2018-12-23 86 瀏覽
今晚同女朋友行街,見到依間餐廳推出聖誕大餐,就應下節去試下,見佢餐牌都好多野食聖誕大餐$698/2位(特飲另計)一座低就來碗餐湯暖下個胃先,香草蕃茄濃湯,蕃茄味濃郁,上面粒星星係烤麵包,食落夠脆接著有雙層頭盆:上層有兩粒火雞肉丸配雜莓醬,食落彈牙又酸酸地,另外有班馬火腿伴無花果烤麵包同埋紅莓石榴烤麵包,班馬火腿伴無花果烤麵包內有少許羊奶芝士醬,火腿配羊奶芝士都幾夾!下層有紅菜頭香橙沙律配黑醋汁,酸酸甜甜,夠醒胃主菜之一 香煎帶子扁意粉伴牛油果香草醬:牛油果香草醬好香滑,味道一流,食落仲好有口感,男女老幼都啱食另一主菜 紅酒燴羊膝:朋友本來話怕羊羶味,廚師話羊膝已經用紅酒燴左好耐,叫朋友可以放心食。果然,食落發現完全冇羊羶味,羊肉又入味又嫩滑,連伴碟嘅薯蓉都好好食!壓軸登場 火焰龍蝦Pizza:每個set都有一個pizza, 拎出嚟嗰下呢見到原隻龍蝦,到枱即場點火,龍蝦比紅色嘅火焰包圍淨,視覺效果幾好。Pizza龍蝦肉都唔少跟餐會有咖啡或茶,如果另加$38就可以升級做聖誕雞尾酒,試試佢,牛奶接骨木vodka 同 士多啤梨vodka,試管裝住,賣相幾特別。vodka成份唔多,易入口最後就係

聖誕大餐$698/2位(特飲另計)

最後就係甜品 白朱古力慕絲泡芙:泡芙好香軟, 朱古力夠晒濃滑Sweet,食完好滿足嘅感覺,成個飽哂
2018-12-23 215 瀏覽
預早食聖誕大餐,我們一家人去食飯,就選了這間餐廳the point,見有聖誕大餐😊火紅烈焰聖誕晚餐$698/2位,即刻book位食!2人聖誕大餐包括:1.兩客香草蕃茄濃湯2.雙層頭盆架3.香煎帶子扁意粉伴牛油果香草醬OR 大蝦意大利飯 (2選一)4.和牛西冷牛排OR紅酒燴羊膝  (2選一)5.火焰龍蝦Pizza6.白朱古力慕斯伴泡芙(+$38)7.2杯咖啡、茶或特色飲品(可+$38更可升級至聖誕特色雞尾酒)香草蕃茄濃湯蕃茄味好濃郁帶酸酸地好醒胃,上面粒星星係烤麵包帶點香脆又浸林左剛剛好😋雙層頭盆架上層有兩粒火雞肉丸,面頭淋咗雜莓醬,食落彈牙又酸酸地,唔錯!仲有parma ham伴無花果烤麵包同埋紅莓石榴烤麵包各一件。parma ham伴無花果烤麵包好夾又清新😋紅莓石榴烤是配了羊奶芝士醬,食落又咸又香,相當濃郁的羊奶芝士!👍🏻下層是大碟紅菜頭香橙沙律,上面仲有黑醋汁,食材配搭起來酸酸甜甜,開胃首選,而且份量仲好多。香煎帶子扁意粉伴牛油果香草醬意粉綠色看似好健康。而個牛油果香草醬好香滑可口,有濃濃牛油果香味味道正,食落仲好有口感😋😋西冷牛扒香煎西冷扒大大塊,好厚身肉質口感鮮美,美味可口,整
火紅烈焰聖誕晚餐$698/2位,即刻book位食!

2人聖誕大餐包括:
1.兩客香草蕃茄濃湯
2.雙層頭盆架
4.和牛西冷牛排OR紅酒燴羊膝  (2選一)
5.火焰龍蝦Pizza
6.白朱古力慕斯伴泡芙(+$38)

香草蕃茄濃湯

雙層頭盆架

香煎帶子扁意粉伴牛油果香草醬

西冷牛扒
香煎西冷扒大大塊,好厚身肉質口感鮮美,美味可口,整得好林👍🏻

火焰龍蝦Pizza
每個set跟個pizza, 上菜之後店員會即時點火,成隻龍蝦比紅色嘅火焰包圍淨,又睇得又食得😊每件 Pizza都有龍蝦肉好鮮甜💋

餐本身跟咖啡/茶,+$38升級做聖誕雞尾酒,分別係牛奶接骨木vodka和士多啤梨vodka,用試管裝住賣相吸引;酒精唔會太多,易入口😊

白朱古力慕絲泡芙 +$38位
點可以無甜品甜品是白朱古力慕絲泡芙,好香軟朱古力夠濃滑,有4粒,食完仲想再食,十分美滿既聖誕大餐💓
2018-12-21
2018-12-22 58 瀏覽
近排在公司猛甘忙公司的聖誕節擺設燈飾,終於完成任務,和同事來到The point點左個套餐和甜品獎勵下大家我很喜歡The point位置和環境,好適合三五知己聚聚飲飲講講又清靜、座位夠曬寬闊,坐落即减壓。我地倆點左個套餐,前菜是南瓜濃湯和煙肉三文魚,一個煙三文魚、魚子、磨菇芝士pizza配上一只温泉蛋,一個鲜露筍野黑松露卡邦尼意粉,二杯菠蘿味梳打,一個米拉甜品,好豐富!南瓜濃湯十分香甜濃郁煙三文魚雖然份量不多,勝在口感豐富軟滑美味,意粉來啦,比我想象大,食材豐富,佈滿煙三文魚,魚子的口感特別鮮味,啖啖芝士,加上脆脆的餅底,口感好有層次,好吃到停不了口!鮮露筍野黑松露卡邦尼意粉一樣做得出色,每一啖意粉都挂著黑松露野香惹味,露筍的清爽,好滋味!再飲番杯菠蘿梳打滿足曬!

煙三文魚雖然份量不多,勝在口感豐富軟滑美味,
再飲番杯菠蘿梳打滿足曬!
2018-12-20 61 瀏覽
小妹是日約了朋友在將軍澳行街,好快就到左醫肚o既時間,朋友推介「the point」,原因係佢位置比較僻,隱藏係角落😂 冇咁多人發現就可以慢慢吹水(而家好多餐廳有限制用膳時間)🙈座位闊落,光線充足,冷氣又夠 👍主打 🍕🍕🍕🍕水牛芝士蕃茄沙律 🥗小妹大愛,水牛芝士味道淡淡的,口感軟綿綿,蕃茄係新鮮貨,多汁鮮甜,加埋醋刺激一下味蕾,正呀喂龍蝦湯(真係有龍蝦架,仲打孖上,唔使同朋友爭😆)餐廳好細心,上菜時另外加多個碗方便share,重點係佢主動安排,唔係小妹request,加分👍POSH HAWAllAN PIZZA焦糖菠蘿🍍,意大利風乾火腿,松子仁,火箭菜,蕃茄醬披薩菠蘿火腿PIZZA 小妹就食得多,但呢度係甜(焦糖)溝鹹(Parma Ham) o既配搭,好特別,剛剛Balance返 香辣白酒煮大蜆 (冇沙架!!)同埋d蜆肉唔會梅,Yummy Yummy 兩人埋單盛惠500蚊(連加一)

座位闊落,光線充足,冷氣又夠 👍

主打 🍕🍕🍕🍕

水牛芝士蕃茄沙律 🥗

龍蝦湯(真係有龍蝦架,仲打孖上,唔使同朋友爭😆)

POSH HAWAllAN PIZZA

焦糖菠蘿🍍,意大利風乾火腿,松子仁,火箭菜,蕃茄醬披薩

兩人埋單盛惠500蚊(連加一)
2018-12-20 63 瀏覽
今日四個人一齊食叫左兩份set dinner 298 hkd/2人叫左2set298*2 *1.1= 656hkd<SET 1>意大利香草烤茄子沙律 starter 香辣蕃茄醬炆火雞牛丸 starter黑松露南瓜汁野菌長通粉pasta香辣烤雞披薩9" 6件 pizza蘋果梳打汽水*2<set 2>挪威煙三文魚starter意大利香草烤茄子沙律 starter香蒜辣椒汁橄欖油烤雞天使麵pasta森林披薩9" 6件 pizza蘋果梳打汽水*2意大利香草烤茄子沙律椒鹽茄子,黑醋,配沙律菜香辣蕃茄醬炆火雞牛丸番茄汁好有口感,一粒粒番茄鮮味 ,牛丸有少少大辣黑松露南瓜汁野菌長通粉長通粉比較硬身, 黑松露南瓜汁比較結稠香辣烤雞披薩9" 6件少少辣 ,pizza比較薄身,好多芝士挪威煙三文魚標準菜式,三文魚新鮮香蒜辣椒汁橄欖油烤雞天使麵野味,有陣鍋氣,好泰式森林披薩9" 6件薄邊蘋果梳打汽水普通既汽水,冇乜蘋果味4 人岩岩好個份量
叫左2set

香蒜辣椒汁橄欖油烤雞天使麵pasta
森林披薩9" 6件 pizza
蘋果梳打汽水*2

意大利香草烤茄子沙律
椒鹽茄子,黑醋,配沙律菜

香辣蕃茄醬炆火雞牛丸
番茄汁好有口感,一粒粒番茄鮮味 ,牛丸有少少大辣
意式肉丸

黑松露南瓜汁野菌長通粉

長通粉比較硬身, 黑松露南瓜汁比較結稠

香辣烤雞披薩9" 6件

少少辣 ,pizza比較薄身,好多芝士

挪威煙三文魚

標準菜式,三文魚新鮮

香蒜辣椒汁橄欖油烤雞天使麵
野味,有陣鍋氣,好泰式

森林披薩9" 6件
薄邊

蘋果梳打汽水
蘋果梳打

普通既汽水,冇乜蘋果味

4 人岩岩好個份量
意式肉丸
2018-12-16 102 瀏覽
住將軍澳第一次嚟 The Point食嘢,之前睇OP知道出名龍蝦pizza,來都見到有lunch set:$138 龍蝦套餐有龍蝦湯,龍蝦通粉,仲有特飲。是日特飲是菠蘿梳打冰,另外加錢要了雞棒棒。通粉的龍蝦汁與芝士恰到好處,龍蝦汁鮮味,芝士香濃,大大粒通粉沾滿醬汁,加埋龍蝦肉食,好味!龍蝦湯有非常香濃龍蝦味,內有龍蝦肉,食通粉錢飲好開胃。菠蘿梳打冰好清新,食完濃味的龍蝦餐,飲這個清新的特飲很不錯。套餐的味道滿意,略嫌龍蝦肉較少,不過這個價錢這個水準也差不多,對於喜歡龍蝦的我也有驚喜和過口癮。雞棒棒手拎十分方便,雞肉炸得香脆,添上BBQ醬同食,是邪惡的小食呢!同老公兩個人食,除咗lunch set,另外叫咗沙律,黑松露火箭菜蜜糖合桃青蘋果這個十分推薦,黑松露與黑醋十分夾,整個混合食起來是有層次的酸甜口感。不知不覺就和老公一起清掉了一碟。肉丸帶有微微的辣香,配上熱騰騰的包~甜品忍唔住叫了這道甜品,朱古力brownie在鐵板上烘得香脆,內有蜜糖nuts, 提升了甜品的口感,加埋香蕉、雲呢拿雪糕不得了~~
住將軍澳第一次嚟 The Point食嘢,
之前睇OP知道出名龍蝦pizza,
來都見到有lunch set:$138 龍蝦套餐
有龍蝦湯,龍蝦通粉,仲有特飲。
是日特飲是菠蘿梳打冰,
另外加錢要了雞棒棒。

通粉的龍蝦汁與芝士恰到好處,
龍蝦汁鮮味,芝士香濃,大大粒通粉沾滿醬汁,
加埋龍蝦肉食,好味!

龍蝦湯有非常香濃龍蝦味,
內有龍蝦肉,食通粉錢飲好開胃。

菠蘿梳打冰好清新,
食完濃味的龍蝦餐,飲這個清新的特飲很不錯。
套餐的味道滿意,
略嫌龍蝦肉較少,
不過這個價錢這個水準也差不多,
對於喜歡龍蝦的我也有驚喜和過口癮。

雞棒棒手拎十分方便,
雞肉炸得香脆,添上BBQ醬同食,
是邪惡的小食呢!

同老公兩個人食,除咗lunch set,
另外叫咗沙律,

黑松露火箭菜蜜糖合桃青蘋果
這個十分推薦,黑松露與黑醋十分夾,
整個混合食起來是有層次的酸甜口感。
不知不覺就和老公一起清掉了一碟。

肉丸

帶有微微的辣香,配上熱騰騰的包~

甜品

忍唔住叫了這道甜品
朱古力brownie在鐵板上烘得香脆,
內有蜜糖nuts, 提升了甜品的口感,
加埋香蕉、雲呢拿雪糕不得了~~
2018-12-11
2018-12-16 84 瀏覽
因為朋友做左the point既member,食飯有9折,所以佢建議去尼到平日有set,$299兩個人,包starter、special drink、pasta同pizza超級抵!Starter選了南瓜湯、烤茄子沙律。南瓜湯既色澤好靚,亦飲到有南瓜粒,但略嫌南瓜味不夠濃,而且飲到有少少陳皮咁既味,個人不太喜歡。茄子沙律好出色,大大舊,香草味好香,食慾大增!slow cooked duck breast pizza我中意食薄既pizza脆卜卜!尼到既pizza完全係我杯茶 個皮超脆!食落都有blue cheese既味 而且合桃都焗到脆脆地!個脆汁係焦糖洋蔥 酸酸甜甜 成個配搭好新鮮👍唯一美中不足既係鴨胸焗到太乾,食落似雞肉咁..如果可以焗到一半時再放入去焗咁就perfect啦!煙三文魚露芛刁草忌廉汁意粉忌廉汁香滑可口而不膩,配上煙三文魚嘅咸香,同埋秘製香草,味道十分有層次,值得推介!Special drink係青蘋果梳打~味道ok,普通汽水味Tiramisu Affogato (+$32)甚少餐廳愈供應呢個甜品,況且跟餐只需加32蚊,當然要叫黎試下,上層雲呢嗱雪糕甜而香,下層tirami

茄子沙律好出色,大大舊,香草味好香,食慾大增!

slow cooked duck breast pizza

煙三文魚露芛刁草忌廉汁意粉

Tiramisu Affogato (+$32)
甚少餐廳愈供應呢個甜品,況且跟餐只需加32蚊,當然要叫黎試下,上層雲呢嗱雪糕甜而香,下層tiramisu味道濃郁,中間夾住一層脆夾心,再淋上一shot expresso,多重口感加上各味道嘅交雜,絕對係對味蕾嘅刺激,食完齒頰留香,令我一再回味😋😋
2018-12-15 80 瀏覽
朋友話聖誕要開工,一早約左班老友預祝聖誕,揀咗喺佢公司附近嘅呢間餐廳!佢今年有個聖誕二人餐,我哋四個人就叫咗兩個餐嚟試下!首先一嚟有個番茄濃湯,放工已經好肚餓,有碗湯暖胃啱啱好,上邊有個星形麵包脆卜卜又幾好食!前菜有個好靚嘅兩層架,上層有兩塊多士同埋嘅雞肉丸!一件係有無花果同埋巴拿馬火腿,一件就係小紅莓加番石榴!同朋友share 左嚟食,兩件都好好味,個底烘得夠脆,配搭又好清新,正!下層係羽衣甘藍同紅菜頭沙律,酸酸甜甜好開胃,一向好鍾意食羽衣甘藍,知道佢好健康,個沙律仲加咗香橙片,好食得嚟又健康!跟住嚟左個龍蝦pizza,侍應仲會係你面前點着隻龍蝦,大家即刻相機食先!Pizza底好薄好脆,欣賞佢會將隻龍蝦拆晒肉放落Pizza度,但同時又會將其他材料釀入隻龍蝦,感受到廚師嘅細心,等大家可以方便食!加咗龍蝦肉嘅Pizza好足料,而最驚喜係個龍蝦頭入面又有蘑菇、蕃茄仔等等嘅配料,真係一d 都無哂料!主菜有得揀要牛扒或者羊膝,我哋每個餐要一樣,可以全部試晒!羊膝無羶味,好嫩滑,把刀輕輕就切得落去!配菜都好出色!呢排皮膚唔好,所以我就無試到個牛嘞!另外,我哋一個餐要左龍蝦飯,一個餐要左帶子意粉!
另外,我哋一個餐要左龍蝦飯,一個餐要左帶子意粉!意粉隻色加埋牛油果好有聖誕氣氛😂,睇到都想食!而且帶子大大粒好鮮味!龍蝦飯好creamy,而且煮得非常入味,又有咬口,正!
呢個時候大家都已經食到勁飽,但甜品又點可以放過,甜品係我最愛嘅泡芙,下層仲有白朱古力做底,好味!
最尾,我哋仲加錢要咗個聖誕特飲,一個係士多啤梨味、一個係牛奶味嘅酒精飲品!食完今餐,真係要努力運動減肥嘞!
試食活動
12月聖誕節,梗係要食下聖誕大餐啦,但市面上好多聖誕大餐都要過千,對一般打工仔嚟未免有啲貴,但早兩日係將軍澳見到有間餐廳做緊$698/2位 既火紅烈焰聖誕晚餐promotion,賣相睇落好吸引,即刻勁心郁,今日就叫埋朋友4個人去試試佢啦!一個2人聖誕大餐包括:1.兩客香草蕃茄濃湯2.雙層頭盆架3.香煎帶子扁意粉伴牛油果香草醬OR 大蝦意大利飯 (2選一)4.和牛西冷牛排OR紅酒燴羊膝  (2選一)5.火焰龍蝦Pizza6.白朱古力慕斯伴泡芙(+$38)7.2杯咖啡、茶或特色飲品(可+$38更可升級至聖誕特色雞尾酒)望落好花多眼亂,樣樣都想試!最後因為我哋有四個人,為咗試晒所有主食所以就叫咗兩個套餐,好期待。首先品嘗嘅就係 香草蕃茄濃湯,必須一提蕃茄味勁濃郁,酸酸地好開胃!而上面粒星星係烤麵包,睇落好可愛,賣相一流。之後就到雙層頭盆架啦!上層有兩粒火雞肉丸,面頭淋咗雜莓醬,食落彈牙又酸酸地,唔錯!之後仲有parma ham伴無花果烤麵包同埋紅莓石榴烤麵包各一件。我最鍾意就係parma ham伴無花果烤麵包,因為入邊仲有啲羊奶芝士醬,食落又咸又香,羊奶芝士同Parma ham簡直係絕配!t

一個2人聖誕大餐包括:
1.兩客香草蕃茄濃湯
2.雙層頭盆架
4.和牛西冷牛排OR紅酒燴羊膝  (2選一)
5.火焰龍蝦Pizza
6.白朱古力慕斯伴泡芙(+$38)

之後就到雙層頭盆架啦!上層有兩粒火雞肉丸,面頭淋咗雜莓醬,食落彈牙又酸酸地,唔錯!之後仲有parma ham伴無花果烤麵包同埋紅莓石榴烤麵包各一件。我最鍾意就係parma ham伴無花果烤麵包,因為入邊仲有啲羊奶芝士醬,食落又咸又香,羊奶芝士同Parma ham簡直係絕配!tea set架下層有一大碟紅菜頭香橙沙律,上面仲有黑醋汁,食材配搭起來酸酸甜甜,開胃首選,而且份量仲好多,朋友講笑話食完呢碟沙律已經有少少飽肚嘅感覺。

第一個上枱嘅主菜呢就係香煎帶子扁意粉伴牛油果香草醬,第一眼望落去呢覺得呢碟意粉好有聖誕氣氛,因為又紅又綠。而個牛油果香草醬好香滑,有濃濃牛油果香,味道一流,食落仲好有口感,女士應該都會鍾意。

第二個主菜呢就係大蝦意大利飯,意大利飯吸收了蝦的精華,好惹味!

第三個主菜係紅酒燴羊膝。有朋友本來就唔鍾意食羊,因為怕羊有羶咪,但廚師講個羊膝已經用紅酒燴左好耐,叫朋友可以放心食。果然,食落發現完全冇羊羶味,羊肉又入味又嫩滑,連伴碟嘅薯蓉都好好食!

第四個主菜係西冷牛扒,大大塊,啖啖肉,又唔會overcook, 好好食! 四個可以選擇既主菜都好出色。

之後就到最期待嘅火焰龍蝦Pizza啦!每個set都有一個pizza, 拎出嚟嗰下呢見到原隻大隻龍蝦已經嘩一聲,點知職員呢仲即場點火,成隻龍蝦比紅色嘅火焰包圍淨,睇賣相一百分。而每件 Pizza都有多嘅龍蝦肉,好鮮甜,鍾意食龍蝦嘅朋友一定唔可以錯過。提提大家記住要食埋龍蝦殻入邊嘅餸。因為入邊用龍蝦肉、海鮮粒同蘑菇粒炒埋一齊,好好食。最後真係食到龍蝦頭都乾淨晒,強烈推介!

本身跟餐我哋可以飲咖啡或者茶,但加$38就可以升級做聖誕雞尾酒,我地決定試試佢,分別係牛奶接骨木vodka同埋士多啤梨vodka,估唔到係搵試管裝住,賣相好特別。vodka成份唔多,好易入口,相信女仔都會鍾意飲。

其實食晒以上嘅嘢已經好飽好飽,但第一份好嘅聖誕大餐點可以冇甜品收尾呢!所以我地最後食埋白朱古力慕絲泡芙,一份有四粒,泡芙好香軟, 朱古力夠晒濃滑Sweet,食完簡直有一種好滿足嘅感覺。

如果唔加聖誕特飲,$698/2位,除翻開每人$400左右,咁多高質野食,呢個聖誕大餐,超抵超值!
2018-12-10
慶祝紀念
聖誕節
  • 紅酒燴羊膝,
  • 火焰龍蝦Pizza,
  • 香煎帶子扁意粉伴牛油果香草醬
<將中一樓>之前去過尖沙咀the point,食過M5和牛後想一試再試,今晚去左將軍澳分店到試,未上兩條扶手電梯都已經見到餐廳。<歐陸風格>四周已掛有聖誕裝飾,好有聖誕氣氛<wow>....抵....VIP 比set dinner 仲抵之前都唔見尖沙咀有set dinner, 將軍澳店有<M5 和牛> 7成熟,肥瘦適中,size 似係四個手掌咁大,厚肉地,加埋黑椒醬汁食落好juicy<7成熟>切開後仲有汁自然係牛扒到流出黎
<將中一樓>

<歐陸風格>
四周已掛有聖誕裝飾,好有聖誕氣氛

<wow>
....抵....VIP 比set dinner 仲抵

之前都唔見尖沙咀有set dinner, 將軍澳店有

<M5 和牛>

<7成熟>
切開後仲有汁自然係牛扒到流出黎

2018-12-11
2018-12-14 200 瀏覽
今日天氣凍到痴左線,所以喺樓下食,一向酒鬼既我見到門外嘅櫃擺滿好多酒,非常吸引,就決定入去食晚餐。餐廳環境非常闊落,樓底非常高,空間感十足。牆身有一啲類似希臘神話嘅painting,係餐廳一個特色。今次點嘅菜冇咁大眾化,並唔係pizza、扒等等。首先上菜嘅係紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉,蜆殼粉非常索汁,口感偏硬,main point係和牛肋肉,非常軟身入味,紅酒汁令和牛更香,更惹味。之前食過其他餐廳既chicken lillipop,但the point既chicken lilipop應該係最出色,咬一咬就可以將肉同骨分離,外皮酥脆,蜜糖燒烤醬更加畫龍點睛,酸酸甜甜味道同雞肉非常配合。食西餐第一次叫湯飯,飯浸係湯入面依然保持脆口,湯飯內有大蝦、蜆、青口同三文魚腩,所以湯充滿海鮮味,非常鮮甜。分量亦非常足夠。隻蝦真係非常大隻。下次再想食fancy既食物,一定黎呢度the only point。

餐廳環境非常闊落,樓底非常高,空間感十足。

牆身有一啲類似希臘神話嘅painting,係餐廳一個特色。

紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉

海鮮意大利脆米湯飯

隻蝦真係非常大隻。

2018-12-13
紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉
海鮮意大利脆米湯飯
  • 紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉
2018-12-13 54 瀏覽
同朋友睇完戲要醫肚估唔到將軍澳呢幾個商場變左好多多左好多唔同嘅餐廳可以揀而我地都係中意試新野嘅人見呢間西餐價錢都合理裝修都唔錯 最緊要唔洗等位就試下啦!餐牌菜式都好多選擇比起大路嘅pizza 餐廳黎講選擇都幾吸引我地叫左香濃野菌湯野菌湯好足料 啖啖都食到d菇 都幾creamy棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬呢個雞翼幾特別 佢有別於我地平時食個d雙骨雞翼 好香脆 特別欣賞個蜜糖燒烤醬 同個雞翼好match!!鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉呢個意粉比較普通 唔知係咪因為個湯已經好多菇 再食埋呢個意粉嘅菇量有d over左 haha!! 不過都欣賞佢個意粉加左爽口嘅露筍片~紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉呢個蜆殼粉好食~我平時好少食蜆殼粉 但呢到煮到個粉好彈牙好有咬口 唔會好林 加埋個和牛勒肉好林好入味 係一個有驚喜嘅pasta! 如果同一個商場裡面個間pizza exxxxxx比較.... 我一定會揀呢間!
同朋友睇完戲要醫肚

鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉

• 棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬
  • 紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉
2018-12-13 66 瀏覽
聖誕節緊係想食西餐,上網search完見the point有set好似好抵食,就去左試試,首先會有餐湯,又幾靚,蕃茄味都幾濃。跟住有個紅菜頭羽衣甘藍橙沙律,配搭幾特別同新鮮多士都味道唔錯,羊奶芝士同熱情果好夾,唔算好臭,火腿配無花果更係好清新後面係士多啤梨醬肉丸,酸酸甜甜。牛油果青醬帶子意粉,帶子大隻又嫩又甜,意粉口感剛好。羊脾,好大隻,而且好嫩,唔會有蘇味,食到呢度已經好飽仲有個火焰龍蝦pizza,真係有唔少龍蝦肉,上到台仲會幫你點火最後係甜品,白朱古力慕士配泡芙,夠哂sweet仲可以加錢點酒精飲品,係vodka做base既,都幾特別

跟住有個紅菜頭羽衣甘藍橙沙律,配搭幾特別同新鮮

後面係士多啤梨醬肉丸,酸酸甜甜。
牛油果青醬帶子意粉,帶子大隻又嫩又甜,意粉口感剛好。

羊脾,好大隻,而且好嫩,唔會有蘇味,食到呢度已經好飽

最後係甜品,白朱古力慕士配泡芙,夠哂sweet

仲可以加錢點酒精飲品,係vodka做base既,都幾特別
2018-12-12 225 瀏覽
之前同屋企人去過銅鑼灣The Point 食晚餐,覺得味道好不錯。所以朋友提起要見面時,馬上推薦這間餐廳。想不到原來將軍澳中心都開了分店,地點更方便我們,所以最後選了在這間分店聚餐。星期4的8:30pm到達,人流不多,馬上可以安排入座。餐廳主打意粉和PiZZA,這次3人聚餐,點了一個pizza,2個意粉和一個甜品share紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉 ($136)Wagyu beef short ribs braised in red wine on pasta shells和牛很香,肉質夠腍夠入味,味道很好👅,不過,蜆殼粉質地較硬🤭,不夠入味👉🏻👈🏻。醬汁較弱,這個菜式整體上只是不過不失,有機會可以試試其他菜色呢。Lobster Mac ($154)龍蝦芝士通粉 Lobster, chives, lobster sauce終於來到草根妹妹👧🏻期待已久的Lobster Mac!! Cheesessss龍蝦通粉,芝士🧀份量非常多,有芝士的鹹香味😋,龍蝦肉新鮮彈牙👍🏻🌊,通粉中盛滿芝士醬汁,每啖都是濃郁的芝士香氣,十分好吃❤️。POSH HAWAIIAN Pizza ($124)焦糖菠蘿、意大利風

星期4的8:30pm到達,人流不多,馬上可以安排入座。

紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉 ($136)

紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉

Lobster Mac ($154)

Lobster Mac

POSH HAWAIIAN Pizza ($124)
焦糖菠蘿、意大利風乾火腿、松子仁、火箭菜、蕃茄醬

The Point的Pizza一向都廣受讚賞,今次點了Parma Ham做topping的口味。薄底Pizza🍕以番茄醬為底🍅,配料的Parma ham夠鹹香🍖,薄餅還加上焦糖菠蘿🍍,菠蘿充滿水份,甜甜酸酸的味道減輕肉類的油膩感,更令整體提升至另一個層次🔝,好好吃呢!
POSH HAWAIIAN Pizza

BROWNIE IN A PAN ($68)
朱古力布朗尼餅、烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕

基本上點Brownie做甜品出錯的機會較少,Brownie新鮮焗好,上面配上冰凍❄的雲呢拿雪糕🍨,雖然未能做到外脆內軟,但朱古力味濃郁🍫,口感綿密,旁邊配上烤香蕉和合桃,好吃得很呢🤤!
BROWNIE IN A PAN

這夜的意粉,pizza,以至是甜品都很好吃!朋友們都認同十分合口味,還表示要推介給身邊朋友呢!
BROWNIE IN A PAN
  • BROWNIE IN A PAN ($68)
2018-12-12 1177 瀏覽
雖然一直覺得The Point不算便宜,但想不到2人餐價錢好抵食😋!套餐可選2個頭盤、Pizza及意粉各一,還包2杯飲品。生日🎂想吃好一點✨Set Dinner ($298)Caesar Salad凱薩沙律沙律🥗點了最平常的Caesar Salad,沙律份量不算多。Homemade Turkey Meatballs with spicy tomato sauce 香辣番茄醬燜火雞肉丸肉丸4粒,有肉汁夠Juicy💧,配上新鮮番茄醬🍅,不錯喔。Smoked Salmon Pizza煙三文魚、三文魚子、溫泉蛋、香草忌廉芝士醬披基隰2人set的Pizza🍕有9吋,2人分享很足夠。薄底Pizza上有肥美的厚切煙三文魚🐟和鹹香的三文魚子。另外附有一粒「動L」的溫泉蛋🥚可供食客自倒上pizza面。劃破溫泉蛋後,蛋汁令整個Pizza的口感變得更Creamy更濕潤,口感和味道都十分豐富,好好吃呢😆❤️!鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉Truffle carbonara with mushroom and asparaguscarbonara意粉份量十足🤤,黑松露味十分突出,味道香濃👃🏻。而且卡邦尼醬汁夠Cre

Set Dinner ($298)

Caesar Salad
凱薩沙律

香辣番茄醬燜火雞肉丸
肉丸4粒,有肉汁夠Juicy💧,配上新鮮番茄醬🍅,不錯喔。

Smoked Salmon Pizza
煙三文魚、三文魚子、溫泉蛋、香草忌廉芝士醬披基隰

鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉
carbonara意粉份量十足🤤,黑松露味十分突出,味道香濃👃🏻。而且卡邦尼醬汁夠Creamy,能夠掛在每條意粉上,吃完都不會覺得油膩,味道好得很呢🍝。

2人餐的飲品是菠蘿梳打🍍,味道還算不錯呢!

另外再散點了一個甜品
NUTELLA ORANGE PIZZA ($72)
草根姐妹👩🏻👧🏻還點了一個甜味Pizza做甜品🍮,配料加入榛子朱古力醬🍫、香橙🍊、榛子碎和雲呢拿雪糕🍦。pizza式的榛子朱古力醬🍫較少,未能帶出味道。而且餅底較乾,整體上,味道較單一,只有雲呢拿雪糕最為突出🍨,有點失望。