2016-01-31 1314 瀏覽
香港五十多年都未曾有低於三度的寒冷天氣,對於將近沒有冬天的香港人來說,是一次感受寒凍氣溫的最佳體驗。雖然說那麼冷的天氣,躲在被窩裏取暖或是去街市買材料回家打邊爐是最聰明的做法。不過小妹卻一於選擇到一間主打以手工釀製啤酒,實行以啤酒熱力溫暖身心。提早一日前於網上Tablemap訂座,去到餐廳時職員便問有沒有book位,但在booklist裏卻找不到我的留位,幸好Tablemap顯示我是成日預約的,加上餐廳還有多餘的座位,才能有位子坐。餐牌的款式都幾多元化,全天候供應英式早餐、漢堡、意粉、主菜以及暖笠笠的芝士火鍋,還有一些小食,例如海鮮、薯條、芝士火腿拼盤、沙律及腸仔。手工啤酒是餐廳的一大賣點,大大話話都有成五、六頁介紹各式各樣的手工啤酒、由濃至淡、花味、果味、麥味的,都應有盡有。黑松露芝士薯條($63)黑松露的獨特香氣一直令人難以抗拒,無論配搭任何食物上,黑松露都會標籤著貴氣高昂的特性,自然令食物倍添品味。就正如七仔新出的腸粉,都特意加上黑松露口味,價錢也自然提高不少。不過芝士薯條一上碟,淡黃色的光澤,烘熱卻未至金黃,也完全沒有黑松露的踪影。特意詢問員工,員工施然地說這是黑松露芝士薯條,

黑松露芝士薯條
黑松露芝士薯條($63)

不過芝士薯條一上碟,淡黃色的光澤,烘熱卻未至金黃,也完全沒有黑松露的踪影。特意詢問員工,員工施然地說這是黑松露芝士薯條,小妹再追問,黑松露在那裡?員工才說是用黑松露油去炸薯條。

怪不知沒有黑松露的影子,賣相也跟平常常吃的黑松露薯條有所出入。薯條微暖,外層未算乾身脆口,但內裡尚算是啖啖綿密薯香。芝士不是採用車打芝士,口感較淡,份量只是集中在薯條的中央表皮,令墊在底下的薯條未有芝士舖面,口感更失色。至於吃完一整盤的薯條,也未曾嚐到有一絲黑松露的味道,感覺好像被騙。
Fusion惹味梅菜和牛漢堡($83)
漢堡用圓形木板盛上,層層疊的形式,由上至下分別是蘑菇、梅菜、芝士、和牛堡、蕃茄、生菜和兩層的漢堡包夾住。
Fusion惹味梅菜和牛漢堡($83)
蘑菇比想像中的骰小巧,但菇質不乏爽口多汁。梅菜也是醃得爽口,微咸之中帶有冬菜口感。半溶的芝士早與和牛漢堡痴纏地連附在一起,和牛肉質鬆軟且濃味,但肉汁不多,在冬天天氣之中,質感很快便變得更乾,但配合半溶芝士加上蕃茄,才能令乾涸的口感也能平衡一點。

但最令人失望的莫過於兩層的漢堡包,沒有去加熱烘熱,相信只是放在室溫之中,但在只有3度的天氣,麵包也是冰凍乾硬,難以入口。

冰凍的天氣,任何一位客人對食物熱度的需求也同樣提高是必然之事,真很難明白廚師為何沒有關顧客人的天氣需要,蒸調出一些暖身的食物,還是給予完全未加熱的漢堡包給客人。
美國頂級肉眼牛扒配蘑菇汁(300g/$238)
薄切而大片的肉眼扒,要求七成熟的程度,上碟時外表肉質是深竭色,而內裡仍然鮮紅色的肉色,雖然未至於有血水滲出,但若果內裡肉質能再稍為粉嫩一點,時間控制能久一點會較好。
美國頂級肉眼牛扒配蘑菇汁(300g/$238)
邊位連附肥大的脂肪筋位,切下去要稍加力度。蘑菇汁給予不足,寒冷天氣令牛扒表面很快乾身,用「乾柴烈火」的形容會更合切。肉質乾嚡而帶點韌度,需要加大咀嚼力才可嚼得完肉片,牛味未能充分發揮,整體也未如理想。反而配菜的半熟蕃茄和薯仔粒卻能保持水準,簡單就是美。

在此希望餐廳能改善一點的是,瓷碟送上來時是冰凍的,就算煮好熱的食物,在溫差之下會令食物降溫不少,所以要保持食物質素,瓷碟希望能先用熱水加熱。

原本也想來一支本店特色手工啤酒,不過眼見主菜的品質強差人意,已經提不起勁再花錢落這店舖。
不僅如此,連員工的服務性也欠主動,從沒有一位員工會主動遞兩杯水過來,要主動詢問才有,不過送上來的水卻是凍開水,就這麼凍的天氣,難道員工連一點同情心,送一杯較暖的水也有難度嗎?
2016-01-24
2016-01-31 995 瀏覽
脆焗棉花糖朱古力夾心批$58 +$25🍫材料有棉花糖,消化餅,Nutella朱古力,幾片蘋果🍎這甜品我好喜歡 棉花糖外脆內軟 不過吃完第二粒時已經甜到吃不下去我們兩人去吃 所以餅乾只分到每人2塊 要加25$ 多4塊 才夠吃🍪 不過愛甜的應該會好喜歡 Fusion惹味梅菜和牛漢堡🍔 $83 配手切薯條 或 $15手工香芒薯餅梅菜配牛肉味道好特別 不過最失望是最重要的牛肉煮得太熟🐂 浪費了這個漢堡 Bb黑松露雞蛋仔$58雞蛋最能突出黑松露香氣 絕佳的配撘🍳
脆焗棉花糖朱古力夾心批$58 +$25🍫

材料有棉花糖,消化餅,Nutella朱古力,幾片蘋果🍎

Fusion惹味梅菜和牛漢堡🍔 $83

配手切薯條 或 $15手工香芒薯餅

Bb黑松露雞蛋仔$58

雞蛋最能突出黑松露香氣 絕佳的配撘🍳
2016-01-25 931 瀏覽
友人最愛吃芝士火鍋,網上搵到有話呢間幾好食,就無book位踩上去,星期日6點半,有位但只有高枱吧位坐。都ok la,傾計氣氛都唔錯。第一道菜係避風塘薯條,望落好似好熱氣,但唔理甘多拉,食左先講。好好食。拎黎點芝士火鍋好正! 重頭戲黎拉---原味芝士火鍋 芝士味好濃,好正。正過意x屋!不過配料不多,只有幾棵西蘭花、一小樶長通粉、幾舊薯仔同幾舊面包粒。 覺得都唔夠,叫左個千層面味道不錯。 兩杯cocktail 一杯柚子蜜cocktail,唔知係咪我睇錯,其實唔係cocktail?無咩酒味,就係一杯柚子蜜。 另一杯好似係cappuccino cocktail,酒味濃過outback飲的coffee whiskey ,賣相一般。 整體黎講幾好食,份量就略嫌細份左少少,二位埋單500幾
友人最愛吃芝士火鍋

網上搵到有話呢間幾好食,

就無book位踩上去,

星期日6點半,有位但只有高枱吧位坐。

都ok la,傾計氣氛都唔錯。

重頭戲黎拉---原味芝士火鍋

芝士味好濃,好正。正過意x屋!

覺得都唔夠,叫左個千層面

味道不錯。

兩杯cocktail

整體黎講幾好食,份量就略嫌細份左少少,二位埋單500幾
  • 原味芝士火鍋
2016-01-21 1060 瀏覽
旺角向來都係約朋友食飯熱點, 交通方便又多選擇, 食到夜一夜都唔怕無車返屋企. 不過要搵間環境靚D的餐廳實在唔多. 而且近年好多餐廳都轉咗上樓上舖, 大大減低咗吸引力.我自己約朋友食飯就鍾意環境開揚D, 舒服D. 咁樣傾計都會開心D嘛! 今日就同三五知己去呢間酒吧度聚一聚. 事源係有一次食完隔離串燒經過見到間新酒吧, 被佢門口個射燈Logo 吸引, 望落酒吧好熱鬧裝修都幾型, 所以今日就約埋班朋友試下喇!呢度手工啤酒有好多款, 啱晒我兩個朋友口味, 佢地話有好多都未試過, 就揀咗一D新野黎試, 我就揀咗我的最愛Apply Cider喇! 最愛佢陣清新味道. 而飲酒當然係要叫小食啦, 我地叫咗個芝士薯條, 薯條即炸夠晒香脆, 加埋香濃芝士真係無得輸, 呢隻薯條仲加入咗黑松露, 食落有多一重香味, 好正!另外我地叫咗個一口蜜糖腸, 裏面有兩款唔同腸仔, 做得好香好惹味, 大小啱啱好一人一粒送啤酒好夾!今日都係抱住試一試心態黎食, 所以都係揀咗宵夜時段. 我地幾個都覺得好唔錯, 下次決定Dinner黎再食過!

2016-01-14
$150 (宵夜)
2016-01-21 1001 瀏覽
好姊妹生日, 知道佢鍾意飲手工啤酒, 我地搵咗好耐終於搵到個好地方同佢慶祝!就係呢間新開酒吧 - WOFT 喇! 其實之前已經同咗班好友去幫襯探下路, 我地感覺都好好所以就決定係呢間慶生.呢間酒吧有好多手工啤酒, 而且D Coaktail 都好靚同好味. 最緊要係有一個非常好味的甜品 - 脆焗棉花朱古力夾心批. 外層係烤到香脆的棉花糖, 裏面係溶芯朱古力, 仲有蘋果墊底, 甜得黎唔會漏, 加埋瑪利餅一整食仲會有脆脆口感.而最重要係, 佢個賣相真係好靚, 用黎做生日蛋糕一流! (見圖) 而佢D Cocktail 都好好味, 同其它酒吧唔同, 佢D Cocktail 加入咗好多Fruity元素, 唔會用D 人工色素, 所以味道都好自然, 同樣地佢地個賣相都好靚, 各位姊妺如果幫襯記得相機食先喇!

脆焗棉花朱古力夾心批
Mocktail - Old Land Peach
2016-01-17
$190 (宵夜)
生日
脆焗棉花朱古力夾心批
Mocktail - Old Land Peach
2016-01-20 783 瀏覽
放左工真係要relax下 算多選擇 而且仲要好味的手工啤好多選擇cocktail亦好好飲青口好入味好好食all day breakfast 不突出坐高台不太舒服
2016-01-17 946 瀏覽
前幾日朋友生日, 食完飯見時間尚早就去附近飲杯野. 其中一位朋友介紹我地去WOFT, 話呢間Bar裝修得幾好又有手工啤酒飲, 一行4人就去飲下野坐下喇!去到個時好多人, 好彩等一陣就安排到位置. 裝修幾型格, 樓底夠高坐落都好舒服唔會焗. 食客不乏鬼佬, 唔知以為自己去咗中環! 起初以為係D美式Bar, 即係得炸野食可以揀, 點知原來好多選揀, 有Starter, Pasta, Main , 甜品等等,D相都好吸引! 早知生日飯係呢度搞埋啦! 最得意係我地發現呢度好多港式Fusion 菜, 我見到有梅菜和牛漢煲, 避風塘薯條, 白汁蜆肉狗仔粉等等. 無奈我地全部都已經好飽, 所以我地決定.....叫個雞蛋仔!西餐廳酒吧估你唔到有雞蛋仔,仲要係搞鬼雞蛋仔! 饀料除咗朱古力, 芝士呢D Standard 野外, 仲有得揀五香肉丁, Parma Ham, 黑松露, 夠晒出位! 我地就叫咗個Parma Ham雞蛋仔送啤酒, 估唔到又幾得意, 食落去有蛋香味又有Parma Ham香味, 一人meet 一兩粒送下啤酒都幾過癮!呢間餐廳手工啤酒有好多選擇, 我見都有幾十款之多, 而且有晒中文Tast

呢間餐廳手工啤酒有好多選擇, 我見都有幾十款之多, 而且有晒中文Tasting Note, 唔洗怕唔識嘆. 坐位雖然唔算闊落但坐得舒服又夠熱鬧, 旺角區聚腳又多咗個好地方!
雞蛋仔
2016-01-15
15 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
生日
雞蛋仔
2016-01-13 1061 瀏覽
本身同好友諗住黎呢度試手工啤酒, 結果比佢地D cocktail 吸引住, 兩人都叫咗cocktail 飲. 其實首先係比佢地個名吸引到, 然後望到D相都好靚! 我叫咗杯Kennedy Cranberry Sor9Lychee, 友人就叫咗杯Till Last Shake. 個名真係好好笑. 我個杯其實係無酒精的mocktail, 裏面有Cranberry同埋荔枝, 味道甜甜地, 加埋上面個包爆炸糖飲落好過癮! 朋友個杯Till Last Shake 就士多啤梨味加少少酒精, 飲落好fresh!呢間酒吧D野食都唔錯, 我地叫咗Salad 同埋 All Day Breakfast, 材料新鮮, 賣相同味道都幾好. 不過呢度座位唔多, 繁忙時間眼見都爆滿, 如果要食我諗真係要Book 定位了!LikeCo

Kennedy Cranberry Sor9Lychee
LikeCo
2016-01-06
$128 (宵夜)
Kennedy Cranberry Sor9Lychee
2016-01-12 868 瀏覽
原本打算BOOK24/12食, 但因為FULL BOOKING,BOOK唔到位,所以只好25/12先食, 雖然一早落左訂同埋BOOK左位,但都要等左一陣先有位, 眼見成個場超爆,真係好好生意, 不過節日等下都正常既,同埋平時經過都見到好多人, 之前係到食過一次, 覺得D食物都幾有水準,所以就揀左呢到慶祝聖誕節係電話BOOK檯時, 已留定聖誕SET DINNER,個餐有火雞胸, 蝦, 牛柳粒, CHEESE CAKE,同埋一杯酒送, 兩個人加埋1000有找,其實以聖誕節黎講, 都幾抵食,有甘多樣野食, 仲要味道幾好,火雞胸唔同平時食果D鞋到食唔落果D,呢個好滑, 好似平時D細雞胸甘,蝦都幾彈牙, 唔錯牛柳粒, 老公話幾好,CHEESE CAKE都唔會太甜, 唔錯,另外再叫左支手工啤, 同埋叫左杯MOCKTAIL, SOR9LYCHEE, 呢杯野都幾特別,跟埋包爆炸糖, CRANBERRY味唔算重,但杯野幾好飲其實以酒吧黎講既餐廳, 佢D食物質數, 真係好好,起碼食左成個餐,無一樣野係覺得唔好味,同埋樣樣都係熱既,唔會覺得係一早整定凍哂,唔知情人節會唔會都有餐呢?我想BOOK定啊
BOOK唔到位,所以只好25/12先食,
雖然一早落左訂同埋BOOK左位,
但都要等左一陣先有位, 眼見成個場超爆,
真係好好生意, 不過節日等下都正常既,
同埋平時經過都見到好多人,
之前係到食過一次, 覺得D食物都幾有水準,
所以就揀左呢到慶祝聖誕節

係電話BOOK檯時, 已留定聖誕SET DINNER,
個餐有火雞胸, 蝦, 牛柳粒, CHEESE CAKE,
同埋一杯酒送, 兩個人加埋1000有找,
其實以聖誕節黎講, 都幾抵食,
有甘多樣野食, 仲要味道幾好,
火雞胸唔同平時食果D鞋到食唔落果D,
呢個好滑, 好似平時D細雞胸甘,
蝦都幾彈牙, 唔錯
牛柳粒, 老公話幾好,
CHEESE CAKE都唔會太甜, 唔錯,
另外再叫左支[九龍]手工啤,
同埋叫左杯MOCKTAIL,
SOR9LYCHEE, 呢杯野都幾特別,
跟埋包爆炸糖, CRANBERRY味唔算重,
但杯野幾好飲

其實以酒吧黎講既餐廳,
佢D食物質數, 真係好好,
起碼食左成個餐,
無一樣野係覺得唔好味,
同埋樣樣都係熱既,
唔會覺得係一早整定凍哂,
唔知情人節會唔會都有餐呢?
我想BOOK定啊
2015-12-25
15 分鐘 (堂食)
聖誕節
  • 火雞胸
  • SOR9LYCHEE
2016-01-02 1113 瀏覽
與朋友看完電影,見還有兩個多小時才到2016,決定到這一間雜誌推介而且在openrice有不少好評的餐廳等倒數。飲品選擇非常多,有幾十款手工啤,令人花多眼亂,根本不知如何選擇,朋友隨意點了一款酒精濃度較低的手工啤。由於今日頭痛就不飲酒,選擇了由cranberry 和 lychee 整的mocktail "Kennedy Cranberry Sor9Lychee"。試左幾口手工啤,容易入口,味道不錯。我個杯飲落去有甜甜的水果味,再加上Popping Candy,口感很好,最主要係沒有奇怪嘅artificial 味道。之後點了黑松露芝士薯條同朱古力雞蛋仔配上雲呢拿味雪糕。黑松露芝士薯條:松露味香亦算濃郁,可惜芝士太少,少於一半的薯條沾有芝士朱古力雞蛋仔:好味,唔會過甜,朱古力味濃帶有少少苦味,與雪糕是絕配!但雞蛋仔缺少了外脆內軟的口感,如果再脆d,會更好。
之後點了黑松露芝士薯條同朱古力雞蛋仔配上雲呢拿味雪糕。
2015-12-31
5 分鐘 (堂食)
2015-12-30 1153 瀏覽
今日試下呢間旺角新開酒吧.位置算方便, 係麥花臣球場行過少少, 地鐵一出行五分鐘左右就到. 估唔到呢度附近開咗咁多食肆, 唔怪得條街咁旺. WOFT 離遠望已經好搶鏡, 舖頭光猛, 仲有logo 投射係地上面, 一眼就望到. 係半開放式, 裝修格局Relax 有Soho feel.本身唔肚餓, 純粹想搵個地方坐下, 叫咗手工啤酒同埋一款小食. 我就試下本地麥子桂圓啤酒, 味道偏苦, 適合配濃味食物, 飲落有有焦糖同煙燻味, 桂圓味就要細心D先飲到. 朋友叫左支加拿大Whiskey Jack Ale, 較為甘香, 亦都帶有焦糖味. 我地叫碟蜜糖腸黎送酒, 賣相一流, 腸仔切一片片炒到一個個兜仔咁款, 道亦都唔錯, 用黎送酒一流.呢間餐廳都好多人幫襯, 一黎價錢合理, 二黎氣氛都好好. 係旺角比較難得一見的優質Bar and Restaurant .

惹味一口蜜糖腸
手工啤酒Craft Beer
2015-12-21
惹味一口蜜糖腸
手工啤酒Craft Beer
2015-12-28 889 瀏覽
Benedict Egg 雖然好多地方都有, 但唔係度度都整得好食, 估唔到今日去間Craft Beer Bar竟然會搵到正野. 呢度Benedict Egg做得好滑, 裏面半流心狀口感做得好好. 配埋煙三文魚同, 炒菠菜, 加少少香草, 食落味道層次好豐富又唔會"溜". 底層係手打薯餅, (當然唔係M記個隻), 即製, 所以好香脆. 配返支口感清新的手工啤酒, 夠晒爽!本來一心諗住黎飲下啤酒, 估唔到D野食質素有返咁上下, 下次Dinner 可以再黎食過.
Eggs Benedict the Royal
2015-12-17
$150 (宵夜)
Eggs Benedict the Royal
2015-12-25 804 瀏覽
今日女朋友出咗去Shopping, 我就搵定野食等佢過黎Join我. 旺角區搵野食唔難, 但想搵間環境好少少的地方. 上Openrice 睇下見到呢間都幾多好評, 一於試下. 我自己早左到, 6:30pm 好彩唔洗等位. 望下個Menu 有好多手工啤酒揀, 仲有我最鍾意的黑啤, 正! 即刻叫咗支一邊飲一邊等女朋友.女朋友黎到, 佢叫咗杯Mocktail - Old Land Peach, 賣相好靚女朋友都好鍾意. 佢話味道甜甜地又好有士多啤梨味好啱佢飲. 我地仲叫咗個All Day Breakfast 同埋試咗個新野 - 白汁蜆肉磨菇狗仔粉. All Day Breakfast 賣相幾靚, 同埋份量都真係幾多下, 腸仔同埋D菇都煎得好香. 而狗仔粉口感好特別, 煙煙韌韌咁同個白汁磨菇又出奇地夾. 最後叫仲叫咗個脆焗軟花糖朱古力夾心批. 呢個批外面脆, 裏面係流心朱古力, 食落夠甜但唔會"溜", 啱晒女仔食.

All Day Breakfast
白汁蜆肉磨菇狗仔粉
Old Land Peach
2015-12-17
All Day Breakfast
白汁蜆肉磨菇狗仔粉
Old Land Peach
2015-12-25 705 瀏覽
是晚食串燒食到飽一飽, 大家都意猶未盡, 但又食唔落糖水, 就過咗去隔離呢間WOFT度飲下野吹下水. 呢間Bar同其它旺角飲野場一D都唔同, 裝修得幾型格似中環格局, 但望下Menu D 野飲都係旺角價錢, 唔洗諗即刻入去.我地4個人坐咗係近門口的高枱, 望街景, 但感覺好relax, 我地兩個女仔叫咗Cocktail, 另外兩個男仔friend 就叫咗手工啤酒. 佢D cocktail 賣相幾靚, 最重要係個名好搞鬼, 全部係港人術語, 我就叫咗杯Fa Diu La Ma, 友人叫咗杯Ma Lan Fan XDDDDDDDDD, 我個杯Fa Diu La Ma 都幾特別, 用咗花雕酒加D Lime, 仲有粒甜梅, 飲落好醒神. 而朋友個杯就係加咗raspberry, 佢話個味道都好好, 好易入口.男仕們就話要飲手工啤酒, 佢地話呢度D手工啤好多款, 有D係香港比較少見, 所以值得試下! 而飲酒當然係叫D 小食餸下酒啦, 我地叫咗個黑松露芝士薯條同埋避風塘薯條. 薯條即炸, 食落夠香脆, 黑松露芝士個隻好香, 我自己好鍾意, 而避風塘個隻就係辣辣地, 友人非常鍾意!呢間Bar 越夜越多

呢間Bar 越夜越多人, 而且氣氛唔錯, 眼見幫襯的人都靚仔靚女, 亦不乏鬼佬. 係旺角浦又想搵間環境好少少的酒吧不旁可以試下呢間~
2015-12-11
10 分鐘 (堂食)
$120 (宵夜)
2015-12-11 1327 瀏覽
今日友人約咗我出去食飯, 佢介紹咗我黎呢間新開酒吧試下佢地d野食. 其實本身唔係咁鍾意飲酒, 不過朋友話呢間酒吧除咗飲酒之外D野食都唔錯, 而且環境幾relax 就約好去呢間喇!朋友叫咗杯cocktail, 我就叫咗杯mocktail, 個名叫"LOL Mango" 佢係用熱情果, 芒果同埋青檸調配的半沙冰飲品, 望落個樣好靚呀! 而飲落就甜甜地但好fresh! 好啱我飲!頭盤方面我地叫咗藍青口配香蒜白汁. 青口好新鮮好甜, 而個汁做得好香, 每隻青口都入晒味, 我地食到停唔到口呀!頭盤方面我自己就叫咗個香煎挪威三文魚, 三文魚切得厚身, 外層煎到香脆, 裏面肉質都好夠滑, 一D都唔會鞋烚烚. 我平時食野除咗食味道之外, 都好鍾意一D賣相靚的食物, 好似呢一款咁個伴碟都做得好唔錯, 睇得出廚師好有心機. 我地兩個都覺得今餐好好呀!

藍青口配香蒜白汁
香煎挪威三文魚