2019-01-20 759 瀏覽
今日媽子生日就帶佢出巡將軍澳去食媽子係健康派人士 相當嘴挑所以我地兩姐妹就揀左一間健康得來又好食既西餐廳─The Point我地一家四個人就叫左唔少野食Caesar Salad $88食西餐又點少得食個沙律呢我地好普通叫左個Caesar Salad但估唔到店家都誠意十足沙律既表層滿滿既芝士片芝士味道十分香濃 再加埋香脆既麵包粒十分開胃~White Wine Clams 香蒜辣椒白酒煮大蜆 $118通常白酒煮蜆都係用細蜆而店家絕對唔吝嗇 係用大蜆!一來大蜆唔會食到沙 二來啖啖肉超級鮮甜加左少少白酒去快煮 酒味融入蜆肉入面鮮甜味十足 而仲有陣陣既酒香味!Wild Mushrooms with Egg 香蒜橄欖炒野菌配溫泉蛋 $88而我家姐好鐘意食野菌經過鐵鍋快炒既野菌 再加入左 香蒜同橄欖相當之惹味 再篤爆埋個蛋黃將Creamy既蛋白同蛋黃 拌混落去野菌之中更多左一陣蛋香味 忍唔住一啖接住一啖!~Spaghetti Truffle Carbonara 鮮露荀黑松露卡邦拿拉意粉 $116我自己就最鐘意依道鮮露荀黑松露卡邦拿拉意粉因為店家既黑松露絕對唔係Supermarket買到既黑松露醬而係
今日媽子生日就帶佢出巡將軍澳去食

沙律既表層滿滿既芝士片
芝士味道十分香濃 再加埋香脆既麵包粒
十分開胃~

通常白酒煮蜆都係用細蜆
而店家絕對唔吝嗇 係用大蜆!
一來大蜆唔會食到沙 二來啖啖肉超級鮮甜
加左少少白酒去快煮 酒味融入蜆肉入面
鮮甜味十足 而仲有陣陣既酒香味!

而我家姐好鐘意食野菌
經過鐵鍋快炒既野菌 再加入左 香蒜同橄欖
相當之惹味 再篤爆埋個蛋黃
將Creamy既蛋白同蛋黃 拌混落去野菌之中
更多左一陣蛋香味 忍唔住一啖接住一啖!~

我自己就最鐘意依道鮮露荀黑松露卡邦拿拉意粉
因為店家既黑松露
絕對唔係Supermarket買到既黑松露醬
而係新鮮既黑松露打碎整成!~
每一條既意粉都沾滿左打碎既黑松露
再加埋Creamy既忌廉去煮 真係一試難忘
諗番起都回味無窮啊!~

Green Neptune 9” $116
嫌尖既媽子既心頭好就係依個PIZZA
PIZZA既醬同一般既蕃茄醬 完全唔同
係用檸檬、蕃茜、意大利香草打成既醬汁做底 (即係青草醬)
而PIZZA既餡料就係用蜆肉、醃鰽魚肉、蝦肉、魷魚、水牛芝士
味道相當特別 而且十分Fresh
再加埋餅底相當黏韌鬆化
難怪深得媽子既喜愛!

Lamb Rack Provencal   $238 法式香草烤羊架
店家既肉類都相當唔錯
今次我地就叫左羊架 而羊架既份量相當大
而旁邊仲有烤過既薯仔同埋翠肉瓜
再沾埋附送既醬汁 真係超正!
帶媽子出巡 簡直大成功!
好難得可以係佢口中得到好評
最緊要佢生日食得開開心心!
2019-01-15
2019-01-20 74 瀏覽
媽媽就快生日啦,為左哄媽子開心,於是就帶埋男朋友過黎,提早為媽媽慶生,將軍澳呢幾年愈來愈多格調好、出名,而性價比極高GE餐廳,我地就簡左間The Point,帶媽媽食下西餐。我地叫左凱撤沙律($88)、香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋($88)、香蒜辣椒白酒煮大蜆($118)、香蒜辣椒欖酒烤雞天使麵 ($106)同 法式香草烤羊架($238)。凱撤沙律非常充料,生菜同我平時食開GE生菜果樣有D唔同,顏色比較深同爽口,菜蔬非常新鮮、配上麵包粒、芝士片同埋沙律醬汁Mix 埋一齊,非常清爽,食材雪得夠凍,入口好涼快。香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋,當吉開溫泉蛋,DD醬汁慢慢流出黎,當我地將炒野菌同蛋液混埋一齊黎食先,除左食到濃濃GE菌味外,仲令到野菌入口非常非常滑,雖然食緊素,但就好似食緊啖啖肉。香蒜辣椒白酒煮大蜆,份量非常多,粒粒蜆都大大粒好有肉地,而且好香酒味,入口一D都唔會梅,仲非常Juicy,絕對係高汁之作。香蒜辣椒欖油烤雞天使麵,雖然佢係用雞胸肉,但係肉質比想像中滑口,而且經過香烤,雞肉味好出,呢度醬汁值得一讚,奶味非常香濃,意粉掛汁能力非常強,令到每口意粉入口都非常多汁Juicy,啖啖都非常好

香蒜辣椒欖油烤雞天使麵,雖然佢係用雞胸肉,但係肉質比想像中滑口,而且經過香烤,雞肉味好出,呢度醬汁值得一讚,奶味非常香濃,意粉掛汁能力非常強,令到每口意粉入口都非常多汁Juicy,啖啖都非常好食!

法式香草烤羊架,本身好怕食到羊腥咩,呢度GE羊架處理得宜,同炸過之後,令到一D腥味都無。雖然炸過,但肉質唔會因為炸完而太柴,相反肉汁仲充分咁鎖住係羊架入面。點埋旁邊GE醬,風味更佳!

呢度GE每道菜都色、香、味俱全,而且性價比非常高,而且店內環境都幾靚,桌同桌之間亦都非常寬敞,令到我地可以好自在咁傾計講笑。
2019-01-15
  • 香蒜辣椒欖油烤雞天使麵
  • 香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋
2019-01-18 49 瀏覽
門口有紙牌介紹VIP每天優惠內容香辣蕃茄醬燘肉丸是其中一款signature dish。友人們都大讚伴碟多士香脆可口,個人則比較欣賞其醬汁,不是一放入口就很很辣,而是慢慢滲出微辣。軟殼蟹沙律用上蜜糖芥茉汁,微辣清新;甜椒烤得好腍;刺穿水波蛋後拌勻沙律菜,入口更滑溜。Cajun Chicken9吋pizza的烤雞略為過火,肉質未夠細嫩;整體用料不吝惜,醃安鰽魚、焦糖洋蔥和烤茄子鋪滿餅底。醃安鰽魚為pizza增添了鹹香,餅底也煙韌不油。甜品Nutella Orange Pizza冷熱交融,暖暖的香橙配上榛子朱古力醬,味道一流。
門口有紙牌介紹VIP每天優惠內容

2019-01-17 47 瀏覽
之前來過The point 、覺得它的pizza 、意粉、主食都很出色、今次又來試試其他推介菜式、也沒有令我們失望。鮮露筍黑松露卡邦拿意粉$116黑松露味濃、意粉忌廉汁奶滑。香滑蕃茄醬燜肉丸 $84 蕃茄醬味道天然酸酸甜甜、配上香蒜、辣椒夠香辣、肉丸吃得出好新鮮、完全不是那種雪藏肉丸味。另外送上烤得好脆的蒜香多士、是個很不錯的小食!Cajun chicken pizza 用上香辣烤雞、烤茄子、焦糖洋蔥、醃安醩魚、蕃茄醬等材料即叫即焗、口感豐富、加入醩魚更多了份咸香味。Nutella Orange Pizza以榛子朱古力醬、香橙、榛子碎制成、可可味好濃、啱晒我這個榛子愛好者~香橙中和了朱古力的甜味、剛剛好、加入雪糕、冷熱交融😇這裡無論pizza或意粉選擇挺多、食物質素有水準、上菜速度亦快、難怪平日晚上也坐無虛席👍🏻

鮮露筍黑松露卡邦拿意粉$116黑松露味濃、意粉忌廉汁奶滑。

Nutella Orange Pizza

1K
2019-01-16 50 瀏覽
今次又去The point 享受美食,不過今次入咗將軍澳popcorn 商場,因為約咗西貢友為就一就佢,我決定入將軍澳,但入將軍澳都要食the point ,哈哈哈哈。現在正好lunch tea,可以叫set ,我哋叫咗2個餐,一個係pizza另一個係龍蝦芝士通粉套餐。先講pizza我哋叫了Pesto Chicken Pizza 6", size剛好每人2塊,薄餅批底鬆化脆口,不乾而且不會口,味道好好,比某連所薄餅店好食。龍蝦芝士通粉套餐,配有龍蝦湯,龍蝦肉很彈牙,湯濃很夠晒龍蝦味。至於賣相十分美麗,龍蝦芝士通粉用鐵板煎plan上擡,單睇賣相已經攞滿分啦~龍蝦肉優質, 通粉煙韌,每粒通粉都沾滿龍蝦汁,好香濃呀~再加上兩款小食,一個係黑松露焗芝士薯條及 棒棒單骨雞翼,兩款小食都係加24蚊,份量十足,味道也不錯。再加多一個Arugula & Pear Salad, 火箭菜非常多 沾滿了橄欖油及檸檬汁,食落十分醒胃, 梨子非常新鮮爽口,很喜歡。甜品就要咗個士多啤梨布甸果凍及朱古力泡芙, 甜品驚喜度不大, 略為遜色了一點, 其餘食物都非常優質,我們十分滿意。

龍蝦肉優質, 通粉煙韌,每粒通粉都沾滿龍蝦汁,好香濃呀~

再加上兩款小食,一個係黑松露焗芝士薯條及
棒棒單骨雞翼,兩款小食都係加24蚊,份量十足,味道也不錯。

2019-01-16 318 瀏覽
又賣甩大帝同先生撐枱腳,2點黎到拿拿聲點野食,好肚餓點左Roman Pizza 9", 龍蝦set, 香蕉PizzaRoman Pizza每件pizza都有1大片意大利風乾火腿, 用料好足一d都唔吝嗇,咸咸地既火腿配上無花果既甜味好夾,一d都唔膩愈食愈想食,好快消滅成個pizza,餅底鬆軟邊位又帶點脆同焦香,我好鍾意lee個口感同香氣。龍蝦set包有龍蝦湯濃郁又有鮮味,龍蝦芝士通粉都幾多龍蝦肉,肉質結實應該用蒜蓉炒過好香蒜味,而通粉個汁都有濃郁既蒜味,我同先生都覺得幾好味只係咸左少少。香蕉pizza有香蕉片,棉花糖,杏仁片,朱古力醬,雲呢拿雪糕,成個pizza甜美可口,好好味,一定要連埋雪糕一齊食先正。跟餐既菠蘿特飲都好飲,食完比較膩既mac & cheese,配上酸酸甜甜既特飲餐廳環境舒服寧靜,侍應慇勤,我地一坐低就斟水, 食pizza時會主動附上濕紙巾芝士粉同辣椒仔,值得一贊。餐牌仲有好多款式想試,下次一定再黎。
又賣甩大帝同先生撐枱腳,2點黎到拿拿聲點野食,好肚餓

午餐
  • 香蕉pizza
  • Roman Pizza
2019-01-14 87 瀏覽
黃氏力場今日同哥哥,一齊去到將軍澳行下街。啱啱經過呢間西餐廳,見到佢地有dinner set 推介,所以入去試下。店內裝修幾好,充滿歐陸特色,牆上呢幅立體畫非常特別,同時上網搜尋原來發現佢哋都有其他分店,所以對對食物質素應該唔會太擔心。我哋分別點咗兩個dinner set,而我先選咗呢個挪威煙三文魚作頭盤。 食得出三文魚嘅油香,值得推介畀大家。另外, 香辣番茄醬門燜火雞肉丸非常惹味, 都值得大家點埋。另外我哋點咗呢個,棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬, 雞翼生炸,拍得住出面某非常出面小食店嘅炸雞髀味道,再配搭埋蜜糖燒烤醬 直頭頂呱呱,我哋都後悔咗早知下次order 六隻。講返個dinner set 我哋order咗呢個鴨胸配籃芝士pizza, 要配搭非常嘅特別, 餅底香脆可口,另外再配搭藍芝士,比一般選用車打車士來作特別,值得介紹比大家。另外,我再order咗呢個蕃茄肉醬意粉配溫泉蛋,貪佢簡單之餘同埋可以食到師傅嘅手工,雖然意粉唔會自家製但係都煮得非常用心,再配戴溫泉蛋再加埋自家製肉醬嘅水準之作。飲品方面,就選咗檸檬梳打,就因為貪佢簡單,可以試到呢間餐廳絕對唔可以包括凍飲。熱飲選咗榛子朱古力,味道

另外, 香辣番茄醬門燜火雞肉丸非常惹味, 都值得大家點埋。

熱飲選咗榛子朱古力,味道香口即係重點推介。

2019-01-11 82 瀏覽
途經將軍澳中心,看見一間名為The Point的西餐廳,裝修頗為別緻,便決定和家人入內試試。我們一行三人被安排坐在角落的卡位,背景還播放着柔和的歌曲, 感覺舒適☺️!看過餐牌後,我們決定點一個二人套餐再加上其他單點食物,套餐可選擇兩個頭盤小食,一個Pizza和一個意粉類,還包兩杯指定飲品。最後頭盤我們選擇了意大利香草茄子沙律和挪威煙三文魚、pizza就選了慢煮鴨胸、意大利藍芝士、焦糖洋蔥、合桃、炸大䓤披薩,還有煙三文魚蘆筍刁草忌廉汁天使麵。香草茄子沙律配上黑醋,香濃的香草,配上新鮮蔬菜,感覺分外清新。菠蘿疏打 - 跟餐嘅疏打比想像中好飲,淡淡嘅菠蘿香非常適合做疏打👍🏼Pizza送上枱時已經香氣四溢,慢煮鴨胸腍滑好味,配上鬆脆的合桃,配搭特別,值得一讚😚!煙三文魚忌廉汁天使麵分量十足,忌廉濃郁芳香,配上咸咸香香的煙三文魚,餐廳更選用天使麵令麵條更索汁,值得推介😋!還單點黑松露南瓜汁野菌蔬菜長通粉, 長通粉煮得剛好,爽口彈牙, 配上濃濃黑松露香的醬汁,香而不膩!套餐加$35可以加配Tiramisu, 精緻的賣相加上淡淡的酒香,甜品控不能錯過啊😍!

2019-01-10 196 瀏覽
2019年1月9日 星期三難得今日可以放晏就,當然係同其他同事一齊去食返餐好既,慢慢歎個午餐,傾下計同時又訴下苦咁喇今次就黎到將軍澳中心既the point,因為同事車我地黎,呢個商場只要有電子消費就可以免費泊車,而揀呢間餐廳純粹係未試過同貪佢既環境夠舒適寧靜,傾八卦野一流,其他人實聽唔到~見到個餐牌上面有好多野食,好多食物都好吸引,當中最吸引我眼球既就係個龍蝦pizza,好想見到實物黎食,所以已經急不及待叫好晒食物軟殼蟹沙津: 菜好新鮮,落左勁多麻醬,岩晒鐘意麻醬既我,而且軟殼蟹應該係岩岩炸起,因為一咬仲有煙走出黎,熱辣辣芝士焗龍蝦蜆殼粉: 呢個真係要一讚,芝士焗得香不在話下,但一夾起竟然做到拉絲效果,而醬汁仲係濃縮左既龍蝦汁,好食到停唔到口!!黑松露薯條: 有好濃厚既黑松露味同埋又係邪惡既芝士拉絲,但相較其他菜式較為普通一點紅酒燴牛肉貝殼粉: 牛肉好大粒,咬落好淋,個汁同d粉都好配合,而貝殼粉有少少硬度,口感比通粉更加好香辣蕃茄醬燜肉丸: 我地有4個人,估唔到每人都分到兩粒,仲有麵包點個醬一齊食添!!肉丸食得出係自家製既,因為個口感同普通連鎖家具店食既肉丸有分別,肉汁再多d,同時又
2019年1月9日 星期三

軟殼蟹沙津

芝士焗龍蝦蜆殼粉

黑松露薯條

紅酒燴牛肉貝殼粉

香辣蕃茄醬燜肉丸

香辣蕃茄醬燜肉丸: 我地有4個人,估唔到每人都分到兩粒,仲有麵包點個醬一齊食添!!肉丸食得出係自家製既,因為個口感同普通連鎖家具店食既肉丸有分別,肉汁再多d,同時又好配合個蕃茄醬,不過唔太食到有辣味

龍蝦薄餅

龍蝦薄餅: 主角終於登場,睇賣相已經好吸引,有好大個龍蝦頭係中間,而且散發住好誘人既香味。每人大約分到兩塊,每塊都有唔少龍蝦肉同半粒蕃茄。原本以為中間個龍蝦已經起晒d肉,只係用黎做裝飾,點知原來釀左蘑菇落去!!仲要係好重龍蝦味,好有心思同驚喜!!

香蕉雪糕綿花糖薄餅

香蕉棉花糖雲妮拿雪糕薄餅: 之前從來未試過甜品都有薄餅,試落味道又唔錯,鹹既薄餅上面有甜既朱古力醬、綿花糖同融融地既雪糕,一鹹一甜又出奇地夾

埋單每人大約$250,可以傾足成個晏就又食得咁豐富真係唔錯~~
2019-01-09
香蕉雪糕綿花糖薄餅
  • 紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉
  • Soft Shell Crab Salad
2019-01-10 127 瀏覽
今日同幾個同事食飯去咗呢間西餐廳, 其實lunch menu都幾抵幾吸引,但係我地見到餐牌有龍蝦仲吸引,於是就決定豪氣啲試下喇我哋嗌咗一個set lunch同埋一啲散叫嘅粉同pizza。 跟set lunch嘅菠蘿梳打同龍蝦湯都好好飲軟殼蟹沙律, 軟殼蟹好大隻而且好脆,沙律係日式麻醬沙律而唔係落沙律醬,感覺冇咁膩set lunch的芝士龍蝦蜆殼粉,個鐵盆放好耐都仲keep到熱,芝士好香,都有唔少龍蝦肉,食落彈牙黑松露芝士薯條, 跟餐加24蚊的小食。有足夠嘅黑松露味但係有太多,薯條係粗身偏軟身,唔係又瘦又脆果款,食完唔會覺得口乾。紅酒煮牛肉蜆殼粉,第一啖食落有好香濃嘅紅酒味同牛味,溫和得黎又好夠味, 蜆殼粉入面收藏咗好多牛肉汁,食落好juicy蕃茄肉丸, 肉丸有8粒,份量都幾多,而且 兩塊已經烘到好香脆嘅麵包伴碟, 麵包可以搽肉丸嘅蕃茄汁一齊食,唔好浪費等左一段時間,重頭戲終於到龍蝦pizza同佢餐牌張相一樣, 成隻龍蝦pizza上面,賣相相當吸引!! 初時仲擔心龍蝦肉未起出嚟,但係我地嘅擔心係多餘, 龍蝦肉已經大大粒咁分佈pizza上面, 當時以為龍蝦頭同龍蝦身都係得番個殼, 點知同事

菠蘿梳打

龍蝦湯

軟殼蟹沙律

黑松露芝士薯條

等左一段時間,重頭戲終於到
龍蝦pizza
同佢餐牌張相一樣, 成隻龍蝦pizza上面,賣相相當吸引!! 初時仲擔心龍蝦肉未起出嚟,但係我地嘅擔心係多餘, 龍蝦肉已經大大粒咁分佈pizza上面, 當時以為龍蝦頭同龍蝦身都係得番個殼, 點知同事手多用匙羹刮一刮,原來頭同身入面都釀咗好多餡料, 有一啲蕃茄同一啲磨菰嘅蔬菜類餡料!非常驚喜!

好耐冇食過能夠拉絲, 然後面隔離嗰塊餡都會拉走嘅pizza

香蕉pizza拼雲呢拿雪糕,pizza底好脆好易食!雪糕係pizza上面會慢慢溶,加上朱古力醬同似係煮過嘅香蕉一齊食,甜度岩岩好,一凍一熱之餘,pizza皮脆口香蕉同雪糕又淋,口感非常豐富!

多人一齊食飯就可以share食,每樣都試下,又抵食
今日朋友約了我在將軍澳吃飯聚舊,我便選了「The Point」,我們6:00pm到達,因為早到,所以人流不多,可以立刻安排入座。The Point佔地甚廣,座位寬閣,整體設計有品味,環境舒適,加上播上柔和的音樂,令人可以放鬆傾談一下,壓力盡消。餐牌上面的食物選擇也很多,而價錢也不貴,非常合理。而且當晚還有二人晚餐,可選兩個頭盤、一個Pizza、一個意粉,還包兩杯飲品,而且更可加$32換一個正價甜品,真是抵吃,我們便不作他選了。煙三文魚份量也很足,吃起來肉質鮮而味濃,口感豐富口軟滑美味,肉香久久不散,特別受我的青睞。什菜湯,味道很開胃,喝後感覺增加食慾。餐廳好細心,上湯時會主動加多個碗方便客人分享,欣賞!「香辣烤雞、烤茄子、焦糖洋蔥、醃安醋魚、番茄醬pizza」新鮮熱騰騰的pizza,賣相已很吸引,立即咬上一口,感覺極之滿足,餅底薄身但非常鬆軟、香脆,雞肉、茄子、鰽魚,很搭配,吃起來口感十足,非常滋味好吃,印象難忘。煙三文魚露芛刁草忌廉汁意粉這意粉軟硬剛好,做得唔錯,配上煙三文魚很匹配,忌廉汁軟滑美味而不膩,味道十分有層次,值得推介!朱古力布朗尼餅、烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕Brownie

「香辣烤雞、烤茄子、焦糖洋蔥、醃安醋魚、番茄醬pizza」

煙三文魚露芛刁草忌廉汁意粉

朱古力布朗尼餅、烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕

Brownie新鮮焗好,上面配上冰凍的雲呢拿雪糕,四周配上香軟的烤香蕉和合桃,賣相已美美的,吃起上來,口感綿密,入口即溶又不會過甜,非常好吃得,這個甜品真是一試難忘,絕對值得推薦!

飲品是菠蘿梳打,十分合口味,不錯!

我們為了吃得再滿足一點,再加一個「紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉」(我們轉了意粉) ($136)
紅酒燴過的和牛很香,肉質非常柔軟和入味。
「The Point」環境舒適有品味,加上食物有水準、服務好,令我們一試印象難忘!
2019-01-07 66 瀏覽
閒日想食好少少,就嚟咗呢度食pizza。餐廳環境好舒服,可以輕輕鬆鬆咁食餐飯。軟殻蟹.烤甜椒.水波蛋沙律軟殻蟹極香脆!炸皮好薄!肉身好多汁!醬汁酸甜,配上溫泉蛋,口感就更豐富~蔬菜好新鮮爽口,甜椒可以多啲。烤煙燻水牛芝士配意大利三角薄餅芝士控必叫!又rich又拉絲既芝士,配上意大利薄餅!點可以拒絕呢?不過真係要趁熱食,因為凍左啲芝士就冇咁拉絲丫!Pizza 今次試吓新意思!中西合璧估唔到都咁有驚喜慢煮鴨胸,意大利藍芝士,焦糖洋蔥、合桃薄餅鴨胸充滿肉汁,唔會乾身藍芝士配上其他芝士,味道唔會太搶,一般人應該都接受到, 又更可以帶出鴨肉嘅蘇味!好match!焦糖洋蔥,仲食到少少蘇梅醬,非常出色!蟹肉白酒叼草紅胡椒天使麵蟹肉一絲絲,非常鮮甜,口感亦與天使麵相近。一粒粒嘅紅胡椒,令到整個意粉更加惹味!天使麵收汁收得啱啱好,真係好好食。大家可以直接做埋會員!因為真係有好多優惠。

軟殻蟹.烤甜椒.水波蛋沙律

軟殻蟹極香脆!炸皮好薄!肉身好多汁!
醬汁酸甜,配上溫泉蛋,口感就更豐富~
蔬菜好新鮮爽口,甜椒可以多啲。

烤煙燻水牛芝士配意大利三角薄餅

不過真係要趁熱食,因為凍左啲芝士就冇咁拉絲丫!

Pizza 今次試吓新意思!中西合璧估唔到都咁有驚喜

慢煮鴨胸,意大利藍芝士,焦糖洋蔥、合桃薄餅

鴨胸充滿肉汁,唔會乾身

焦糖洋蔥,仲食到少少蘇梅醬,非常出色!

蟹肉白酒叼草紅胡椒天使麵

大家可以直接做埋會員!因為真係有好多優惠。
  • Soft Shell Crab Salad
2019-01-04 100 瀏覽
聖誕節嘅氣氛最適合食西餐,同媽咪嚟到兩個人叫咗個set dinner,$300包埋嘢飲(特飲菠蘿梳打),呢個價錢好抵appetizer叫咗一碟smoked salmon同餐湯(今日係南瓜湯)三文魚platter放得幾靚,上面放咗啲紫洋蔥絲,capers,層次好豐富,又增添顏色悅目程度就咁食固然係好味,加上檸檬汁同配料,更多咗一份香味同口感南瓜湯係打成蓉嘅南瓜做嘅,口感濃厚creamy,飲落南瓜味濃,而且仲食到南瓜纖維怕食太多澱粉會肥(藉口),所以叫咗個軟殼蟹沙律中和下原隻軟殼蟹開邊,兩邊蟹身嘅肉都好飽滿,仲要係新鮮炸起熱辣辣食落去香脆誘人,佢脆得嚟好輕盈好正水波蛋係流心嘅,撈埋honey mustard同菜一齊食,好 fresh,呢個配搭幾新奇可取意粉煮得軟硬適中,鮮蘆筍切片,野菌配搭黑松露嘅香味,濃濃鎖住係醬汁入面最後上面鋪上薄薄幾片芝士,令本身意粉嘅甜味中帶鹹香4色芝士pizza食得多,呢個焗得咁靚嘅都好少見望住師傅係open kitchen 放配料,再放入烤爐入面焗,出到嚟每種芝士都好有character融化嘅芝士有拉芝嘅效果,食落好芝味又有餅皮嘅香脆呢個價錢食到即焗pizza,
聖誕節嘅氣氛最適合食西餐,同媽咪嚟到

就咁食固然係好味,加上檸檬汁同配料,更多咗一份香味同口感

軟殼蟹,烤甜椒,水波蛋沙律,蜜糖芥末醬

怕食太多澱粉會肥(藉口),所以叫咗個軟殼蟹沙律中和下

原隻軟殼蟹開邊,兩邊蟹身嘅肉都好飽滿,仲要係新鮮炸起熱辣辣
食落去香脆誘人,佢脆得嚟好輕盈
好正

鮮蘆筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉

最後上面鋪上薄薄幾片芝士,令本身意粉嘅甜味中帶鹹香

quattro formaggi

4色芝士pizza食得多,呢個焗得咁靚嘅都好少見

融化嘅芝士有拉芝嘅效果,食落好芝味
又有餅皮嘅香脆
呢個價錢食到即焗pizza,質素唔錯嘅西餐,唔錯,有機會再嚟
2018-12-26 96 瀏覽
聖誕節食完晏晝飯行咗一陣公園諗住去連鎖咖啡店飲杯嘢休息一下,但係座上客完全無離開嘅意慾,於是轉戰The Point!可以坐得舒舒服服本應叫應節嘅Mulled Wine,無奈今個聖誕太溫暖,叫咗杯Lychee Martini!真係有粒荔枝送伏特加!不太甜、酒味不太重、很易入口美式咖啡無論係涷同熱都好香滑!即使無糖無奶都唔會太苦澀下次一定要搵日試吓呢度嘅正餐!

Lychee  Martini
真係有粒荔枝送伏特加!不太甜、酒味不太重、很易入口
Hot Americano
Iced Americano
美式咖啡無論係涷同熱都好香滑!即使無糖無奶都唔會太苦澀
下次一定要搵日試吓呢度嘅正餐!
2018-12-25
下午茶
慶祝紀念
聖誕節
Lychee  Martini
Hot Americano
Iced Americano
2018-12-25 91 瀏覽
Pizza係我至愛,媽媽最愛食海鮮,如果兩樣可以同時享受就完美啦😻呢間餐廳做得到,他們的菜單款式夠多樣化,唔係間間西餐廳都食得到,好有新鮮感淨係Pizza嘅選擇已經非常多,呢個香草醬海鮮pizza,有蝦蜆配上creamy嘅醬汁和香草汁食落有滿足嘅感覺。海鮮嘅鮮味又食到Pizza餅嘅脆口,就一次過滿足晒兩個願望啦蝦肉大大粒鮮甜爽口,蜆肉也一啲都唔小,醬汁濃傑度剛剛好,唔會令薄餅軟林林午市套餐龍蝦set 先有個好濃郁嘅龍蝦湯,然後呢個龍蝦芝士通心,大大粒的龍蝦肉仲有芝士溶喺面加埋啲龍蝦上湯醬汁和大形通心粉,一齊放落口龍蝦味充滿晒成個口腔。真係試過先知道咩叫做正軟殼蟹沙律也很好味,軟殼蟹脆而不油,沙律醬夠晒厚,仲有水煮蛋臨尾仲想食甜品便叫了這個brownie on pan,軟滑嘅雲呢拿雪糕加上朱古力味濃郁嘅brownie蛋糕 仲有用焦糖煎香左嘅香蕉 熱辣辣咁上枱,真係見到都❤️❤️眼lunch set 既飮品菠蘿梳打五免於

就一次過滿足晒兩個願望啦
lunch set 既飮品菠蘿梳打五免於