The Market

2012-06-20 476 瀏覽
男朋友生日當天想吃自助餐,於是前個月不斷留意open rice的相關情報,發現the market 是自助餐的第2位,而且食評超好的一家,價格也ok。聽說要早3個月訂位,但離生日只有2星期幸好最後也訂到了打算吃完去看電影,選擇午市,一開始疑惑會不會很小東西吃,沒想到超多!吃到吃不下也吃不完全部種類的食物呢我是甜點愛好者,一開始便夾甜點!不過不建議,會很快飽xd* macaron 偏甜,偏林‥口味也不小。* 小蛋糕味道都很濃,綠茶味的兩款個人覺得味道也蠻甘(苦* 沒拍的紅酒果凍,紅酒味超重呢!* 榴槤tart 極推薦! 入口味道超級濃厚!其中最喜歡茉莉花茶巧克力蛋糕!巧克力味很濃,層次,還有飄出一陣茉莉花味呢!還有奶油超濃厚的泡芙~前菜款色也不小,有很多口味的芝士。蕃茄那個個人滿喜歡~salad吧很多醬料,也有哈蜜瓜,西瓜,荔枝,菠蘿等水果。還有原個青蘋果架,不知會不會有人拿來吃非常喜歡的煙三文魚者里!不會太咸,口感也很新鮮,吃了好幾件呢~可是男友就麻麻喜歡了味道不錯,但偏咸~蝦口味最淡,很鮮。最咸是小龍蝦主菜也很多,不過覺得很飽就沒多吃了,而已都蠻重口味呢。那個魚餅很好吃,也很辣~也

聽說要早3個月訂位,但離生日只有2星期

幸好最後也訂到了

打算吃完去看電影,選擇午市,一開始疑惑會不會很小東西吃,
沒想到超多!吃到吃不下也吃不完全部種類的食物呢

我是甜點愛好者,一開始便夾甜點!不過不建議,會很快飽xd
甜點
* macaron 偏甜,偏林‥口味也不小。
* 小蛋糕味道都很濃,綠茶味的兩款個人覺得味道也蠻甘(苦
* 沒拍的紅酒果凍,紅酒味超重呢!
* 榴槤tart 極推薦!
入口味道超級濃厚!
推介!
其中最喜歡茉莉花茶巧克力蛋糕!
巧克力味很濃,層次,還有飄出一陣茉莉花味呢!
還有奶油超濃厚的泡芙~
多為前菜
前菜款色也不小,有很多口味的芝士。
蕃茄那個個人滿喜歡~

salad吧很多醬料,也有哈蜜瓜,西瓜,荔枝,菠蘿等水果。
還有原個青蘋果架,不知會不會有人拿來吃
超喜歡!
可是男友就麻麻喜歡了
甜點架
海鮮
味道不錯,但偏咸~蝦口味最淡,很鮮。最咸是小龍蝦
千層麵
主菜也很多,不過覺得很飽就沒多吃了,而已都蠻重口味呢。
那個魚餅很好吃,也很辣~
可以問廚師拿入面的pizza,看上去很足料!只是很飽沒試味呢
也有不小東亞食物,
咖哩有幾種,青咖哩配烤餅很好吃!不過青咖哩偏稀,拍不上泰國菜店的,但材料都很足。
還有什麼

旁邊有羊架,牛柳超推介!
肉不會太熟,都會放在鐵板上,又暖又柔軟,還有幾種香腸,味道不錯的。
可惜羊架so味很強,雖然很好吃!但受不了‥‥

吃不飽,還有可以請廚師煮車仔麵

也有sushi,次身,但之前吃了日本放題就不吃了。

雪糕是movenpick,不推薦青檸味,很酸‥草莓也微酸。

另外服務相當好!由進酒店開始至走時也有很多熱心店員問有沒有幫忙,
客人離位取食物時也有人幫忙摺好餐巾

問完時也很有禮。
環景也很令人舒適,絕對會再來!

2012-06-18
  • 煙三文魚o者哩
  • 榴槤tart
  • 牛柳
2012-06-12 23 瀏覽
要早一個月book位, 都只係waiting list... 好在最後有位~野食都幾多款...好食: 三文魚生, 羊架, 燒牛肉, parma ham with black truffle honey, 長腳蟹腳, 海鮮龍蝦湯, 喇沙, 芒果奶凍唔好食: 小龍蝦 (唔新鮮, 好咸), 咖哩羊$298 + 10% ... 算ok~

野食都幾多款...

唔好食: 小龍蝦 (唔新鮮, 好咸), 咖哩羊

$298 + 10% ... 算ok~
2012-06-09
  • 長腳蟹
  • 芒果奶凍
2012-05-31 115 瀏覽
期待已久既The Market buffet終於食到!!!因為食平日,7點半先到,第1時間去拎至愛既生蠔!! 好在唔駛排隊,但款式只有一款英國蠔, 每次拎3隻,細細隻, 海水味足, 肉身幾甜, 唔錯! 食左1打~~之後主攻冷盤, 開邊龍蝦、蟹腳、凍蝦就不過不失, 刺身既帶子同牡丹蝦都係必食之選!!(唔記得影相) 甜品推薦綠茶奶凍同蘋果批!總括黎講,所有食物既水準都係above average, 食得出D食物係有用heart去做! 讚!!!!
期待已久既The Market buffet終於食到!!!
龍蝦
甜品推薦綠茶奶凍同蘋果批!
2012-05-30
龍蝦
2012-05-30 119 瀏覽
一直以來係openrice 上都睇 The Market lunch buffet 有唔少好評, 今日終於有幸可以試到近年內出名嘅lunch buffet。由於今日係平日, 我係前幾日打黎就book 到位, 無需好似有食評話要成個月前book,不過我今日睇到全場都有7成滿,平日都算幾多人下。場內環境開揚,坐位舒服,坐低之後, waiter就送上杯菊花茶 首先,睇下攞食物嘅環境 :salad 我冇食到, 不過睇落放得幾整齊,冇食到所以味道就不作評論。cold cut有幾種cheese : Danish blue cheese, Baursin Ailsand Pine Herbs,Brie Cheese ,Cream Cheese鴨胸salad,沙樂美腸,tomato,Parma Ham, Smoked Salmon Jelly ....等等其中Smoked Salmon Jelly 比較少見, 其實味道並同普通Smoked Salmon 冇咩分別, 只不過用jelly 包住, 咬下去有點彈性。外觀作用比實際味道佔多。Parma Ham 係放係其它地方, 味道同其他buffet 差不多

首先,睇下攞食物嘅環境 :
salad
cold cut
外觀作用比實際味道佔多。
Parma Ham 係放係其它地方, 味道同其他buffet 差不多, 屬正常buffet貨色。
照中基本見哂全部cold cut (Parma Ham除外) , 款式唔算多, 但大致上味道唔錯,冇一種難食,不過亦不致於不停添食。
seafood
海鮮方面: 有龍蝦鋇,青口,長腳蟹,蝦,小龍蝦
龍蝦鋇,青口,蝦 三種味道唔錯, 都新鮮爽口,不過唔算特別好食
長腳蟹
長腳蟹就好好食,好新鮮, 有蟹肉淡淡嘅鮮甜味, 一定要食

反而小龍蝦令我好失望, 好好好咸 , 好似浸左濃鹽水咁, 咸到苦

另外有刺身提供,款式得4~5種 , 我食左三文魚同甜蝦, 三文魚雖然不是腩位,都夠肉厚肥美
kitchen
熱食方面:
有基度山三文治,炸鱸魚,豬仔骨,煎龍利柳,燒雞, 星加坡咖哩牛腩 , 印度烤肉 , 印度薄餅 , 泰式豬頸肉,泰式香葉包雞 .......等等
中式腸粉,炸両,老火湯(是日: 牛肝菌雞湯)
個"牛肝菌雞湯"名都幾勁下,有牛肝菌,不過可能小弟食好野少, 覺得牛肝菌同淡味左嘅冬茹差唔多

不過就咁當清雞湯飲都幾純,夠肉味,可以飲返啖

以下幾張係我最like 嘅熱食: (P.S.我比較like 食肉 XD)
羊架
首先係羊架, 必食 , 好香好好食

羊架肉夠厚身,唔係得舊骨,而且唔膻

我見佢地煎左個羊架面至金黄,再焗一焗 , 做到外脆內軟 , 睇相都見到中間帶粉紅色, 肉質非常嫩滑 !!
燒肉眼
燒肉眼 必食 ,同羊架一樣咁好食!!
煎得好出色, 我都唔洗多講, 睇相都知好靚
煎腸
我記得我第一次覺得德國腸仔係在King Ludwig Beerhall。
雖然呢到嘅腸仔唔夠德國餐廳好食, 不過係buffet 當中佢地嘅腸仔屬於好食

大部份buffet 嘅腸仔冇咩肉味,好似白烚咁,仲要冷冷地。
可是, 呢到係有肉味, 而且有煎香過, 都算幾好食
喇沙&海南雞飯
喇沙 必食 , 湯底夠濃味,有椰香仲帶點辣。最好食係豆腐卜, 吸哂喇沙湯味

海南雞飯就 ......
食金寶算XD
甜品方面:
基本上全部都有水準

面包布甸用上酥皮做面,酥皮濃濃嘅牛油香再搭上軟軟嘅雞蛋布甸,好match好正!
雖然都幾fat 下,不過一定要食
Jasmine Chocolate cake
Jasmine Chocolate Cake 朱古力夠濃郁,中間帶點脆,咬下去軟中帶脆,無論口感同味道都好好
dessert
圖中有Jasmine Chocolate Cake , Apple Studle , Mango cheese cake ,Lemon Tart , D24榴槤 Tart , 綠茶朱古力蛋糕 ,綠茶奶凍 , macaron
基本上大部分都可以同Tony Wong 有得比 =]
其中對D24榴槤 Tart ,綠茶奶凍 印象比較深
D24榴槤 Tart 仔 (圖中正中間位) , 榴槤味好濃, 好似直接食焗香左嘅榴槤咁正 , 榴槤迷必食

綠茶奶凍做得好好, 奶凍好軟滑同時帶有綠茶味 , good ~
最後講下macaron,
同Paul Lafayet 比, 杏仁粉味道唔夠濃, 質感唔得融化,層次差點,
不過公平咁講, 以任食macaron佢算好好, 同街每粒$1x元比好唔公平, 任食macaron算交足課

P.S. ice cream 係Movenpick , 特別 lemon 味,我個人幾like

總結, 整體食物都有水準, 款式就真係少了點,價錢 $288 加一其實我覺得好抵又稱唔上, 不過勝在The Market 貴精不貴多, 如果大家想食餐好點嘅lunch buffet 又唔怕貴少少, The Market 都係好嘅選擇

2012-05-29
Jasmine Chocolate cake
煎腸
燒肉眼
2012-05-30 88 瀏覽
一直很想去 The Market 試試,但 $538 (連加一) 實在很昂貴。於是男朋友特地申請獨家 85 折的 Polyu x 東亞信用卡,兩個月前已經預早 book 好檯為我慶生。Hotel ICON 的裝潢很美,感覺很 green,實習中的服務生也很有禮。由於 The Market 實在太多食物,所以寫食評真是無從入手,唯有依靠記憶弄個 food list 略略介紹。刺身類:珍寶帆立貝(★★★★★ 非常鮮甜!一個人吃了近十粒啊!)珍寶甜蝦(★★★★★ 珍寶 size 的甜蝦還要抱卵的)三文魚吞拿魚魷魚立魚另外還有壽司 / 卷物(相信大家只會吃刺身吧 )前菜類:12 款沙律配料 + 12 款醬汁自行 mixing五種芝士配麵包(藍芝士、車打芝士、羊奶芝士、合桃芝士…)長通粉沙律吞拿魚沙律牙車快越式沙律雜菌沙律鮮果沙律三文魚凍(用 jelly 把三文魚凝固,挺特別的,但當然不及吃刺身爽)Parma ham(★★★★★ 超讚!即場刨出來,用來捲著哈蜜瓜吃)海鮮類:即開生蠔(★★★★★ 即叫即開,所以師傅開個不停,有點黑面呢 )開邊龍蝦(★★★★★ 比我的手掌還要大,肉質肥美) 中華沙律
刺身類:
珍寶帆立貝(★★★★★ 非常鮮甜!一個人吃了近十粒啊!)
珍寶甜蝦(★★★★★ 珍寶 size 的甜蝦還要抱卵的)
三文魚
吞拿魚
魷魚
立魚
另外還有壽司 / 卷物(相信大家只會吃刺身

前菜類:
12 款沙律配料 + 12 款醬汁自行 mixing
五種芝士配麵包(藍芝士、車打芝士、羊奶芝士、合桃芝士…)
長通粉沙律
吞拿魚沙律
牙車快越式沙律
雜菌沙律
鮮果沙律

海鮮類:

開邊龍蝦(★★★★★ 比我的手掌還要大,肉質肥美)
中華沙律(即海草,新鮮爽口!)
八爪魚
原隻小龍蝦(這個的肉太少,不及開邊龍蝦吸引)
田螺
青口
凍蝦
長腳蟹(★★★★★ 很鮮甜,每張桌子也有特製剪刀,方便食用)

湯類:
中式燉湯(★★★★★ 淮山杞子螺頭煲老雞,喝了兩盅)
西式雜菜湯(配料很豐足,略嫌蕃茄味太重)

熟食類:
海南雞飯
乾燒海中蝦(★★★★★ 大大隻,很難得熟蝦都如此入味)
香煎鴨脷
海鮮意大利飯(★★★★★ 正宗硬身飯粒的意大利飯,醬汁很好)
越式炸蝦餅
韓式燒牛仔骨
避風塘蟹鉗(★★★★★ 很鮮甜,蟹鉗很容易起肉)
香蘭雞
新加坡紅咖哩
泰式豬頸肉

廚師環節:
喇沙(★★★★★ 香噴噴的湯底,豆腐卜充滿了湯汁,一吃就爆

冬陰公
即烤串燒(三款德國腸、西冷牛肉、肉眼、排骨、羊架…)
Italian style pasta(★★★★★ 我們選了 carbonara,yummy!!)
雲吞麵(★★★★★ 雲吞皮薄餡靚,湯底鮮甜,真是酒店水準啊)
蟹粥(★★★★★ 棉棉粥底,伴有蟹羔,蟹粥既香且甜)
釀蟹蓋
薄餅(選好了款式,廚師會即焗)
印度咖哩 / 薄餅

甜點類:
五款口味的 movenpick(★★★★★ 3 ice cream 2 gelato)
泡芙(可用來配上雪糕)
綠茶奶凍(★★★★★ 蛋殼的賣相精緻,香滑,超濃的綠茶味)
綠茶古古力蛋糕(★★★★★ 綠茶完全融入了蛋糕,還有古古力脆脆!)
花生醬古古力蛋糕
特濃古古力蛋糕
檸檬撻(★★★★★ 口感清新,脆脆撻皮)
麵包布甸
蘋果酥
杯杯紅酒 jelly(★★★★★ 很有層次的味道,酒味極重,男友說吃完已醉掉

杯杯香橙 jelly
macarons(當晚是紅桑莓、咖啡、朱古力味,味道不像 Paul Lafayette 般超甜。)
棉花糖 / jelly beans(應該是給小朋友的玩意吧,挺貼心的)

水果類:
哈蜜瓜
荔枝(意想不到會有荔枝、龍眼)
龍眼
蘋果
西瓜
菠蘿

小提示:
Free flow of red / white wine: $180 per head
Wi-fi 密碼要向店員索取,四小時免費泊車
每人附送一杯餐飲,如選飲咖啡,用的是著名品牌 Lily 的 coffee beans!
如席間親友生日,可於最少兩日前致電酒店,額外送上小蛋糕連 happy bday 字樣。
後悔沒有在那兒上廁所,男友說全自動門的 washroom 裝潢很好!

後記:
非常滿意 The market 的食物水準,第一次吃 dinner buffet 會飽到連半球雪糕也吃不下……
又一個開心滿足的晚上,謝謝男朋友喔
用餐優惠
信用卡優惠
2012-05-26 20 瀏覽
BOOK了7:00, 6:45 到, 自助餐其實6:30開始, 可以早點去.地方比想像中細, 不過好既地方係座位空間充足, 人數控制好, 不太需要排隊.冷盤的龍蝦等等質素還可以, 生蠔當日是UK, 浸鹽水太久, 頗咸.剌身帶子和甜蝦比較好熱盤的羊扒還好, 不過不夠熱期待已久的喇沙湯底比較簿, 青瓜絲味道不夾.蟹粥比較可口.芝士幾好, 意大利火腿味道也不太搶喉,但沒有預配蜜瓜, 要自己在生果攤中取大片切.其餘也沒有什麼可講了.或者, 再一次證明, 我已過了食自助餐的階段吧, 總會不期然想, 這個價錢, 可以食得更好.

剌身帶子和甜蝦比較好

熱盤的羊扒還好, 不過不夠熱
期待已久的喇沙湯底比較簿, 青瓜絲味道不夾.

蟹粥比較可口.

其餘也沒有什麼可講了.

題外話/補充資料: 理大校友和教職員有折, 記住帶證. (我沒有啦, 朋友有)
2012-05-10
2012-05-24 97 瀏覽
訂了枱個半月, 終於有枱了. 總結, 如果晚市價錢大約五百幾元, 級數算中上.由於食物太多, 又忘記了影相, 寫起食評上來好似冇理神氣咁. 唯有將記得的寫下.刺身, 我食了的主要有三文魚, 帆立貝. 兩者都肥美, 好好口感, 特別係帆立貝, 食左好多件.長腳蟹, 好食. 不過靚的好快俾人拿晒, 係有refill, 但靚的又係俾人拿晒.生蠔, 聽我老豆同我老婆和我阿妹講 好有海鮮味, 不過我吾食得.中湯, 一絕, 好似叫 椰子燉老雞, 我地成圍枱, 包括我阿婆 飲左起碼兩碗. 中式牛柳, 好味, 吾知點形容. (係上級的酒樓都做到這個水準)燒羊架, okay 啦, 食左一隻only雪糕, 係 M 記, 好味過 H 記好多.面包布甸, 正.蘋果批, 酸得很緊要.鵝肝都有, 但州際似乎略勝一籌.海南雞飯, 飯好味, 雞普通.一家人, 連埋婆婆一齊食飯, 雖然知道婆婆食得好少野, 但見到他們笑, 我己經很滿足了.

燒羊架, okay 啦, 食左一隻only

雪糕, 係 M 記, 好味過 H 記好多.

面包布甸, 正.

蘋果批, 酸得很緊要.

鵝肝都有, 但州際似乎略勝一籌.

海南雞飯, 飯好味, 雞普通.

2012-05-12 27 瀏覽
好朋友生日,兩pair人一心去擦餐勁。朋友係擦得之人,揀人氣店HotelIcon的The Market。芝士。冷盤方面,冇煙薰三文魚,卻有三文魚啫喱即刨PARMA HAM壽司吧,食物方面冇乜驚喜,不過塊冷凍食物的石面好得意海鮮有開邊龍蝦、原隻小龍蝦、青口、螺、蝦及蟹腳即開英國生蠔,細細隻唔覺漏,海水味十足。我估我吃了至少兩打甜品,推介綠茶CREAMMOEVINPINK雪糕由六時半食到十時,夠哂HEA
芝士。冷盤方面,冇煙薰三文魚,卻有三文魚啫喱
即刨PARMA HAM
壽司吧,食物方面冇乜驚喜,不過塊冷凍食物的石面好得意
海鮮有開邊龍蝦、原隻小龍蝦、青口、螺、蝦及蟹腳
即開英國生蠔,細細隻唔覺漏,海水味十足。我估我吃了至少兩打
甜品,推介綠茶CREAM
MOEVINPINK雪糕

由六時半食到十時,夠哂HEA
2012-05-06
2012-05-09 156 瀏覽
來過了唯港薈數次,每次都是到Green吃下午茶或晚餐,一直都很想到The Market吃自助餐,但這裡的自助餐真的很受歡迎,要預早三個月左右訂座,說起也真的誇張,這天終於來到吃了。餐廳地方寬敞,以木為主調,加上天花的小吊燈,感覺有如市集,窗外也有不少綠色植物,令人很舒適。先看看各款食物,沙律及冷盤,多款自選沙律菜非常新鮮爽口,還有西蘭花、椰菜花、車厘茄、蘿蔔絲等,吃點蔬菜,讓胃口先清新一點。另外,也有不少火腿凍肉、薄切牛肉、煙三文魚凍、炒雜菌,個人很愛那款雜菌,菌汁多而香濃。芝士方面也有四款,Camenbert、Cambozala、Emmental及Brie Cheese,配上不同乾果及提子。吃著藍芝士時,還可加上少許蜜糖來吃,入口先是甜甜的,再帶出濃郁芝士味,挺好吃。海鮮也是很多人最關注的一部份,這裡以午市自助餐來說,選擇也不少,有龍蝦、蟹腳、青口及大蝦,而且非常新鮮,那巨型的蟹鉗尤其吸引,愛吃海鮮的一定很滿足。刺身都是較常吃的三文魚、八爪魚、甜蝦等,我就吃了點三文魚,色澤很好,非常新鮮,豐腴肥美。熱盤種類也很多,泰式、新加坡及印度的咖哩的,紅咖哩及黃咖哩也有試,味道的確香濃,不會很
熱盤種類也很多,泰式、新加坡及印度的咖哩的,紅咖哩及黃咖哩也有試,味道的確香濃,不會很辣,若不怕太飽,跟點飯吃最好。千層寬麵焗得不錯,麵身不軟十分軟腍,帶點咬口,夾著厚厚的芝士及肉醬,味道濃郁,向來在自助餐都較少吃飯麵的,但今天也獨自吃下一件。
推介這裡的燉湯,這天喝供應的是海底椰雪耳煲雞湯, 湯煲了很長時間,入口味道很甜,沒有下味精,真的要多喝兩口,感覺很滋潤。
除了以上食物,燴牛尾,肉質軟腍入味;即焗薄餅、烤牛肉、燒豬肋骨、燒三文魚等等,而這裡的喇沙,之前已經聽聞味道不錯,這天當然也要來一碗。湯味香濃,椰香豐郁,少許微辣,特別喜愛配料的豆腐卜,吸盡湯汁,真不錯
甜品款式也不少,每樣也吃過,先是小撻,檸檬撻味道也酸,令人喜愛,朱古力撻的可可味濃郁,面層是包著焦糖的榛子粒,甜美香脆,吃著增添口感。整體吃下撻皮鬆脆,帶微微牛油香。
蛋糕方面,黑森林蛋糕,蛋糕層夾著酒漬櫻桃,櫻桃原來經酒浸了三個月,所以酒味也很突出。濃郁的朱古力味下酒溢飄存,加上蛋糕夠濕潤綿綿,口感跟味道都不錯。 紅桑子朱古力蛋糕,賣相跟黑森林蛋糕差不多, 同樣是蛋糕夾著紅桑莓肉,多份酸香,個人更愛這款。
芒果芝士蛋糕,輕柔的蛋糕夾著不少芒果蓉,帶微微芝士香,芒果味道偏甜的,個人口味喜愛吃酸的芒果味。綠茶朱古力蛋糕,綠茶蛋糕夾著慕斯,中間還有朱古力醬及脆粒,增添口感。綠茶味道相對起奶凍那款沒那麼濃,加上朱古力口味,吃著也甜。
杯裝甜品有三款,都是不同口味的奶凍,先來的是綠茶奶凍,綠茶味道濃郁甘醇,卻不會苦澀,加上口感很滑溜,很快便吃完了一杯,很愛綠茶味的要試試。芒果奶凍,奶凍口感同樣很滑,淡淡奶香中帶出芒果味,這個時份來看,芒果味道也是甜的。 Bailey's 奶凍,酒香很濃,加上汙淡淡的奶味,感覺就像在喝Bailey's般。
泡芙,濃郁的朱古力漿鋪滿表面,加上少許金箔作裝飾,令外表變得不再平凡。另一款即焗忌廉泡芝,口感比剛才那款更鬆脆,內裡注滿雲尼拿吉士,味道香甜,個人更喜這款。

麵包布甸,這裡的麵包布甸特別用上自家焗製的牛角酥來取代香麵包造,本身麵包布甸己是屬於很高卡路里的甜品,因為牛油份量很多,但這個用上了牛角酥來焗,感覺更加邪惡,一定更肥膩。但這樣焗起來牛油香味更濃,非常好吃,喜愛表面的麵包帶點微脆,下面質感夠濕潤軟綿,充滿蛋香,真的令人吃不停口。
蘋果酥,新鮮焗起,酥皮十分香脆,蘋果餡料微酸,再配上一球雲尼拿味的雪糕,冷暖在口中交融,感覺最好。最後還有Macarons,有六款口味,分別是開心果、檸檬、咖啡、紅桑莓、雲尼拿及朱古力,上次在Green也有吃過。Macarons外觀比上次吃到的表面平滑了,質感亦比上次吃的好些,中心夠濕潤,但始終外表未算十分鬆脆。雪糕也是Movenpick,有必吃的雲尼拿味外還有朱古力、士多啤梨、乳酪味雪糕及我很愛的青檸雪葩,味道酸酸的,最適合我。

整體來說,食物真的不錯,午市自助餐價錢是$288,另收加一服務費,也真是抵吃,難怪真的需要那麼早前便要預訂座位。

2012-05-06 133 瀏覽
適逢愛人舊曆生日,同愛人家人一齊食飯慶祝。好好彩就算waiting list 都有位,仲要係星期六,真難得6點45分左右就到左,原來已經好多人開始左啦!!冷盤海鮮:開邊龍蝦:好好味,好清甜,好多膏(食左好多)青口:細細隻但好鮮甜長腳蟹:偏鹹龍蝦仔:冇食蝦:普通貨色蟹鉗:好大隻,可以一試即開生蠔:一碟3隻,新鮮但偏瘦,都叫好味,食左差不多一打有好多唔同既sauce可以加,青色的泰式海鮮汁尤其吸引。但建議第一輪咩都唔加,試真d海鮮本來的鮮味刺身選擇很多,最基本既三文魚,吞拿魚,墨魚...最驚喜係有帶子同甜蝦帶子仲要係珍寶size,食左幾粒後有點「漏」最失望係蟹籽沙律,冇咩蟹籽,仲要雪得太凍,結果結左冰熱盤選擇唔叫多,但樣樣都令人會encore海南雞飯份量細細,好好味,油飯比較出色。豬頸肉好香,外表非常吸引,食落都正。中式燉湯係椰子燉雞,細細盅好濃好足料西湯係蘑菇湯,好有驚喜喎,湯中有蘑菇粒粒㗎!!好正,好濃,好重菇味!!家人話喇沙好好食,連續食左兩碗,行動表示有幾正蟹粥都綿綿地,幾好飲㗎!成晚最經典係榴蓮撻,超正!好食到不得了!細細粒,一粒一啖,尤其係剛焗起的超鬆化到依家都仲好掛住粒榴蓮撻
適逢愛人舊曆生日,同愛人家人一齊食飯慶祝。

6點45分左右就到左,原來已經好多人開始左啦!!

冷盤海鮮:
開邊龍蝦:好好味,好清甜,好多膏(食左好多)

青口:細細隻但好鮮甜
長腳蟹:偏鹹
龍蝦仔:冇食
蝦:普通貨色
蟹鉗:好大隻,可以一試
即開生蠔:一碟3隻,新鮮但偏瘦,都叫好味,食左差不多一打
有好多唔同既sauce可以加,青色的泰式海鮮汁尤其吸引。
但建議第一輪咩都唔加,試真d海鮮本來的鮮味
龍蝦淋上了青色海鮮汁

帶子仲要係珍寶size,食左幾粒後有點「漏」
肥美的帶子加甜蝦
最失望係蟹籽沙律,冇咩蟹籽,仲要雪得太凍,結果結左冰
普通的蝦子沙律
熱盤選擇唔叫多,但樣樣都令人會encore
海南雞飯份量細細,好好味,油飯比較出色。
海南雞飯
豬頸肉好香,外表非常吸引,食落都正。
中式燉湯係椰子燉雞,細細盅好濃好足料
蘑菇湯
家人話喇沙好好食,連續食左兩碗,行動表示有幾正
蟹粥都綿綿地,幾好飲㗎!
蟹粥
成晚最經典係榴蓮撻,超正!好食到不得了!
細細粒,一粒一啖,尤其係剛焗起的超鬆化
到依家都仲好掛住粒榴蓮撻呀!
榴蓮撻

蟹粥
榴蓮撻
  • 蟹粥,榴蓮撻
2012-05-05 87 瀏覽
酒店好新, 餐廳設計好特別, 好有特色, 尤其係 buffet 檯的設計和擺位, 美觀之餘亦好 practical, 有助分流, 唔會排晒長龍. 雖然人多, 檯與檯之間有D迫, 但天花的木條設計令聲音唔會反彈, 所以唔會好嘈. 食物種類超多, 全部都好合心水, 有好多特色食品, 又有大量貴價食物, 冷熱盤甜品賣相都好靚, 令人好興奮, 好吸引. 自選沙律配料多, 有好多進口貴價蔬菜, Mixed Salad種類都幾特別, 意式番茄伴水牛芝士D番茄紅紅大大, 用料好靚又新鮮, 唔係一般普通貨色. 芝士款式多, presentation好靚. Parma Ham 大大塊, 好味. 刺身有七款咁多, 帶子好大隻, 厚肉又鮮甜, 甜蝦同魷魚都好掂, 唔會一堆堆放晒出黎, 整左七小碟 display, 由廚師係另一個雪櫃拎出黎切, 衛生之餘又企理. 生蠔係 US Rock, 即叫即開, 分左右兩條隊, 唔洗排長龍, D蠔好鮮甜. 龍蝦好大隻, 好多膏. 冷盤海鮮有蟹腳, 青口, 大蝦, 翡翠螺等等, 全部都好高質素. 熱盤海鮮都有唔少, 中式炒蝦碌好夠鑊氣. 熱盤陣容非常強勁. 大部份都好好味

熱盤陣容非常強勁. 大部份都好好味, 最令人振奮係新加坡叻沙 (湯底好濃, 好足料, 夠正宗), 蟹粥 (好鮮甜, 粥底棉, 有蟹膏), 椰子燉雞湯 (唔會稀流流, 細細盅, 好飲), 海南雞飯 (雞滑飯香), 仲有buffet好少會有的黑松露野菌湯. 東南亞美食亦出色, 燒豬頸肉, 魚餅, 蝦餅, 咖喱, 炸蝦片, 韓式燒牛仔骨, 德國鹹豬手, Pizza睇住係新鮮出爐, 全部都好好食. 連好難做得好味的燒烤魷魚都一樣好掂.

甜品 counter display 好靚, 後面放滿一籃籃麵包, 擺設好特別, 好有氣勢, 質素不俗, 蘋果卷好出色, 綠茶朱古力蛋糕食得出師傅用心做, 用料靚, 製作認真. 芒果芝士蛋糕有好清香的芒果味, so refreshing. 蝴蝶酥鬆化脆酥.
Lobster
Lemon Tart
Sashimi
  • 檸檬撻
2012-05-01 31 瀏覽
Book左三個月,終於都等到嚟呢度食buffet喇一入去已被甜品桌吸引我們被安排座窗口位,雖然係九曲十三灣,但都好,可以當做運動座低後侍應就送上一杯菊花茶,味道淡淡的,正好清清味蕾第一轉即攻冷盤,我食左勁多蟹腳,味道好鮮甜,而且絶對唔駛爭,佢地不斷補給。另外我極推介左上角的龍蝦鉗,好多肉又鮮味。青口味道都唔錯。第二轉熱食:由於種類太多,只介紹必試推介羊扒及牛扒必試,夠肉味,而且生熟度啱啱好,正!片皮鴨:兩位師傅專責,皮脆,薄餅暖暖的,細細件,食多幾件都可以喇沙:好有星加坡的味道,好正宗,蝦亦好新鮮(題外話:呢個Counter有兩位師傅負責,建議等年長啲嗰位,佢整出嚟既專業啲)海南雞飯相對冇咁出色,雞肉唔滑,飯亦唔夠香但值得讚既係每樣都細細碗,客人可以試試又唔會浪費最終回就係我至愛的甜品編:以lunch buffet嚟講呢度啲甜品簡真係超水準,而且最鍾意佢地每件都切得好細,客人可以試多款之餘又唔會浪費!檸檬撻係呢度既招牌,酸度啱啱好,個撻皮鬆脆,個檸檬餡一咬即破,好滑!一口一件,我一共食咗三個呀榴槤撻都好香榴槤味,個餡就唔係滑身既榛子撻亦係個人推介,淨係面嗰粒榛子已經好抵食,粒粒都係蜜糖
Book左三個月,終於都等到嚟呢度食buffet喇
一入去已被甜品桌吸引
我們被安排座窗口位,雖然係九曲十三灣,但都好,可以當做運動

座低後侍應就送上一杯菊花茶,味道淡淡的,正好清清味蕾

第二轉熱食:由於種類太多,只介紹必試推介
羊扒及牛扒必試,夠肉味,而且生熟度啱啱好,正!
海南雞飯相對冇咁出色,雞肉唔滑,飯亦唔夠香
但值得讚既係每樣都細細碗,客人可以試試又唔會浪費

榴槤撻都好香榴槤味,個餡就唔係滑身既
榛子撻亦係個人推介,淨係面嗰粒榛子已經好抵食,粒粒都係蜜糖焗,好脆身!至於個朱古力餡甜度亦啱啱好又滑
泡芙係新鮮整,吉士餡做得出色
馬卡龍有三款,分別係焦糖、開心果及士多啤梨,但個餡我覺得都係偏甜
雪糕係movenpick,我記得好似有四至五款,其中我試左士多啤梨、朱古力、芒果熱情果及乳酪,movenpick既雪糕有幾好食就唔駛講,以咁既價錢既lunch buffet 真係抵!
蛋糕方面有三款,分別係朱古力紅桑子、綠茶及芒果芝士,每款蛋糕都好足料,絶對唔係只有色水。另外佢地兩款奶凍(綠茶同比利甜酒)好滑同好重奶味,正!
總括嚟講呢度既buffet真係好出色,食物款色多又好味,以呢個價錢喺尖沙咀可以話係數一數二。唔怪得成日都full book。
2012-04-14
  • 長腳蟹
  • 檸檬撻
2012-04-30 21 瀏覽
近呢年紅極一時, 新酒店Hotel Icon---The Market 價錢驚人, 訂位氣人~ 通常要預早1-2個月訂位~Slogan---Unlike any other~即管睇下點唔同先~~ 其實Buffet區唔大, 但勝在大部份區域都有廚師on serve燈光光暗適宜, 因有時候太暗會令到buffet區感覺不好~刺身新鮮+多款款式選擇 生蠔鮮味+海水味十足... 就算沒有辣汁及檸檬汁味道也非常鮮甜~三文魚凍, 魚膠粉可能太多, 令到整件魚凍口感不太好...Parma Ham+Salami 水準不錯... 海南雞飯份量不多, 這亦是自助餐環節內重要的一環,因為要盡量試齊各式各樣的食物, 就要控制份量!!! 油飯少硬, 雞肉嫩滑有雞味, 做法細緻, 欣賞!! 喇唦味道出色, 材料正宗, 但用瀨粉來作麵底, 失色!!羊架因現烤關係, 靭度適中, 不會失手的~蟹粥味精不重, 蟹的鮮味完全在粥底內滲出羊肉咖哩肉淋味重, 但印度薄餅又凍又硬!! 相映成趣...椰汁燉雞, 椰香, 但湯略淡...甜品確實不錯, 由其榴槤Tart, 暖烘烘的榴槤餡十分不錯...綠茶類甜點亦十分出色... 茶味濃,

價錢驚人, 訂位氣人~ 通常要預早1-2個月訂位~

Slogan---Unlike any other~

即管睇下點唔同先~~

燈光光暗適宜, 因有時候太暗會令到buffet區感覺不好~
刺身新鮮+多款款式選擇
三文魚凍, 魚膠粉可能太多, 令到整件魚凍口感不太好...

Parma Ham+Salami 水準不錯...
海南雞飯份量不多, 這亦是自助餐環節內重要的一環,

因為要盡量試齊各式各樣的食物, 就要控制份量!!!

油飯少硬, 雞肉嫩滑有雞味, 做法細緻, 欣賞!!
喇唦味道出色, 材料正宗, 但用瀨粉來作麵底, 失色!!

羊架因現烤關係, 靭度適中, 不會失手的~
蟹粥味精不重, 蟹的鮮味完全在粥底內滲出

羊肉咖哩肉淋味重, 但印度薄餅又凍又硬!! 相映成趣...
椰汁燉雞, 椰香, 但湯略淡...

綠茶類甜點亦十分出色... 茶味濃, 口感滑...

題外話/補充資料: Hotel Icon 內的The Market確實有它的成功之處, 但價格越來越高的時候, 希望亦將水準得以保持!! 貴精不貴多!!!
2012-04-07
  • 蟹粥
2012-04-20 24 瀏覽
餐廳design舒適, 可是餐檯之間距離太密, 感覺有點侷促, 若輪檯客人說話大聲, 還感覺有點嘈食物放面, 若是愛吃頭盤/ 熟食/ 沙拉, 這麼的選擇算多, 味道唔錯 可是對愛吃甜品人士來說, 會是非常失望 (好睇不好吃)冷盤有: 蟹子沙拉(這店整得唔錯) 長腳蟹(肉甜,不散,算新鮮), 蝦(算新鮮,沒什麼特別), 青口(沒有吃), 咖非蟹(算鮮甜, 但個人愛吃長腳蟹), 魚生(還可以) 煙三文魚果凍 (好味) 燒牛肉沙拉 (我朋友說好好味, 可能太好味, 想去拿的時候已沒有了, 所以我沒有吃 ) 即開生蠔 (可以自行加$ order, $17/隻, 買2送1)提子包: 好好味海南雞飯: 味道唔錯,若飯粒再軟少少更合我口味千層寬麵: 味道可以, 不過吃到少少膿味,內裹牛肉碎有少許硬,芝士味不夠燒豬頸肉:鮮嫩好味軟殼蟹: 好味, 不過有少少過油煎魚塊: 好吃,但沒有什麼特別出色的評語叻沙: 唔好味, 吃了一口就放

可是對愛吃甜品人士來說, 會是非常失望
(好睇不好吃)

冷盤有: 蟹子沙拉
(這店整得唔錯)
長腳蟹(肉甜,不散,算新鮮),
蝦(算新鮮,沒什麼特別),
青口(沒有吃),
咖非蟹(算鮮甜, 但個人愛吃長腳蟹), 魚生(還可以)
煙三文魚果凍
(好味)

提子包:
好好味

海南雞飯: 味道唔錯,若飯粒再軟少少更合我口味

燒豬頸肉:鮮嫩好味

軟殼蟹: 好味, 不過有少少過油

煎魚塊: 好吃,但沒有什麼特別出色的評語

叻沙:
唔好味, 吃了一口就放棄了

蟲草水鴨湯:

片皮鴨:
好足料, 若不愛吃膿味, 要求廚師落少些醬會更合口味

甜品: 選擇少, 味道差, 蛋糕餅底不軟滑
, macaroon太甜
, 所有奶凍好難食
, 只有榴槤撻好味

總括而言: $288 + 10% 價錢有點不值, 若 $240左右還可接受
片皮鴨 : 好足料, 若不愛吃膿味, 要求廚師落少些醬會更合口味
蟲草水鴨湯: 很夠味, 應該不是加了味精, 但不知是否加了糖, 所以帶點不像原材料所煲出來的甜味
ok
2012-04-19
ok
  • 片皮鴨 / 蟹子沙拉 / 玉桂提子包
2012-04-10 21 瀏覽
雜菜沙律:十分新鮮,有蔬菜原有的味道。刺身:十分新鮮。Parma Ham:十分好味。三文魚凍:味道有點怪,不是人人可以接受。長腳蟹:不是特別鮮味。蝦:味道鮮甜。青口:一般貨色。蟹蚶:冇乜肉。龍蝦仔:又要花時間剝殼,又冇乜肉食。燒豬頸肉:十分鮮嫩。燒豬仔骨:太細隻,不夠多肉。燒羊架:十分鮮嫩,唯每次出爈的份量不多,要排長龍等。龍蝦湯:味道一般。中式燉湯:估唔到最好味的是燉湯,不是錯過。甜品:紅豆奶凍很香牛奶味,綠茶奶凍的綠茶味夠濃,綠茶朱古力蛋糕中的綠茶和朱古力的份量啱啱好,朱古力puff的味道一般,榴槤撻好味,但不適合不喜歡榴槤的人,自助餐甜品應選擇比較大路的味道,榴槤芝士蛋糕中的榴槤味不夠,麵包布甸味道較淡。總括來說,食物質素屬中上,但不值得等成三個月。
雜菜沙律:十分新鮮,有蔬菜原有的味道。

刺身:十分新鮮。

Parma Ham:十分好味。

三文魚凍:味道有點怪,不是人人可以接受。

長腳蟹:不是特別鮮味。

蝦:味道鮮甜。

青口:一般貨色。

蟹蚶:冇乜肉。

龍蝦仔:又要花時間剝殼,又冇乜肉食。

燒豬頸肉:十分鮮嫩。

燒豬仔骨:太細隻,不夠多肉。

燒羊架:十分鮮嫩,唯每次出爈的份量不多,要排長龍等。

龍蝦湯:味道一般。

中式燉湯:估唔到最好味的是燉湯,不是錯過。

總括來說,食物質素屬中上,但不值得等成三個月。
2012-03-17
  • 雜菜沙律