Yoho mall有好多靚餐廳,繼stormies之後, 我又喜歡呢一間sSky Bar,環境又係靚, 又更加寬敞!今日仲發現佢有semi lunch buffet,百多蚊一位,即刻入去試啦!自助的有Salad bar,呢個bar就豐富囉! 入到去已見到一碟碟七彩繽紛既沙律:有薯仔沙律,紅腰豆沙律,木瓜沙律,Olive, 意大利沙律,栗米火腿麵沙律,烤香草雜菌沙律等等等等……甜品方面又好吸引喎!有大人小朋友都喜歡嘅棉花糖(仲要係唔同味道)、啫喱、朱古力puff、 Lemon tart、北海道牛乳奶凍,多款生果等等等等,簡直目不暇及。  相机已食哂!主菜當然唔弱啦!睇吓我upload既menu!  我哋叫咗爐烤穀飼春雞·紅酒汁,再加過Spaghetti Bolognaise.  春雞既做法我未食過,覺得紅酒汁煮好好味,春雞唔油;意粉用番免治牛肉整(出面好多時用豬多牛少),味道實在太懷舊,太好味!  平日黎就係咁抵,又唔洗同人迫!  可以真真正正好好享受這一餐!

2017-12-22 494 瀏覽
真係從來冇食過咁難食嘅西餐!半自助餐完全冇嘢好食!湯好難飲!到過main course仲難食!基本上食兩啖就唔想食!豬扒有蘇味!以後唔會有第二次!service差!啲人好冇禮貎!食飽走人!bye bye多謝都冇句!總之係超伏!!!
2017-12-12 424 瀏覽
同朋友聚會諗住試下呢間,點知我個牛排叫五成熟就變左Well Done,朋友條豬肉腸就變左五成熟,中間生既。專登預留既海膽無味/部份鯹到呢⋯⋯以後都唔會再黎呢間野!
專登預留既海膽無味/部份鯹到呢⋯⋯
以後都唔會再黎呢間野!
2017-12-10 349 瀏覽
經過店外,看看餐牌,這個春雞$158, 還配飲品點了這個春雞試試,味道不錯主因是配了那個燒過的檸檬檸檬中和了雞本身的油多了一份清香,因為是春雞,不會太多肉還有一些薯容,薯容比想像中好。至少真的有薯仔味雞樣的脂肪少,嫩滑配了荔枝茶,不太甜也不苦整體滿意
主因是配了那個燒過的檸檬
檸檬中和了雞本身的油
多了一份清香,因為是春雞,不會太多肉
還有一些薯容,薯容比想像中好。至少真的有薯仔味
雞樣的脂肪少,嫩滑
配了荔枝茶,不太甜也不苦
整體滿意
2017-12-08
2017-12-05 420 瀏覽
未試過感受到咁谷氣嘅一餐。忍唔住上黎打人生第一篇食評用餐時間:4/12/2017食物: 咖哩雞飯份量喺一上餐已經被嚇親,簡直係小學生嘅份量,我係咪嗌錯兒童餐?但據以往用餐經驗,份量同味道可以係反比,份量少都可能好好味呢但一放入口,噢!好熟悉嘅味道跳躍喺味蕾上...呢個味道... 呢個味道,咪就係liXing plaXa 吉X島嘅十二蚊咖哩磚??用平價來貨都算,我當重溫一下中學赤貧時期嘅生活。但你用平價咖哩磚都要整到咁稀?稀到好似水咁?幾許思疑間The Sky Bar 係咪用一粒咖哩磚兑五公升水?無味咖哩,蠅級飯量。喺The Sky Bar只要花費88蚊連加一就可以試到吉X島12蚊咖哩磚,呢個體驗真係永誌難忘
未試過感受到咁谷氣嘅一餐。忍唔住上黎打人生第一篇食評

用餐時間:4/12/2017
食物: 咖哩雞飯

本身卜咗一間景色好正嘅西餐廳,點知不斷打風,戶外餐廳唯有取消,又唔想改期,就試下呢間sky bar~~ 聽朋友講有dinner set都幾好味,於是就博一博首先餐廳都幾嘈下,唔係走談心路線,冇清bar咁靜,都係啲pop歌,所以唔係浪漫路線。前菜有和牛真係入口即融,好開心亦唔會有腥味,打去訂位就要卜定先,海膽都好鮮甜幾新鮮,以$298一set嚟講真係物有所值,佢配合嘅紫菜都好正,淨係個前菜已經令我想返嚟再食!豬手外表燒得有點乾,不過肉質彈牙,聞落好香,薯泥就少左啲牛油香,唔夠滑,西蘭花太硬,配菜要努力加強質素,但肉類係ok ga牛排五成熟,都叫剛剛好,南瓜煎得幾好味,牛肉鎖住肉汁,配合蔬菜類好夾,隻汁好普通,唔夠香。總括而言,食物前菜最吸引,主菜合格但唔突出,早一晚可以訂定生日快樂甜品(送㗎),我自己再帶咗個蛋糕,冇切餅費,兩個人七百蚊唔駛就落樓,都算抵食~

聽朋友講有dinner set都幾好味,於是就博一博

前菜有和牛

2017-09-02
慶祝紀念
生日
  • 和牛刺身前菜
  • 海膽前菜
2017-11-13 460 瀏覽
SKY BAR已經不止一次惠顧, 元朗開了新分店, 路過就黎試一試~餐廳的裝飾佈局同燈光和其他分店差不多, 都係以昏暗為主碰巧今晚有波踢, 裡面的大銀幕仲有現場直播, 可以邊睇邊食黎到一定係叫套餐再抵. 皆因頭盤有1打生蠔, 1打海膽或和牛刺身! 配埋主菜,餐湯, 餐飲,甜品都係每人$298!生牛肉就免了, 生蠔同海膽各叫1打SHARE 食生蠔都新鮮, 但不算太肥美 ; 海膽食落唔腥但都未算幼滑, 算是合格的質素 同幾大PAT! 價位份量取勝啦~餐湯是南瓜(好像有甘筍), 幾清甜又夠熱, 唔錯主揀有牛扒, 味道OK, 唔會太UN反而令人有驚喜的是豬柳, 好軟熟, 煎得好香豬肉不是好高級果種, 但整體調味做得不錯, 好少豬可以整得好味過牛! 仲有同個燒菠蘿好夾, 推薦!甜品是小蛋糕一塊, 食埋岩岩好~呢度雖然有波睇, 但唔算太嘈, 除左晚飯都好岩傾計飲野~
餐廳的裝飾佈局同燈光和其他分店差不多, 都係以昏暗為主

碰巧今晚有波踢, 裡面的大銀幕仲有現場直播, 可以邊睇邊食

生牛肉就免了, 生蠔同海膽各叫1打SHARE 食

餐湯是南瓜(好像有甘筍), 幾清甜又夠熱, 唔錯

主揀有牛扒, 味道OK, 唔會太UN

反而令人有驚喜的是豬柳, 好軟熟, 煎得好香

甜品是小蛋糕一塊, 食埋岩岩好~

呢度雖然有波睇, 但唔算太嘈, 除左晚飯都好岩傾計飲野~
2017-09-30
Not customer care. Impolite expression and feeling of belittled especial by the "male captain". Never patronize. the staff wore long sleeves shirt even jacket n turn the temperature to freezing level. Not environmental protection n selfish behaviour as no consideration to customers. When they were called to adjust the temperature, their attitudes looked like unsatisfactory. When requested to change other table, their faces also looked unwelcome even less customers inside. The food n wine wer
the staff wore long sleeves shirt even jacket n turn the temperature to freezing level. Not environmental protection n selfish behaviour as no consideration to customers. When they were called to adjust the temperature, their attitudes looked like unsatisfactory. When requested to change other table, their faces also looked unwelcome even less customers inside. The food n wine were not put on table in order, like a glass of wine has to be urged after oysters killed up for ten minutes.
In conclsion, rubbish service n disappointed.
The reputation of Sky Bar was ruined by this branch shop.
  • No
2017-09-17 1138 瀏覽
因為突然好想食生蠔,咁岩又身在yoho mall,所以晚餐都唔需要煩食乜野啦,直入sky bar 啦!門口餐牌有個set dinner,$298 有一打蠔、一個main course、一碗餐湯、一杯白酒同埋甜品,真係好抵不過因為未到六點晚市未開始呀,所以就行多兩個圈先入去食飯~openrice 都有好多相,所以餐廳內部既環境就無影了,不過都可以口述一下呢度有標掟,有三部機,又有得打snooker~~如果係英超日子仲有波睇,可以request 員工轉台。不過呢度就無論點都要播下歌,聲量又有少少大聲對睇係睇緊波,但係耳仔係聽住d pop song 都幾唔match 同埋呢度既冷氣較得都幾凍,女士們就算天氣熱都要帶件褸入去著呢間sky bar 既樓底好高,好舒服,0壓逼感。坐位同坐位之間都唔會set 得太近(同埋我食過幾次都唔會full house),但係d 凳係鋁凳黎,no good!pat pat 少d 肉都坐到屎忽痛講左咁耐,都要講下食物先!叫左一個$298 set dinner,揀左前菜要生蠔一打,主菜要五成西冷(7oz),跟餐有杯白酒,再另外叫左杯白酒跟餐既南瓜湯,好香南瓜味好甜,

不過因為未到六點晚市未開始呀,所以就行多兩個圈先入去食飯~

呢度有標掟,有三部機,又有得打snooker~~

如果係英超日子仲有波睇,可以request 員工轉台。

不過呢度就無論點都要播下歌,聲量又有少少大聲

同埋呢度既冷氣較得都幾凍,女士們就算天氣熱都要帶件褸入去著

呢間sky bar 既樓底好高,好舒服,0壓逼感。

pat pat 少d 肉都坐到屎忽痛

講左咁耐,都要講下食物先!

南瓜湯

跟餐既南瓜湯,好香南瓜味好甜,個湯唔杰,隔渣都隔得好好,好creamy 好smooth

欣賞佢跟餐既係scone 唔係餐包,scone 都係烘熱左,好香又甜。

不過講真呢,個湯跟scone 個味係唔夾,但係我鐘意

生蠔

主角黎啦!!生蠔一打!!

上蠔既時候無介紹到係乜野蠔黎,但係睇殼同埋食落都知入面應該係有幾款蠔係入面既

呢度隻隻都好好食!好新鮮,各有各既好味

有金屬味又唔會重味得滯搞到苦苦地,有d 直頭係鮮甜!好香蠔味

同埋肉質全部都偏爽唔會好creamy!仲有d 蠔既size 都唔會太大隻,真係一啖一隻唔會好似d 美國蠔咁,太大了!

真係好好味,毎人分得六隻真係唔夠喉,所以encore 左半打($98)

但係encore 個d 個味就無咁好,蠔既鮮甜味唔出,都係第一round 正d
Bella - Chardonnay

配埋杯白酒真係一絕~~~

其實set dinner 都跟一杯白酒,就友人飲既,我呢杯chardonnay 就散叫

我都飲左一啖友人既白酒有乜唔同,同我呢杯散叫既比,佢既提子味無咁出,無咁甜,不過都算易入口。
7oz 西冷

上菜個陣唔記得影,切開曬先醒起要影相⋯⋯

對個生蠔真係好高評價,唔知個西冷扒又點呢

$298 set dinner 都唔會對擺盤有乜要求,所以唔評論賣相,但係塊扒一切就知瀨左野

一切開就知唔係五成熟啦!而且有筋!好難切得開!一路切一路見到舊筋,我都已經擔心之後點食

點知放入口除左un 之外仲有另一個問題,點解舊肉咁咸既?無理由牛扒都會拎去醃架?

d 咸味已經蓋過肉味,雖然grill 過黎所以味好香,但係個陣咸味係無助加返d 分

又un 又咸,好彩塊扒係同友人share,如果一人叫一個set 都唔知點算
杏仁mousse cake

跟餐既甜品,應該係杏仁mousse cake 黎

呢個甜品係好小巧的,只係我close up 影放大左佢既比例

都係普通無乜特別,正正常常既蛋糕味。無乜需要評價。

總括而言呢個set dinner 係抵既,同埋質量都算唔錯,生蠔真係幫佢拉左好多分

呢個set 我會再encore 既,但係唔會揀扒食啦,下次應該會叫意粉呢類穩陣既野食返
2017-09-16
2017-09-06 4973 瀏覽
星期天四處去,來到元朗下起大雨,被困YoHo mall 才發現這裡開多了很多餐廳亦有戲院,假日有空可逛來覓食。******************************生蠔半打 (8/10)優惠價$99 半打,實屬抵吃。雖然未算肉厚,但口感清脆甘甜。******************************小食拼盤 (6/10)男友想吃炸魷魚,但沒有單點,只能和拼盤一起點。可惜拼盤的炸魷魚好硬身,沒有香脆感覺;醬汁豬肉感覺想佐飯,不似前菜小食;炸雞件感覺有點似在吃麥樂雞;較可取的牛肉串燒,燒得十分香口,亦充滿香濃肉汁,挽回分數。******************************餐湯及烤餅 (8/10)南瓜湯不過不失; 沙律的黑醋重手了,很酸; 驚喜的是熱哄哄小迷你提子烤餅(scone),有別於一般餐包,質地偏實很有口感,甜甜的,好好味!******************************蟹肉卡邦尼闊條麵 (7/10)麵身軟硬適中,濃濃的芝士忌廉味道蓋過了蟹肉的鮮味,感覺有點浪費了。******************************蕃茄意大利飯配大蝦 (8

生蠔半打 (8/10)

小食拼盤 (6/10)
男友想吃炸魷魚,但沒有單點,只能和拼盤一起點。
可惜拼盤的炸魷魚好硬身,沒有香脆感覺;
醬汁豬肉感覺想佐飯,不似前菜小食;
炸雞件感覺有點似在吃麥樂雞;
較可取的牛肉串燒,燒得十分香口,亦充滿香濃肉汁,挽回分數。
精選小食拼盤

餐湯及烤餅 (8/10)

蟹肉卡邦尼闊條麵 (7/10)
蟹肉卡邦尼闊條麵

蕃茄意大利飯配大蝦 (8/10)
每次叫 Risotto 也會擔心其質地偏硬,但這裡的沒有偏硬,而且很入味,毫不吝嗇的芝士加在醬汁上,一口又一口,把已經很飽還是吃個清光。
蕃茄意大利飯配煎大蝦

餐飲點了是日特飲荔枝冰茶,沒甚麼荔枝味,另外一杯咖啡尚屬合格。另外還叫了兩枝Apple Cider Beer (買一送一, Full day happy hour)

The Sky Bar 一向以海鮮及生蠔作主打,以往在朗豪坊分店嘗過覺得不錯,元朗分店還可以,環境尚可但氣氛一般 (店內整晚在播外語串燒歌,感覺奇怪,未能配合餐廳)
總括來說,未致於有很想再試的感覺。
2017-09-03
蕃茄意大利飯配煎大蝦
2017-09-05 600 瀏覽
首先我要講清楚,今次我很想發表人為問題,而非食物質素啊。我們一行10人,於一個星期前訂了位及預訂了5份前菜,在到達此店前一切尚算順利。我們訂枱時間是晚上6時,由於早到半小時,所以想先飲杯冰涼的生啤。可惜被告知開始經營時間為晚上6點。那只好乾等啦…快6點時,我的親友們告知我他們因塞車了要晚點才能到達,我亦只好如實的向店員滙報啦,希望改遲個訂枱時間同order啤酒。但女待應說不能,如果我現在order飲品就如同出席了,會立即開始計90分鐘晚巿開始並Countdown。我話我啲人未到喎,我想飲住酒等。女待應堅持話唔得,一order就計90分鐘後交枱&張枱只能hold十分鐘。當時係18:03我望一望個場,除咗我同我親友同我朋友。。。唔見有客囉。我話咁好啦,你10分鐘後有客就交我張枱比佢啦,唔通你10分鐘後爆哂場我都死霸咩。佢無再答我只係藐咗個嘴2下。最後,我哋在18:47齊人並獲安排坐在棟咗個"Reserved"牌嘅大枱囉。另外這證明了食物質素與待客之道同樣重要。回想以前餐廳很早便滿座了的時期,現在換了另一班低質素的服務員,客流都隨之下跌,吉枱亦多了。我不會再來了,如此的不禮貌不懂變通的服務員
首先我要講清楚,今次我很想發表人為問題,而非食物質素啊。
冰涼的生啤。
可惜被告知開始經營時間為晚上6點
服務員,客流
都隨之下跌,吉枱亦多了。我不會再來了,如此的不禮貌不懂變通的服務員令我不是味兒,我難得的享樂時間被打擾了,就算間店再好食都假啊
2017-09-02 431 瀏覽
星期五夜晚八點左右去到,因冇訂位而要等兩張台,中途等等下先發覺原來已經過左,結果店員都有即時安排我地入席,限時1.5小時。店內如果冇咩人的話格調係幾好,但前面有飛鏢,裡面有得篤波,間唔中都幾嘈。但去到食物呢PART就真係失望。叫左個steak嘅DINNER SET,先黎一個沙律(正常),然後有鬆餅、白湯,都幾好食,但塊牛扒就。。。雖然有兩隻手掌咁大,正如其他食評所講,薄得好緊要,從未見過咁薄嘅rib eye,口感大減,但幸而調味都唔錯,亦有如要求般五成熟,肉質可以。去到最後叫野飲,個set送餐茶但都加$10叫左杯凍朱古力,但呢杯野真係最失望,淡而無味,同行朋友戲稱之為凍朱古力走朱,又冇糖,差到不得了,出7仔買盒朱奶都好飲得多...某程度反映到間店嘅做生意態度。埋單每位270,真係心不甘情不願。

但幸而調味都唔錯,亦有如要求般五成熟,肉質可以。

埋單每位270,真係心不甘情不願。
題外話/補充資料: 其實好少上黎打食評,但今次有感不吐不快。呢晚食野都係即興,冇事前上黎做下資料搜集,中左伏都只能嘆句抵死。
2017-09-01
15 分鐘 (堂食)
2017-08-22 558 瀏覽
The Sky Bar 喺銅鑼灣都有,不過咁啱入開元朗要即場醫肚,就揀咗佢,原因係午餐買一送一。餐包係提子muffin ,略嫌少許乾身,淡淡哋。磨菇忌廉湯,連我8歲嘅女女都話好似水咁淡……我試一試,嗯,係清淡嘅。加咗$98要半打生蠔,蠔兄好似未食飽就俾人捉咗上嚟咁,有啲瘦囉。海水味,有啲淡口囉,無乜嘅……全餐飯最好食就係呢個帶子意大利飯,兩大隻帶子,配埋好濃香嘅飯,芝士好濃郁,一啖又一啖咁放入嘴,媽啊!我要減肥啊!粟米牛脷意大利粉,足足有4大塊牛脷,好足料。牛脷夠鹹香,配埋甜甜嘅粟米,即刻中合咗,一點都唔漏。總括來說,性價比還不錯了。如果生蠔再新鮮同肥美一點就加分了。

餐包

餐包係提子muffin ,略嫌少許乾身,淡淡哋。
忌廉磨菇湯

帶子意大利飯

粟米牛脷意粉

餐茶

總括來說,性價比還不錯了。
如果生蠔再新鮮同肥美一點就加分了。
帶子意大利飯
粟米牛脷意粉
2017-08-21 399 瀏覽
和朋友在附近搵食⋯因爲是星期日,周圍都好多人,要等位!但同行有小朋友,唔想小朋友等太耐⋯行行下見到呢間⋯地方夠大,所以感覺冇咁多人等!應該好快到我們😂所以就食呢間⋯見到個午餐牌😍竟然午餐係買一送一?真係超抵喎😂當然午餐的款式,都是一些正常款式的選擇🙊肉醬意粉,意大利飯,咖喱飯等等⋯是但啦⋯有得比小朋友食就得👍🏻不過嚟到又覺得賣相同埋水準都唔錯喎當然唔係非常非常之好食啦不過至少我唔會覺得難食小朋友都食得好開心
當然唔係非常非常之好食啦
不過至少我唔會覺得難食
小朋友都食得好開心
厚豬扒
沙拉
2017-08-20
10 分鐘 (堂食)
厚豬扒
沙拉
2017-08-12 504 瀏覽
係元朗慶祝生日所以想食餐好啲既,於是就去yoho mall睇下有咩岩食。睇哂成個商場,要又平又靚就淨係得依間,因為啲set全部買一送一😍前菜個湯一般,但鬆餅真心正。牛扒七成熟,紅紅地又夠juicy,可惜薯菜比較少~大蝦意大利飯酸酸甜甜咁幾開胃~係我幾鐘意既蕃茄汁,係feel到係真係有用蕃茄肉整既味😛依日係閒日所以人唔多,坐得特別舒服,食慢啲傾耐啲都冇問題,總括而言係元朗性價比相當高既西餐選擇😋

前菜個湯一般,但鬆餅真心正。

2017-07-18