面都做得唔錯, 我地主要叫返D香口小食黎送酒. 蜜糖腸仔夠香口惹味; 甘梅薯條食落甜甜地夠晒脆, 兩樣送啤酒都一流. 呢間酒吧氣氛都幾好夠晒熱鬧, 侍應做野都好快手有禮貌, 感覺舒服Relax, 下次可以再幫襯!

2016-02-05
10 分鐘 (堂食)
$150 (宵夜)
2016-02-04 1234 瀏覽
近呢一兩年吹手工啤酒風, 本身唔飲啤酒的我(怕苦)都開始愛上呢d手工啤酒. 話識欣賞又講唔上, 只係我自己喜歡Fruity D, 味道無咁苦的飲品. 每次去酒吧我都鍾意試新款, 實際上係因為款式太多, 機乎每間Bar的款式都唔同.係雜誌見到呢間WOFT幾型格, 而且係旺角都好方便, 就同姊妹黎試下!1) Caeser Salad- 佢D沙律菜幾新鮮, 份量夠兩個女仔食, 我地兩個都好鍾意!2) 我就叫咗杯Hoegaarden Rosee – 呢杯好好味, 完全無苦味, 又清新而且夠晒Fruity, 好啱女仔飲3) 芝士薯圈 – 薯圈即炸夠晒脆, 芝士份量夠多而且味道好Rich,食落口暖湲地, 冬天食一流!

Caeser Salad
芝士薯圈